Revista Presei – 30 septembrie. Senatul isi pune piciorul in ghips de frica Microsoft!
30/09/2014 | Autor Cetatean Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de marti, 30 septembrie. Marţi, vremea se va menţine frumoasă şi va continua să se încălzească uşor. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări noaptea în regiunile nordice şi nord-estice, dar numai izolat este posibil să plouă slab în nordul Moldovei. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 grade în depresiuni şi 25…26 de grade în Oltenia, Muntenia şi Moldova, iar cele minime se vor încadra între 3 şi 13 grade, mai scăzute în depresiuni spre 0…2 grade, dar şi uşor mai ridicate pe litoral, spre 15…16 grade. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase, izolat, va fi ceaţă. In Bucuresti vremea se va menţine frumoasă şi va continua să se încălzească uşor. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar cea minimă va fi de 8…10 grade, uşor mai coborâtă în zona preorăşenească.
Cursul valutar oficial al BNR il aflati aici
Cum e cu libertatea presei/Antenei3, Victoras? Senatul a adoptat tacit amendamentul Nicolae. Modificarea din Codul Penal care poate trimite presa după gratii dacă scrie despre dosarele de corupţie. Senatul a adoptat tacit un amendament propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede ca orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale să fie pedepsit cu până la trei ani de închisoare. Nicolae a depus o modificare a Codului Penal prin care susţine că dezvăluirea de informaţii nepublice din dosarele penale să fie incriminată. Explicaţia senatorului a fost că modificarea are rolul de a clarifica prevederile Codului Penal. De precizat că Şerban Nicolae a fost avocatul fostului senator Cătălin Voicu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru corupţie. Procedural, adoptarea tacită înseamnă că amendamentul este considerat însuşit şi adoptat fără a fi supus la vot, iar propunerea va deveni lege numai după ce este aprobată de Camera Deputaţilor, forul decizional. Sub motivaţia îmbunătăţirii Codului Penal, senatorul PSD Şerban Nicolae a propus sancţionarea cu pedepse de până la trei ani de închisoare a persoanelor care publică informaţii din dosarele penale. Senatorul susţine că divulgarea de informaţii din dosarele de corupţie ar reprezenta o infracţiune gravă şi că cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere. Şerban Nicolae îşi motivează proiectul legislativ spunând că prevederile din actualul Cod Penal sunt imprecise. Mai exact, senatorul PSD a propus modificarea articolelor 276 şi 277 din Codul Penal. Senatorul a decis să propună modificarea articolului 277 din Noul Cod Penal, care vorbeşte despre ”Compromiterea intereselor justiţiei”. Chiar şi în forma actuală, articolul a ridicat o serie de probleme, în special în relaţia dintre presă şi magistraţi, pentru că o interpretare excesivă a acestui text poate duce la secretizarea dosarelor penale. Senatorul PSD a mers însă mai departe şi a propus pedeapsa cu închisoarea pentru toţi cetăţenii care dezvăluie ”informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată in curs de cercetare”. Sancţiunea fiind de la şase luni la trei ani de închisoare, această nouă infracţiune ar urma să fie introdusă în legea penală la aliniatul 3 al articolului 277. Integral pe Gandul. Cititi si articol de pe Mediafax pe o tema similara.
Nașule, sa imi traiesti! A doua rectificare bugetară din acest an. Investițiile au fost sacrificate pentru serviciile secrete. Guvernul se reuneşte astăzi într-o şedinţă specială, pentru a aproba a doua rectificare bugetară din acest an. Vor fi sacrificate fondurile europene şi banii destinaţi construirii de autostrăzi, dar şi sume de la Sănătate şi Educaţie. De generozitatea Guvernului se vor bucura şase ministere, printre care Ministerul Muncii, dar şi toate serviciile secrete. Peste 100 de milioane de lei vor ajunge la SRI, SIE, SPP şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Executivul va tăia din fondurile alocate Ministerelor Sănătăţii, Agriculturii, Transporturilor şi Mediului. Premierul spune însă că banii care vor fi luaţi de la aceste ministere sunt, de fapt, sumele care rămân în urma reducerii contribuţiilor de asigurări sociale. Guvernul va lua şi din banii destinaţi proiectelor finanţate cu fonduri europene – 4 miliarde de lei în total, din care un miliard de lei erau prevăzuţi pentru construirea de autostrăzi. Cu doar o zi înaintea ședinței de Guvern, ministrul Fondurilor Europene spunea că nu știe încă ce bugete vor fi tăiate. „Trebuie să vedem și să discutăm după ședința de Guvern”, a spus Eugen Teodorovici. Vor crește semnificativ bugetele a şase ministere în urma acestei rectificări. Marele câştigător este Ministerul Muncii, urmat de Dezvoltare, Interne şi Apărare. Şi serviciile secrete vor primi bani în plus. Peste 100 de milioane de lei vor fi împărţiţi între patru instituţii – SRI, SIE, SPP şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. A doua rectificare bugetară din acest an se bazează pe scăderea veniturilor bugetului cu 1,40 miliarde de lei şi a cheltuielilor, cu 1,44 miliarde, aşa cum s-a convenit cu experţii Comisiei Europene. Integral pe Digi24. Si, ca de obicei, minciuna zilei de la Mitoman.
Vreau să știu! – Diferențele dintre învățământul de stat și cel privat. Continuă campania Vreau să ştiu! Vorbim astăzi despre diferenţele dintre şcolile de la sat şi cele de la oraş. La sate, copii din ani de studiu diferiţi învaţă la grămadă. Iar de la şcoală, merg la săpat, la strâns fânul sau cu vitele la păşune. În oraşe, diferenţele par că se mai estompează, dar numai până la un punct. Punctul în care statul nu vrea să vadă ce e bun în sistemul de învăţământ particular. V-aţi întrebat de unde apar dezinvoltura şi încrederea în sine la copii de numai 8, 9, 10 ani? Răspunsul vine din două surse: mediul familial şi cel şcolar. Aici intervin diferenţe înstre sistemul de stat şi cel privat. De exemplu, Şcoala Montessori cultivă dezvoltarea individuală a copiilor, prin conexiune între informaţia teoretică şi realitate. În plus, copiii au aici execiţiul responsabilităţilor. „Spunea Maria Montessori că a-i da copilului libertate totală înseamnă a trăda însăşi ideea de libertate. Un copil, la început, poate să aleagă între puţine variante, două, trei. Apoi, pe măsură ce se concentrează, îşi lărgeşte câmpul de a alege”, spune Mariana Uliţă, director administrativ al Şcolii Montessori Bucureşti. Şcoala evreiască Lauder Reut este echivalentul unei pregătiri complexe care să permită elevului să-şi facă planuri de viitor în orice ţară. „La primară am început să implementăm mai multe limbi străine, în cluburi: italiană, rusă, spaniolă, germană, franceză. Noi ştim în ce lume trăim. Cu cât ştii mai multe limbi străine, cu cât ştii cultura mai multor ţări, eşti mai pregătit pentru viaţă, îţi găseşti un loc de muncă în viitor, te realizezi în viaţă”, spune Tova Ben Nun-Cherbis, directorul şcolii Lauder. La Şcoala franceză, programa este mai riguroasă, dar indiscutabil centrată în jurul elevului şi cu accent pe dezvoltarea calităţilor fiecăruia. „Învăţătorul are de făcut o muncă de pregătire individuală enormă. Adică nu se ghidează doar după manual ca să îşi ţină ora, ci din contră, îl construieşte şi, de asemenea, un elev găseşte în manual exerciţii din mai multe discipline de făcut”, afirmă Alain Houille, directorul Şcolii Franceze. Sunt principii de care învăţământul românesc de stat par la ani-lumină distanţă. În oraşe, clasele sunt supraaglomerate iar dascălul nu are fizic timp pentru fiecare copil. Integral pe Digi24, cu reportaj video
PILOȚII ROMÂNI se instruiesc pe AVIOANE F-16. Primii aviatori pleacă în Portugalia pentru a face trecerea pe aeronavele NATO. Primii militari ai Forţelor Aeriene Române, care vor urma un curs de pregătire pentru trecerea pe aeronave F-16, vor pleca marţi, 30 septembrie, spre Portugalia, cu o aeronavă militară, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN). Detaşamentul este format din 23 de ofiţeri şi maiştri militari din Forţele Aeriene: piloţi, personal tehnico-ingineresc şi specialişti în planificare. Cursul, organizat la Baza 5 Aeriană din Monte Real, Portugalia, este format din mai multe module şi se va desfăşura în mai multe serii la care vor participa peste 80 de militari români, pe o durată de aproximativ doi ani. Programul strategic „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prevede realizarea, în prima fază, a unei capabilităţi aeriene iniţiale şi ulterior, gradual, a capabilităţii finale cu avioane de generaţia a cincea, parcurgând o perioadă de tranziţie asigurată cu avioane F-16. Aeronavele, care vor fi modernizate la standardul F-16 MLU M5.2, vor intra în dotarea Armatei României după anul 2016 şi vor fi operaţionale din 2017, iar pregătirea piloţilor va fi făcută în două etape – prima în Portugalia şi a doua în România. Avioanele F-16 achiziţionate din Portugalia vor avea resurse de zbor în medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare, iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condiţiile unui nivel de instruire de minim 200 de ore de zbor pe avion. Integral pe EVZ.
Madam, nu-ti da foc, ci doar demisia din Parlament! Scandalul Microsoft. Adevărata față a ministrului care amenință că își dă foc. În dosarul “Microsoft“, fostul ministru al Educației este cercetată pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Însă „faima“ Ecaterinei Andronescu are o vechime mult mai mare, fiind constant alimentată de legăturile ei cu fenomenul „fabricilor de diplome“ din mediul universitar privat. Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, în prezent senator, a fost unul dintre demnitarii care s-a declarat șocat de ancheta DNA în cazul fraudei la nivel înalt cu licențe Microsoft. „Este o glumă. Îmi dau foc în piaţa publică dacă cineva îmi pune în cârcă asemenea lucruri. Niciodată nu mi-am pus problema că voi ajunge într-o astfel de situaţie. Mi se pare îngrozitor de mult, mi se pare de neacceptat într-o ţară normală să acuzi un om care nu a luat un ban”, spunea zilele trecute Ecaterina Andronescu. Demnitara este cercetată pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în perioada în care a avut calitatea de ministru. Istoria profesională a fostului șef al Educației arată însă că aceasta nu este chiar atât de străină de acuzații de fraudă, plagiat sau încercări de a sprijini interesele obscurse ale unor personaje sau structuri din învățământul superior românesc. „România liberă” a relatat în 2011 despre faptul că Ecaterina Andronescu a primit jumătate de milion de lei de la Ministerul Educaţiei pentru trei proiecte de cercetare pe care le-a condus în aceeaşi perioadă în care era şi șef al acestei instituții. Astfel, în momentul numirii sale în funcţia de ministru, Andronescu era director la trei proiecte de cercetare, de 771.000 lei, 1.085.000 lei şi, respectiv, 819.000 lei, deținând în acelaşi timp calitățile de rector al Universităţii Politehnice Bucureşti şi parlamentar al României. Finanțarea provenea de la bugetul Ministerului Educaţiei, prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS). „Proiectele de cercetare le-am câştigat în calitate de profesor şi înaintea momentului în care am fost numită ministru. Contractele trebuiau duse până la capăt, deci nu le puteam abandona. Apoi, în perioada când eu nu am fost ministru, de ce am primit evaluări bune?”, s-a apărat actualul senator. Integral pe Romania Libera
Cum ne distrug viitorul șpăgarii și mahării din universitățile transformate în fabrici de diplome. M-am ascuns de ploaie săptămâna trecută sub balconul de la intrarea în Universitatea Bucureşti, împreună cu cîţiva alţi trecători care m-au împins cu nasul într-o listă mai veche cu locurile oferite de una dintre facultăţi. Un dezmăţ total: din aproximativ 700 de locuri, doar 200 erau fără taxă. Întâmplarea mi-a venit în minte ieri dimineaţă când televiziunile de ştiri au anunţat un nou caz de corupţie în mediul universitar. Un profesor universitar vindea ca la piaţă lucrări de licenţă şi mai era samsar de note pentru orice şmecher de bani gata dispus să plătească o diplomă. Dincolo de detaliile particulare ale cazului, dosarul profesorului şpăgar are ca sursă acelaşi fenomen care a transformat prea multe facultăţi în fabrici de diplome al căror unic scop este să taxeze cât mai mult şi cât mai profitabil. E vorba de foame de bani, de persoane care nu se mai satură să încaseze. Suntem în faţa unei mentalităţi care plasează banul deasupra de orice şi pentru care totul este de vânzare. Numai într-un mediu infectat sistemic cu virusul rapacităţii pot exista indivizi care să vândă astfel lucrări de licenţă şi diplome ca la iarmaroc. Profesorul care a luat şpagă pentru note mai mari şi lucrări de licenţă este doar un mic şurubel dintr-un mecanism uriaş, de proporţii naţionale, care ne dinamitează viitorul cu fiecare generaţie ratată pe care o produce. Sub plapuma autonomiei, sistemul a devenit tot mai hidos şi s-a îndepărtat tot mai mult de la scopul pentru care ar trebui să existe: educaţia. Astfel, înainte de a face educaţie juridică cu studenţii de la Drept, sistemul învaţă mii de tineri studenţi că şpaga e modul firesc de a trece prin şcoală. Pe cei care nu au bani pentru şpagă îi învaţă că sunt mai fraieri şi că onestitatea, efortul sau inteligenţa sunt egale cu zero. Ne mai miram, în aceste condiţii, când descoperim cazuri tot mai revoltătoare de corupţie în sistemul judiciar? Integral pe EVZ
MTO-ul a lasat sechele! Bugetul proiectelor europene din curtea statului, tăiat cu 25%. De ce renunţă guvernul la aproape 900 mil. euro. Diminuarea cu 25% a bugetului pentru proiectele cu finanţare europeană pentru infrastructură a stârnit reacţii de perplexitate în rândul oamenilor de afaceri şi al consultanţilor. Guvernul şi-a bugetat anul acesta suma de 16 miliarde de lei pentru proiectele cu finanţare din fonduri europene însă, la rectificarea bugetară care urmează să fie aprobată astăzi, va tăia 3,9 miliarde de lei din această sumă (25% din total). Motivul?În primele opt luni ale anului, autorităţile publice care au implementat proiecte cu finanţare europeană nu au reuşit să cheltuiască decât 41% din banii alocaţi de stat anul acesta pentru cofinanţare, adică doar 6,7 miliarde de lei. Guvernul, la această rectificare duce, practic, o cheltuială bugetară ce urma să fie făcută în cadrul unor proiecte derulate cu fonduri UE nerambursabile, deci decontată de Bruxelles, într-o zonă de cheltuială bugetară oarecare (o parte din banii disponibilizaţi merg spre primării). Prin urmare, indiferent de justificare, guvernul a renunţat la a mai cheltui 3,9 mld. lei (900 mil. euro) în proiecte europene, renunţând implicit la a mai cere decontări de la Bruxelles pentru aceste sume. În opinia lui Răzvan Niculescu-Aron, prim-vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC), decizia de a tăia din fondurile alocate proiectelor europene este o dovadă de inconştienţă din partea reprezentanţilor guvernului. „Se renunţă la cea mai ieftină sursă de a atrage investiţii în toate domeniile economice. Cofinanţarea proiectelor europene reprezintă efortul bugetar cel mai mic care are cele mai bune rezultate, în materie de investiţii, de creare de locuri de muncă şi, implicit, de creştere a sumelor atrase la buget din taxe şi impozite. Mi se pare o crimă să nu foloseşti fondurile la capacitatea la care pot să le folosească state precum Cehia sau Polonia, care au rate de absorbţie poate duble faţă de România, în condiţiile în care contribuim în acelaşi procent la «coşul comun». Acesta se poate numi management? Care este principalul atribut al guvernului, nu cel de a gestiona cât mai eficient banii publici?“, se întreabă reprezentantul PSC. Integral pe Ziarul Financiar. O explicatie mai directa, fara menajamente, pe Capital.
Senatul si-a pus piciorul in ghips. Spuneam luni ca PSD si Victor Ponta se afla in fata unui test major in chestiunea dosarului Microsoft. Unii dintre fostii ministri acuzati in aceasta cauza de tot felul de infractiuni de coruptie sau asimilate celor de coruptie au calitatea de parlamantari si in cazul lor este necesara ridicarea imunitatii. Daca pentru acuzatii a caror urmarire penala depinde de semnatura presedintelui sau de ridicarea imunitatii de catre Parlamentul European lucrurile ar putea evolua rapid, pentru Parlamentul de la Bucuresti cartoful e fierbinte. Mai precis “doi cartofi sunt clocotiti” – Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, ambiisenatori. Dna Andronescu nu este oricine in PSD. Este unul dintre stalpii, unul dintre simbolurile partidului inca de pe vremea lui Ion Iliescu. Cred ca anchetarea dnei Andonescu ar provoca in PSD un seism poate chiar mai mare decat caderea unui Bunea Stancu sau a unui Adrian Duicu. Ar fi o lovitura la fundatie. In ecuatia aceasta Victor Ponta este intre ciocan si nicovala. Ba chiar intre ciocan, nicovala si fierastrau, as zice. Daca se opune anchetarii dnei Andronescu si blocheaza astfel macar partial dosarul Microsoft isi creeaza probleme externe majore. Stie bine, a invatat deja pe propria piele in vara lui 2012, ca nu are nicio sansa sa fie acceptat ca partener de discutie in liga mare a politicii daca se opune justitiei. …Si atunci a venit solutia salvatoare: vacanta electorala. Senatorii vor lucra numai in circumpscriptii pana pe 16 noiembrie. Veti spune poate ca nu e o inventie de moment. Ca asa s-a intamplat si inainte de europarlamentare. Este adevarat, numai ca atunci unii dintre parlamentari, inclusiv dna Andronescu, erau si candidati. Exista o oarecare logica. In plus, atunci era o luna, acum sunt vreo 7 saptamani de pauza. Nu exista chiar niciun motiv rational pentru a inchide pentru aproape doua luni cel putin o camera a Parlamentului (daca nu cumva si deputatii vor prelua modelul) in afara inclinatiei cvasigenerale spre chiul a parlamentarilor si incercarea de a amana pana dupa alegeri testul dosarului Microsoft. Integral pe Ziare.com. Cititi si stirea oficiala despre suspendarea activitatilor Senatului pe parcursul campaniei electorale. Si, evident, pastila zilnica de minciuna, de la Mitoman: doar Funeriu si Vreme sunt de vina.
Un articol exceptional, desi lung! Pe cine va îngropa scandalul licențelor Microsoft. Amuzantă confuzia principalelor canale de propagandă față de evoluția spectaculoasă a dosarului de corupție privind achiziționarea licențelor Microsoft. Pe de o parte, sumele vehiculate ca mită, milioane de euro, plus numărul foștilor miniștri pentru care DNA vrea să înceapă urmărirea penală, au făcut ca subiectul să nu poată fi minimalizat. Pe de altă parte, trompetele de serviciu, fie în slujba lui Ponta, a lui Udrea și, mai nou, a lui Iohannis, nu știu cum să îl apuce. Sigur, cu toții, zeloși, s-au apucat să improvizeze. Cei mai numeroși, cei rămași orfani de Voiculescu, au vândut tema drept o demonstrație de onestitate a Guvernului Ponta și de corupție a PDL-ului. Ceilalți, evident, au pus accentul pe păcatul originar, anume pe primul contract de achiziție, semnat în vremea lui Adrian Năstase. Și unii, și ceilalți, însă, înghit în sec când trebuie să răspundă la întrebarea esențială care se pune, având în vedere momentul în care a fost lansată cererea DNA, cu doar câteva zile înainte de începerea campaniei prezidențiale: pe care candidat îl ajută și pe care îl încurcă acest dosar exploziv? Care este, de fapt, substratul său electoral și ce impact va avea asupra cursei pentru Cotroceni?De ce? Pentru că, de fapt, nici ei nu au habar ce se întâmplă. Caută de trei zile încoace, ca hăbăucii, indicii care să le sugereze pe care dintre candidați îi va torpila scandalul Microsoftgate și dacă nu cumva chiar ei sunt ținta, dar degeaba. Nimic nu se leagă. Și nici nu se va lega, pentru că ei caută doar un răspuns care să se potrivească logicii strâmbe în care operează: un astfel de dosar nu poate fi decât o răfuială montată de un partid/grup de interese pentru a lovi în alt partid/grup de interese. Pentru toți candidații și responsabilii lor cu propaganda care gândesc așa am o veste proastă. Acest dosar nu este compatibil cu sistemul de operare cu care funcționează mințile și buzunarele lor. Softul acestei investigații a fost scris în altă parte, iar „mașinăriile umane“ care îl rulează în România au înțeles deja că marja de eroare permisă – subiectivism, simpatii, interese politice și financiare – este mai redusă ca oricând și, ca atare, orice greșeală va fi sancționată cu resetarea și înlocuirea componentei compromise. Integral pe Romania Libera
Va urez o zi buna!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna dimineata ! 😀
buna, ziggy 🙂
o zi buna tuturor.
Ziua buna 🙂
si voua, @sare, @mar 🙂
Neata,
Un articol bunicel al celor de la ZF: http://www.zf.ro/opinii/autorul-trimiterii-economiei-in-recesiune-este-dan-sova-care-are-pe-constiinta-cel-putin-20-000-de-joburi-in-cea-mai-buna-perioada-de-finantare-romania-rateaza-cele-mai-multe-proiecte-13103905
Ma intreb unde sunt cele 1000000 de locuri de munca pe care Ponta si PSD-ul ii propunea in alegeri?
cum unde? in diaspora, la cules fructe, la ingrijit batrani sau…unde a dat Dumnezeu 🙁
Buna dimineata,
Se pare ca aceasta campanie electorala va fi “indoliata” de dosarele celor 9 fosti ministri. Oricat ar incerca unii s-o estompeze prin diferite manevre, pericolul sta deasupra capetelor celor implicati (si ce capete!!).
Dupa amiaza, e convocat CSAT pe probleme de amenintari si securitate a tarii (reproduc cu aproximatie).
Sa vedem daca si coruptia va fi inclusa in discutii.
buna, Cedric 🙂 Lasa ca iese Ponta acus si declara ca e de vina doar coruptia din PDL 😀
In sfarsit, n-a mai avut incotro, dar a asteptat ca senatul sa intre in vacanta:
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-18209757-procurorul-general-transmis-ministerului-justitiei-solicitarile-dna-pentru-declansarea-procedurilor-urmarire-penala-celor-9-fosti-ministri.htm
Pai nu degeaba a fost coleg de facultate cu Ponta si a fost sustinut de aceasta pentru functie de PG! ca intre vechi colegi, aranjamentele se fac finut: mai o intarziere procedurala la cererile de ridicarea imunutatii, mai o revocare intempestiva a lui Papici ca sa nu trimita dosarul Dragnea in instanta…
Dupa nevoi, coane Victor, dupa nevoi.
Buna ziua
Contributia Dr. Ecaterina Andronescu la GENOCIDUL ECONOMIC. Adevăratul genocid economic: companiile locale şi multinaţionale au nevoie de 200.000 de muncitori calificaţi pentru că au comenzi, iar Bucureştiul, rupt de realitate, oferă absolvenţi de facultate pe bandă rulantă, de care nimeni nu are nevoie Veyi tabelul INS cu lourile de scolarizare in scolile profesionale 1995 285.450 ….2013 26.493
http://www.zf.ro/zf-24/adevaratul-genocid-economic-companiile-locale-multinationale-au-nevoie-200-000-muncitori-calificati-au-comenzi-iar-bucurestiul-rupt-realitate-ofera-absolventi-facultate-banda-rulanta-nimeni-nevoie-13353833
Aici se vede lipsa de educatie civica, lipsa de comunitate, spirit civic/democratic: decit sa plingi ca nu de unde sa angajezi mai bine pui mina si faci ceva: o scoala, cursuri, etc. Stiu firma de IT in Iasi care a oferit cursuri gratuite in limbajele de programare cautate de ei si la final au angajat pe cei mai buni de la curs.
Se lamenta un paron ca aplecan parca un electrician pe 4000 ron, stiu in tari dezvoltate de escavatoristi care cistiga cit un salar foarte bun din IT, cerere si oferta.
Patronii sa se trezeasca si sa inceapa sa lucreze cu comunitatea si sa califice forta de munca. Apoi sa se implice si sa motiveze pe citi mai multi sa nu mai voteze cu PSD-ul ca nu este bine nici pentru patroni nici pentru muncitori.
Acum se vad efectele migratie, daca politicienii sunt surzi poate macar patronii sa auda ceva ca doar nu sunt redusi mintal ca cei din clasa politica, putina unitate si se schimba rapid lucrurile.
Eu regret nespus deoarece coruptia nu este clasificata ca amenintare la adresa statului. Cunosc personal , pe linie profesionala, pe un ministru invinuit si pot sa declar cu mina pe inima ca nu este exclus sa fie partas. Un tip destept, profesionist, bun in meseria lui la vremea lui dar care a realizat ca economia Romaniei nu va straluci pe durata vietii lui si a decis sa intre in politica ca acolo se fac invirtelile. Ca si merite, recunosc ca si-a adus oameni care stiau meserie dar a cam dat cu bita in balta de citeva ori. Din comportament si cam ce sa mai aflat in comunitate despre el pot spune ca in timp si-a format un fel de personalitate dubla cam ca toti comunistii: cinstit si sarac dar totusi mai aparea cite ceva pus deoparte. Nu cred ca se compara cu averea greilor PSD, a baronilor, dar este clar ca ceva s-a intimplat acolo.
Sa vedem si cum merge cu Microsoft, din cite stiu eu personal ( am lucrat la o firma care avea o buna relatie cu Microsoft ), Microsoft avea niste reguli clare de cum se fac platile si eu personal nu am vazut sa vina cu cadouri si influenta pe la sefi. In schim au fost tot timpul destul de deschisi la a ajuta cu ce se putea departamentul de IT ( cursuri, sfaturi, recomandari de specialist, etc ) fata de Oracle care tot timpul erau pusi doar sa vinda cit mai mult si mai scump sau altii care vindeau hardware si veneau cu cadouri sau spuneau clar cam ce pot sa dea ca o “atentie” la o comanda de o anumita suma. Sincer din toata piata de IT de la acel moment am ramas impresionat pozitiv de Microsoft si apoi dupa ce am plecat din tara am auzit atitudini asemanatoare in alte tari. Daca coruptia a fost posibila cu un set de reguli clare, in opinia mea personala sunt posibile doua scenarii: cel de la virf a fost personal implicat si a stiut clar ce face sau cineva de sus de la Microsoft Romania a acceptat o manevra de genul: plata este 80% iar restul de 20% va luati prin firma voastra intermediara. In ambele cazuri, este clar ca au stiut si au stiut ca incalca regulile. Pacat de situatie, eu chiar sunt un fan al lucrurilor bune facute de Microsoft in ultimii ani, dar se pare ca lumea corporatiilor contine si multa murdarie….
Buna ziua, @anonim! Etica si marile corporatii – suna strident, oricate eforturi de PR ar face ele!
Cred ca sinteza asta este clara:
“Degeaba şi-a îmbunătăţit România calificativul de ţară, reintrând după şase ani în categoria investment grade.
►Degeaba costurile de finanţare la care se împrumută România ca stat au atins cel mai scăzut nivel din istorie, ajungând la 2-3% la euro faţă de 6-8% acum 5 ani.
►Degeaba au scăzut dobânzile la creditele în lei la 4-10%, nivel care se apropie de costul unei finanţări în euro (la creditele imobiliare dobânzile la lei sunt identice cu cele la euro).
►Degeaba cursul este ţinut pe loc ca să nu crească factura celor care au credite în valută, atât persoane fizice, cât şi companii.
►Degeaba au băncile bani pentru că nu au cui să îi dea.
►Degeaba avem cel mai redus nivel al inflaţiei poate din ultimii 50 de ani pentru că acest lucru nu mai ajută pe nimeni.
►Degeaba are bugetul, şi implicit guvernul, spaţiu fiscal dacă nu ştie şi nu este în stare să îl folosească.
Toate aceste lucruri sunt degeaba pentru că cineva şi-a bătut joc de ele, iar dacă ar fi să numim un responsabil care să îi cuprindă pe toţi, acesta este Dan Şova, ministrul marilor proiecte.
Ceea ce nu va spune niciodată Liviu Voinea, ministrul bugetului, este că el nu a tăiat banii de investiţii, ci pur şi simplu ministerele, în special cele care au fost în responsabilitatea lui Dan Şova, nu au fost în stare să cheltuiască banii alocaţi. Şi aici vorbim în mod special de infrastructură.
Dan Şova a trimis România în recesiune în trimestrul al doilea pentru că nu a fost în stare ca în 2013 să înceapă proiecte şi să dea de lucru economiei.
”
http://www.zf.ro/opinii/autorul-trimiterii-economiei-in-recesiune-este-dan-sova-care-are-pe-constiinta-cel-putin-20-000-de-joburi-in-cea-mai-buna-perioada-de-finantare-romania-rateaza-cele-mai-multe-proiecte-13103905
Clar ca sunt incompetent, acum se poate dovedi si cu cifre nu doar cu vorbe si fapte….
Salut!
NATO tată, turcii au trecut la turban, iar noi o sa ajungem si cu calus la gura si in geamantan.
Guvernul Turciei continua si astazi sa nege genocidul armenilor, magistratura turca pedepsind cu arest si inchisoare pana la trei ani pe cei care pur si simplu vorbesc pe strada despre asta, considerandu-l un gest nepatriotic.
Mandri ca avem turban!
Sova si proiectele?! Un negationist sadea care nu stie decat sa isi faca freza in oglinda!
Bun articolul din Romania Libera, sper ca dupa ce se dau condamnarile sa se invete minte ministrii si sa nu mai semneze ca primarii. Se pare ca unii doar au semnat dar nu au luat bani direct, sa vedem ce va zice justitia. Dar sincer, dintre toti, Ecaterina Andronescu si-o merita pentru tot ce a distrus din invatamintul romanesc. Nici Al Capone nu a fost condamnat pentru faptele majore dar tot si-a primit pedeapsa, sper la fel sa se intimple si aici.
Din ziare vad ca primarii nu mai sar asa de repede sa dea o mina de ajutor la alegeri, nu vor sa ajunga la DNA. Unii chiar sunt capabili sa invete, asta chiar este un miracol!
PS: Civilizarea nu s-a facut nicaieri in lume cu vorba buna, morcovul si batul au functionat bine tot timpul.
ICCJ admite sa judece recursul in cazul Iohannis (b1)
Cedric, incepe balul 😀
http://politeia.org.ro/editoriale/iohannis-la-iccj-incompatibil-sau-nu-calculele-din-acl/31610/
Buna ziua tuturor…
@anonim – am aceeasi perceptie despre Microsoft. Spre deosebire de alti grei din domeniu mi s-au parut ceva mai atenti la cele etice si la educatie. Este adevarat ca in ultimul timp am rezerve cu privire la politica lor agresiva de promovare a “cloud computing”. Acum au mai indulcit tonul si vorbesc de “scenarii hibride” dar, oricum, cel putin pentru estul Europei mi se pare ca promovarea e cam agresiva si ca nici sustinerea fata de “user groups” nu mai e ce a fost – parca si-ar dori mai degraba prostime multa care sa le cumpere serviciile in loc de oameni priceputi. Cum sa intelegi altfel desfiintarea certificarii “master” sau concedierea unor persoane de calibrul profesional al lui Cindy Gross? In fine, fata de Oracle distanta era mare…
In ce priveste MS Romania se poate ca macar cineva de la varf sa fi bagat mana in borcanul cu miere. Presupunerea mea se bazeaza pe mai bine de 10 ani de relatie cu ei. Ca pe la toate firmele “mari”, in conducerea MS RO s-au aflat in acea perioada diverse neamuri de nomenclaturisti de pe vremuri.
Grajdanul nu se dezminte: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/DOSARUL+MICROSOFT+PROCUROR+GENERAL+CERERI+DNA+MINISTRI
Chiar acum, Ponta isi lauda rectificarea bugetara. Specialistii sustin contrariul :
http://www.capital.ro/guvernul-reconfirma-dezastrul-bugetar-miliarde-taiate-de-la-autostrazi-si-proiecte-europene-virate-primarilor.html
Buna ziua
Cind vom avea un pilot roman absolvent a scolii avansate de zbor de la baza aeriana americana
“Luke Air Force Base ” din Arizona – USA , atunci si doar atunci vom avea primul pilot “combat ready” roman pentru avioanele F-16 .
Baza respectiva are 170 de F-16 in dotare si mega unitatea “56 fighter wing” e dedicata exclusiv invatarii tehnicilor de zbor si lupta cu F-16
Respectiva e “scoala” tuturor pilotilor americani de F-16 iar cursurile (de la incepator la avansat si tehnici de zbor/lupta la limita aparatului) ) sint printre cele mai dificile . Multi intra , putini ies cu diploma de la scoala asta .
Evident ca pentru a avea piloti de parada care sa poata zbura in formatie la defilari si fara sa se prabuseasca , e suficienta si instructia in Portugalia .
Tot e deci doar chestie de obiective .
http://www.biziday.ro/2014/09/29/fapt-economia-a-fost-subminata-si-a-pierdut-25-mld-euro-rectificarea-inchide-cercul/#comment-180232
Zicea isteata aia cu diploma de “Harward” ca nu e treaba guvernuli sa creeze locuri de munca…
Poate ca majoritatea stiu, dar, pe scurt, cam asa stau lucrurile: activitatea de “sales” este dispecerizata de o armata de mici functionari care sunt platiti foarte putin, dar isi fac banii din bonus-uri. Iar ce fac ei cu aceste sume, este treaba lor – de aici si potentialul pentru aceste kickbacks – in romaneste mita.
Companii giganti ca Microsoft au un departament sau reguli clare de governence, dar cand bani buni intra prin activitatea de sales, sumele sunt raportate drept crestere – toata lumea este fericita.
Partea buna este ca atunci cand guvernul federal incepe prin DA (district attorneys) sa imparta subpoena, nu se lasa nici o piatra neintoarsa.
Pe de alta parte, firme mari, ca GE, Facebook, Google, Microsoft, sunt constant victimizate de UE, de China, Rusia, India – care vad in profit o sursa de rele, coruptie, etc…, si le impun niste reguli drastice, mult peste nivelul tolerabil. Plus lipsa de respect pentru proprietatea intelectuala, omniprezenta in Est, dar chiar si in Europa de vest sunt piedici majore pentru fructificarea potentialului.
Citit cum se strege (subtil) pe jos cu proiectul OUG de rectificare bugetara . 🙂
http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2014-09-30-18210637-0-opinia-consiliu-fiscal-rectificare.pdf
Mai bine zis cum e vazuta valoarea profesionala a domnisoareai Harvard dar si a altora care au pus “umarul” la rectificarea asta bugetara bazata pe smecherii contabile pentru a ascunde porcariile politice .
Iarasi minte Ponta
“Avem pe primele 9 luni incasari bugetare care depasesc previziunile pe baza carora a fost construit bugetul de stat”
Si atunci de ce prin OUG asta aprobat acum tai 1,4 miliarde de incasari preconizate si 1,6 miliarde de cheltuieli ?
Ziua buna
Eu mai vin odata cu intrebarea mea idioata: de ce nu vedem sondaje de opinie pentru prezidentiale? Cand altadata abundau, acum doar INSCOP mai scoate unul la o luna. Si e din famiglia Pesede.
Cum de sta batista aia pe tambal si de ce?
http://www.ziare.com/dosar-licente-microsoft/dna/dosarul-licentelor-microsoft-nitu-a-trimis-gresit-sesizarea-in-cazul-a-trei-fosti-ministri-anchetati-1324929
Oare ministrul unde le va trimite? Inapoi la Nitu sau la Parlament? Prevad ca le va trimite asa incat sa mai rataceasca sesizarea un pic pana va ajunge legal la destinatie.
salut
oare basistii reformati , martorii sectei ce parere au acum despre faptul ca nitu a fost adj la PG ani de zile ? cate “greseli” de astea o mai fi facut si pana acum ? 😀
Oare “cei din urma vor fi cei dintai?”
http://www.gandul.info/stiri/in-ce-ordine-se-vor-afla-pe-buletinul-de-vot-candidatii-la-prezidentiale-13357116
postare noua!
http://politeia.org.ro/editoriale/iohannis-greul…ot-un-optimist/31718/