Microsoft aduce sarea si piperul, ai nostri…firmele!
04/10/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Clemy
Dosarul Microsoft nu are echivalent printre scandalurile de coruptie care au izbucnit cu regularitate in Romania ultimului sfert de veac. Nu doar faptul ca ancheta in acest caz de coruptie a inceput peste ocean este un fapt cu totul nou (desi Presedintele Romaniei dezminte sau omite anumite aspecte), ci si faptul ca interesul procurorilor nu se rezuma doar la reprezentantii unui singur partid, ci vizeaza ministri si demnitari din mai toate partidele care s-au perindat la guvernare in ultimii ani.
In acest scandal, care are sanse sa devina echivalentul romanesc al “Mani pulite”, ancheta judiciara care a zdruncinat din temelii sistemul politic Italian, ieri a avut loc un alt episod.
Presedintele Traian Basescu a aprobat inceperea urmaririi penale pentru cinci ministri: Adrian Ticau, Gabriel Sandu, Teodor Atanasiu, Nicolae Tanasescu si Daniel Funeriu. Acesta a fost probabil startul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale. Spun asta pentru ca nu am nici cel mai mic dubiu ca, pe masura ce ancheta va inainta si autoritatile americane vor face presiuni pentru ca dosarul sa nu fie ingropat, efectele acestui scandal vor reverbera si in campania electorala prezidentiala romaneasca.
Pionul principal al acestei anchete nu il reprezinta de pilda Daniel Funeriu, ci Ecaterina Andronescu, senatorul care a declarant ca isi da foc, si care, pentru a fi protejata de intrebarile procurorilor, Calin Popescu Tariceanu a trimis Senatul in vacanta. Sunt aproape convinsa ca atunci cand Ecaterina Andronescu a declarat ca “nu a luat nici un ban” era sincera. Nu cred ca Ecaterina Andronescu a luat vreun ban pentru ea personal, dar sunt la fel de sigura ca a vegheat ca banii din mita pe care reprezentantii Microsoft au oferit-o cu generozitate sa ia drumul partidului si, mai ales, catre Adrian Nastase.
PSD are deci toate motivele sa o protejeze pe fosta ministra a invatamantului. Daca intr-un moment de ratacire si slabiciune domnia sa incepe sa vorbeasca, tot esafodajul financiar al PSD se poate darama ca un castel de nisip. Dar scandalul Microsoft are mai multe picioare decat un miriapod si in atentia procurorilor pot intra numerosi alti demnitari ai PSD, incepand cu Adrian Nastase si terminand cu Victor Ponta. Tocmai asta vrea sa evite partidul lui Ion Iliescu si tocmai pentru asta o protejeaza pe Ecaterina Andronescu. Si aceasta tentativa transparenta a starnit mania indreptatita a Victoriei Neuland. Domnia sa a apreciat corect: multi lideri din Europa de Est nu inteleg ca apartenenta la NATO si UE presupune si respectarea unor reguli.
Sigur, PSD a sarit sa sustina ca declaratia se refera la Viktor Orban si nu la actualii lideri ai Romaniei. Declaratia se referea categoric si la Viktor Orban, dar asta nu inseamna ca doamna Neuland s-a referit doar la premierul Ungariei si liderii PSD, prin graba cu care s-au repezit sa arate cu degetul in directia opusa, au aratat ca, de fapt, cuvintele reprezentantului American i-au usturat cat se poate de tare. Si problema PSD nu este doar ca Departamentul de Stat se stropseste la liderii sai, ci faptul ca in contextual anchetei Microsoft alti investitori americani s-ar putea sa fie mai atenti cu micile sau mai marile cadouri pe care le fac liderilor romani.
Intr-o campanie electorala in care multi adversari ai lui Victor Ponta il ataca doar cu manusi pe premier, actiunea procurorilor poate oferi putina sare si piper unui meniu electoral altfel fad. Si sper ca nu vom asista doar la condimentarea actualei campanii prezidentiale ci, mai ales, vom vedea si cum mizeria stransa in ultimii ani in politica romaneasca va incepe sa fie curatata. Cu procurorii DNA si cu autoritatile americane alaturi, daca altfel nu se poate.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua!
Poate Andronescu nu a luat nici un ban in mod direct … poate este “saraca si cinstita”, dar a patronat si patroneaza un sistem care a pus educatia pe butuci
Poate ea nu a luat nici un ban din aceasta mita … dar cei din preajma ei da ….si ea a avut grija de ei … si-a format propriul sistem de persoane care ii sunt “datoare” cu ceva
Poate nu a semnat ea pentru baza cutezatorii,dar cineva (Costoiu???) a semnat in numele ei… sa nu spuna ca nu stia
Una peste alt extrem de nociva aceasta Cati … cam la fel cu un alt “sarac si cinstit”
buna! 🙂
Androneasca e de moda veche, ea nu fura personal, ci doar tine de sase!
Hahaha … si cred ca are notite foarte precise cu cine, ce, cum si cat
nu cred ca andronescu trebuie sa devina subiect de dezbatere
e un iliescu in fusta
nu o poti schimba( si afirm in cunostinta de cauza)
devierea “microsoftgate”numai la andronescu e echivalentul pierderii perspectivei/ea e “expandable”si a ataca numai pe ea e echivalent cu a nu vedea nocivitatea celorlalti
e la fel ca binomul nastase -ponta/toti s-au concentrat pe nastase si ponta-esenta problemei nastase- a fost neglijat
vedem azi rezultatul
De acord cu iliescu cu fusta si imposibilitatea de a o schimba
E vorba de un intreg sistem care a functionat indiferent de culoarea politica
buna ziua
poate ca e bine sa incercam si “sinergia”evenimentelor
2012-us dpt of state denunta atacul la statul de drept in romania
eforturi “neuzuale”pentru a pastra romania pe calea dreapta(unii ar zice vestica sau occidentala)
2013- reasezare a pozitiilor,lupte de guerilla si-de ce nu-evaluari si incercari de atragere a protagonistilor decidenti din romani de o parte sau alta/acutizarea problemei ucrainiene/estimare proprie:joc cu suma zero
2014- actiunile rusiei in forta in est
– derapaj tot mai accentuat al lui orban,viktor
– bulgaria – o miza pierduta( a fost pariul german din 97,clar pierdut)
– turcia- erdogan tot mai puternic si imprevizibil
– germania-place sau nu trebuie inteles EU-imprevizibil
– evolutia din OM unde “teroristii” incep sa joace pe cont propriu(sper ca suntem de acord ca ei nu loaca de capul lor)
si …romania
incepe sa devina interesanta pentru “facatorii de carti” sau “ordonatorii de muzica”
eu n-as zice ca US nu e interesata de romania,e interesata la fel cum e interesata de evenimentele din HK
problema romanilor acum e simpla,aceasi din 1848,vor in lumea “vestica”sau vor in “eurasia”
sa nu credem ca romania e “buricul pamantului”
e ,de fapt, dilema “catavencu” magistral sintetizata in expresia”noi de ce sa nu avem falitii nostri”
care sunt falitii? nu stim si depinde de noi,de noi toti
ccele de mai sus le spun citind ce apare despre “microsoftgate”&lukoil/a se vedea abordarea celor doua companii/microsoft,lasa justitia s-si urmeze cursul,lukoil face presiuni
Corecta analiza … numai daca te uiti la cat “s-a plimbat” Friedman prin regiune
Dar US nu poate face totul singura … si nici nu cred ca sunt dispuse …. oricum fac eforturi “neuzuale”
problema e ce face si Romania … si optiunea aleasa “vestica” sau “eurasia” se va creiona destul de clar in urma acestor alegeri
@miki
intai,interventiile Dvs,sunt intotdeauna pline de bun simt( e opinia mea)
doi,cred ca aveti o calitate=”ganditi si va intrebati daca ce se spune e adevarat”
acum,
eu ma consider un tip “liber”/asa cum @theo era/tin la tara mea dar nu pot sa nu spun daca ceva-in opinia mea- e in neregula/cred ca si el si eu nu depindeam “finaciar”de romania,doar ca suntem..”romani”
trei am fost in US de doua ori in 12 luni( ca orgoliu,unii americani nu cred ca sunt expirat si ma mai folosesc ca ei au nevoie mereu de un gicacontra in proiectele lor)
firmele care ma “folosesc” nu sunt “domestice”,sunt poate neuzuale ,dar se uita mereu la perspectiva “beyoud US”
concluzie la cele de mai sus:
US
“low level” habar n-au ca exista o romanie/ca sa ne bucuram=habar n-au ca exista si altcevain afara de US
“medium level” exista in europa,polonia si romania.care sunt pro americane
polonia-nu stiu de ce – e consderata “granted” pro americana
romania-e “mix feeling” si culmea,asta e datorita politicii lui ceausescu/unii zic ca a fost prorus autentic( genuine)altii zic ca a fost antirus autentic(genuine)
a defini azi natiunea e dificil
as zice ca trebuie sa definim interesul personal=vreau natiune sau nu
global US vor natiune( sa uitam de chestia united states),Rusia pare ca nu
aparent e invers/de fapt US “au”reusit sa formeze o natiune,Rusia nu
ce vrea romania,care e interesul romaniei?
mie mi se pare evident=o natiune
cam aici suntem de vreo 150 ani si inca nu ne-am lamurit
cat o mai putem lalai?
habar n-am.dar nu prea mult
cele de mi sus in completare la “faliti”
Multumesc 🙂
De citit … despre master planul de transport
http://www.contributors.ro/administratie/habemus-master-planum/
Buna seara 🙂
Planurile de autostrazi, si master planurile sunt o apa si un pamant. Arata cam asa:
http://karikaturapolitika.wordpress.com/2013/12/04/harta-viitoarelor-autostrazi-ale-romaniei/
In rest e gargara – sau ca varinta – Popey…
MS, ca orice firma serioasa, nu lucreaza neserios… Nici macar la mita… Exista praguri de “gentlemen’s agreements” peste care nu trece nici un corupator…
Nu si la noi, unde socialismul biruitor, ne-a invatat ca nu exista limite. Si eu cred ca MS, este doar deschiderea. Urmeaza potul mare. Foarte mare… Deschiderea a fost 9 ministri. Unde se va opri potul?
Nu uitati SintestiValey si legati de Manualele digitale…. Nimic nu se rupe, dar poate sa-si schimbe sensul…
Cred ca pe margine se incalzesc o multime de jucatori. Unii sunt blonzi si poarta Vuitoane, altii au ochelari si mint cu fiecare expiratie. Bomba nu mai ticaie, ci a explodat, chiar daca unda de soc nu a ajuns incain media romaneasca…
Seara buna
In premiera nationala (mai ceva ca SRI , SIE , DGIA 🙂 ) lista oficiala a celor 87 societati , asociatii romanesti care fac lobby la UE .
http://www.lobbyfacts.eu/explore/results?category=&country=3465&op=Search&form_build_id=form-7ZxVyr_ISHmqIY6ONJu1Ug85LWwX7xcMCS2uT2VDlgE&form_id=lobbyfacts_exposed_filter_form
La fiecare e scris si cifra de bani pe care o pot “misca” .
Salut de seara buna.
Hai sa torn niste gaz: http://www.theguardian.com/technology/2014/apr/07/uk-government-microsoft-windows-xp-public-sector in focul textului semnat de clemy. Diferenta de abordare. Poate nu e varianta optima. Dar este oricum total diferita fata de ceea ce s-a practicat si practica pe aici.
Cam multe perne si mese pe iahtul ala, stefan. Adicatelea… cam “kitschoasa” impreunarea dintre tehnologia de ultima generatie (a carei “emblema” se vede in varful catargului) si abundenta orientala de perne si divanuri. Brobabil c-o fi fost facut “pa comanda” pt vreun “seic”. Putea sa ceara si niste reproduceri (eventual originalele) Delacroix.
Salut @ken
Am lucrat cot la cot cu niste meseriasi italieni care in anii 70 au fost in Arabia Saudita la construit castelul uneia din surorile marelui seic sef de tara de atunci . Imposibil de imaginat ce chestii au fost bagate in constructia aia .
Un singur exemplu , gradina a fost realizata cu pamant italian adus special cu avionul , plante ornamentale specifice zonei si cum zona era desertica , sistemul de irigare a plantelor a fost subteran . Cite un tub pe sub pamant la fiecare planta .
Cat priveste strict poza respectiva , e universal recunoscut ca macaronarii sant meseriasi in barci , si yahturi . Oricum respectiva “barcuta” e un experiment , un exercitu ingineristic . intimplator 🙂 imediat vandut unui arab . 🙂
Sisteme d-alea de irigatii au pana si gretili (ii stii… ie aia despre care refomistii zicea ca ie paria evropii) la plantatiile de kiwi. Sau sa vezi cum se plimba aspersoarele singure pe plantatiile de bumbac (gretili ie pa locu doi mondial la exportul de bumbac). Fiecare bucatica de pamant arabil are la unul dintre hotare un mic … (sa-i zicem asa) sopron de pe acoperisul caruia vezi legatura la stalpu de buleftrica si in care sunt instalatiile de comanda/control. Ma disctrau teribil anal-istii care dadeau ca fiind nashpa grecizarea romaniei.
Am scris doar o simpla opinie despre ce-am vazut in poze. E adevarat ca “barcuta” este eleganta si svelta si cu o ingenioasa repartizare a puntilor. Dar m-a frapat abundenta de tapiserie 😀 Care, firesc, a atras imediat cashul celor care au in legende pesteri pline cu_covoare persane. Cred ca decorarea finala a fost facuta dupa parafarea tranzactiei. Altminteri e ca si cum ai pune pestele de sticla pe “plasma”. Si “rapirea-din-serai” deasupra pe perete 😛
😆