Politicienii nu au nevoie de zornait de catuse, însa Justiția, da!
20/02/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Interventia de ieri a Presedintelui Iohannis, pe langa explicarea (daca poate fi numita asa) motivelor pentru care Eduard Hellvig a fost propus pentru sefia SRI (in paranteza fie spus, pe Hellvig nu il recomanda absolut nimic, in afara de increderea pe care i-o acorda Presedintelui Romaniei. Hellvig nu are in biografia sa absolut nici un element de expertiza profesionala reala in domeniul securitatii sau a intelligence-ului, in afara unor articole scrise pe blogul sau inca de cand stia ca va fi numit – omul si-a pregatit din timp pozitia, livrand pe blog articole comode si “corecte” politic, numai bune de a fi citate ca dovada ca este “ready or the job”!), ne-a readus in atentia una dintre obsesiile lui Klaus Iohannis. Este o obsesie cu care va trebui sa ne obisnuim insa pe care nu trebuie sa o acceptam sub nici o forma, pentru ca este extrem de nociva si ea provine, in opinia mea, din temperamentul Presedintelui, care inca nu a deprins reflexe institutionale corecte.
Telejustitia. Aceasta este obsesia si calul de bataie al Presedintelui Iohannis. Din pacate, este o obsesie de politician certat cu legea, si nu de sef sau de om de stat care se ridica la inaltimea atributiilor celei mai inalte demnitati.
Ca sa fiu mai explicit:
“Întrebare: Sunteți împotriva telejustiției. Ce s-a întâmplat cu Elena Udrea, ce se întâmplă și cu alții, vi se pare un fel de telejustiție sau nu? Cred că anumite aspecte ar fi putut fi atenuate. Adică să vedem mai puțin zornăit de cătușe și să aflăm prin comunicate seci ce s-a întâmplat. E nevoie de schimbare în legislație, în procedură și e nevoie de un act de voință din partea celor implicați în aceste acte. Nu vreau să arunc vina asupra unuia sau a altuia, nu am niciun indiciu că ar exista o scurgere ilegală de informații, asta nu se întâmplă, dar e nevoie de o îmbunătățire inclusiv a respectului de sine la toți cei care vin în contact cu aceste cauze și unii cu siguranță atunci ajung la concluzia că nu trebuie să dea o copie a dosarului la cinci minute după primirea dosarului jurnaliștilor. Aș prefera să am o discuție cu CSM și atunci de acolo cu siguranță vor veni propuneri rezonabile” (sursa)
Exista cel putin doua mari erori in abordarea Presedintelui, si ele trebuie denuntate public, intrucat riscam ca aceasta abordare sa para corecta si sa devina etalon (gresit!), pentru ca il are ca sursa pe Presedintele Romaniei.
1. Prima eroare consta in invinovatirea procurorilor ca sunt la orginea scurgerilor de informatii din dosarele penale. Klaus Iohannis nici macar nu examineaza ipoteza (in majoritatea timpului usor de dovedit!) ca scurgerile nu provin de la procurori, ci de la avocatii politicienilor penali. Nu l-am auzit pe Presedintele Iohannis nici macar o data sa examineze aceasta posibilitate. Dimpotriva, mereu a batut in procurori si a “amenintat” ca va discuta cu CSM-ul aceasta chestiune. Bun, sa faca CSM-ul…ce? Sa penalizeze automat procurorii pentru scurgeri, chiar daca nu se dovedeste ca ei sunt de vina?!
Desi Presedintele Iohannis a combatut ideea ca am trai intr-o “republica a procurorilor”, obsesia lui pentru scurgerile de informatii din dosare arata ca are o problema de umoare personala care risca sa ii intunece judecata asupra unor chestiuni legate de Justitie. Obsesia telejustitiei nu face bine functiei de garant al respectarii Constitutiei!
2. O a doua mare eroare institutionala consta in incercarea de a forta Justitia sa abdice de la un principiu clasic al functionarii ei: “Not only must Justice be done; it must also be seen to be done“ (Justitia nu trebie doar facuta, ci trebuie sa se vada ca este facuta). Ce inseamna acest lucru? Ca regula de aur a bunei functionari a Justitiei este functionarea ei publica, vizibila, manifesta, iar nu pe furis, la adapost, in tacere.
Cand Presedintele Iohannis spune “Adică să vedem mai puțin zornăit de cătușe și să aflăm prin comunicate seci ce s-a întâmplat”, de fapt, ce urmareste? Sa propuna arestarea politicienilor departe de ochii presei? Sa impiedice presa sa transmita de la sediile instantelor? Sa oblige procurorii sa ii “aresteze” pe politicieni invitandu-i cu flori in sediul Politiei unde li se vor pune catusele departe de opinia publica?
Atentie, arestarea nu inseamna “judecare” si nu procurorul face dreptate. Doar judecatorul judeca si “spune dreptul”, insa etapa procedurala a retinerii de catre procuror pentru 24 de ore (daca aceasta se impune) si apoi a arestului preventiv decis de judecator nu trebuie sa devina o etapa conspirativa, secreta, ocultata, despre care sa aflam doar din “comunicate seci”. Aceasta etapa procedurala care il deranjeaza pe Presedintele Romaniei este necesara dovedirii faptului ca rotitele Justitiei s-au pus in miscare si ca mecanismul implacabil a inceput sa functioneze!
Daca cetatenii nu vad aceasta prima etapa procedurala, cum sa aiba incredere ca in spatele “comunicatelor seci” chiar se petrece o procedura reala? Totul ar putea fi o imensa butafori facuta de niste judecatori timorati, laolalta cu niste procurori amenintati de politicieni. Justitia are nevoie de sprijinul opiniei publice, iar opinia publica are nevoie sa vada cat mai mult din procedurile Justitiei, pentru a capata incredere in aceasta si a o sprijini la nevoie!
Poate ca temperamentului prezidential ii repungna “zornaitul de catuse”, insa Justitia ca putere in stat are nevoie de acest lucru, pentru a dovedi opiniei publice ca ea nu se reduce doar la comunicate seci si la NUP-uri date in tacere, cand nimeni nu mai e atent.
Nu e Justitie cea care se face cu usile inchise, dupa cum nu e dreptate cea care reiese doar din comunicate! Justitia fara aer public e o fantoma, iar linistea dorita de Presedintele Iohannis venit din tihnitul Sibiu, nu ascunde eficienta, ci doar omerta transpartinica!
Daca Presedintele Iohannis vrea sa sprijine cu adevarat o Justitie eficienta, va trebui sa invete sa isi domoleasca el insusi umorile temperamentale, in beneficiul unor reflexe institiutionale benefice pentru intreaga societate in general si pentru Justitie in particular.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Domnule Cetățean
Ambele dvs. aserțiuni sunt corecte, însă cred (și sper) că dl președinte Johannis s-a referit la altceva. Calitatea comentariilor din presă și de la majoritatea televiziunilor (Digi 24 face o remarcabilă excepție) a scăzut mult prea mult. Variază de la partizanat la incompetență.
O ridicare a standardelor de calitate a mass-media este mai mult decât de dorit!
off topic! cred ca vom mai avea o demisie de CC.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19435990-bazeaza-noul-judecator-propus-psd-curtea-constitutionala-maya-teodoroiu-cand-sustine-indeplineste-conditia-vechime.htm
Ei as, vezi sa nu plece cainele din fata macelariei. Miloaga aia spune ca: “Cercetarea la Institutul Academiei este considerata activitate juridica”
Ce nu spune miloaga este ca desi “Cercetarea la Institutul Academiei este considerata activitate juridica” poate fi discutabil, aceasta “Cercetarea la Institutul Academiei” nu a inceput de la 19 ani. A fost facuta poate in ultima perioada. Dar ea, Maya Teodoriu, are doar 37 ANI.
Daca ne gandim la cei 18 ani pe care ar trebui sa ii aiba ca “vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior” inseamna ca vechimea dansei incepe sa curga de la 19 ani!!!
La 19 ani copilul minune maya teodoriu a inceput activitatea juridica! Ca de activare in invatamantul juridic superior nu cred ca poate fi vorba la vremea cand abia luase bacul.
Nu stiu cine trebuie pedepsit pentru aceasta incalcare flagranta a legii dar este strigator la cer. Votul parlamentului e NUL pentru ca persoana careia i-a fost dat nu indeplineste conditiile minime cerute pentru a candida la pozitia de judecator al CC.
Oare cum si-a depus candidatura doamna asta care nici sa numere nu stie? Este ea culpabila pentru aceasta eroare a parlamentului? Dupa raspunsul ei inconstient : “Cercetarea la Institutul Academiei este considerata activitate juridica” se pare ca da. Pe asta a luat-o betia puterii inca dinainte de a ajunge cu adevarat puternica. A luat-o atat de tare incat nu mai realizezaza cat este diferenta dintre 37 si 18.
37-18=19 DOAMNAAAA!
Deci demisia sau DNA!
Corect! Gasca penala supravegheata de popa raspopit a a votat in orb. Teoretic la DNA ar trebui sa dea cu subsemnatul toti, sunt raspunzatori in solidar.
De acord ca nu pleaca de buna voie dar trebuie silita sa-si dea demisia.
Cum poti sa crezi in impartialitatea individei cand ea foloseste un fals ca sa castige o functie 🙁 Din nefericire plagiator dovedit avem, se mai adauga un Judecator CC facut la apelul de seara.
Germanicus confunda societatea germana (care are incredere in justitia ei si n-are nevoie de confirmari mass media permanente ca justitia nu este trucata) cu societatea romaneasca zapacita si aproape prabusita de banditism politic criminal de 25+ ani vechime.
Articolul este corect, prea politicos inca fata de prostia spusa la inalt nivel.
Absolut mortal ce spunea Mircea Rusu – asta e motiv pentu a cere demisia tuturor puradeilor din comisia respectiva.
deci din 2000 e lector universitar – 15 ani
Intrebarea care se pune este daca cei 4 ani 1996-2000 cat a fost asistent universitar titular se iau in considerare.
buna ziua
@mac gregor,poate clarificam
deci “maya”are 37 ani(vezi @rusu)
inseamna ca e nascuta in anul Domnului 1978
rezulta ca atunci cand era in clasa xii la liceu era deja asistenta universitara,probabil si “doctor in drept”deja
parca si pacalici iol vota pe ratiu la 17 ani,asa mca n-ar trebui sa ne mire nimic!
precocitate la psd-istii astia
mda, totusi din 1994 se da drept asistent de cercetare in domeniul juridic la academie.
Asta zice ca a terminat liceul prin ’88, deci se da 45-46. Dar nu e clar ce-a facut in rest sa o califice 18 ani pentru intrare in CCR.
Oricum restul CV-ului indica o labareala fara noima ca la gibon-dement, generatia noua de tembeli pregatita de porcii criminali pesede.
are un cv standard de ..lucratoare la cooperativa ochiu’ si timpanu’ . probabil ca vreun aghiotant de al lui maior i a “lucrat” un cv sanatos sa o poata “angaja” la CCR .
n-are cum sa fie nascuta in 78 si sa-si ia bacalaureatul in 1988
iohannis si remarca absolut nefericita despre “zornait de catuse”
n-am auzit inca pe la “tocshouri”vreun procurer sau vreun judecator sa-si dea cu parerea/
la dna sunt in jur de 100 procurori/in afara de cativa sefi al caror nume este cunoscut-niu cred ca stim cum artat toti-n-am auzit de numele altora,cu atat mai mult “pozele”
media e inundata de jalnicele figure ale “gashcarilor”care isi dau cu parerea despre orice,inclusiv justitie
dl iohannis ar face bine sa clarifice
apropos,in franta se judeca procesul lui DSK/tine prima pagina si nimeni nu are nimic impotriva
in Germania cand a fost scandalul de evaziune de la Bayern,a facut prima pagina la fel….
asa ca….
j: VREA SI EL LINISTE; HOTZIILE SE FAC IN LINISTE.
Buna seara : http://www.paginaeuropeana.ro/klaus-iohannis-merge-joi-in-germania-despre-ce-va-discuta-cu-angela-merkel/
Buna seara,
iar il baga , iar o sa-l scoata:
http://www.ziare.com/nicusor-constantinescu/dna/nicusor-constantinescu-a-fost-arestat-preventiv-1349163
IAR O SÄ FACÄ CIRC ,CU PROSTATA SI INCONTINENTZA, l-au prins repede cä iar vroia s-o steargä, mafiotul Mazäre avea si el de luat niste bani prin America, si nu i-au dat drumul.
escrocii astia sä pläteascä, sä fie concediat dacä e bolnav.
Buna seara .
Ii recomand cu caldura tovarasului presedinte sa citeasca Bild (http://www.bild.de/).
Acolo se pot vedea catuse (poze +filme), fetzele lor la inchisoare sau inainte de inchisoare , din tribunal , de dupa tribunal extrase de tot felul. Si aici ca si acolo interesul presei in a afla subteranele unei afaceri este absolut IMENS cu atit mai mult cind e vorba de Wulff (ex presedinte) sau de Uli Hoeneß (fost jucator, fost presedinte la FC Bayern).
Ultimul a ascuns de fiscul german 28,5 milioane euro, a returnat banii si si-a platit si amenzile. Azi e insa liber pe timpul zilei dar de dormit doarme la inchisoare. Are chiar si concediu (21 zile)….DAR A DAT BANII INAPOI FISCULUI!!!
RECUPERAREA DELA VOICULESCU , A FOST STOPATÄ DE PONTA
Buna seara!
Tare fain scris @City.
Multumim 🙂
multumesc 🙂
Salut!
Maya Teodoroiu. Se poate contesta la CCR. Exista jurisprudenta suficiente si spete de acest fel castigate. Insa o va face PNL?.
Ia sa le vad juristii!!!
“ACTUALIZARE 18:49Dorin Cocoș și-ar fi recunoscut toate faptele penale, astăzi, în fața judecătorilor Înaltei Curți. Este vorba de suspiciuni de trafic de influență, spălare de bani, luare și dare de mită. El ar fi anunțat că a decis să colaboreze cu procurorii de la DNA în dosarul Microsoft, în care este suspectat că ar fi cerut 9 milioane de euro mită de la omul de afaceri Claudiu Florică, pentru a interveni la oficiali din Guvern – cărora le-ar fi dat o parte din acești bani – ca să asigure în primăvara anului 2009 trecerea unei hotărâri de guvern care să asigure prelungirea contractelor între statul român și compania Microsoft.”
a cantat cocosul , incepe balul : http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/DNA+cere+arest+la+domiciliul+pentru+Dorin+Cocos+Omul+de+afaceri+
si bucuresti depaseste budapesta
Moscow times citeaza o declarative a lui
“Putin speaking in Bucharest during a presidential visit to Hungary”
e off top dar merita : meciul Simona Halep – Wozniacki este excelent. pe digi sport 2
Si cu modifcarea Constitutiei si descentralizarea & regionalizarea… tot liniste si nici un zornait?
Mi-am amintit cum la şedinţa CSM din 6 ianuarie, Iohannis a spus că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea MCV, dupa care a revenit cu: “Nu am spus că e imperios necesar să ridicăm repede MCV. MCV a fost şi este util, ne ajută, a fost convenit, nu a fost impus”.
Apoi ref la acordul semnat între partidele politice şi Iohannis pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, despre care TB a spus ca este ridicol. “E o chestiune ridicolă. Pactul a fost prezentat ca un mare succes, însă există o hotărăre CSAT care obligă guvernul să planifice 2% pentru Apărare în 2016. Succesul a fost că au amânat cu un an atingerea nivelului la care România s-a angajat când a intrat în NATO”, Iohannis a tinut sa spuna ca “Le arătăm militarilor români că îi respectăm”… si lui putler la granita nu stiu ce-i arata. Respect pana la moarte 🙁
Pai sigur ca a aruncat cu paltonul daca ii e mai draga pelerina… despre care scriam eu mai demult, cea sub care se petrec tot felul de chestii … treburi mici si mai ales mari si incepe sa puta trau.
@Mircea Rusu, intamplator & toti
Maya Teodoriu NU a fost cercetator stiintific pe perioada 1994-prezent, pentru ca suma obtinuta nu apare in declaratia de avere din 2007
http://www.senat.ro/pagini/subordonate/decl%20cni/simona%20maya%20teodoroiu-avere.pdf
Voluntariat?
dovezi?
in institutiile de stat nici nu cred ca exista posturi neplatite. Practica nu poate fi, pentru ca ea lucreaza acolo din 1994.
O bataie de joc de CV.
si nici in 2011
http://www.senat.ro/pagini/subordonate/decl%20cni/Mandat_2010-2014/av_simona_maya_teodoroiu_15_06_2011.pdf
atentzie, vine din dolj-craiova,
propietätzi inpreunä cu fam. DUICU si MOCANU
ce vä spun numele.
Intrebare intrebatoare :
va fi sau nu Hellvig sef la SRI??
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-19438635-probleme-majore-ridica-nominalizarea-lui-eduard-hellvig-catre-klaus-iohannis-sefia-sri.htm
Personal cred/sper ca nu.
site-ul comisarul are deja scrieri tip Romania Mare! nu-l plac deloc pe HELLvig!
http://www.comisarul.ro/politic/exclusiv/hellvig-la-sri-o-dovada-a-corupŢiei-care-_373336.html
@dp 9 17
de regula americanii nu impun,ei se “acomodeaza”
daca hellvig e un tip slab,nu e rau pentru activitatea operativa
este insa foarte rau pentru pr-ul institutiei si-mai ales-pentru bugetul ei
directorul va trebui sa apere institutia
maior a facut-o cu brio pana la “caderea”de acum cateva saptamani
atata timp cat coruptia ramane “amenintare la adresa securitatii nationale” e ok/securitatea nationala e in “fisa postului”la sri/daca dispare asta nu mai e in regula si vor fi probleme
sa completez
daca iohannis a spus ceva clar pana acum a spus ca …”coruptia este o problema care trebuie rezolvata definitiv”
as inclina sa cred ca iohannis nu arunca vorbe-n vant/pana una alta n-a facut greseli majore,poate,as zice,cu prea multe “vorbe”despre ucraina si rolul romaniei
aici basescu are dreptate= “e un joc de oameni mari,e bine sa nu ne bagam”
e exemplul lui orban/poate isi asigura inca 2-3 ani de suprvietuire politica dar care sunt costurile ungariei?
vorbiti cu ungurii din ungaria si va spun ei mai bine/acolo oamenii se apropie de limita de suportabilitate/sunt aproape la fel de pesimisti ca romanii in anii 80
Buna dimineata @intamplator (11:21)
dintre toti ,taman p-asta s-a gsit sa-l puna ?
E adevarat insa ca pt oricare dintre politicienii actuali , ma refer la cei care apar pe sticla, s-ar gasi intotdeauna cite ceva prin trecutul lor “ilustru”.
Mie de exemplu, mi-a placut Fota , fostul consilier al lui piratului .
De ce naiba trebuie sa fie neaparat pus un sef intr-o institutie un membru de partid (nu conteaza care…)?? Un membru marcant de care am auzit pina si eu …
Despre Hellvig asta am impresia ca “afara-i vopsit gardu’ si-nauntru-i leopardu'” .
Am citit ceva pe EVZ despre viziunea lui in general cu rusii , ungurii , coruptia …bla,bla,bla..E ok, sa zicem ce-a spus el acolo.
Dar anul trecut o fi scris ceva de genul asta ?Cu inca un an in urma ??
Simplul fapt ca a avut tangenta cu varanu si antonescu (si cred ca nu era vorba de cafele si birfe) e suficient pt mine.
der Spiegel are dreptate,the economist nu/pentru mine e prima data in 25 ani cand dau dreptate celor de la der Spiegel/culmea,pentru derspiegel nu platesc,pentru the economist platesc
“Solutia” s-a amanat peste 4 luni
http://www.spiegel.de/international/europe/what-a-grexit-would-mean-for-greece-and-for-europe-a-1019542.html
the economist analizeaza numai partea “economica” a grexit-ului,der Spiegel analizeaza si pe cea politica
problema devine “doctrinara”/syriza este in mare parte constituita din “internationalisti comunisti”
rusia pandeste si problema cea mare este=cum va rezolva EU o situatie in care unul din membri-grecia-se va confrunta cu o problema similara cu cea din Romania in anii 80
oricum,ucraina,grecia si -collateral-ungaria-sunt provocarile EU si nu sunt mici/se va iesi din ele,va fi bine ,nu se va iesi ,Doamne ajuta
buna dimineata! 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-21-februarie-cocos-a-recunoscut-sa-vina-urmatorul/35628/