Putin caștigă în fața tuturor. Perdanții războiului din Siria
15/10/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Clemy
Am promis in postarea mea anterioara ca voi reveni asupra situatiei din Orientul Apropiat si ca voi discuta despre invingatori si perdanti in aceasta noua configuratie politica.
Cred ca statul care se afla acum in situatia cea mai delicata este Israelul. Odata cu semnarea acordului dintre Iran si SUA sprijinul Americii pentru Israel a devenit unul pur declarativ. In plus, Israelul a pariat neinspirat pe caderea regimului Assad si chiar a actionat in acest sens atacand fortele iraniene care ajuta de la inceputul razboiului civil factiunea condusa de presedintele Assad. Dar ascensiunea ISIS, retragerea de facto a SUA ca factor militar in regiune, a nevoit Israelul sa-si reconsidere strategia de politica externa. Mai intai printr-o apropiere discreta de Egipt si de Arabia Saudita si apoi prin tatonarea unei aliante cu Rusia. Vizita premierului Netanyahu la Moscova din urma cu putin timp trebuie inteleasa in acest context. Cum nici presa rusa si nici cea israeliana nu au dat nici un fel de detalii legate de intalnirea Netanyahu-Putin putem deduce ca premierul israelian incearca sa gaseasca un rol pentru Israel in noua configuratie politica din zona.
Un alt stat aflat intr-o situatie dificila este Iordania, aflata extrem de aproape de zona de conflict din Irak si Siria. Si intocmai cum Israelul intelege ca alianta sa cu SUA a devenit extrem de limitata, tot asa si Iordania va trebui sa-si regandeasca aliantele regionale si nu numai.
Arabia Saudita este un alt perdant al crizei Irako-Siriene si al acordului SUA-Iran. Sauditii, care se considerau pana nu demult brokerul politic in regiune, isi vad aceasta pozitie spulberata de actiunile Iranului in Siria, actiuni menite sa reancinga razboiul religios dintre siiti si suniti.
Turcia este un alt mare perdant al situatiei care se afla acum la un pas de a scapa de sub orice control. Spre deosebire insa de Israel, Iordania si Egipt, Turcia si-a complicat singura existenta. Turcia nu are in acest moment nici un aliat in zona ci doar inamici. Relatiile dintre Ankara si Jerusalim s-au racit pana la inghet in timpul regimului Erdogan si sprijinul fatis al Turciei pentru gruparea Hamas nu a contribuit cu nimic la normalizarea relatiilor turco-israeliene. Ajutorul politic si financiar dat Fratiei Musulmane a stricat relatiile Turciei cu Egiptul iar pretentiile expansionist politice au readus in prim plan amintirea nefericita a relatiilor arabo-turce din timpul ocupatiei Otomane.
Marele perdant al acestei situatii sunt insa Statele Unite care vor avea nevoie probabil de cel putin o decada pentru a recapata macar o influenta limitata in regiune. Rand pe rand aliatii Washington-ului se vad acum nevoiti sa ia drumul Moscovei si sa isi negoiceze relatie cu noua mare putere. Din pacate la Washington nu se este perceputa corect dimensiunea catastrofei geo-politice pe care actuala administratie a creat-o. Iar atunci cand realitatea acestei catastrofe va deveni evidenta atat pentru factorii politici cat si pentru cetateanul de rand costurile revenirii SUA ca factor de influenta in zona vor fi enrome atat economic cat si militar.
Si daca SUA se retrage din Orient crezand ca asa isi apara mai bine interesele, Rusia, isi vede linistita de treaba si castiga pas cu pas o influenta uriasa in regiune. Odata cu intrarea fortelor rusesti in Rusia, Putin isi atinge un obiectiv important, anume incercuirea politica si militara a Turciei. Iesirea Turciei la Marea Neagra este atent supravegheata de Moscova atat din Crimeea cat si din zona fostelor republici sovietice Armenia si Georgia. Cu bazele militare din Cipru si din Siria, Putin controleaza Mediterana si se apropie, prin relatia cu Egiptul, de controlul Canalului Suez. Nu am nici o indoiala ca intr-un timp relativ scurt vom asista la reinceperea conflictului istoric Rusia-Turcia.
Asa cum nu am nici o indoiala ca interventia rusa din Ucraina a avut si scopul de a testa reactia comunitatii internationale in cazul unei agresiuni armate rusesti impotriva unui aliat al Occidentului. Cum reactia in cazul Ucrainei a fost extrem de slaba iar criza siriana ii gaseste pe liderii europeni sovaind, Vladimir Putin, care intelege cum se manevreaza piesele pe o tabla de sah, isi va continua jocul neabatut.
Nota @Cetatean: recomand si acest articol despre strategia economica anti-SUA a lui Putin.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua
Interesanta analiza si extrem de bine articulata
Probabil ca asa a calculat Rusia
Insa problema este daca “socoteala de la Moscova se potriveste cu cea din OM”
Deocamdata pare ca da
dar va accepta Arabia Saudita expansiunea iraniana in zona?
Vor accepta sunni sa fie macelariti de shia?factorul de risc tocmai asta este-e un conflict religios,si,in astfel de conflicte ratiunea nu are valoare
A avut in nyt T Friedman o analiza plecand de la faptul ca da Putin acum”s a suit in copac” cum se va da jos,si daca il va ajuta cineva era intrebarea
Teama cea mai mare as zice ca “fiind in copac” Putin sa nu declanseze armaghedonul/sa nu fim naivi si sa ne inchpuim ca Iranul va respecta acordul cu US sau ca Arabia Saudita nu are acces la”bomba”de la pakistanezi
https://www.facebook.com/TrooperRocks/videos/1168679136477601/
Clemy,multumesc pentru analiza si opinie!
Nu cred ca Iranul, Cuba sunt pe teritoriul Siriei cu trupe fara stirea si acordul secret al SUA!
Buna ziua
Cuba in Siria?
da !
buna ziua !
http://www.foxnews.com/world/2015/10/14/cuban-military-forces-deployed-to-syria-to-operate-russian-tanks-say-sources/
Sí Señor ! 🙂
El Pentágono confirmó este miércoles a Doug McKelway, corresponsal de la cadena de televisión FOX en el Departamento de Defensa, la presencia de tropas cubanas en Siria.
multumesc@brindusa frunza
&@Ziggy
habar n-aveam
dupa “succesul din angola&mozambic” credeam ca s-au lamurit si au ramas la valorile de necontestat ale insulei: “buenavista”, “samba si,trabajo,no”si trabucuri.ah,si sa nu uit romaul
buna ziua. si ce doctrina minunata avea turcia prin 2010 🙂 http://karadeniz-press.ro/kara/%E2%80%9Czero-probleme%E2%80%9D-cu-vecinii/
Bună seara.
(DanC 15:59) Merită să vă faceți timp să vizionați :
https://www.youtube.com/watch?v=NHh4R92s21E
Putin este un politician, un conducător.
La fel a fost și Ceaușescu ….
În câteva ore se poate risipi totul ca un abur ….
hai dada, ca izmenele lui Ceao au fost arse de rusi! Ma lesi cu Ceao?
Si tu crezi ca Putin se misca de capul sau? Nu cred ca e cazul sa-l vedem cum ne este prezentat, drept tatuc!
mai degraba l-as asemana pe putin cu hitler,ca mod de actiune
si cum hitler s-a”infundat”in stepa ruseasca n-ar fi de mirare ca si putin sa “se infunde in nisipurile arbiei”
cat mi-ar displacea Obama,cred ca a luat decizia buna pentru US/dupa Afghanistan si irak nu cred ca orice presedinte ar fi fost,chiar si mccain-ar fi luat alta decizie
mai e un “experiment”in OM,uitat-cel al invaziei anglo-franceze din Egipt in 55-soldat cu disparitia quasidefinitiva a celor doua tari din OM
eu cred ca prea se umfla -azi-rusia/in donbass s-au cam “fasait”
dar,sa nu uitam ca rusii sunt “inventatorii maskirovkai”
da,au “iesit”mare putere,dar sa nu uitam celelalte doua situatii “dramatice”in care a fost rusia in sec XX:
in primul razboi au incheiat rusinoasa pace de la brest litovsk si -fara a desconsidera efortul lor in al doilea razboi mondial-nu prea se discuta cat a contat ajutorul American si britanic in 41 si 42 prin “ruta nordului”
cred ca putin mizeaza mai mult pe imagine decat pe “forta reala”
cand turbanele vor decide ca “satana”e rusia si nu americanii,va fi mare dandana pentru putin
Statele Unite isi amana retragerea trupelor din Afganistan!
si un pic off topic
continua sa intre zilnic in ungaria intre 5-10000 de invadatori
subiectul a disparut din “media”/oare de ce?ca e la fel ca acum o luna
http://www.publika.md/no-comment-vlad-filat-dus-de-mascati-la-centrul-national-anticoruptie-video_2424571.html
Putin are avioane.
Avioanele nu functioneaza decat atat cat poate razbate forta de la sol, in luptele de la o cladire la alta.
Poate sa fie el mama rachetelor, la sol nu are decat Iranul si alawitii.
Astia pot avea succes in zonele unde se gasesc siiti, dar in zonele sunnite se va duce razboi de gherila, si nu stiu daca terestru zona va putea fi cucerita.
Dupa ce a bombardat rebelii din zona sunnita, zona a fost cucerita – dar de ISIS, alti sunniti.
Cheia roblemei e la sunniti. Sau, daca mai dureaza inca un an, sunnitii sunt problema.
eu raman la parerea ca in cazul “putin”shia si sunni se vor uni
deja in irak ,au ajuns la “modus vivendi”/si-au trasat liniile si isi vad “de treaba” fiecare in zona lor
nu m-ar mira ca americanii sa se fi lamurit/de asta se retrag”englezeste”din irak
Seara buna
1- USA nu mai e ce era cu ani in urma . Militar are capacitati , forta , tehnologie dar financiar e imposibil sa mai desfasoare trupe , sa poarte razboaie ca in ultimii 25 de ani . Mai ales pe doua fronturi (Afganistan si Orientul Mijlociu in paralel ca exemplu . )
2- Exact ce ne repeta Theophyle , inamicul numarul 1 al USA si pentru urmatorii 30 de ani e in Asia . Respectiv China . Acolo se concentreaza politica militara americana .
3- Noul “inamic” e despartit de USA de un ocean si atit . Intre China si USA exista un singur “portavion” terestru . Japonia .
Arta razboiului invata ca inamicul trebuie ciomagit pe flancuri si lovit frontal in gura . 🙂 Deci Japonia va continua sa fie extrem de importanta pentru USA iar pe flancuri se pune accent pe India , Corea de Sud.
Pentru toate aceste motive USA lasa “copilul” crescut numit Europa occidentala sa se descurce singur . E si normal dupa mai bine de 70 de ani de “ocrotire” . E destul de matur sa se apere singura aceasta baraca numita UE .
4-Tataia Putin cauta sa se impuna acolo unde au pierdut teren masiv dupa dizolvarea URSS . Pentru asta o Sirie mai mult ca prietena cu Moscova e necesar ca aerul .
Din Siria mergi cu flota prin toata Mediterana , terestru ajungi in Liban dar si in Iran . Alte puncte importante de controlat , ajutat , facut “pretinie” .
5- Ofensiva in Siria vrea sa arate ca armata rusa a crescut , a ajuns la standarde ridicate de eficienta si planificare . Nu va lasati inselati .
Cind Moscova va reusii sa tina 100.000 – 150.000 militari si cu tot armamentul in dotare prin Siria (sau alta tara departe de “mamica”) atunci si doar atunci vom putea spune ca rusii sint din nou mari si tari .
Actualmente efortul de sustinere a acelei mici , foarte mici forte de interventie din Siria e o munca foarte grea pentru sistemul militar rus . La limitele capacitatii REALE de “proiectare de forte” departe de tara .
6- Am scris doar de USA si Rusia . Restul tarilor implicate au o politica foarte “originala , tipica pentru OM. “azi cu mine , maine cu tine” si asta complica enorm oricare analiza . 🙂 🙂
Buna seara prieteni.
@Stefan, sa mai adaugam ca din punct de vedere politic SUA a intrat intr-o noua faza izolationista propovaduita si de stanga si de dreapta. Motivele difera dar rezultatul este acelasi. Iar actuala administratie reduce in prostie efectivele militare. Cu alte cuvinte putem spune ca in urmatorii 10-15 ani SUA va fi extrem de vulnerabila si economic, si politic, si social dar mai ales militar strategic.
De acord total cu punctul 4 si partial de acord cu punctul 5. Nu stim cat a crescut in realitate armata rusa. Poate ca asta si vrea Putin, sa ii testeze capacitatea inaintea unei confruntari serioase, adica a unui conflict semi deschis cu Turcia.
@ clemy
– Ti minte ce figura a facut armata rusa in primul razboi din Cecenia ? Au pierdut un razboi . Pentru a castiga al doilea razboi cecen , au strins o forta de invazie din “petice” . 80.000 militari din unitati extrem de diverse si din o armata de peste 1.000.000. Unitatile efectiv pregatite/dotate pentru misiuni adevarate de lupta , erau cit degetele de la o mana in realitate .
Putin a investit masiv in reorganizarea , dotarea fortelor armate . “omuletii verzi ” din Ucraina , fortele de acum din Siria sint “prezentarea ” succeselor in domeniu . Calitativ mai au strada extrem de lunga de facut pina ajung ca macar 50% din armata rusa sa fie “combat ready” si cu tehnica la inalt nivel calitativ. Ultima parada de la Moscova a aratat cam cum ar fi trebuit sa devina rapid tehnica militara rusa (daca nu era prabusirea pretului petrolului si gazului care e o frîna financiar -bugetara colosala in acest domeniu )
– Perfect adevarat , cu noul presedinte (oricare va fi) USA va incepe o perioada de profunde probleme interne . Cind FED cumpara de la banci titlurile de stat (QE) pentru 40 miliarde lunar si pentru ani buni ,inseamna ca nu se mai inghesuie strainii sa cumpere T-Bill . Tot mai greu sa exportezi inflatia datorata tiparirii de bani . Sa nu uitam , acest “export” a fost politica de stat in ultimii 60 de ani .
– Turcii se pupa pe gingii cu rusii (si invers) . Au nevoie unul de altul .
Turcii au ambitia sa depaseasca faza de asamblatori de tehnologie straina ( ca exemplu masini , frigidere) . Vor sa produca ei insisi ce e necesar . (in special in domeniu militar ) Si pentru asta au nevoie de materiile prime strategice . Rusia le are . Iar rusii au nevoie de o Turcie prietena care sa nu blocheze navele (militare) in tranzit din Marea Neagra in Mediterana . (turcii pot oprii ce vor si cind vor conform conventiei internationale Montreux din 1936) Chestia ca CHIAR au cu ce sa opresca inclusiv ultimul ragnet de nave militare rusesti .
Ma risc cu o prezicere: Rusia nu va interveni peste ISIS. Ii va asista pe siiti numai pana la cucerirea teritoriului siit.
Va astepta sa aiba acordul ONU, adica al tuturor tarilor. sa fie rugata sa intervina – probabil dupa niste atentate ale ISIS in Europa care vor exaspera opinia publica. Si nu numai rugata, ci si finantata, pentru ca dupa cum a spus Stefan, au o forta foarte mica in Siria.
Iar Europa? Europa a ajuns la concluzia ca suntem prea civilizati ca sa mergem in OM si sa le dam primitivilor arabi islamisti ceea ce merita cu adevarat, in realitate (o bataie crunta, sa le iasa jihadul pe nas). Dar noi nu am fi in stare sa aruncam in aer un cartier central ISIS cu tot cu civili. Rusii ar face-o fara nici un fel de greturi, in schimb. Noi avem drepturi ale omului, critici interni, ziaristi etc. Nu am fi credibili.
Asa ca au angrenat un joc de-a politistul bun, politistul rau. Politistul bun e credibil? ca tante Merkel cea primitoare de imigranti si plina numai de bune intentii? Io zic ca e..Politistul rau e Rusia. Va fi considerat credibil in OM ca baiat rau dupa primul macel nediscriminatoriu in care va da bombe sa fie, la gramada peste civili si militanti? Eu zic ca da.
Europa ar interveni dar nu are cu ce in primul rand. Chiar si statele cu o armata cat de cat decenta sunt in realitate extrem de slab dotate si pregatite. In ceea ce priveste Rusia, asta a fost strategia armata dintotdeauna: tragem in tot ce misca si dupa aia separam combatantii de civilii nevinovati. Iar civilii vor deveni eroi post morten, matiri, etc. Rudele care vor scapa cu viata vor primi o medalie si poate niste bani.
Europa ar avea cu ce interveni, dar dpdv moral nu poate intreprinde actiunile brutale necesare. Publicul ar da inapoi deindata ce ar afla. Tineti cont ca avem de-a face cu un dusman cu o mentalitate medievala. Este greu de acceptat pt un om modern ca trebuie sa dai in atacator pe acelasi palier sau chiar unul mai dur ca sa castigi. Asta e problema, ca din punct de vedere strict militar oho, barbarii aceia ar putea fi exterminati pana la ultimul, lejer. Si Israelul i-ar putea elimina oricand pe Hamas, de ex. Dar pentru ca opinia publica nu gusta atacuri asupra scutului uman de civili din Gaza, cosmarul se prelungeste de 50 de ani.
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Mima+la+antrenamentele+militare+din+Olanda+tara+membra+NATO :))) mostre de .. pac , pac !
sunt tari in Europa care au armata 🙂 UK de ex .
buna seara !
ps : sportul cu trasul in tot ce misca e practicat si de altii prin Palestina . un numitor comun cu criminalii rusi .
Nu poti sa fii si in logica razboiului ca sa-i termini pe dusmani, si pacifist cu sufletul in rai. Ca nu merge!
Vreau sa zic ca Europa ar putea foarte usor cu tehnica de lupta nemteasca si soldati est-europeni, platiti cu sa zicem 1200 de euro pe luna, sa infiinteze o armata number one.
Dar dupa cum a demonstrat SUA, degeaba ai o armata daca publicul de acasa nu sustine razboiul.
Si ei au decis sa nu faca armata si sa angajeze Rusia ca politist rau.
UK nu poate face fata unui razboi de anvergura . @clemy are dreptate aici . UE e fara o armata comuna (ce am scris mereu ca necesar) . Sa strangi 50.000 de militari europeni pe un front (oricare) e o nebunie pentru oricare cu responsabilitati in aprovizionare (logistica) . Sa aprovizionezi o armata de interventie cu vreo 12 tipuri diverse de mitraliere , 7 tipuri de tancuri diverse si vreo 5 modele de avioane de lupta e posibil doar in mintea unor exaltati fanatici de filme cu Rambo . 🙂
Metoda rusa de a trage in tot ce misca e de pe vremea URSS .
@mac gregor
Mai devreme decit cred unii , se va interveni cu trupe terestre in Libia . Cu aprobare ONU si NATO .Cu Italia in prima linie .
Foarte bine! Sa fie.
”Turcia a propus UE să accelereze liberalizarea regimului de vize și să încheie un acord în acest sens chiar în prima jumătate a lui 2016 în loc de 2017, cum era planificat, a declarat joi premierul turc Ahmet Davutoglu, într-un interviu pentru postul de televiziune TGRT, citat de agenția de presă TASS. Agerpres.
‘Trebuie neapărat accelerată primirea Turciei în zona Schengen. Trecerea frontierelor de către cetățeni și refugiați s-ar face în conformitate cu anumite reguli, ceea ce va putea preîntâmpina încălcările. De aceea, am propus UE să încheie procesul de liberalizare a vizelor în prima jumătate a lui 2016, în loc de 2017 cum era planificat’, a spus Davutoglu.
Premierul Turciei a subliniat, de asemenea, că Ankara ‘nu va putea semna un acord privind readmisia cu UE atâta vreme cât nu vor fi făcuți pași în problema Schengen’. ‘Fără semnarea acestui acord va fi imposibil să cooperăm pe marginea problemelor privind întoarcerea refugiaților’, a adăugat premierul turc.”-agerpress
1- Tot valul de refugiati care au intrat in vara asta in UE si pe filiera terestra , vin din taberele din Turcia . Cu aprobarea turcilor ca altfel nu zbura nici musca .
2- Ma intreb , cum sa intre Turcia in Schengen cind nu e membra UE ? Teoretic ar fi posibil doar prin o derogare , lege comunitara speciala . Crapa Basescu , Iohannis si Ponta . 🙂 🙂
Babylon über alles!
Lumea trebuie să îl înțeleagă pe Juncker. Șeful executivului european este dator moral Germaniei. Poziția sa a fost dobândită în urma unui jurământ de loialitate făcut direct Angelei Merkel. Este firesc ca acum, pentru a spăla repede o eroare politică a cancelarului german în criza refugiaților, și care va costa scump toate statele membre, Juncker să intre în fibrilație că nu a strâns în pușculița comunitară cheta tuturor statelor membre pentru a-i ajuta pe refugiați/imigranți. Implicit, pentru a o scoate pe Merkel din corzile în care a intrat în boxul reproșurilor din interiorul propriului ei partid.
Statele membre ale UE, fiecare dintre ele având problemele sale interne, au întârziat să își țină promisiunea de a contribui financiar la bugetul UE pentru a se rezolva criza imigranților. Este vorba de cinci sute de milioane de euro promise ca ajutor umanitar pentru organizaţii precum Programul Alimentar Mondial. La ultimul summit european din 23 septembrie, șefii de stat și de guvern au promis că vor face tot ce le stă în putință ca să aducă banii ceruți. Suma de care UE ar avea nevoie efectiv pentru a se descurca cu valurile de refugiați/imigranți este de “cel puțin” un miliard de euro. Această sumă ar fi urmat să fie donată agențiilor umanitare ale ONU care gestionează în țările vecine Siriei soarta refugiaților. Contribuția din partea statelor membre trebuie să ajungă rapid la 500 de milioane de euro, restul de 500 de milioane euro urmând să fie acoperit de Comisia Europeană.
http://www.cotidianul.ro/juncker-vreau-mai-multi-bani-ati-promis-ca-dati-bani-pentru-refugiati-sa-strangeti-imediat-500-de-milioane-de-euro-269716/
Si ca tot vorbim de relatia UE -Turcia , noutati calde , praospete, proaspete . 🙂
La Ankara a avut loc azi o intilnire intre Erdogan si vice presedintele Comisiei UE , domnul Frans Timmermans. (tineti minte , acesta e numit politic . Tot ce face , propune sau semneaza e cu aprobarea “greilor” din UE )
1- UE a marit finantarea extra pentru criza refugiatilor si cu destinatie a banilor , Turcia . De la 1 miliard euro , la 3 miliarde euro . In schimb Erdogan tine portile taberelor de refugiati inchise . Nu se mai iese ca in vara . 🙂
2- Turcia va fi inclusa in lista “tarilor sigure” si deci se usureaza regimul vizelor cu obiectiv final , eliminarea lor .
3- Se deschid tratativele la 5 capitole pentru adeziunea Turciei la UE . (cine nu stie , si RO a avut capitole de negociat cu UE pentru a fi primita . 31 capitole cunoscute popular ca aquis comunitar)
Crezi ca Turcia a deschis prima banca islamica in Germania asa doar de dragul Angelei?
Prima banca islamica in UE a fost deschisa in Anglia . Acum e proprietate Qatar .
Asta din Germania e a doua . KT bank si e turca .
Remarc ca deschid exclusiv acolo unde sint musulmani dar cu bani . 🙂 🙂
mai sunt!
http://wiki.islamicfinance.de/index.php/Islamic_financial_institutions#United_Kingdom