Prostituția universitară
13/01/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Clemy
In saga “savantilor” din puscariile romanesti, adica in sordida poveste a puscariabililor care si-au castigat libertatea cumparand lucrari stiintifice cu girul unor cadre universitare, s-a mai scris ieri o noua fila. O pagina cu nimic mai mizera decat cele precedente.
Stim inca de luni care este topul primelor cinci universitati romanesti care au dat avize “stiintifice”: Universitatea Craiova, Academia de Stiinte Economice (ASE), Universitatea Hyperion, Universitatea Transilvania-Brasov si Universitatea Politehnica Bucuresti.
Ieri insa, Universitatea Craoiva, cea care a luat neonorantul loc intai in acest clasament, a anuntat o ancheta interna asupra celor 59 de recomandari date unor condamnati penali de propriile cadre universitare. Atentie insa, aceste cadre didactice vor fi sanctionate “numai daca se dovedeste ca a (au) dat acea recomandare netinand cont de performantele stiintifice ale persoanei. Pentru ca sunt unii care au dovedit aceste performante inainte de a intra la inchisoare”.
Aceasta este declaratia cuvant cu cuvant al rectorului Universitatii Craiova, domnul Dan Claudiu Danisor. Cu alte cuvinte, daca unul din faimosii puscariasi care a absolvit o facultate in timp ce juca fotbal sub flamura Universitatii Craiova sau si-a cumparat titlul post 1989, a primit o recomandare din partea unui profesor al universitatii pe care domnia sa o pastoreste, atunci aceasta recomandare este legitima iar cel care a dat-o scapa nesanctionat.
Tot ieri, ministrul invatamantului, Adrian Curaj, a postat pe pagina domniei sale de Facebook ca a cerut Consiliului National al Rectorilor “actiuni ferme de aparare a integritatii si prestigiului universitatilor romanesti”. Care integritate si care prestigiu as indrazni eu sa intreb din moment ce universitatile romanesti se zbat undeva la coada tuturor clasamentelor internationale? Care integritate si prestigiu din moment ce nici pana in ziua de azi titlul de doctor in stiinte obtinut fraudulos de fostul premier Ponta nu a fost retras? Despre ce prestigiu si integritate putem discuta atunci cand atat ASE cat si Universitatea Politehnica, institutii altfel venerabile care isi pot gasi originile inca inainte de instalarea regimului comunist, tac in privinta faptului ca sunt fruntase pe ramura in acordarea de recomandari prin care escroci semi-analfabeti au reusit sa iasa din inchisoare?
Raspunsul nu se afla doar in lacomia unor personaje aflate pe statele de plata ale respectivelor institutii de invatamant. Raspunsul se afla si in lipsa unor criterii onorabile in selectarea si pastrarea cadrelor universitare, in coruptia care macina in continuu invatamantul superior romanesc de cel putin 30 de ani.
Sa nu ne imbatam cu apa rece, coruptia universitara exista nederanjata de nimeni inca inainte de 1989. Diplomele erau si atunci traficate, notele erau cumparate iar promovarile in ierarhia universitara erau obtinute mai mult pe principiul cumetriilor si al fidelitatii fata de partid. Post-1989, aceste practici au continuat. Odata cu proliferarea universitatilor (atat a celor de stat cat si a celor particulare) coruptia nu doar a fost mentinuta dar a si proliferat. Acum nu doar diplome universitare sunt cumparate ci si masterate si doctorate. Institutii anonime dau titluri de doctor unor personaje ca Gigi Becali si ii ofera acestui analfabet functional posibilitatea de a se mandri cu “lucrari stiintifice”. Fara o curatenie interna a acestor universitati, fara criterii de integritate stricte, astfel de practici vor continua nestingherite.
Universitatea Craiova, Universitatea din Pitesti, Universitatea din Oradea vor continua practica acordarii de recomandari si titluri universitare contra cost, ASE va continua sa publice lucrarile lui Dan Voiculescu. Aceste lucrari nu vor fi luate la puricat iar cei care au beneficiat de ochii inchisi ai acestor personaje vor continua sa se mandreasca cu onorori pe care le-au obtinut platind si fara sa se fi obosit sa vada unde se afla biblioteca respectivei universitati. Insa Ministrul Curaj are grija de… reputatia universitatilor!
Sigur, ministrul Justitiei a anuntat ca va cere anularea prin ordonanta de urgenta a prevederii care a facut ca diversi smecheri sa iasa din puscarie cu mult inainte de a-si fi ispasit pedepsele. Este un mic pas inainte dar care nu rezolva problema coruptiei si lipsei de standarde academice ce macina invatamantul superior romanesc. Solutia vine intotdeauna din interiorul sistemului dar doar daca sistemul chiar doreste sa se insanatoseasca pentru ca asa cum sustineau toate manualele de medicina ale antichitatii, daca un pacient nu doreste sa se insanatoseasca atunci el nici nu trebuie tratat.
***
Nota @Cetatean: PoliteiaWorld a atins si depasit azi respectabila cifra de 4.000.000 de accesari. Va multumim tututor, celor din tara si din diaspora pentru interes, statornicie si mai ales pentru prietenie 🙂
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Am postat la articolul trecut, care intre timp s-a schimbat, deci postez aici la tema.
.
Ce ma mira pe mine este ca tipii condamnati au mers pe varianta elaborarii de ´´lucrari stiintifice´´ prevazuta in lege si nu au mers pe varianta inventiilor sau inovatiilor brevetate, mentionate in aceeasi lege.Prevad ca odata blocata chestia cu lucrarile stiintifice trendul va fi pe inventii si inovatii.
Tehnic vorbind, e mult mai simplu (si aproape inatacabil) de sustinut ca ai avut o idee de inventie si ai brevetat-o decat sa scrii o carte.Aici se deschide un camp vast de actiune..Inventiile nu trebuie sa fie complicate tehnic pt. a fi viabile si a avea succes de piata.Vezi cazul frisbee, de exemplu, dar sunt sute de astfel de inventii de succes, nu doar in domeniul jocurilor si jucariilor.
De pilda, Borcea poate ca ar veni cu un potpuriu de inventii in domeniul jucariilor sexuale, altii ar putea veni cu o idee de ˝Pat pliant cu schimbator de viteze˝, ˝Gratii cu sistem autoreglabil de microclimat higro-termic˝, ˝Vas wc cu volan pe dreapta˝.
Mai exista un sub-domeniu vast, cel al jocurilor de noroc, unde inventiile se vand pe bani grei.Cazinourile din Las Vegas sau din Romania ar putea fi interesate de niste brevete de noi jocuri, cum ar fi ˝Barbut cu zar unic si cu septar in coada˝, ˝Randomizor de Black jack cu bile albe, bile negre˝, ˝Poker prin corespondenta pe tabla de sah orb˝ samd..
Practic, limitele domeniului tin de limitele imaginatiei..
Oricum, dintre cei foarte mediatizati, singurul pe care l-as crede capabil sa scrie lucrari stiintifice daca ar fi la zdup, ar fi Cristian Sima, brokerul…Nu cred ca ar avea nevoie sa se documenteze dintr-o celula pentru a scoate , sa zicem, vreo 2 carti despre cine stie ce aplicatii stralucitoare pe Spatii Banach..
Pe Sima n-o sa-l vezi la inchisoare
salutare tuturor 🙂
Nu as fi asa de sigur, ca doar nu e usa de biserica Sima ala, oricate carti ar scrie….
clanul becali impreuna cu pinalty si-ar putea deschide si Universitate in materie de jocuri de noroc :)))
Pentru a obtine un brevet de inventie trec 3-4-5 ani de la depunerea solicitarii. E mult mai greu. Baza sunt cartile.
Salut
“dispozitiv de tuns ouă” se poate breveta ?
Sau , in alternativa ca inovatie mondiala: “mașina de pus coadă la cireașă” are sanse ?
Sint dispus sa acord ambele brevete (contra cost) lui Voiculescu (ca are bani) . 🙂 🙂
In rest , o analiza de citit si recitit (stins legata de de scrie @clemy)
http://cursdeguvernare.ro/alarma-in-invatamantul-primar-ce-fel-de-pib-sa-asteptam-de-la-o-astfel-de-educatie.html
Mentionez din articol :
“De altfel, atunci când acorzi deduceri fiscale de 100 de lei pentru copii (neindexate de peste zece ani) și 1000 de lei pentru pensionari nu prea mai e mare lucru de comentat și alte exemple de dat.”
E important prezentul nu viitorul . 🙁 🙁
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15602458-doi-profesori-sarbi-publicat-deliberat-revista-stiintifica-romaneasca-metalurgia-international-lucrare-cercetare-falsa-care-citat-personaje-precum-goofy-presa-sarba.htm
de la ministerul de externe al Ro : http://www.mae.ro/node/35261
zic si ceilalti ceva : http://www.stiripesurse.ro/adevarul-din-cazul-bodnariu-ambasada-norvegiei-recunoa-te-ca-autorita-ile-romane-nu-s-au-implicat_978845.html
Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20725301-ultima-ora-presedintele-nicolae-timofti-respinge-candidatura-lui-vlad-plahotniuc-pentru-functia-premier.htm
Buna ziua 🙂
1. Un gand frumos pentru fondatorul acestei platforme. 😥
Revenind la subiect,
Raman la opinia mea, nu interzicerea “premierii” cu reduceri de pedeapsa este solutia.
Daca pentru faptul ca matura pe jos prin hala, la fiecare 3 zile primeste una de reducere (se considera 4 zile – sau cam asa ceva), nu vad de ce pentru o opera scrisa in mediul carceral sa nu primeasca ceva. ca e vb de 20 sau 30 e alta problema.
Problemele sunt:
1. Cum diferentiezi “opera” de maculatura. Ca asa si Fane Spoitorul poate scrie o culegere de injuraturi de satra … pe care n-o scrie el ci o dicteaza 👿 – respectiv o foloseste. E “lucrare” de studiu folcloric, sau nu?
2. “Stiintifica” mi se pare iar o nedreptate. Dar daca scrie un roman, sau un scenariu de film, sau o piesa de teatru? Lui de ce nu-i acorzi reducere?
Cred ca rezolvarea e alta:
1. – si cel mai important: presupunand ca o adevarata lucrare (buna/proasta/geniala/maculatura) nu poate fi produsa in mai putin de o anumita perioada (eg. 2 ani), sa fie candidabila la rasplata doar pe parcursul acelei perioade. O lucrare (stiintifica/literara/culegere de injuraturi, etc) la 2 ani, sau 10 lucrari in doi ani – cuantumul sa fie maxim 20-30 zile in doi ani.
2. Daca exista plagiat dovedit = “Tentativa de evadare” = 1-2 ani in plus (sa poata elabora savantul o alta lucrare 👿
3. Orice lucrare (stiintifica/literara/culegere de injuraturi, etc), sa fie atestata “dupa” creere, de cel putin 2 specialisti independenti + editura dispusa sa publice pe spezele ei.
sau
4. Bestseller – dovedit (vanzari – peste x exemplare – cu acte contabile – la cel putin un targ de carte) obtinut la cel putin un targ de carte
sau
5. Citare in cel putin o revista cu cu certificare ISI sau BDI.
Buna seara,
@Dansu aveti dreptate:
azi era ziua de nastere a lui Theophyle. Dumnezeu sa-l odihneasca!
Buna seara!
Am stat toata ziua in cumpana daca sa scriu pe platforma sau nu. Acum parca este mai usor. Cred ca ii datoram cu totii foarte multe.
Dumnezeu sa il odihneasca!
Cum putea raspunde Politehnica lui Andronescu si Costoiu?
“Reprezentantii UPB au precizat ca documentele semnate de cadrele didactice nu reprezinta angajamente ale institutiei de invatamant superior, ci puncte de vedere exprimate in nume personal
Totodata, UPB mentioneaza ca articolul 123, alineatul 6 din Legea educatiei prevede ca “in institutiile de invatamant superior este interzisa periclitarea sub orice forma a dreptului la exprimarea libera a opiniilor stiintifice si artistice”.
“Libertatea academica este garantata de lege (art.123 alin. 1) si da dreptul membrilor comunitatii sa opteze liber pentru dezvoltarea profesionala, pentru activitatile asumate, fara manipulare, cenzura sau persecutii.
Analizand si prevederile din Legea nr. 254/2013 si decizia ANP 619/14.10.2011, precum si documentele semnate de cadrele didactice din Universitatea Politehnica din Bucuresti, se constata ca nu reprezinta angajamente ale institutiei de invatamant superior, ci puncte de vedere exprimate in nume personal”, se mai arata in comunicatul citat.
http://www.ziare.com/scoala/universitati/ancheta-si-la-politehnica-din-bucuresti-vizati-profesorii-care-au-girat-cartile-detinutilor-carturari-1404037
Sunt jalnici!
Dovada ca “Curaj” minte ca gibon dement si e sef de bordel in guvernul Ciolos-Joha:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20725430-universitatea-din-bucuresti-referitor-cartile-stiintifice-publicate-puscariasi-nu-este-acceptat-argumentul-profesorii-dat-girul-nume-personal.htm
de la upb n-ai ce astepta etica, morala, chestii din astea…
Acum voiam, sa dau prin comparatie atitidinea academica a Universitatii Bucuresti.
“Isi pastreaza rangul!”
” Nu este de acceptat argumentul ca acele cadre didactice si-au dat girul in nume personal. Ele si l-au dat avand functia didactica universitara ceruta de lege. “- Universitatea Bucuresti
Diferența este intre cenzură si auto-cenzură. Universitatea Bucuresti nu are dreptul sa cenzureze profesorul care din varii motive il laudă pe cioban sau hoț. Consecința este pierderea credibilitații – este riscul asumat al profesorului fotbalist, de fapt corupt.
Politehnica are dreptate cand apara libertatea profesiei si nu foloseste masuri represive – din punct de vedere administrativ sau legal. Din punct de vedere moral si al reputatiei este catastrofal.
Pericolul adevarat este cel perceput de catre Curaj – pierderea credibilitații – dar nici el nu poate face nimic fara să compromita libertatea de opinie.
Este obligatia profesorului ajuns “prin lege” in pozitia pe care o are sa se autocenzureze, sa-si spuna in fiecare dimineata ca ceea ce face sau spune public au urmari mult mai serioase decat al unui plăieș de rând. Daca nu o face, isi bate joc de meseria lui si universtatea care il plateste.
Salutare tuturor si o seara frumoasa ! 🙂
Intr-adevar, frumos cadou postum din partea Comunitatii pentru iubitul si regretatul Theophyle, azi a fosat atinsa cifra de 4.000.000 de vizualizari (doar pe aceasta platforma!), o performanta cu care nu cred ca multe bloguri se mandresc.
La subiect: Universitatea Bucuresti e varful de lance pentru asanarea sistemului educational, la Craiova vad ca e coada, iar la alte universitati e trunchiul 😀
Felicitari, @desy si @cetatean, sa va tina Dumnezeu sanatosi sa puteti duce mai departe dorintele lui Theophyle!
Draga Cedric, de data aceasta intreaga Comunitate merita felicitata, pentru accesari si comentarii. Sunt peste 127.000 de comentarii si un pic peste 4.000.000 de accesari pe aceasta platforma!
Ea nu mai duduie ca la evenimentele grele (suspendarea din 2012, alegerile din 2009 si 2012 – cand era regretatul Theophyle la butoane – sau la alegerile din 2014 – cand am stat eu si cu Desy pe baricade), insa e mereu la fel de citita si cand e ceva, oamenii simt nevoia si vin sa comenteze, ca intre prieteni vechi 🙂
Mircea Dumitru are dreptate: cand au semnat acele recomandari si su-au pus girul pe maculatura, profesorii nu au semnat doar in nume personal, ci au semnat ca profesori. Da, in numele personal (caci e numele lor acolo), inca ca profesori (si si-au pus toate titlurile cerute de lege: prof.univ.dr….). Prin urmare, ei sunt sub incidenta standardelor academice, stiintifice si etice.
Bună seara!
Un gând bun pentru Theophyle!
Felicitări @Clemy pentru acest excelent editorial! 🙂
Vin și eu cu o modestă completare: dacă ești un cadru didactic universitar care se respectă și își respectă statutul nu te cobori la asemenea „activități” de prostituție, mult sub demnitatea unui profesor/conferențiar/lector/asistent universitar! Un cadru didactic nu este doar un simplu transmițător de cunoștințe didactic-profesionale, ci și un formator de opinii, un transmițător de modele, de atitudini, modelator de caractere… În plus, prin tot ceea ce spui, faci, prin orice atitudine, angajezi nu doar statutul propriu, ci și cel al instituției al cărei angajat ești!
Exact aceasta este diferenta nu au semnat ca persoana x ci au girat cu titlurile lor. Poate ca legal si administrativ nu se poate face mare lucru, dar nici nu te poti ascunde dupa aceste aspecte. Dar tinand cont de “calitatile” rectorului UPB la ce sa te astepti.
Stiu ca s-a mai dat aici, dar articolul e bun:
http://www.contributors.ro/sinteze/no-way-no-end/
e excelent, Maci scrie fabulos 🙂
Adaugati asta si cadrul e complet .
http://cursdeguvernare.ro/alarma-in-invatamantul-primar-ce-fel-de-pib-sa-asteptam-de-la-o-astfel-de-educatie.html
De dimineata am aprins o lumanare. Odihneste-te in pace , Theophyle!
„Profesorul trebuie să se asigure că deținutul e în stare să scrie o lucrare științifică și apoi să o citească, înainte de publicare”, spune, într-un interviu pe care mi l-a acordat, profesorul universitar doctor Marian Popescu, membru al Comisiei de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti.
http://timpolis.ro/profesor-universitar-marian-popescu-profesorul-trebuie-sa-se-asigure-ca-detinutul-e-in-stare-sa-scrie-o-lucrare-stiintifica-si-apoi-sa-o-citeasca-inainte-de-publicare/
Asa este – poate ar fi bine ca, acum dupa ce au învățat sa scrie, ar trebui sa învețe să citească. 🙂 Cursurile pentru înțelegere sunt numai pentru avansați.
Trist.
http://www.stiripesurse.ro/lovitura-de-teatru-la-ia-i-universitatea-ioan-cuza-a-ramas-fara-conducere_978861.html
Buna seara prieteni. Intai, un gand bun ptr Theophyle care si-ar fi serbat azi ziua de nastere. Odihneste-te in pace prietene! In al doilea rand felicitari comunitatii Politeia cifra de 4 milioane de accesari. Nu in ultimul rand felicitari Desy si City ptr toata munca voastra.
Bună seara,
Gânduri frumoase pentru Politeia si omagiu lui Theophyle. Mulțumesc doamna @desy și @cetatean. Zilele sunt mai blânde, împreună cu voi.