Dilemele votului prin corespondență la români
16/01/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Cristian Bogdan
Cred că e bine că în comisia de cod electoral din Parlament discuțiile despre votul la distanță sunt acum limitate la vot prin corespondență, pentru că votul electronic e un subiect sensibil peste tot în lume.
Așa cum au spus și alți romani din diaspora (adica @Stefan), un act necesar pentru votul prin corespondență e certificatul electoral, un document emis de stat cu 2-3 luni înainte de scrutin, care atestă că cetățeanul are drept de vot la scrutinul respectiv. Statul emite un singur exemplar, pentru că cetățeanul are un singur vot la distanță. Personal nu văd nici o alternativă la acest document, nu poate fi înlocuit de exemplu cu o copie legalizată după CI pentru că pot fi făcute oricâte astfel de copii. Certificatul electoral e reținut în secția de votare unde votul intră în urnă, deci chiar și în sistemul de azi, pe lângă evitarea votului multiplu, certificatul ar contracara frauda bazată pe furt de identitate, numită ”căpșunarii”, foarte greu de detectat pentru că nu lasă dublete pe listele suplimentare. Simpla posibilitate a unei fraude de asemnea magnitudine provoacă neîncredere în sistemul electoral. Dacă e introdus certificatul electoral, pe lângă nume și CNP care sunt informații ușor de transmis, ar trebui furat și certificatul fizic pentru a mai putea aranja turism electoral cu identități furate.
Odată ce acceptăm că votul la distanță nu se poate face în mod corect fără un (singur) drept de vot ”la purtător” emis de stat, să presupunem că Gheorghe din Cucuieții din Vale dorește să voteze prin corespondență din Almeira, pentru că locuiește departe de consulat sau de o secție de votare.
Cum va obține Gheorghe certificatul electoral? Deși unele state distribuie certificate electorale tuturor cetățenilor cu câteva luni înainte de scrutin, nu cred că va fi cazul la noi pentru început. Gheorghe va face probabil o cerere la autoritatea electorală, care poate fi și automată, introducând CNP la telefon sau pe Internet. Unde poate statul să-i trimită certificatul? Ei bine, Gheorghe nu poate indica adresa sa din Almeira, pentru că statul nu are nici o dovadă că Gheorghe e cel care locuiește la acea adresă, și nu cineva care dorește să voteze în numele lui Gheorghe! Practic singurul loc unde statul poate trimite prin poștă certificatul lui Ghoeorghe este domiciliul stabil din Cucuieți. O alternativă ar fi ca Gheorghe să-și ridice certificatul electoral de la consulat, caz în care va trebui să se prezinte personal și să îl ceară (altfel o altă persoană poate să ”deturneze” certificatul lui Gheorghe spre consulat și să-i blocheze dreptul de vot).
Asta e prima dilemă a votului prin corespondență: Gheorghe nu poate să meargă să voteze la Cucuieți sau la consulat, dar va trebui să meargă la Cucuieți sau la consulat să-și ia certificat electoral… Aproape la fel de complicat, cu diferența că are mai mult timp, și că fratele său, Ion care e încă la Cucuieți poate să-i trimită mai departe certificatul la Almeira. Dar dacă Gheorghe e unul din cei care nu vor să facă un drum în plus sau un efort în plus pentru a vota, s-ar putea să nu câștigăm mare lucru. În plus, apar dificultăți legate de furtul sau vânzarea certificatului electoral de către Ion sau vreo altă rudă.
Să zicem că Gheorghe a primit în sfârșit certificatul electoral și alte formulare necesare, un buletin de vot din colegiul lui, și e gata să voteze. Dar n-are ștampilă. Altă dilemă. O soluție e votul exprimat cu bilet în plic, pentru început numai pentru vot la distanță, să nu schimbăm prea multe proceduri. Gheorghe își exprimă alegerea pe un bilet și îl închide în plicul de vot. Acest vot, împreună cu certificatul electoral le introduce într-un plic mai mare, care până la urmă va ajunge (poate via consulat) la Cucuieți, sau la un birou electoral ierarhic superior secției din Cucuieți.
De ce la Cucuieți? Orice vot la distanță trebuie să fie numărat în secția electorală de domiciliu din considerente de reprezentare: Gheorghe e oficial din Cucuieți și deci va fi reprezentat de parlamentarul din Cucuieți. Chiar și pentru alegeri prezidențiale sau referendum, sunt și considerente de verificare: Gheorghe are în continuare drept de vot și la Cucuieți, pentru că e pe lista permanentă acolo, și are destul timp să se deplaseze acolo până la scrutin (trebuie menționată aici o aberație: pe legea actuală, la parlamentare, dacă Gheorghe ar avea rezidență în Spania, ar avea drept de vot și de reprezentare și în colegiul Diaspora și în colegiul ce cuprinde Cucuieții!)
În ziua scrutinului, la teminarea programului de vot, Gheorghe e bifat pe lista permanentă, dacă nu cumva între timp s-a răzgândit, a dat fuga până acasă și a votat și în secția de votare din Cucuieți. Votul lui e despărțit de identitatea sa sub ochii întregii comisii, fără violarea secretului, și introdus în urnă. Aici avem altă dilemă: dacă Gheorghe e singurul din sat care a votat prin corespodență, tot satul va ști cum a votat, pentru că votul lui în plic între celelalte arată ca o lucrare însemnată la un examen! O soluție ar fi organizarea de birouri electorale speciale, care să numere voturile prin corespondență din colegiu (după ce au verificat pozițiile votanților pe listele permanente primite din secții), și să le adauge la totalurile candidaților din colegiu.
Există și pe plan internațional dileme în legătură cu votul prin corespondență. Cum asigurăm identitatea votantului? Cum putem fi siguri că Ion, direct din Cucuieți sau în vizită la Almeira nu a votat în locul lui Gheorghe? În unele țări identitatea lui Gheorghe trebuie certificată cu martori. Cum asigurăm libertatea votului, conferită tradițional de cabina de vot? Gheorghe poate fi forțat de Ion, cu paloșul pe masă, să voteze partidul acestuia. E clar că există niște riscuri, de aceea Suedia de exemplu acceptă vot prin corespondență numai din străinătate. Dar la noi, unde turismul electoral e perceput a fi în floare și deci neîncrederea în sistemul electoral e la pământ, vor fi acceptabile riscuri noi?
Soluții mai bune pentru identificarea cetățeanului și libertatea votului sunt oferite de votul anticipat la distanță. Identificarea electorului e asigurată de un funcționar al statului, într-un local de vot anticipat dotat cu cabină de vot, deci un fel secție de vot foarte simplă, fără comisie și fără urnă, deschisă în săptămânile dinaintea scrutinului. Odată votul exprimat și împachetat, e trimis la Cucuieți, ca orice vot la distanță. Dar cum ajunge localul de vot să fie organizat la Almeira? Spre exemplu, când Gheorghe cere certificat electoral, poate spune statului și unde ar vrea să voteze. Timp de două-trei săptămâni înaintea scrutinului, localul de vot anticipat poate fi deschis pe rând în mai multe localități locuite de români unde MAE găsește un sediu, după un program anunțat din timp. Un alt avantaj e că votul e transportat sub controlul statului, și că buletinul sau plicul de vot se află sub supravegherea statului de-a lungul întregului proces.
O alta mare dilemă a votului la distanță astfel adaptat la realitățile românești e scalabilitatea: nu știm dacă avem capacitatea să repetăm povestea lui Gheorghe de câteva sute de mii de ori. Pentru eliberarea certificatului electoral, Ghorghe trebuie căutat în scriptele de evidența populației de care aparțin Cucuieții, trebuie verificată decăderea din drepturi electorale, etc. Nu presupun informatizarea acestor procese pentru că sunt aproape sigur că nu e completă. Vorbim de zeci de mii de astfel de operații pe județ, eventual însoțite de o statistică a cererilor de certificat electoral, să aflăm unde sunt alegătorii. Apoi, dacă se organizează localuri de vot anticipat pe baza acestor statistici, trebuie găsiți funcționari care să le deservească, sedii pentru localuri, etc. Trebuie implementat votul în plic, cu toată logistica plicurilor și procedurile specifice. Pentru numărarea voturilor exprimate la distanță, trebuie organizate birouri de procesat voturi în plic, care, organizate să zicem la nivel de județ, pe colegii, ar trebui să proceseze zeci de mii de voturi după închiderea urnelor, după ce au așteptat să vină listele electorale din secții. La fiecare vot la distanță, votantul trebuie căutat pe lista din secție, printre mii de poziții. De câte persoane e nevoie pentru asemenea operații? Cât ar dura?
Prin comparație, dacă am reuși să implementăm un mecanism prin care Gheorghe poate să-și transfere de la Cucuieți la Almeira dreptul de vot și de reprezentare (sau poate întregul domiciliu, ori domiciliul temporar, fără renunțarea la CI), atunci ar avea acces la vot sute de mii de persoane care pe legea de acum sunt excluse la alegerile parlamentare: cei aflați în UE fără rezidență (e posibil ca la vot sa nu conteze că sunt ilegali, căci tot cetățeni rămân), studenți, migranți economici în țară, etc. Ei ar putea fi stimulați să-și facă mutația pentru a putea vota, ceea ce ar fi util pentru următoarele scrutine.
Există țări unde declararea domiciliului se face prin poștă, chiar și dacă cetățeanul se mută în străinătate. Statul ar ști în sfârșit unde îi sunt cetățenii interesați de vot, deci unde e nevoie de secții de votare. E drept, ar trebui introduse liste electorale în străinătate (unde azi ar trebui să figureze deja cetățenii CRDS). Totul ar putea fi organizat pe principiile existente, fără certificat electoral, fără vot în plic, fără trimis voturi… Asta cred că ar reduce drastic nevoia de vot la distanță la cei aflați în tranzit și cei aflați prea departe de secțiile de votare și de localuri de vot anticipat, și cu mai puține voturi prin corespondență am avea șanse mai mari să ne descurcăm cu noile proceduri. Nu ar fi mai ușor? Nu ar fi mai corect? Iată principala dilemă.
Avem, în fine, o ultimă mare dilemă legat de corectitudinea domiciliului cetățenilor și poate ar trebui să începem cu începutul… Statul ar trebui să recunoască că a pierdut controlul evidenței populației, și cetățenii înșiși ar putea fi lăsați să verifice listele electorale, care sunt publice (fără CNP) în multe țări.
Nota @Cetățean: nici nu realizăm câte alte dileme reale sau fictive vor mai găsi parlamentarii pentru a se opune adoptării legii votului prin corespondență!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut all.
De ce trebuie ‘certificat electoral’/pasaport/buletin si nu e suficient nume complet + data nasterii + locul nasterii?
In State de ex daca ai certificat de nastere american, restul se obtin un-doi. De ce nu s-ar putea vota cu certificat de nastere, fara nimic altceva?
Sau cu codul numeric personal, prezent atat in cartile de identitate ale cetatenilor cu domiciliu stabil in Romania cat si in strainatate (pe pasaport). Ce-o fi atat de greu pentru cretinii astia din parlament?
Cum să trimiti certificat de nastere prin corespodnenta? Si statul ti-l trimite inapoi, sau cum? Daca e furat?
Cum sa votezi pe baza de CNP cand liste de CNPuri si copii dupa CI ale altor cetateni se gasesc in romania pe toate gardurile? Tocmai pe asta se bazeaza fraudele de la alegeri de acum…
😆
“un mars lung incepe cu primul pas” (Lao Tse , predecesorul pretinilor de azi a tovarasului Bleaga. Pardon Blaga . ) Deci ne trebuie sau nu un certificat electoral pentru inceput ? 🙂
“lasati orice speranta voi care intrati aici” . Dante a scris asta dupa o vizita pe teritoriul mioritic care mai tarziu se va numii Romania . Cartea e intitulata “infernul” . E dovedit stiintific ca a gasit inspiratia sezind pe locul unde azi e Casa Poporului . 🙂
Vot prin corespondenta se poate face si astfel :
Merge Ion la consulat , se indentifica , ia buletinul de vot , pune stampila in cabina de la consulat , lasa 10-100 euro in schimbul plicului oficial ,(suma se decide prin vot secret in parlament si analizind contabilitatea partidelor , datoriile de platit ) se intoarce acasa , baga votul in plic si trimite prin posta la consulat scrisoarea . 😆 (g&m)
Asa statul face bani grei , valuta frate si ne astupa gura ca avem vot prin corespondenta . 😆
Parca ideea era ca Ion sa nu mai mearga la consulat. Daca merge la consulat, poate lasa votul acolo si-l trimite statul la Cucuieti (vot anticipat la distanta)
Da, chiar si votul curent a fost o mizerie. Trebuia musai pasaport romanesc sau iti facea pe loc nu-s’ ce act, da’ trebuia sa platesti 80$ parca. De ce sa nu pot merge cu certificatul de nastere si cu un act canadian?
http://adevarul.ro/news/bucuresti/scrisoarea-unui-medic-rezident-klaus-iohannis-zile-covrig-leu-e-mult-nu-mai-rezist-fizic-psihic-1_54b92deb448e03c0fda8c785/index.html
Germanicus nu poate rezolva asta si chestii similare cu gibonul dement bot-in-bot. N-are cum.
http://www.contributors.ro/editorial/dosarul-gheorghe-ursu-din-nou-in-trenul-birocratic-al-mor%C8%9Bii/
Si cazul acesta este pe lista. Regimul lui Basescu n-a fost in stare sa rezolve.
buna seara : http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19117496-curtea-constitutionala-confiscarea-extinsa-posibila-doar-pentru-bunuri-dobandite-dupa-2012.htm
😀 http://www.gandul.info/stiri/unde-sunt-banii-coruptilor-in-2014-agentia-nationala-de-integritate-nu-a-prins-niciun-politician-cu-avere-nejustificata-ci-doar-multi-politisti-si-vamesi-13768540
Buna seara,
Cu siguranta vor initia un proiect de vot prin corespondenta, pentru ca ai nostri inconstienti politicieni nu vor mai putea sa fie validati in tara !
“Dupa ce cativa, destui, pacienti nemultumiti le vor fi vorbit urat, ca unor functionari publici care trebuie blamati pentru cum merge sistemul de sanatate. Dupa ce vor fi luat o cafea si un corn ca sa aiba energie sa se ratoiasca la alti colegi pentru a-i intimida si a obtine un loc la calculator, la care sa isi faca treaba cu imprimarea actelor de care au nevoie pacientii: externari, scrisori medicale, retete. referate s.a.m.d. Dupa ce vor fi sunat sau vor fi raspuns, cand reusesc sa aiba un minut liber, la apelurile sotiei/sotului ca sa vada ce mai fac cei de acasa.
Unii dintre colegii mei iau “spaga” ca sa poata lua un taxi spre casa cand, la ora 8 pm, isi termina munca la spital. Este condamnabil, stiu. Tine chiar de codul penal, nu? Ca sa aiba cu ce cumpara le cumpara rechizite scolare copiilor. Am o colega insarcinata care refuza sa intre in concediu pre-natal desi e peste puterile ei sa munceasca doar pentru ca salariul, deja infirm, ar deveni jignitor de insuficient.
Eu sunt un caz fericit. De la o luna la alta nu raman cu bani dar imi permit sa imi platesc chiria, mancarea, abonamentul de metrou. E adevarat, sunt un caz fericit si pentru ca dupa-amiaza muncesc intr-o clinica privata, unde consiliez pacientii in legatura cu stilul de viata sanatos, numarul de calorii si altele asemenea. Dar tot nu am bani sa imi cumpar un alt tensiometru, pentru ca cel vechi mi-a fost furat de pe sectie cand aveam stagiul de Pneumologie la Institutul “Marius Nasta. Am ajuns sa nu mai rezist insa, fizic si psihic.[…]
Vreau, vrem sa facem medicina. Vrem sa facem asta in cel mai profesionist si corect mod cu putinta. Vrem sa ne permitem carti, congrese si tensiometre. Vrem sa ne schimbam in costumul de spital la vestiar si sa avem bani sa ne cumparam o supa sau sa platim un taxi spre casa, dupa garda, nu din banii de spaga ci din salariu.
Vrem sa credem ca promisiunle Dvs electorale nu au fost minciuni si ca nu mai dureaza mult pana cand starea de normalitate va ajunge la noi, medicii rezidenti.
Numaram zilele!
Dr. Gabriela Profir”
https://medicrezidentromania.wordpress.com/
Astazi am aflat ca un artist de la Opera Romana, dupa multia ani de scena, are fabulosul salariu net de cca 1200 lei ( si aia neplatiti la timp).
buna seara
motto:
a. nimic nu e perfect,totul este perfectibil
b.fiecare vot conteaza
c. “KISS”= keep it stupid simple
estimari
a; nu sunt in localitatea de domicilui 3,5-4,5 din alegatori in zua votarii(tara&diaspora)
b. din cei de la pct a.voteaza in jur de 1,5-1,8 milioane,inclusiv cei inscrisi pe “faimoasele”liste suplimentare
c. frauda la vot in jur de 10-15%
daca prin introducerea votului prin corespondenta vor vota acelasi numar ca cei de acum inscrisi pe “liste suplimentare”va scadea posibilitatea fraudarii
daca prin introducerea vorului prin corespondenta va vota UNUL in plus fata de pana acum e un castig
cred ca esenta la votul prin corespondenta este verificare “in timp real” al cnp-ului
restul e “vointa politica”si asta nu prea este
Seara buna mister
In Italia , certificatul electoral e obligatoriu pentru oricare cetatean . Ca e in tara sau strainatate .
Fara certificat electoral retras in prealabil ( primit prin posta ori retras personal de la primarie pentru cei in tara sau primit prin posta in tara in care au domicilul ) nu se poate vota . Elimina listele suplimentare si oricare forma de tentativa de frauda .
Romania e VOIT LASATA IN URMA din acest punct de vedere deoarece frauda electorala e sport politic. O “normalitate” ca si spaga la toate nivelurile . Vezi ultimele arestari pe la ministere, agentii de stat .
In alta ordine de idei , sintem din nou campioni . A aparut romanul razbunator , aparator al democratiei (cu cutitul in mana ) 🙂 🙂
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19117565-roman-inarmat-cutit-care-amenintase-musulmani-retinut-fata-unei-moschei-din-franta.htm
@stefan
buna seara
teoretic si in romania exista “cartea de alegator”/se primeste cand se schimba ci-ul sau ar fi trebuit sa fie in posesia fiecarui roman cu drept de vot/as zice ca este echivalentul “certificatului electoral”italian
cred insa ca a fost introdus,^produs ca vreo firma sa primeasca un contract
n-am auzit -cand am votat-sa fiu intrebat-asa,de “pamplezir”de ce ma identific cu ci-ul si nu cu cartea de alegator
Buna seara!
Precizez ca din 2010 pana in prezent cartea de alegator nu s-a mai acordat odata cu emiterea CI!
buna seara
sunteti sigura?am schimbat ci in 2010 si am primit si cartea de alegator
In 2010 , la sfarsitul semestrului I am schimbat si eu buletinul! Si nu mi-a fost acordata CA. Nici sotul meu nu a primit la preschimbare CI cartea de identtate ( nu prea cred ca ar fi doar o neglijenta locala -de sectie ). ( prima CI mi-a fost acordata impreuna cu CA in 2000).
La oricare alegere , italianul voteaza cu certificatul electoral si care se elibereaza cam cu max.30 zile inaintea zilei de vot . Deci , pentru fiecare alegere (ca pot fi mai multe in un an) e necesar certificatul electoral specific alegerii respective .
A fost introdus deoarece :
1- nu aveau evidenta exacta (domiciliu) a celor vreo 40 milioane alegatori .
2- Nu exista o evidenta clara , sigura privind italienii emigrati .
Cartea de alegator nu ar avea nici o valoare, in sectiile de votare compromise votezi cu identitatea altuia si nu-ti stampileaza nimeni cartea de alegator. CA porneste de la premisa gresita ca votul multiplu trebuie evitat cu o stampila, dupa ce votul a ajuns in urna. Votul multiplu trebuie evitat cu un act specific cetateanului si scrutinului, care se lasa la sectia de votare in schimbul buletinului de vot (certificat electoral).
Dupa “sanctionarea” drastica a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni contestat pentru votul din diaspoora , domnul Bogdan Stanoievici a primit un sut in dos fiind numit ,secretar de stat la Ministerul Culturii.
http://www.stiripesurse.ro/nu-mai-e-ministru-dar-tot-i-a-gasit-loc-in-guvern-ce-post-i-a-dat-victor-ponta-lui-stanoevici_944507.html
Buna seara, in SUA, daca esti cetatean american si esti inregistrat ca votant, autoritatea electorala locala iti trimite automat acasa buletinul de vot. Nu trebuie decat sa faci o simpla cerere.
Clemy
Romania nu e USA .
Unii au fost nevoiti sa prezinte adeverinte ca nu sint morti pentru a primii pensia . 🙂
Altii au votat si dupa ani de la moarte . 🙂
Bună seara! 🙂
În Belgia, unde eram pe la începutul lui 2009, am primit, la adresa unde locuiam în Bruxelles, o invitație de a mă înregistra pentru a participa la alegerile europarlamentare din iunie, anul respectiv. Cum ar fi urmat să mă întorc acasă, în țară (undeva, pe la sfârșitul lui februarie), nu am dat curs invitației. În acel document se specifica faptul că am acest drept, fiind cetățean al unei țări membre a Uniunii Europene. Cu câteva săptămâni înainte, onor guvernanții noștri mi-au împiedicat dreptul de vot la parlamentarele din noiembrie 2008 (PM era vestitul Târliceanu), deoarece nu primisem viza de reședință (care, în Belgia se acordă după vreo 5-6 luni de ședere acolo – eu am stat 6 luni și mi-a venit acea viză abia în februarie 2009, puțin înainte de întoarcerea în țară)…
Iar legat de certificatul de alegător, eu mi-am schimbat cartea de identitate undeva pe la începutul lui 2010 și se mai dădeau certificate de alegător (am primit, de-a lungul timpului mai multe asemenea certificate, la fiecare schimbare de act de identitate, dar nu l-am folosit niciodată!).
Stefane, eu stiu ca Romania nu e SUA dar am dat un exemplu ptr ca votul prin corespondenta nu este o noutate pe plan international si ptr ca este relativ usor de aplicat. Ca in Romania nu se doreste asta, ca se incearca sa se faca ceva complicat cand in realitate este foarte simplu, este alta poveste. Ca in Romania identitatea populatiei este vraiste este de asemenea o problema suplimentara. Dar problema cea mai mare o reprezinta lipsa vointei politice ptr a se face pasul asta. Si daca ptr a ma inregistra ca votant trebuie sa merg la consulatul de la Los Angeles, cum trebuie facut ptr a obtine un pasaport de roman stabilit in strainatate (cu programare doar luni si joi), atunci mai bine ma lipsesc.
La evidenta populatiei e un dezastru planificat. Fiecare judet are nevoie de cat mai multi cetateni pe liste deoarece in functie de cati are primeste proportional consilieri locali, judeteni, bani. Asa sunt mentinuti mortii pe liste (era greu sa se verifice de catre fiecare sectorist cine e mort in zona sa dar apare pe lista? e greu ca la alegeri sa puna afise cu un telverde unde sa anunti daca ai vazut pe lista pe vreun vecin decedat?), asa au fost trecuti romanii stabiliti in strainatate ca traind activ in orasele Romaniei (cat de greu e sa verifici la granita persoanele iesite de peste un an din tara?) Ei ar putea vota pe liste suplimentare dar ar trebui scosi de pe listele obisnuite pentru a avea o evidenta precisa ref cati mai suntem in tara (politicienii nu sunt interesati de asta pt ca scade nr celor ce sunt necesari pt un referendum de demitere al unui primar, etc.) Votul prin corespondenta ar putea aduce un oarecare aport de voturi (vezi pe contributors.ro legea din Bulgaria, buna ca inspiratie pt noi) dar nu ar rezolva intrebarea: “cati suntem acum in tara?”
Interesant, nu mi-am dat seama de ce evidenta populatiei e in starea in care e.
Faptul ca SUA iti trimite acasa buletinul in urma unei cereri e echivalent cu a cere un certificat electoral (si buletinul de vot, fireste). E esential ca tu ceri ceva iar statul iti trimite ceva acasa. Nu poti vota direct, comunici intai cu statul si statul iti trimite ceva numai tie.
Buna seara,
Vanghelie reinventeaza calendarul gregorian: februarie are 30 de zile!
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Cine+il+urmeaza+pe+Marian+Vanghelie+in+PSD-ul+adevarat+Veti+vede
buna dimineata! 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-17-ianuarie-in-tara-doctorilor-de-carton-adevaratii-doctori-mor-de-foame/34778/