….Sau in declaratii bombastice sa ne luptam? Basescu, Macovei si referendumul
01/10/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Exista cateva lucruri cu care nu se glumeste in politica, mai ales ca ele sunt expresia directa a suveranitatii poporului: acestea sunt alegerile si referendumul. Bun, stim ca intreaga clasa politica e o gluma sinistra si ca alegerile tind sa devina o mascarada, multumita celor care asteapta sa li “se dea” si voteaza cu cel care aduce punga cu mai mult zahar si faina.
Insa acesta nu e un motiv pentru ca si referendumul sa ajunga o gluma proasta sau o maciuca de campanie electorala, folosita de oameni care stiu foarte bine ca nu sparge complicitatea transpartinica, ci doar vajaie cand o invarti prin aer, fara a produce efecte reale.
La sfarsitul saptamanii trecute, Presedintele Romaniei s-a dus intr-un soi de “pelerinaj electoral” la PNTCD, partidul aluia pe care el l-a botezat “avocatul ala mic cu capul mare” (Pavelescu) pentru a mai cersi niste voturi pentru Elena Udrea, mare loialista si pragmatica pana in varf de pantofi. Si cum in partidul acela care incape intr-o debara (plina de conserve!) mai exista niste nostalgii monarhiste (cel putin asa pare), nu se putea ca Presedintele sa nu lea dea obolul, vorbind de…un referendum pe tema formei de guvernamant.
“Stiu ca in sufletul dumneavoastra este o intrebare: cum sa fim impreuna? (..) Eu sunt un republican, dumneavoastra sunteti monarhisti. Am vrut sa stiti ca stiu acest lucru si ca, probabil in perioada dupa prezidentiale, va trebuie sa discutam cinstit […] “As spune ca si unii si altii sustinem acel capitalismul popular care inseamna o sansa pentru fiecare. Problema republica sau monahie cred ca va putea fi discutata la un moment dat si, de ce nu, nu vad niciun impediment, daca si unii si altii vom avea curajul, sa o si transam, sa organizam un referendum national pe aceasta tema” (Sursa).
Ca sa vezi unde era monarhistul in animo, cu 10 ani de mandat la Cotroceni! Dincolo de gretosenia lingusirii membrilor PNTCD, care sarea in ochi si unui orb, exista ceva si mai strident: ignorarea cu superbie ignobila a prevederilor Constitutiei privind limitele revizuirii.
Art. 152, alin (1):
Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.
De acord ca putem specula pe internet, in ziare sau la piata cu privire la revenirea monarhiei de tip Duda la putere, insa aceasta este privilegiul cetatenilor, nu al parlamentarilor si cu atat mai putin a Presedintelui Romaniei, care a jurat sa respecte Constitutia tarii si sa garanteze buna functionare a institutiilor statului.
Suprematia Constitutiei (unul dintre cei doi piloni statului de drept, alaturi de independenta Justitiei) nu este moneda de schimb contre unor nenorocite de voturi, nici macar pentru Presedintele Romaniei (cel care a fost salvat in 2012 din lovitura de stat de catre CCR, care a respectat la sange Constitutia)!
In mod normal, as fi oprit aici acest articol, daca nu as fi vazut azi un interviu acordat de Monica Macovei pe ziare.com, mai bataioasa ca oricand (si care, se pare, ca sare din ce in ce mai des peste decenta de fier care o caracteriza, virand spre un soi de vladțepeșism ilegal care nu o prinde deloc). Decisesem deja sa nu aduc in atentia cititorilor aspectele juridice ale declaratiei Monicai Macovei de la finalul saptamanii trecute (tot despre referendum), insa se pare ca apropierea campaniei i-a crescut si ei adrenalina si i-a diminuat discernamantul. Zicea dansa acum 3 zile:
“Monica Macovei a declarat ca, avand in vedere aceasta realitate, ii solicita presedintelui Traian Basescu “sa faca toate demersurile pentru organizarea unui referendum in data 16 noiembrie 2014 cu urmatoarea intrebare: ‘Sunteti de acord ca parlamentarii, ministrii si presedintele Romaniei sa nu beneficieze de nicio forma de imunitate, cu exceptia opiniilor politice?’ Iar raspunsul trebuie sa fie simplu: da sau nu”. “Aceasta solicitare pleaca si in scris catre presedinte. Am ales aceasta data, 16 noiembrie 2014, pentru ca sondajele arata ca oricum vom avea turul II al alegerilor prezidentiale si costurile vor fi mult reduse pentru un astfel de scrutin”, a spus Macovei, exprimandu-si speranta ca raspunsul sa fie favorabil, iar romanii sa fie chemati pe 16 noiembrie “sa rezolve ei aceasta problema a imunitatii demnitarilor, parlamentari, ministri, presedinte si sa-i faca egali cu toti ceilalti romani” (Sursa).
Sublim, Vlad Tepes in persoana nu ar fi formulat mai bine intrebarea, insa avem doua probleme mari si late:
– prima e ca am avut deja un referendum convocat de Presedintele Romaniei si validat de popor (prin prezenta) si de CCR (printr-o Hotarare), care insa a ramas nepus in practica, pentru ca Parlamentul si-a bagat picioarele in vointa suverana a poporului. La ce mai foloseste inca un referendum care, dupa toate aparentele, va fi si mai ignorat ca cel din 2009?!
– a doua tine de jurisprudenta CCR, pe care Monica Macovei ori a uitat sa citeasca (m-as mira!), ori pur si simplu se face ca nu o vede (in focul campaniei), care arata ca imunitatea parlamentara este strict pentru opinii politice. In multitudinea de Decizii ale CC, care expliciteaza limitele si continutul imunitatii, citez doar una singura (Decizia 284/2014):
“De altfel, in ceea ce priveste limitele dreptului de exprimare, Legea fundamentala prevede la art. 72 alin.(1), avand ca titlu marginal ‘Imunitatea parlamentara’, potrivit caruia ‘Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului’. In conformitate cu dispozitiile art.84 alin. (2) din Constitutie, ‘Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplica in mod corespunzator’. Analizand semnificatia juridica a institutiei imunitatii, Curtea constata ca aceasta este o garantie constitutionala, o masura de protectie juridica a mandatului, care are menirea sa asigure independenta titularului mandatului fata de orice presiuni exterioare sau abuzuri. Garantia prevazuta la art.72 alin.(1) din Constitutie incurajeaza titularul mandatului in adoptarea unui rol activ in viata politica a societatii, intrucat inlatura raspunderea juridica a acestuia pentru opiniile politice exprimate in exercitarea functiei de demnitate publica. Insa, titularul mandatului ramane raspunzator, conform legii, pentru toate actele si faptele savarsite in perioada in care a exercitat functia publica si care nu au legatura cu voturile sau opiniile politice“.
Prin urmare, la ce serveste sa bati la porti juridice deja deschise de CCR? Si mai ales, cum iti inchipui ca un eventual referendum validat va fi urmat de o modificare a Constitutiei numai pentru a introduce “modificarea Macovei” in articolul 72? Mi-e putin jena sa o spun, insa asta e: candidatul Monica Macovei este diferita (nu in bine) de omul politic si de ministrul Monica Macovei. Cat despre declaratia de azi cum ca merge pana la dizolvarea Parlamentului daca va castiga prezidentialele, putina retinere nu ar strica: Parlamentul va merge pana la demiterea ei in doi timpi si trei miscari, gratie majoritatii PSD-iste si cvorumului de 30% la referendum.
Nu inteleg de ce doi oameni politici de calibru, ca Traian Basescu si Monica Macovei trebuie sa fie ei cei care iau in deradere referendumul si il folosesc constient ca arma (inutila) de campanie electorala. Dincolo de tristetea situatiei politice, te incearca si un sentiment de revolta: de cand a ajuns referendumul sa fie luat in deradere chiar de cei care ar trebui sa ii inteleaga cel mai bine valoarea?
Indiferent ca te cheama Basescu sau Macovei, obligatia de a respecta Constitutia ramane aceeasi, oricate merite ti-ai aroga in calitate de tata sau de mama sau chiar de Mandela Justitiei (reformate)!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
stima noastra si mandria , randunika- Romania ! http://www.hotnews.ro/stiri-comisar_european-18216561-live-video-text-corina-cretu-audiata-parlamentul-european-intre-orele-10-00-13-00.htm
felicitari artizanilor acestei numiri – pentru smecheria propunerii de fatzada a lui Ciolos , cand de fapt sforile erau trase pentru lepra lui ilici. sa ne traiesti tovarase basescu si pentru aceasta manevra .
Buna Ziggy! 🙂
Stima noastra si mandria! Uite unde se ascundea cu grija monarhistul!!! Ca si la PSD – tov. Ilici care a inzestrat cu grija familia regala – inclusiv cu paduri , pe langa palate -, intretinerea Palatului Elisabeta de la buget, inaltarea in grad urgent a principelui Duda, stipendii acordate aceluiasi pentru lobby in strainatate, etc, etc. Se mai aude ceva de luptele de cocosi si Irinuca?
buna ! 😀 in RO e imposibil de aflat amanunte despre cum decurge ancheta din cuibarul dudailor – avem mass media ( reformatoare sau latrinista 😀 ) discreta pe acest subiect !
http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-18218186-corina-cretu-despre-decizia-guvernului-taia-bugetul-pentru-absorbtia-fondurilor-nu-judec-deciziile-guvernului-meu-nici-ale-altor-guverne.htm
Ticaloasa si proasta aceasta blonda creata.
//Comisarul desemnat pentru Politica regionala, Corina Cretu, a declarat, miercuri, in Parlamentul European, ca va trebui sa incurajeze statele membre sa “puna cat mai multi bani la partea lor de cofinantare” a proiectelor europene, insa a refuzat, iritata, sa comenteze decizia Guvernului de la Bucuresti de a taia circa 4 miliarde de lei tocmai din bugetele necesare absorbtiei fondurilor europene, sustinand ca ea “nu judeca” hotararile Executivului. //
Ce i-a raspuns reporterului Hotnews ?
//”Intrebarea dumneavoastra nu a fost potrivita,…//.
Extraordinar. De ce nu a spus ea reporterului ce intrebare sa ii puna?
Ce scrie Narcisa Iorga la ea pe Facebook ?
//Narcisa Iorga, afară din CNA. OUG pentru cvorum redus”. Acesta este titlul unui articol postat pe un site de știri apropiat puterii. Cred destul de tare că știrea e reală și mă mir că a fost scăpată public. Spune că eu nu voi mai obține un nou mandat, așa cum preconizam, iar Guvernul va emite o ordonanță de urgență care va modifica legea audiovizualului pentru 60 de zile. Au patentat deja metoda cu legea aleșilor locali. Ordonanța va prevedea reducerea cvorumului de ședință al CNA de la opt la șapte membri.
După ce am citit știrea, am făcut o retrospectivă a zilei de ieri, apoi niște calcule și iată ce rezultat am obținut: se forțează legea, astfel încât președintele Traian Băsescu să nu mai poată propune pe nimeni în CNA până la sfârșitul mandatului. Pe 14 octombrie, două locuri rămân libere în CNA, din care unul ocupat de mine. CNA mai poate funcționa până pe 4 noiembrie, când expiră alte două mandate. Moment de blocaj, în chiar timpul campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor. Ca să nu dea naștere la dezbateri publice pe acest subiect, Guvernul poate emite o ordonanță de urgență de reducere a cvorumului CNA la șapte membri, așa cum susține DC News. Șapte membri vor fi la acel moment în CNA, patru fiind cu mandatele expirate. Dacă valabilitatea OUG este de 60 de zile și e emisă de Guvern pe 1 noiembrie, ea va fi valabilă până la 31 decembrie 2014. Mandatul președintelui Băsescu expiră pe 22 decembrie. Nimic mai simplu. Îl scot din joc pe Băsescu, nu sunt acuzați că au blocat CNA în mijlocul campaniei, iar dintre cei șapte membri ai CNA, cinci sunt loiali intereselor puterii, în frunte cu Laura Georgescu. Televiziunile proguvernamentale vor dansa pe mese, cele antiguvernamentale vor sufla și în iaurt. Dacă ar fi recurs la un vot negativ în Parlament față de persoana mea și pozitiv față de propunerile Guvernului, ar fi fost mai complicat de explicat. Senatorii PDL și PNL care au boicotat ieri ședința comună a comisiilor de cultură nu au făcut decât să ușureze misiunea strategilor puterii. Nu mă mai întreb de ce.//
Monica Macpvei, decalog electoral.
Macovei si-a prezentat programul politic sub forma a zece porunci:
Sa nu ai alti stapani decat cetateanul
Sa nu tradezi interesul national
Sa nu ataci institutiile statului
Sa nu furi si sa nu risipesti banul public
Sa nu minti, sa nu plagiezi, sa nu calomniezi, sa nu mituiesti
Sa-ti inmultesti banii si creatia
Sa-ti educi copiii
Sa-ti respecti parintii si sa-ti ajuti semenii
Sa cultivi solul si sa protejezi natura
Sa-ti respecti identitatea, valorile si trecutul ca sa ai un viitor.
Nu suna rau (bun, lasam la o parte tenta religioasa a programului unui candidat care vrea sa de afara crestinismul din scoli, inlocuindu-l cu istoria religiilor – facuta din care perspectiva si dupa ce autor? – ).
La 6 trebuia “sa iti inmultesti cinstit banii si creatia”. Ca si aia din PSD isi inmultesc banii, insa necinstit!
Si la 7: Sa iti educi copilul. Cum? Talhar sau cetatean? Trebuie un complement care sa arate sensul educatiei!
Si la 10: La respectarea identitatii, nu va suparati, intra si valorile religioase, orice ar zice Monica Macovei.
In rest, e excelent!
Ziua buna
Intr-un trecut nu foarte indepartat Politeia sustinea orice miscare pornita de la “firul ierbii”, si as enumera aici doar cazurile Noua Republica si Forta Civica. Ambele au fost initiative in care s-a crezut aici (si eu m-am numarat de fiecare data printre cei care s-au raliat, strangand pana si semnaturi pentru Neamtu), care erau cu ceva diferit fata de ce era pe piata.
Acum insa, comunitatea Politeia sprijina candidatul unei aliante electorale pe care cu greu o putem credita cu bune intentii, o alianta formata din PNL, partidul pe care nu de mult il huleam mai ceva decat Pesedeul, partidul care a fost partas si chiar vioara 1 la lovitura de stat din 2012, si PDL-ul lui Blaga, in care iata ca am reusit sa regasim charisma si speranta intr-o Romanie mai buna. Partid despre care s-a scris aici si in articole, si in comentarii inca de acum 2 ani ca va ajunge partid balama – curva cui da mai mult.
Toate acestea s-au uitat acum, si Klaus Johannis este acum imaculat, cavalerul justitionar care il va invinge pe Ponta si va duce Romania pe noi culmi. Si asta de ce? Pentru ca MRU a ajuns cumva partas al acestei coalitii. Ai pentru ca MRU a fost sprijinit aici. Numai eu stiu cat lobby am facut pentru MRU si cat de mult credit i-am acordat, inca de la numirea ca prim-ministru. Am crezut ca un naiv pana in ultima clipa ca exista un plan si el va deveni presedintele Romaniei. Am cel putin 10 pariuri pe care urmeaza sa le pierd pe 16 noiembrie, norocul meu este ca majoritatea celor cu care am pus ramasag au uitat ca sustineam ca MRU va fi presedinte in 2016.
Insa gata. Ne place sau nu, MRU a fost inghitit de monstri. Nu ma intereseaza ce i s-a promis. Chiar si in cel mai optimist caz, cel in care va fi numit PM daca Ponta va pica vreodata, pentru mine MRU este uitare. Si asta pentru ca nu a stiut cum sa exploateze potentialul si spatiul neocupat din dreapta, si pentru ca acum nu il vad in campanie.
Tot pe acest blog, Monica Macovei este atacata si ironizata. O initiativa asemanatoare cu celelalte sprijinite aici, pornita de jos si de l 1% in sondaje, de data aceasta nu este sustinuta. Pentru ca MRU si pentru ca Johannis.
Afla @Cetatean ca postul tau nu se diferentiaza de declaratia Noricai Nicolai de ieri: Hai domle, lasati-ma cu baliverne d-astea cu referendum si popor. Pai daca exista calea prin Parlament, de ce sa mai cheltuim banii pe referendum? Parlamentul poate sa faca si el asta.
Asa este, costurile unui referendum ar fi prea mari pentru un buget in care se dramuieste fiecare banut. Si da, Cetatean, ce rost are sa faci un referendum daca stii ca oricum nu se va schimba nimic? Mai bine hai sa stam acasa, cred ca nici la vot nu trebuie sa mergem ca oricum stim ca iese Ponta.
eddy ,salve 🙂
nu mi s-a parut ca politeia il sustine pe santa klaus nici explicit nici implicit.Si teoria si pragmatismul mai pot sa astepte nitel.
mai e mult pana de[arte miscarile tectonice sunt abia la inceput.
Eduard,
unde ai vazut sprijin pentru iohannis pe Politeia?!?! Poate aici: http://politeia.org.ro/editoriale/avem-candidat-al-dreptei-reunite-iohannis-2009-pardon-2014/30382/
Si de cand MM a devenit infailibila?!
Vezi, tu, Eduard, eu nu cred ca ai uitat ca Politeia a fost mereu in prima linie de aparare si sprijin a lui Basescu, insa asta nu a inemnat idolatrizarea lui. Cand a gresit, l-am criticat cu argumente, iar cand a trebuit sa il sprijinin, am sacrificat sanatatea (Theophyle/Desy) sau timpul liber si familia (eu). Nu mai vorbesc de minunatii comentatori zilnici.
Deci, la topic: MM a gresit cand a cerut referendum pe un subiect pe care CCR deja l-a reglementat. Poate o fi cool sa intri pe motocicleta in studio si sa oferi cartuse moderatoarei. E o manevra de campanie care nu o prinde. Puteam sa scriu despre asta, insa era nerelevant.
Insa tocmai pentru ca imi pasa si nu am chef sa o vad pe MM facand politica si campanie ca un politruc de asta semnalez unde o ia pe aratura.
Nici Basescu, si nici MM nu sunt icoane in altar sa le pui la inchinat si nu vrea sa ii vad cum isi bat ei joc de referendum si de cei care ii sustin sau i-au sustinut! Sa fie clar: Constitutia e valabila si pentru ei!
salutare all 🙂
salve City 🙂
interesant decalogul monicai ! si corecte observatiile facute.
daca poruncile nu sunt cioplite inca in lut ars ptr. a fi lasate mostenire posteritatii ,poate autorii mai pritocesc putin la dansele ptr ca as avea si io niste observatii 😀
-cuvantul familie nu e deloc prezent.Ar trebui folosit si ridicat la rang inalt,semnificant(chiar daca aparent ii descopera o mica vulnerabilitate)
-institutiile statului trebuie atacate cand acestea nu-si fac datoria(in logica unui cerc inchis,o institutie daca respecta cetateanul n-ar trebui atacata dar ,cred ca ar fi trebuit mentionata ideea intr-o forma mai explicita,o reformulare eventual)
-educatia este o chestiune f. importanta.Poate fi ea lasata doar la indemana parintilor ? Cat de mult trebuie implicata scoala,a. i. pe langa programul de invatamant,sa contribuie complementar la o educatie echilibrata a progeniturii.Cate “culturi” se ciocnesc aici ? 😆 Am avut cu diversi o gramada de discutii f. aprinse,plecand de la extreme,educatia nu se face de catre profesori ,pana la parintii nu au timp ca sa se ocupe de copii(o societate mult prea aglomerata) Cam pe unde s-ar plasa orele de religie ? O fraza de impact scurta si integratoare a acestor idei mi s-ar parea mai potrivita
Ca decalog insa ,ideea e excelenta.
Mie mi-a placut si ” mamitzica macovei face ordine ” sau M(majuscula) cu piciorul din dreapta semn de exclamare. 😆 mai trebuie insa,n-ajunge
singura nu-si va putea promova sansele.Cred ca are nevoie de un palier intermediar care sa-i “preia si sa-i distribuie” mesajul
cand spun “singura” ,desigur,nu ma refer doar la ea.Sunt deja niste oameni f. valorosi care o sustin si care se implica.
Si inca ceva: cum adica referendumul cu 300 a ramas fara urmari? Spune City, ca tot esti expert CCR, modificau astia Constitutia sau nu fara blocarea de catre CCR cu principal argument chiar faptul ca nu poate ignora vointa poporului suveran? Pana una alta, referendumul ala a blocat modificarea Constiutiei dupa bunul plac PSD. Coincidenta sau noroc. Sau niciuna.
Buna seara inca o data! 🙂
Eduard,
Acest blog a sustinut NR, dar nu pana in panzele albe si cu argumente contra la momentele respective. MM nu este nici “atacata si nici ironizata” aici. Daca doresti sa-l susti pe dl Neamtu si eventual pe dl. Vlaston – mare sustinator al lui MN – vezi ca este la dna Udrea.
Fiecare om are dreptul la opinia sa aici, cu argumente si fiecare este liber sa voteze. Argumentul meu este ca Iohannis – pentru moment – reprezinta dreapta cu cele mai multe voturi, contra dlui Ponta si a PSD-ului dornic sa puna mana pe justitie,
Pariurile tale pentru MRU te privesc in particular. Eu l-am sustinut in campanii de la inceput, nu numai aici, pe blog. Aici ramasese sa scrie Theophyle. Multi inca il sustinem si nu, nu cred ca i s-a promis ceva sau ca “a fost inghitit”. A fost votata absorbtia in BPN-ul FC si asta s-a decis prin vot deschis si majoritar.
Iar la intrebarea ta “de ce MM nu este sustinuta de acest blog” raspunsul meu este : acest blog este independent si de dreapta si sustine pe cine are cele mai multe sanse contra PSD. Repet: fiecare are dreptul la opinii si la vot.
Buna seara,
Elena Udrea, audiata la DNA, ca martor, in dosarul lui Gheorghe Stefan.
http://www.ziare.com/udrea/candidat-alegeri-prezidentiale-2014/elena-udrea-este-audiata-la-dna-1325264
b1a trimis la DNA intrebarea:”ce calitate are Ponta in dosarul Microsoft”?
Raspunsul primit:
”În acest moment, persoana menţionată de dvs. în solicitare (n.r. Victor Ponta) nu are calitate de suspect sau inculpat, în dosarul la care faceţi referire”.
Ce or vrea sa zica cu “in acest moment”?
Simplu, inseamna ca FBI-ul american, in sapaturile care le fac, n-a ajuns inca la numele WP. Nu depinde de DNA, ai nostri nu-s asa prosti sa sape asa adinc. Au si ei familii, copii. Nimeni normal la cap nu vrea Sindromul Panait.
Buna de seara
Multumesc pt traducerea din “limba-juridica”, Citi
Decalogul mi se pare ok, atat pe forma cat si pe fond. Se mai gaseasu cateva “porunci” de adaugat.
Propunerea CSAT (despre care s-a mentionat in rev.presei) mi se pare ok. Lectiile de securitate cibernetica pot inlocui religia, de exemplu.
plus ceva ce a lipsit din rev.presei:
http://www.gandul.info/puterea-gandului/adevaratul-genocid-economic-13353932
salut, ken 🙂 Mda, daca lectiile de securitate sunt tinute de Nasul de la SRI, poit inlocui si Tatal nostru!
Vladtepesismul Monicai Macovei nu poate decat indeparta publicul. La fel cum lozinca “Schimba-i cu forta” i-a facut rau lui MRU, indepartand moderatii. N-a mai stat nimeni sa vada ca era un calambur smecher cu Forta Civica.
Klaus Iohannis joaca mai bine cartea normalitatii.
seara buna : http://www.comisarul.ro/politic/exclusiv/specialist-victor-ponta-este-protejat-in-_223064.html
Eduard, nu sunt exepert in drept, ci doar un amator mai avansat.
Cel mai mare esec al meu la CCR (am avut si victorii) este respingerea contestatiei pe cvorumul de 30%. Am scris contestatia, care a fost preluata de PDL si depusa ca a lor (cu mici modificari utile).
http://politeia.org.ro/editoriale/avem-candidat-al-dreptei-reunite-iohannis-2009-pardon-2014/30382/
Am pierdut la CCR cu dreptatea in mana, cu doar 3 judecatori acceptand argumentele mele, restul, printre care Motoc si Lazaroiu, care au fost de acord cu cvorumul de 30%.
http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2013-07-4-15125722-0-motivarea-deciziei-ccr-opinia-separata.pdf
Mi-as fi vrut ca macar respingerea proiectului de Constitutie al USL sa mentioneze ca argument de respingere necesitatea respectarii suveranitatii poporului si a referendumului din 2009. Nu a fost asa. Insasi CCR a spus ca referendumul din 2009 nu a avut consecinte juridice, Eduard!
Pentru formularea unei astfel de recomandări, Curtea a ținut seama
și de situația juridică creată ca urmare a organizării referendumului naţional din
22 noiembrie 2009, iniţiat de Preşedintele României şi confirmat de Curtea
Constituţională prin Hotărârea nr. 37 din 26 noiembrie 2009, publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 923 din 30 decembrie 2009. Cu acel
prilej, Curtea a reţinut că voinţa politică a poporului, manifestată prin
intermediul referendumului, a fost aceea a desfiinţării uneia dintre Camerele
Parlamentului şi a stabilirii unui număr maxim de parlamentari, determinat
potrivit condiţiilor legale, modificări esenţiale în structura autorităţii legiuitoare,
care impuneau modificarea Legii fundamentale. Voința populară exprimată la
acest scrutin a rămas fără consecințe juridice (Decizia 80/2014)
mai sta mult doamna martor nutzy la dna ? pierde ore bune din campania electorala 😉
Madama da cu subsemnatu’?
gata , a iesit la declaratii. sa vedem daca are sange sa-l dea in gat pe pinalty :))
Buna seara.
Pentru cine joaca Johannis cartea normalitatii ? Parerea mea, pentru cine nu vrea sa vada. Daca el are dreptate in conflictul cu ANi, atunci de ce a votat sparlamentul, prin august parca, o lege prin care statueaza dreptul primarilor de a face parte din consiliile de administratie ale societatilor de apa si canal si alte regii ? Lege care a fost trimisa inapoi de Presedinte si senatul, ieri, tocmai a refuzat sa o modifice. Ce normalitate e asta in care un politician te prosteste cu tupeu ? Indiferent ce va hotari ICCJ ( ca nu mai am incredere in ce jocuri se fac la toate nivelurile ), Johannis a fost incompatibil.
@ cetatean a explicat foarte clar acum cateva zile
Elablue, eu nu ii dau sanse la ICCJ!
Salut voios ca vine ploaia (maine )
Udrea e audiata la DNA ? Ca martor ?
Mai putin interesant ca anchetatul e unul numit Pinalti 🙂
Intimplator in Fundatia MP si mare pretin cu Udrea .
Ma tem ca dupa ce Cocos a fost fiert de DNA cu Microsoft si Pinalti acuma la rotisor (sub control judiciar) ramane domnisoara fara “donatori” pentru campania electorala . 😆
Poate ramane si PMP fara “sponsori” . 🙂
buna 🙂
companiile aflate in subordinea primariilor au nevoie ptr. dezvoltare de fonduri multe inclusiv/mai ales europene(diverse programe,banci etc)
ptr. a avea capacitatea de a atrage mai multe fonduri,e una din preconditii,s-au initiat diverse forme de contracte si colaborari intre unitati administrative apropiate(primariile intre ele) conditii in care sintagma din lege,”de interes local” a devenit in viziunea mirobolanta a unora “de interes regional”,asta din urma nefiind cuprinsa explicit in lege.Pe asta se bazeaza explicatia lui iohanis si a curtii care i-a dat castig de cauza,iar ani,pe buna dreptate i-a atacat cu recurs pt ca nu schimba cu nimic fondul problemei.
Daca doar pe asta se bazeaza astia(si altceva,n-au ce) iohanis ,sunt convins,va fi declarat incompatibil.
(altcumva daca va fi,precedentul fiind facut,pot da drumul la lege fara nicio opreliste)
Ce nu-s eu lamurit e cu imunitatea.Daca ajunge presedinte,va fi sau nu va fi demis daca e declarat incompatibil (plec de la ideea ca nu vom avea un verdict prea curand)
riplaiu off 🙂 era ptr ella
bunicica mamitzica in seara asta pe tvr 1 🙂
mamica macovei face ordine ,constitutional.
am facut un sondaj la mine-n sat.Are peste 20 % si creste.
ponta are 32 si scade,johahanis stagneaza pe la 24.Iar altii nu mai conteaza.Blondina avea la ora 17 aproape 7 %.De cand a inceput sa dea declaratii la dna a scazut incontinuu.Acum e la 0,001035
probabil doar piratul si nepotica o mai sustin 😆
privesc rtv(rares bogdan)
scumpii de ei sunt optimisti:portavionul romania nu se va scufunda,divizia de aeropurtate dna face curatenie.
poate cand se-ntoarce parlamentul din vacanta inchide pravalia dna-ului asa pe la inceputul lu 2015. Mucles.
merci pentru informare 🙂
au prezentat un tabel cu gradul de incredere in cateva tari dpdv al coruptiei.
Concluzia a fost ca afaceristii prefera sa investeasca in iran,rusia etc decat la noi,asa de `bine` suntem priviti.
buna seara@mircea
mm-20%????? “la mine-n sat”!!!
domnule, satul dvs este cel mai civic sat din europa!!!!
nu ca n-as vrea ca mm sa ajunga in turul doi( am contribuit si financiar la fondul de campanie,desi nu sunt de acord cu pozitia fata de religie)/daca minunea asta se intampla-ca ar o minune-romania castiga 10 ani!!!!
mm va fi presedinte!!!
eu unul as zice ca e un castig colosal daca mm va avea peste 10%
va fi ca un “bulgare de zapada”.ar insemna ca un nicusor dan poate castiga primaria bucuresti in 2016
una peste alta,incep sa cred ca ceea ce se numeste clasa politica romaneasca(eu ii zic “gashca”) va disparea in urmatorii 2-3 ani
problema e ce va aparea in loc?
partea buna a generatiei “40” care a incercat sa fie in politica a fost inlaturata de alde ponta/udrea/sova…..
pacat ca cei din partidul lui mru n-au avut viziune si rabdare/ar fi avut sanse in 2016 la ceea ce americanii numesc “landslide victory”/mare pacat
p.s fara a intra in detalii,mm are cea mai buna echipa de campanie/sunt deasupra echipei lui tataru/si fac treaba la un pret “de ras”,o fac din convingere,”rara avis” in publicitate/
wait&see,pana acum doar s-au “incalzit”
buna @intamplator 🙂
haideti ca sa credem si-n minuni 😆
tocmai am fost la o degustare de vinuri sud-americane
asa ca ..”pot crede in minuni” dupa 8 soiuri degustate
acum ,serios,
absolut intamplator saptamana trecuta am avut onoarea de a discuta cu rudolph giuliani
eram intr-o echipa pentru alte chestii/el acum face lobby pentru gaze de sist
intalnirea nu avea nimic de-a face cu romania sau gaze de sist in romania/era legata de un proiect in US/au fost 30 min legate de proiectul din US si giuliani mi-a propus sa mergem la lunch/nu stiu cati romani mai intalnise
lunch-ul-eu l-am platit- a durat un pic peste o ora
absolut formidabil tipul/stia despre romania/nu mult,insa peste media americana si nu stia ca la intalnirea la care participa era si un roman
si mi-a povestit cum a reusit el cand era procuror in manhattan sud ,la inceputul anilor 80 sa obtina condamnarea unui escroc de pe wall street,milliken,la vremea aia intangibil
am retinut un lucru”minunile nu se intampla peste noapte si minunile sunt facute de oameni hotarati/neclintiti(determined,spunea el)”
cand el imi povestea ,ma gandeam la kovesi si la mm si la basescu
si a mai spus un lucru: romania poate conta daca stiti cum sa faceti asta/o fi fost lobby-istul din el sau omul care a spus asta nu-mi dau seama/n-as crede ca gandea ca lobby-ist ,eu neavand nici o parghie in ro
p.s oricum o ora cu giuliani se plateste muuuult mai mult decat un lunch
p.s 2 cel mai important lucru: un tip care a fost procuror federal.primar al NYC lucra pentru ca avea nevoie!!!nu se retrasese la Miami sau la Monaco,lucra pentru a face bani,avea nevoie de bani!!!
multumesc, intimplator, pentru extraordinara relatare! Si uite asa, printr-un membru al ei, Politeia s-a intilnit si cu Giuliani 🙂 Oameni mari, cu simt de raspundere, nu panglicari politici!
@cetatean
problema cea mai mare e ca romania nu e america/nu e vorba de “mare”,e vorba de “I have a dream”
romania n-are idealuri,n-are “vise” azi
si vina e a sistemului/generatia “40” este distrusa de alde ponta&udrea
daca aceasta generatie nu se trezeste si nu isi arata valoarea adevarata( nu aia a dnei petrescu) se vor pierde multi ani,poate,totul
nu cred ca generatia asta este un fel de “nastase2.0”
nastase&co(inclusiv basescu) au fost buni in felul lor/au deschis niste orizonturi
nu se poate ca cea mai buna generatie a teritoriului numit romania sa fie reprezentata de alde ponta-udrea-eba&co
e un moment-cred-astral pentru romania/profitati de el cei din generatia “40”
puternicii planetei va sprijina!
scuze pentru patetism,dar,eu unul am nevoie de voi sa-mi fie platita amarata aia de pensie
faina intamplare 🙂
ma tem ca ptr a crede in miracolul mm ar trebui mai mult de 8 soiuri g/m 🙂
dar cine stie,speranta nu moare niciodata .Mizele par enorme mai ales acum,dupa scandalul microsoft eads.
in timp ce citeam randurile despre intalnire/lunch (RG a fost la bucuresti acum cativa ani) ma gandeam ce inseamna un om dedicat binelui general.Determined.PS2 e chiar impresionant,nu intra in logica rezonabila a vreunui primar de pe la noi.
Si ma gandeam ce naiba de “mesaj ‘ poate da un ministru,un primar sau un premier etc care conditioneaza vreo oportunitate,vreo afacere de un parandarat incredibil de mare.Si ca simplu principiu si ca sume(deseori,procentele au fost incredibil de mari)
Ce impresie pot sa aiba stafful cutarii multinationale ,diversi investitori,organizatii patronale etc despre respectivii dar si despre cei care i-au ales/ numit,si ca proiectie generala asupra tuturor romanilor,cand vezi ca banul public ,care ar trebui ca sa fie “sfant”, e pur si simplu sifonat fara nicio remuscare.
Vorbele umbla.”mesajul” e usor de tradus.
uite o tara de pradat.Totu-i de vanzare,de la paduri,platforme industriale si hidrocarburi pana la suflete si constiinte.un popor de kkt
Si se formeaza un curent important care difuzeaza pana la cel mai de jos palier,omul obisnuit.O eticheta ne-am lipit-o prin coloratii nostri plecati la export .Da`cred paleste in fata mizerilor astora cu gulere albe.
@mircea
din pacate e cum spunti dvs
n-am avut nici un exemplu de “dedicat”
stiti de ce?nu cred ca azi in romania poti accede fara a fi “conectat” unde/la cine trebuie
asta e peste tot,dar sunt supape/azi in romania nu pare ca exista acele supape
de asta zic-mai nou-de generatia “40”
mru este -dupa mine-un exemplu de capitulare
da,se fac compromisuri,toti facem,dar nu daca crezi in ceva
si ,surprinzator sau nu,lenin asa a facut=a facut compromisuri fara a renunta la idealul lui
asta e de tinut minte si de invatat
au fost si altii-churchill,reagan ,adenauer,de gaulle si inca =isi puneau intrebari si gaseau raspunsuri
cei din urma citati au aratat ca democratia-proasta cum e ea,cu “intrebarile”ei-e mai buna decat certitunea
mm aduce un “decalog”/decalogul permite dezbatere,pana la urma asta e unul din succesul crestinismului=dezbater,
suntem noi pregatiti pentru asta?azi,cand toti avem “ceritudini”/eu nu sunt sigur
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei…n-partaj-curat/31757/