Valul american
10/11/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Clemy
Vor curge rauri de cerneala in tentativa de a explica faptul ca miliardarul Donal J. Trump a fost ales cel de al 45-lea presedinte al SUA. O victorie care pare surprinzatoare doar in aparenta si care arata ca asistam la respingerea contractului social dintre elitele politice, intelectuale si media de catre masele populare. Donald Trump si cei care au sustinut Brexitul au castigat cu voturile clasice ale Partidului Laburist (in Marea Britanie) si ale democratilor (in SUA). Zonele care au votat in masa pentru Brexit au fost fiefurile traditionale ale laburistilor (!) in Marea Britanie iar Pennsylvania, Michigan si Wisconsin sunt zone care de mai bine trei decenii reprezentau un bazin electoral solid al democratilor in Statele Unite (!). Cum se explica acest lucru?
Alegerile de marti din SUA au aratat ca presa transformata in instrument de propaganda nu mai are nici un viitor si ca electoratul s-a saturat de slogane si cere schimbare si autenticitate, onestitate in prezentarea informatiei.
Sastisirea populatiei fata de clasa politica nu este un fenomen unic american ci se poate vedea cu ochiul liber si in Romania. Alegerile din decembrie aliniaza partide si politicieni care s-au eternizat in functii si s-au rotit prin toate partidele posibile si imposibile. Politicieni care mimeaza diferentele ideologice dar care se adapa din aceeasi troaca (bugetul de stat si afaceriile oneroase prin intermediul neamurilor) nu au cum sa pretinda ca reprezinta noutatea in alegeri.
PNL se inseala profund atunci cand crede ca defiland sub flamura sustinuta de Dacian Ciolos se va salva pentru ca populatia va vota “raul cel mai mic”. Si PDL-ul a crezut la fel in 2012. Este o greseala de strategie politica pe care au facut-o democratii si sustinatorii lui Hillary Clinton care au crezut ca populatia o va vota pe aceasta doamna pt pentru simplul motiv ca pare a avea experienta politica. Electoratul nu mai vrea asa ceva nici in SUA, nici in Europa si nici in Romania. Faptul ca USR a reusit sa stranga semnaturile necesare pentru a se inscrie in cursa electorala din decembrie, faptul ca un independent ca Theodor Paleologu, a reusit si el sa se inscrie pe liste, arata ca exista apetit pentru nou, ptr o alta forma de a face politica.
USR, Theodor Paleologu si Donald Trump au folosit media traditionala atat cat au putut dar, mai ales, au apelat la noua media, la Facebook si Twitter. Mesajul simplu si percutant rostogolit prin retelele sociale se dovedeste mult mai eficient decat reclamele platite cu bani grei si cu frazele mestesugite incercate la nesfarsit in focus group.
Ideea revolutionara de a te adresa direct alegatorului si a veni cu posibile solutii pentru problemele oamenilor este calea de urmat si in politica romaneasca. Oameni curati care sa aiba curajul de a vorbi pe intelesul oamenilor sunt viitorul politicii romanesti si nu personaje ca Calin Popescu Tariceanu, Elena Udrea sau Liviu Dragnea.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
http://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/alegeri-sua-2016/declaratiile-anti-musulmani-ale-lui-trump-sterse-de-pe-site-ul-de-campanie-609441
Cred ca deja i s-au adunat vre-o cateva broaste pe care le va inghiti repede , repede….
Buna ziua.
Interesant, multumim Clemy!
Tot rauri de cereneala, au inceput speculatiile.
http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_sua_2016-21407563-alegeri-sua-republicani-loiali-magnati-politicieni-consacrati-printre-numele-vehiculate-posibili-membri-viitoarea-administratie-trump.htm
Salut mar. Normal ca au inceput speculatiile dar eu cred ca Trump se va misca relativ repede in numirea cabinetului.
buna ziua
primele semnale despre intentiile viitoarei administratii
On the foreign policy front, GOP lawmakers are looking toward a tougher approach against radical Islamic terrorism and re-implementing sanctions against Iran.
Trump repeatedly bashed Clinton and Obama throughout the campaign for telegraphing its military plans, giving militants time to flee U.S. strikes. Trump has called for aggressive operations to destroy the Islamic State in Iraq and Syria. He has called for rebuilding the military and improving intelligence capabilities, which will likely require more funding from Congress.
Senate Republican Whip John Cornyn (Texas) called the threat posed by radical Islamic terrorism “real and growing” in his statement congratulating Trump on his victory
Parerea mea e ca Trump se va focaliza 100% pe economie in perioada urmatoare. In fond, e un om de afaceri.
Si va face economii pe aparare. Nu uitati ca tipul si-a taiat cheltuielile de campanie, la minimul necesar, desi era alegerea lui in joc. O sa taie costurile in stanga si in dreapta.
Probabil va prefera un acord cu Putin, in loc sa cheltuiasca miliarde de dolari.
Toate certurile cu minoritatile vor fi anulate, pentru ca sunt pierdere de vreme.
Buna ziua 🙂
Intrucat politicienii nostri sunt plini de resurse, cor invata lectia Americii si-si vor insusi lectiile.
Majoritatea analistilor (rationali) – vad in victoria lui Trump (perceput ca venind din afara clasei politrucilor) o exasperare fata de de establishment-ul politic actual – devenit corupt si generator de coruptie. Madam Clinton a fost politician/bugetar toata viata ei.
Pe scurt un vot antisistem.
Asa ca vad ca la noi rasar ca ciupercile dupa ploaie, o multime de politicieni antisistem, de la stanga la dreapta, de te crucesti cand ai sa vezi ca romania de 26 de ani (ce zic eu – de 70 de ani – din ’46) a fost condusa sistematic de antisitematici. Proveniti din afaceri particulare, nicidecum legati de birocratia sistemica a sistemului politic:
– Ceausescu si Dej care s-au opus sistemic sistemului creeat de rusi.
– Iliescu, Vacaroiu, Roman si Lis antisistemici cu sistema: s-au opus din timpuri imemoriale sistemului creeat de Ceasca.
– Constantinescu, Ciorbea, Radu Vasile, Zoe-Petre – care au fost sistematic anti-sistem Iliescu & Magureanu.
Apoi numarul antisistemicilor a crescut exponential – asa ca sa ma ierte cei pe care i-am scapat:
– Nastase, Iliescu, Grajdan, Androneasca, Sandesca si alti oameni care au luptat vajnic impotriva sistemului, alaturi de Vanghele si Mazare.
– Basescu, Tariceanu, Oprescu, Udrea, Voiculescu care …. stiti povestea … impotriva sistemului creat de Nastase, Iliescu & grajdanii.
– Basescu, Udrea, Ponta, Voicu, iar Oprea, Blejnar – luptatori pe antisistem…. creat de Basescu, Tariceanu …. etc…
– Ponta, Dragnea, Tariceanu, Zgonea, Pinalti ….. toti pentru unul si unul pentru toti, uniti in cuget si antisistem
Si mai ales repet: toti cu realizari uriase in domeniu privat si doritori sa rastoarne clasa asta politica corupta de la noi.
Mare lucru daca nu o sa-i vedeti in campania electorala cu antisistema in gura …
Mandru ca lupt contra sistemului ….
Doar x te antisistemizeaza ….
Antisistemul e cu noi….
Dumnezeu iubeste antisistemul…
👿
“Rage against the ‘establishment’ by voting for someone who has benefited from unearned (inherited) wealth and refuses to publish his tax returns (I wonder why). Now that’s really revolutionary, grab the pitchforks folks!”
Seara buna
De acord 100% cu mititeii din sistem care lupta anti-sistem , ca asa e moda 😀
Despre fenomenul absenteismului la vot ce parere aveti ?
Chiar si n SUA prezenta a fost 52% ( daca gresesc imi cer scuze ) , in concluzie ciuma si holera au abia 26 % din totalul numarului de alegatori cu drept de vot .
Ar fi interesanta parerea dvs , pentru ca sunteti Meserias la cifre/date/statistici si ma pasioneaza subiectul 😀
Buna seara 🙂
Multumesc pt. apreciere 🙂
IMHO – prezenta la vot in sistemul american a fost uriasa, intrucat acolo trebuie sa te si inregistrezi – ca votezi – practic dublezi cifra (ar iesi 104% 🙂 – dar bineinteles trebuie sa scazi erorile. 😆 .
Nu am cifre, si abia am ajuns acasa – asa ca nu analizez numeric 😉
Tradus in sistemului de vot European – prezenta asta e cam la 70+ % – vezi prezentele mari la vot la ultimele scrutine – inclusiv Brexitul – lucru cu totul deosebit in EU.
Nu sunt sociolog, nici (c)analist politic – doar sunt obisnuit sa pun lucrurile cap la cap – dar si la mine marja de eroare e foarte mare.
S-au cam dus vremurile marilor absenteisme:
In occident – prima victima a corectitudinii politice (socialismul) – a fost clasa mijlocie – cea care prefera pastrarea “cutumelor” si accederea pe baza regulilor. Schimband regulile – prin introducerea “discriminarilor pozitive” – minoritatile au prioritate – nu cresti clasa de mijloc. Minoritatile de asta sunt minoritati pentru ca nu se integreaza. Dar voteaza. Clasa mijlocie a devenit si ea o minoritate – neprotejata de nimic si de nimeni (ba dimpotriva nedreptatita de toti). Va riposta. La votul pt. Trump a fost o riposta.
Multumesc pentru raspuns ,Dan !
http://www.msn.com/en-us/news/politics/moscow-had-contacts-with-trump-team-during-campaign-russian-diplomat-says/ar-AAk7Qne?li=BBmkt5R&ocid=spartanntp
MSN, msnbc, washington post (wp), new york times, cnn, nbc, abc, pbs, sunt exact grupurile de presa de care vorbeste clemy in editorial care s-au compromis definitiv participand activ la campania lui hillary.
Gogoasa asta (putin si wikileaks de partea lui trump) s-a vanturat fara incetare. Lumea nu a crezut-o atunci, de ce sa o creada acum? Orice “informatie” care vine din directia aceia este propaganda.
Marele defect al democratilor la putere (si asta incepand cu Clinton) a fost o continua campanie electorala. Chiar dupa ce au castigat!!! Neavand niste personalitati pe care sa se sprijine, ei au improvizat si s-au folosit de poll-uri pentru ca sa ia o decizie. Metoda a fost conceputa de Bill si perfectata de Obama.
Presa de partid (democrat) a folosit metoda conceputa comunisti: “repetă la infinit o minciuna, pînâ devine adevăr”.
Mda, WikiLeaks, Ann Coulter si Rush Limbaugh sunt singurele surse credibile; restul sunt niste vanduti ritualelor satanice, etc etc
Ann Coulter si Rush Limbaugh sunt comentatori, nu trusturi de media ca wp & comp.
Fiecare ziar are coloane de opinie, bine delimitate. CNN-ul (de exemplu) prezinta informatii, prin definitie (asa zis) neutre, nepolitizate, dar care nu sunt decat propaganda institutionalizata – adica foc concentrat si job description pentru reporteri.
Chiar si la weather, s-au prezentat rapoarte despre uraganul din golf in care erau strecurate “informatii” despre “climate change” – forma ad-hoc de global warming.
si david duke , gasesti la indigo :https://twitter.com/DrDavidDuke
vezi ce postari are domn’ doctor :)))
Un nut-case clasic. Libertatea de exprimare. Opinii. Nu este reporter pentru cnn sau wj. Are drept sa spuna ce vrea. De ambele parti ale spectrului politic sunt indivizi de tipul asta – de ambele parti ei sunt prezentati ca “exponenti” al partidului advers – every day politics.
Deosebit si in premiera in campania deabia terminata au fost reporteri (avand in spate organizatii) de altfel eminenti, ca Martha Raditz, care au trecut cu cățel cu purcel de partea lui hillary, convertind reportajul in propaganda.
sunteti simpatic … in Romania o incurci doar daca reciti o poezie de Radu Gyr .
Și România este pe calea cea bună, Dar mai are nevoie de ceva timp 🙂
http://www.timesnewroman.ro/politic/gata-e-oficial-donald-trump-a-fost-validat-ca-presedinte-de-catre-george-soros
excelent 🙂
Buna ziua
@Clemy: Sa nu v-o luati cum ca santeti agenti de-ai Rusiei, daca “tineti” cu Trump 🙂
@intamplator: Despre intrebarile de-acu’ 2-3 zile, cum o sa aduca joburile inapoi, cat o sa coste bla bla bla. Really? Deci asta e asa important acuma? Omul asta a castigat impotriva tuturor, against all odds si asta e cel mai important? Ca daca nu aduce job-urile gata, santem imbufnati? 🙂 Am vazut gramada “sant ingrijorat, nu cred ca X/Y”. Bine, bravo, duly noted (like I care :)).
Am vazut o gramada de ‘deontologi’, specialisti: vai de mine, ce-o sa faca cu aia aia, un corespondent din Londra se dadea de ceasul mortii (live) cu guess what… global warming! Si ma gandeam bai ce imbecili sore losers, nici acu’ n-au inteles nimic! 🙂 Deci prima zi dupa o victorie TOTALA facuta de un outsider, presedentie, Senat, House si te ingrijorezi de cabinet si de Global Warming?!? 🙂
In dictionarul de propaganda al sovieticilor lui putler termenul este “useful idiot”, nu “agent”.
Salut, salut. Tentativa campaniei doamnei Clinton de a redezgropa securea razboiului rece si a amenintarii Rusiei (dupe ce chiar ea “reseta” relatiile cu Rusia, a fost o greseala enorma si o nada din care publicul nu a muscat. Iar mie personal putin imi pasa ca unii or sa creada ca sunt agent rus.
Nu este vorba despre dumneavoastra sau alt commentator de pe blog, si nici despre Clinton sau securea ei.
https://grabien.com/story.php?id=70021
Salut
@clemy . Din presa italiana :
“Si era sempre temuto che la candidata democratica sarebbe stata abbandonata dai lavoratori delle fabbriche tessili in disuso di Youngstown sul fiume Ohio e dagli operai delle acciaierie in crisi della Pennsylvania, ma nessuno aveva previsto che l’intera Rustbelt — la cintura delle industrie americane — si scucisse completamente, inclusi gli Stati di Michigan e Wisconsin, per abbandonarsi all’abbraccio populista del miliardario newyorchese.”
“A fost mereu temut ca candidata democratica va fi abandonata de angajatii fabricilor textile din Youngstown pe fluviul Ohio si de muncitorii din siderurgia in criza din Pennsylvania . Nimeni nu a prevazut ca intreaga Rustbelt – centura industriala americana, schimbase complet alegerea . Inclus din statele Michigan si Wisconsin pentru a se abandona in inbratisarea populista a miliardarului din NY . ”
De aici :
http://www.corriere.it/elezioni-presidenziali-usa-2016/notizie/wisconsin-rivoluzione-operaia-tifavano-trump-senza-dirlo-c92f918e-a6cb-11e6-b4bd-3133b17595f4.shtml
Practic Trump a fost votat masiv :
– de cei care au frica sa nu se mute fabricile in China .
– de cei care lucreaza dar pe salarii de mizerie . (nu e doar problema americana . Posturi de munca putine se creaza si in Europa dar extrem de prost platite )
– Nimeni nu mai e sigur pe propriul viitor in era globalizarii unde fabrica , concernul produce unde vrea si profitul e parcat in paradisuri fiscale la adapost de oricare taxa si impozit .
– Nu mai exista nici siguranta unei pensi decente care sa permita un trai la nivelul parintilor sau bunicilor .
Asta a fost marele avantaj a lui Trump si foarte bine folosit . Cunoasterea realitatii cetateanului de rind .
Clinton era rupta de realitate . A facut si o gafa . In un video a spus clar : “jumatate din alegatorii lui Trump sint niste mizerabili sarantoci “.
“Deplorables” – a creat curentul. La rally-urile lui Trump veneau stadioane de oameni, pe cand la Hillary erau 200-300 adunati cu greu.
“I am deplorable” sau “I am a Trump deplorable” erau t-shirt-uri care se vor vinde pe ebay cu bani buni:)
@Stefan, Corriere este corect in analiza. De adaugat ca o parte din fabricile de care vorbeste jurnalul respectiv au plecat deja in China si Mexic. Unele orase din Midwest sunt practic Ghosttowns. Si da, Trump a inteles realitatile oamenilor de rand ptr ca lucrand in constructii are contact cu muncitorii si nu doar ca ii intelege dar si poate vorbi intr-un fel pe care oamenii il inteleg. Un avantaj enorm.
@DorDeDuca, asa e, “the deplorables” 🙂 Si a spus cuvintele astea la un fundraiser cu bancherii daca nu ma insel.
buna seara @clemycali
de apreciat AZI analogia dvs intre ce a fost in US si Romania;un pic surprins -totusi- ca acum cateva zile aveati alta opinie,i.e,nu se compara trump cu becali( sau alti gashcari romani)
blaga a spus ceva de genul” numai minciuna este monolita,adevarul are mai multe fetze”
noi toti folosim ,in argumetare,ce ne convinesi voi folosi si eu in cele ce urmeaza
a. trump nu este antisystem-este o alta parte a sistemului
si cred ca este “partea intunecata” a acestui sistem
b. trump nu este “self made man”-sa mostenesti in anii 70 cateva sute de milioane,e ceva
nu cumva asistam la o mistificare grosolana,care va duce la tragedii pentru “oamenii de rand(blue collars,middle class)” si castigatorul va fi tot “sistemul”?
de ce spun asta? mi e teama ca la trezorerie va fi un insider al wall street-ului
putin imi pasa ce taxe veti plati Dvs dupa “reforma fiscala”a lui trump,dar as paria ca veti plati mai mult decat acum
si,nu cumva trump -sau partea sistemului pe care el o reprezinta-se foloseste de “usefull….”?
acum aproape 40 ani citeam in scanteia ca “un actor ” a ajuns presedite in SUA/mai ascultam( ca orice “dizident” roman) si alte posturi de radio si aflam ca “actorul asta” avea putine idei clare,concise = reforma fiscal si imperiul raului
azi sunt liber sa citesc,sa vad,sa aud … si…
ajung la o concluzie
Reagan a fost un “actor”,Trump e in cabotin jalnic/Reagan o avea alaturi pe Nancy,Trump o are alaturi pe Melania,Reagan l a avut pe Regan chief of staff,Trum -probabil il va avea pe Priebus sau Gingrich
si ,aici sunt diferentele…..dvs sunteti libera sa decideti
care e pana la urma diferenta intre Clinton si Trump????
dupa mime Clinton e “cerebrala” iar Trump este “visceral”
mi se spune ca trump ” vrea sa faca diferenta in favoarea oamenilor “albi” care sunt “incalecati” de alte rase”
oare nu se poate si altfel decat apeland la ura?si,cum tocmai mi a zis rabinul din Brooklyn”nu credeam vreodata ca Germania va ajunge aparatoarea democratiei”
Ma rog la Dumnezeu sa gresesc in evaluarea mea
nu gresiti . stiti ca am avut si unele dispute , amicale zic eu , dar mesajul de la revista presei /cel care l ati postat spre final / vi-l pot confirma 100% .
@Ziggy
nu cred ca avem dispute,imi place sa cred ca pe acest blog avem “dezbateri”,avem ” confruntari de opinii” cu dvs si ceilalti si ca toti vrem sa fie mai bine pentru teritoriul asta numit Romania/ca daca “teritoriului”ii merge bine,ne merge bine si noua
ziceam acu ceva luni ca situatia se aseamana cu cea dinaintea primului razboi mondial
schimb: situatia se aseamana cu cea dinaintea celui de al doilea razboi mondial!!!
nemtii in 32 au votat impotriva “sistemului” a iesit ce a iesit
chestia asta cu “sistemul” a explicat-o asa de bine @dansu mai devreme..e o amagire…o iluzie…o fata morgana
acum americanii au votat si ei impotriva “sistemului”
eu unul sunt atent la reactiile evreiesti pentru ca acest popor a dezvoltat o sensibilitate deosebita in a prevedea pericolele…unul din motive pentru care supravietuiesc de 3000 ani
cand in comunitatea evreilor din US se pune problema emigrarii ,e ceva in neregula acolo….
chestia cu trump -Netanyahu e “face value”
si Medvedev e azi la ierusalim,si a pus kippa , s a dus la zidul plangerii,si a spus ca rusia a sprijinit mereu israelul sa aibe un stat!!!
@intamplator, gresesti profund. Eu nu l-am comparat niciodata pe Trump cu Becali. Ar fi o jignire ptr Trump, un om care a obtinut o diploma universitara pe merit, printre altele. Eu am comparat lupta dintre el si doamna Clinton ca lupta dintre Traian Basescu si Adrian Nastase. In plus, cum poate fi Trump “sistemul” cand el nu a facut niciodata parte din clasa politica (nu a avut nici o functie politica, nu a candidat niciodata ptr nimic) pana a intrat in cursa ptr Casa Alba. Trump nu este antisemit ci este unul din campionii Israelului si a promis sa mute ambasada SUA la Jerusalim. Fiica lui, Ivanka, s-a convertit la iudaism ptr a se putea casatori cu un evreu. Antisemitismul lui Trump este o mare minciuna pe care va rog frumos sa nu o mai propagati. Aceeasi oameni care l-au votat pe Trump au votat si primul guvernator evreu din istoria statului Missouri. Asta tot ca masura a antisemitismului alegatorilor lui Trump. Partidul, adica partidul republican, mai ales liderii lui (cei doi Bush, Romney, McCain) si alti lideri, au luptat impotriva lui nu doar in sezonul alegerilor primare dar si in timpul campaniei electorale.
@clemycali: Foarte adevarat, subscriu 100%! ?
mersi @DanC. 🙂
Video respectiv :
http://video.corriere.it/quando-hillary-offese-sostenitori-trump-deplorevoli/47f843d2-a715-11e6-8208-49eea13f646a
@danc
buna seara
chiar ca sunt pierdut…pai de ce l-ati votat daca stiti ca nu va realiza ce a promis???
singurul raspuns care mi vine acum e” asa vrea muschii mei”
daca avand majoritate in congres nu face nimic…. sunt doi ani pierditi..
pana una alta inteleg ca sunt doua prioritati ale agendei interne-
“abolirea” Obamacare-nu prea sunt lamurit cum e cu “care” asta,am inteles ca beneficiaza doar companiile farmaceutice
reforma fiscal-
ar mai fi prioritatea zero: inlocuitorul lui Scaglia la curtea suprema
va repet incaodata: contradictia intre noi este ca dvs va uitati la politica interna si eu la cea externa,sau cum zice rabinul “si dvs aveti dreptate si eu am dreptate”
@intamplator Re “daca stiti ca nu va realiza ce a promis?” Pai nu stiu, nimeni nu stie insa cu Hillary STIU ca n-ar fi realizat nimic. Plus Hillary si Democratii sant Stanga and I don’t care for the Left (asta ca sa fiu politicos) 🙂
Oricum, sant sanse mari ca Trump poate sa faca multe, oricum mult mai multe decat democratii. Are POTUS, Senat+House, o sa aibe Supreme Court – are mana libera! And I love it! 🙂
The big picture e ca Trump e expresia unui ‘movement’, e ceva mai mare decat o simpla victorie.
Mark Steyn astazi:
As for the “divisive” policy positions – a wall to keep out Mexicans, a moratorium on Muslim immigration – “divisive” appears to be elite-speak for “remarkably popular”. As with Brexit, in any functioning party system the political establishment can ignore issues that command widespread public support only for so long. In that sense, the rise of a Trump figure was entirely predictable.
In much of western Europe, on all the issues that matter, competitive politics decayed to a rotation of arrogant co-regents of an insular elite, with predictable consequences: if the political culture forbids respectable politicians from raising certain issues, then the electorate will turn to unrespectable ones.
Nenea asta (roman!), right on! :
http://www.adrianchristescu.ro/2016/11/09/inceputul-unei-noi-ere-poate-mai-bune/
Bună seara! 🙂
Asta intră, cumva, la categoria: „în țara orbilor, chiorul e împărat”?
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21408375-fotografie-dacian-ciolos-asteptand-semafor-pentru-traversa-strada-timisoara-viralizat-facebook.htm
Acesta e semn de normalitate, după opinia mea, în orice țară unde (mai) există respect pentru reguli, oricât de „insignifiante” ar fi ele!
Dar de ce mă mir eu de „reacția” acestor concetățeni (?), dacă, în Iași fiind, cu mulți ani în urmă, așteptând la un semafor (cu roșu pentru pietoni), am fost înjurat (nu glumesc!) de un neobrăzat, „șmecher”, căruia, el trecând pe roșu (nu treceau mașini!), eu „îi stăteam în gât” așteptând la semafor culoarea verde!?
Scuze, de fapt cu asta trebuia să încep, dar citeam știrile și… m-a „luat valul”…
Felicitări, @clemy, pentru editorial! Pune punctul pe „i” și chiar mai mult! Și în Europa, inclusiv în România, se pun cam aceleași probleme, dintre cele care îi frământă pe mulți americani… Diferențele, acum, țin mai degrabă de nuanțe, de detalii și, din păcate, de contextul geopolitic în care ne aflăm noi…
Off topic! Idioata asta tot promite si orasul se sufoca, este praf. A intrat iar in campanie, mai vine cu niste minciuni. Timpul trece, leafa/gasca merge si bucurestenii mai au putin si se iau la bataie. Sa ne fereasca Dumnezeu de o nenorocire.
http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-21408271-gabriela-firea-planul-pentru-bucuresti-sase-parcari-tip-parkride-intrarea-capitala-500-autobuze-noi-extinderea-sistemului-semaforizare-inteligent.htm
Treaba e ca political correctness-ul incolacise in asa hal America incat la toate intrebarile raspunsul era: “nu se poate”.
Vrem sa fie respectate valorile noastre traditionale
“Nu se poate, ca i-am jigni pe cei cu alte valori.”
Vrem sa avem locuri de munca.
“Nu se poate, ca firmele trebuie sa fie profitabile”
Vrem sa traim la fel de bine ca parintii nostri.
“Nu se poate, ca trebuie sa creasca salariile in Africa”
Vrem sa se termine cu ISIS
“Nu se poate, ca i-am provoca”
Si uite-asa s-a ajuns ca o secta islamica fanatica sa umileasca militar SUA.
Plus ca PC vroiau sa hotarasca ce poate sa spuna un cetatean si ce nu, ce cuvinte poate folosi si ce nu si in ce imprejurare, cu cine e ok sa voteze si cu cine nu.
Si atunci americanii pur si simplu s-au intors la valorile traditionale, care au realizat concret tot ce astia nici nu cred ca e posibil.
Subscriu! 🙂
Bună seara!
o seara placuta si tie.
Adevarat! Salut Mc 🙂
salut salut.
Subscriu si eu referitor la mizeria de “corectitudine politica” adusa de democrati in decursul mai multor decenii.
Si alta definitie, putin mai din topor, legata de riscurile acestei doctrine in conditiile globalizarii informatiei:
“Corectitudinea politică este o doctrină cultivată de o minoritate delirantă, ilogică, promovată de mass-media oficială, care sustine ca este posibil să apuci o bucată de căcat de partea curată”.
Excelenta definitie.
Buna seara prieteni!
Un articol interesant:
http://www.contributors.ro/editorial/nava-amiral-us-america-evita-icebergul-clinton-romania-incotro/?cfcc
de curiozitate .. “Vrem sa avem locuri de munca.
“Nu se poate, ca firmele trebuie sa fie profitabile” ”
da’ cum trebuie sa fie firmele ?
falimentare , nationalizate sau cum daca nu profitabile ?
aici nu a nimerit-o… Companiile de profit TREBUIE sa fie profitabile; celelalte se declara non-profit, si acolo sunt locui de munca
am vazut ca se dau de dreapta si eram curios sa mi spuna cum trebuie sa fie o firma , profitabila.falimentara , de buzunar , de portofel ..nush .
parerea mea este ca trebuie sa fie
– moderat profitabila,
– cu responsabilitate social fata de muncitorii din ea,
– si protejata prin bariere vamale de tarile care nu respecta aceleasi drepturi pentru muncitori. Altfel devine imposibil sa concurezi cu firme sclavagiste.
Da, trebuie sa fie reguli si legi, de acord
Nu prea înțeleg ce înseamnă “moderat profitabilă”?
Un business are un capital la risc și pentru a se feri de pagube (inerente) nu își propune un maxim de profit. Niciodată. Dacă există un profit, exces de capital, atunci se extinde (investeste) și va angaja alți muncitori.
Cat despre responsabilitatea socială suna bine dar la final este o reclamă. Nu te costa nimic sa o pui pe firma. Este la moda. Nu imseamna nimic. Singurele responsabilitati sunt pentru clienti (pentru ei existi), oamenii tai sa ii poti plati si sa te achiti de taxe.
Great ! 🙂
poate ar merge ceva gen 50% din profit sa se intoarca la muncitori, sub forma de prime.
Si asta suna minunat, dar nu vad cum poate fi implementat. Daca este lege, atunci este considerata ca o restrictie paralizanta. Si atunci business-ul se muta in alt stat sau țara.
Multe companii mari le permit angajatilor sa cumpere actiuni la un discount de 15% sau la pretul cel ai bun din ultimele 6 luni.
Și o altă opinie „de dinăuntru”:
http://www.contributors.ro/editorial/trump-the-day-after/?cfcc
Un comentator (Grigore Gafencu):
„Ca o contrapartidă la mesajul articolului, o să vă vă spun care era atmosfera într-o fortăreață republicană ieri.
Nu am văzut absolut nici o bucurie împrejur. Singurul semn de apreciere l-am văzut la cineva care și-a pus o insignă a lui Trump la lucru. Nu au existat nici derâdere, critică sau alte comentarii negative și lumea s-a pus pe treabă fără dușmănii sau ciudă.
Pe mine m-a impresionat atmosfera asta de decentă.
Alegerile au trecut și lumea a început să treacă peste ele.
Deja a început războiul între Trump și propria majoritate. Trump vrea trecută limitarea mandatelor aleșilor și deja senatorii i-au zis niet. Urmează marile războaie asupra acordurilor comerciale și politicii externe, unde opiniile republicanilor și ale lui Trump se bat cap în cap.
De partea cealaltă am văzut contoare de zile pănă la următoarele alegeri.”
Aș fi subliniat (dar n-am cum): „Pe mine m-a impresionat atmosfera asta de decentă.”
Asta fiindcă, eu personal, la marxiștii și adepții lui „political correctness” NU știu să existe așa ceva!
Limita la mandate?
Mor toti nomenclaturisti. 🙂
+ ca la alti vor si pensie speciala/suplimentara pe masura /grasa.
Tot dinauntru pot sa va spun ca discutiile despre politica si religie, in companiile americane, nu se fac. Nu este ilegal, zero interdictie, nu se spune nicaieri intr-un set de bylaws, dar regula (nescrisa) este respectata. In final, schimbarea regilor, bucuria nebunilor – viata isi reia cursul, colegul, prietenii si vecinul tau ramân aceiasi. Nu se schimba pretul la gas sau oua. Viata curge inainte.
Ma rog, partidul nu l-a prea vrut de la inceput si chiar in ziua alegerilor erau oameni: ca cei doi fosti presedinti Bush, Mitt Romney, John McCain si guvernatorul statului Ohio care nu doar ca nu l-au sustinut dar au si declarat ca au votat ptr Hillary Clinton.
@Stefan, da, Trump vrea sa introduca un amendament constitutional ptr limitarea numarului de mandate pe care un congressman sau senator le poate detine si, in plus, eliminarea pensiilor speciale ptr cei care au fost membrii ai Congresului. Si publicul aproba decizia asta ptr ca sunt oameni in Congres care nu au muncit o zi in viata lor, dar se pensioneaza part=lamentari dupa 35-40 de ani in viata politica, iar unii sunt in Senat aproape legume.
Da, se pare ca exista un manual de bune practici dupa care s-au inspirat si ai nostrii. Si eu care credeam ca numai la noi vor sa iasa cu picioarele inainte din Parlament, ca daca nu mai ajung ei la borcanul cu miere , gasesc rapid o solutie de avarie ca sa-si conserve privilegiile.
Daca va introduce un astfel de amendament, in secunda urmatoare ptr. unii va ajunge erou si ptr. restul, se vor gasi solutii de indepartare.
Circulă vorbe cum că pe Trump nu-l apucă ianuarie 2017 viu…
Oare vrea cineva să-l „sinucidă”?
O idiotenie vanturata de media liberala. Stanga nu suporta sa fie invinsa la urne. Asta demonstreaza si tembelii care urla pe strada si se dau de ceasul mortii pe Twitter #NotMyPresident. Daca un comentator de dreapta ar fi indraznit sa sugereze ca cineva ar fi trebuit sa il elimine pe Obama inainte de ianugurare ar fi fost de mult la puscarie. Doar stanga are voie sa spuna tampenii fara sa suporte consecinte. De asta s-a saturat lumea si l-a votat pe Trump care a castigat destul de comfortabil pana la urma.
peste tot este la fel. Stefan le-a spus “nomenclatura” si are mare dreptate. Ceea ce fondatorii republicii americane vedeau ca un serviciu temporar adus tarii de cetateni a devenit o sinecura pe viata. In plus, ce discutam mai demult despre Justitia care are doua masuri: una ptr “alesi” si una ptr cetateanul de rand, a fost mai mult decat vizibila in alegerile din SUA. Ptr fapte mai putin grave cetateni americani au infundat puscaria in timp ce doamna Clinton a periclitat siguranta nationala si a fost lasata sa ajunga la un pas de Casa Alba.
Și la noi, până în 1931, parlamentarii NU primeau salarii: dar a venit Iorga prim-ministru (o catastrofă ca politician, char dacă rămâne mare, uriaș chiar, ca istoric!) și a introdus plata salariului pentru parlamentari…
Asta nu stiam.
După „cutremurul” de peste „baltă” (Altlantic) aștept ceva asemănător și „la noi acasă” (Europa). Fără „promotori” (finanțați, din greu, de Putler) gen marina(ra) lu’ lepen ori ăla de ar trebui să iasă praesident fur Osterreich…
Mai întâi: rediscutarea preambulului „Constituției UE”, în care să apară, explicit, „cu subiect și predicat” referința la moștenirea iudeo-creștină a Europei (cui nu-i place – să nu vină la noi – așa cum a zis premierul Australiei!).
Apoi: dintre (ne)muncitorii din Europa (cu cetățenie europeană, că, doar, îs copii/nepoți/strănepoți ai celor care au muncit din greu, pe bani puțini, când economia Europei „duduia” – acum 50-60 de ani – vezi Molenbeek, Gare du Midi – Bruxelles, Gare du Nord – Paris, Saint Denis, Marseille, etc.), toți cei care au avut „excursii” de „documentare” la ISIS „luați de o aripioară” și „teleportați” de unde le-au venit strămoșii (să țipe „activiștii” pentru „drepturile omului”: mie îmi sunt mult mai importanți cetățenii europeni care – evrei, musulmani, creștini, atei, liber-cugetători, etc! – își văd, zilnic, de treaba lor și nu-și doresc să fie „explodați” de asemenea teroriști descreierați sau, mai degrabă, acreierați!).
După o conferință de pace la care să participe toți actorii (mai mult sau mai puțin) interesa(n)ți, să se încheie conflictul din Orient (Irak, Siria), iar toți imigranții veniți de acolo (cu contribuția, mai mult sau mai puțin evidentă a erdoganului sau a lui Putler) să fie retrimiși acasă, cu susținere economică, de reintegrare, ACOLO, nu în Europa!
Și ar mai fi, dar nu vreau „să mă lungesc”…
Avem lideri moderați (nu extremiști!) în Europa (cu „sânge în instalație”) care să propună, nu mai zic să și transpună în practică așa ceva? Dacă nu, o să o „aplaudăm” la anu’ pe marinica prezidantă la Paris 🙁
Și încă o observație: am cetit azi în presă că nemții ar susține-o tot pe Amerkăloaie la conducerea BRD (Bundesrepublik Deutschland). Proastă opțiune! Dar, dacă va (re)deveni realitate, aș întreba-o pe tante: ce mai are creștin în ideologia aplicată în practică partidul său politic, denumit „Uniunea Creștin-Socială”???
E doar o opinie și (regret… 🙂 ) NU e „political correct”!
Mea culpa: „Uniunea Creștin-Socială” e aripa bavareză a partidului denumit, la nivel pan-german, „Uniunea Creștin-Democrată”. Ideea însă rămâne!
Salut. Orice sondaj de opinie trebuie privit cu mare circumspectie de acum incolo ptr ca asa cum s-a vazut la Brexit, la referendumul din Columbia si la alegerile din SUA, oamenii nu spun adevarul sondorilor si ca modelele matematice folosite nu mai sunt de actualitate.
Bună seara!
Aveți dreptate. Dar, așa cum au descoperit filosofii greci, încă din antichitate, „singurul lucru sigur e că nimic nu e sigur!” Și, ca să se vadă că sunt și la noi oameni serioși care insistă pe această idee, iată ce zice Lucian Boia:
http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_sua_2016-21407411-istoricul-lucian-boia-despre-alegerea-lui-trump-istoria-face-sub-ochii-nostri-dar-nu-suntem-capabili-anticipam-corect-unele-lucruri-nici-alta.htm
Nu am mai scris aici, dar va citesc zilnic! I will donate shortly!
Tocmai am votat prin corespondenta, din Elvetia. “Jmecherie” romaneasca: trebuie sa votezi si sa trimiti plicul la maxim 48 de ore de la semnatura de primire. Nu e mare lucru, dar nu e imposibil ca altii sa-si ia corespondenta de la posta si sa-si vada de treaba inca o zi, doua, destul cit sa depaseasca cele 48 de ore. Omul are liniste in weekend, de obicei. Am urmarit cu atentie, nu imi aduc aminte sa fi citit undeva ca TREBUIE sa votez in 48 de ore de la primirea plicului. De ce nu a fost introdusa o data limita la care sa ajunga plicul, ca la inscrieri? Ce porci!
Deci ATENTIE: daca votati prin corespondenta, VOTATI IMEDIAT ce ati primit plicul! Si trimite-ti recomandat, altfel baietii cu ochi albastri arunca plicurile la gunoi.
scuze pentru erori (including “trimite-ti”)
no problem, Livio, multumim 🙂
O lansare de carte și două rememorări:
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-21407970-clotilde-armand-lanseaza-cartea-ales-romania-povestea-mea-targul-gaudeamus.htm
Rememorările se leagă de ziua de mâine: pe 11.11.1918, la orele 11, într-un vagon de tren din pădurea Compiegne, din Franța, s-a încheiat Primul Război Mondial. La noi (ca de obicei, un prost obicei, moștenit de pe vremea lui stalin!) nu se va aminti de acest moment, dar, fără el, NU AR FI EXISTAT nici 1 Decembrie 1918!
Apoi, tot mâine, dar în 11 noiembrie 2016, începe campania electorală pentru alegerile parlamentare (din România, de data asta! 🙂 )
Într-o țară unde maimuțăreala într-o (cu totul) altă limbă a devenit „sport național”, aceste cuvinte (în românește!), sunt excepționale:
“Totusi, nu-mi pot opri un zambet cand ma gandesc ca voi fi poate prima autoare de nationalitate franceza la origine si avand ca limba materna franceza care scrie in romana, prima dintr-o lunga serie viitoare, sunt convinsa. Dupa ce atatia scriitori romani au scris in limba franceza, unul mai celebru decat altul, in sfarsit limba romana isi ia revansa! O mica revansa, evident. Stiu ca aceasta carte nu se poate compara cu cele ale unor mari scriitori, dar, cel putin, iata ca o noua tendinta se pune in miscare: da, cei mai multi scriitori romani actuali scriu in limba lor materna si chiar exista o frantuzoaica care scrie, pentru intaia data, in romanaᅩ. Traiasca, deci, limba romana!”, mai spune Clotilde Armand.
Cu ce se „ocupă” (ș)parlamentarii p(o)s(e)d(ați):
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21408784-psd-depus-senat-proiect-modificare-legii-referendumului.htm
Ținând cont de unde vine „inițiativa”… mai bine mă țin cu mâinile de nas! 🙁
Și tot din „mocirla politică” de (pe) la noi: a început „intermercato” (ca la fotbal!) și la nivel politic: politicieni care „se transferă” de la un partid la altul!
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21408501-scandal-fara-precedent-intre-psd-prahova-psd-ploiesti-vicepresedintele-psd-ploiesti-transferat-aceeasi-functie-pnl.htm
„Primarul PNL, Adrian Dobre, anunta inca din campania electorala ca vrea sa il schimbe din functia de director al SGU pe Donald Constantin. Si dupa castigarea mandatului atat primarul Dobre cat si PNL cereau demisia lui Donald. Ba chiar la sfarsitul lunii noiembrie primarul Dobre declara pentru ziarul Telegrama ca directorul SGU este incompetent.
La randul sau, Donald afirma ca SGU este o societate pe profit si incompetenta revine Primariei, care a ingropat Clubul Sportiv Municipal.
In aceasta seara, contactat telefonic, primarul Dobre a declarat dupa cateva ezitari ca noul membru PNL Donald Constantin este un om de calitate si ca in PNL sunt bineveniti oamenii de calitate.”
O fi America „țara tuturor posibilităților”, dar nici România nu se lasă! Și, taman în orașul „Republicii” lui Candiano-Popescu de la 1870, avem și un… Donald! Nu e Trump, e adevărat, dar Donald este!
Ce se mai întâmplă peste Prut, cu mai puțin de 3 zile înainte de turul al doilea al scrutinului prezidențial:
http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_moldova_2016-21408810-alegeri-moldova-dezbatere-dodon-sustine-trupele-ruse-nu-vor-pleca-inainte-rezolvarea-conflictului-din-transnistria-sandu-cere-sprijinul-partenerilor-pentru-retragerea-rusilor-stanga-nistrului.htm
naiba stie
vorbeam saptamana trecuta cu un diplomat European care s a intalnit cu maia sandu
omul era nedumerit ca in intalnire,interlocutoarea nu a facut altceva decat sa si critice adversarul/nu I a spus de proiecte,program,viziune-ma rog ce probabil se astepta el-pur si simplu l a criticat pe dodon
cam o ora am incercat sa I explic cum sta treaba cu “inalta poarta” de secole in mentalul politicienilor romani
la sfarsit mi a zis- ” s voi ce vreti de fapt”?
cel mai probabil eu am fost prost in explicatii si asta ma doare acum/tipul e chiar unul din cei care iau decizii/partea buna e ca de la o vreme a schimbat “Bordeaux:” cu vinuri romanesti/el zice ca la aceasi calitate plateste mult mai putin
politica asta e data naibii…
“Revolta populatiei impotriva ‘analistilor’. Sa ne mintim in continuare? (I)”
http://www.ziare.com/donald-trump/presedinte-sua/revolta-populatiei-impotriva-analistilor-sa-ne-mintim-in-continuare-i-1442823
Un extras: ” Rezultatul recentelor alegeri (8 noiembrie 2016) din Statele Unite a redeschis o rana veche a ‘intelighentiei’: votul popular ignora pretiozitatile analistilor, expertilor, oamenilor de cultura si media si are logica proprie “
salutare
treaba e si mai simpla : atat timp cat eu am avut un sondaj care l dadea pe Trump castigator e clar ca / parerea / revolta ar trebui sa fie contra proprietarilor de presa care le dicteaza analistilor directia .
faptul ca ofera exit p. mincinoase e cu 2 taisuri : poate defavoriza dar poate si avantaja un candidat . e usor sa pacalesti dar e la fel de usor si sa “enervezi poporul ” mintind cu nesimtire ..
Sint ceva ani ca sondajele ies anapoda. Si nu doar in America. Problema e peste tot. Inclus in Ro .
Salutare! Mie mi-a placut articolul de pe ziare dot com. Macar e ceva cu cap si cu coada intre balariile citite prin toata media romaneasca zilele astea.
Ehe, “sondorii” lui @zigzag… Cred ca aia au gasit de ceva vreme un alt model matematic pentru sondajele lor. Nu sunt la prima isprava 🙂
Neata
Exact , au un alt model matematic la care a lucrat si un geto-dac – matematicianul secolului .
Nu se “ridica” la nivelul doctorilor KKK dar sunt sigur ca stii despre ce zic 🙂
@Doxa 🙂
Mi se pare o oportunitate pentru (c)analisti. Te retragi in munti, intrebi 2-3 oi, 5-6 lupi – ce ar vota sa manance la cina, inmultesti cifrele cu 10-100-1000, pui o marja de eroare egala cu lungimea batului in care prajesti slana, adaugi 2-3 deti de palinca si ajustezi cifrele pe rezultatul dorit de patron …. apoi spui patronului ca ai facut un sondaj “remote”. Patronul, mai ales daca rezultatele se potrivesc cu ce crede el… accepta. Tot ce trebuie sa-ti pregatesti sunt motivele – de ce nu a iesit sondajul asa, dar asta e simplu: “sefu sunt prosti/revoltati/mintla sondaj”. Adaptat un pic – dupa vorba ziaristilor: “Nu lasa realitatea sa-ti strice un sondaj bun”. Restul tine de contabilitate: La ce capitol incadrezi cheltuielile, cate chitante ti-a dat chelnerul la cafeaua de diminieata… ma rog amanunte..
Invitatiile la dezbateri.sunt garantate – cu cat mai putine stii despre subiect.Apoi bineinteles ca furia populara se intoarce asupra sociologilor si nu a patronilor organizatori de “dezbateri”. Dar scapi usor si din asta…
👿
😀 Salutare! 😀
Da, ideea cam asta e, dar intreg articolul din link e foarte tare si, mai ales, e bine documentat, argumentat si… articulat. E profi, in opinia mea. O sa vina si partea a doua. Nu discut pozitionarea autorului, pentru ca nu conteaza.
e azi in ft in articol exceptional/
titlul
America can survive,not the west
nu pot prelua link ul
dar esenta este ca da,america isi poate permite sa aleaga in trump dar Europa nu
de ce ? simplu= Europa nu e america
titlul corect este
“America can survive Trump.Not so the west”
este illegal,dar am reusit sa preiau textul/e de citit si de retinut
scuze celor care nu integer engleza,dar nu cred ca e voie sa fie reprodus in traducere
History can veer off course. It happened in 1914 when the first age of globalisation was consumed in the flames of the Great War; and again during the 1930s when economic hardship, protectionism and nationalism nurtured the rise of fascism in Europe. Donald Trump’s election victory heralds another of these dangerous dislocations.
It may well be that America is resilient and self-sufficient enough to survive a Trump presidency. The founding fathers of the republic foresaw the dangers of populist passions. James Madison set the first objective of the constitution as to “break and control the violence of faction”. For Madison “faction” was the power of any group “united and actuated by some common impulse of passion” to seize power at the expense of fellow citizens. The constitution’s intricate checks and balances are there to block the path to such tyranny.
Rereading this week Federalist No 10, perhaps the most celebrated of what became known as the Federalist Papers, it is obvious that Madison had Mr Trump in mind when he wrote about the need to safeguard the union from domestic insurrection. The president-elect has said he wants to muzzle the media, torture prisoners, lock out Muslims, expel millions of migrants, build a wall against Mexico and cosy up to to Russia’s Vladimir Putin. Lauded by white supremacists, Mr Trump won the prize by disinterring the demons of race.
And yet. Madison’s careful distribution of authority between the three branches of the federal government should check the president’s worst excesses. A strong judiciary creates a firewall against arbitrary rule. Military chiefs will refuse to break the laws against torture. There is a safety catch on the nuclear trigger. Republican-
dominated it may be, but the new Congress will surely resist an advance to presidential autocracy. And, yes, given his character, temperament and unfamiliarity with truth, it is always possible that things will end badly for Mr Trump.
But America’s tragedy — and how else can one describe the passage to the White House of someone whose politics are so boastfully rooted in prejudice and hate — is also the west’s tragedy.
The liberal international order has rested not simply on economic vitality and military strength. It has been anchored by a set of values whose appeal is universal. Freedom, the rule of law, human dignity, tolerance, pluralist institutions: these are all now scorned by the president-elect of the world’s most powerful nation. Liberal democracy itself is thus delegitimised.
Whatever the course of US politics, the damage inflicted on the alliance of nations that has shaped the world since 1945 is irreparable. Few of the Madisonian checks and balances apply to the conduct of diplomacy and foreign policy. Barack Obama, as much as any other president, has shown how America’s place in the world is a choice made by the occupant of the Oval Office.
The US-designed global system has been unravelling for some time. It will not survive the withdrawal of American leadership. The financial crash of 2008, income stagnation, austerity and disenchantment with free trade has buried the liberal economic consensus. Now Mr Trump has pledged to dismantle the political pillars of the old order.
“America First” promotes belligerent isolationism — an approach to international order rooted in power rather than the rule of law. The narrowest interpretation of national interest takes precedence over broader considerations of international security.
Mr Trump is content to preside over the dissolution of the US alliance system, leaving Europe vulnerable to Mr Putin’s revanchism and East Asia to the ambitions of an assertive China. Japan and South Korea, he has suggested, may want to build their own nuclear weapons. We can be sure that, if he keeps a promise to abrogate the international nuclear deal with Iran, then Tehran will soon enough build its own bomb.
Other democracies face their own populist insurrections. Demagogues across Europe have been lauding Mr Trump’s success. Marine Le Pen, the leader of France’s xenophobic National Front, hopes to emulate him in next year’s contest for the Elysée Palace. Hungary and Poland have fallen into the arms of far-right nativism. Britain’s vote in June to leave the EU in significant part was an expression of angry English nationalism
US president-elect and Chinese leader miles apart in background and temperament
Mr Trump goes further by repudiating the basic, organising idea of the west: the notion that the world’s richest democracies can oversee a fair and inclusive rules-based system to underwrite global peace and security. Co-operative internationalism is to be replaced by competitive nationalism.
So the dangers will now come thick and fast. How much of a free Europe can survive the withdrawal of the US security umbrella? Will Russia be allowed to restore its influence over formerly communist states in eastern and central Europe? Will rising states in the east and south now look to authoritarianism rather than democracy as a model for their societies? Who will keep the peace in the East and South China seas? How safe or stable is a world organised around the interests of, and conflicts between, a handful of great powers?
America will spurn eventually the lethal concoction of nativism and protectionism that won Mr Trump this election. But the west has lost its guardian, and democracy its champion.
Toate sunt opinii luate de presa de stanga si rasucite ca un ventilator stricat. Nu sunt singurii care fac spume la gura la 24 de ore de alegeri si fara ca Trump sa fi petrecut o singura zi in casa alba.
Nu sunt decat niste “sore loosers”, ca si npr, demonstrantii din bay area sau ucla,
Am avut un schimb acum doua zile despre acel “lock her up”, unde presa il prezenta Trump ca un paznic de puscarie care face ce vrea el. Suna dictatorial.
El a spus ca “you deserve to be in prison”, ceea ce ar putea fi adevarat, dar Trump, in noua lui pozitie, nu poate sa-i faca nimic. Si va fi prea ocupat ca sa se ocupe si cu niste cadavre politice cum este familia Clinton.
Adevarul este ca nu stim cum va functiona Trump, atata doar ca a castigat si va fi noul presedinte. Restul este zgomot.
@dordeduca
Ft de stanga?cred ca exagerati
ft apare de vreo 200 ani ,s au schimbat “sisteme”,”antisisteme” si ziarul asta “de stanga care rasuceste idei ca un ventilator stricat”tot nu moare
sa fim seriosi,lumea nu a inceput cu trump…
Reportajul nu are nimic nou – sunt argumente rasucite si imprumutate de la verii lor de la msnbc. Chiar si in staff-ul de wsj, Brett Stephens scria the other day despre Trump cel demogog si il desființa. Dar era un ziarist intr-o coloana de opinii, nu reportaj. Pe aceiasi pagina unde Henniger il lauda. Acesta este un ziar adevarat.
In Europa, ft, guardian sau telegraph sunt toti pe aceiasi pagina. Tonul de apocalipsa vinde ziare.
In ciuda a tot ce se scrie, priviti harta Americii cu resultatele per county: o mare de rosu cu pete albastre in dreptul oraselor mari. Seamana cu reclama de Verizon: “do you hear me now?”
mai dsoriti??? o alta analiuza despre trump in the economist/ si astia parte a “sistemului” de aproape 200 ani
IT IS hard to think of a president-elect less versed in the workings of the world than Donald Trump; or of one more willing to upturn the global order that America has shaped in the seven decades since the end of the second world war. He has so far described his foreign policy in only the vaguest terms, preferring such bumper-sticker slogans as “America First” to detailed plans. To the extent that it can be divined, his programme involves threatening to slap punitive tariffs on foreign imports in an attempt to rectify trade deficits; wringing payment from allies for the security that America provides them; and being nicer to strongmen such as Russia’s president, Vladimir Putin. A good president, like a real-estate mogul, must be “prepared to walk” away from a bad deal; and it helps if he is “unpredictable”. In Mr Trump’s new politics of deliberate uncertainty, no treaty, international institution or alliance is sacrosanct.
In Europe, his victory has heartened the continent’s populists, such as Viktor Orban, Hungary’s noxious leader, and France’s ultra-nationalist Marine Le Pen, who stands a fighting chance of being elected president next spring. (“Their world is collapsing; ours is being built,” tweeted her party’s strategist.) But his transactional view of security has frightened America’s NATO allies, and his admiration for Mr Putin—as well as his seeming indifference to Russia’s territory grab in Ukraine—has left frontline border states nervous. Estonia, fearing invasion, has begun encouraging its citizens to keep firearms in their houses and training them in insurgency tactics. Russia, meanwhile, is thrilled, not just because Mr Putin sees in Mr Trump a kindred (but weaker) spirit, but also because his victory discredits democracy, and the single biggest threat to Mr Putin’s rule: genuinely competitive elections.
China is happy for similar reasons: the victory of an unqualified boor makes its system of tightly controlled meritocracy shine by comparison. China may also believe that Mr Trump’s contempt for the rules-based international order America helped create would make him more willing to accept China as a regional hegemon. His election will deeply unnerve Japan, America’s staunchest friend in Asia. During the campaign he accused Japan of free-riding on America’s security guarantee, and suggested that it and South Korea should develop their own nuclear weapons rather than shelter under the American umbrella—a recipe for regional instability. Neither country is anywhere close to considering the possibility. But the fear will grow of American disengagement from the region.
Gulf rulers share that fear. Mr Trump will probably let the Pentagon finish the job of evicting Islamic State (IS) from Mosul if the campaign stretches past January 20th, when he takes office. And he may create safe zones in Syria to prevent refugees from heading West. But he scorns intervention for ideological reasons, and is unlikely to champion no-fly zones in Syria or leave troops permanently in Iraq. Hardliners in Israel and Iran, meanwhile, are cheering Mr Trump’s win: the former because his administration is unlikely to press it to make concessions to the Palestinians or stop building settlements; the latter because he has cast doubt on the nuclear deal, which they have long considered an American plot to gain control of their country. But Mr Trump’s biggest cheerleaders, in the Middle East like elsewhere, are the region’s strongmen, such as Abdel Fattah al-Sisi in Egypt and Bashar al-Assad in Syria. They now face the welcome prospect of an American president uninterested in promoting human rights or democracy abroad.
@intamplator: Sorry, dar e un garbage. Incepe cu BS: ca e hard to think un mai mare prost ca Trump etc. Apoi mai strecoara gunoaie “unqualified boor”. Probably this & that. Alti specialistii lu’ peste 🙂
O alta publicatie de elita care refuza sa creada ca a pierdut. Economist are un staff superb, dar este discret anti-americani. In tot ce scriu ii considera pe americani ca niste englezi ratați.
coroborez cu ce,spuneati anterior despre ft si inteleg ca “stanga e elitista”
sa cred ca …..comumismul,extrema stanga a fost superelitist”si nu a supravietuit din aceasta cauza?
va “multumesc”,inseamna ca tatal meu care imi spunea ca au ajuns comunisti toti puturosii si betivii a gresit
ba mai mult,la stefan gheorghiu ajungeau elitistii pe care poporul nu i a inteles
haideti d le sa fim seriosi,ati avut o optiune,e ok,e de moment,dat nu deveniti “taliban”,nu fiti naiv sa credeti va trump /sau clinton/ va aduce bumastare/
mi e teama ca “sub clintom”puteati da vina pe cineva..ce veti face “sub trump”dupa ce veti descoperi noul cod fiscal scris de un wallstreet insider?
Ziceam de obamacare ca nu stiu exact cum e,dar noul sistem de asigurari de sanatae al lui trump.ala cu “insurance overstate limits”suna cam ca “overprime insurance policy”/”to big to fail,reloaded”
salve 🙂
seara buna all 🙂
“”Adevarul este ca nu stim cum va functiona Trump, atata doar ca a castigat si va fi noul presedinte
“doar fraza asta Dane si cred ca optimismul ar trebui ca sa fie cel putin moderat,daca nu prudent pana la precaut.
Totusi Trump nu va fi singur si oricat de puternic e nu-si va putea impune toata agenda(in ideea ca aceasta e identica cu discursul din competitia electorala-deja sunt nuantari importante)Pana la urma si impeachmentul e o valoare puternica a democratiei americane.
Dar semnalul a fost dat ,american tide risca sa devina crimson tide daca raspunsul ue nu e responsabil
Sa iau ipoteza asta.Prin ïzolationismul impus…gimme a break…did they pay the treaty.. raspunsul european poate deveni periculos.Doar 2,3 tari importante sa faca vreo alegere aiurea(democratiile europene nu se pot compara cu cea americana,poate doar cea englezeasca,amintesc aici ca germania nu are tratat de pace cu statele dupa ww2,tot tara ocupata este 🙂 ) ,anti-americanismul poate fi exacerbat si oricat de iluzorie ar parea acum o armata ue rupta de nato poate fi o ipoteza de calcul.La fel de valabil si un nationalism excesiv si-o pulverizare a ue.Ce urmeaza e usor de presupus.
UE ,si in general orice democratie eu nu poate exista fara state si invers.Sunt niste legitati istorice,n-ai cum sa rupi aceste baiere fara urmari catastrofale.
De izolare economica a usa..make usa great again..,n-are rost ca sa vorbim, e o prostie,globalizarea nu e un du-te vino.Poate o reglementare legata de repatrierea profitului(partial sau integral ) ar putea fi o discutie.
Oricum pt. mine ramane problema asta…pana unde poate fi impins discursul electoral…. 🙁
Electoratul stabileste limita.
Salutare 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=qM5W7Xn7FiA
salve 🙂
s-a vazut ha-ha 🙂 )))
si s-ar putea ca sa se vada si anii urmatori.. cu prisosinta chiar 🙂
rock it !
😀 Roll It! 😀 Let Me Roll It:
https://www.youtube.com/watch?v=kWFehaQEMYI
asta da ! 🙂
chiar daca e de cand era buna..fata…
Da, mircea, si astea sunt ipoteze.
Pentru cineva care a votat cu Trump, intr-un stat in care el nu ave nici o sansa, am senzatia ca glontul (hillary) ne-a trecut pe la ureche. Atmosfera era irespirabila, intr-o tara libera, unde acest PC te obliga sa-ti incepi orice argument cu o litanie lunga unde explicai ce de fapt nu vrei sa spui. Dupa care in ultimele 5 secunde spuneai, in fine, argumentul tau. Relatiile dintre oameni te obliga sa il masori lung, din cap in picioare, pe interlocutorul tau, sa-l cantaresti bine si sa-si alterezi mesajul dupa cum crezi ca el va fi receptionat, nu dupa intentiile si mintea ta!!! Toate astea trec dpdv-ul PC-ului ca o dovada de civilizatie.
Daca erai prea brusc, deschis, “candid”, atunci erai acuzat de lipsa de PC – ca si cum PC este o obligatie.
Argumentul stangii, atentie, va fi in urmatoare perioada PC vs. white supremacist. Adica o escaladare a acestui non-sens.
Macar vom avea sansa sa se faca ceva. Prea am involuat in ultimii 8 ani.
… si uite asa a ajuns rabinul din Brooklyn sa zica, intelept: ”nu credeam vreodata ca Germania va ajunge aparatoarea democratiei”… Iubitor de ceea ce intelege el prin democratie, rabi habar nu are cat de irespirabila e atmosfera SI in Germania, in sensul in care o descrieti Dvs mai sus. Anumiti Politeieni, nu putini, stiu despre ce vorbesc.
Salutare @DorDeDuca! 🙂
@doxa
Cumva solutia e cea a romanilor=da le sange in arena?(gladiatorii…in varianta 2.0?
asa,de dragul argumentului,v a fost foame vreodata?ati fost vreodata in situatie limita?
“e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune”
noapte buna
Aveti dreptate. Dar a scrie versuri (fie si fara noima) este, oricum, infinit mai greu decat a da niste paste unor copy.
Somn usor.
🙂
Am auzit de acelasi exercitiu si in Germania. PC-ul este un virus global.
sorry sorry 🙂 ))) e pt Dordeduca 🙂 nu pt.Dan :))))
nicidecum n-as vrea sa crezi ca-i tin partea lui hc sau obama.Pt mine e de noaptea mintii,sa ocupi crimeea,sa dobori un avion civil sa faci ce faci in siria si tu state sa …nu zic ce..
.nu stiu ca rusii sa-si fi permis asa ceva vreodata..
@mircea
Au incercat,au doborat u2 , s au dus in cuba cu nukes,dar a fost un kenedy-elitist.produs al sistemului-si un hrusciov-care traise un razboi,e drept comisar politic,dar razboi-si ambii au fost rationali
azi avem un real estate mogul,analfabet functional si un “playboy rosu”care decid
de asta imi mie teama,si nu pentru mine,ci pentru copii si copiii lor
nici trump,nici putin.nici xi-chinezul-n au “trait”un razboi
trump nici macar n a facut armata/ce a spus despre baiatul ala musulman american mort sub drapel seamana cu jigodia aia de parlemtar roman care isi inchipuie ca jobul lui de parlementar e mai periculos
putin-asta probabil crede ca razboi e ceva sa scrii rapoarte intr un birou ca la dresda,cu nemtoaite care se vand usor sau stewardese de la aeroflot care vor,sa,scape de prostitutie
xi-nu stiu
ps sunteti “doctor”in filme/bridge of spies-mare film,tom hanks,colosal
l-am vazut ,f.bun filmul 🙂
antologice scenele in antiteza cand niste tineri germani din partea ocupata de rusi sareau zidul si au fost secerati si tinerii americani care sareau gardul dintre curtile unor case …
da/au fost cateva..
si air korea ..
de acord au fost alte generatii,alte stuff-uri
de acord,pc-ul devenise metastaza dar cum ziceam si ieri, nu va umple toate golurile.
sistemele astea sunt puternic inertiale si tind spre extreme.
dpmdv a fost o alegere imposibila.
Ce putem sti cu siguranta – este ca nu putem sti nimic cu siguranta.
Ma rog au mai spus-o asta si Schrodinger despre mata lui si Heisenberg despre sub-atomii lui jucausi.
si au avut dreptate 😆
ha-ha misto !
azi ,aplica bajetii niste serii fourier generalizate ca sa afle cu cat creste temperatura in corpul social studiat de super sociologi platiti de media,recte de politic 🙂 )))
Mda… principiul nedeterminarii..dar ambii au crezut in Dumnezeu,cel care ne a dat libera alegere…aici,e genialitatatea cwloe doi…gandirea filozofilor greci si crestinismul explicat matematic…Ioan Paul II cred ca a fost singurul care a inteles
The Guardian:
“Donald Trump has won the presidency – not because of the “white working class”, but because millions of middle-class and educated US citizens reached into their soul and found there, after all its conceits were stripped away, a grinning white supremacist. Plus untapped reserves of misogyny.”
Cannot agree more..
Sigur, este o varianta. Dar cum isi va explica doza de misoginism o femeie neagra, sau cea de white supremacist un cubanez sau chiar si mexican. Sunt din aceia care au votat cu Trump.
Politically correctness: inseamna si “civility”, respect, nu e exclusive apanajul stingii. Cred ca fotosim cam mult cu sens peiorativ.
Daca politicienii ar fi impus si folosit conceptul folosit doar pentru “civility”, respect, etc.. at fi fost extraordinar de bine.
De ce politicenii nu folosesc si aplica exact termenii “civility” and respect? De ce aveau nevoie de aceasta inovatie, sintagma?
Din pacate, politicienii au sufocat adevarul si realitatea cotidiana cu aceasta inventie a lor.
Civility exista si se practica intre oameni – se invata acasa si la scoala – nu este nevoie de cuvantul “political”. Sunt de acord cu aa – PC este unul din imixtiunile politicului in cultura relatiilor personale, deci rămâne un afront contra tuturor, indiferent de culoarea politica. Atat ca stanga abuzeaza (mai mult) de PC in scopul nedeclarat de asi impune punctul de vedere in chestiuni unde nu are ce căuta.
http://europe.newsweek.com/us-should-extradite-coup-suspect-fethullah-gulen-turkey-says-trump-adviser-519534
Una dintre posibilele prime porcarii care se asteapta.
Sper ca nu credeti șopîrla asta. Newsweek-ul avea deja tiparite exemplare cu victoria lui Hillary in alegeri, retrase repede. Atata ca Hillary a semnat cateva in Philadelphia.
Asa un collector item!!!:)
Deocamdata nu o cred. At fi o tampenie si la acest moment nu cred ca noul Guvern US va face lucruri internationale negandite.
buna dimineata!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-11-noiembrie-inceput-de-campanie-ne-lasam-iarasi-prostiti-cu-mariri-de-pensii-si-salarii/50416/