Fiecare om cu muntele lui !
20/04/2014 | Autor theophyle Categorii: Ziarul de Duminica |
Nu stiu cati dintre voi ati urcat pe un munte. Nu alpinism, ci un urcus de placere, ca sa ajungi dintr-un loc mai jos intr-unul mai inalt. Interesant este daca v-ati intrebat de ce o faceti. De obicei, urcusul nu se face singur, practic nu prea este placut. De multe ori este si primejdios. Accidente se intampla si pe cararile cele mai batatorite.
Muntii au fost in majoritatea traditiilor culturale si religioase ale omenirii locurile in care fizicul intalneste spiritualul. Dumnezeu l-a intalnit pe Moise si i-a inmanat codul de conduita a societatii umane, cele 10 porunci, pe muntele Sinai (Exodus 20:2-17). Iisus si-a predicat noul juramant cu Dumnezeul-Tatal tot de pe un munte (Predica de pe Munte – Matei 5-7). Muhammad a primit revelatia divina pe Muntele Luminii (Jabal al-Nour) si daca tot vorbim de traditii si Gautama Buddha si-a primit iluminarea gasind cele 4 adevaruri nobile (catvāri āryasatyāni) sub smochinul aflat in masivul Bodh Gaya, din care se revarsa raul Niranjana (Lilajan). Deci adevarurile le aflam sus pe munte si nu in rapa si pentru a le afla trebuie sa obosesti urcand, sa-ti consumi puterile asudand si gandindu-te tot timpul daca merita sau nu, daca vei afla ceva acolo sau nu.
Cati ajungem acolo, nu stim. Unde este acolo? Nici macar asta nu stim. Ajungem acolo si ce gasim? Bineinteles nu stim. Fiecare cu iluminarea lui. Fiecare cu adevarurile pe care le descopera.
Popoarele au munti? Ele trebuie sa ajunga undeva? Singure sau caluzite? Cum stim ca aceste calauze cunosc drumul? Dar carausii stiu sa-si mane animalele care cara bagajul natiunii?
Intrebari, multe intrebari spre sfarsitul sarbatorii pascale – avem si raspunsuri? Cred ca fiecare trebuie sa se intrebe pe sine si sa gaseasca cel putin inceputul unui raspuns.
Daca nu ne vom intreba si vom ramane nepasatori ne vom intalni inca odata cu cel mai mare monstru dintre toti monstrii care ne bantuie de zeci de ani – mentalitatea noastra, a tuturor. Vrajba sectanta, condamnarea hotilor fara a condamna hotia noastra cea de toate zilele. Condamnarea coruptiei fara a pedepsi pe cei corupti, coruptibilitatea noastra atat de facila de la maternitate si pana la ultimul drum.
Se poate altfel? Da se poate! Majoritatea bolilor au remedii, unele cu doftoreli, altele cu bisturiul.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Hristos a Inviat !
Popoarele au munti , la propriu si la figurat . Una din comorile cu care a fost binecuvantat poporul roman sunt muntii – cum e aparata aceasta comoara se vede in “vrajba sectanta” . 🙂
Advarat a inviat!
intodeauna muntii au fost aliatii de nadejde ai romanilor!
poate ca si de aia trebuie sa dispara . 🙁
Da, in minti bolnave trebuie sa fie terminati.
De aia suntem aici.
Intr-adevar “fiecare om cu muntele lui”.
Să ne întoarcem la origini şi acolo ne vom găsi adevărata identitate, spunea cineva.
Da, “adevarurile le aflam sus pe munte”… sus, sus de tot, “nu in rapa”, nu in lumea asta iluzorie.
Citesc că naşterea adevăratei vieţi a omului provine din spaţiul cosmic, deoarece în acest univers există numeroase materii diferite care produc viaţă, aceste materii pot genera viaţă interacţionând una cu cealaltă; altfel spus, originea primară a existenţei umane provine din univers, iar omul trebuie să se întoarcă la originea sa primară adevărată… “sa obosesti urcand, sa-ti consumi puterile asudand”, acesta fiind adevăratul scop al vieţii umane.
Cred ca gandul asta al urcatului pe munte iti vine atunci cand crezi ca mergi inainte, ca avansezi, dar in realitate mergi înapoi… descoperi ca a merge inainte inseamna de fapt a regresa.
http://nj1015.com/these-photos-are-proof-albert-einstein-was-correct-about-technology/
Ar trebuie sa putem să ne reînnoim cunoaşterea de sine şi despre univers, sa putem sa ne schimbam drastic mentalitatea, concepţiile rigide, numai atunci vom face cu adevarat un pas uriaş înainte.
https://www.youtube.com/watch?v=O_a-RFqXm-8
Hristos a inviat!
V-ati gandit vreodata sa masurati politicienii SI dupa preferintele lor cunoscute/declarate/deduse in materie de arta (generic numita asa)? Eu am facut acest exercitiu si am facut abstractie si de, sa-i zicem, calitatea artei (ca nu aia conteaza in ecuatia finala si mai e si supusa lui “de gustibus” 🙂 ). Rezultatul meu, pus (oarecum) intr-o ecuatie, zice cam asa: cu cat exista mai putina informatie despre ce sau cata arta (muzica, poezie, proza, pictura etc, dupa caz) consuma un politician, cu atat mai batut in cap si/sau mai periculos (for the people) este acel politician. Si ma refer strict la arta, nu la alte hobby-uri… Spre pilda, stie cineva ce muzica ii place d-lui Viorel Ponta? Dar Monicai Macovei? Aveti idee ce dansuri il extaziaza pe d-l Corlatean? Dar pe Traian Basescu? Care or fi poeziile la care se infioara d-l Tariceanu? Dar Papahagi? Ce-o citi d-l Sova? Dar MRU?
Dupa primele doua duzini de perechi de politicieni m-am oprit si am tras concluzia de mai sus. Doamne, ce m-as mai fi distrat daca nu m-as fi dezumflat! Stam nasol…
http://www.youtube.com/watch?v=Lin-a2lTelg
buna dimineata,
postare noua – Criza din Ucraina: 20-21 aprilie 2014 / Paşte însângerat în Ucraina