Francis si Chiril s-au intalnit. Ce folos are Hristos?
13/02/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Doi “reprezentanti” vremelnici care isi spun, unul Sanctitate si celalalt Prea Fericit, s-au intalnit. S-au imbratisat si au discutat. Au dat si o declaratie comuna, intr-un limbaj eclazial de lemn, din care nu putea sa lipseasca celebra invocare a pasajului din Evanghelia dupa Ioan:
Citez declaratia:
“We are pained by the loss of unity, the outcome of human weakness and of sin, which has occurred despite the priestly prayer of Christ the Saviour: “So that they may all be one, as you, Father, are in me and I in you … so that they may be one, as we are one” (Jn 17:21)”.
In traducerea romaneasca a pasajului din Evanghelie:
“Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis“.
Observati ca declaratia comuna trunchiaza citatul din Evanghelie, lasand in urma exact finalul, care subliniaza esentialul: lipsa de unitate a crestinilor inseamna discalificarea lor morala in a-l predica pe Hristos, Dumnezeu Intrupat ca trimis al Tatalui.
Insa aceasta nu inseamna ca “unirea” trebuie facuta cu orice pret, si mai ales cu incalcarea lucrurilor stabilite de Apostoli si Sinoadele Ecumenice, anume modul de calcul si data sarbatoriririi Pastelui.
“Negocieri” intense au loc, mai ales dupa ce anglicanii (cei la care seful statului e si seful spiritual al bisericii) au trasat liniile directoare: data Pastelui sa fie stabilita arbitrar (ca sa se armonizeze cu vacantele scolare si cu concediile): “Fixarea datei ar avea efecte pozitive asupra activităţilor şcolare, a explicat arhiepiscopul de Canterbury, citat de The Telegraph. Dezacordul referitor la data la care trebuie sărbătorit Paştele există de aproape 2.000 de ani. Arhiepiscopul de Canterbury propune că Paştele să cadă în aceeaşi zi de duminică în fiecare an, punându-se astfel capăt unei vechi controverse“.
Unirea intre crestini, daca este bazata pe minciuna nu este unire. Ea trebuie sa fie decisa intru adevar, nu intru negocieri ca la piata, cu ochii la calendarul scolar, la indicele bursier sau la nu stiu ce indicator economic.
Caci scrie clar tot in Evanghelia dupa Ioan, putin mai sus de citatul despre unitatea crestinilor:
Sfinţeşte-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul (Ioan 17, 17)
Ca de obicei, ierarhii, in goana lor dupa faima si slava desarta, uita acest “mic” amanunt, care este Adevarul. Hristos nu castiga nimic daca doi ierarhi vremelnici si plini de sine se saruta fatarnic si stabilesc sa sarbatoreasca Invierea lui Hristos intr-o zi conventionala, fara nici o legatura ci Traditia si Sinoadele Ecumenice.
Sper sa nu apucam ziua in care Sfanta Lumina va aparea la Ierusalim intr-o alta zi decat ziua “Pastelui” decretata prin conventie si negociere; atunci vom vedea cu adevarat daca unitatea crestinilor s-a intemeiat pe Adevar.
In viata laica, orice este de negociat si de vanzare. In chestiunile sfinte, nu as fi atat de sigur.
Mai usor cu “unitatea” si mai multa atentie la Adevar, Sactitatile si Prea Fericirile voastre!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua tuturor…
Explicati-mi, va rog, de ce Voicu a fost eliberat conditionat tinandu-se seama de “operele” scrise la bulau, cand parca exista OU ca nu mai au “valoare” operele astea…….O instanta din Dambovita a dat porumbelul. Ce are Dambovita cu tubulatura???
buna, Diana, chiar nu stiu sa iti raspund 🙁
Un pic off-topic ! Miza e Europa, nu Africa, nu Polinezia nici Orientul Mijlociu! Europa crestina! Ce se intampla cand un vremelnic politician ma anunta ca nu exista combat?
“Vor mai fi atacuri, atacuri de amploare, aceasta este o certitudine. Am intrat, şi o simțim foarte bine cu toții, într-o nouă eră, ce se caracterizează prin prezența durabilă a hiperterorismului. “ (declaraţie şocantă făcută de şeful Executivului francez, Manuel Valls-http://www.mariustuca.ro/externe/24785-avertisment-premierul-francez-atentat-europa)
Laissez-faire sau apostazie progamatica?
buna ziua
@cetatean:excelent,la obiect
intalnirea a fost mediatizata “ca prima intalnire intre episcopul romei si intaistatatorul bisericii ortodoxe ruse dupa marea schisma din 1054”
manipulare grosolana:se induc doua idei
a. ca s-au mai intalnit inainte de marea schisma
b. ca biserica ortodoxa rusa este liderul ortodoxiei
la
a. rusii -de fapt cneazul kievului,vladimir,s-a crestinat in anul 1080/la vremea marii schisme probabil ca cei mai multi supusi ai lui Vladimir nu stiau inca Tatal Nostru… asa ca “biserica ortodoxa rusa”nu prea exista
nu stiu,dar probabil nici un episcop kievean (rus) n-a participa la sinodul din 1054
b. bisericile ortodoxe sunt autocefale iar Patriarhul de la Constantinopol este ” primul intre egali”,deci nici vorba de vreun rol de “lider” al Patriarhiei Moscovei
una peste alta,Putin dupa liderul luptei antiteroriste e pe cale sa ajunga si apostolul Crestinatatii” cu ajutorul nepretuit al papei Francisc
cat despre data Pastelui: de acord cu schimbarea ei de catre ortodocsi daca catolicii reusesc sa primeasca lumina la Sfantul Mormant in duminicile in care ei sarbatoresc Învierea:deocamdata Lumina vine numai in sambata Pastelui ortodox
Foarte bine punctat!
Putin se vrea in primul rand „apostolul si aparatorul Ortodoxiei”. Un nou … „Constantin cel Mare”.
O corectie istorica:
În 988, are loc botezul creștin al lui Vladimir cel Mare al Rusiei Kievene, la Chersoneu, luând numele de Vasile, după ce, cum spune Cronica Primară Rusă, Vladimir a ales religia creștină în detrimentul celei islamice și iudaice, prin prisma politicii pro-bizantine.
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cre-tinarea-rusiei-kievene
Dupa altii:
Însă creştinarea oficială a Rusiei Kievene datează se pare din anul 980, dată la care Vladimir, marele cneaz de Kiev s-a botezat creştin la Cherson, în Peninsula Crimeea.
http://www.descopera.ro/cultura/13132235-crestinarea-rusilor-un-moment-de-rascruce-in-istoria-omenirii
Buna ziua! 🙂
Dezacordul in ceea ce priveste calendarul iulian vs gregorian- a dus si la schisme in biserici. Dar a fixa data Pastelui, prin raportare la un…. sa-i zicem, calendar scolar (care se poate schimba prin ordin de ministru), si nu prin raportare la un calendar conectat la Traditie, asta e … Scandal. Intre ierarhia bisericeasca si poporul de rand, prapastia continua a se adanci. Ma indoiesc ca un catolic practicant, obisnuit, va aplauda o astfel de initiativa. Cat despre unii credinciosi de rand din Bisericile Ortodoxe care au trecut la calendarul gregorian, se stie doar cum l-au primit …. prin aparitia Bisericilor schismatice ortodoxe.
pentru cei interesati
http://luptapentruortodoxie.blogspot.ro/2011/04/cum-se-calculeaza-data-pastelui.html
si o completare
Lumina sfanta coboara la Sfantul mormant numai de Pastele ortodox!!!!
Salut !
Si acum .. betivanii rusi si Adevarul , intru adevar !
salutare tuturor 🙂
Lasand la o parte chestiunea politizarii acestei intalniri (atat de catre Francisc, un papa care are mai mult ambitii politice decat aspiratii spirituale, in opinia mea, cat si de catre Chiril, filo-putinist), ideea acestui articol este exact cea exprimata de @intimplator: data Pastelui nu se stabileste prin negocieri si nu comporta derogare de la Traditia crestina (culmea, cei doi ierarhi au balmajit ceva de traditie in comunicat, insa dand ambii si o copita in traditie).
Iar cand vom vedea lumina de la ierusalim pogorand la alt paste decat cel ortodox, atunci vom sti ca lui Hristos ii place “unirea” facuta prin decrete si negocieri.
Off-topic. Baieti si fete, s-a terminat cu comedia “cotelor obligatorii” de refugiati. Franta insasi se opune.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20792856-franta-anunta-premiera-opune-mecanismului-permanent-repatrizare-refugiatilor-propus-angela-merkel.htm
E o veste buna! oricum Franta la capitolul islamizare e usor pe avarie! de fapt, au declarat si in mai 2015 ca se opun cotelor. Sper sa nu fie prea tarziu!
http://www.agerpres.ro/externe/2015/05/16/franta-respinge-sistemul-cotelor-obligatorii-de-refugiati-propus-de-comisia-europeana-18-06-23
Buna ziua.
@Cetatean: Exact!
http://www.holyfire.org/eng/velich.htm
Intalnirea asta si discutia cu Holy Fire imi aduce aminte de o idee care de fapt am si trimis-o prin email la Vatican acu’ vreo 10 ani in urma:
Sa se uneasca Biserica Catolica si cea Ortodoxa pastrindu-si fiecare ritul, doar data pt Pasti sa fie aceeasi, (cea ortodoxa, bineinteles pe motivul de mai sus).
Deja asa ceva este (Biserica Catolica si cea Greco-Catolica). Sa fie o organizatie ‘federala’ in care nu Papa ar fi conducerea, ci un ‘consiliu’ federal alcatuit din Patriarhi si Papa. Si sa se numeasca Biserica Crestina.
E clar ca toti crestinii ar dori sa adere la asa ceva: mai intai coptii, antiohienii, apoi ar fi si baptistii, luteranii etc interesati sa se uneasca. Beneficiile pe termen lung ar fi uriase, mai ales in lupta contra Islamului care va deveni critica pt supravietuirea Vestului.
Despre betivanii agresivi
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3929/15074061/1/sasc-unclassified-2016-ata-sfr-final.pdf
Buna seara http://www.nasul.tv/ultima-ora-un-specialist-in-boli-infectioase-din-sua-acuza-opinia-publica-este-din-nou-mintita-in-cazul-bacteriei-ucigase/ . Un punct de vedere ( cat e de credibil .. nu stiu ) – cert e ca nici pana acum autoritatile nu cunosc cauzele infectarii copiilor .
salut, la noi doctorii (mai ales pediatrii care nu lucreaza in cele mai avansate spitale) sunt inaintati in stiinta pana la genunchiul broastei. Ultima data cand au citit ceva intr-o revista de prestigiu era in rezidentiat, probabil. Si materialele “noi” insemna de acum vreo 10 ani.
salut , exact asa mi-a zis si tata 😀 aproape cuvant cu cuvant :))
stie omul ce zice, iar eu stiu si eu cateva lucruri 😀
buna seara. De data asta nu suntem de acord, pentru ca data pastelui e oricum stabilita arbitrar, ca si craciunul. Iar fosforul alb nu este motiv de mare mandrie.
salut, mac, credeam ca “demitizarea” (cu fosforul alb) nu tine la unul ca tine….
pai?
daca crezi ca lumina Invierii e de fapt produsa de fosfor, tu personal ar trebui sa fii multumit cu orice data propusa pentru stabilirea Pastelui. 29 februarie este ok 😀 ?
Seara Bună
Chiar îmi vine să întreb domnule Mac Gregor, cum se face că negreșit, în fiecare an, un evreu și un musulman certifica apariția luminii sfinte. Fosfor? ?
buna, tibi 🙂 sper ca Mac sa nu zica ca aia iau mita, in buna traditie romaneasca 😀
Va salut ! 😀
Salve citi! ☺
Problema e simplă : ce vezi cu proprii tăi ochi, demontează orice părere bazată doar pe simple presupuneri. Eu am fost ACOLO!
stiu, tibi, parca ai scris candva pe blogul tau. Eu nu am fost inca cred ca asa spun cei care au fost. Credinta vine din auzite…
Da, citi, am scris pe blogul meu că ateu fiind până în urmă cu vreo unsprezece ani, am primit revelația la Vatican. Și am înțeles Biblia abia când am ajuns în Israel. Long story, nu insist. Am fost masiv ajutat în acea suită de postari, de Theofil! Gata, am vorbit prea mult .
Seară bună tuturor!
ai vorbit cat sa spui adevarul, si asta nu e niciodata prea mult 🙂
Nu te sfii sa revii cand vrei, aici este mereu (ca) acasa 🙂
nu, nu consider ca marturia a 2 persoane este suficienta.
Daca exista cu adevarat un miracol, ar tb sa fie dovedit mai riguros.
mac, in domeniul credintei e destul marturia unui singur om credibil. Tu operezi aici cu criterii din alte domenii, daca nu ti-ai dat seama.
poate. dar n-am auzit-o inca nici pe aia. 🙂
uite cetatean, eu am trecut printr-o experienta care depaseste limitele cunoasterii “normale”, asa ca stiu ca exista asemenea lucruri. Dar cand s-a intamplat, nu am crezut ca e real asa ca am verificat.
verificarea nu a daunat cu nimic experientei.
poate nu ar strica sa verifici personal, la Ierusalim 🙂
ma indoiesc ca patriarhul ar accepta genul meu de verificare
vreau sa precizez ca nu mi se pare ca respectivul miracol ar avea efect asupra vietii oamenilor. Care este principalul scop al discutiei.
Sunt deschis in continuare discutiei, maine.
intreaba-i pe cei asupra carora a avut 🙂 ca tibi…
Așa este, citi☺ Despre asta este vorba. Mulțumesc.
Mihnea Maruta incearca sa decripteze , prin prisma cunoasterii personale, semnificatia intalnirii de la Havana (teritoriu chipurile neutru), creditand eronat ideea ca Patriarhul Kirill ar fi un fel de reprezentant universal al ortodoxiei si aceasta intalnire ar fi prima cu un patriarh orthodox. Poate se uita ca Biserica Rusa devine independenta fata de Constantinopol la sfarsitul sec al XV-lea si abia dupa aproximativ o suta de ani spre final de sec al XVI-lea, devine Patriarhie.
Nu mentioneaza insa de prima intalnire bilaterala cu Patriarhul Orthodox Bartolomeu I al Constantinopolului ce a avut loc in 2014 la Ierusalim.
https://pressone.ro/editorial/declaratia-de-la-havana/
Ca sa o spunem drept: nu exista “reprezentant universal” in Ortodoxie. Un simplu mirean sau un simplu preot sau calugar care pastreaza adevarul Evangheliei, al dogmelor si al traditiei este mai tare reprezentant decat orice purtator de insemne oficiale, care rosteste minciuni.
Dovada istorica: simplul calugar (la vremea aceea), azi cunoscut ca Sfantul Maxim Marturisitorul, care a stat impotriva tututor patriarhilor vremii sale ( si a sinoadelor lor eretice care sustineau ca Hristos are o singura (si nu doua) vointe.
In 653, la ordinul noului imparat Constans II, sustinator al monotelismului, Sfantul Maxim a fost arestat si trimis in exil in Tracia. Papa Martin I a fost arestat si el fara a fi judecat, dar a murit in drumul spre Constantinopol. Dupa cativa ani de exil, Maxim a fost readus la Constantinopol si intemnitat acolo.
In urma ultimului proces la care a fost supus Sfantul Maxim in Constantinopol, in mai-iunie 662, in care judecatori au fost patriarhii Petru al Constantinopolului, Macedonie al Antiohiei si Teodor al Alexandriei, este condamnat la mutilare, taindu-i-se mana dreapta si smulgandu-i-se limba, dupa ce refuza cu desavarsire compromisurile si comuniunea cu cei pe care ii acuza de erezie. In urma acestora primeste si exilul pentru restul vietii, impreuna cu doi dintre ucenicii sai, in regiunea Lazica si este inchis in fortareata Schemarum, situate in vestul Georgiei de astazi. Sfantul Maxim a trecut la cele vesnice in acest loc pe 13 august 662. S-a stabilit insa ca data de praznuire a sa 21 ianuarie, intrucat ziua de 13 august corespunde odovaniei praznicului Schimbarii la Fata.
daca vrei sa o definesti ca pe o axioma este valabila pentru toate religiile.
@ mb 15 55 corecta data dvs despre crestinarea rusilor/vina mea ca nu revas ce scriu inainte de postare
@macgregor credeti dvs ca aproape 1500ani cat Sfantul Mormant a fost pe teritoriu musulman si azi israelit daca lumina care coboara nu ar fi sfanta ,n ar fi demonstrat ei”facatura”?
Am citit pe undeva ca la un moment dat Patriarhului ortodox i s a interzis intrarea sa ia lumina cativa ani/nu s a pogorat
inca,
se “popularizeaza”toate idioteniile incepand cu blestemul faraonilor pana la baba vanga,dar de “minunea coborarii luminii”nu vorbeste nimeni
Nici macar rabinul din Brooklyn cand i am mentionat asta nu m a contrazis/ne respectam,eu credinta lui,el credinta mea,eu accept va crestinii au gresit facandu i pe evrei tzapi ispasitori
Ne oprim la discutiile teologice la aparitia Mantuitorului
Eu sustin ca iudaismul e religia legii,crestinismul e religia iubirii si ambii suntem de acord ca islamul e religia urii(faca se poate numi religie)
Eu unul eram crestin cam ca toti romanii,ca soferii de duminica
Doua luceuri m au convins:intalnirea ci avva Cleopa si pogorarea luminii sfinte
Nu sunt habotnic,am cautari,indoieli dar cred
buna seara 🙂 sunteti mortal cu “baba Vanga” 🙂 despre cei care “ghicesc” viitorul, crestinismul spune o chestie care nu suporta amendament. Iar cine intelege ce se afla in spatele “viziunilor” ei (wikipedia: “Vanga a susținut că abilitățile ei extraordinare au avut ceva de-a face cu prezența unor creaturi invizibile, dar ea nu a putut explica în mod clar originea lor”), intelege ce fel de “cunoastere” a viitorului avea ea.
pai a fost o actiune a unui sef musulman, zice wikipedia
oricum nu este relevant. M-am convins citind “Sectantii” lui Vasile Ernu de importanta religiei, dar asupra vietii oamenilor. Acolo e important.
da-mi voie sa iti spun deschis ca ai ales una din cele mai proaste carti, scrise de unul din cei mai prosti autori. Cand vrei sa afli ceva despre credinta si religie, nu il citesti pe autorul ala, omule!
sunt curios daca ati citit cartea. Pentru ca e similara cu Cartea Soaptelor a lui Vosganian
In sensul ca nu conteaza autorul, este povestea interesanta a unei comunitati. Ernu s-a nascut intr-o grupare religioasa noua care a aparut acum 100 de ani in Basarabia si care a fost altfel decatortodocsii, decat vecinii lor, decat comunistii etc, familia lui Vosganian a trecut prin genocidul armean.
Nu-mi place de Vosganian nicidecum, dar povestile auzite in familia lui extinsa sunt interesante. Aceeasi treaba.
Și totuși. ..
Ce folos are Cristos?
Dpmdv, simplu, spun că orice apropiere între oameni, este în deplin acord cu ceea ce Iisus, a propovăduit. Chiar dacă acești oameni, sânt purtători de hlamide, ori nu!
ai dreptatem tibi, numai ca ei sa se apropie in duhul adevarului, nu cu alte ganduri 🙂
Citi, știm amândoi că religia și puterea au fost îngemănate în toată istoria.
Bon. Închei aici: sper ca ecumenismul să aibă intr-un orizont de timp rezonabil, câștig de cauză.
Și mai sper ca delimitarea dintre politic și religie să fie cu adevărat posibila.
asa este, tibi.
Si eu sper ca adevaratul ecumenism sa aiba castig de cauza. Cel in care nimeni nu mai lupta sa fie “primus inter pares” si in care nimeni nu vrea sa “modernizeze” invatatura lui Hristos.
Buna seara prieteni!
Ceva foarte Adevarat: “Dacă am putea vedea firele, care ne leagă unii de alţii, forma oamenilor ar fi destul de ciudată. (…)
Unii ni s-ar părea cu nişte mâini întinse peste mări şi ţări, până la familia lor, până la munţii şi cerul ţării în care s-au născut, la o ceată de prieteni, la o casă veche.” (Pr. Arsenie Boca)
Si inca ceva care sper sa va placa: “Suntem însă o suflare de iubire a lui Dumnezeu. Aşa se face că, după trup, suntem un picur de rouă, faţă de un cosmos tară margini, care însă încape tot în conştiinţa noastră.”
“… iubirea n-are marginile omului, nici spaţiul, nici timpul; nu piere niciodată, e puternică, încât străbate dincolo de mormânt şi ajunge pe cel iubit; străpunge iadul care nu-i poate sta împotrivă şi străbate cerul. (…) Dacă am stărui cum trebuie în iubirea aceasta fără margini, s-ar răsfrânge şi în noi obârşia noastră divină, chipul şi asemănarea fiilor cu Tatăl, am avea şi noi mulţime de însuşiri dumnezeieşti, prin har nu prin natură, în primul rând n-am fi aşa de mărginiţi într-o mulţime de privinţe.”
🙂
buna seara si multimiri, Monik 🙂
Buna dimineata 🙂
Tentative , vorbe si Moscova
Imi aminteam vag ceva iar pe fuga am gasit asta
“Sperante desarte
Din nefericire, vizita in Romania a Papei a ramas numai un simbol istoric al posibilitatii reunificarii dintre catolici si ortodocsi. Actiunile concrete nu au aparut insa, nici din partea Bisericii Catolice si nici din partea Bisericilor Ortodoxe nationale. Astfel ca reunificarea dintre catolici si ortodocsi ramane foarte departe de realizare, mai ales ca Vaticanul nu da nici un semn ca ar renunta la pretentia “primatului” papal – care ii tine departe pe ortodocsi – si nici la pretentia “infailibilitatii” papale – care a nascut protestantismul.
Moscova, inamicul unificarii
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-04-04/papa-a-aprins-in-romania-speranta-unificarii-crestine.html
Bună seara!… de miezul nopții… 🙂
Mi-ați luat (parțial) vorba/vorbele „din gând”… Dar, nu pot să nu remarc diferența dintre întâlnirea din mai 1999 între Papa Ioan Paul al II-lea (sanctificat între timp de Biserica Romană) și Patriarhul Teoctist și „șueta” (fie-mi iertat termenul) între capul (mai mult politic) al Vaticanului, Francisc (care are statut de stat independent cu rol de observator la ONU!) și fesebistul pro-putlerist Kiril…
Și, în acest context, ținând cont și de erorile făcute de Teoctist în perioada ceaușistă (va avea cine să-l judece!), dacă pe alte meleaguri nu era de așteptat să-și amintească nimeni, măcar presa „mioritică” din spațiul „carpatodanubianopontic” să fi notat că întâlnirea de la București, din mai 1999, a fost prima între un mare ierarh catolic și unul ortodox. Asta și pentru că, fără să ne dăm „rotunzi”, România are a doua mare comunitate ortodoxă, după Rusia (Ucraina nu se pune, deoarece, pe de-o parte, un număr serios de ucraineni sunt afiliați bisericii lui Kiril, iar un altul a trecut la ateism în și după comunismul de sorginte sovietică), cu aproximativ 20 de milioane de credincioși (mai mult sau mai puțin activi).
P.S. Mulțumiri, Citi, pentru materialul mai mult decât excelent! 🙂
merci si eu, Paganel, pentru comentariu 🙂
Ernu? Vosganian?
E limpede! 🙂
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-14-februarie/44196/