Brexit: unda de șoc va trece Canalul!
25/06/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Poate ca, intr-adevar, votul pentru Brexit a fost decis de falia dintre varsta a treia (pro-Brexit) si varsta tineretii (pro-UE). Desi nu a fost decis doar de aceasta falie. Poate ca votul pentru Brexit a fost decis si de falii socio-culturale si mai ales economice (“bogatii” voiau in UE, in timp ce “saracii”, afara). Sociologii vor sti sa interpreteze mai bine date pe care politicienii nu le cred nici dupa ce le vad pe viu, intrucat raman atasati de un model mental anchilozat, in functie de care fac politica (proasta).
Cert este ca votul pro-Brexit dezvaluie, dincolo de aspectele sale politice, modul in care clasa de mijloc din Marea Britanie se raporteaza la ea insasi si la rolul ei intr-o economie in care in sus nu mai poate urca, “ascensorul social” (cum spune un cunoscut de-al meu din alta tara occidentala, fiu de miner ajuns, prin forte proprii, director de banca), fiind blocat dintr-o multiplicitate de factori descrisi excelent ieri de @Stefan; recomand calduros comentariul substantial, din care spicuiesc un fragment:
“Cetateanul are si o prietena. Nu au bani sa se poata casatori. Au facut un copil impreuna dar cum nu e nici cresa, nici gradinita unde sa lase copilul, tot cu bunicul si bunica va ramane nepotul Iar ei, noii parinti, stau cu frica in sin sa nu inchida si fabrica unde lucreaza proaspata mamica. Ca globalizarea a facut bine bancherilor, se vede bine in salariile demnitarilor, a politicienilor de oricare culoare politica si nivel dar in viata reala a lasat un gol de zeci de milioane de posturi de munca mutate din UE in Asia […] Tarile unde acest contact cu “lumea de jos” a devenit un abis fara fund, sint exact aceleasi unde apar noi “lideri”, noi partide care incaleca nemultumirea populara. Intimplator, coincidenta, Anglia, Olanda, Franta, Italia. Numitorul comun, dezindustrializare, miliarde aruncate in salvarea “donatorilor” politici dar nici un euro pentru insasi temelia capitalismului. Clasa de mijloc. Care, in numele unei austeritati rasturnate (ia de la saraci sa dea la bogati) e tot mai taxata si mai vulnerabila, pe cale de disparitie fizica” .
Insa clasa de mijloc (si nu ma refer numai la cea din Marea Britanie, ma refer la clasa de mijloc din intreaga Europa occidentala) se pauperizeaza accelerat.
Criza financiara a desavarsit ceea ce incepuse marea dezindustrializare din anii 70 de care vorbeste Stefan. Nu a fost destul ca Occidentul a pierdut intregul sector manufacturier care a facut aceasta zona de lume cea mai avuta (in termeni reali), s-a adaugat la aceasta si modelul economic bazat pe PIB-uri la care contribuie mai mult multinationalele (care aduc marfa ieftina din China si vand scump in Occident) decat IMM-urile locale, cu traditie in meserie.
Cu ochii la PIB-uri fantomatice care cresc pe hartie insa scad in viata reala, toti politicienii Europei (nu doar cei britanici) au neglijat un aspect important el vietii omului de mijloc: nevoia de previzibilitate a viitorului.
Europa se mira ca are declin demografic, insa nu se mira ca tinerii si cei in varsta de mijloc resimt acut un sentiment al insecuritatii sociale si financiare pe care parintii lor (crescuti, educati si iesiti la pensie in statele nationale care posedau moneda si politici proprii) nu le-au cunoscut. In goana dupa profit (multinationalele) si PIB (statele) considera ca orice masura este justificata: firmele folosesc un coktail alcatuit din aplatizarea salariilor, marirea programului de lucru, forta de munca ieftina din imigratie, in timp ce statele taxeaza din ce in ce mai mult, inchid servicii sociale (sau le deschid prea mult si prea repede imigrantilor), acorda facilitati bancilor si marilor companii, si nu IMM-urilor.
Clasa de mijloc din intrega Europa nu are viitor, pentru ca modelul economic european actual nu are viitor.
Nu poti avea o economie a zonei Euro majoritar din servicii, in timp ce bunurile le importi din China. Insa liderii Europei actuale nu inteleg asta. Cumva, clasa de mijloc si “batranii” britanici (ambele categorii votand pro-Brexit) au simtit acest lucru (desi au obiective economice diferite, totusi sentimentul lor este comun: viitorul economic in aceasta Uniune Europeana nu este previzibil in bine). Decat o “crestere economica” bazata pe salarii din ce in ce mai mici, meserii din ce in ce mai precare si imigratie masiva (lucruri ce aduc un noian de probleme sociale), mai bine repliere: Brexit.
Datele din The Guardian trebuie interpretate din aceasta perspectiva: cei cu venituri “mici”, votanti pro-Brexit sunt de fapt clasa de mijloc pauperizata, care nu isi mai permit sa locuiasca in orasele mari, inghesuindu-se in suburbii, amestecati cu imigrantii care refuza sa se integreze insa emit pretentii de a schimbare a legilor si obiceiurilor occidentale.
Pe continent, Germania, o tara care produce prea mult insa nu reuseste sa consume si are nevoie de piata de desfacere si de forta de munca pentru a o perpetua modelul de business bazat pe IMM-uri si sistemul de calificare traditional (al scolilor de meserii, urmase ale breslelor) are alta problema: natalitatea scazuta. De unde si goana ei imbecila dupa imigranti (in loc de a alege o solutie de tip japonez, anume robotizarea pe scara larga), pe care, nemaiputand sa ii gestioneze, vrea sa ii imprastie prin Europa (de parca aceasta ar trebuie sa fie viitorul Europei, un fel de casa primitoare a imigratiei mondiale, cu sau fara pasapoarte siriene falsificate).
Cele doua tipuri de asalt sub care se afla clasa de mijloc europeana (economic si social) nu puteau decat sa duca la un sentiment de frustrare, care va izbunci si in alte tari. Cand omul traieste sub permanenta amenintare a de-localizarii firmei unde lucreaza sau a angajarii unui imigrant pe un cost mult inferior, cand locuintele devin imposibil cumparat intr-o viata de om, cand pensia devine doar o iluzie si economisirea, o clauza de penalizare (pentru ca, nu-i asa, BCE introduce “dobanda negativa” ca sa incurajeze “investitiile” si “cresterea economica”), cand corectitudinea politica rescrie povesti, manuale si obiceiuri care au structurat aceasta civilizatie, omul european se repliaza: nu mai face copii (sau face doar unul), sta cu parintii (sau in chirie), devine nervos politic si voteaza cu cei care mimeaza ca il inteleg. Nimanui nu ii convine sa se vada, peste 5-10-20 de ani, batran si bolnav, uzat de ore suplimentare, dat afara din cauza unui imigrant prost platit, fara locuinta si pensie, fara viitor pentru copil.
Si, evident, omul se descarca politic: Brexit! In alta tari, partide finantate de Moscova incearca sa capteze aceasta nemultumire care este a intregii clase de mijloc europene (care nu mai este de mijloc, ci devine saraca).
Ce nu inteleg politicienii europeni (si aici vor trebui sa ia lectii de la cei britanici) este ca vine valul si peste ei si Rusia va sti sa manipuleze temerile justificate (economic) ale clasei de mijloc europene. Degeaba va fi criticat “nationalismul”, caci nu despre natiune (in sensul secolului al XIX-lea) va fi vorba, ci despre incercarea electoratului de recapata controlul asupra unor politicieni desprinsi de realitate si asupra unor politici care sunt decise supra-national. Rusia va sti sa exploateze aceasta dorinta legitima si sa puna politicienii europeni pe pista falsa a “nationalismului”, insa miza va fi mereu economica, si politicienii vor umbla dupa fantome ale “nationalismelor” sau ” populismelor”, abil atrasi de caii troieni ai Rusiei din UE. In funte cu Juncker, Merkel si Hollande.
Ieri a fost Brexit, insa unde de soc trece deja Canalul in timp ce la Bruxelles alde Juncker si compania mananca, senili, caviarul!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
off top dar … ” 70% din populația unei bacterii să devină atât de agresivă e de neîntâlnit!”, susține un medic de la un spital de urgență.
Infecțiile cu Clostridium sunt atât de periculoase încât ministerul îi avertizează pe medicii din toată țara: „Există cazuri unde evoluția ICD este severă, situație în care rata de decese poate fi de 50-60% în absența unui tratament adecvat și administrat precoce”. http://www.tolo.ro/2016/06/24/un-document-trimis-spitalelor-de-catre-ministerul-sanatatii-confirma-gravitatea-infectiilor-nosocomiale-atentie-exista-cazuri-in-care-evolutia-infectiilor-cu-clostridium-difficile-are-o-rat/?utm_campaign=HotNews-4stiri&utm_medium=Parteneri&utm_source=HotNews
Buna ziua,
s-au trezit din betie, presa britanica l-a faacut pulbere pe Cameron. Comentariile sunt teribile.
salve 🙂 prea tarziu! Nu rezolvi probleme politice declansand probleme geo-strategice. Cameron a gresit, crezand ca poate sa indrepte referendumul in directia dorita de el.
Resalut
Luni reuniune de urgenta a tarilor fondatoare UE . RFG- Franta – Italia -Luxemburg-Olanda – Belgia .
Se prevede impunerea unei strategii comune :
1- Nucleu dur , monolitic compus din “locomotiva” RFG si alte tari nordice . Aceste tari vor acorda treptat unei conduceri comune, tot mai mult din ce acum se numeste “suveranitate nationala” .
2- “vagoanelor” (adica restul tarilor UE ) li se acorda flexibilitate . Libere sa urmeze “calea german nordica” prin asociere voluntara la fiecare din obiectivele si regurile nucleului dur dar diluit in o perioada de timp mai lunga
Punctul 1 si 2 sint exact ce deja se cunostea de vreo 6 ani . Europa cu doua viteze . O locomotiva numita RFG care trage dupa ea vagoanele “esalonului 1 ” a UE . restul , vagoane clasa 2 , libere sa accepte sau sa suporte 🙂 comenzile nucleului dur .
De remarcat :
– absolut NICI O DISCUTIE DESPRE CREAREA DE LOCURI DE MUNCA
-NIMIC despre relatile unei comuniuni democratice cu dictaturi notorii si efectele acesteia asupra economiei europene
– Nici un plan credibil privind Siria , Libia , Turcia , sursa cunoscuta a imigrarii in masa (invazie efectiva) .
In rest , ca sa ne distram (sau plingem) BCE tine finanta europeana sub control . (se zice) 🙂
Ieri prima transa de imprumuturi BCE cu durata 4 ani si dobanda negativa !!!!!!!
Cunoscut cu prescurtarea Tltro II.
Scop = finantare (prin banci) a IMM si cetateni (exclus imprumuturi pentru locuinte)
514 banci din zona monedei comunne au obtinut aproape 400 miliarde euro de imprumuturi . (cum dobanda e negativa , voi trebui sa restituie MAI PUTIN DECIT INSASI IMPRUMUTUL)
Toate bune , va ploua cu bani ? 🙂
Teoretic , propagandistic (in presa) DA . In realitate , aceste banci au restituit imediat 368 miliarde euro imprumutate prin vechiul program Tltro I .
Deci :
– BCE a imprumutat bancile ca sa poate acestea sa restituie imprumutuile mai veci . 🙂 (finanta e stabilizata , nu exista riscuri tovarasi) 🙂
– La IMM si cetateni (500 milioane locuitori in UE 28 tari) ajung (daca ajung) o mizerie de 31 miliarde euro
. Adica 62 euro / cetatean . Evident va “dudui” consumul . 🙂 🙂 🙂 🙂
salut 🙂 atatia amar de ani si bani cheltuiti ca sa inteleaga meltenii de la Bruxelles ce era evident oricarui om: nu poti integra sub aceeasi legislatie transnationala si aceleasi constrangeri economii cu viteze diferite, in asa fel incat sa fie bine pentru toti!
O crestere in sondaje a “popularitatii” partidelor de extrema dreapta in Olanda , Franta si Italia (aici e Lega Nord extrema si nu M5S cum ar vrea unii sa se creada) este marea necunoscuta care poate fauta rau de tot la oricare viitor tur electoral national .
Cu consecinte imposibil de cunoscut (se banuie doar) in politica UE si a RFG in special . (care deja are problemele ei interne cu carul)
Buna ziua! 🙂
Istorice vremuri!
Cum se tot vorbeste de Rusia, am gasit un articol destul de interesant:
https://cubreacov.wordpress.com/2016/06/17/rusia-moare-incet-dar-sigur-138-548-de-localitati-din-rusia-au-murit-in-ultimii-57-de-ani/
Rusia nu este un stat național și nici unitar. Prin definiție, aceasta este o Federație multinațională. La recensământul general al populației, din 2010, au fost înregistrați 143 436 145 de locuitori, cărora li s-au adăugat 2 033 700 de locuitori ai Crimeii (în total 145 469 845 locuitori). Suprafața Rusiei (+ Crimeea anexată) este de 17 130 117 kilometri pătrați. Pentru comparație, vom arăta că Federația Rusă (+ Crimeea) are o populație de doar 6,01 ori mai mare decât are România (+ Republica Moldova) și o suprafață de 62,92 ori mai mare decât România (+ Republica Moldova).
……………………….
Populația Federației Ruse recenzată în 2010 a constituit 143 436 145 de locuitori, estimându-se că cca 30 de milioane reprezintă populația musulmană din diverse Republici Federale, dintre aceștia peste 2 milioane locuind în Moscova, orașul european cu cel mai mare număr de musulmani.
Asta este Rusia adevărată, nu închipuita și idilica Rusie despre care ne predică șarlatanul (geo)politic Dughin și promotorul lui, Roșca, ajuns omul de casă al rușilor.
Devine interesant! – UPDATE sambata 13.06 Initiativa a strans 1.053.000 de adeziuni, de peste 10 ori numarulr necesar pentru a fi luata in seama de parlamentul de la Londra
http://www.hotnews.ro/stiri-international-21107020-brexit-petitie-prin-care-cere-organizarea-unui-doilea-referendum-tema-apartenentei-avuta-vedere-pentru-dezbatere-parlament-dupa-numarul-semnaturilor-depasit-100-000.htm
dap, va fi fierbinte dezbaterea 🙂 Nu este exclus sa se ajunga la un al doilea referendum in MB, daca Scotia il face ea prima si scotienii voteaza pentru secesiune. Sau la un vot negativ la Brexit in Parlament. Practic, Marea Britanie e la mana Scotiei acum – ce ironie!.
Si la Bucuresti la fel, business as usual:
http://www.timesnewroman.ro/politic/nea-costel-drojdier-comenteaza-si-el-iesirea-britanicilor-din-ue-da-i-in-p-mea
Intre timp la Bruxelles, Bonn, Paris, Luxemburg, etc business as usual:
http://www.timesnewroman.ro/politic/angela-merkel-linisteste-europenii-avem-solutii-in-locul-marii-britanii-vom-integra-siria-in-ue
Buna ziua tuturor,
Ma minunez de numarul mare de specialisti ,,pe Anglia ” gasiti peste tot. Numai ca nu spune nimeni:
– MB este singurul stat din UE care are mai putine schimburi ecomice cu UE decat cu restul lumii. Singurul. Ei au nevoie de acorduri economice cu SUA ( prin UE va fi posibil cel mai devreme in 2022 ) cu Australia ( blocat pe motive de patlagele siciliene, posibil cel mai devreme in 2023), cu Canada ( declaratia de vetp a Romaniei nu mai poate fi anulata, Canada nu va acorda viza automata pentru Romania / Moldova si automat Balcani nicioodata), cu India ( nici macar nu se gandeste cineva la asta). Basca, nu are nevoie de gaz rusesc la pret IG Farben.
– Daca in doi ani MB va realiza acete acorduri , prin Hong Kong va veni si acordul cu China.
– Pariaza cineva ca va mai fi interesata India, Canada, Australia de acorduri cu UE avand cea mai puternica pargie – si sa repetam in cor -deficitul UE / MB?
– Tim Berners Lee ( socat fiind de noile tehologii disruptive ) a votat out.
– Acum vreo 8 ani Shell a demarat hartogaraia pentru un terminal de GPL undeva prin noirdul Europei. Inca nu a primit un raspuns. Din primavara asta Estonia, Letonia , Litruania sunt independente de Gazprom. Din vara asta si Polonia. Din bani US, Elvetia, Norvegia, Suedia si neste arabi.Ceea ce este chiar cumplit este ca daca s-ar realiza intercinectarile presupus terminate toata Europa de Est ar fi independenta de Gazprom.
– Dupa cum a spus D.P.Aligica, chiar nu e de inteles cum unii nu vor sa fie co0ndusi de Corina Cretu ( comisar european -sa nu uitam-) Da’ mai avem:Mircea Diaconu ( specialist pe Yemen si imprejurimi ), d-a Grapini, d-l Bostinaru, Adrian Severin, Daciana , Norica, Catalin Ivan ( asta-i campion).
Edit: am uitat de Ramona Manescu, Daniel Buda si Cristian Busoi
.
Buna,
aoleu ce lista, numai catastrofe. Din nefericire este deschisa, poate fi completata cu personaje din alte zari.
salve, Crisbear, merci pentru comentariul la obiect 🙂 long time!
Acesta a fost si sentimentul meu. Sper sa fie bine pt toata lumea pe termen lung: Politicienii sa se trezească, dar se pare ca nu, britanicii sa isi refaca economia in 2-3 ani dupa pierderea centrului financiar, migratia sa fie redusa si incurajate famiile locale sa facă copii prin slujbe stabile si salarii decente.
MB este pună la urma o democratie destul de transparenta si sunt sigur ca o sa iasă bine pe termen lung. Pe termen scurt sunt sifonati rău de tot, credibilitate 0.
Buna ziua. http://www.hotnews.ro/stiri-international-21108471-comisarul-european-britanic-jonathan-hill-care-ocupa-portofoliul-serviciilor-financiare-anuntat-demisia.htm “Nu cred ca este corect sa continui in functia de comisar european ca si cum nimic nu s-a intamplat”, a declarat Hill intr-un comunicat. Adrian Severin a comentat si el ”Ce natarau englezoiul asta. Stai ba acolo ca nu scrie nicaieri ca trebe sa pleci. Si chiar daca scrie e asa la oha”
Cu astfel de politicieni o sa isi refaca Anglia imaginea. Bravo lui!!!
Eu sunt tare curios ce actiuni va întreprinde Regina
Buna seara prieteni, Intr-adevar, traim vremuri istorice.
@Stefan, Europa cu mai multe viteze ar fi fost o solutie acum cativa ani dar in prezent este o solutie vanturata mult prea tarziu si care nu rezolva, asa cum ai spus si tu, problemele fundamentale ale UE.
buna seara
e sambata, am “liber” de la nepoti,sunt la varsta la care cred ca trebuie sa spun ce cred asa ca…
@crisbear-multumesc/nu stiam si n-am gasit confirmarea datelor Dvs-insa le cred,probabil nu le-am gasit fiindca eu sunt ” e-analfabet”:
@cetatean:
acum 60 ani “clasa de mijloc”era macelarul din colt,cizmarul,instalatorul ,comis voiajorul…
acum 30 ani”clasa de mijloc” era functionarul bancar,contabilul,analistul financiar,marketing managerul,real estate specialist,vacation consultant….
cine ar trebui sa fie in clasa de mijloc azi?
cizmarul,instalatorul? e mai eficient sa schimbi decat sa repari
macelarul? vinde mai scump decat supermarketul
functionarul bancar? avem e banking
analistul financiar? cine il mai crede?
marketing manager? avem e commerce,avem o analiza a preferintelor uluitoare facuta de google&co
acum 44 ani aparea o carte”socul viitorului” care incerca sa prevada evolutia viitoare/ajungea la doua concluzii/ prima -lumea devine “sat global” a doua “va castiga societatea bazata pe inovatie”-se subintelege pentru a inova trebuie sa cunosti
ce/cine este clasa de mijloc azi????când avem imprimante 3D,avem airbnb,avem uber,avocatii au watson,
si in curând vom avea autovehicule conduse prin internet
@stefan -spuneati ieri ca ati fost platit când ati ajuns in italia ca orice italian/erati când ajuns posesorul unei diplome de inginer: v-au platit cumva italienii ,atunci ca pe un inginer italian????
cat despre brexit, eu nu mi fac griji despre britanici,haideti sa ne gândim la cum putem profita noi,daca putem profita
pentru @ziggy
stiati ca brancusi
coloana infinitului o numea “coloana sacrificiului infinit”-se referea la poporul roman
masa tacerii o numea “masa apostolilor neamului”
poarta sarutului o numea “monumentul intregirii neamului”
si… s a refuzat înmormântarea lui brancusi in romania,nu de alogeni,de romani!
Buna seara 😀
Multumesc .
Intrati pe un teren periculos 😀 ( amical , desigur ) . Au si romanii partea lor de vina .. dar nu confundati “conducatorii ” romanilor din acea vreme cu romanii .
“conducatorii “romanilor … si romanii
aici eu nu am dubii/ am ceritudini de la bunicii mei,cu 4 clase
unul mi a spus ca la turtucaia a fost vânzarea generalilor, a scapat, a ajuns la marasesti si el mi a confirmat ca da,au luptat in izmene fiindca regele Ferdinand le a promis pamant
tot el mi a spus ca la rebeliunea legionara ,romani au vrut sa omoare vecinul sau “jidan”si el l a adapostit/sincer, cred ca habar n avea bunicul meu de “tara” sau “corectitudine politica”:tatal meu gandea la fel/ de asta azi cheltuiesc multi bani sa recuperez ce a avut bunicul meu si i a fost furat tatalui meu/mor cu ei de gat,si voi plati oricat din respect pentru ce a agonisit cu sange bunicul meu
celalalt a fost la cotul donului ,a scapat cu ultimul avion -n a mai fost “intreg”niciodata-ca avea drapelul regimentului,si mi a spus cum erau priviti de nemti…
cam asa se scrie istoria…nu ce citim in carti
vreti la obiect ? 😀
arhiva si istorie : ” Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Romane, povesteste ce s-a intamplat in perioada neagra a comunismului. “Este o istorie neplacuta in memoria noastra (…) Partidul a trimis la Paris o delegatie (..) Constanta Craciun, Ministrul Culturii, de profesie tesatoare. De la Ministrul de Interne, Teoharie Georgescu. Si Leonte Rautu, care era viitorul ideolog al partidului. Cei trei delegati, care n-aveau nimic de a face cu arta, s-au intors in tara si i-au spus lui Gheorghiu Dej ca orice taran neinstruit putea face sculpturi ca ale lui Brancusi (..)”.”
ps : Leonte Răutu (născut Lev Oigenstein) (n. 28 februarie 1910, Bălți, Imperiul Rus – d. 1993, București) / Teohari Georgescu (n. Burach Tescovici, 31 ianuarie 1908, București – d. 31 decembrie 1976, București)[1] a fost un lider comunist român, care a îndeplinit funcția de ministru de interne al României .
@ziggy
va multumesc pentru detalii… dar nu pot sa nu ma intreb ce au facut “romanii adevarati” ca Sadoveanu sau Barladeanu(ca a fost intelectual} si altii…
romani sau “fripturisti” ?
ii acuzam pe vulcanescu si gyr ,si primii care ii acuza sunt romanii
cum sa nu profite altii de duplicitatea noastra???
hai sa fim deschisi pana la capat,
ungurii l-au readus pe Horthy in timp ce inundau presa mondiala cu “cea mai mare sinagoga din Europa e la budapesta”
noi,nu zicem nimic când se spune ca “400 mii evrei romani au murit la auschwitz”
stiti cum m am imprietenit cu rabinul din Brooklyn? e rabin pe bune si e evreu “d ala rau”
mi a spus ca romanii sunt antisemiti/ i am zis ca da,dar ce bine ar fi sa fie toti antisemiti ca romanii/ si i am dat cateva nume de evrei din romania sa i confirme “antisemitismul “romanesc/ dupa vreo doi ani si a cerut scuze/rabinul asta azi e mai roman decat alde dragnea&co/ nu credeti ca alde kantor sau sluga lui florian face jocurile
sunt deschis (nu vreau sa devin membru al categoriei argumentum ad hominem circumstantiae) . e adevarat ca in Ro se lucreaza cu ” materialul clientului ” – caracterul unor romani .
daca vreti cititi – Lucian Boia în History and Myth in Romanian Consciousness
(CEU Press, Budapest, 2001, p.173, unde autorul afirmă că din cei patru membri ai secretariatului partidului- Dej, Pauker,Luca şi Georgescu – numai Dej era român) . e distractiv , sunt lucrari unde cercetatori britanici afirma ca dej era roman , cu 2 de r :)) .
dar .. aveti dreptate , lipsa de caracter si lasitatea unora dintre romani a facut posibil ca genocidul bolsevic sa aiba proportii mai mari . din pacate istoria se repeta si azi se intampla cam acelasi lucru .
http://www.ziare.com/brexit/marea-britanie/brexit-loveste-si-in-sua-texanii-vor-si-ei-sa-iasa-din-statele-unite-let-s-texit-1426886 😀
Seara buna
Am facut o lunga tura a presei mioritice dar si occidentale .
In ambele exista un numitor comun . A aprofita de Brexit pentru a atrage afacerile engleze pe continent . Un fel de cursa cine ofera conditii cit mai avantajoase firmelor pentru a delocaliza din Anglia in propria tara .
Cu presa mioritica am zimbit . Judeca bine dar refuza inclusiv realitatea pe care o vede zi cu zi .
1- Cum atragi o firma engleza cind 26 de ani nu ai fost in stare sa realizezi o infrastructura stradala si feroviara la MEDIA (nu de top deci) europeana si astfel asigurind transportul atit de fundamental in oricare economie ?
2- Cum convingi un grup ca BMW (exemplu aiurea dar real , cu 4 fabrici in Anglia) ca e convenabil sa vina in Romania cind ai introdus “taxa pe stalp” ca sa ai de unde face pomana bugetara anuala mai grasa ?
3- Cum incurajezi strainii sa investeasca in Romania cind obligi centrele comerciale (ca majoritar sint tot a lor) sa vinda 51 % din produsele alimentare “made in Romania” ?
Daca in 26 de ani ai avut ca obiectiv doar clientela politica si pensile speciale , fara sa pricepi nimic de capitalism , IMM autohtone , industria mioritica prelucratoare a propriei productii agricole , inutil sa repeti aceleasi sabloane ca : “sa vina strainii sa ne dezvolte economia” .
Nu va veni nimeni aici . Vor merge la altii garantat si sigur . Acolo unde conditile infrastructurii asigura transport rapid si legile fiscale ofera predictibilitate , unde coruptia NU bate la usa zilnic cerind obolul pentru orice .
Romania nu e in acest cerc si asta ma doare dar fara sa vezi realitatea , degeaba visezi cu ochi deschisi .
Salut @Stefan. Reversul este de asemenea posibil, adica atragerea unor afaceri de pe continent in Anglia. Pana la urma, din moment ce lira se devalorizeaza, devine mai profitabil sa deschizi o fabrica la Newcastle decat la Buhusi de exemplu.
Salut @clemy
Evident dar “ai nostri ca brazii” . 🙂
Foarte curios ca a scapat porumbelul la astia de la BNR . 60% din rezerva de aur a tarii se afla peste hotare , majoritar in Anglia .
Ca parte e peste hotare , absolut normal (asa fac toti) . Cum ramane acum ca e depozitata in o tara extra UE ? O muta in Rusia ? . 🙂 🙂 🙂
Nu spune vorba mare 🙂
In alta ordine de idei, daca citesti ce scriu unii din compatriotii nostri pe FB iti vine sa te urci pe pereti. A venit armaghedonul si maine vedem tancurile rusesti la Bucuresti. Vorbesc figurativ fireste.
Foarte bine spus.totul se invarte in jurul banului.la noi si aiurea.
@intamplator “stiati ca brancusi coloana infinitului o numea “coloana sacrificiului infinit”
.
Buna seara,
Coloana infinitului este un stalp funerar, sau poate expresia codificata in arta culta a unui element de rit funerar precestin..
Stalpul funerar (scrie putin si pe wiki despre asta, desi putin inexact) era un element totemic, tinea de un obicei inrudit sau derivat din dendrolatrie (adorarea copacilor, am povestit odata mai demult despre auto-impartasania pacurarilor cu muguri de brad sau de fag).Unii pun vechile obiceiuri romanesti derivate din dendrolatrie pe seama influentei triburilor celtice care s-au statornicit o vreme printre daci.
Un alt obicei, inrudit cu cel al stalpilor funerari, era bradul de ingropaciune..Pentru cei prapaditi de tineri, mai ales, se taia un brad care era asezat la capatai …Pomii vietii, pomii mortii..
Ritul stalpilor funerari s-a regasit la romanii din toate teritoriile de raspandire, din sudul Dunarii si pana in valahia morava..
Acelasi rit, al stalpilor funerari a fost preluat in parte si de maghiari dar mai ales de secui, la care s-a impamantenit bine..Sau poate secuii care l-au practicat erau romani deznationalizati cu vremea..
Stalpul funerar se aseza la capataiul celor plecati, adeseori pe capul stalpului se aseza o pasare cioplita din lemn, care inchipuia sufletul…
De aici vin Coloana infinitului si seria Paserilor (Maiastra, In spatiu, In zbor) si a Cocosilor.Sunt paserile-suflet din vechile rituri de trecere..
Mai ales la Cocosi se intrunesc mai multe motive intrunite din alte rituri de trecere..Motivul scarii, motivul paserii-suflet si motivul cocosilor vestitori..Un motiv, acesta din urma, legat de Cantecul zorilor (vezi prelucrarea moderna a Cantecului zorilor la Phoenix, piesa Cocosii negri).
.
Coloana infinitului, mi-a zis odata un amic, mai in gluma mai in serios, descrie parcursul ritmic al romanilor prin istorie.Cica in istoria noastra au alternat perioade (sau zone) de expansiune si perioade (sau zone) de gatuire..Si toate astea, la infinit.Cica de aia e Coloana o succesiune de expansiuni si gatuiri..Sau invers..Ca de cate ori ne-a mers bine, sa-ntamplat ceva de ne-a gatuit..Si de cate ori am fost gatuiti, dupa aia ne-am revenit..
Oricum ar fi, textul in care a scris Brancusi Paserile, Cocosii si Coloana infinitului probabil nu poate fi descifrat fara codul cultural romanesc.
Buna seara, excelent comentariu. Multumesc pentru explicatii.
salut, @p!
Nu stiu daca se poate spune despre Coloana Infinitului ca “este un stalp funerar, sau poate expresia codificata in arta culta a unui element de rit funerar precrestin..”. Riguros vorbind, putem spune ca ” poate fi interpretata si ca” un stalp funerar precrestin, insa acest lucru nu inseamna ca aceasta interpretare este cea valida.
Nu m-as risca sa afirm ca “De aici vin Coloana infinitului si seria Paserilor (Maiastra, In spatiu, In zbor) si a Cocosilor.Sunt paserile-suflet din vechile rituri de trecere…”.
Propriu sculpturilor lui Brancusi este ca pot fi interpretate in mai multe feluri. Insa Brancusi isi descrie el insusi astfel lucrarea:
“O alee care, plecând de pe digul Jiului, care este locul de evocare al actelor de vitejie gorjeană, ar trece pe sub un portal, ce în viitor ar marca și intrarea în grădina publică. Mai apoi, continunând spre biserica ce se renovează, să se termine această cale ce va purta chiar și denumirea de Calea Eroilor, la monumentul recunoștinței, întruchipat dintr-o coloană înaltă de circa 29 m, înălțându-se fără sfârșit, așa cum trebuie să fie și recunoștința noastră”, explica Brâncuși.
Vorbim deci despre un proiect care are orice in afara de semnificatie pre-crestina, avand in vedere ca el este un ansamblu care include un drum spre biserica si evocarea unor eroi care s-au jertfit. De cele mai multe ori, cautarea unor semnificatii pre-crestine intr-un noian de semnificatii vad crestin duce la ratarea sensului dorit de artist pentru opera sa. Una e sa existe simboluri (fie ele si ” arhetipale”, cum le zic istoricii religiilor) care, in istorie, vin dinainte de crestinism, si alta e sa se spuna ca semmificatia trebuie sa fie vazuta, azi, ca fiind, tot precrestina. Da, pe aceste meleaguri s-au plantat candva si stalpi, si brazi, insa nu stiu daca cineva o mai face azi, dupa aparitia crestinismului, sau are in minte, cand ingroapa pe cineva, sa ii puie la cap un stalp sau un brad – si nu o “banala” cruce.
Brancusi insusi s-a impotrivit interpretarii “arhetipale” care trage simbolurile in evuri din ce in ce mai indepartate de cel prezent, preferand o interpretare “ideatica” sau “conceptuala”. Zicea el:
“Pentru că eu am căutat şi caut şi voi căuta mereu formula-cheie care să fie adevărul esenţialului. Astfel, „Cocoşul” meu nu e cocoş, „Pasărea” mea nu este pasăre. Sunt simboluri. Vreau să înalţ totul dincolo de pământ. Ce-am făcut practic?! Am aruncat deoparte aripile şi ciocul, ghearele şi creasta, ochii şi picioarele. Dar a rămas IDEEA de pasăre: ZBORUL! Vreau ca Pasărea mea să umple tot văzduhul, să exprime marea eliberare” (Brancusi catre Titulescu, raportat de Vintila Russu-Sirianu)
“A inalta totul dincolo de pamant” sau, cum scria el in franceza “Je n’ai cherché pendant toute ma vie que l’essence du vol. Le vol, quel bonheur!”.
Deci nu m-as hazarda cu semnificatii pre-crestine.
Apropo de brexit,ce semeni,aia culegi?
Eu vin cu o solutie pentru politicienii englezi:
Daca vor sa raman in UE trebuie pasata poporului alegerea din nou. Un nou referendum nu pot organiza pe buna dreptate. Nu faci referendumuri pana iese ce vrei…
Dar parlamentul poate refuza adoptarea rezultatului prin demisie in bloc. Ceva cam asa: domnilor eu nu pot semna asa ceva…
In campania electirala ce urmeaza fiecare candidat spune clar care ii sunt intentiile referitoare la acest lucru si problema e rezolvata. Chiar elegant as spune. Din punct de vedere al democratiei.
Parlametul nu se poate substitui vointei poporului, mai ales in conditiile in care de pilda conservatorii au fost impartiti (unii au facut campanie ptr Brexit iar altii ptr ramanerea in UE) iar tabara Brexit a castigat categoric chiar si in fiefurile traditionale ale laburistilor, mai putin in Scotia.
Pai aceasta este si ideea. Atunci cand ai castigat alegerile spunand ca nu vei vota brexit e si asta tot vointa poporului. Nu? Poporul isi permite sa se razgandeasca de pe o zi pe alta. Ca de aia e suveran. Dar un politician respectabil nu trebuie sa-si permita. Dar ca un slujbas umil al poporului ii poate oferi acestuia o cale “demna de suveranitatea lui” de razgandire. 🙂
Mircea
“ai putintica rabdare ” 🙂
– Cind cei 73 de europarlamentari englezi vor ramine fara salariu , bonus , secretara , birou si transport , va incepe plingerea generala .
– Iar cind sumedenia de birocrati englezi vor pierde posturile din cadrul UE trebuind sa se reintoarca acasa definitiv si pe banii lor , bocetul va fi colosal .
Stai sa vezi cind Nigel Farage , liderul pro Brexit , ramane fara venitul asigurat ca europarlamentar .
Ma uitam la defalcarea pe grupe de virsta a votului. Cei peste 45 de ani au votat predominant pentru exit. Cind te gindesti la cei peste 65 de ani poti zice ca batrinii voteaza aiurea, dar aici intervalul 45-65 a votat predominant pentru exit. La 45 deja ai dat piept cu viata, ai copii aproape de facultate sau deja in primii ani, faci strategia pentru pensionare, sanatatea devine o parte a vietii la care te uiti atent, nu mai esti pe ale tineretii valuri, esti un om matur. Majoritatea celor maturi au votat pentru exit. Batrinii, cei peste 65, sunt cei care au votat in 70 pentru UE si au vazut consecintele asupra lor si a copiilor si a nepotilor. Sunt multe tari care nu sunt in UE si o duc bine avind legaturi economice bune cu Uniunea, dar inteleg ca nu asta a contat, cel mai mult a contat migratia si Merkel este aici de blamat. Intransigenta Germaniei a dus la exasperarea tuturor. Sunt sigur ca englezii o sa fie bine dupa citiva ani, probabil si altii o sa voteze exit in urmatorii 5 ani. Urmatorii ar trebui sa fie cehii dar nu au bilute, poate ungurii si bulgarii, cine stie, poate Polonia si Grecia, nucleul dur o sa ramina pina la prabusire sau crearea unei federatii.
http://blogs.channel4.com/factcheck/factcheck-learned-brexit/23122
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-26-iunie/47456/