Revista Presei – 17 mai. Rusia e in ofensiva, Ponta da drumul pomenilor electorale!
17/05/2014 | Autor Cetatean Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de sambata. Astazi va fi în general instabilă. Îndeosebi după-amiaza vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în jumătatea de sud-vest a ţării şi local în rest. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi va cădea grindină. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 şi 24 de grade, iar cele minime între 4 şi 14 grade. In capitala vremea va fi uşor instabilă. Cerul va avea înnorări temporare şi îndeosebi după-amiaza vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 8…10 grade. La mare vremea se menţine în general frumoasă şi relativ normală termic. Cerul va fi variabil. Ziua vor mai fi condiţii de averse. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 18 şi 20 de grade, iar cele minime între 12 şi 13 grade. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 14 şi 17 grade. La munte vremea se va menţine instabilă. Vor fi înnorări temporar accentuate şi îndeosebi în prima parte a intervalului, pe arii extinse vor fi averse şi descărcări electrice. Pe spaţii mici cantităţile de apă vor putea fi mai însemnate, iar vântul trecător va prezenta unele intensificări. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de ziua anterioară.
Cursul de schimb valutar al BNR il puteti afla aici:
*
Rassmusen: După Ucraina, nimeni nu poate să mai aibă încredere în aşa numitele garanţii ale Rusiei. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rassmusen, a declarat, vineri, după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, că după ceea ce s-a întâmplat în Ucraina nimeni nu poate să mai aibă încredere în “aşa numitele garanţii ale Rusiei cu privire la suvernanitate şi integritate teritorială”. După ce am văzut în Ucraina, nimeni nu poate să mai aibă încredere în aşa numitele garanţii ale Rusiei cu privire la suvernanitate şi integritate teritorială. În 1994, Rusia a garantat suvernanitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, şi ceea ce am văzut recent este o anexare ilegală, o înşfăcare a teritoriului cu forţa, deci nu cred că putem avea încredere în aşa numitele garanţii”, a declarat Rassmusen, potrivit traducerii oficiale. Secretarul general al NATO a ţinut să precizeze că Ucraina este cea care trebuie să îşi decidă viitorul statut. “Noi avem un principiu fundamental, că fiecare naţiune trebuie să aibă dreptul de a-şi alege politicile de securitate, inclusiv afilierile la diverse alianţe. Deci Ucraina va trebuie să decidă, nu Rusia, nu noi, ci Ucraina, şi vom respecta”, a precizat acesta. Rassmusen a ţinut să menţioneze că acelaşi lucru se aplică şi Republicii Moldova. “Solicităm respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei. Sigur, vrem ca Rusia să îşi respecte obligaţiile internaţionale şi să nu încerce să destabilizeze situaţia, nici în Moldova nici în Ucraina”, a declarat Anders Fogh Rassmusen. O stire Mediafax.
Tratatul de la Roma, prin care s-au pus bazele Comunităţii Economice Europene, a fost semnat în alb pentru că originalul a fost aruncat de femeile de serviciu. Ignoranţa unor femei de serviciu, pierderea în hăţişul birocratic al vagonului de tren în care se aflau maşinile de scris şi documente importante dar şi multe alte ghinioane au făcut ca Tratatul de la Roma, prin care s-au pus în 1957 bazele Comunităţii Economice Europene, precursoarea Uniunii Europene, să fie în final semnat pe o foaie albă de hârtie. Ceremonia de lansare a unei cărţi despre istoria Comisiei Europene din perioada 1973-1986, găzduită în clădirea Berlaymont din Bruxelles, i-a oferit lui José Manuel Barroso, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, ocazia să dezvăluie anecdote necunoscute, inclusiv pe cele legate de semnarea Tratatului de la Roma din 1957 […] Oficialul întâmpină o altă problemă atunci când ajunge în sala din Roma, unde urma să aibă loc ceremonia semnării propriu-zise a Tratatului, dar de data aceasta cu maşinile şapirograf. Sala era decorată cu picturi ale maestrului Rubens, iar maşinile şapirograf aruncau cerneală în toate direcţiile, astfel că belgianul a fost nevoit să mute aparatele şi documentele în subsolul clădirii şi să angajeze studenţi italieni care să-l ajute să recupereze din timpul pierdut. După doar două zile de lucru studenţii italieni intră în grevă aşa că echipa responsabilă cu organizarea se vede nevoită să aducă secretare din Luxemburg. În cele din urmă, după ce aproape totul este pregătit, oficialul „erou” constată că foile sunt prea ude din cauza umidităţii şi ia decizia să le lase la uscat pe podea o noapte întreagă. Belgianul s-a dus aşadar la culcare dar dimineaţa are o surpriză de proporţii atunci când constată că femeile de serviciu au aruncat tot ceea ce ele au crezut că sunt hârtii de care nu mai este nevoie. Astfel a dispărut Tratatul de la Roma, dar şi şabloanele originale folosite la scris, fapt ce făcea imposibil crearea de copii. O stire care arata haosul care a domnit intotdeauna in birocratia europeana, pe Ziarul Financiar.
Spionaj în inima instituţiilor europene. Povestea este complicată şi are toate ingredientele unui roman clasic de spionaj din perioada Războiului Rece: politicieni de rang înalt acuzaţi de a fi «cârtiţele» plantate de servicii externe de spionaj la mâna întâi sau folosind alte perdele naţionale de mascare, neveste frumoase recrutate odată cu soţul sau fără ştiinţa lui, extremism de dreapta, neo-nazism. Şi, întâmplare sau nu, exact în jurul nucleului reprezentat de Alianţa Partidelor Naţionaliste Europene, se anunţă formarea, peste doar câteva săptămâni, a noului grup al dreptei extremiste din Parlamentul European. Poate, iarăşi întâmplare sau nu, scandalul de spionaj s-a extins şi asupra unui alt membru al echipei de observatori de la referendumul din Crimeea. Este vorba despre europarlamentarul leton Tatiana Zdanoka (reprezentând Alianţa Letonia-Rusia) aflată acum sub anchetă din partea autorităţilor competente de securitate din ţara sa, fiind acuzată de a fi, exact ca şi Kovács, un agent de influenţă al Rusiei în Letonia şi în Parlamentul European, fapte pe care ea le neagă cu fermitate. În fine, o ultima parte a scandalului o constituie acuzaţiile apărute în presa maghiară, preluat apoi pe plan internaţional, privind apartenenţa soţiei lui Béla Kovács la serviciile de contra-informaţii ale Federaţiei Ruse. O excelenta analiza a ziarului Adevarul.
Asta e razboiul! Presupun ca Putin, fiind un ofiter de informatii, nu un functionar plicticos, stie ca Articolul 5 din Tratatul NATO protejeaza membrii NATO impotriva unei invazii terestre, dar nu protejeaza membrii NATO impotriva actiunilor subversive, impotriva activitatii serviciilor de informatii, impotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degraba decat prin intermediul Armatei Rosii. Nu protejeaza Europa Centrala si de Est impotriva actiunilor subversive prin cumpararea mediei si a bancilor”, spune analistul american Stratfor Robert Kaplan, punand degetul pe mijlocul ranii. De fapt, Occidentul si Rusia sunt in razboi. Nu unul conventional. El nici nu cred ca va incepe vreodata. Nu il vrea nici o parte nici cealalta, constiente ca, apoi, Al Patrulea Razboi Mondial va fi cu arcuri de lemn si bate. Razboiul care se duce acum este pentru controlul economic si al deciziei politice, iar arma principala este coruptia. Aceea care slabeste statul, care dreneaza resursele de dezvoltare, mentine saracia, augmenteaza toate vulnerabilitatile, inclusiv clivajul dintre stat si cetateni. Si pe vremea cand Occidentul dormita, Putin lucra intens. Si de aceea SUA au dat semnalul ca vor sustine cu orice pret o justitie independenta in Romania. In razboiul care a inceput deja, campul de lupta este coruptia, iar arma este anticoruptia. Aceasta este esenta. Nu mai cautati pe cer avioane, nu va mai temeti de bombardiere. Nu vor veni. In functie de votul de anul acesta la prezidentiale, razboiul poate deveni mai greu, poate presupune eforturi mai mari. Dar anticoruptia din Romania nu mai este o chestiune interna. A devenit o chestiune strategica pentru lumea occidentala. Si nu cred ca SUA concep pierderea acestui razboi. Ceea ce da garantii majore pentru independetna justitiei din Romania. Nu absolute. Si americanii sunt pragmatici. Ei stiu sa isi atinga scopul punctual folosindu-si parghiile indiferent de culoarea puterii. Mai greu, mai usor, cu efort mai mare sau mic, dar nu cred ca Washington-ul isi permite sa piarda acest razboi. Un articol ziare.com
Crin Antonescu: Îmi dau demisia din funcția de președinte al PNL dacă obținem sub 20% la europarlamentare. Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri seara, în emisiunea „X-Press”, de pe B1 TV, că își va da demisia din funcția de președinte al PNL dacă partidul nu va obține peste 20% din voturi la alegerile europarlamentare din 25 mai.„Îmi dau demisia dacă PNL obține sub 20%”, a spus liberalul. Întrebat dacă în aceste condiții va mai rămâne candidatul la Președinție, Antonescu a răspuns: „Asta vom discuta după aceea. Vom lua o decizie. Și dacă partidul va decide că eu sunt cel mai puternic candidat și va cere să fac acest lucru, îl voi face”.„O mai spun încă o dată, niciodată, Președinția României nu a fost o obsesie sau o țintă absolută pentru mine. Nu este scopul meu în viața politică”, a mai spus Crin Antonescu. Inregistrarea momentului si intreaga stire, pe B1.
Ponta: Putem mări pensia în medie cu 4,5% în 2015, dar vrem să sprijinim pensii mici. Întrebăm la CC. Pensiile sunt programate să fie majorate anul viitor în medie cu 4,5%, dar Guvernul încearcă să sprijine în primul rând pensiile mici, operaţiune posibilă prin schimbarea, în Parlament, a legislaţiei în domeniu, dar după consultarea Curţii Constituţionale (CC), potrivit premierului Victor Ponta. “Trebuie să găsim un sistem, dar nu ne lasă Curtea Constituțională, zice să dăm și la cei cu pensii mari, și la cei cu pensii mici la fel. Trebuie să întrebăm la Curtea Constituțională cum putem să sprijinim în primul rând pensiile mai mici, pentru că foarte mulți au pensii sub media la nivel național”, a spus Ponta, aflat la Botoşani. Întrebat cum poate fi efectuată o astfel de operaţiune, premierul a arătat că prin Parlament. “Prin Parlament. Prin Parlament putem să schimbăm legea în așa fel încât să putem să facem un tip de indexare”, a arătat Ponta. Întrebat de asemenea ce creştere de pensie permite bugetul, şeful Guvernului a amintit că pentru anul viitor este posibilă o creştere medie de 4,5%. “Anul viitor, o medie de 4,5%, pentru toată lumea. Însă, asta înseamnă 4,5% și pentru cine are pensia mică, și pentru cine are pensia mare. Or, ideea este că mai mult trebuie să dai la cei cu pensia mică, tot încercăm acest lucru”, a arătat Ponta. Stirea, adusa de Realitatea.
Cât trebuie să economiseşti pentru a te bucura de o pensie bună la bătrâneţe. Românii care vor să-şi asigure un trai decent la bătrâneţe îşi pot urmări contribuţiile la pensiile private obligatorii (Pilonul II), iar dacă acestea se dovedesc insuficiente pot alege, din timp, o pensie privată facultativă (Pilonul III). În prezent, 4,5% din salariul unui român merge către Pilonul II, planul fiind ca procentul să ajungă la 6% în următorii doi ani. Acest lucru este posibil doar dacă statul îşi va permite să încaseze mai puţini bani la bugetul pensiilor de stat (Pilonul I), aflat pe deficit. Sumele direcţionate către fondurile care administrează pensiile private sunt investite mai departe în instrumentefinanciare considerate sigure, randamentul mediu al acestora fiind de circa 8,5% în ultimul an. Acelaşi sistem este valabil şi în cazul Pilonului III. Un absolvent de facultate care se angajează la vârsta de 23 de ani, pe un salariu brut de 1.300 de lei, va avea la pensie venituri suplimentare de circa 735 de lei din Pilonul II, potrivit calculelor conso.ro. Asta în condiţiile în care se pensionează la 65 de ani, iar salariul îi creşte în medie cu 2% pe an până la vârsta de 40 de ani şi cu 1% pe an de la 41 la 50 de ani. Pe de altă parte, un angajat care se bucură în prezent de salariul mediu brut de 2.365 de lei, va câştiga, în condiţii similare,o pensie privată obligatorie de circa 1.410 lei. Cei care vor, însă, să aibă o pensie de 1.000 de euro lunar trebuie să pună mult mai mulţi bani deoparte. Pentru a strânge 180.000 de euro la 65 de ani, sumă care ajunge pentru o pensie de circa 1.000 de euro pe lună (timp de 15 ani), sunt necesare economii de circa 410 lei (91 de euro) pe lună timp de 45 de ani, adică de la vârsta de 20 de ani. O analiza Gandul.
CNA-ul cenzurează. CNA-ul trebuie desființat. CNA-ul este o instituție care nu ar trebui să existe într-o societate liberă, iar evenimentele din ultimele zile cred că au dovedit-o din plin. CNA-ul, așa cum este el legiferat acum, este instrument de cenzură al puterii politice, indiferent de nume. Un grup de oameni numiți politic de Parlament, Guvern și Președinție, decid cum trebuie să se comporte jurnaliștii într-un studio de televiziune. Moderatorii poartă răspunderea pentru ceea ce spun invitații lor și sunt obligați să repete fraza idioată: „Aveți dovezi?”. Problema este a unui dublu standard folosit de actualul CNA. Sunt pedepsite dur, cu mare promtitudine, posturile de știri care găzduiesc și opinii ale opoziției. Un exemplu, aparent minor: între momentul difuzării emisiunii Evenimentul zilei în care a fost invitat Traian Băsescu și sancționarea unor afirmații au trecut exact 15 zile. Atunci când Antena 3 a organizat un linșaj mediatic împotriva mai multor ziariști, printre care Andreea Pora, CNA s-a chinuit săptămâni până a ajuns la o decizie. Nici nu-mi este clar cum a reușit CNA-ul să monitorizeze atent interviul cu Traian Băsescu. Oamenii nu reacționează la emisiunile Antenei 3 decât dacă sunt sesizați, pentru B1 au făcut o excepție și s-au autosesizat. Un excelent editorial pe Evenimentul Zilei.
PNL fuzionează prin absorbție cu Partidul Popular. Delegația Permanentă a PNL a votat vineri fuziunea prin absorbție cu Partidul Popular, a anunțat președintele liberalilor, Crin Antonescu. “Delegația Permanentă a PNL a votat fuziunea prin absorbție cu Partidul Popular condus de domnul președinte Caraș, un partid de dreapta, un partid al cărui program e concentrat în special în zona agricolă, zootehnică. Este un partid de fermieri, un partid care vine nu doar să întărească rândurile noastre, dar vine să întărească și această componentă, această preocupare a PNL pentru ca zona agricolă și zootehnică de dezvoltare a României pe următorii ani să capete cu adevărat o prioritate”, a spus Antonescu, într-o conferință de presă. El a susținut că această fuziune reprezintă un prim pas de regrupare a forțelor de dreapta. Potrivit lui Antonescu, liderul Partidului Popular, Costel Caraș, va avea în PNL funcția de vicepreședinte la nivel național. La rândul său, Caraș a arătat că fermierii doresc să vină cu o componentă agricolă foarte puternică în programul “creionat” de PNL. O stire Agerpres.
Va doresc o zi buna!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna dimineata!
Se pare ca Dalila al nost’ s-a pacalit cu Samson! 🙂 Filistinul de Barbu ar fi implicat in aceasta opera b(l)ufa! 😛
http://www.stiripesurse.ro/mega-teapa-luata-de-pnl-a-fuzionat-cu-un-partid-aflat-in-dizolvare-la-tribunal/
Buna,
Cred ca toata tarasenia asta vrea mai degraba sa semnaleze ca PNL-ul o ia pe calea Popularilor. Au facut fuziunea din interese de imagine, in pregatirea trecerii la PPE si nu din cauza ca ar avea de castigat electoral sau financiar ceva.
Buna Ovi,
Daca PNL intentiona simbolic sa isi ataseze o farama de “popular” nu ar fi trebuit sa intre in ghiveciul USL, degeaba umbla acum cu vopsitul ciorii! 🙂
Si ppe e interesat sa aiba cat mai multa forta! Daca vine Frunzaverde si pune o vorba “buna” nu mai era necesar deranjul cu Samson! 🙂
buna dimineata !
Buna dimineata,
sinistre perspective pentru viitorul Europei!
Nu mai e un secret pentru nimeni ca si in Romania “se lucreaza” asiduu in acelas sens.
Dar parca articolul lui Tapalaga, dupa ce fotografiaza prezentul, lasa o unda de speranta (tot americanii sunt nadejdea):
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17275633-ghita-voiculescu-actiune-sfarsit-epoca.htm
Bun editorialul AS!
“Dar mi-aș dori foarte mult să renunțăm la această marotă: tot aia e. Nu e tot aia.
E tot aia, cât timp DOAR O PARTE a electoratului e mereu stabilă și activă. ”
http://www.altphel.ro/2014/05/jurnal-de-campanie-gen/
Un om preocupat puternic de viitorul Romaniei si in luna iunie, Cristian Preda in modestia-i specifica anunta pe blogul domniei sale temele de campanie pt europarlamentare si publicului caruia i se adreseaza:
“Program electoral pentru 16-18 iunie 😛
…. voi acorda interviuri jurnaliștilor din presa locală și voi discuta cu membrii organizațiilor PMP.”
http://cristianpreda.ro/2014/05/16/program-electoral-pentru-16-18-iunie/
Buna ziua,
Cristoiu aduce in atentie o prefata interesanta si un concept despre conducatorul unei tari – „un conducător înzestrat cu prudenţă şi înţelepciune practică, călăuzit de raţiune, moderat, capabil să îşi controleze pasiunile (cum ar putea, altfel, să ţină în frîu mulţimile, dacă nu se poate stăpîni pe sine însuşi?). Mai presus de orice, are un simţ profund al justiţiei, fiind drept în tot ceea ce spune şi face. Este un om integru, de bună-credinţă, care nu se lasă pradă mitei sau altor forme de corupţie, conştient fiind că un stat corupt este un stat slab. În permanenţă în căutarea gloriei, el dă dovadă de curaj, mărinimie şi, nu în ultimul rînd, de o fantastică putere de muncă. Singura sa datorie este să se autodepăşească, determinîndu-i pe ceilalţi să îl urmeze prin puterea exemplului.”
http://www.evz.ro/romania-lui-cristoiu-cum-il-vede-directorul-sri-pe-viitorul-presedinte-al-romaniei.html
buna,
s-ar putea spune ca portretul de mai sus il zugraveste bine pe MRU? 🙂 Mai putin partea cu “cautarea gloriei”, nu imi pare deloc ca dl Ungureanu alearga dupa slava desarta.
Buna, bine ai venit pe la noi 🙂 de acord!
Bun gasit
Portretul robot suna bine… Mai ramine sa-l transmitem puristilor si nehotaritilor – adica unora dintre ei, pentru ca destul de multi cu care m-am intersectat par sa nu poata sa-si depaseasca deziluziile (cred ca, pe alocuri – si in legatura cu ei insisi), declarindu-se total dezinteresati de involutiile ‘politicii’ Ro. Iar FC ar face foarte bine de si-ar gasi mult mai multi mediatori/meditatori
(ca ei, de buna voie si nesiliti nici macar de mizeriile din zonele in care se desfasoara profesional, nu catadicsesc sa isi mai puna nici macar vreo intrebare).
buna arrletty,
vezi ca puristii sunt pc-istii de Jormania, astazi! 🙂 contra-cost evident!
Domnul presedinte anunta voalat fragilitatea unui stat numit astazi Romania!
„Deci, corupţia poate distruge un stat”, a avertizat Traian Băsescu. „O ţară atât de bogată cum e Ucraina a ajuns să fie la discreţia Federaţiei Ruse, în primul rând, din cauza corupţiei”, a subliniat șeful statului. (digitv-sursa)
Stie toata lumea asta, domnule presedinte? Inclusiv actuala clasa politica romaneasca? Da! Dar nu le pasa!
http://www.bursa.ro/subiecte-incomode-237330&s=editorial&articol=237330.html
De colectie!
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152456509261789&set=a.10150947485621789.486420.583411788&type=1&theater
salutare tuturor!
La ora 15 avem postare noua!