Romania. Servicii consulare. Comparatie 1990 – 2015. Partea I
23/09/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Stefan A. (Italia)
Cateva date pentru a intelege mai bine articolul.
1991: Romani prezenti in Italia : 8.000. (cifra ridicola, statistic irelevanta, gasita pe site-urile unor universitari, care studiaza de zeci de ani fenomenul migrator extragand date de la arhivele politiei italiene, serviciul emigrare)
01/01/2015, Date oficiale INS (institutul italian de statistica): Romani prezenti LEGAL in Italia : 1.131.839 persoane. Detaliat pe regiuni aici. Suntem prima comunitate de emigranti ca numar in Italia. Datele Bancii Mondiale confirma ca suntem poporul european (tot continentul, comunitar si non-comunitar) cu cel mai mare procent de populatie emigrata.
In 1991, consulatul roman era unul singur, in cadrul ambasadei de la Roma. Mai precis, un geam format 50 x 60 cm. Cu “vedere” la strada, pe trotuarul unde putinii romanii se incolonau si asteptau rabdatori sa ajunga la geam. Pe soare, ploaie, nu conta. (deh, 10 ani de cozi pentru orice au infrant si mintile cele mai revolutionare! )
In 2015 avem democratie si 6 consulate in Italia, cladiri independente sau in interiorul altor constructii italiene . Efortul MAE e evident.
PARTEA 1. Teoria (adica fantezia cu ochi deschisi)
In teorie, lucrurile trebuie sa decurga asa:
Programat telefonic la consulat pentru schimbat vechiul pasaport CRDS (cetatean roman cu domiciliul in strainatate) cu altul nou, peentru sotie si fiica. In ziua stabilita ne prezentam la consulatul care deserveste regiunea in care am domiciliul (sunt mai multe regiuni pe acelasi consulat). Consulatul e la parterul unei cladiri inalte dedicata birourilor. Scrie mare “Consulat Romania”, drapelul National si cel al UE pe catarg, la vedere.
La intrare, un functionar (cu nume, prenume, functia bine vizibila scrise pe ecusonul de pe piept) ne intampina spunand : “Buna ziua. Sunt Popescu Ion (evident nume inventat de mine) si va urez bun venit in consulatul roman. Cu ce va putem ajuta ?”
Raspund : Buna ziua, ma numesc …….. . Sintem programati (sotia si fiica) pentru schimbarea pasaportului CRDS cu unul nou.
– Va rog sa presentati un document de recunoastere.
– Bineinteles. Scoatem pasapoartele romanesti, cartile de identitate italiene si le punem pe masa. Domnul citeste, digiteaza numele si prenumele pe computer, asteapta citeva secunde si spune : Exact. Aveti numarul 12 (ne inmaneaza un numar) la biroul numarul 2. Poftiti inauntru.
Trec de pragul usii si vad o poarta electronica. Faimoasele detectoare de metale atat de prezente in aeroporturi, banci. Langa poarta un militar din trupele de vanatori de munte (la americani sunt puscasi marini). In tinuta impecabila, domnul sergent cu pistolul de ordonanta bine la vedere in tocul de pe centura, ma invita sa pun pe o tava toate obiectele metalice si sa trec prin detector.
Trecut cu bine procedura de control, ne indreptam catre biroul numarul 2. Nu e mare. Alaturi de alte 3. Masuri : cam 3 x 3 metri fiecare birou , cu perete de sticla catre sala de asteptare. In interiorul lor, vedem masa-birou, un pc cu doua ecrane, unul catre operator si altul catre “client”. O imprimanta, un cititor de amprente, un dispozitiv electronic pentru semnatura electronica troneaza pe birou. Langa ele, un cititor de carduri si un aparat de verificat bancnote. In spatele lor, pe un trepied, o masina fotografica digitala. Toata aparatura asta e identica cu ce vezi in comunele magazine de electronica din Italia sau Romania. Maxim 1.200 euro de tehnologie pe fiecare birou si la preturile de azi.
Asteptam cam 30 de minute. Timp in care alti romani intra si ies din birou. Pe tabelul luminos plasat deasupra biroului apare cifra 12. E randul nostru deci. Intram inauntru.
La birou un tanar. Indentificat imediat prin ecusonul de pe piept. Respectiv domnul Georgescu, (nume de fantezie) functionar grad II in cadrul MAE.
– Buna ziua. Luati loc. Cu ce va putem ajuta ?
– Buna ziua. Suntem programati pentru schimbarea pasapoartelor.
– Va rog sa prezentati pasapoartele vechi, certificatul de domiciliu in original de la autoritatile italiene, cartea de sedere (in cazul nostru e permanenta, pe perioada nelimitata), certificatul de nastere si casatorie (unde e cazul), cartea de identitate italiana.
Prezentam actele, domnul le separa cele pentru fiica de cele pentru sotie si incepe sa butoneze ceva pe computer.
– Stimate doamne, evidenta noastra electronica confirma ca sunteti cetateni romani cu domiciliu in strainatate de zeci de ani. Deci nu sunt necesare certificatele de nastere, casatorie. Le avem deja in memoria electronica a institutiei.
Continua sa butoneze pe computer privind concentrat catre documentale prezentate. Cu un larg zimbet ne informeaza ca procesarea documentelor a avut loc cu succes si e terminata . Asteptam citeva secunde si pe ecranele pc (cel catre noi si cel catre dinsul) apar formularele electronice, tipizate, completate si care sunt adevaratele documente digitale prin care cei din tara vor tipari pasapoartele noastre.
– Va invit sa controlam impreuna exactitatea datelor, sa corectam eventualele greseli.
Controlam, zambim sadisfacuti. Baiatul e chiar destept, pricepe ce face si o face cu profesionalism.
– Acum a mai ramas doar amprenta. Un moment sa dezinfectez ecranul cititorului de amprente. Va rog sa ma scuzati . PC zice ca avem deja amprentele. In memoria electronica (de data trecuta, 5 ani in urma). Facem doar o verificare. Aratatorul drept pe ecran va rog, acum aratatorul stang. Perfect. Un moment ca computerul verifica. Coincid. Ca rog sa semnati pe dispozitivul electronic de semnatura. Cu “pixul” pe care il primiti. Il dezinfectam dupa oricare utilizare. Semnat. PC-ul confirma ca semnatura e OK si corect inregistrata in memorie. …. Acum facem pozele. Va rog sa va plasati in fata panoului alb. Un pic la stanga, un pic la dreapta, zimbiti. OK, fotografia reusita. …. Si acum va rog sa achitati costul serviciului consular. 100 euro/pasaport. Cu 200 euro/pasaport, il aveti cu o valabilitate dubla. 10 ani in loc de 5. Cum doriti sa platiti ? Bani gheata sau cu cardul ? Acceptam carduri emise in Italia (pe clare motive de “viteza” de internet, banci date bancare).
Platim cu bani gheta. Primim chitanta electronica, cu numar, data, numarul dosarului/practicii inregistrat(e) suma platita, codul intern al functionarului care a incasat banii.
– Va rog ca peste vreo 30 de zile sa verificati pe site, la adresa https://bologna.mae.ro/cauta-pasaport, daca au sosit pasapoartele dumneavoastra. Cand gasiti confirmarea, puteti veni fara programare sa le ridicati personal. Veti prezenta chitanta si vechiul pasaport (care va fi anulat) si veti primi cele noi. Sa aveti o zi buna.
Mooaaama, ce progres! Am ajuns sa tratam romanii din strainatate identic ca americanii cu cetatenii lor!!
Pacat ca e doar un vis. Nu exista nici un consulat roman de pe aceasta planeta care sa asigure o astfel de organizare si serviciu. NICI UNUL (cu agravanta observatie ca in anul 2015 Romania nu a descoperit ce faceau nemtii inca din 1995. Adica trimiterea prin posta recomandata si asigurata a documentelor la domiciliul clientilor, proprii cetateni aflati peste hotare).
Realitatea consulara din anul 2015 e alta. Crunta si dureroasa. Dar asta in partea a doua.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua,
@stefan, stii sa visezi foarte frumos! Pacat ca realitatea e mizerabila la toate ghiseele , nu numai la consulate!
Acum o “veste buna”, ca sa ne treaca supararea: Ponta pleaca azi dupa amiaza la Londra, cica sa discute nu stiu ce probleme nationale la nu stiu ce banca!
In realitate , deseara este meciul de rugby Romania -Franta, la Cupa Mondiala, si nu putea pierde ocazia. Al naibii, cum i se potrivesc interesele politice cu pasiunile sportive!
Si precis nu i-a spus lui Iohannis!
Asteapta partea 2 a articolului .
Experienta proprie din 21 septembrie 2015 .
E colosal “saltul inainte ” facut de MAE .
Practic un zero barat.
Buna,
Faza asta cu dezinfectia e tare!!
Pt consulatul din Berlin confirm faptul ca nu au procesat documentele decit dupa ce le-am trimis pe email cum ca am efectuat tranzactia bancara.Nu acceptau plata cash. Si mi-au mai cerut un timbru postal ca sa-mi trimita pass-ul cel nou prin posta la domiciliul de rezidenta. Era prin 2009..cred.Si costa vreo 60euro.
Pt comparatie, anul acesta mi-am schimbat buletinul expirat de anul trecut in Ro. Deranjant nu a fost faptul ca am dus “copia in locul originalului” …cit modul in care am fost tratat.
Am facut ochii cat cepele citind articolul acesta deosebit ( multumiri autorului)… Ma gandeam la umilinta si batjocura ce o gasesti la orice institutie a statului. La orice nivel Nu mai vorbesc de sanatate . Nu te asculta nimeni cu adevarat.Ti se dau raspunsuri incorecte sau pe jumatate. Nu-i pasa nimanui ca si tu ai un loc de munca unde trebuie sa fi prezent. Cand ai ajuns la ghiseu sau in fata unei usi ,pe care este lipita ,de cele mai multe ori o foaie A4 ,pe care este scris ,nu bateti la usa sau nu intrati nechemat , esti deja o molusca ,un ceva neinsemnat ,care astepti un semn de buna vointa …
De aceea nu ma mai mir deloc de nervozitatea si agresivitatea soferilor , a vanzatoarelor si a oricui care ar trebui sa te ajute sa te simti fiinta umana.
Vrand nevrand iarasi aduc in fata ochilor urmatoarele :
“Fostul ministru de externe si actual senator PSD, Titus Corlăţean, a fost ridicat în grad diplomatic de ministrul de externe Bogdan Aurescu conform procedurii la jumătate de stagiu, indică un document al MAE obţinut în exclusivitate de FLUX 24.”
Deci Corlăţean a primit gradul de consilier diplomatic !!
Procedura de înaintare în grad diplomatic la jumătate de stagiu se aplică
DIPLOMATILOR CU MERITE DEOSEBITE !!
Faptul ca acest “diplomat” a reusit sa impiedice votul foarte multor romani din strainatate , a fost considerat de nenorocirea Romaniei pe nume Ponta ,drept MERITE DEOSEBITE !!
Buna ziua!
Dotata cu o prea mare doza de naivitate si neobservand “fantezia cu ochii deschisi” din graba de a citi articolul, chiar am savurat pentru cateva clipe relatarea. Pana m-am trezit la realitate. Si mi-am amintit cum, cu ceva timp in urma, niste prieteni stabiliti in USA mi-au povestit cum si-au luat cetatenia americana: nevoiti fiind de programul consulatului din NY (8:00-12:00) in timpul caruia nu au reusit sa ajunga, chiar daca aveau programare si au sunat sa fie asteptati; au intarziat 20 de minute, venind dinspre Boston si au gasit lacat pe usa consulatului situat in buricul targului. Dar nu-i nimic, ca acum au pasapoarte americane.
De Aurescu aveam totusi o impresie buna de cind cu Haga si platoul Marii Negre.
Si eu asa am gandit ,ulterior am realizat ca de fapt el era doar porta voce ; echipa era in umbra.
Da, un prieten (tot plecat de mult) imi spunea ca daca uita cumva de ce a plecat, da un telefon la consulat.
Servicii sub orice critica si nu inteleg de ce, oare toti pilosii care lucreaza ca functionari in ambasade/consulate chiar nu vad nivelul de servicii de afara? Adica toti bazatii astia n-au avut de-a face cu serviciile din tarile unde stau si ei temporar?
Buna dimineata 🙂
Riscul este sa nu ajungi la sfarsitul textului si…
Te crezi la Pipera la schimbat permisul auto acum cativa ani. Cum e azi in Pipera? Nu stiu; sper ca NU s-a schimbat.
Si totusi: de ce nu e decat un vis?
Buna, anul trecut era ok. Pot spune ca a fost o surpriza, ma asteptam la ce era mai rau.
Pop corn si cola 😀 😀 ( dintr-un “clasic” inca liber ..)
Traian Băsescu, despre documentul care ar atesta legăturile sale cu Securitatea: Antena 3 luptă cu disperare să nu revin în viața politică.
“Cui le distribuiam (materialele promoționale -n.r)? Balenelor, peștilor, delfinilor? Eu navigam atunci. Este un fals de tip Antena 3 și România TV care luptă cu disperare să nu revin în viața politică. A prezentat un document absolut fals. Și am o veste bună pentru Antena 3, vă dau în judecată atât cât trebuie pentru un post care s-a obișnuit cu defăimare și minciuni!”
http://www.b1.ro/stiri/politica/traian-basescu-despre-documentul-care-ar-atesta-legaturile-sale-cu-securitatea-antena-3-lupta-cu-disperare-sa-nu-revin-in-viata-politica-va-dau-in-judecata-video-125577.html
Este singurul care mai spune cate ceva, schimba peisajul.
Stefan, te rog sa ai grija sa nu fii plagiat 🙂
Cred ca ar tb. sa umblii la garaj si sa construiesti un consulat dupa modelul propus (g/m).
Salut Stefan !
Excelenta abordare , talent si ironie fina 😀
Pacat ca “reforma” si statul de drept n au ajuns si prin ambasade , consulate etc .
va felicit domnu’ stefan pentru consulatu’ romanesc ipotetic functional creat in ”virtual”!
http://www.gandul.info/stiri/romania-sanctionata-de-comisia-europeana-pentru-aplicarea-incorecta-a-regulilor-privind-azilul-14740957
salutare! 🙂
Europa “unita” isi traieste ultimele zile: mark my words.
marcat .seriozitatea Ro va ramane in istorie :))
salve !
Salut! care seriozitate?!
In problema emigrantilor cred ca uitam ca majoritatea fug de radicalizare, citeam de un politist care a plecat ca sa nu trebuiasca sa serveasca ISIS.
Discutie cu vecina de peste drum: comunitatea evanghelica din statul x se organizeaza sa primeasca 100 de familii de refugiati. Aici bisericile nu sint finantate de stat. Una din explicatii: “am facut mizeria asta acolo, acum e nevoie sa ne implicam”. Baiatul meu ia masa la scoala cu Dennis (dintr-o familie de medici emigranti turci) si Ahmed . La telefon vorbeste mai mult cu Rajad, copil de emigranti indieni.
Ma gindeam ca as putea pune la dispozitie apartamentul din Romania unei familii de emigranti. Dar..ce ar zice vecinii?? Desi nu sint sigura, cred ca destui ar accepta. Poate n-ar fi rau un restaurant cu specific mediteranean in oras (doar un exemplu)
Eu cred ca avem nevoie si de emigranti. Mai mult, cred ca lucrul asta e inevitabil.
We better prepare for it, rather than fight it..
Just my opinion..
@mar
Sintem o gramada de romani prin strainatate .
Daca “genii” astia carpatini ar avea chef si minte , ar gasii un rezervor inestimabil de idei , masuri practice care sa usureze viata de zi cu zi a cetateanului (in tara sau strainatate )
Gratuit , fara sa cheltuiasca milioanele cu care sint obisnuiti la ciordeala mioritica , cotidiana pentru partid , familie si gasca de apartenenta .
Din pacate nu vor asa ceva .
Stiu bine ca capacitatile lor organizative sint minime . (lipseste materia cenusie pentru asa ceva)
Si atunci dai inainte cu comisii , grupuri de analiza , comitete , studii de vezabilitare si alte aiureli care in realitate sint bani aruncati pe geam .
Bifeaza asa ca au facut ceva , aburesc strainii ca “vom rezolva , vom lua masuri” si intre timp:
“timpul trece , leafa merge “
si sistemul pile – cunostinte – relatii/lipitori de afise etc. tureaza la maxim.
Sistemul trebuie sa se conserve si sa mearga mai departe fara intruziuni, orice intrare din exterior il perturba. Feudalizare pe repede inainte, cu abacul si tusiera.
Mi se pare bine scris.
Vad ca si Ioana Ene si Pantazi au opinii asemanatoare.
http://www.nasul.tv/istoria-ne-o-ia-din-nou-inainte-ce-castigam-facem-jocul-rusiei/
O zi buna!
Bună ziua,
Excelentă prezentare… Sunt vise, frumoase, dar încă nu s-a interzis să visăm și din câte știu, încă nu s-a pus impozit pe vise… Aoleu, nu mai continui, că poate citesc ăia de la Fisc și le dau idei…
Din experiența proprie, la Iași: pașaport prelungit acum 7 ani (am prins cu valabilitate de 10 ani și nu e biometric): sediu nou, într-o clădire renovată, amabilitate, s-a rezolvat rapid. La fel, acum mai bine de 4 ani, pentru fetiță…
În urmă cu 3 ani și jumătate, după proba de traseu (trecută), polițistul care a stat în mașină în dreapta mea mi-a spus, după ce m-a felicitat, că, în două săptămâni voi primi permisul acasă. Nu s-au ținut de cuvânt: a venit în… 10 zile! 🙂 Incluzând și zilele libere de la sfârșitul săptămânii…
Și acum, oleacă off-topic, dar pe chestiuni ce ne privesc, în cel mai înalt grad:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20446462-legea-big-brother-fost-aprobata-camera-deputatilor-camera-decizionala.htm
N-am văzut cum arată proiectul în „haină nouă” dar de la acești infractori (deja și potențiali) numiți „(ș)parlamentari” nu mă aștept la nimic bun!
Salut
Si eu am pasaport valabil pe 10 ani . Pina in 2016 .
Modelul vechi , fara cip si amprenta .
Cele electronice si conform raspunsului oficial primit de catre mine de la MAE :
“au valabilitate de 5 ani si cine le confectioneaza , adica Compania nationala “Imprimeria Nationala” SA nu poate garanta o durata mai mare de 5 ani a cipului incorporat . ”
De ce ? Am si raspunsul (tot oficial) :
“tehnica folosita de Compania Nationala ” Imprimeria Nationala ” SA consta in laminarea straturilor de policarbonat (nota personala : alea care protejeaza pagina cu poza , cipul) la temperaturi inalte . Exista state UE care elibereaza pasapoartele electronice cu valabilitate de 10 ani . (nota personala : sint 16 din 28)
Aceste tari introduc cipul in coperta si pagina de date (de hartie) a pasaportului neavind nevoie de operatia de laminare la cald . ”
Deci , au cumparat o tehnica depasita . Pina “ne scoatem banii ” (poate a fost platita ca ultimul ragnet in materie) ajungem in 2018-2019 cind imprimeria Nationala SA va putea discuta de o eventuala tiparire de pasapoarte cu valabilitate de 10 ani .
Ca sa ridem un pic de “genialitatea” interlocutorilor din administratie de stat , citez tot din acelasi raspuns oficial :
“Motive suplimentare pentru recomandarea unei perioade de valabilitate de 5 ani :
– schimbarea fizionomiei persoanei , astfel incat o reactualizare a fotografiei posesorului este necesara la o perioada de 5 ani . ”
Ma intreb :
1- Cind primeam pasaportul vechi dar valabil pe 10 ani , nu imbatrineam cu inevitabila “schimbare de fizionomie” ?
2- Polonezii , englezii , italienii sau nemtii (citez doar citeva) nu sufera de “schimbare de fizionomie” in cei 10 ani de valabilitate a pasapoartelor lor electronice ? 🙂
PS . e-mail primit are in capul raspunsului antentul MAE – SERVICIUL NATIONAL DE PASAPOARTE DIPLOMATICE SI DE SERVICIU
In coada raspunsului , stampila MAE , sef serviciu D 5-4 si o semnatura indescifrabila .
O fi fost scris de un robot sau se rusineaza de ce scriu si atunci “uita ” se semneze DESCIFRABIL ? 🙂 🙂
Jocuri de putere facute de o jigodie!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20446997-rares-bogdan-implicat-jocuri-putere.htm
Declarații ale condamnatului Dracnea, care nici aligatori n-a influențat, nici gura nu-i miroase…
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-20446421-live-text-liviu-dragnea-adevarul-live-despre-crza-imigrantilor-cota-revine-romaniei-fim-realisti-acceptam-acesta-putea-fie-doar-inceputul.htm
Cică: „Pozitia fata de justitie. Eu am o abordare: in profuzimea lui, in proportie de 90% in partid sunt oameni cinsititi. Acestia nu prea mai vor ca din cauza unui grup mic sa li se spuna ca fac parte dintr-un partid corupt. Din acest motiv eu insist ca trebuie sa apara cultura integritatii in PSD. Nu cred intr-o grila.”
Unde-or fi ăia „90%”??? Printre pinguini?… Și, culmea, sunt mulți care îl și cred! 🙁
Basescu s-a infuriat:
http://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-anun-de-ultima-ora-sunt-mai-hotarat-ca-niciodata-video_967924.html
Daca ar reusi sa pauperizeze A3, i-as ierta toate pacatele!
buna seara
@monik 2 11-postarea anterioara
motto-ul a fost inspirat dupa ce am citit eseul lui liiceanu
@stefan-d-le ,va tineti de glume/unii saracii poate sufera cu inima , si Dvs le dati palpitatii!!!
pai daca ar fi asa cum s-ar mai simti “importanti” niste neica-nimeni?
la vw se poate demisiona
pacalici e “indispensabil”
asta e diferenta si de asta ne trateaza toti cu c….l si meritam
n-am vazut unul in strada sa ceara demisia cestui impostor
Robert Negoita a anuntat asta seara ca , deoarece Dragnea a anuntat ca_candideaza la presedintia PSD, el se retrage din cursa si va lucra in echipa lui Dragnea!
Cat de neagra sa fi fost pisica pe care i-au aratat-o ?
In plus, la emisiunea lui Orcan + Striblea se anunta candidatura lui Dancu la sefia PSD!
Daniel Fenechiu candideaza la Primaria Capitalei, devine interesant.
Buna dimineata!
Hotnews “Iohannis: CE a lansat doua proceduri de infringement impotriva Romaniei”
“… am primit toate asigurarile ca Guvernul lucreaza pe aceste spete si nu va fi absolut nicio problema.”
https://www.youtube.com/watch?v=LfBFop-evcc
lucrăm la tăti, be happy
Salut.
interesant vis….Roma e un loc superb cunosc bine pe propria piele ce silă au funcţionarii la ghişeu când vad românii din diaspora..parcă suntem un fel de români de o categorie inferioara ,dar pot spune că de curând am mers la consulatul din Catania şi am rămas surprins de atitudinea funcţionarului atât de educat de la ghişeu, glumeţ cu informaţii precise, viteya cu care am fost servit, am plecat de acolo uimit.
Visul s-a spulberat după o săptămînă…..modelul de funcţionar care m-a impresionat nu era altceva decăt un bărbat educat, manierat angajat pe plan local adică din diasporă ca şi mine ,plătit din cite am inteles cu un sfert din salariu unui angajat MAE arogant şi dispreţuitor.