La inceput a fost cuvantul. Atat a ramas!
28/06/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @DanSu
Lumea cuvintelor m-a fascinat, si mai ales sensul contructiei lor. Prima oara m-am intalnit cu puterea lor in liceu (liceul militar). Sora-mea, afland ca faceam a doua limba engleza (prima era rusa), mi-a scris entuziasmata o carte postala in engleza. Ea era inca studenta la limbi, cu engleza principal. Urmarea a fost ca o vizita la CI-st, care mi-a inmanat cartea postala, m-a pus s-o citesc (ii raman recunoscator – a fost primul text citit in engleza – de traducere inca nu era vorba) cu reprosul: “sa-i spui lu’ sora-ta sa nu mai faca glume proaste”. CI-stul se temea de niste biete cuvinte scrise evident de o sora catre frate. A tinut sa ma anunte special, ca niste cuvinte pot deveni subversive. Am mai povestit cum, ulterior, refuzul meu de a “colabora” cu el, m-a costat in final carira militara, lucru ce peste ani mi-a intarit sentimentul de recunostinta fata de regimul opresiv. Nu m-a vrut de la inceput, asa ca nu m-am adancit il el.
Adevarul este ca nu am avut niciodata inclinatie spre filologie, si acum, dupa zeci de ani, in afara de romana cunosc doar cea mai vorbita limba din lume: engleza prost vorbita. La rusa (a doua limba din liceu) cunostintele mele s-au oprit la nivel de alfabet – si nici ala complet. Revenind la fascinatia vorbirii, de multe ori ma trezesc inversand cuvintele din sloganurile reclamelor. Uneori combinatia e deosebit de interesanta, alteori amuzanta, iar de multe ori rotunda (inversarea nu-i schimba intelesul).
Dintre exemplele amuzante (sau poate reale), este sloganul Antenelor: “Tine aproape”. Inversat devine “Aproape tine” – slogan nu mult diferit de realitate. La fel “Nici nu stii ce pierzi” devine foarte realistul “Pierzi ce nici nu stii”. Un exemplu de slogan “rotund”, este foarte inteligentul slogan: “Eterna si fascinanta Romanie”, care inversat isi pastreaza mesajul si intelesul. Las cititorii sa descopere si alte tipuri, personal nu am facut o analiza stiintifica, ci doar o joaca de cuvinte.
Dar sa revenim la puterea si destinul cuvintelor:
“Propaganda… trebuie sa fie populara si nivelul sau intelectual trebuie sa fie ajustat pentru nivelul de inteligenta cel mai limitat din rândul celor carora se adreseaza. În consecinta, pentru a ajunge la o masa cat mai mare, nivelul intelectual [al propagandei] va trebui sa fie cat mai mic.” Citatul – destul de cunoscut – este din Main Kampf, capitolul 6 “Propaganda de razboi” (traducerea e aproximativa, din Wikipedia).
Prima reactie la citatul de mai sus (cel putin eu am avut reactia asta), este sa-l negi.
Simtul comun spune ca trebuie sa vii cu argumente pentru a lamuri pe cineva de dreptatea ta. Fals. Propaganda nu trebuie “argumentata”, e suficient “sustinuta”.Argumentele nu tin de un nivel jos de inteligeta, ci dimpotriva. De fapt este o confuzie de termeni (pe care am facut-o initial). Propaganda nu incearca sa lamureasca pe nimeni, ci pur si simplu sa transmita. Mesajul isi pierdenu are valoare informativa ci pur si simplu e “formativ”.
La fel ca in experimenul cu cainele sovietic, becul aprins nu-l informeaza de aparitia hranei, ci ii formeaza reflexul salivatiei. Acesta e rolul propagandei. Sa faca poporul sa saliveze. Sa-i trezeasca instictele.
Observ foarte multi oameni, care incearca sa arate/demonstreze/demoleze aberatiile prezentate pe “canalele” de stiri antenistice si inrudite. Greseala enorma. Nu poti demonstra cainelui sovietic ca aprinderea becului nu este cauza aparitiei hranei. Ba pe marginea acestuia, cainele va putea glosa la nesfarsit despre puterea curentului electric ce actioneaza becul si creste constiinta savantului colhozist pentru hranirea eterna a cainelui.
“Comunismul insemna puterea sovietelor si electrificare” a spus Lenin. Care bec furnizeaza hrana pregatita in colhoz. Incearca sa-l contrazici pe caine si te vei trezi, in cel mai bun caz, cu un sir de anti-rabice bagate in burta. “Basescu e de vina” nu mai este ceva ce trebuie demonstrat. Este un dat, o lema. Incerca sa argumentezi eroarea afirmatiei, si te vei trezi dusman al poporului. Asta insemna propaganda. Care nu se adreseaza savantilor ci cainilor, ma rog, celor cu intelectul in glandele salivare.
Apoi, alte canale/posturi au preluat modelul. Si uite asa a fost oferit un model de succes. Reteta este simpla: Se prezinta o afirmatie. Nu se pune in discutie, deoarece este un apodict.
“Toata lumea stie”/”E de domeniul evidentei”/”Bineinteles ca”. Apoi adaugati ce doriti: “Romanii sunt talentati”/”Suntem de doua mii de ani”/”Invatamanul romanesc este performant”/”Basescu e de vina”….
Am incercat asta. Tine de minune. Indiferent daca ai sau nu dreptate, prezentarea de acest tip te pune intr-o situatie de dominatie. Banal si demonstrat. La crasma, sau in cele mai elevate vecinatati. Afirmatia: “se stie ca” nu are nevoie de domonstratii. Au aparut tot felul de variatii: “savantii chinezi/belgieni/olandezi/extrateresti au demonstrat ca… Treaba asta te fereste de orice raspundere ulterioara. De vina sunt ei savantii… tu doar repeti … prostiile.
Pe Discovery (sau National Geografic) e un promo bestial: “Daca oamenii invata din propriile greseli, acesti oameni ar trebui sa fie foarte inteligenti“. O minume de slogan.
Urmariti emisiunile la TV, discursurile politicienilor. Se bazeaza pe axiome, macar implicite daca nu explicite. Cateva axiome: Basescu e de vina, Udrea e proasta, Blaga – organizator, Antonescu tanar, Ponta ambitios, Nastase eficient, Iliescu binevoitor, democratia = majoritate. Multi sustin ca afirmatiile ar fi simplificari, pentru scurtimea si efectul mesajului. Simplificarile devin (prin repetare) axiome. Becul e hrana – este urmatoarea “simplificare” pe care o va face “canis sovieticus”.
Stop un moment. Hai sa punem la indoiala fiecare din afirmatiile de mai sus. O intrebare simpla: “Daca nu e asa?”.
In momentul intrebarii, descoperi ca de fapt nu e asa.
“Razboiul e pace/Libertatea e sclavie/Ignnoranta este putere” este sloganul din “1984” a lui Orwell. Sloganul perfect. Baga oximoronn la greu si ai sa ai succes. Stilul comunist: libertatea de a alege singurul partid/conducator. Hobson’s choice perfect – de manual. Cuvintele comuniste au menirea de a ascunde lipsa intelesurilor. Alegerile aveau loc doar pentru a adcunde lipsa optiunilor.
Ca acum:
Pe stanga avem de ales doar pe Ponta. Pe dreapta avem de ales intre un Ponta neamt, un Ponta cu tate mari sau un Ponta cizelat la Cotroceni. Sunt singurii promovati de televiziuni, de la A3 la B1. Nu exista la televizor un non-Ponta. Anti-Ponta poate ar fi, dar un non-Ponta. Sau un non-Iliescu. Marele merit a lui Basescu ( idiferent – sau mai degraba in ciuda defectelor lui) nu a fost anti-Nastase, ci un non-Nastase. Asta astept de la prezidentiabilii noi. Nu sa fie pro/contra a cuiva – cineva. Ci sa fie altceva. Si asta lipseste clasei politice actuale. Ce e Udrea altceva decat anti-Ponta (de fapt cred ca e o pro-Ponta cu tate), ce e Predoiu decat un anti-PSD (ma rog discutabil “anti”), ce e Diaconescu decat un Ponta cu staif?
Cuvinte/cuvinte/cuvinte… Pe unii cuvantul “social” ii face sa saliveze, pe altii sa verse si iau cuvantul “liberal” in vocabular. La altii e invers.
La unii “Dreapta” le straneste furia, la altii “stanga” le provoaca rau fizic. Vorbim de caini, sau de nivelul intelectual al acestora. Adica de electori. Nu cetateni. Electori. La vot merg electorii, in piata se expun “cetatenii”.
Am dat exemple din lumea cuvintelor. De fapt in aceasta lume traim.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Dansu esti liber si te felicit pentru reusita ta! Esti LIBER!
Nu traim in directivele lor! La Manastirea Rohia am inteles ce iseamna a fi Liber!
un text de excelent a lui Dan, ca de obicei 🙂
Buna seara. Excelent text. Libertatea este un concept care trebuie internalizat de fiecare dintre noi. Fara libertate individuala nu exista nici libertate colectiva. Atunci cand acceptam sa ne fie livrate gandurile de-a gata incetam a mai fi liberi.
buna, clemy! 🙂
Libertatea este intai de toate libertatea noastra ca oameni cu interioritate, si abia apoi a noastra ca oameni cu roluri si functii sociale.
Salut, city. Ai mare dreptate.
Da
buna seara 😀
buna, ziggy 🙂
Buna seara,
ceea ce era de demonstrat, s-a demonstrat si dracu i-a luat!
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Referat+DNA+Seful+Politiei+s-a+intalnit+cu+Adrian+Duicu+la+Guver
Salve Cedric,
De-abia acum se explica reactia de mutare intempestiva a lui Tonta cu biroul la MApN. Si cred ca cineva de la DGIPI i-a servit informatia, la cateva zile, si anume ca au fost monitorizati de catre DNA. Cineva din DNA care ori a “sifonat” sau care este infiltrat deja in DNA de catre DGIPI. Oricum, Plagi este pe faras. Cred ca si din aceasta cauza nu si-a anuntat oficial candidatura la presedintie. Iar Dragnea stia de toata tarasenia si a facut si face presiuni in legatura cu anuntarea candidaturii Mitomanului. Pentru a-i da lovitura finala. Cum ziceau curtenii de mai azi? “Traim in miezul unui ev aprins”?
salutare, postare noua!
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-29-iunie/29125/