La cald, despre Italia
05/12/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Clemy
Italienii au respins ieri categoric reforma constitutionala propusa de premierul Mario Renzi. Nu voi discuta aici meritele reformei propuse dar rezultatul care arata aproape 60% pentru “Nu” demonstreaza ca in Europa status qoul politic se clatina. Premierul Renzi, un pro-european convins, a pierdut nu pentru ca reformele propuse de el ar fi fost proaste ci pentru ca oamenii au vrut sa dea un vot impotriva politicilor Bruxelului, iar Mario Renzi, le-a oferit aceasta ocazie.
Atat liderul Liga Nord cat si liderii Miscarii 5 Stele au cerut imediat dupa anuntarea rezultatelor organizarea de alegeri anticipate si au salutat votul popular pe care l-au considerat un triumf al democratiei. 68% din italieni s-au prezentat la urne astfel incat orice discutie privind marja de eroare sau lipsa de semnificatie a votului ar fi fost inutila. Partizanii campaniei “da”, in frunte cu premierul Renzi au trebuit sa isi asume acest esec drastic.
Referendumul Italian trebuie inteles la adevarata lui valoare in Romania, si anume ca ceea ce noi numim astazi Uniunea Europeana este un edificiu politico-economic subred, care sta sa cada. Am explicat si cu ocazia Brexit-ului ca in Romania se vad doar lucrurile pozitive privind apartenenta la UE, adica dreptul de a calatori fara vize, de a munci si studia oriunde in Europa, ca progresul economic si politic al tarii a fost facut la presiunea permanenta a oficialilor de la Bruxelles. Acestea sunt lucruri pozitive fara indoiala. Insa ele nu sunt suficiente pentru a asigura viitorul UE!
Aceasta perspectiva nu este insa impartasita si de italienii sau britanicii de rand, care vad in birocratia bruxelleza o elita, care ii dispretuieste si care promoveaza politici care nu duc la imbunatatirea propriului nivel de trai. Uniunea Europeana este azi o institutie a formelor fara fond, o institutie dominata de o birocratie corecta politic si care actionaza in numele unei ideologii globaliste pe care cetateanul de rand o respinge categoric.
Aceste adevararuri trebuiesc intelese deoarece mai devreme sau mai tarziu Romania va trebui sa aleaga ce cale va urma, intrucat UE se va schimba sub ochii nostri si e bine ca miscarea placilor tectonice sa ne prinde pe placa cea mai solida la nivel de garantii de securitate.
***
Comentariul lui Stefan, de azi:
Ziua buna
Renzi in Italia a demisionat. Economic si financiar, tot ramane cum era. De ce a pierdut primul ministru referendumul ?
1- Italienii vor reforme, dar nu smecherii . Ce a propus Renzi si coalitia lui de guvernare (ca sunt mai multe partide “de buzunar” puse impreuna) era o smecherie . Se transforma senatul intr-o camera unde senatorii NU MAI ERAU ALESI de cetateni . Numiti de consiliile regionale , inclusiv anumiti primari , devenea un loc garantat pentru parasutat nomenclatura politica perena .
Renzi nu a avut curajul (ca taia in propria ograda) sa reduca numarul de parlamentari la jumatate (cum cerea opozitia si masa cetatenilor ) . A batut toba cu cele 50 milioane euro economisite anual ( cat cheltuieste statul italian in o ora ? ) fara sa priceapa ca lumea e informata , netul permite sa controlezi tot si toate .
2- Nici o aluzie la reformarea sistemului bancar . Unde imprumuturile nerambursate depasesc 200 miliarde euro (peste 16 % din masa totala de credite) . Nu a facut-o din doua motive :
a – inclusiv tatal ministrei Boschi e implicat in devalizarea unei banci (banca Eturia) fiind ani de zile membru retribuit in consiliul de conducere al bancii . (afacerile conduse de politica , cancerul oricarui sistem capitalist)
b- ani de zile partidul lui a refuzat sa admita starea sistemului bancar . Pana cind au trebuit sa aplice normele UE si mii de persoane au vazut economiile personale disparute total . ( “bail in” aplicat la 5 banci mici, dar cu mii de actionari persoane comune)
3- Umflarea cheltuielilor publice (o constanta de zeci de ani) cu masuri populiste, dar care NU AU ADUS VOTURI . ?
4- LIPSA DE CONSECVENTA intre ce spui si ce faci . Daca cu ani in urma acelasi Renzi zicea ca podul peste stramtoarea Messina e o risipa de bani , o lucrare inutila , la ultima intilnire cu marile firme din constructii (majoritar “donatoare” la partidele care guverneaza) a schimbat opinia declarand ca acelasi pod, acum, e o opera strategica, de vitala importanta pentru tara . (oare cat “doneaza” multinationala Saligni- Impregilo ? ? E cunoscuta de romani pentru capodopera aia de autostrada surpata . pe plan international e cunoscuta pentru datoriile pe care le are . ? )
Deci si in final, nomenclaturistul Renzi (care a avut un singur patron toata viata lui . Statul) a trebuit sa demisioneze.
NORMAL AR FI SA URMEZE alegeri anticipate, dar se stie , nomenclatura se teme ca dracul de tamaie de alegeri , de M5S si atunci poate mai scot din caciula un alt guvern . Tehnic .
Ca suntem obisnuiti cu guverne (de tehnici cica ) numite si nu alese.
-guvernul Monti si gasca lui de pensionati cu pensii calculate din burta (colosale ) (2011-2012)
– guvernul Letta . Nomenclatura a gasit un om in interior pentru a continua cu privilegiile . (2013-2014)
– guvernul Renzi . “casta” stangii a rasturnat guvernul precedent (tot de stanga , tot condus de acelasi partid) ca se auzeau voci ca asta (Letta) dorea “sa taie in carne vie ” .
***
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua
Uniunea europeana este “globalism”, si nu “actioneaz a in numele globalismului”
Daca ceteanul de rand o “tespinge categoric”atunci trebuie sa dispara cat mai curand!
Mie nu mi este clar ce vrea pana la urma “ceteanul de rand”?probabil,retragere in “tarisoara lui”,si cu cat mai multe “tarisoare mici”cu atat mai usor de inghitit de tarile mari….cu forta sau “pasnic”
si,oricum o dam,tot la globalizare ajungem
In fond Alexandru cel mare ce a facut?a flobalizat cetatile grecesti
Romanii ce au facut?au globalizat lumea cunoscuta pe vremea lor
Si,orice imperiu s a perindat de atunci asta a facut “a globalizat”…si asta va face intotdeauna cat va fi civilizatie umana
Macar de ar fi “globalizare”, un sistem de valori comune, “lumina” si nu din focul iadului. Dar din pacate cei care “ravnesc” doar vor jefui “tzarisoarele” si le vor arunca la gunoi.
Perfect adevarat re Alex cel mare si Imp Roman, dar nici unul nu a globalizat finantele in detrimentul tuturor. Augustus se caznea in timpul nasterii lui Isus sa faca un census pt a introduce o taxa – prima – de sub 1 %
Buna ziua tuturor…
Partea proasta e ca nici “cetateanul de rand” nici “liderii” de la Bxl nu vad ca retragerea fiecaruia in tzaisoara sa deschide larg calea unor rechini precum Rusia si China, nicidecum imperii ci entitati mari si lacome de jaf. Daca “liderii” nostri ae veea raul s-ar reforma, ar renunta la suprareglementari stupide si si-ar aminti de liberalismul clasic. In partea cealalta, “cetateanul de rand” sa vada ca lumea se schimba si ca va trai altfel decat parintii si bunicii sai, poate nu neaparat mai rau (cum e frica) dar altfel. “Tzarisoara” nu mai inseamna mare lucru, a avut o perioada de glorie in secolul 19 – 20 dar acum e problematica din nou. Aici ma gandesc si la Donald, cu amenintarea de taxa de 35% (din ce?) pentru firmele care externalizeaza productia, dar ce te faci cu robotzeii? Ca aici “tzarisoara” nu mai foloseste la nimic. Ca cegtatzean de rand ma concentrez pe invatzare si pe flexibilitate de atitudine. Modul in care cum lucrez (freelancer online) e de neconceput pentru cei mai in varsta, presupune libertate de miscare, comunicarea cu colegi din alte culturi (cea mai buna echipa in care am lucrat a constat dintr-un evreu din NY, un musulman indian si, cu voia dvs, ultimul pe lista…) dar si posibilitatea de a fi concediat in 5 minute…….Trebuie sa te obisnuiesti cu asta.
Eu il cred pe Stefan care cunoaste pe propria piele smecheriile lui Renzi, dar nu sunt prea convinsa ca s-a votat mereu cunoscand acest lucru. Iar daca votul a fost dat doar asa, ca sa se “infaptuiasca revolutia”, atunci cetatzenii (si cunoscatorii si revolutionarii chiori) se vor “spala pe cap” cu revolutia si ma tem ca nu va rezista coafura…Imi cer scuze pentru exprimarea cam neacademica 🙂
Buna
Ced ca “cetateanul de rand ” e o victima a propagandei sovietice .
In special “cetateanul de rand ” occidental care nu cunoaste din “binefacerile” stalinismului sovietic
Nu zic ca birocratii occidentali nu’si au partea lor de vina dar o parte din populatia occidentala habar nu are ce e aia UE . Ei stiu ( in cazul italienilor , de ex ) ca agricultura franceza le face concurenta , ca imigrantii ( in cazul britanicilor ) le iau locurile de munca ( multe dintre slujbele imigrantilor din UK nefiind pe placul englezilor , ca deh .. spalatul pe jos e rusinos etc ) .
Scuze pentru greselile din text….. 🙂
@diana
dvs aveti perfecta dreptate;am lucrat in ultimul deceniu asemanator ca dvs,exceptand ca eram “team on site for specific task”/asta dupa ce 40 ani fusesem “sedentar”/problema e ca “micul meserias”-ala descris deseori de @stefan sau cel din rust belt nu poate intelege;e normal,e pentru el ca un lucru supranatural
acuma,inapoi la aceasta hulita “organizatie globalista”numita EU/de fapt ce e ?e un grup care incearca sa disemineze bune practici,inclusiv prin moneda unica;se pare ca oamenii fie li s a urat cu binele fie nu inteleg;e poate -fortat desigur-ca a incerca sa i spui unuia din triburile amazoniene ca trebuie sa foloseaca autoturiamul,sau unui tigan ca fata lui trebuie sa se marite la 18ani nu la 12(14);
EU va ramane,poate intr o forma mult restransa ai intrebarea este:vor romanii sa fie acolo sau nu/cred ca in momentul de fata daca li s ar pune intrebarea asta :”vreti in EU integrata cu reguli din care unle nu va convin sau in afara ei cu regulile voastre”raspunsul va fi nu;
partea proasta e ca vor veni altii care vor impune reguli mai drastice si nai “neconvenabile”fara a intreba ce parere au romanii/am trait recent filmul asta
Scize pt typo,dar am degete prea mari pt smartphone
Seara buna
Reamintesc ca a lua aurul (si sclavii) din Dacia pentru a fi dus la Roma sau a transporta perlele , diamantele sau mirodenile din India in capitala imperiului Londra se chema COLONIALISM.
Globalizarea e cu tot altceva .
Ca exemplu : la paritate de pret de vanzare , un Iphone facut in USA ar aduce firmei Apple un profit de doat 7-10 % . Acelasi telefon facut in China si vandut tot in USA , asigura firmei mama un profit de 35-40 % . De aia au mers toti in China , India , Vietnam sa produca dar sa vinda exact unde au vandut si inaintasii lor . In propriile tari dar acum la profituri (neimpozabile) colosale .
Aici e esenta globalizarii pe care nu vor sa o admita multi .
E cum ai face un concurs de atletism cu reguli diverse pentru fiecare concurent . La unu cite o ghiulea legata de picior si la altul un motor turbo in dos . Ghici cine castiga . 🙂
Un concurs fara reguli valabile pentru toti e o escrocherie .
Globalizare e fara reguli si nu a dus la bunastare nici in USA , nici in Canada , nici in UE .
Cel mult a facut mare partidul comunist chinez si industria (arhaica cindva) a acestei tari .
Hilary Clinton in USA , Holande in Franta si Renzi in Italia , exponenti ai sistemului de partide unde conducerea e rupta de realitate .
Au incercat sa vanda cetatenilor iluzii , pomeni si sloganuri care nu tin la prova faptelor , a vietii de zi cu zi . Ca urmare toti infranti .
NOTA : Renzi a declarat azi : “nu credeam ca sint atit de urit de cetateni”
Nu pricepe ca nu e urit de nimeni .
In schimb e urit sistemul pe care el il reprezinta si sustine . Partitocratia partidelor fara membri cotizanti , nomenclatura perena care face orice sa ramana pe functii si privilegii . Un sistem care incepe sa se prabuseasca cam peste tot .
Sigur…si globalizarea asta a exploatatorilor i a ajutat pe chinezi ” sa manance doua boluri de orez pe zi in loc de unul la doua zile”
A mai incercat unul sa si dezvolte tara” fara amestec strain” si…
Suntem in ” satul global” poate trump sa puna cate taxe vrea sau rusii si chinezii sa incerce cenzurarea internetuli…vor reusi doara sa intarzie procesul,nu sa l anuleze
ce nu vrem sa intelegem e ca “globalizare”-“antiglobalizare” e un joc pentru putere,si place sau nu,pana una alta globalizarea a adus rasa umana la o bunastare inxa nemaiintalnita; e drept ala din eu sau us are 2 masini,dar si ala din bangladesh are acum o motoreta
Despre articolul din ZF, din revista presei de dimineata. Am vazut live prestatia lui Dragnea. Si am verificat anul 2012. Alegeri 9 decembrie, rezultate 11 decembrie, consultari 17 decembrie, prima sedinta parlament 19 decembrie. Asadar, consultarile au avut loc inainte de prima sedinta a parlamentului. Acum Dragnea a precizat nervos ca se vor prezenta la Cotroceni numai dupa intrunirea parlamentului si alegerea presedintilor, bpn-ului…. Tactica asta ar putea presupune mai multe lucruri. Fie vor sa modifice legea de functionare a guvernului ( aia cu interdictia condamnatilor de a fi membri ai guvernului), fie vor sa aiba timp pentru racolari, fie vor sa fie pregatiti pentru suspendare.
Daca iau in calcul ca Dragnea a spus mereu ca e important ca PM sa fie o persoana care a participat la elaborarea programului de guvernare, as zice ca doreste ca el sa fie viitorul PM.
In acelasi timp daca ma gandesc la ce scrie aici http://politeia.org.ro/editoriale/decizia-5362016-a-ccr-de-ce-dragnea-nu-poate-fi-premier/50634/ as zice ca Dragnea n-ar trebui sa mai fie nici macar parlamentar. Decizia e din septembrie. De ce nu s-o fi gandit nimeni sa initieze procedurile de suspendare, nu inteleg.
http://www.agerpres.ro/justitie/2016/12/05/judecatorii-nu-sunt-de-acord-cu-anularea-condamnarii-tortionarului-alexandru-visinescu-19-24-12
Crimele contra umanitatii (cu asta a fost condamnat ) nu se prescriu niciodata .
Decizie a justitiei UE dar in RO multi prefera sa uite ca aceste sentente comunitare sint mai tari decit legislatia nationala si general obligatorii pentru statele membre .
Sa iasa RO din UE si doar asa se salveaza toti criminalii cu pensi speciale si decoratii .
Alternativa , crapa respectivii “patrioti” si deci nu mai vin judecati. 🙂
Ca fapt divers.
UE asteapta sa vada cum evolueaza situatia politica in Italia . Deoarece are pregatite niste cereri de reducere a deficitului bugetar italian (care deficit in loc sa fie de 1,8 % PIB cum a fost concordat cu ani in urma , a fost dus de Renzi la 2,5 % PIB planificat pe anul 2017 .)
Problema nu e usoara .
Renzi a invocat problema migrantilor si cutremurele pentru a mari deficitul . UE are alte prioritati desi a acceptat in parte cererile italiene .
Nu a fots acceptat planul de punere in siguranta a patrimoniului scolar italian (construit in anii 60 si 70 din secolul trecut ) si care evident nu mai rezista fizic in o tara sismica . Cum a fost demonstrat din august si pina acum cu sutele de cutremure simtite de cladiri si persoane . ( 3 majore peste 6 grade si peste 50 cu marime peste 4,5 grade Richter )
UE insista ca acest plan de investitii multi-anual sa fie finantat din incasarile fiscale curente ale statului si nu pe datorie noua . Dar asta inseamna sa tai niste cheltuieli de la unii pentru a putea finanta planul si face rau . (voturilor ) 🙂
Buna seara. Situatia Italiei este complicata asa cum dificila este si situatia altor tari din UE. Austria nu intra in categoria tarilor nemultumite de apartenenta la UE, de asta au si votat cum au votat ieri.
Ciao
Franta e urmatoarea problema .
Marine Le Pen va fi greu de batut de catre candidatul stangii , Francois Fillon .
Tinand cont ca stinga franceza are groase probleme acum . Socialistul Hollande va fi primul din istoria franceza care nu se recandideaza la un nou mandat (a zis chiar el ca renunta) , fostul presedinte Sarkozy infrant rasunator la alegerile primare a stangii , se retrage din viata politica .
Or fi ceva motive ca stinga franceza nu mai e atragatoare ca in alte vremuri . 🙂
Buna seara. Cred ca nu este nici o deosebire esentiala intre stanga franceza si drepata intruchipata de partidul lui Le Pen.
Seara buna
Nu am habar dar cum vad eu evenimentele , blonda aia e foarte bataioasa si are priza la public . Stanga e cam ramolita . 🙂
Cred ca vorbiti de “dreapta”fillon va fi candidatlu dreptei
Le Pen e candidata stangii ?
http://www.agerpres.ro/externe/2016/12/05/italia-matteo-renzi-la-presedintie-pentru-a-si-depune-demisia-20-31-03
Renzi are deja pasuire prezidentiala cu demisia .
Pina voteaza parlamentul si definitiv legea bugetului de stat pe anul urmator . Adica chestie de max. doua saptamini . (mai e senatul care trebuie sa voteze definitiv legea)
De adus aminte ca legea italiana a bugetului de stat pe anul 2017 a fost prezentata parlamentului in luna SEPTEMBRIE !!!!!
Ca normalitate democratica , se discuta , modifica si aproba pe capitole pina in ajunul sarbatorilor de iarna.
Ca comparatie , la romani nici in decembrie nu se stie care e bugetul pe anul urmator si cum e obisnuinta de pe vremea RSR cu MAN , se va studia in 3 zile si vota in alte 2 . Dar in 2017 . 🙂 Democratie (de carton) sau perfecta continuare a vechilor practici comuniste ?
http://www.ziare.com/donald-trump/presedinte-sua/pustii-dintr-un-oras-din-balcani-au-facut-mii-de-euro-de-pe-urma-stirilor-false-protrump-1445525 :)))))
@stefan 23 13
Un pic deplasata ironia dvs!”dl google”v ar lamuri imediat cum sta treaba
In franta,traditiinal de la degaulle incoace au fost 3 forte politice principale-comunisti(extrema stanga)/socialisti(stanga)si partide de centru¢rudreapta (generic dreapta)
Dupa 1990,comunistii au “decazut”,ramand cele doua curente
A aparut cam de un deceniu-extrema,dreapata fondata de Jean Marie LePen: Marine este fiica si si a exclus tatal din partid
Deci avem,acum: socialisti-stanga/dreapta-care a,avut alegeri pentru desemnarea candidat si extrema dreapta
Daca doriti pronosticul meu ,in turul doi vor fi Fillon si LePen,vastigator Fiiloncare are un preogram liberal si a “plagiat”si cateva din ideile lui LePen/probabil ca si socialistii il vor sprijini in turul doi,cuma a fost recent la alegerile locale.pentru a opri ascensiunea,extremei drepte
Fillon e socialist. A demisionat din functia de prim ministru. Va fi candidatul stangii unite.
Cum nici el si nici le Pen va avea 50 % +1 din primur tur se va decide in turul 2 . La balotaj.
Stef, salut! 🙂
Confunzi pe Fillon cu Valls. Valls a fost PM si a demisionat ieri, va fi candidatul stangii. Fillon e de dreapta.
Buna seara.
S-au prostit de tot. Oare ce le da rusii de mnacare cretinilor 👿
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21451924-semjen-zsolt-vicepremierul-ungariei-astepta-pana-acum-fost-greseala-dat-mai-devreme-pumnul-masa-romanilor.htm
Ambasadorul lor trebuie chemat pentru explicatii si catastrofa noastra retrasa de la post. Nu este in regula cu ce fac astia, mai ales in actualul cotext / climat din Balcani.
Buna ziua.
In primul rand vad ca multi, dupa ce s-au alarmat aiurea cu Trump, acum se relaxeaza in faza cu China. Ca de obicei, respectivii sunt in contratimp.
Meciul Trump – China abia incepe, si va fi dur. Cu atat mai mult cu cat China va fi imprevizibila, din cauza unor puternici curenti nationalisti. Deci va fi naspa.
Pe unguri trebuie sa ii rezolve Johannis – cu conditia sa ii rezolve mai intai pe pesedisti la alegeri.
buna dimineata!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-6-decembrie-de-sfantul-nicolae-o-nuia-sau-un-par-pentru-clasa-politica/50885/