Revista Presei – 14 mai. Uzurpatorul Ponta nu se mai da cu barca, ci cu avionul
14/05/2014 | Autor Cetatean Categorii: Stiri / Revista Presei |
Salutare intr-o zi de miercuri, 14 mai. Azi, instabilitatea atmosferică în România va fi accentuată, iar vremea va deveni răcoroasă în cea mai mare parte a ţării. Vor fi înnorări şi pe arii extinse averse, însoţite de descărcări electrice. Cantităţile de apă vor depăşi local 25…30 litri/mp şi izolat, mai ales în zona de munte şi în dealurile Olteniei şi Munteniei, 50…60 l/mp. Izolat va cădea grindină, iar vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 grade în depresiuni şi 20 de grade în sud-estul extrem, iar cele minime se vor încadra între 6 şi 15 grade.
În Bucureşti, instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi înnorări şi se vor semnala averse, însoţite de descărcări electrice. Temporar, vântul va avea intensificări. Temperatura maximă, în scădere faţă de ziua precedentă, se va situa în jurul valorii de 17 grade, iar cea minimă va fi de 11…12 grade.
Cursul valutar al BNR il puteti afla aici
*
Cod portocaliu de inundații în șapte județe. Hidrologii au extins avertizarea de cod portocaliu emisă iniţial pe râurile Drincea, Desnăţui şi Jiu, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj şi Hunedoara, şi pentru râurile din zonele de deal şi de munte din judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea, dar şi pe râuri din judeţul Olt.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a avertizat că de miercuri, ora 00.00, până vineri, la ora 18.00, pe râuri din bazinele Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior, unii afluenţi ai Mureşului inferior, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Râmnicu Sărat şi Putna se pot produce creşteri de debite şi niveluri, care ar putea duce la depăşirea cotelor de atenţie şi de inundaţie, precum şi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, cu posibile efecte de inundaţii locale. Toate informatiile despre codul portocaliu, pe Romania libera.
*
Mănescu: Şova a aşteptat până în ultima clipă şi a pierdut garanţia GFR de 10 milioane de euro. Fostul ministru al Transporturilor Ramona Mănescu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Dan Şova a aşteptat până în ultima clipă pentru a pune în mişcare procedurile deja pregătite de ea în cazul scrisorii de garanţie de 10 milioane de euro a GFR, pierzând astfel suma solicitată de DIICOT.
“Am văzut comunicatul Ministerului Transporturilor, e cel puţin ciudat că ministrul Şova nu ştie ce a preluat atunci când a venit la minister, în momentul respectiv procedura de punere a garanţiei la dispoziţia DIICOT era stabilită – pentru că stabilisem cu DIICOT, în urma corespondenţei purtate între juridic şi DIICOT s-a convenit modalitatea de punere la dispoziţia DIICOT a scrisorii de garanţie şi exista deja avizul favorabil dat de departamentul juridic. DIICOT urma să primească această garanţie pentru că asupra GFR se pusese sechestru asigurator, pentru a acoperi eventualele prejudicii în legătură cu privatizarea CFR Marfă”, a declarat Mănescu.
Ea a precizat că în momentul în care a părăsit funcţia de ministru procedurile erau stabilite şi rămăsese doar ca Ministerul Transporturilor să se adreseze băncii. Integral aduce Mediafax.
*
Comarnic-Braşov, misiune imposibilă: statul român ar trebui să le deconteze constructorilor trei milioane de euro lunar, timp de 29 de ani. Statul român trebuie să garanteze că va plăti în fiecare lună, timp de 29 de ani, câte trei milioane de euro consorţiului care va construi autostrada, în cazul în care estimările de trafic nu se realizează, iar această finanţare este încă incertă. Condiţiile de garantare a finanţării impuse pentru construcţia tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov sunt atât de dure, încât specialiştii se îndoiesc că statul român va fi capabil să-şi asume un asemenea angajament pe un termen atât de lung – 29 de ani. Pe scurt, constructorii desemnaţi în toamna anului trecut, reuniţi în consorţiul Vinci-Strabag-Aktor, trebuie să obţină finanţarea de1,5-1,8 miliarde de euro, urmând ca statul să le dea banii înapoi în tranşe lunare, banii provenind în principal din taxa de utilizare plătită de şoferi. Astfel că statul apare ca principal garant al acestei finanţări, iar condiţiile de garantare sunt cel puţin la fel de drastice precum cele de rambursare. Stirea, pe Adevarul.
*
Euro a devenit prea puternic şi începe să pună probleme companiilor europene. Inflaţia aproape de zero, care constituie o problemă, şi un euro puternic pot eroda creşterea economiei europene. BCE spune că nu se va feri să ia măsuri extreme, să reducă dobânda spre zero pentru a susţine bătrânul continent care îşi revine greu după criză. Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce dobânda la euro sau va lua alte măsuri de stimulare economică la şedinţa din luna iunie, susţine Mario Draghi, preşedintele instituţiei. Şeful bancherilor centrali din Europa este constrâns să ia în considerare reducerea dobânzii de întărirea euro, care afectează exporturile companiilor de pe continent, şi de o inflaţie cu mult sub ţinta de 2% considerată optimă. În aprilie inflaţia în zona euro a fost de 0,7%, scrie The Wall Street Journal. „Consiliul de conducere (al BCE n.red.) este relaxat în ceea ce priveşte o posibilă acţiune la următoarea şedinţă“, a spus Draghi, după ce a hotărât menţinerea dobânzii la minimul istoric de 0,25% la începutul lui mai. Orice reducere a dobânzii la euro de către BCE are impact pozitiv asupra creditelor în euro ale românilor. Printre măsurile pe care Draghi le are la dispoziţie se numără reducerea dobânzii de la minimul istoric de 0,25% până la o valoare apropiată de zero, dar, şi mai important, ar putea reduce rata dobânzii la depozitele pe care băncile comerciale le pot face la BCE sub 0%, ceea ce înseamnă practic că acestea vor fi nevoite să plătească pentru a-şi putea ţine banii la banca centrală. Această ultimă măsură ar fi o premieră printre băncile centrale cu influenţă mare la nivel mondial. Integral aduce Ziarul Financiar.
*
Uniunea Europeană va semna Acordul de asociere cu Republica Moldova pe 27 iunie. Anunţul a fost făcut marţi, la Chişinău, de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, citat de site-ul postului Europa Liberă.
Herman Van Rompuy s-a aflat marţi în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu premierul Iurie Leancă. Anunţul preşedintelui CE clarifică declaraţia preşedintelui Nicolae Timofti, care a spus că Republica Moldova îşi va exercita “dreptul suveran” de semnare a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană “în pofida presiunilor externe de natură politică şi economică”.Nicolae Timofti nu a menţionat Rusia, dar această ţară se opune semnării Acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a avertizat vineri, la Tiraspol, că semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova, subliniind că Transnistria este “sub patronajul Rusiei” şi că nu i se va “permite nimănui să o supere”. Stirea, pe Curs de Guvernare.
*
Ce nu poate controla Vladimir Putin. Daca existau intrebari in legatura cu legimititatea referendumurilor separatiste din estul Ucrainei, numele ridicole ale entitatilor pentru care oamenilor li s-a cerut votul – autodeclaratele republici Donetk sau Luhansk -, acestor intrebari li s-a raspuns cu siguranta, scrie New York Times. Violentele care au insotit insa votul din Ucraina duce criza ucraineana intr-o directie in care, in scurta vreme, nimeni nu o va putea controla – nici presedintele rus Vladimir Putin, nici autoritatile de la Kiev, nici Occidentul. Faptul ca referendumul a fost tinut in ciuda apelului facut de Putin, saptamana trecuta, ca acesta sa fie amanat, arata ca evenimentele deja dezvolta un impuls propriu. Astfel, in randul separatistilor prorusi exista deja discutii despre un alt referendum, de aceasta data de alipire laRusia. De altfel, Vladimir Putin a dat toate indicatiile ca scopul sau adevarat nu este anexarea vreunui alt teritoriu al Ucrainei, ci transformarea tarii intr-o federatie, sub un guvern slab si neutru de la Kiev, dependent permanent de Rusia.
Acest lucru inseamna ca liderii de la Kiev si sustinatorii occidentali s-ar putea confrunta cu cereri de neacceptat. In timp ce criza ucraineana l-a ridicat mult pe Putin in sondaje, in Rusia, acest lucru s-ar putea schimba insa rapid daca ar izbucni efectiv un razboi. Chiar si sanctiunile modeste care deja sunt aplicate provoaca pierderi de capital, sufoca investitiile straine si incetinesc o economie rusa care deja are unele probleme. In plus, presedintele rus nu este imun la prejudiciul care i se aduce reputatiei sale, in special in Germania, tara europeana careia pare sa ii pese cel mai mult. O analiza adusa de Ziare.com
*
Ponta a încercat să preia controlul în CSAT. Premierul Victor Ponta a cerut convocarea CSAT în chestiunea crizei din Ucraina, în încercarea de a-și atribui rolul de șef al statului. Președintele Băsescu l-a chemat la consultări. Premierul Victor Ponta a încercat să se substituie președintelui Traian Băsescu drept principala figură de autoritate în cazul situației tensionate din regiune. În cursul dimineții de ieri, acesta i-a trimis președintelui Traian Băsescu solicitarea – semnată și de alți miniștri membri ai CSAT – de convocare a unei reuniuni extraordinare a Consiliului privind situația politică din regiune, deși șeful statului îi comunicase, săptămâna trecută, că nu se impune un CSAT. În replică, președintele Traian Băsescu l-a chemat la consultări la Cotroceni, precizând că acestea vizează „clarificarea nelămuririlor Guvernului referitoare la politica externă, de securitate și de apărare a României”. „La această întâlnire vă recomand să participe toți membrii Guvernului sau, cel puțin, miniștrii care fac parte din Consiliul Suprem de Apărare a Țării”, se arăta în comunicatul Administrației Prezidențiale. Stirea, pe Evenimentul Zilei.
*
Alimente cu etichete mai clare. Vor fi menţionate lista de alergeni şi date despre producător. Se schimbă etichetele alimentelor vândute în magazine. Din decembrie, producătorii trebuie să dea mai multe detalii legate de compoziţia produselor, iar literele și cifrele vor avea dimensiuni standard, pentru a fi mai uşor de citit. Tot consumatorii sunt cei care vor plăti modificările – produsele se vor scumpi cu câteva procente, avertizează procesatorii. Litere minuscule și mai multe etichete lipite una peste alta. Multe dintre alimentele din magazine au astfel de etichete, aşa că nu e de mirare că sunt oameni care le citesc cu mare greutate. „Dacă vorbim despre un produs congelat, etichetele sunt scoase la imprimantă, nu rezistă la variația de temperatură”, spune Sorin Mierlea, reprezentant al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.Totul se va schimba însă la finele anului, când producătorii români și comercianţii se vor alinia noilor norme europene.Din decembrie, cifrele si literele de pe etichete vor avea o dimensiune minimă a caracterelor de 1,2 mm, în cazul ambalajelor mari, şi 0,9 mm la cele mici, astfel încât să fie uşor de citit. „Noutățile legislative sunt prevăzute în contractele comerciale. Operatorul trebuie sa respecte prevederile internaționale”, spune Delia Nica, secretar general al Asociației Naționale a Marilor Rețele Comerciale.Consumatorul este însă cel care va plăti aceste schimbări. Integral, pe Digi24.
*
Pachetul serviciilor de bază, APROBAT. Persoanele peste 40 de ani, o vizită pe an la medic. Pachetul de servicii medicale de bază a fost aprobat de Guvern şi pune accentul, potrivit ministrului Nicolae Bănicioiu, pe prevenţie, pacienţii asimptomatici până la 39 de ani trebuind să facă o vizită la medicul de familie cel puţin o dată la trei ani, iar cei peste 40 de ani, în fiecare an. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie. “Punem un accent important, în premieră, pe prevenţie. Introducem pentru pacienţii asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani, prezenţa anuală la medicul de familie”, precizează Bănicioiu.Tot anual vor merge la medicul de familie persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt.Referitor la asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal cât şi în pachetul de bază, pentru supravegherea gravidei s-a introdus şi testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV. Integral, pe Mediafax.
*
Va doresc multa sanatate!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna dimineata
uzurpatorul sa foloseasca un avion intretinut la aceleasi standarde cu avionul pilotat de Adrian Iovan. daca pica nu e nicio problema , il vor gasit repede alegatorii din teleorman
o zi buna tuturor.
Buna dimineata si din partea mea :),
uzurparea se poate conexa si la tentativa de lovitura de stat ? Zau,ca parca suntem in cine stie ce tara africana.Cat mai sunt de acord responsabilii …responsabili din tara si UE. Ca daca lucrurile evolueaza in aceeasi nota,chiar ca ne ducem de rapa.
Am recitit excelentul articol al Narcisei Iorga , o intrega nebunie se petrece la CNA.http://cutiapandorei.net/cazul-icr-cum-poate-un-post-tv-sa-manipuleze-un-prim-ministru/#comments
Buna dimineata,
republica penalilor a ajuns un eufemism 🙁
http://www.evz.ro/republica-penalilor-cum-a-castigat-borcea-milioane-de-euro-pe-mana-lui-mazare.html
Salutare !
Daca boschetarul doamnei Tocila n-a fost acceptat ieri, azi Evz il publica pe putzoiul lui Cristoiu.
La prima ora era in fruntea gazetei, acum e ceva mai jos.
Sa vedem cat rezista. 🙂
http://www.evz.ro/romania-lui-cristoiu-dezastrul-putoismului-in-politica-noastra-externa-.html
Buna, a maturat cu el si in articolul de ieri- i-a schimbat eticheta din “iresponsabil vesel in iresponsabil periculos”.
la maestru ”puțoi” o fi licență poetică, la mine, o amatoare, ”boschetar” e insultă. 🙂
No problem, să n-o lăsăm singură pe Narcisa Iorga, zic:
http://politicstand.com/in-atentia-cna-da-mai-ales-a-dumneavoastra-doamna-laura-georgescu/
Salutare!
Cristoiu e “ancora”, el isi permite.
Cristoiu m-ar fi publicat, cu siguranță 🙂
Buna dimineata!
Ieri am trait o faza tare: am dat explicatii despre sistemul de vot pe liste de la europarlamentare si despre modul de distribuire a mandatelor in functie de procentele obtinute de fiecare lista la scrutin, de numarul de locuri care revin Romaniei etc. Am explicat cat mai simplu, luand ca baza de plecare in explicatie un numar de trei partide, un numar rotund (si potrivit scopului de moment) de europarlamentari romani, niste ipotetice procente din care sa nu rezulte parlamentari cu virgula 🙂 etcsamdscl. Cei doi carora le-am explicat sistemul mai votasera pe lista pana acum, desigur, numai ca nu stiau… Unul este un pensionar relativ documentat si informat, celalalt este intreprinzator particular de succes si face parte din prima generatie de decretei. Nu se cunosc intre ei. Acum, lasand laoparte incredibilul situatiei in sine, in care cei doi nu stiau cum sta treaba cu sistemele de vot, cu listele, cu candidatii, cu rolul Parlamentului European, chiar, ceea ce m-a stupefiat complet a fost concluzia fiecaruia dintre ei. Amandoi mi-au spus exact (dar exact) acelasi lucru: “ah, pai atunci il votez pe Diaconu”!
Există, din păcate această mare problemă a judecății raționale. Ea depinde de masa de informație pe care se sprijină. De multe ori muncești să lămurești lacunele de informație din capul unor oameni raționali și inteligenți sperând că vor ajunge și ei la aceeași concluzie cu tine. Și imediat vine surpriza. Pentru că ai lămurit doar o anume zonă lacunară (înțelegerea sistemului de vot) și rămân multe altele pe lângă (sistem de valori, ideologie, istoria candidatului, etc., etc.). Din păcate, în materie de social și politic, lacunele sunt regula, nu excepția.
Buna ziua, Tudor Dumitriu, si bine ai venit la noi!
Mulțumesc. Bântui pe blog de mult, dar n-am comentat până acum.
O poti face de acum incolo, mai ales ca vin vremuri “agitate” in politica.
Salutare! N-am sperat/intentionat nicio clipa ca vreunul sa ajunga la aceeasi concluzie cu mine. In fapt, nici n-am vorbit despre vreo intentie de vot, despre nume de candidati sau de partide etc, exemplele mele erau cu formatiunea politica A, B si C samd, “lamureala” era chiar una depersonalizata complet, tehnica si doar despre sistemul de vot ca atare. In plus, desi cei doi nu se cunosc intre ei si sunt foarte diferiti din mai toate punctele de vedere (si altele decat cele scrise de mine aici), eu ii cunosc foarte bine pe fiecare dintre ei, chiar si in sensurile la care faceti dvs referire. Uimirea mi-a fost cu atat mai mare, deci: pana la momentul concluziei cu Diaconu, nimeni nu pronuntase vreun nume, nici macar de partid.
Uneori așa se întâmplă. Totuși, e greu să nu vezi găunoșenia unui personaj ca Diaconu. Asta în afară de cazul în care nu urmărești, ai informație lipsă și nu ții minte decât imaginea de pe scenă și de pe la emisiunile de divertisment cultural de dinainte de intrarea în politică. Trebuie să recunosc că am avut și eu niște surprize de când am redus la minimum timpul alocat televizorului și nu mai iau decât eșantioane la 2-3 săptămâni.
Buna dimineata,
sunt convins ca Ponta “s-a cumintit” (atat cat poate el, dar mai scuipa venin prin limba aia despicata ca la vipere) pana trec americanii pe la Bucuresti. Pe urma, isi va continua manifestarile de derbedeu needucat.
Nu pot sa anticipez ce va face cu suspendarea, macar va latra.
Mi-as dori ca oficialii americani sa vina la o data cat mai apropiata de data alegerilor ca sa avem liniste in campanie.
Salutare! Ai facut munca de “apostolat”, invatand niste niste orbi sa vada. Iar cand au vazut, reactia a fost la fel: nu merita sa votez partide, votez oameni. Adica pe cel despre care ei il percep ca non-partid: Diaconu. Iaca dovada ca nu au inteles romanii nici votul uninominal: ca la inceput au crezut ca voteaza omul si votau partidul, iar dupa aceea au votat partidul, crezand orbeste in oamenii pusi de partid.
Salut! Exact. Si faza a fost mai lunga (la interval de nici doua ore am tinut cele doua “cursuri” 🙂 ): am explicat apoi, fiecaruia, chiar si dupa dupa concluzia lor cu Diaconu cu tot: cum e cu uninominalul, cu mixtul, cu lista, cu cine decide ordinea pe lista, cu ipoteza ca primul de pe lista se poate retrage dupa alegeri si cine ii ia locul, cum e in alte tari/sisteme cu votul etc etc etc. Mi se uscase gura… Ehe, si pe masura ce le dadeam detalii, tot ce nu era partid, recte Diaconu, capata valoare in ochii lor (cel putin asa imi aduc aminte ca observam la ei atunci, in acel moment). Pe mine m-a uluit nu numai concluzia comuna a celor doi, ci si faptul ca aceasta venea de la oameni atat de diferiti. Ma rog, am trait-o si p-asta, numai ca dupa faza de ieri imi dau seama ca exista mai multi dez/neinformati decat credeam eu.
oamenii au scarba de “partide” si tind in mod natural sa voteze “omul” sau candidatul “anti-sistem”, numai ca mereu se lasa pacaliti de faptul ca unele partide baga in fata “vitrina” pentru a obtine voturi pentru grosul listei. Eu am constatat-o mai demult, si am putut vedea toti entuziasmul din 2007-2008 privind votul uninominal. Insa tot oamenii au ingropat acest tip de vot, votand din reflez tot ce le baga partidul sub ochi, pentru ca aveau incredere in liderul partidului sau in vitrinele scoase la inaintare (pe sticla sau in colegii). Increderea catre un anumit om se transfera asupra partidului si prin votul sau, omul baga in Parlament o lista intreaga de hiene conduse de un individ in care el ave aincredere.
Da, si eu stiu astea 🙂 . Numai ca ramane dimensiunea neinformarii sau/si a dezinteresului (sa-i zic, asa), despre care nu aveam idee ca este atat de mare.
Mi-e si mie sila de mult partide si de obiceiul de a se folosi de “vitrine”, si de faptul ca unii oameni (ca de exemplu Monica Macovei) accepta sa fie “vitrine”, dar tot nu as vota o panarama ca Diaconu.
Toate partidele folosesc vitrine, insa problema nu consta in asta, ci in enorma discrepanta intre vitrina si restul listei sau intre vitrina si restul partidului.
Asa e, problema e ca in multe cazuri “pe afara-i vopsit gardu’ iar inauntru…” nu, nu un nobil leopard, ci o cocina – iertare fratelui porc…
Iertare, frate porc, voiam sa spun…
Iar de multe ori, vitrina, deși superioară restului grupului, e doar un alt membru al aceleiași clici, căruia i s-a permis sau i s-a cerut să-și protejeze și să-și dezvolte imaginea mai bine. De altfel, ăsta e și motivul pentru care vitrina acceptă să stea împreună cu ceilalțit. Deși pare venită de afară, din alt film, de cele mai multe ori nu este.
Vitrina poate fi uneori (aproape) din alt film, insa prefera sa ramana in acel partid pe motiv ca altul mai bun nu exista sau ca are principii anti-traseiste. Vitrinele sunt si ele oameni si au si ele calculele si “acomodarile” lor morale. Nici un partid nu e de ingeri, sa ne intelegem, de aceea orice vitrina are in ranita si un set de explicatii pentru cei care o intreaba de ce nu pleaca la alt partid (mai bun/mai nou/mai spalat) sau de ce nu isi face unul de la zero. Evident, nu toate vitrinele (aproape nici una) isi pot face partid singure. Insa daca s-ar uni toate vitrinele care sunt relativ aproapiate ca mod de a face politica si ca principii, poate ar iesi ceva.
Insa vitrinele au, de regula, un defect pur uman: orgoliul. Daca nu au pacate de stanga, atunci au de drepta. Nici o vitrina nu e perfecta…Nici macar cele pentru care votam fiecare dintre noi.
Pana la ingeri, sa-si aminteasca de riscurile pe care si le asuma cei care se amesteca in troaca porcilor.
Uniunea Vitrinelor sau Galantarul Natiei, nume taman bune pentru o utopie seducatoare 🙂 . Din pacate, in galantar/vitrina stau pitite sau nu, conservele alea de acum cateva zile…
Ca sa dau si nume: cu toate pacatele si cu tot orgoliul ei etc, si in anumite conditii poate ca as vota-o pe Monica Macovei, procurorul ceausist convertit la drepturile omului, justitie democratica scl. Dar pot eu face asa ceva, stiind si marfa de sub tejghea?
Uniunea Vitrinelor Utopice avea ocazia sa faca ceva dupa lovitura de stat din 2012, insa a preferat fiecare o strategie individuala. Asta-i viata. Prea multi oameni destepti pe metru patrat, nu iese nimic.
Aveti dreptate, ala chiar a fost un mare moment ratat… Dar n-a fost numai vina lor ca nu au reusit/incercat macar nimic. I-au “ajutat” (cu spor si ravna) si altii, mai harsiti in politica; inclusiv Presedintele. In fine, momentul ala fiind trecut si ocazia pierduta… Asta e, deocamdata!
Perfect de acord. Mă refeream, însă, în special, la un alt cerc vicios foarte toxic. Aproape toți oamenii care au avut suficient de devreme o altă perspectivă asupra evenimentelor și au putut să intre devreme pe alte abordări și alte trasee decât cele ale populației buimăcite de ieșirea din comunism, sunt de fapt oameni care au avut (ei sau familiile lor) un anume nivel de conectare și/sau putere în vechiul regim. Asta a permis deschiderea orizontului și cultivarea rețelelor de relații, atât pentru cei care au făcut direct parte din structuri, cât și pentru cei care au gravitat pe lângă ele. De cele mai multe ori, acest gen de oameni, nu pleacă din rețelele existente tocmai pentru că înțeleg mai bine decât oricine altcineva câtă inerție și putere sunt concentrate în ele și nu își asumă riscurile unui drum pe cont propriu. Asta când nu fac parte din ele de-a dreptul, și atunci le servesc pur și simplu. Partea proastă e că nu poți să stai alături de membrii rețelelor pe termen lung fără să te strici și tu, mai mult sau mai puțin.
Mai mult decât atât, rețelele de putere existente au caracteristici de castă. Indiferent de mitologia cultivată deliberat despre “securistul bun și deștept”, “secretarul cumsecade”, “ofițerul patriot” și alte astfel de Scufițe Roșii, pentru “securistul bun” casta e formată din colegii lui din servicii iar pentru “secretarul cumsecade” casta sunt tot băieții din PCR/FSN. Iar aceste exemplare mai răsărite ale unor caste care vor să-și păstreze puterea își vor manifesta calitățile și se vor comporta poate chiar onorabil doar în interiorul castei și față de membrii acesteia. Față de cei din exterior vor rămâne manipulatori, calculați și la nevoie mincinoși și trădători. Ori materialul pentru majoritatea vitrinelor ăsta e. Nu mă aștept la îngeri și nici nu cred în Moș Crăciun, dar știu cum funcționează multe din aceste mecanisme tocmai pentru că am trăit într-un mediu care a gravitat pe lângă unele din structurile de putere, cu singura diferență că în cazul meu, apropiații au spus nu și au rămas în afara sistemului.
Iar orgoliul care strică lucrurile, e ușor folosit pentru a recruta o vitrină adusă din exterior și a o introduce în grupul închis. Simpla capacitate de a distruge imaginea unui om orgolios e suficientă pentru a-l ține prizonier în interior ad nauseum.
Salutari tuturor…
Nici eu nu stiu prea exact toate chichitele votului pe liste. Dar nu as vota pe cineva lipsit de caracter precum Diaconu. Corvus, le-ai povbestit despre conflictul de interese si cum isi favorizeza nevasta la teatru?
Ziua buna!
Cumva, da. Le-am sugerat ca voteaza cel putin un a/imoral. Poate ca-mi place apostolatul, cine stie, cum zicea @Cetatean mai sus, dar propaganda, mai ales in anumite conditii (nu mai intru si in detaliile astea acum), nu. Dar sugestia/remarca am facut-o numai dupa ce terminasem toate aspectele tehnice de lamurit, ca aveau si o groaza de intrebari de pus, unele la fel de naucitoare ca si concluzia la care ajunsesera. De exemplu, unul m-a intrebat de ce pot participa la alegerile pentru Parlamentul European partide care nu sunt reprezentate in Parlamentul Romaniei. Celalalt a intrebat ce este incompatibilitatea si de ce i s-a validat lui Diaconu mandatul de parlamentar roman daca era si director de teatru, ca aia (parlamentarii romani, adica) ce au pazit la validarile de mandate etc. D-astea 🙂 …
Addenda: am uitat sa va spun ca, printre altele, radeau de liberali (separat, fireste, dar tot amandoi! 🙂 ) exact din motivele pe care ieri, inainte de a avea “experienta” cu ei, le descrisesem deja aici:
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-13-mai-2014-sua-face-desant-la-bucuresti-asistatii-lui-mazare-fac-desant-pentru-portul-constanta/27705/#comment-78666
Go figure!
Chair asa, de ce merg nevestele la Brxelles cand pot foarte bine sa stea in Parlament/Guvern/Institutii langa soti. Ma risc si incerc un raspuns, poate ca vor sa ne demostreze continuitatea pe toate palierele, exluderea intruziuni din exterior si impenetrabilitatea castei superioare. Cu alte cuvine functioneaza dupa principiul “nimic nu se pierde totul se conserva si se transmite in interiorul famigliei transpartinice”.
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-merg-nevstele-lor-la-bruxelles–pentru-bani—de-la-iliescu-la-basescu–femeile-si-masculul-alfa—episodul-3–335109
In cazul acestor doamne nu cred ca se pune problema intruziunii/impenetrabilitatii. 🙂
E vorba doar de o activitate banoasa, extrem de comoda si lipsita complet de responsabilitati.
Cine a vrut si mai multi bani, s-a facut notar.
Sigur ca cele doua meserii nu sunt chiar la indemana oricui.
Locurile fiind limitate.
Sper ca problema sa fie la pc ul meu.Desi nu prea cred. Va rog sa cautati articolul la care face referire @ tzepelica la 9:27 am.
L-au scos !!!
Nu, inca nu l-au scos. 🙂
Link-ul functioneaza.
linkul este ok,dar daca cereti evz.ro sau intrati de pe alt site nu gasiti articolul.
Este la “recomandarile editorilor” (unde sunt mai multe poze una langa alta, pe orizontala).
“Piticanie politica”, “starleta mediatica”, “femeie cu barba”, dar nimai boschetar nu…
“Boschetar” a fost doar faza incipienta, de formare (precum morula/blastula) pt. postul de PM. 😆
Ulterior a evoluat.
no , imi pare tare rau ca n-am descoperit “nica” !
p.s. tare chestia cu “unde sunt mai multe poze una langa alta, pe orizontala” 😀 😀
multumesc !
“Vizualul”, mai tare decat orice. 🙂
😉
“Savarina” suparata, da din casa :
” Iată ce își amintește Severin despre guralivul Cătălin Ivan:
”Dl Ivan a ajuns europarlamentar ca urmare a susținerii puternice primite din partea dlor Gh. Nichita, primarul Iașilor, și Nicu Bănicioiu, președintele TSD. Atât cei doi cât și alte personalități politice de la Iași mi l-au recomandat ca pe o tânără speranță și m-au rugat să îl ajut. (…) nu mică mi-a fost mirarea când, abia ajuns la Bruxelles, dl Ivan a început să ne convingă că protectorii săi ar fi corupți și ar încălca normele democratice.”.
”Mă văd obligat să spun că aș putea vota o listă pe care se găsește dl Cătălin Ivan numai ținându-mă de nas”.
Despre Corina Cretu:
“”Ei bine, toate măsurătorile calitative ale activității europarlamentarilor români (nepublicate) au scos-o pe dna Crețu pe unul din ultimile locuri. Un europarlamentar spaniol care a cunoscut-o foarte îndeaproape a mărturisit că nu a auzit niciodată un cuvânt inteligent rostit de respectiva doamnă. Corina Crețu a cheltuit, însă, foarte mult pentru a stimula presa să vorbească despre ea”.
Si “Mihaela, dragostea mea”, in 2011, despre copy-lot :
“Iliescu și Năstase au pus în fruntea partidului o marionetă cu apucături tiranice şi o lipsă teribilă de caracter, cu un ton suburban. Nu am văzut niciodată atâtea minciuni şi invective”.
http://www.evz.ro/portretul-politrucului-psd-la-tinerete.html
Asa mai zic si eu “dazvaluiri” 😀 Omul, zilele trecute, infiera partidul cum ca nu l-a sprijinit acum cativa ani sa ia presedintia grupului socialist si sa ajunga, mai tarziu (Doamne fereste!) Presedintele PE.
Paracioasa clasei. 🙂
dupa alegeri se anunta un conflict intre vechea garda a bolsevicilor si securistii de moda noua din psd ?
da, insa surda. Intre Ponta (si oamenii lui) si Dragnea (si restul baronetului). Asezari tactice pentru post-prezidentiale. Ponta nu i-a luat capul lui Dragnea pentru esecul privind regionalizarea, asteapta ca acesta sa aiba un semi-esec la europarlamentare. Dragnea, la randul sau, stiind asta, cravaseaza primarii si presedintii de CJ. Totul depinde de scorul PSD.
“Libertatea ” presei:
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/pre-edintele-traian-basescu-cenzurat-la-tvr-3-un-interviu-cu-seful-statului-a-fost-scos-de-la-difuzare-video-82539.html
Anul 2009 redivivus. Stati sa vedeti daca MRU va avea vreun acces la TV in campania prezidentiala!
http://www.romanialibera.ro/politica/uniunea-europeana/duane-butcher–joe-biden-vine-pentru-continuarea-combaterii-coruptiei-335115
Asta ca sa se inteleaga miza Justitiei: “Un alt motiv al vizitei este de a încuraja România să se concentreze pe eforturile de combatere a corupţiei, de a avea instituţii independente puternice şi un bun mediu de afaceri. Vrem să reflectăm faptul că România a făcut progrese imense şi, de fapt, a ajuns un model pentru ţările din regiune în ce priveşte lupta împotriva corupţiei, după cum am văzut în ultima perioadă. Este important ca momentul acesta să nu se piardă, iar eforturile de combatere a corupţiei să continue”, a afirmat Butcher.
mare lucru ca lupta intre gasti sa nu se concretizeze la motiune de cenzura 😉 vezi ca ti trimit e-mail
Bravos natiune! Ei credeau ca, de grija Ucrainei, americanii uita sa-i traga de urechi. De asta, isi luase Ponta boii lui Dumnezeu in cap, cerea puscarie pt Basescu de cate ori era in multime, apara puscariabilii (tot in public).
Sa-l vedem cum raspunde la acuzatii. Precis va scoate minciunile din maneca dar s-ar putea sa nu mai tina.
Buna ziua!
Ultimul sondaj INSCOP pentru prezidentiale si analiza lui Barbu Mateescu. De citit.
http://sociollogica.blogspot.ro/2014/05/inscop-sase-luni-pana-la-prezidentiale.html
Am citit sondajul indicat de @miki. Singura mea nedumerire (nu e noua, dar e intarita SI de acest sondaj): care e toata figura cu Elena Udrea? Ca, intr-un scenariu optimist (pentru cine o sustine/promoveaza.baga la-naintare) mai mult decat o eventuala moneda de schimb nu cred ca e. Un posibil instrument pentru
a) negocieri pentru un candidat unic al dreptei la prezidentiale (cel mai probabil) sau
b) negocieri pentru turul doi al acelorasi alegeri (putin probabil) sau
c) negocieri de pe acum pentru un nou guvern post-prezidentiale (nu-mi dau seama cat de mult/putin probabil).
Adica, in opinia mea, nu poate fi folosita decat intr-una dintre cele trei ipoteze, nu in mai multe. Sau poate exista si altele, ma mai gandesc sau poate stie cineva mai multe 🙂 . Ca doar n-o fi treaba serioasa; ar fi prea de tot…
Caricatura face cat o mie de cuvinte. Se ridica o intrebare, ca influenteaza babele/electoratul se stie, s-a aflat de mult, dar daca ne raportam la stanga/dreapta cum merge influenta din punct de vedere al optiunii?
http://adevarul.ro/news/politica/legaturi-neortodoxe-preotii-politica-si-au-dat-mana-trimisii-domnului-baronii-locali-romania-1_5373380b0d133766a8a414bd/index.html
Păi, nu prea merge. O bună parte din publicul autodeclarat de dreapta e format din cei care au înțeles, sau simt că a continua apucăturile bolșevismului etatist și izolaționist nu poate duce la viață bună sau prosperitate. Plecând de aici, ei pun în antiteză modul de funcționare țărilor occidentale, pe unde au mai apucat să dea și cu nasul în ultimii 20 de ani și starea de fapt din România. Se vede cu ochiul liber că într-o parte e pace și prosperitate, iar în cealaltă abrutizare și sărăcie. Dar de aici și până la valori fundamentale e cale lungă.
În mod instinctiv, publicul “de dreapta” ține la civilizație, dialog, corectitudine, retribuție corespunzătoare pentru muncă și competență, proprietate privată. Dar cam atât. Valori dure conservatoare n-au și dacă le văd în campanie se sperie. Sunt colectiviști în gândire din multe puncte de vedere și încă au oroare de răspundere individuală ș de societatea bazată pe libertăți individuale. Ei reacționează de obicei la diet coke-ul pe care îl putea servi PNL-ul când nu era atât de vizibil mânjit (investiții, corporații, economie de piață, papion). Unii acceptă și acum același lucru. Dar imediat ce încerci să ieși cu o poziție conservatoare autentică, îți pierzi votanții.
Postare noua!
http://politeia.org.ro/editoriale/inutilitatea-politica-a-internetului-in-romania/27756/