Klaus Iohannis și Constituția. Cum sa îți distrugi singur mandatul și să înșeli speranțele românilor
01/04/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Am cumpanit mult daca sa scriu acest lung editorial, intrucat s-ar putea afirma, pe buna dreptate, ca este prea devreme pentru a canta prohodul mandatului unui Presedinte, care a fost ales cu 6,2 milioane de voturi si care a atins doar etapa simbolica de 100 de zile de mandat.
In politica romaneasca, nimeni nu e scos pe tusa cu adevarat decat atunci cand el decide de bunavoie sa se retraga la tara si sa cultive pamantul sau atunci cand pamantul ajunge, din voia Domnului, sa il acopere. Insa, privind cu atentie la conferinta de presa de aseara a Presedintelui Klaus Iohannis si mai ales la modalitatea in care el insusi a ales sa isi faca un bilant al primelor 100 de zile, consider ca nu mai este posibil ca toate tacerile autoimpuse in aceasta perioada, toate nemultumirile punctuale si toate comentariile facute sa nu primeasca forma inchegata a unui editorial pe care, oricat de mult mi-ar face neplacere sa il scriu, tot trebuie sa il public, pentru respectul pe care il port adevarului si Constitutiei Romaniei.
***
I. Modelul ideal de Presedinte: cel vechi sau cel nou? Consider ca o analiza a modului in care isi exercita mandatele Presedintele Iohannis trebuie sa porneasca de la o premisa de baza: nu exista un model real “viu” pe care el ar trebui sa il urmeze. Nimeni dintre fostii Presedinti in viata care au detinut functia sub Constitutia din 1991 sau cea din 2003 nu sunt “modele” pentru Presedintele actual, dupa cum nici el nu va fi model desavarsit pentru Presedintele care va veni. Nu exista argument si nici nu este drept sa ceri unui Presedinte sa se comporte exact ca un predecesor al sau (cel imediat anterior sau altul). Fiecare Presedinte este si va fi unic in actiunea sa, aspiratiile sale, exercitiul mandatului (cu bunele si cu relele lui). Galeriile fostilor presedinti (Iliescu, Constantinescu, Basescu) trebuie sa depaseasca, fiecare, momentul “al meu a fost cel mai bun” si sa nu mai incerce (nici macar mental) revenirea la o epoca de aur a politicii in care favoritul sau era pe val si putea servi ca model politic in orice facea. Punctual, putem cu legitimitate sa asteptam de la un Presedinte sa fie mai pugnage (ca X), mai viclean (ca Y) sau mai sters (ca Z), insa per ansamblu nu se poate cere unui Presedinte sa copieze pana la maimutareala stangace intregul comportament politic al unui predecesor. Atat Klaus Iohannis cat si Presedintii de dupa el au dreptul la unicitate in exercitarea mandatului.
II. Ce nu poate sa faca un Presedinte: asteptarea paternalista dezamagita. Imaginarul politic romanesc are drept cheie de bolta figura paternalista a lui Voda (Stefan, Tepes ori Mihai), a lui Cuza, a Primului Secretar ori a Presedintelui, care stie si poate face tot, pentru “talpa tarii”. Este o constanta a imaginarului de care nu vom scapa nici cu o mai mare doza de parlamentarism penal, nici cu fantomatica monarhie de tip Duda-Margareta, nici cu utopica “descentralizare politica”. Romanii se uita mereu la Sefu’ cel mare asteptand sa “faca dreptate” (si “adevar” , daca se poate) si sa ii “rada pe boieri” (desi istoria de aminteste ca pana la urma boierii il rad pe Voda: prin tradare, complot, executie sumara sau suspendare). Prin urmare, romanii au avut si vor avea de la Presedintele constitutional asteptarile pe care le au de la un Voda justitiar medieval. Nu multi stiu ca Presedintele are puteri limitate de Constitutie si de legi. El este parte a Executivului, insa exista foarte putine zone in care are decizia deplina sau exercitabila fara interventia/colaborarea altei autoritati a statului. Evident, aceasta viziune a Constitutiei despre cooperarea inter-institutionala duce adesea la blocaje, conflicte, tensiuni. Insa nu e vina exclusiva a Presedintelui (asa cum prea des s-a spus), ci a arhitecturii constitutionale, care presupune ca implicite colaborarea si consensul, cand de fapt sunt mai posibile dihonia si razboiul. Nu degeaba CCR a fost chemata sa medieze conflicte juridice de natura constitutionala (si nu doar intre Presedinte si alta autoritate, ci si intre Parlament si alta autoritate). Faptic, cele mai multe CJNC-uri au fost starnite de Parlament, care a incalcat sau atributiile Presedintelui sau ale Justitiei. Daca Presedintele a fost reclamat la CCR de multe ori, pana acum s-a emis o singura Decizie care sa constate ca el a fost sursa conflictului constitutional, pe care tot el l-a stins inainte de interventia Curtii: “Constată că refuzul Preşedintelui Romaniei de a numi un membru al Guvernului la propunerea primului-ministru a declanşat un conflict juridic de natură constituţională, care a încetat să mai subziste ca urmare a emiterii decretelor prezidenţiale nr. 193/12 martie 2007, 237/22 martie 2007 şi 379/4 aprilie 2007″.
Pentru cei care inca mai considera ca Presedintele are puterile unui Voda, o excelenta postare cu puternic parfum constitutional scrisa de Barbu Mateescu este menita a le rapi iluziile. Recomand insistent citirea ei, este mai buna decat tratate scrise de constitutionalisti cu staif!
III. Ce poate, totusi, sa faca un Presedinte: dreptul de a fi jucator responsabil. Cu toate acestea, Presedintele nu este simpla marioneta, si nici umeras pe care se atarna hainele de gala in cadrul unor ceremonii fara efect juridic. El nu este doar “mediator” care asista impasibil la furaciuni, nici instanta morala care trage parinteste de urechi…fara efect. Daca puterile sale executive nu sunt nelimitate, totusi ele exista si sunt substantiale. Cu atatea atributii cu cat l-a inzestrat Constitutia, Presedintele trebuie sa isi asume un rol de jucator. Las Curtii detalierea acestui aspect crucial:
Prerogativele constituţionale ca şi legitimitatea democratică pe care i-o conferă alegerea lui de către electoratul întregii ţări îi impun Preşedintelui României să aibă un rol activ, prezenţa lui în viaţa politică neputând fi rezumată la un exerciţiu simbolic şi protocolar. Funcţiile de garanţie şi de veghe consacrate în art. 80 alin. (1) din Constituţie implică prin definiţie observarea atentă a existenţei şi funcţionării statului, supravegherea vigilentă a modului în care acţionează actorii vieţii publice – autorităţile publice, organizaţiile legitimate de Constituţie, societatea civilă – şi a respectării principiilor şi normelor stabilite prin Constituţie, apărarea valorilor consacrate în Legea fundamentală. Nici veghea şi nici funcţia de garanţie nu se realizează pasiv, prin contemplare, ci prin activitate vie, concretă. Având în vedere aceste considerente, Curtea constată că Preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime opinii şi opţiuni politice, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora, să propună reforme sau măsuri pe care le apreciază dezirabile interesului naţional. Opiniile, observaţiile, preferinţele sau cererile Preşedintelui nu au însă un caracter decizional şi nu produc efecte juridice, autorităţile publice rămânând exclusiv responsabile pentru însuşirea acestora ca şi pentru ignorarea lor. În orice caz, exercitarea de către Preşedinte a unui rol activ în viaţa politică şi socială a ţării nu poate fi caracterizată ca un comportament contrar Constituţiei (sursa)
Aceste considerente ale Curtii nu sunt valabile pentru un singur Presedinte, ci pentru orice Presedinte al Romaniei, indiferent cine ar fi el si ce istorie personala ori profesionala ar avea in spate. Ele sunt deduse din interpretarea Constitutiei de catre singura autoritate inzestrata cu dreptul de a o face, si nu sunt rodul fantasmagoriilor ori obsesiilor unui Presedinte. A le respecta nu e o chestiune de vointa, de stil sau de capriciu, ci una care tine de obligatia exercitarii Constitutiei in litera si mai ales in spiritul ei.
IV. Fantoma lui Basescu din discursul de bilant al lui Iohannis. Un observator atent ar fi putut remarca un lucru legat de discursul de ieri al Presedintelui Iohannis. Desi nu l-a pomenit decat ca raspuns la o intrebare explicita, Presedintele Iohannis se raporteaza constant la fostul Presedinte Basescu. Si nu cu respect, ci cu un soi de distanta ostila si dezaprobare dezgustata pentru actiunea politica a acestuia. Sa dau cateva exemple de aluzii:
– “De ce nu admonestez public alte institutii. De ce nu critic zilnic alti politicieni. Foarte simplu. Pentru ca nu acesta este rolul unui Presedinte. Si pentru ca aceasta a fost prima mea promisiune: alt mod de a face politica, fara galagie si spectacol”.
– “Am spus ca voi fi un presedinte mediator si integrator. Dupa ani de zile de conflict permanent, am asezat la masa dialogului partidele politice, reprezentanti ai institutiilor, societatea civila, pe diferite teme”
– “Eu nu ma joc cu legile tarii noastre. Eu nu folosesc aceasta prerogativa a Presedintelui nici ca sa ma rafuiesc cu cineva, nici ca sa raspund la vreun interes particular”
– ” Nu cred ca gresesc daca afirm ca in aceste 100 de zile Romania a reinceput sa-si dobandeasca respectul si credibilitatea in marile capitale europene si din lume”
– “Romanii trebuie sa stie ca reperul meu este litera si mai ales spiritul Constitutiei”.
E drept ca aici am putea vedea incercarea lui Iohannis de a-si castiga dreptul la unicitate in exercitarea mandatului, dorinta sa de a nu i se mai cere sa indeplineasca niste asteptari care tin de modul in care Traian Basescu isi asuma functia. E si asta o explicatie, insa ea rateaza esentialul, care imi pare altul:
Incercand sa se distanteze de modelul Basescu (pe care il stigmatizeaza in subtext ca excesiv si ineficient), Presedintele Iohannis se distanteaza de modelul constitutional al Presedintelui jucator. El arunca de fapt copilul odata cu apa din copaie.
Or, aici e problema de fond a Presedintelui Iohannis: nu ca nu intervine des, sau ca tace prea mult, sau ca este lent, ci ca nu intelege ca este de fapt obligat de Constitutie sa fie un Presedinte jucator.
Nu ii cere nimeni lui Klaus Iohannis sa isi asume atributii care nu ii sunt conferite de legea fundamentala si nici sa devina precum Basescu la finalul celui de-al doilea mandat un fel de Presedinte-orchestra care, dupa atatia ani de exercitiu, ajunsese sa creada ca nu se mai poate insela si ca tot ce facea era perfect sau era justificat din ratiuni superioare de stat pe care nimeni nu mai avea voie sa le conteste (nu detaliez, insa as putea sa dau o sumedenie de exemple); insa ceea ce ii cere chiar spiritul Constitutiei (pe care Iohannis il invoca ca o smetie spre Basescu) este detaliat de CCR in Avizul nr.1/2007: rolul de Presedinte jucator.
Nu e o chestiune de accent sau de detaliu, ci una structurala: Presedintele Iohannis crede ca a fi jucator inseamna a deroga de la litera si spiritul Constitutiei. Dimpotriva! Este chiar esenta rolului prezidential!
V. Cum isi va exercita Presedintele Iohannis mandatul. Exista suficiente indicatii in discursul de bilant al lui Iohannis care ne arata viziunea sa despre rolul si atributiile Presedintelui. Ma straduiesc sa le reperez pe cele mai importante:
– “A fost important, pentru mine, sa reafirm increderea in niste principii pe care comportamentul altor oameni politici in exercitiul puterii le-au golit de continut”.
– “Un alt lucru despre care am vorbit a fost refacerea increderii intre stat si cetatean, dar si aplicarea legii pentru toti. Participarea mea la momente de bilant ale unor institutii din sfera justitiei, apararii si securitatii nationale a fost un semn de recunoastere a activitatii lor”
– ” Pentru ca politica externa este un atribut fundamental al Presedintelui. Si mai ales pentru ca o politica externa puternica si eficienta inseamna un stat puternic si eficient pentru cetatenii sai”.
– “In fine, recuperarea memoriei istorice, pretuirea culturii nationale si redescoperirea valorilor fac parte din misiunea unui presedinte. O misiune care nu trebuie scrisa formal intr-un text de lege, ci simtita. Sunt evenimente la care am participat, locuri pe care le-am vizitat si oameni pe care am tinut sa-i cunosc tocmai din acest motiv. Stiu ca exista asteptari mari si pentru alte zone. Stiu ca oamenii isi doresc ca lucrurile sa se schimbe cat mai repede. Nu toate proiectele au putut incepe concomitent”
– “Voi urmari cu atentie solutia legislativa pentru a asigura votul romanilor din diaspora, dar si celelalte proiecte. Voi continua seria intalnirilor externe, in spiritul aceleiasi politici la baza careia stau parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana. In lunile urmatoare voi finaliza, de asemenea, Strategia Nationala de Aparare pe care o voi prezenta Parlamentului”.
– “Asa cum a aratat si votul din 16 noiembrie 2014, oamenii asteapta de la cei alesi alta conduita [..] In democratie insa nu poti rezolva un abuz prin alt abuz, nu poti opri un conflict printr-unul si mai mare si nu poti schimba comportamente cu forta. S-au mai incercat aceste lucruri in Romania ultimilor ani, de catre toate partile. Stim cu totii ce-a iesit, un razboi al tuturor impotriva tuturor
– “Schimbarea clasei politice si a mentalitatilor este un proces de durata. Dar este un proces care acum cateva luni parea imposibil, in timp ce astazi e deja inceput. Rezistenta la schimbare este primul semn ca aceasta se intampla. Daca ramai consecvent unor principii, chiar si atunci cand circumstantele te imping a le incalca, in cele din urma vor prevala principiile. Daca ramai ferm in respectarea Constitutiei, chiar si atunci cand a merge la limita ei pare o solutie mai rapida, Constitutia va prevala. Acestea sunt crezurile mele”.
VI. O exercitate “estetica” si “ceremoniala” a prerogativelor. Auto-anestezierea. Cele spuse de Presedintele Iohannis contureaza imaginea cuiva care, din pacate, crede ca rolul Presedintelui consta in a afirma principii, a participa la ceremonii de bilant, a exemplifica o conduita, a simti niste realitati, a dovedi tenacitate si rabdare personala, a fi consecvent in crezul politic.
Un Presedinte-tablou care isi asuma numai “pielea” functiei Prezidentiale, nu si “oasele” ei.
Un “estet” al functiei care privilegiaza “forta de seductie” a functiei si nu forta de “tractiune institutionala” a acesteia.
Un Presedinte care “arata” un model si “asteapta” sa fie urmat, nu “impinge” si “solicita” ceva vreunei institutii.
Avem de fapt de-a face, sub masca criticii la adresa lui Basescu (mai ales a exceselor de activism dovedite de acesta in ultimii ani de mandat), cu o abdicare de la modelul prezidential statuat de Constitutie.
Lui Iohannis ii repugna nu doar modelul Basescu, ci modelul de Presedinte jucator.
Problema cea mai mare este aceea ca Iohannis nu este constient de handicapul care ii greveaza mandatul. Spre deosebire de Traian Basescu, care avea o formidabila capacitate de a invata si de a-si recunoaste limitele (cel putin la inceput), Klaus Iohannis e convins ca detine “cheia” corecta de interpretare a prevederilor Constitutiei legate de modul de exercitare a mandatului.
Pentru el, mandatul se exercita corect doar asa cum crede el. Orice sugestie de a face altfel ceva inseamna “abatere de la spiritul Constitutiei”. Or, exact in acest punct de vedere vine sa il contrazica insasi CCR in avizul 1/2007. Repet, nu ii cere nimeni lui Iohannis sa devina un Basescu II, insa nici sa devina un fel de sef al postarilor pe Facebook care, in 100 de zile, trimite doar cateva legi la reexaminare, scrie un CJNC doar cand casa arde si cand coruptii au incalecat Codul Penal.
Categoric, Klaus Iohannis nu poate si nu trebuie sa tina loc de Opozitie, desi asa ne-a invatat Traian Basescu in ultimii ani de mandat. Ar fi o greseala strategica sa faca asta (nu detaliez). Tactic, ne vom bucura cum el “le-o zice” alora din PSD, insa aia isi vor lua ravansa juridica si institutionala cu varf si indesat cand vor avea ocazia.
Insa a transmite semnale ca cele de aseara inseamna a invita de fapt PSD-ul sa atace in haita Constitutia, legile, institutiile anti-coruptie, intrucat Presedintele isi va exercita prerogativa de veghere cu parcimonie, distantare monarhica, atitudine estetic-egolatra, justificare in inactiunea institutionala, critica vatuita, mutenie hieratica, gestica papala, zambet de reclama la pasta de dinti.
Insa efectul institutional al acestui tip de comportament care va fi? Vor deveni politicienii mai sfiosi in fata DNA? Vor respecta ei mai bine deciziile CCR? Vor renunta ei sa faca legi pentru uzul propriu? Vor fura mai putin? Vor deveni mai “germani” si mai putin “greci”? Vor copia comportamentul prezidential? Haida de, sa nu fim copii!
Traim in tara in care boierii il lingusesc pe Voda pana in clipa in care vad ca il pot vinde turcilor sau il pot executa, Klaus Iohannis ar trebui sa nu uite acest lucru. Azi ii mananca din palma si ii cauta consensul, insa maine il suspenda printr-o actiune pucista savarsita cu iuteala fulgerului in Parlament!
De aceea spun ca Presedintele Iohannis nu a fost ales pentru ca era cel mai dezirabil presedinte posibil (departe de asta!), ci pentru ca el era opozantul lui Ponta si al PSD. El nu a fost ales pentru ca avea calitatile unui presedinte ideal, ci ca “sa nu iasa Ponta“.
Un atare vot negativ imens la adresa lui Ponta ar trebui sa fie pentru Presedintele Iohannis o reamintire a faptului ca nu a fost ales pentru a-si gasi satisfactia personala la Cotroceni, ci pentru a da glas si curs unor aspiratii ale poporului. Nimeni nu ii cere sa fie un Voda, insa nici sa fie un Daniel Sihastrul de la Cotroceni, care da din cand in cand comunicate pe Faceboook, multumit ca asa exercita el corect functia prezidentiala.
Nimeni nu ii poate spune cand anume si mai ales cum sa actioneze, insa el ar trebui pentru inceput sa inteleaga Constitutia in spiritul ei si sa abandoneze ideea ca actioneaza perfect actionand putin.
Un presedinte care se crede deja perfect si nu mai are nimic de invatat de la Constitutie si nici de respectat spiritul votului din noiembrie 2014 este cea mai mare teapa trasa poporului roman!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Eu altceva n-am inteles: Cum sa-l faci pe fostul postac, cand tu ai mai multe postari decat respectivul?
Poate considera ca TB scrie singur iar lui ii scrie echipa de comunicare, ceea ce nu se pune!
Oricum , e o comportare prosteasca, nedemna de un presedinte. S-a lasat atras in capcana intrebarii puse de un jurnalist de tabloid!
Buna ziua!
buna, Cedric 🙂 da, s-a lasat atras, insa a si rabufnit, se vede ca il deranjeaza extrem de tare sa fie criticat de Basescu!
mai degraba a dat subiect de barfa sa acopere mediatic numirea lui dudu 😀
Asa cred si eu. As mai adauga si figura cu Scrovistea, pe lista.
Salve! 🙂
salve, salve 🙂
@Barengott
“Eu altceva n-am inteles: Cum sa-l faci pe fostul postac, cand tu ai mai multe postari decat respectivul?”
E si mai si, zic eu: cum sa-l faci pe fostul postac, cand tu anunti chestii oficiale exclusiv prin postari?
Iar a propos de fostul: poate-si face mai mult de treaba pe la tara; sau iata, vine vara, poate o mai intinde si el pe la mare, prin munti, prin Delta etc. Asta nu intelege ca ii trebuie o pauza, indiferent ce va vrea sa faca (sau nu) in continuare?
Va anunt ca avem articolul si pe Contributors 🙂
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/klaus-iohannis-%C8%99i-constitutia-cum-sa-i%C8%9Bi-distrugi-singur-mandatul-%C8%99i-sa-in%C8%99eli-speran%C8%9Bele-romanilor/
O sa aveti de lucru, nu gluma. Acolo SI treaba cu postacii e altfel 🙂 …
Salutare!
salve ! da .. primul a si luat ‘cuvantul’ . la 50 bani / injuratura ..face si omu’ avere 😀
😀 Acum am vazut 😀
eu vä asigur, liberalii nu castigä Guvernarea, aroganta lui J, a pierdut mult,
el vrea timp, PONTA actioneaszä pt. el, pt. ei.
ce a promis, nu face sä nu-l deranjeze pe plagiator, dar sä cearä are dreptul,
votul pt. diaspora prin corespondentzä, ca bärbatzii parcä au convenit ceva………
a fost inainte de alegeri.
Buna ziua,
“Presedintele Iohannis nu a fost ales pentru ca era cel mai dezirabil presedinte posibil (departe de asta!), ci pentru ca el era opozantul lui Ponta si al PSD. El nu a fost ales pentru ca avea calitatile unui presedinte ideal, ci ca “sa nu iasa Ponta“.Perfect de acord.Eu de aceea am votat pe Johannis.Incolo nu mi-am facut si nu-mi fac nici o iluzie.Si nici la Anul cand o castiga PNL-ul alegerile.Nici cu Basescu nu-mi mai fac iluzii demult.Asa ca, mai astept…
@merchel, o adresa valida pentru a comenta pe acest blog!
Papiculo, Iohannis crede ca a fost ales pentru calitatile lui? Sper ca nu!
Mda. O demonstratie lunga, prea valoroasa si maiastra pentru a descrie o (cam) tampa momaie ranjinda, cu sinele sufocat de propriu-i ego; o nulitate aroganta vida, dar plesninda pe la cusaturi; ale paltonului 😀 , fireste, ca doara nu ale comportamentului. Dar toate astea, doar politic judecand situatiunea… S-ar putea, per ansamblu, sa stam mai rau decat atat. Se poate.
Salutare all!
Politeia Rocks! 🙂
PS: or fi schimbat perdelele la Cotroceni?
salut! Merci frumos. Am incercat sa descriu ceea ce se vede. Daca Iohannis e altfel, sa o dovedeasca prin actiuni concrete, nu prin non-actiuni cu staif. Perdelele…cred ca sunt al doilea set de la sosirea noului Presedinte! 😛
excelenta caracterizare 🙂
Perdelele, posibil sa fi intervenit Prima Doamna. Mai ales ca se doreste un alt mod de a face politica si de recunoastere partiala a rolului consoartei in societate/viata social politica damboviteana.
Danke!
In ceea ce priveste o Eventuala Prima Doamna, lucrurile nu sunt tocmai simple in Romania: spectrul Elenei Ceausescu (“sinistra sa sotie”) mai bantuie, inca. Vezi si cazurile mai noi in care sunt/au fost implicate Doamne (Prime sau Secunde 🙂 ), dupa Revolutie. Nu mai dau nume, dar sunt multe si au existat in fiecare dintre “regimurile” de dupa ’89. Si toate au provocat aceeasi reactie la firul ierbii, in societate. Asadar, cu acest pian, mai incet pe scari, ca nu se poate, deocamdata. Ce o fi, om mai vedea; care-om apuca 🙂 .
Salutare, @mar!
Buna seara!
@City. felicitari 🙂
EXCELENT editorial.
@Mar, @Doxa, ref la… doamna iata ce-a spus TB: “Si eu si sotia mea suntem oameni cu bun-simt, am preluat mesajul transmis de doamna Iohannis cand s-a plans ca nu are inca resedinta.”
Si cum mai spunea TB: “bunul-simt e una din marile greseli in ziua de azi ca ti se intoarce in cap”.
buna seara si merci 🙂
Ziua buna,
excelenta si bine venita postare! Din pacate KWI nu a priceput ca votul primit a fost anti Ponta/anti PSD.
Este o dezamagire mult mai mare decat Emil Constantinescu ptr. ca a existat un reper cu bune si rele, mai ales in plan extern.
Vizita lui Erdogan, numirea lui Dudu Ionescu, demisia lui Scutaru, numirea lui Dan Mihalache, Helvig etc. nu mai pot fi interpretate ca gafe care pot fi puse pe lipsa de experienta.
buna, mar 🙂 asta e si ideea: Iohannis trebuie sa priceapa ca a fost votat anti-Ponta, nu pro-el insusi!
@papiciulo, si eu astept dar am impresia ca n-am ce astepta. Nici unul nu e mai breaz!
Cu Iohannis m-am lamurit de cand USL a vrut sa-l puna PM; tacerea lui incapatanata de atunci nu mi-a placut absolut deloc si , desi nu sunt psiholog, mi-a creat impresia unui personaj care-si urmareste telul pana in panzele albe, fara sa tina seama de parerile altora.
In cuvantarea de ieri, nu mi-a placut modul cum s-a referit la “institutia Primei Doamne”.
Mai bine spunea ceva de genul ca ei doi nu-si doresc asa ceva, sau o alta varianta care sa arate ca nu asta ii preocupa. Si exprimarea:”prima doamna a mea MA ONOREAZA cu prezenta in deplasari” mi s-a parut deplasata si lipsita de modestie.
Unii o sa ma combata , e dreptul lor, dar eu am pretentii ca presedintele si consoarta sa fie oameni normali si in acelas timp exemplu pt. toti ceilalti.
Poate e prea devreme sa emit pareri, dar deocamdata e ceva in comportare care nu-mi place.
Si apoi, “dragostea ” USL, a lui Voiculescu, a A3 etc se vede de la o posta in discursul lui Iohannis.
Nu spun ca trebuie sa-l iubeasca pe TB (care nici el nu-l iarta nici pt trecut nici pt prezent) dar o minima diplomatie ar fi de preferat. Tot zice ca vrea sa termine cu ura si scandalurile.
Cedric 🙂
de fapt involuntar a recunoscut ca a vrut sa impuna “institutia Primei Doamne” si ca nu a tinut. Este bine ca s-a facut un pas in spate, sa speram ca tine.
PS. si pe mine m-a deranjat, cred ca esti un fin psiholog, nu te inseli.
Draga mar, mersi de apreciere, mi s-a mai spus ca am o sensibilitate “femenina”! (dar asta imi dauneaza uneori, ca ma consum chiar daca nu merita)!
Ce stim noi despre legaturile “periculoase” din politica?
http://www.comisarul.ro/politic/bomba/daciana-sarbu-este-prietena-intima-cu-roxana_412524.html
Si cate legaturi contra naturii n-or exista si intre tabere aparent antagoniste?!
Ia privit ce coincidenta! cand am scris mai sus despre legaturi periculoase nu citisem articolul din HotNews:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-19805816-oamenii-presedintelui-cateva-legaturi-periculoase.htm
vezi cu ce firma straina a fost partener de afaceri dudu 😀 salut !
Am citit, acum se vede bine de ce e atat de protejat Tender, are relatii serioase.
Mai e vreo speranta cand citesti despre serparia din apropierea lui Iohannis?
din pacate serparia e generalizata : dudu e fost taranist , fost pc-ist, fost basist actualmente johanist . si fost partener de afaceri al unei firme din israel ( firma care nu face afaceri cu oricine si le face doar cu oameni din “structuri” ) . o sa mai aduc ceva despre dudu indata . el , degeratu etc .. surprize surprize 😀
de exemplu ” Printr-un comunicat remis ieri redacţiei noastre, Comisia pentru Adevărul Revoluţiei din cadrul Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei” solicită tuturor parlamentarilor să voteze împotriva numirii lui Constantin Dudu Ionescu în funcţia de ministru al apărării naţionale. Motivaţia cererii constă în faptul că dl Constantin Dudu Ionescu este unul dintre cei care “au sfidat memoria martirilor revoluţiei timişorene participînd la festivitatea dezvelirii monumentului dedicat unuia dintre principalii criminali din decembrie 1989, generalul Ştefan Guşe”
(“Timişoara” din 9 februarie 1998)
Notă: Cererea revoluţionarilor n-a avut ecou, Dudu Ionescu fiind numit fără probleme ministru al apărării naţionale. Ulterior, în 1999, a fost numit ministru de interne.
Declaraţie a lui Constantin Dudu Ionescu: “Vom încerca să propunem guvernului un proiect de lege privind amnistia evenimentelor, a unora dintre lucrurile care s-au întîmplat în 1989 – evident, cele în afara caracterului penal”.
(declaraţie televizată, de pe vremea cînd C.D. Ionescu era secretar de stat la M.Ap.N.)”
off topic! inca 47 de tablouri, un adevarat muzeu. Oare cate provin din achizitii corecte, in sensul de case de licitatii/colectii particulare etc.?
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-19805917-valcov-mai-predat-anchetatorilor-47-tablouri-surse.htm
Asta cumpara tablouri ca pe sosete. De unde i-o fi venit ideea? ca nu cred ca e cunoscator de arta, iar batranii ziceau ca e mai bine sa bagi banii in bijuterii pt. ca in caz de razboi, rascoala etc, le bagi in buzunar si fugi cu ele. Cu tablourile ce te faci??
le bagi in pereti, sobe, cavouri etc. sincer, mare minune sa nu fie cateva/mai multe furate, sunt mult prea multe si prea valoroase conform spuselor.
le asigur si depozitezi undeva, dacä dispar……………..asigurarea,
s-au sperantza intr-o vanzare mai bunä.
dudu : http://incomemagazine.ro/articles/elbit-reprezentata-de-dudu-ionescu-devine-furnizorul-de-baza-al-armatei 😀 ( mossadul si a dat acceptul pentru ca dudu sa devina consilier pe probleme de securitate nationala ? a Romaniei desigur .. :)) )
hai ca devine interesant!
Johannis este un om ranchinos si inganfat. el face räu liberalilor, f. mult räu.
pt. cä el ii reprezintä.
o se incurce in masonerii si servicii.
salutare 🙂
vroiam ca sa propun ca postarea asta sa ramana si maine pe blog
vad acum ca este si pe contributors unde sigur va sta cateva zile pe prima pagina.
Excelent City ! La superlativ.
Multumesc/multumim pt aceasta analiza si pt efortul depus si timpul consumat.
In acest moment cea mai mare asteptare de la presedinte este sa nu se apuce sa-si faca carti de vizita.
In rest, pana in 2017 domnul presedinte are timp suficient sa faca vizite externe si sa consolideze respectul castigat doar de 100 de zile, sa-si mareasca numarul de fani la 5 milioane, sa termine studiile despre institutia primei doamne si poate o apuca sa numeasca si seful SIE.
Insa in 2017, daca va face asa, se va pomeni cu un PSD care castiga alegerile locale si parlamentare, iar dumnealui poate sa-si faca bagajele ca va fi sigur suspendat.
Si-i pacat, ca-l vad tare bucuros de functia obtinuta. Poate va realiza si ca a fost ales nu pentru ce reprezinta ci pentru ca oponentul lui s-a numit Ponta.
salut! 🙂 Multumesc si eu pentru comentariu 🙂 Nu stiu cat sta pe Contributors, insa ma gandesc la propunerea ta!
interesant si relevant in contextul actual!
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-19806346-parlamentul-abrogat-hotarare-care-limita-3-000-numarul-fortelor-sua-teritoriul-romaniei.htm
Articolul este foarte bun si la timp.
Bine ca este luat de Contributors.
Germanicus nu se va trezi, pana acum demonstreaza ca si-a atins limita incompetentei ca primar de oras. Ma tem ca va face si mai mult rau decat Tapu’ si va adanci dictatura porcilor, sper din tot sufletul sa ma insel.
buna ziua! 🙂 ca orice articol “greu”, este preluat in aceeasi zi de Contributors 🙂
ma dixtreaza cand vad vechi amici ca (ne) “reproseaza” aceeasi raportare la basescu(subsecvent) asemenea neamtului la fostul presedinte
pai nici ca se poate altcumva.Piratul a fost de departe cel mai bun presedinte pe care l-a avut pana acum tarisoara asta(si ,f. probabil, pe actuala constitutie va fi si singurul).Cu toate pacatele lui,nu putine si nu mici.
Ce nu se intelege insa e ca raportarea nu s-a facut la omul basescu(cu tot ceea ce a insemnat profilul sau din toate pdv) ci la acea arhitectura constitutionala care a permis un astfel de comportament constitutionalo-politic al piratului.
Ori tocmai aici sunt diferenta si eroarea de raportare ce creeaza confuzii in mintea unor comentatori 🙂
Piratul si-a inteles rolul constitutional pe care il avea si i-l atribuia prezenta constitutie,a fost cu adevarat omul potrivit la momentul si locul potrivite,ori kwj ,semnele sunt tot mai evidente ca sa nu zic clare,n-a inteles nimic din acest pdv.Daca va continua tot asa,si indiciile sunt de natura asta,nu numai ca e cea mai mare teapa trasa poporului roman.E cea mai mare teapa trasa poporului roman… de insusi poporul roman.Dar raspunsul e simplu.Romanul n-avea incotro.Insa kwj mai trebuie sa inteleaga si asta.Ori astfel de premize sunt greu de inteles pt o minte si-o echipa…limitate(sau…)
Miezos comentariu! 🙂
1. Ai dreptate: raportarea nu este la omul care vremelnic ocupa functia, ci la prerogativele functiei, asa cum sunt inscrise in litera Constitutiei si interpretate in spiritul ei de Avizul 1/2007 al CCR.
2. Piratul si-a atins si el limitele competentei in momentul in care a crezut ca nu are limite si ca nimeni nu intelege si actioneaza ca el. Insa era dupa ani multi, in timp ce Iohannis parca vrea sa le arate ca le-a atins deja. Si ce facem inca 4 ani si 9 luni de acum incolo?! Ii dam Like pe Facebook in timp ce tara (va) arde?
3. Daca Iohannis nu intelege ca aloatul lui e poporul pe care nu trebuie sa il dezamageasca, va fi o prada sigura in mana pesedistilor, cand acestia isi vor reveni.
😆
de asta si ziceam mai pe la inceputuri ca nici pe maseaua de minte n-o sa le-ajunga ..neamtzul nost 😆
trimiterea a fost evidenta pt. cunoscatori si comentatorii mai vechi 🙂
m-am folosit de comentariul sau pt a diminua/inlatura `confuzia`
merci de explicitare 🙂
Sau. Aproape sigur e varianta cu “sau” (cumva, am si eu aceeasi dilema, vezi mai sus). Pentru oarecari certitudini (dar si alea relative, nu?), ne mai trebuie inca 100 de zile maximum. Si a propos, Johannes (Bramhs? Klaus?) 😀 a aparut la fix 100 de zile. Napoleonic, asa 🙂 …
Salut, @mircea! 🙂
politeia rocks 🙂
salve !
mda,prizonierul propriilor neputinte Chiar “Napoleonic” 😆
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19807096-daniel-morar-speaker-conferinta-tedxchisinau-2015.htm
io o sa ma leg putin de o expresie rostita ieri care mi s-a parut ca se potriveste ca nuca in perete
fac observatia ca a existat odistinctie neta intre temele abordate prin semantica si felul exprimarii de aceea cred ca nu se referea la unul si acelasi lucru.
Si anume diasporenii,cand spunea ca le va mai trage cate-o vizita si momentul cand se referea la vizitele pe care are de gand sa le faca in randul marilor comunitati de romani 🙄 🙄
n-am cum sa nu asociez,chuiar cu riscul alunecarii pe o panta usor nationalista, ca sintagma rostita de kwj potriveste de minune unui context general ostil,unor declaratii si atitudini provocatoare la adresa tarii,unor interese departate de ,generic vorbind,interesul national.
Ce naiba sa insemne comunitati mari de romani? Unde batea neamtul nost ? Sau pur si simplu batea cu bata in balta ?!
Este o exprimare cel putin ciudata ,complet inadecvata si generatoare de fiori pe sira spinarii.
Ce anume ,intr-un discurs oficial,considerat si bilant la 100 de zile putea sa-l determine pe kwj sau pe cei care i-au redactat textul,sa introduca acest “mari comunitati de romani” (repet,complet separat/distinct de diasporeni -comunitatea diaspora(nota mea) asa cum rezulta din expunere
trebuie sa recunosc ca treaba asta ma framanta !
Aveti framantari care pot parea metafizice iohanistilor adevarati si devotati 😀 . Si ma refer la aia, nu putini, care ieri-azi mai aveau nitel si reuseau, cu ochii umezi, sa titreze sau sa umple forumurile cu chestii de genul: “Presedintele vorbeste!” sau “Iata, le zice liber” sau “N-are hartii, fratilor!” etc d-astea multe. Ca si cum ne-ar fi anuntat ca “Eppur si muove”. Sau ca “femeia cu barba” exista. Sau girafa. Ma rog, dupa caz, gen de publicatie si capacitati 🙂 .
PS: am luat si eu exemplele din niste extreme, pentru a acoperi o gama mai larga de gusturi 😀 …
Nu stiu altii cum sint, dar eu nu cred ca exista “iohanisti”. Oricum f putini. Pentru ca trebuie sa ai probleme mari la scufita ca sa il iei ca pe un Mesia. E doar non-Ponta si trebuie luat ca atare.
Salutare!
– Milionu’ ala (si jumatate, a completat Iohannes, umflat in pene peste poate) de likes pe FB n-o fi facut numai din fakes si din postaceala dirijata.
– Exista si presa/publicatii/formatori de opinie carora li se umezesc ochii la comanda (financiara)
– Eu cunosc iohanisti. Sunt rai. Azi le-am spus un banc cu idolul lor si, pana sa apuc sa le explic(!) faptul ca e banc (ma, nebunilor!), tabarasera pe mine (erau patru intr-o incapere de sase, sa vezi dracie). Eram basist sau macovist, nu se hotarasera 🙂 …
Etc.
Bancul? Dupa o scurta pauza de publicitate.
Un pic de vice versa si un strop de cenzura damboviteana ptr. ziaristii incomozi din Turcia. Purtatoarea de cuvant din dealul Cotroceniului mai bine se apuca de schimbat perdelele – “Nu s-a comunicat un deadline, dar listele au fost confirmate cu o seara inainte, ca de obicei in cazul vizitelor oficiale. Jurnalistii de la Zaman au mai fost acreditati la Cotroceni. Nicaieri in lume nu se fac acreditari la o vizita prezidentiala cu o zi inainte. Eventual, daca se prezentau la intrare impreuna cu ceilalti jurnalisti, puteau fi trecuti pe o lista suplimentara”
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19807081-jurnalist-turc-opozitie-plange-presedintia-romaniei-nu-acreditat-vizita-lui-erdogan-cotroceniul-zaman-trimis-cererea-prea-tarziu.htm
“unei publicatii critice la adresa presedintelui Erdogan sa participe la Forumul de afaceri Romania – Turcia in ziua vizitei acestuia la Bucuresti
de D.T. HotNews.ro
Miercuri, 1 aprilie 2015, 10:20 Actualitate | Esenţial
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a refuzat acreditarea publicatiei Zaman la Forumul de afaceri Romania Turcia, care se desfasoara azi incepand cu orele 14.00, in ziua vizitei presedintelui turc, Recep Tayyp Erdogan la Bucuresti. Zaman este asociat cu numele predicatorului Fethullah Gulen, unul dintre cei mai puternici critici ai premierului Erdogan. Acesta din urma este aspru criticat pentru masurile autoritariste, fiind acuzat de actiuni in forta impotriva libertatii de expresie si de cenzura. ”
Pai dupa asta, Plagy care a cerut “doar” niste “amarate” de chitante (sau bonuri) fiscale, nu este chiar DEMOCRAT?
Este! 🙂
Varianta gunoiului pesedist de la DW legat de faptul ca Germanicus in realitate se pupa pe bot de fapt cu gibonul dement si gasca porcilor sovietici usele:
http://adevarul.ro/news/politica/politica-comunicare-presedintelui-klaus-iohannis-1_551c17b6448e03c0fd1f1acb/index.html
1,2,3 proba de microfon
se aude in spate 🙂
imi face figuri mozilla 🙂
trec pe chrome
Dati pe bulgari! 😀
buna seara
sper ca am observant correct-am vazut “o poza”cu iohannis si “bilant 100″
parca avea in spate numai un drapel,cel al romaniei’daca nu e asa imi cer scuze
basescu parca aparea mereu cu o cohorta de drapele
altceva nu stiu ce se mai poate spune/eu inca nu mi-am revenit din cosmarul ” ponta presedinte-dragnea pm”
decat ca -in sfarsit-dupa 70 ani,americanii vin “pe bune”/sper sa si ramana
buna seara 🙂
si eu sper sa ramana americanii. Cat despre conferinta, nu am vazut live decat o parte.
“Klaus Iohannis, bilantul primelor 100 zile (discurs complet si intrebari presa)”
https://www.youtube.com/watch?v=M7wFGWOYMpc
@doxa
buna dimineata,ca deja e “maine”
multumesc/are toate “drapelele”
in rest n-am urmarit
iohannis e “previzibil”:dupa gustul meu as spera ca in el sa se imbine “rigoarea germana”cu “improvizatia romaneasca”/e un paradox,dar daca se poate realiza asa ceva va fi un miracol
eu am niste retineri-sau una=”mahalache”/ceilalti-in estimarea mea-si i-am intalnit ocazional,informal si “apolitic” -d-na tanasescu,d-nii stefan,comanescu,orban-sunt -zic zu-ok=oameni cu bun simt si competenti
tot asa,in zori de zi,basescu a avut un om la care nu a renuntat -iulian fota
iohannis-din nefericire-inca nu are un om de asemenea calibru
repet,e estimarea mea
Buna seara
Johannis isi poate imagina ca a luat cel mult numarul de voturi din primul tur. Si nu erau suficiente pentru a deveni presedinte. Cele din turul doi au fost clar anti-Ponta.
Eu am inteles pana acum ca isi doreste sa fie un presedinte decorativ. Nu cred ca a fost votat pentru asta.
Am o curiozitare: motivarea deciziei prin care nu este incompatibil a aparut pe undeva? Eu nu a remarcat.
Buna seara!Multumesc, Citi, pentru efortul tau de substanta!
E “grea” analiza! 🙂 Asa ca nu ma complic, fiind o superficiala!
Pentru mine este sufiecient un tabel mareee cu analiza swot din juramantul de investire al Presedintelui conform Constitutiei cu atributiile pe scurt din fisa postului:
“Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr:
Democraţia,
Drepturile şi Libertăţile Fundamentale ale cetăţenilor,
Suveranitatea,
Independenţa,
Unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
De aici se pot scrie teme intregi de respectare sau nerespectare a Constitutiei .
Ca deja mirificii locotenenti ai domnului Dragnea au inceput “blanda” incercuire era de asteptat!
http://www.aktual24.ro/campanie-neagra-a-psd-cu-afise-oamenii-lui-iohannis-au-taiat-banii/
buna seara si multumesc pentru lectura 🙂
cu modestie si respect iti spun ca am lecturat-o in raport cu Constitutia si Adevarul! 🙂
Seara buna
1- Marinarul a tras partidul dupa el . A fost “locomotiva ” rea de gura dar fara de care PDL nu vedea nici un fel de guvernare si niciodata .
2- Iohannis e “creat” de un troc intre doua partide care au “comasat” . Deci exercita functia de presedinte strict in numele si spiritul constitutiei fara sa aiba nici un fel de sustinere politica . Nici macar de la Bleaga , pardon Blaga si tanti Gheorghiu (care personal nu cred ca comanda ceva , daca comanda in partidul ei )
3- Aceste diferente ne vor marca 5 ani de zile .
6- Pentru aia de “dincolo de Carpati” 🙂 sa tineti minte ca un ardelean pur 🙂 nu e tot timpul “pe sticla ” . De regula daca zice ca “nu mananca broaste” , nu le mananca si gata . Chiar daca e picurat cu ceara . Daca zice . Iar un neamt e si mai si .
7- Fiind azi 1 aprilie , sint darnic cu voi . Primii 3 care lauda ce am scris vor primii un lingau , pardon lingou de aur. (prin fax ) 😆 😆
salut si bine ai venit la baza 😀
Esti cel mai tare, super comentator, exceptional analist, depozitar de incredere 😆 Pot primi lingoul prin fax la numarul 08989899… 😀
Tine linia libera ca vineeeee ! Fiind unicul care a raspuns , supliment alte doua lingouri . 🙂
hai ca le-am primit, le-am si declarat la Fisc inca inante de a le primi, am platit CAS, CASS, CAF, FPS si toate taxele posibile 😛
Sa nu uiti “taxa pe stalp” ca vine domnisoara Harvard si te acuza ca nu are bani de pensi iar Tonta ca nu are bani de eurostrazi . 🙂
Nu stiu ce poate invoca Dragnea dar de la el te poti astepta la orice . 😆
il lasan pe Citi sa fie primii trei, sa apara cu averea “pe sticla” ! 🙂
😆
averea mea: parul de pe broasca 😆
Citii, nu vorbi cu pacat, l ! 😛
ANAF-ul s-a interesat, broasca cu par exista, asa ca esti bun de plata! Si daca se straduieste va gasi argument de impinere si pt. “praful de pe toba”!
http://www.interferente.ro/broasca-cu-par.html
Uite ca asta nu o stiam!! 😛
mortal 😆
Marinarul i-a suflat functia lui Adrian Nastase. Iar PM l-a pus pe …LIBERALUL Tradiceanu 🙁
sa nu-mi spui ca nu-i mergeau rotitele piratului! 🙂 cred ca de la “pipe” a prins putere! 🙂
Cine era sefa DIICOT ? 🙂
http://www.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/romania–paradis-pentru-spalarea-banilor-mafiilor-373402
Din articol :
“Atunci, procurorii -și-au manifestat public nemulțumirea față de DIICOT pentru că nu s-a pus sechestru decât pe activele societății de spălare a banilor și au fost lăsați cu câteva camioane de gunoi, în vreme ce mafioții și-au repatriat banii.”
Buna seara,
Din KWJ ramane doar speranta.
Cam rahitica …dar e totusi o speranta.
Asta daca luam in cosiderare draperiile, feisbucu si ,mai nou, faptul ca-si schimba consi(g)lierii precum ponta ministri la inceput de mandat (cine se aseamana s-aduna??!!)..Nu zice nimeni cum ca trebuie sa sara la gitu’ lu ponta (desi as vrea sa gaseasca o metoda sa sara..) dar inactivitatea asta o sa-l doboare. O fi el suveran la Cotroceni , numai ca sub Cotroceni e o mlastina imensa , plina de tot felul de creaturi.
Nu gasesc bun la el ,deocamdata, decit faptul ca nu le-a luat apararea pe fata nebunilor astora.
Si asta probabil ca se vroia-n poza cu Merkel si Hollande (pt feisbuc…normal).
Oricum , dupa 100 zile , o deziluzie romaneasca cu iz de snaps .
Un mic exemplu pt nimicnicia noastra, “Erdogan cere permisiunea ca Turkish Airlines sa opereze al patrulea zbor zilnic spre Romania”.De ce nu sare pe interval Taromu daca e o oportunitate? Nu cred ca din cauza DNA-ului…
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-19807967-erdogan-cere-permisiunea-turkish-airlines-opereze-patrulea-zbor-zilnic-spre-romania.htm
o analiza cu precizie matematica, merita citit.
http://www.evz.ro/romania-lui-cristoiu-klaus-iohannis-un-traian-basescu-cu-ifose-megalomanice.html
tare bun diagnosticul!
“Deși invocă ipostaza președintelui integrator și mediator, Klaus Iohannis se vrea în realitate un președinte jucător. Cu singura deosebire că, în timp ce Traian Băsescu era un președinte jucător, Klaus Iohannis se manifestă ca un Imperator jucător. Dacă întîlnea în cale un lemn de-a latul drumului, Traian Băsescu descindea din brișca mașinii și împreună cu cei de la SPP muta lemnul din loc. Klaus Iohannis rămîne țeapăn în mașină și se enervează nemțește, pentru că slugile nu i-au curățat drumul înainte ca el să plece, ba chiar înainte ca el să se gîndească să plece”.
“Analiza” lui Cristoiu – cuvinte aliniate cu linia, dar tot vorbe goale. Este de inteles frustrarea celor care au votat cu Iohannis. Dar el nu este si nu va dori niciodata sa fie Basescu. Speranta ramane ca el va instaura un nou “proces” politic, unde rezultatele de lunga durata sunt mai importante decat niste rabufniri marca TB. Atat cat pușcarile gem de politicieni pungași suntem cu OOOKEEY:)
Cu scuze dar merita! Este membru CSAT si cu o vulnerabilitate teribila. ne facem de mirul lumii.
http://www.cancan.ro/actualitate/nu-se-agata-pe-perete-se-aseaza-in-pat-va-prezentam-colectia-intima-a-noului-ministru-de-la-finante-cum-il-bate-pe-valcov.html
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/ce-vrea-sa-faca-iohannis-cu-romania-sau-despre-tactica-ceaiului-de-musetel-373364
“Klaus Iohannis nu poate ajunge prea departe doar refuzând cu obstinație să repete lucrurile pe care le făcea Traian Băsescu. Oglinda retrovizoare e importantă dacă dai cu spatele, dar dacă vrei să mergi înainte trebuie să știi încotro vrei să o apuci. A nu spune niciodată nimic despre Rusia, nici măcar după ce te-ai întâlnit cu președintele Turciei, nu e o virtute în sine, mai ales când există un conflict cald în Marea Neagră. Tactica ceaiului de mușețel, care „nici nu drege, nici nu strică“, e bună doar atunci când nu vrei să faci nimic sau când îți imaginezi că lucrurile se rezolvă singur.”
Buna de cu zori! 🙂
Hai, Simona!
Salut @Cetățean și Comunitatea Politeia! 🙂
Nu-mi vine a crede cetind ce ai scris și ce răzbate din subtext 🙂
…aștept cu interes varianta blondă 😀
salut! 🙂 Nu inteleg ce vrei sa zici cu “varianta blonda”…insa oricum nu conteaza in acest context!
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-2-aprilie-fiscul-lui-ponta-se-umfla-in-pene-precum-broasca-asteptam-pocnitura/36662/
test de consecventa