Democraţie sau tirania majorităţii (1)
13/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Magazin Politic |
Discutiile teoretice privind democratia releva, aproape de fiecare data, limite pe care aceasta forma de organizare a societatii le are. Desi nu exista alternative reale la democratie, trebuie discutate limitele care sunt in general impuse regulii majoritatii pentru a nu deveni o tiranie. Pericolul se refera la nerespectarea drepturilor minoritatii (oricare ar fi aceasta: politica, sociala, etnica, religioasa, circumstantiala etc). Intr-o tara majoritarista, protejarea drepturilor minoritatii nu poate fi mai puternica decat angajamentul majoritatii cetatenilor in pastrarea drepturilor democratice pentru toti cetatenii si in evitarea consecintelor nefaste ale periclitarii intereselor minoritatii. Prin ea insasi, nici o varianta majoritara sau nemajoritara nu poate asigura dreptatea in deciziile colective. Prin urmare, regula majoritatii nu poate fi recomandata inevitabil ca un sistem infailibil pentru a lua decizii colective intr-o tara democratica.
Conflictele politice existente in Romania tind sa reia, fara sa constientizeze acest lucru, disputa clasica dintre modelele de democratie existente in teorie (Arend Lijphart e cel care a definit primul aceste doua modele ). Pe de o parte, exista modelul Westminster (parlamentarismul bazat pe regula majoritatii), iar pe de alta parte este modelul consensualist (parlamentarismul bazat nu neaparat pe consens, dar pe un acord explicit al grupurilor social-economice dintr-o tara, noi le numim coalitii).
Logica majoritatii exclude, din aceasta perspectiva, rostul existentei unei a doua camere parlamentare, cata vreme reprezentarea majoritara se regaseste la toate nivelurile (executiv si legislativ) si impune un model de functionare relativ unitar. Aceasta a fost logica desfiintarii bicameralismului in statele nordice. Mentinerea bicameralismului in statele anglo-saxone deriva din conditii specifice: in Anglia, e vorba de originea sociala a celor doua camere, iar in SUA e vorba de corelarea regulii majoritatii cu structura federala, care impune doua tipuri diferite de reprezentare. Niciuna din aceste situatii nu se regaseste in Romania. Interesant este ca cei care sustin modelul Westminster, de obicei, aplica sistemul bipartidist, considerandu-l fundamental pentru regula majoritatii. Cu toate acestea, sistemul bipartidist este o raritate statistica (existand doar in spatiul anglo-saxon: Marea Britanie, SUA, Noua Zeelanda, cu exceptia ca nici in Marea Britanie lucrurile nu mai sunt atat de ferme). In sistemele bipartidiste, lucrurile sunt relativ simple, fiindca orice conflict intre partide tinde sa oblige cele doua forte (si pe sustinatorii lor, adica intreaga populatie) sa se dispuna relativ consecvent pe o axa (care poate fi stanga-dreapta, spre exemplu), facand astfel ca distinctia dintre majoritate si minoritate sa ramana relativ constanta.
Atunci cand exista mai mult decat doua variante (respectiv, mai mult decat doua partide), dificultatile regulii majoritatii sunt evidente. Mai intai, o majoritatea care se constituie in legatura cu o tema poate diferi de majoritatea care se constituie in legatura cu alta tema. De aici, incoerenta directiei impuse de majoritate. Formarea unei majoritati parlamentare este mult mai complicata si, ceea ce e si mai grav, mentinerea acesteia pe linii principiale devine aproape imposibila. Solutia este ca, la nivelul coalitiilor majoritare, sa se caute mereu consensul. Astfel, se ajunge la modelul consensual.
Sistemul Westminster este si mai bine pus in valoare de votul uninominal, adica de formula prin care partidul invigator este rasplatit mai mult decat ar avea dreptul conform proportiei sale reale in populatie. Astfel, sistemul il ajuta pe partidul castigator sa isi formeze o majoritate stabila si apta de a guverna. In afara tarilor vorbitoare de limba engleza, sistemul dominant este cel al reprezentarii proportionale sau mixte, si nu cel al majoritatii.
Sistemul majoritar permite luarea unei decizii doar cu vointa majoritatii, indiferent de deciziile de pana atunci. Este formula care a facut posibila traditia justitiei pe baza de jurati si redefinirea constanta a setului de legi din tari precum Statele Unite sau Marea Britanie. In sistemele reprezentative, minoritatile au intotdeauna posibilitatea recurgerii la Constitutie, prin apelul la o instanta suprema care sa valideze sau sa invalideze intentiile majoritatii.
Conditiile favorabile majoritarismului sunt, conform lui Robert A. Dahl, urmatoarele (si ele functioneaza doar cumulativ):
1. poporul sa fie unul cat mai omogen (pentru ca o decizie a majoritatii sa nu dauneze minoritatii)
2. minoritatea sa spere cat mai mult ca poate accede la putere pentru a deveni majoritate (astfel incat sa accepte regula majoritatii fara drepturi de veto)
3. membrii majoritatii sa fie siguri ca deciziile colective nu vor pune niciodata, in pericol real, elementele de baza ale modului lor de viata.
Interesant este ca cele mai multe tari nu indeplinesc cumulat toate aceste trei conditii. Acesta este principalul motiv care a condus atat la adoptarea consensualismului pe scara larga, cat si chiar la respingerea democratiei in sine. O tara ca Romania, care nu are nici suficienta traditie democratica, nici cultura politica participativa, precum si nici un nivel ridicat de incredere sociala, nu insumeaza conditiile de mai sus si, de aceea, de fiecare data cand s-a pus problema adoptarii regulii majoritatii, fie s-a respins in mod categoric, fie s-a ajuns in extrema dictaturii.
Bibliografie, surse si citate:
Articolul a fost publicat in ziarul meu / ZDD- Ziarul de Duminica (2008-9)
Institutul Pro 02 Aprilie 2006/ Under GNU License
Publicat si pe blogul meu doctrinar la data de 1 iulie 2010
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua ! in Ro tirania este echivalenta cu democratia originala. mintiti de 23 ani omenii au devenit individualisti,egoisti. se fac 23 ani de la evenimentele din decembrie 89: niciun vinovat. dar avem romani morti, schiloditi, jefuiti.Dreptatea si adevarul a fost o poveste frumoasa in care unii mai naivi am crezut . discut periodic cu 2 batrani- patrioti care au impreuna aproape 40 ani ( patruzeci, da , o viata de om nu-i asa?) de temnita grea in regimul bolsevic.chiar si dupa puscarie acesti 2 oameni si-au dedicat viata neamului romanesc si Romaniei. cu o saptamana inainte de alegeri unul dintre ei mi-a spus: M cei care formeaza asa zisa clasa politica romaneasca sunt mai haini si mai perversi decat bolsevicii care au adus comunismul in Romania. am tacut inainte de alegeri pentru ca am sperat ca tot prostul ca securistii si copii nomenclaturistilor reformisti poate or avea un suflet mai bun decat javrele lui ion ilici iliescu .
Salut Ziggy
la asta chiar m-am referit 🙂
stiu , am legat postarea ta de mesajul pe care voiam sa ti-l trimit saptamana trecuta pe mail. o sa vina taifunul si de peste ocean.
Vine el cu ajutorul lui Dumnezeu!
salut doc. Si am mai discutat despre asta. In monolitul ideologic marxist (predominant in PSD) nu exista loc de compromis/negociere vazute ca o abdicare de la principiile socialiste. Ergo, cum poate exista democratie/consens/negociere cand PSD nu stie decat “dictatura proletariatului”, machiata in fardurile “vointei poporului”, “suprematiei parlamentului”, si mai gasim vorbe mestesugite despre o doamna vestejita (nascuta odata cu Das Kapital) care vrea sa fie vazuta in Playboy mereu? Cum sa fie acceptata o economie de piata cand “stihiile pietei” nu tin cont de deciziile sefilor PSD? Cum sa apara management privat cand acestia isi permit sa ia decizii contrare “intaririi rolului statului in economie”? Iar suprematia parlamentului e fantastica atata timp cat parlamentul e “cureaua de transmisie”a vointei partidului unic catre vulg. Cand nu e asa, incepe lupta lui DOgaru pe fata si a latrinelor in spate pt. eradicarea celor ce nu vor o democratie originala. Am fost prolix, sorry. Inchei: SPD a fost in Germania capabil acum 40 de ani (Bad Godesberg 1949) sa clarifice relatia munca-capital (de ex.) A fost asa ceva in PSD? exista vreun document prin care PSD renunta la “dictatura proletariatului” sau la “rolul statului in economie”? Nu mai departe de 2009, la Congresul PSD, Iliescreafirma rolul PSD ca “ultima linie de aparare a celor multi si nevoiasi”. A spus Iliescu vreodata contra CUI apara PSD? Concluzie: sa scoatem bolsevismul din ei ca sa nu ne scoata ei democratia din cap (evident cu ciomagul, 1946, 1950, ba chiar si la Arad in 2012).
Salut Cinic,
nici nu banuiesti cat sunt de acord cu tine. “Ultima linie de aparare a celor multi si nevoiasi”, care au fost tinuti si crescuti ca nevoiasi si ne aflam la o a doua generatie de multi si nevoiasi. Perpetuarea nevoilor pentru binele partidului!
Pentru interesati:
Europa şi Rusia “energetică” (3)
Buna ziua!
Ce sa insemne asta: http://www.evz.ro/detalii/stiri/curtea-constitutionala-da-explicatii-legate-de-interpretarea-legii-pentru-alegerea-parlame-10157.html
link-ul nu functioneaza
Cred ca e asta: http://www.evz.ro/detalii/stiri/ccr-popor-suveran-referendum-numar-parlamentari-1015720.html
Scuze, l-am atasat si eu.
Éste un sut in botul lui Ponta, care declara ca “e vina CCR” sau ca “au vorbit cei de la PDL la CCR” ca sa se pastreze legea 35/2008 cu redistribuirile.
E prina data, dupa stiinta mea, cand CCR revine cu o astfel de pozitie in care contraza juridic niste aberatii politice.
Foarte bine 🙂 un ba pe-a mati fosrte elegant si fundamentat!
Da, dar credeam ca nu vad bine… 🙂
exact! Din PDL, doar pe Boc l-am auzit ieri aratand clar si raspicat cum minte Ponta, si a folosit expresia “sa nu ne ascundem dupa fustele matusii”. NIMENI de la PDL nu a contrat discursul lui Ponta, care acuza neincetat PDL de aceasta lege aberanta facuta de PSD si PNL in 2008 exact pentru PNL, ca sa intre aia la redistribuire!
urmatorul pas -dupa publicarea rez alegerilor in MO – ar fi ca CCR sa nu omologheze rezultatul alegerilor? iar usl de asta sa-i aduca pe sinistrii din udmr la guvernare – sa se foloseasca de judecatorul CCR propus de udmr?
Nu are atributii legate de alegerile legislative.
“SEX CU LEGEA FUNDAMENTALĂ. Curtea Constituţională: VOINŢA POPORULUI, DEŞI SUVERANĂ, NU A FOST RESPECTATĂ. 588 DE PARLAMENTARI ÎN LOC DE 300. CURAT ANTICONSTITUŢIONAL!”
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ccr-popor-suveran-referendum-numar-parlamentari-1015720.html
Oare pot fi invalidate alegerile?? Ptr. ca raspunsul CC este extrem de dur si concludent.
NU. e extras din decizia 682 a CCR din 27 iunie 2012. Nu e o decizie data cu ocazia alegerilor din 9 decembrie.
Buna seara 🙂
Nu stiu daca ati vazut-o aseara pe Madame Udrea la Digi 24. Nici ea nu a amintit nimic de legea electorala, a spus doar ca asa este legea. Dar a mai spus cate ceva:
– ca analiza se face in interiorul pdl
– ca domnul Ungureanu trebuie recuperat (nu rastalmacesc, sunt cuvintele ei), dar ca, pe de alta parte, dl. Ungureanu trebuie sa fie mai activ si sa se implice mai vocal.
– ca ei au facut pasul inapoi si de data asta ar fi de dorit ca actualii lideri pdl sa faca la fel.
– ca nu se poate pronunta cu privire la alegerea sa in fruntea partidului, dar daca va fi cazul se va gandi.
– ca pdl mai are solutia de a se transforma intr-un partid complet nou, cu noua sigla si etc.
Mai spuneti voi, cei care ati ati vazut-o.
Intre timp, eu ii transmit doamnei Udrea ca am dat 14 voturi pdl, plus prieteni, cunostinte, persoane tinere de la tara, voturi pe care nu le va mai vedea pdl in vecii vecilor, amin!
Si inca ceva
BLAGA, DEMISIA BLATISTULE!
Sa se duca unde a dus mutu iapa si surdu roata!
Buna Citi,
da’ uite ca acum la rtv ghita doamna spune ca ea ar sustine usl in marile proiecte – legea electorala, constitutia, regionalizarea. Nu se duce, Citi, nu se duce, trebuia sa-i trimitem noi, dar data viitoare nu mai scapa.
un Blaga cu fusta, Georgia, asta e.
Cuadratura cercului. O cacofonie mai mare decat asta rare ori 🙁
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-13809047-elena-udrea-sub-teoria-nevoii-unitate-nu-trebuie-ascundem-nevoia-schimbare.htm
😡
off topic – in scandalul bancilor este implicat si SRS, 3 mil euro credit neachitat.
ha, ha 🙂 De ce ai crezut ca se vrea in parlament? IMUNITATE – a auzit zanganitul catuselor!
Buna seara:
http://www.ziare.com/alegeri/rezultate-alegeri-parlamentare-2012/william-branza-a-demisionat-din-fruntea-pdl-diaspora-1207109
“Intrebat daca crede ca ar trebui sa demisioneze si alti colegi, William Branza a raspuns: “Consider ca toti care au pierdut trebuie sa faca acest gest(…)Nu e onorabil sa vii de pe un loc trei si sa te cramponezi de o functie, asa cred eu”.
Buna Cedric 🙂
Pai ce mai avea de facut! Asta a bagat bani seriosi in campanie, aproape dormea la b1
Daca va este “dor” de EU, este acum la B1.
Syfar de dorul ei
De pe hotnews: “Colegiul Director al PDL: demisie in bloc a intregii conduceri sau amanarea deciziei pana in primavara? ”
Pai cum sa demisioneze, ca la asa succes electoratul abia asteapta noi blaturi. Si pina la primavara cine stie ce se intimpla, mai uita lumea si apare Blaga cu noi aliante cu Antonescu sau Tariceanu. Poate Blaga se gindeste de-a dreptul sa candideze la prezidentiale, acolo sa vedeti ce blat ii trage de nu il va putea duce in spate tot electoratul.
Inca o data dovedeste ca …vorbeste cand tb sa taca – Presedintele m-a sunat sa ma felicite.
Nu este suficient de inflamata situatia actuala, a jauns la concluzia sa mai arunce putin gaz pe foc 👿
Da, exact la asta m-am gandit si eu. N-are simtul realitatii sa taca naibii. E exact ca Becali, vorbeste ce nu trebuie. N-am ascultat-o de la inceput si nu stiu daca a zis ceva despre Blaga.
Combinatia cu PNL-ul este SINGURA idee fixa pe care o au Blaga and Co.
In afara de o iluzorie alianta cu PNL, acestia nu au in cap absolut nimic pe termen lung. NIMIC.
A hotarat sa aiba o critica constructiva la adresa lui C/P. Mai sa fie
da… pucistu’ si uzurpatoru’ in loc sa fie bagat la puscarie , trebuie sa aiba parte de o critica constructiva. o fi stiind el dorin cocos si cozmin gusa despre ce fel de “critica” e vorba.
Sa vedem ce hotarasc maine , dar am vazut ca si Flutur e pt. “unitatea partidului” si vrea Conventie Nationala la anul.
Vosgania a fost bun finantist :-O
varujean este cel mai prost finantist dintre poeti si cel mai incult poet dintre economisti. un mare zero de o mediocritate zguduitoare
Ptr. doamna pomenita a fost un bun finantist 🙁 Asa de bun, ca au dat cu var pe visterie.
Caracterizarea ta este perfecta,
Daca nu fac conventie rapid, pana in martie Blaga and Co au timp sa manareasca delegatii si iese exact cine trebuie la vot: Blaga ans Co.
Voi o asculati pe Udrea la Turcescu ?
Realizati din ce spune ca nu e ultimul gunoi ?
Ma rog nu e geniala, dar …. e ultimul gunoi ?
ai dreptate, nu poate fi ultimul, o intrece Blaga si inca vreo 2-3.
Maya emisiunea se cheama Sub semnul Intrebarii – Robert Turcescu 13.12 E deja inregistrata, poti sa o asculti in orice zi de acum incolo. Nu e mai rea decit multi politicieni. Dar daca nu o asculti…
Nu ar trebui sa fim atit de siguri pe noi …. cind de sambata pana luni s-au schimbat atitea lucruri : dreapta a luat 16% iar Fortacivica a luat 2% . Trebuie sa regindim lucruri pe care le-am crezut ca vor dura o vesnicie
eu nu ascult. exact Udrea lipsea acum. Femeia asta are un “fler” politic de milioane.
ok strutzule…. baga capul in nisip 🙂
de flerul nostru politic…… ce sa mai spunem …
TDS, am altceva de facut decat sa o ascult pe Udrea.
Insa, daca tot ai deschis vorba, hai sa iti zic: Udrea este un produs nevandabil, tu trebuie sa o stii mai bine ca mine. Exista lucruri care oricat de meseriase ar fi si oricat de tare ar avea vanzatorul opinia ca ele sunt utile, acestea sunt iremediabil nevandabile. Si daca sunt vandabile unei clientele de 5% din totalul de potentiali cumparatori, asta se face cu pretul trantirii usii in nas din partea celorlalti 95%.
Sa iti spun ceva: am pe cineva care lucreaza intr-un hotel. Acum 1-2 ani, cand era Udrea ministra Turismului si semna actul de acreditare a hotelului, care sta inramat la receptie, de nenumarate ori clientii romani hotelului care vedeau scris “Ministru, Elena Udrea”, exclamau acelasi lucru: “Uite, curva!”.
cand chestia asta se intimpla cu regularitate, inseamna ca omul ala e nevandabil la nivel politic. Punct.
Draga Cetatean
Saptamina trecuta spuneai ca ARD va ;lua peste 25 % . A luat16%
Saptamina trecuta nu ai spus ca forta Civica va lua 2%
Nu speram sa prevezi viitorul.
Dar speram ca atunci cind tot ce ai spus a fost infirmat sa fii un pic mai timid in a detine cheile adevarului si viitorului etern
Punct ? Punct. In rest totul e ok.
PS Curva Udrea ?
Dar cind spun prostii pe strada Unguent Ungureanu nu e acelasi lucru ?
Am avansat procente atragand in mod explicit atentia ca sunt estimari facute doar pe baza feelingului personal. Cred ca am sous chiar de doua ori acest lucru. Nu am avut pretentia ca sunt cifre ghicite in transa sau vazute in vis.
Daca as fi stiut halul de tradare care se pregatea in PDL, nu ma mai riscam cu nimic. Eu judec rational, fara sa cunosc dedesubturile manarite de Blaga si de “partidul primarilor”. De altfel, ultimele cifre “oficiale” ale PDL vorbeau de un trend de 28%. Iar toate cifrele vazute de mine din vara pana mai incoace aratau un trend constant care gravita in jur de 23-24%.
Despre FC nu am afirmat nimic in procente.
Prin urmare, intrucat nu am avut pretentia de a ghici viitorul, nu vad de ce ar trebui sa fiu mai retinut cand apare Elena Udrea la TV si sa incep sa ma dau dupa cires afirmand ca esteo femeie politica de calibru. Nu exista nici o relatie intre aproximarea unor procente posibile ale ARD la alegeri (care nu s-au implicit din cauza tradarii din PDL) si calitatile de “politician”ale EU. Un fapt posibil insa care a mai survenit nu e argument ca o stare de fapt evidenta trebuie negata.
Iar cu “curva de Udrea”, trebuie sa intelegi, caci ai aceasta capacitate, ca nu poti merge impotriva curentului, cu atat mai mult cu cat EU insasi il alimenteaza. Vrei sa educi masele sa creada ca Elena Udrea merita votata si ca e un politician de calibru? Fie. Nu voi intelege insa de ce trebuie ca eu sau altcineva de aici sa devina un simpatizant al EU. Eu am urmatoarele argumente pentru care o consider o idioata:
Nu neaparat in ordine:
1. L-a “iertat” pe Dragnea de fondurile manarite. O mana spala pe alta: “Legat de Ilfov, la Ilfov, ca şi la Teleorman, spre exemplu, au fost situaţii în care după primul control, autorităţile publice locale au făcut dovada bunei-credinţe” (EU) Buna credinta, hai?
2. Se plaseaza mereu de partea cui crede ea ca e cel mai puternic la un moment dat. Oportunism pur.
a) “Or, PDL are nevoie să transmită un mesaj de unitate după Convenţia Naţională din mai. Împreună, trebuie să accelerăm procesul de recâştigare a încrederii românilor. Nu e loc de strategii individuale sau, şi mai rău, de eventuale vendete personale. Din toate aceste motive, cred că omul care ne-a condus spre atâtea succese trebuie să fie reconfirmat în funcţie. Nu-mi doresc să transform acest punct de vedere într-un laudatio la adresa preşedintelui Emil Boc. Acest articol este mai degrabă o analiză a situaţiei în care se află partidul’ (15 martie 2011)
b) “Vasile Blaga este acum singurul om in stare sa asigure deopotriva unitatea partidului, dar si linistea interna utila in perspectiva alegerilor din toamna. Noul presedinte are in acest moment parghiile necesare, de la sustinerea din Biroul Permanent National, pana la sustinerea activului de partid, pentru a schimba situatia in care se afla PDL. M-as bucura foarte mult ca lucrurile sa stea asa si partidul sa se indrepte in toamna spre 30%, cum ne dorim cu totii” (2 iulie 2012).
Daca mai aparea un sef la PDL, acela se dovedea cel mai capabil sa asigure victoria PDL.
3. Nu emite nici o teza care sa ii arate capacitatea de a lua decizii si de a actiona in functie de convingeri. Emite doar platitudini care suna bine si care pot fi spuse si de cineva de la PSD, si de la PNL, si de la ARD. Practic, e genul de aparatcik de partid care canta muzica in voga in acel moment in partid sau pe piata.
4. Era cat pe ce sa o faca lata de tot cu refeerendumul pentru Capitala, oprit de Basescu in ultima clipa. A vrut sa imite la nivel local impotriva lui Oprescu metoda Basescu cu referendumul. Avea o lista kilometrica de itrebari la referendum, care nu aveau nici o relevanta. Exemple:
– 1 Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-a dezvoltat Capitala?
– 5 Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?
Era cat pe ce sa faca referendumul asta inutil numai ca sa aiba ea “razboi” cu Oprescu.
5. L-a promovat pe Prigoana la Primarie, de parca ala era Mesia. Stia si ea ca va pierde, insa avea ea calculele ei. A distrus practic organizatia de Bucuresti, la fel ca Blaga.
Nu mai continui. Deci te rog, te rog mult, hai sa o lasam pe Elena Udrea in fasole, ca daca noi de aici nu o inghitim (si pe buna dreptate), nu o vei putea vinde nimanui si nici nu vei putea “educa” electoratul.
Ungureanu. Cei care cred ca MRU manca el vita de kobe se vor rasfata cu vita de Kobe la prima pensie marita de Ponta. Acestia sunt definitiv pierduti dpdv electoral. Insa Udrea produce pagube in randul celor care sunt pro-TB. Una e sa nu te voteze antenistii si alta e sa alungi votantii pro-TB, cum face EU, exasperati de aceasta tipa care nu stie sa taca dracului din gura, ca nu are ce spune.
Ok cetatean…
Te invidiez ca nu ai nici un fel de dubiu.
In ce ma priveste, ceeace am crezut sambata 8 Nov s-a dovedit eronat luni. 10 noiembrie
Am avut un proces de reevaluare. Procesul continua.
Vad la tine ca totul este imuabil, inexorabil, inexpugnabil, incasabil si inoxidabil. La tine vinovatii dinainte de 8 sunt aceiasi si azi 12. Chiar invidiez consecventa.
Nu e vorba de dubii, e vorba de convingeri. Despre EU am covingerea ca nu e un politician care sa merite sustinerea mea.
Cat priveste “evaluarea”, am facut-o si am vazut ca e mai groasa decat pare. Pe partea dreapta fluiera vantul, si nu din cauza blogurilor, ci din cauza PDL. Vrei sa imi pun eu cenusa in cap ca nu am facut destul pentru ca ARD sa ia mai multe voturi? Cam asta ar fi “evaluarea” pe care ai vrea sa o vezi la mine?
Inainte de 8 nu existau vinovati, nici nu m-am gandit ca amploarea tradarii la PDL poate fi atat de mare. Astazi ai vrea sa iti spun ca de fapt societatea civila e vinovata ca primarii PDL au tradat? Am gasit un exemplu concret de fost sef de filiala PDL care a facut campanie pe fata pentru un candidat USL. @sare a scris si el despre situatia de la CJ.
Deci, da, totul e incasabil: indivizii ca UE care merg seara la Turcescu si apoi in sediile de partid dau telefon la Dragnea nu merita o “evaluare” care sa ne faca sa ne intrebam: “Ce as putea eu sa mai fac pentru ca acest partid al lui Blaga sa creasca?”/
Micutii incep fara nicio rusine shimbarile in toate domeniile, inclusiv in biserici! IPS Teodosie schimba pe banda preoti parohi din Constanta si a reusit sa nemultumeasca zeci de enoriasi care mai au putin si ies in strada pt a protesta! Culmea ca multi din ei sunt votanti USL care sunt uluiti de ce se intampla; si de schimbarile din parohii, si de masurile pe care le ia mitomanul…
daca nu o sa plece Teodosie fugarit din Constanta…fereasca Dumnezeu de furia enoriasilor, ca oamenii nu se revolta impotriva inaltilor prelati, insa cand o fac, nimic nu ii opreste. Am asistat la asa ceva odata si a fost jale.
Stii ce ma doare? Ca a schimbat preoti care au ridicat bisericile respective din temelii, au fundatii pt copii cu dezabilitati, au har, iar oamenii vin (veneau?) cu drag la acele biserici! Nimic nu conteaza decat ca nu au dat din banii bisericii catre el, marele Teodosie, ci toate ajutoarele au fost indreptate catre copii si oameni care chiar au nevoie de ajutor! Ca sa se stie despre cine este vorba: preotul Picu Nicolae de la Biserica Sf Mina, cea din parcul Tabacariei si preotul Berechet Valentin de la Biserica Braul Maicii Domnului din Coiciu…
cunosc si eu cazuri din alte zone ale tarii la care ierarhia face exact la fel: muta preotii cum are chef, desi acei preoti au construit bisericile.
Si inca ceva: in politica perceptia bate esenta. Odata ce perceptia e formata, omul ala poate sa moara in piata publica, e aproape imposibil sa convinga pamenii ca e altfel. Nu vad de ce ar merita EU atatea sacrificii retorice si politice. EU nu e nici mai buna nici mai proasta ca Blaga sau ca orice alt idiot de la PDL din garda veche, insa e mai daunatoare la nivel de perceptie. Si nu compenseaza cu NIMIC la nivel politic enormele daune pe care le face.
Perceptia dragul meu nu e formata de Antena 3 . Ci de mesajul nostru vs mesajul A3 Adunam si impartim la 2.
Daca noi raminem pasivi , peste un an MRU va fi la fel de terfelit ca si T Basescu. Atunci multi dintre noi ne vom feri de numele hidos de MRU.
Deci hai sa nu fim pasivi, Altminteri peste un an , tot ce consideram curat va fi perceput ca murdar,
E greu de inteles ?
❓ Unde ai fost pe 1 dec? De lozinci, ne este casa plina.
PS. EU este o nulitate sustinuta de banii sotului si care sufera ca nu mai poate tunde panglici 👿
Daca ai dubii, promit ca aduc poze cu cel putin 2 sali de sport facute in localitati in care oamenii se plimba cu gumari in picioare.
Cazinoul din Constantza este o alta gafa de proportii.
Despre auditul facut in Baronatul lui Dragnea……numai de bine.
mar …. eu am spus doar sa urmariti discutia cu Turcescu. Mi se pare articulata. Nu cred ca aveti atita treaba ca nu puteti asculta 20 minute. Zi-mi si mie ce chestii de valoare zero a spus ? Nu ai ascultat-o
EU este unul din parlamentarii dreptei. Nu avem multi. Daca intra Baconski alta era situatia. A intrat pe banii lui Cocos, dar poti conta pe parlamentarul Geoana ?
Mar . Ce e intrebarea asta ? Tu unde ai fost de 1 decembrie ? La ce a folosit ?
Skorpion a stat 60 zile in piata Victoriei si nu s-a laudat la nimeni pentru asta.
Eu de 1 dec am avut treburi. V-am lasat pe voi sa aparati democratia.
Personal nu agreez ziua de 1 decembrie ca zi nationala. Am mai explicat asta
S-au mai vazut cazuri in care mama, din dragoste, si-a sufocat copilul (l-a “delimitat” de aer, pazindu-l de guturai). Concluzie: dragostea materna nu este suficienta pentru supravietuirea copilului, daramite pentru reusita lui in viata. Autosuficienta este si ea un fel de sepuku. Genocid de anticorpi.
Ca tot am pomenit de Dragnea 🙁 Marturisesc ca nu am stiut ca vizeaza Ministerul Dezvoltarii.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/de-ce-vrea-liviu-dragnea-sa-fie-ministrul-dezvoltarii-1015760.html
@tds
buna seara
tu ai acceptat vreodata ca nu detii adevarul suprem?
o tot tii pe d-na udrea ca fiind mare politician; ce a facut asa de mare? daca era politician candida in bucuresti,in acelasi colegiu in care a fost si acum 4 ani,asa cum au facut si anca boagiu si sulfina barbu;
e un pic jenant sa vii sa te lauzi ca ” am luat cele mai multe voturi in colegiu”/care colegiu? ala de la cuca macaii? dd direct a doivedit mai multa intelepciune decat madama asta;
o fi frumoasa,o fi genul tau,dar hai s-o lasam in pace; mai documenteaza-te un pic si vezi ce hram poarta
intimplator
Ti se intimpla sa citesti atent ce e scris ? nu doar ce iti imaginezi tu ? Ai ascultat emisiunea aia ? E inregistrata ? Cine a spus ca e mare politician ? Ce dumnezeu ? nu poti iesi din stereotipuri ? Cine a spus ca e frumoasa ? Iti lipseste butonul cu acordul fin ?
certandu-ne pe udrea,s-au mai gandit la niste taxe: taxe pe autostrada buc pitesti si buc constanta..
o fi legal sa fii taxat de doua ori? rovigneta+ taxa pentru autostrada
@intamplator. Intretinerea oricarui drum ajunge dupa 5-8 ani sa depaseasca costul investitiei. Se pare ca niciun politician nu a inteles asta, asa ca latraturile s-au concentrat pe investitie fara fa mentiona restul. Rovigneta ar trebui (dar nu ajung sumele) sa acopere intretinerea drumurilor (cu exceptia autostrazilor). Taxa de autyostrada trebuie sa acopere INTRETINEREA si RECUPERAREA INVESTITIEI, subiect periculos pt. politicieni. Nediscutand asta, bat campii toti politicienii. Hai sa n-o facem si noi.
@intamplator. In alte tzari intretinerea drumurilor poate fi camuflata in reinnoirea licentei de circulatie (placute), in costul ANUAL al permisului de conducere, intr-o portiune de impozit personal, etc.
Am explicat mai sus (ora 10.00) argumentele mele pentru care EU e o nulitate (la fel ca toti marii barbati de la PDL, de altfel). Nu reiau.
Vreau insa sa punctez altceva: de ce Dumnezeu ar trebui NOI sa ii facem campanie Elenei Udrea sau sa ii cautam cu lumanarea calitati pe care nu le vede nici dracu? Eu nu sunt un om irational, si nu ii vad nici o calitate care sa o faca mai vandabila decat, sa zicem, Ludovic Orban de la PNL sau Miron Mitrea de la PSD.. Faptul ca ea e la PDL e absolut conjunctural. Daca era la PSD sau la PNl era la fel cum e acum.
Deci nu vad de ce Dumnezeu acest blog si noi ca indivizi ar trebui sa ii facem, mai direct sau mai indirect, campanie Elenei Udrea, spunand despre ea ca e asa si pe dincolo, cand e nu este.
In seara asta m-am exprimat despre subiectul EU cum nu am mai facut-o pana acum deoarece am considerat acest subiect nerelevant, Insa daca trebuie sa ma justific de ce eu personal nu o inghit, atunci consider ca am furnizat mai sus destule argumente.
@TDS, EU este o chestiune relevanta. Daca as crede in capacitatile ei politice as apara-o si al sustine-o. Insa aceasta EU nu are nimic care sa merite sustinut. Si simplu; fapt ca o critica Antena si o detesta plebea nu e pentru mine un argument sa ii caut calitati si sa i le justific. Exista o ierarhie a oamenilor politici pe care i-as sprijini si pe care ii sprijin si in mod definitiv, EU nu ocupa primele locuri, si nici macar mijlocul ierarhiei.
Eu cred ca trebuie sa schimbam ceva in modul de a gindi si actiona pe care l-am avut saptamina trecuta.
In legatura Elena Udrea. NU ea MAI are nevoie sa o sustinem noi…. deoarece a cistigat deja mandatul .
Acum daca ea a cistigat , noi avem nevoie sa fim sustinuti de ea cu votul ei in Camera Deputatilor, si ne rugam sa o faca.
Sau vrei sa contam pe Zgonea pentru motiunea simpla ?
E dur dar asa este.
Of, ca sa iti spun sincer, la ce dezastru a facut partidul Buldogului, faptul ca nu pt depune motiune simpla ma lasa rece. Cand ma gandesc ce minune de Constitutie va vota USL, e de plans sa te gandesti la cum depune ARD motiune simpla. Vai, tremura USL-ul!
Noi nu avem nevoie de sustinerea ei, pentru ca ea nu poate face nimic pentru noi. ARD abia poate sesiza CCR la Camera Deputatilor, la Senat nu au numarul de mandate. Pai asta e “speranta” noastra? Ce poate decide votul EU?
Sa ti-o spun clar: nu mai exista “rezistenta” parlamentara decat la Camera, si nu sunt sigur ca toti de la ARD ar semna o sesizare care CCR, iar la Senat ARD depinde de PPDD. Nu bag mana in foc ca EU ar semna o sesizare catre CCR.
Cat despre faptul ca noi trebuie sa schimbam ceva in modul de a actiona pe care l-am avut saptamana trecuta: ce anume sa schimbam si cum ar trebui NOI sa actionam ca PDL-ul sa fie determinat sa nu tradeze la proxima ocazie?
La ultima propozitie : Schimbi complet modul de abordare. Vorbim maine
ok. voi incerca sa fiu oe blog, desi maine si poimaine am niste zile infernale. iti semnalez.
Dan diaconescu a zis ca lupta directa cu Ponta a ridicat partidul cu cel puti =n 2-3 procente.
Blaga?
@tds
nu ascult si nu voi asculta ” emisiunea aia” /ca si altele
inca nu am vazut/auzit la teveuri ceva care sa merite sa-ti pierzi timpul;singura emisiune pe care o urmaream era la tvr luca niculescu si la realitatea-parca-plesu&liiceanu
si ce sa ascult? platitudini spuse de udrea?iti repet,incearca sa afli cum e udrea discutand cu cei care intra in contact cu ea,cu cei care au lucrat cu ea
te-ai intrebat vreodata cati bani a cheltuit ca sa plimbe ziarisii pe la divrese sindrofii si sa aibe ” imagine buna”?si i-a cheltuit degeaba,n-a reusit nici asta
Nu putem dragule vorbi, daca mergi “dupa ureche” Nu ai ascultat emisiunea. te inteleg…. nu pot avea pretentie.
tinere, salut!
Eu 🙂 am avut răbdare şi am urmărit emisiunea lui turcescu.
Poate că n-am înţeles eu 🙂 ce mare mesaj a transmis EU.
Poţi să-mi explici, fie şi pe scurt?
Nu stiu daca a fost vre-un mare mesaj. Oricum cred ca s-a descurcat mai bine decit Radu F Alexandru parlamentarul tau favorit
Tu sa imi spui unde a spus prostii sau neghiobii. Emisiunea este inregistrata. Poti sa o taxezi propozitie cu propozitie
…..
Ma intereseaza deoarece avem f putini parlamentari pina in 2016 Ea e unul din ei. Sper sa o utilizam eficient.
tinere, ştii bine că am apărat-o pe madam vuiton inclusiv aici, pe acest blog.
Asta nu înseamnă că nu am văzut între timp, că este o nulitate agresivă.
şi nu uita că nici măcar în fieful lui pinalti, tot de pe locul doi s-a ales.
încheiat discuţia pe această temă.
apreciez ca ai incheiat-o 🙂
apreciez că apreciezi. regret şi acum că m-am certat cu timi, pentru madam.
TDS,
desi am hotarat sa nu mai comentez cand tu esti pe blog si subiectul este Udrea, mi-e greu sa nu introduc un singur comentariul. Eu am vazut emisiunea. Da, nu-mi place Udrea de mult timp si am justificarile mele concrete. Nu sunt misogin si imi plac femeile , dar aceasta doamna face mult rau la elecroratul de dreapta si sunt convins ca multi nu au venit la vot din cauza ei. Femeia asta este very, very bad news. Imi pare rau sa te deziluzionez – femeia este si proasta!
Draga Theophyle
e chestie de abordare
E proasta ….. as fi vrut sa fi cistigat Adrian Papahagi dar nu a fost asa.
Ce naiba facem acum ? Ii cersim votul in Camera deputatilor in timp ce ii spunem ca o dispretuim ? Zau ca nu stiu….
TDS,
Nu cred ca in parlamentul asta ceva sau cineva mai conteaza in opozitie. Frica mea este de bruiajul pe care il face si antagonismul pe care il produce. Daca vrea sa nu vrea femeia face rau. Pentru ce trebuia sa aminteasca ca Basescu a felicitat-o. In afara de o tzafna imbecila a castigat ea ceva? Basescu a castigat? Noi am castigat. Mai multa ura, atat! Femeia este sau nebuna sau imbecila
Vezi tu TDS,
Ce inseamna sa-ti protejezi seful intr-o lume normala de oameni normali:
http://www.washingtonpost.com/blogs/post-politics/wp/2012/12/13/susan-rice-withdraws-name-from-consideration-for-secretary-of-state/?wpisrc=al_comboNP_p
E proaspata acum 10 minute a intrat pe flux
doamna e perfect constienta de ceea ce face .
uff …. e complicat ca naiba. Credeam ca opozitia galagioasa e mai buna decit greva parlamentara.
Buna tuturor, la o ora atat de tarzie
Pana la urma se mai poate face ceva cu numarul asta atat de mare (dublu) de parlamentari?
Buna seara,
Legal – NU!
Nu avem decat sa asteptam ca parlamentul sa intre in insolventa! Si apoi, falimentul.
Daca se inampla asta ….am ajuns la Marea Adunare Nationala. Nu ca acum arata altfel 🙁
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ioan-stanomir-curtea-ar-putea-declara-neconstitutionala-partea-din-lege-care-se-refera-l-1015.html
PS Gabriel Biris este invitatul lui Cartianu
ce cere Stanomir nu se poate. CCR nu are cum sa declare acum partea cu redistribuirea neconstiuttionala si apoi sa isi poarda mandatele acei parlamentari.
Foarte bun Biris, demoleaza cu legea pe masa declaratia/ minciuna facuta de C/P …. despre majorarea taxelor.
Imi place Biris. Este de dreapta. gandeste clar.
da si mie imi place.
Dar votantilor din sectorul 1 nu le-a placut.
Va trebui schimbata abordarea.
Fara blaturi? Cumva cu mai mult suport de la centru?
good evening 🙂
e o imbarligatura serpeasca cu alegerile astea ceva de speriat.
mie mi se par contradictii peste contradictii cu efecte aberante.
-ref.300 este expresia suveranitatii poporului
-in mod firesc ref.300 bate orice altceva dar cu toate astea toata legislatia,actele normative elaborate ulterior in domeniul asta(mai tare si decat votul meu) nu a tinut cont de asa ceva.
-m-a pus dracu sa citesc art. din evz si ajung astfel la legea alegerilor parlamentare 2012 din septembrie ha lui ponta.cred ca era ultima ocazie prin care sa se gaseasca solutia ca ref. sa fie cat de cat respectat.
-spun cat de cat ptr. ca modificari la legea electorala nu mai puteau fi facute(termenul)
-de asemenea,din cauza efectului parvulescu (pervers ii spunea gh.iancu 😆 ) nu se putea gasi nici juridic nici matematic o formula ptr. a obtine exact 300 parlamentari(asta o zic eu,nu cred ca se poate ca la o admitere-tragi linie si ai admisi/respinsi)
-aberatia matematica a efectului,in conditiile legii, ar fi putut fi un nr si mai mare de parlamentari decat astia 588.Daca toate colegiile ar fi fost inchise 50+1 de o formatiune politica,redistribuirea ducea inspre 900 de parlamentari.
-de ce n-a fost atacata legea alegerilor ?
-cand faci un proiect,o structura de rezistenta sa zicem,si zabreluta cedeaza proiectantul plateste(inclusiv penal daca e cazul).cand elaborezi o lege care produce efecte contrare referendumului.(coroborata si cu celelalte legi) ceva se intampla cu ordinea const. adica o lege bate const. si nu e in regula.
-Delimitarea şi numerotarea colegiilor uninominale
Art. 118. – În cel mult 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul stabileşte prin hotărâre, la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a Autorităţii Electorale Permanente, delimitarea şi numerotarea colegiilor uninominale.(cap 12/disp. fin. tranz. din legea aleg. parl )
-intreb. cum se pot face aceste delimitari,si fara a fi in contradictie cu alte legi, a.i sa apropie cat mai mult rezultatul alegerilor de ref. ? daca nu se poate atunci n-a facut ponta o lege neconstitutionala ? si daca legea aleg.parl. ar fi neconst. atunci alegerile declarate in regula de catre bec (ca singura autoritate zicea mos predescu) cum naiba sunt ? –
-sunt habarnist da parca nu-i ceva in regula 😆 si cred ca ccr nu i-a dat peste nas doar asa,de amorul stiintelor juridicocontitutionale
Eu sunt aproape convins ca Blaga a avut o intelegere de tipul:
Voi (usl-ul) castigati (ca vin vremuri foarte grele, he,he ,he). Ne lasati sa luam 20-22% si nu ne batem, ba chiar va ajutam pe ici pe colo si totul o sa fie frumos. Voi acolo , noi aici….etc.
Ceva similar cu sefia senatului. “Nu au cum sa ma dea jos`. Si l-au dat. L-am auzit zicand: Noi luam peste 20%, si EU NU GRESESC NICIODATA, idiotul dreaq.
Pe de alta parte sunt convins ca usl a fraudat. Nu se schimba modul de votare al alegatorului (seara dreapta, dimineata stanga de ex)de azi pe maine. Sunt convins ca Ponta si ai lui au “depasit” masura la fraudat. Este si motivul pentru care erau putin galbejiti la anuntarea rezultatelor.
In principiu a ramas doar intrebarea: Ce este de facut? cu corolarul: Se mai poate face ceva? :).
Speranta mea este in MRU daca este sa vorbim de speranta. Cred ca discutiile sunt aprinse in toate partidele.
PS
Felicitari MRU pentru titul acordat.
Doamnelor şi domnilor, bună dimineaţa!
Am citit şi nu-mi vine să cred că jumătate din postări sînt despre Udrea (în condiţiile în care nu a făcut vreo ştire)!! Aici?!
Această cucoană nu are nimic de oferit (nu nouă…) şi a lega vreo speranţă de prezenţa ei în parlament mi se pare… cum să zic… înduioşător.
Să nu uităm că şi-a început “cariera în slujba statului”, după ce şi-a cumpărat o diplomă, ca angajată de guvernul Năstase, pe bani mulţi, ca să piardă nişte procese. Prezenţa ei în PDL e pur conjuncturală, dacă rămîneau ăilalţi la putere rămînea şi ea lîngă borcan.
P.S. Propun să o daţi pe “Udrea” lui Aksimet!
Buna Dimineata,
Postare noua – Revista Presei 14 decembrie / “canapiste,” hoţi şi şarlatani