Europa: 20 decembrie 2012 / Între redresare şi apocalipsă
20/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Va fi 2013 anul ieşirii din criză? Sunt semne că da, dar traseul va fi dureros şi presărat cu pericole precum tensiunile sociale şi incertitudinile politice. Noul an va aduce Europei, cel mai probabil mai târziu decât mai devreme, mult dorita relansare economică şi financiară, asigură majoritatea prognozelor. Rampa este pregătită, construită cu reformele dureroase de pe piaţa muncii şi austeritatea bugetară, dar mai trebuie un impuls suficient de puternic, care va veni probabil din centrul zonei euro. Dar riscurile unor opriri bruşte rămân, cele mai evidente fiind incertitudinile politice alimentate de toleranţa tot mai scăzută a populaţiei la austeritate şi noi puseuri ale crizei în Grecia. Printr-o comparaţie între crizele din Asia din 1997 şi 1998 şi cea de acum a zonei euro, şeful diviziei de macroeconomie globală a băncii americane Morgan Stanley Investment Management Ruchir Sharma arată de ce Europa îşi va reveni în 2013 economic sau cel puţin din punctul de vedere al pieţelor. Traiectoria crizelor este aproape aceeaşi. Teama de insolvenţă a înecat Bangkok-ul şi s-a propagat în Djakarta, Seul şi Kuala Lumpur, provocând proteste de amploare şi alungând investitorii. În criza asiatică, valoarea bursei thailandeze de acţiuni s-a prăbuşit la 30 miliarde dolari, mai mică decât capitalizarea de piaţă a constructorului auto american Chrysler, scrie Sharma într-un articol publicat în Financial Times. Astăzi, cu aceleaşi condiţii se confruntă statele de la periferia Europei. Cu o valoare de 42 miliarde dolari, capitalizarea bursei greceşti este mai redusă decât valoarea de piaţă a lanţului american de retail Costo. Piaţa grecească a scăzut cel mai mult cu 90% din cauza crizei. În Spania, Irlanda, Portugalia şi chiar Italia bursele nu sunt mai valoroase decât Apple. În medie, bursele de la periferia zonei euro au scăzut cu 70%. Integral in Ziarul Financiar.
Apocalipsa Financiară pe care nici Roubini nu a prezis-o. Saxo Bank, specialistul în transactionări online multi-asset și investiții, lansează astăzi, ca în fiecare an, cele 10 predicții șocante pentru anul ce urmează. Este exercițiul periodic pe care îl face Saxo Bank pentru a lansa un avertisment asupra evenimentelor extreme care se pot produce atât pe piața financiară, cât și pe scena politică, ceea ce înseamnă că probabilitatea lor de a se întâmpla cu adevărat este foarte mică, dar nu trebuie să le subestimăm nicio secundă. Din aceste predicții veți afla, de exemplu, că Germania va începe să accepte împărțirea poverii datoriei europene, lucru care, coroborat cu alți factori de cpnstrângere, ar putea provoca o cădere a indicelui DAX până în jurul valorii de 5.000. Apoi, că prețul aurului va scădea până în jurul valorii de 1.200 USD per uncie din cauza revenirii economiei americane și a unui dolar mai puternic, în pofida supraîndatorării Rezervelor Federale. Alte evenimente despre care Saxo Bank crede că ar avea un impact semnificativ ar fi creșterea dobânzilor în Spania până la valoarea de 10%, în ciuda faptului că Banca Centrală Europeană va continua să cumpere titluri guvernamentale, a tensiunilor sociale crescânde și a ieșirii Greciei din joc. Ar mai fi, apoi, desprinderea dolarului din Hong Kong de cel american și atașarea lui la moneda chineză, odată ce Beijingul își dorește ca destinul său economic să fie cât mai puțin legat de cel al SUA și al băncilor centrale.Steen Jakobsen, Chief Economist la Saxo Bank, comentează: “Predicțiile șocante pentru anul viitor sunt, cu precădere, o selecție de evenimente nefaste: fiecare dintre ele poate schimba peisajul financiar și, în anumite cazuri, chiar starea actuală de lucruri în politică. Acum, la sfârșitul lui 2012, volatilitatea este extrem de redusă pe toate asseturile, în special din cauza faptului că nu mai există descoperiri autentice de preț. Într-un asemenea context, orice mișcare în afara a două deviații standard devine șocantă.Aceste 10 predicții nu fac parte din prognozele oficiale Saxo Bank pe 2013. Totuși, ele pot deveni extrem de importante pentru investitori din cauza impactului extrem de sever pe care l-ar avea fie și un singur asemenea eveniment, dacă se întâmplă. Înainte de a tranzacționa și investi, cu toții trebuie să știm care este cel mai negru scenariu – păstrarea capitalului e o cerință vitală, iar portofoliul dumneavoastră trebuie să fie capabil să traverseze o furtună puternică.” Predicțiile șocante Saxo Bank pentru 2013, integral in Capital.
Catalonia: Acord pentru organizarea referendumului de independență. Partidele naţionaliste din Catalonia – şi de la putere şi din opoziţie – s-au pus de acord pentru a organiza în 2014 referendumul privind independenţa. Guvernul central ameninţă că va contesta la Curtea Constituţională o asemenea mişcare. Cert este că, pe fondul agravării crizei, Europa se va confrunta în 2014 cu două cereri de independenţă: Catalonia şi Scoţia. Ar putea urma Ţara Bascilor, unde puterea a fost preluată de naţionalişti. Puterea şi opoziţia naţionalistă s-au pus de acord marţi şi au anunţat convocarea, în 2014, a unui referendum pentru autodeterminarea Cataloniei. Acordul a fost semnat între Partidul Convergencia i Unio al şefului guvernului local, naţionalistul Artur Mas, şi separatiştii din opoziţie – Stânga Republicană Catalană, condusă de Oriol Junqueras. O dată exactă nu a fost încă stabilită însă, iar referendumul ar putea fi amânat doar dacă există motive importante, au anunţat ambele formaţiuni. Totuşi, în viziunea opoziţiei, „singurul motiv care ar putea întârzia convocarea referendumului ar fi căderea unei bombe atomice”. Regiunea – de altfel cea mai bogată a Spaniei – se confruntă deja de ceva timp cu un val de separatism în faţa crizei economice care afectează Spania. Catalanii acuză guvernul central că nu mai respectă înţelegerea de acum câţiva ani în privinţa taxelor şi că îi obligă să dea mult prea mult către bugetul federal faţă de cât dă acesta înapoi regiunii. Pe 11 decembrie, mii de catalani au manifestat la Barcelona. pentru a apăra predarea în limba catalană după ce guvernul central a iniţiat o reformă ce ar reducerea ponderea limbii lcoale în învăţământ. Iar în urmă cu câteva luni, un milion de persoane au manifestat la Barcelona cerând independenţă. Înţelegerea dintre putere şi opoziţie îi va permite lui Artur Mas şi să formeze noul guvern în urma alegerilor. Datorită acestui acord, Stânga Republicană Catalană va sprijini guvernul minoritar al lui Arturo Mas. Acesta promisese că va organiza acest referendum până în 2017, însă opoziţia a forţat organizarea cu trei ani mai devreme. Integral la RFI
Revista Presei de la Deutsche Welle – Lideri fatidici
Desemnarea lui Victor Ponta ca premier şi acceptarea de către preşedintele României, Traian Băsescu, a realităţii politice create de votul alegătorilor au continuat să fie analizate de observatorii occidentali.
Un amplu articol despre “hapul foarte amar” înghiţit de şeful statului prin nominalizarea lui Ponta a apărut în Neue Zürcher Zeitung, care menţionează dreptul constituţional al preşedintelui de a numi un şef al guvernului în conformitate cu propriile aprecieri.
În context, ziarul elveţian evocă profilul politic şi moral al premierului “pro-european şi etic intangibil”, “neimplicat într-un scandal de plagiat”, profil care, schiţat înainte de alegeri de şeful statului, nu corespunde câtuşi de puţin cu al lui Victor Ponta.
Articolul cotidianului din Zürich mai abordează şi raporturile de forţe din USL, refuzul cooptării UDMR de către oamenii lui Antonescu şi sciziunea internă din PNL, un partid care, potrivit analiştilor consultaţi de observatorul elveţian stă să se dezintegreze. Altfel spus, “PNL îşi păstrează coeziunea pe moment doar datorită speranţelor membrilor săi de a se înfrupta din putere”.
Mirajul ei îi animă atât pe islamiştii din Egipt cât şi elita coruptă aflată la cârma Congresului Naţional-African, formaţiunea sudafricană condusă cândva de Nelson Mandela, care tocmai l-a reconfirmat la cârma ei pe Jacob Zuma.
Presa apuseană discută în detaliu despre declinul speranţelor democratice în ambele state africane. Frankfurter Allgemeine Zeitung nu crede că protestele anti-islamiste ale judecătorilor din Egipt vor avea ecoul scontat înaintea celui de-al doilea tur de scrutin cu privire la proiectul constituţional prezentat de preşedintele islamist al ţării, care urmează să transforme Egiptul într-un stat fundamentalist musulman.
Dezolat de punerea pe butuci a democraţiei egiptene, Süddeutsche Zeitung pune degetul pe rană. Ziarul de stânga din München relevă că “statul egiptean e pe cale să fie distrus chiar în aceste zile”, odată cu el “ducându-se pe apa sâmbetei şi cultura politică a uneia dintre cele mai vechi civilizaţii din lume”.
La demolarea altui stat, în speţă a celui sudafrican lucrează de zor Jacob Zuma, liderul, implicat în numeroase scandaluri de corupţie, al republicii şi al Congresului Naţional-African. Grupare care, după cum scrie Stuttgarter Zeitung, “se poate în continuare bizui pe loialitatea a milioane de sudafricani mobilizaţi în anii rezistenţei contra apartheid-ului. Dar acest partid nu şi-a ţinut multe promisiuni. Rata şomajului e înfiorătoare, iar sistemul de educaţie plin de carenţe chiar şi pentru majoritatea de culoare”. Deutsche Welle
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]