PSD: totul sau nimic. PNL: fazan?
19/09/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
PSD se pregateste sa intinda zilele acestea cea mai mare capcana Opozitiei: vrea sa iasa de la guvernare. Inca nu s-a conturat un curent majoritar, insa Dragnea lasa de inteles in partid ca, in acest context politic dificil pentru ei (cei doi lideri, cel prezent si cel anterior, au procese la Inalta Curte, turbulentele economice care se anunta la anul, criza imigrantilor, posibila ingropare a votului prin corespondenta), cel mai bine este sa se retraga de la guvernare, sa ii lase pe cei din PNL sa isi asume anul 2016 (in care trebuie sa faca fata revendicarilor salariale de tot soiul), si sa isi conserve procentele (in jur de 35%).
”Dacă reușim să plecăm grupat și fără pierderi mari de la guvernare e un pariu câștigat. Până în vară ne revenim și în teritoriu și la centru și să ne menținem în jur la 35% spre parlamentare”, a mai spus sursa citată din calculele care se fac în Bulevardul Kiseleff.
De celalalta parte, Opozitia se pregateste sa cada in capcana, depunand motiune de cenzura la adresa guvernului Ponta.
Pararea mea, este o miscare proasta!
- Ponta este oricum terminat politic si juridic si, daca nu isi da demisia, il vor executa ai lui, pentru a scapa de balastul de imagine inaintea alegerilor din 2016. E o chestiune de timp si deja se simte in aer. Dragnea il sustine doar “personal”, insa nu stie ce va face partidul. Mesajele lui Ponta din ultimele doua saptamani despre exceptionala stare a economiei nu sunt adresate electoratului, ci mai ales partidului, pentru a-l convinge sa il mentina la Victoria.
- PSD are nevoie sa iasa de la guvernare si nu stie cum sa o faca. O motiune de cenzura le-ar oferi prilejul perfect. PSD este in cea mai dificila situatie politica de pana acum si daca ea nu este valorificata, ocazia se va razbuna: “Întrebat dacă PSD a mai trecut în istoria sa printr-o situaţie la fel de complicată, Dragnea a spus că nu ştie ca partidul să fi traversat o perioadă atât de dificilă în timp ce se afla la guvernare” (sursa)
- PNL nu este actualmente pregatit sa ia guvernarea (desi unii ar zice oricand ca este). Sa ma contrazica cineva, daca poate: unde e programul, unde sunt ministrii, unde sunt masurile care vor fi adoptate in primele 100 de zile? A auzit electoratul de ei, de program? Sa coboram in strada si sa intrebam 10 oameni sa vedem cati raspund satisfacator! Pe de alta parte, Blaga face ce stie el mai bine: vrea la guvernare, ca sa “organizeze alegerile”. Prin aceasta dovedeste ca a ramas acelasi politician mic, care joaca pe mize mici.
Cea mai bune optiune pentru Opozitie, daca nu vrea sa cada in capcana PSD, este sa refuze preluarea guvernarii si sa provoace alegeri anticipate, votand impotriva oricarui candidat. PSD oricum o va face, oentru ca ei nu accepta sa faca parte dintr-un guvern “de uniune nationala”.
PSD nu trebuie sa lasat sa se replieze, pentru ca atfel, cu peste 30% la alegerile locale de la anul, si cu aliatii conjuncturali (UNPR-UDMR), va reusi sa castige iar o majoritate fragila, care se va expanda rapid iar PNL va ramane inca 4 ani in Opozitie! Asta vrea PSD-ul, insa asta vrea si PNL-ul?!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Bună ziua! 🙂
Bun articol, Citi! PNL-ul nu știe cum să ajungă mai repede la „ciolan”, ca să-și „rupă gâtul”!… De fapt, penalul Dracnea vrea să facă aceeași „piruetă” politică precum aceea care nu i-a „ieșit” lui Băse în primăvara lui 2012…
Buna ziua,
Da , alegeri anticipate si parlamentare , si locale.
Si asa DNA-ul a decimat multi parlamentari, primari si presedinti de CJ.Ar trebui o primenire rapida la toate nivelurile.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20437267-ungaria-putea-bloca-aderarea-croatiei-spatiul-schengen-consilier-lui-viktor-orban.htm
Dar… mai există spațiul Schengen?
Oleacă… off topic:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20435948-premierul-olandei-tarile-est-europene-trebuie-accepte-cote-refugiati-primit-fonduri-responsabilitati.htm
Oare, cum se spune în olandeză la „maimuță”? Ia să fi fost mătăluță, musiu Rutte măcar oțâră vizitat după 1945 de „prietenii sovietici”, mai dădeai asemenea „lecții” cu „zăhărelul ”într-o mână și „bâta” îi ailaltă est-europenilor? Mai era un ministru german – de Maziere, parcă, cu aceleași idei idioate. Nu o să-l întreb cum și de ce-a vândut ticălosul ăla de Churchill la Malta, lui Stalin, că e posibil să nu știe și a trecut cam mult de atunci, dar… Nu zic că noi, esticii nu trebuie să primim nici un imigrant, dar poate îmi explică aceste două maimuțe politice (și alții ca ei), cine i-a „fugărit” de acasă pe acești emigranți? Au avut estonii, lituanienii ori slovenii trupe în Somalia și Afganistan? Au bombardat slovacii ori cehii Libia? Sau, în Irak au debarcat trupe bulgarii, polonezii sau letonii? Fost-au ungurii, românii sau croații în „vizită”, cu tancul în Siria? Când vom avea un răspuns clar, argumentat la aieste chestiuni – mai stăm de vorbă! Altfel, eu personal, ca european din „eurojudețul” numit România nu pot înțelege cum vine asta: „unii – cu foloasele, alții – cu ponoasele!” Sau, de ce tante UE este pentru unii (Germania, etc), „mutter”, iar for der anderes – „ciumă”!… Poate-mi explică, ca de la „cetățean european” la „cetățean european”, frau Merkel, herr Rutte oder herr de Maziere, ori mister Cameron sau monsieur Hollande (ou Sarkozi – că a dat și el cu bombe peste Mediterana) cum stau treburile! Ar – gu – men – tat!… Asemenea opinii ar trebui, dacă ar avea „oo” să emită reprezentanții „statului român” – dar aiasta se vede treaba că iaste o entitate frumoasă, sublimă, dar care lipsește cu desăvârșire la asemenea probleme! Vorba lui Ion Creangă, din „Amintiri din copilărie”: „la plăcinte – înainte, la război – înapoi!”
Buna ziua! 🙂
Felicitari pentru articol: simplu si clar.
Ma intrebam uneori:
1. Cati activisti de partid (PCR) si persoane Secu vor fi fost la nivelul anilor ’89 – ’90, la populatia de atunci a tarii?! Raportat la acestia, cati medici si cati profesori erau? Cati dintre profesorii si medicii de atunci nu erau fie activisti de partid, fie cu state la Secu?
In toata perioada de cca 25 ani, statutul medicului si al profesorului s-a degradat treptat si la nivelul perceptiilor din societate, cat si sub aspect financiar. Vreo cca 4 milioane de romani au plecat in bejenie care pe unde, in lumea larga. Au contribuit din plin cam toate partidele, majoritatea guvernantilor, si minunata media cu manipularile ei.
2. Cati fosti activisti PCR si urmasii lor sunt dupa 25 ani prin actualele partide? Dar persoane din Secu si urmasii lor prin actualul SRI? Cati medici si profesori au mai ramas, raportat la populatia actuala a tarii? Si daca e sa ne raportam la populatia actuala a tarii, care este numarul lucratorilor de prin Servicii? Se compara statutul lor cu cel al medicilor si al profesorilor?
Bună ziua!
Excelent punctat!
buna ziua 🙂
Statul securist a privilegiat mereu strucrurile de forta in detrimentul meseriilor care asigura supravietuirea unui neam si a unui stat. Aceasta se vede si azi: observati grila salariala din legea salarizarii si veti vedea ca medicii si profesorii sunt la coada, iar cei din armata-politie-servicii sunt in frunte.
Multumesc. Exact asta voiam sa reliefez prin intrebarile puse: privilegierea structurilor de forta in detrimentul meseriilor care asigura supravietuirea unui neam si a unui stat, cum bine ati spus. N-am pomenit despre grila salariala din legea salarizarii, dar ma gandeam si la ea cand am formulat intrebarile.
Raportat la populatia actuala, numarul medicilor si al profesorilor a scazut destul de mult. Medicii au ramas de ordinul catorva mii, iar la profesori, in preuniversitar, e o scadere de vreo 50 000 in ultimii 10 ani. A scazut numarul de copii, corelat a scazut si numarul de norme. In urban, media elevilor pe clasa a crescut, fiind de peste 24, spre 30 elevi la clasa in primar. Asta in contextul in care se promoveaza integrarea elevilor cu cerinte educationale speciale in invatamantul de masa, dar nu se prevede si faptul ca la acele clase, invatatorul clasei sa aiba si un alt cadru didactic, ajutor la clasa, zilnic, si nu doar 1-2 ore pe saptamana un invatator de sprijin. In rural, sunt alte probleme legate de subfinantare si lucrurile sunt destul de dramatice:
http://adevarul.ro/educatie/scoala/profil-Scoala-romaneasca-sat-resurse-infime-educa-copii-familii-destramate-zbat-saracie-invata-potential-abandoneaza-cartea-1_55fc03c1f5eaafab2cbd9d1b/index.html
Si atunci, de ce sa ne mai miram ca pana cand si pe emigranti ii apuca `disperarea` cand aud de Romania si de perspectiva de a ajunge pe meleagurile noastre si nu in Vest?!
Eu cred ca e bine sa cada guvernul. Cu cat mai repede cu atat mai bine. Vreau sa vad ce poate PNL. Asta daca nu va fugi de guvernare cum au fugit de primarie.
Cred ca are dreptate @citi: o conducere slaba PNL, sabotată pe plan local de psd-isti, o va compromite la urmatoarele alegeri.
Pe de alta parte, guvernarea fara suport va face PNL sa organizeze anticipatele. Si poate ca este mai bine sa le organizeze. Asta intr-o tara normala. Intentia lui Dragnea este sa faca o pirueta precum Tzipras: iesi fuga de la guvernare, organizezi alegeri, lumea este descumpanita pentru ca “toti sunt la fel” – deci iese tot el.
Trebuie pus in balanta cat de mult rau poate sa faca un guvern compromis in urmatoarea perioada.
Daca PNL-ul conduce va fi prost pentru partid, dar bine pentru țară.
“ntentia lui Dragnea este sa faca o pirueta precum Tzipras: iesi fuga de la guvernare, organizezi alegeri, lumea este descumpanita pentru ca “toti sunt la fel” – deci iese tot el”.
Exact: PSD a facut mereu la fel: a dat pomeni, a bagat bugetul in vrie, apoi s-a retras urland ca “aialalti” nu vor binele poporului.
Asta pentru ca PSD -ul nu este un partid politic. Nu crede in nimic. De 25 de ani a guvernat cu programele altora + pomeni (asa cum ati spus) + managementul unui sistem clientelar.
O gasca de derbedei securisti sau activisti. Mafie!!
Salut!
Citi, sunt nedumerita! De predarea la cheie in vederea pregatirilor alegerilor locale si apoi parlamentare din 2012 catre PSD and co.de ce nu se face vorbire? Cand PDL s-a retras din schema si PSD and co a fost ”sustinut” logistic pentru rocada cine au fost fazanii?
Buna, brandusa 🙂
Acolo fazanii am fost noi, cei care il sustineam pe Basescu. El avea deja un plan, de a-si asigura un exit personal dand guvernarea lui Ponta in mai 2012, in scopul de a-si asigura mai multa liniste decat daca USL ar fi ajuns la putere abia in decembrie 2012.
PDL a facut ce i s-a transmis. S-a retras. Sefu’ avea un plan “genial”: sa cedeze guvernarea.
http://politeia.org.ro/editoriale/inregistrari-pentru-linistea-electoratului-si-posteritatea-basismului/29560/
“Preşedintele a mai spus că că liderii PDL erau pregătiţi, cu 24 de ore înainte ca Emil Boc să demisioneze, în privinţa propunerii pe care el avea să o facă liderului PSD Victor Ponta de a prelua mandatul de prim-ministru. “Ei erau pregătiţi şi pentru ca Victor Ponta să accepte funcţia de prim-ministru, şi pentru Mihai Răzvan Ungureanu”, a adăugat Traian Băsescu. “Şi miniştrii erau pregătiţi că Victor Ponta putea spune Da şi eu trebuia să spun public acest lucru”, a mai precizat şeful statului. Băsescu a explicat şi că formaţiunile din USL au fost chemate la consultări la Cotroceni înainte de PDL, “în această logică”. “USL a fost primul. PDL a venit după el şi nu puteam să propun la doi lideri funcţia de prim-ministru“, a spus şeful statului (sursa).
Prin urmare, legat de consultarile din 6 februarie 2012, trei intrebari nu imi dau pace:
– de ce Presedintele i-a propus el insusi lui Ponta sa devina premier, dupa demisia lui Boc? Nu avea in fata un Parlament 70%, deci care era ratiunea?
– “planul politic” gandit de Presedinte pentru ca PDL sa se relanseze in 2012 era trimiterea in Opozitie, prin oferirea pe tava (nefortata de nici un Parlament 70%!) catre Ponta a guvernarii, iar abia refuzul acestuia a dus la solutia de avarie MRU?
– data demisiei lui Boc a fost stabilita “cu cel putin 24 de ore inainte” sau doar atunci Boc si-a luat inima in dinti si a demisionat, sfidand partidul care ii cerea sa ramana la guvernare?
Buna dimineata, Citi!
Da, fazanii suntem noi, jocurile se fac in spatele cortinei, iar noua ni se vinde borsul cu democratia.
Interesanta treaba asta cu Croatia. Ungurii nu ii lasa pe migratori sa intre la ei din Serbia pentru ca Serbia nu e in UE. Croatia este in UE si Ungaria nu prea ii poate opri pe migratori sa intre din Croatia in UE.
Seara buna
De politica mioritica nu ma mai mira nimic . Pentru accesul la ciolanul numit buget de stat se face orice .
In alta ordine de idei , pot sa prezic viitorul (mioritic) al natiunii 🙂
Cu exemplu international :
India . Statul Uttar Pradesh. Administratia a scos la concurs 368 posturi de usier (adica portar) in diverse institutii de stat .
-Cerinte : diploma de 4 ani de scoala si sa sti sa mergi cu bicicleta .
– Se ofera : salariu de 16.000 rupie lunar . Adica echivalentul a 200 euro.
Surpriza 🙂
Prezentate 2,3 milioane cereri ( NU e greseala de tipar)
Din acestea :
– 25.000 candidati au diploma de liceu
-150.000 au si studii superioare
-250 au si titlul de doctorat (in diverse discipline)
E clar . Nu avem “vaca sfinta” dar cum doctori avem si vom avea cu gramada , viitorul e asta .
Portari . 🙂 🙂 🙂
PS . ca sa nu fiu acuzat , dau si sursa :
http://www.ilsole24ore.com/art/mondo/2015-09-19/in-india-23-milioni-domande-368-posti-usciere–143033.shtml?uuid=AC8Zev0
bunä seara,
liberalii sunt f. f. slabi, insituatzia actualä ar trebuii sä iasä de 10 ori pe zi LA tv:
de acord cu articolul 100%.
In sfarsit vad si eu articolul unui roman care a fost cateva ore printre imigranti
http://www.aurelm.com/2015/09/02/m-am-alaturat-unui-grup-de-emigranti-sirieni/
Bună seara.
La ce să privim, la jumătatea goală sau la cea plină a paharului ? Oare în pahar ce se află ?
Articolul prezintă cea mai probabilă evoluție. PSD fiind cel mai mare (și mai nesimțit) partid are toate șansele să speculeze în favoarea lui orice situație. Pe de altă parte, cât să-i mai suportăm pe bandiții ăștia ?
DA!
Buna seara prieteni. Si eu cred ca intrarea PNL la guvernare ar fi cea mai proasta miscare posibila in acest moment. Problema nu este Ponta, asa cum corect a observat City. Problema o reprezinta politicile PSD in ansamblu, bugetul facut harcea-parcea, promisiunile electorale (vezi votul prin corespondenta) peste care se va pune cruce din nou, etc, etc, etc. PNL in forma actuala nu are un candidat viabil ptr primaria Capitalei si nici o strategie coerenta ptr viitoarele alegeri municipale. Nu are un program coerent de guvernare si nici “cadrele” necesare unei guvernari coerente. Daca ei cred ca vor putea merge pe capitalul de imagine al presedintelui Johannis se iluzioneaza.
Buna seara,
Ce e clar e ca ponta trebuie sa dispara din peisaj. Urgent . Si aici nu mai e vorba de antipatia mea sau a altora.
momentul e teribil pt peneleu. dar e si din vina lor …deci sa nu se plinga.
peneleul daca intra la guvernare nu are decit o singura sansa : purgatoriul . Altfel va fi mincat la anul de pesedeul lui dracnea :
http://www.culinar.ro/retete/mancaruri/mancaruri-cu-vanat/fazan-la-cuptor/73/4/19361/
se da cuptorul la foc mic si se asorteaza cu un mic unepereu, alde , pemepeu…ce se mai gaseste prin camara.
In fine …sa vedem daca maine alegerile din grecia iau fata refugiatilor in primetime.
caci la noi se pare ca-i stationara.
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-20-septembrie/40758/