A devenit Jobbik o ameninţare regională?
09/04/2014 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica |
Nu este un secret pentru nimeni ca URSS si majoritatea fostelor state comuniste s-au folosit in anii ‘60-’80 ai secolului trecut de organizatii teroriste ca proxi pentru inlaturarea dusmanilor regimurilor, sabotaj si infiltrare in randurile stangii extremiste Occidentale. Nu trebuie sa amintesc si amicitiile lui Ceausescu cu unele “personalitati” din Orientul Mijlociu sau legaturile de lucru si simpatie dintre generalul Plesita si Carlos “Sacalul”.
Incepand cu anul 2012 (poate si inainte de acest an) Federatia Rusa, printr-o complicata retea de ONG-uri, a inceput sa finanteze o serie de grupari politice (unele care aveau si “unelte” paramilitare) extremiste, antioccidentale si potrivnice Uniunii Europene, Aliantei Nord-Atlantice si Statelor Unite. Unul din clientii principali ai acestor legaturi a fost si este Jobbik.
Jobbik a luat naștere dintr-o sciziune a Partidului Dreptății și Vieții (MIÉP), instituindu-se ca partid politic in anul 2003, sub numele de “Mișcarea pentru o Ungarie mai bună” (Jobbik). În august 2007, Jobbik initiaza Garda Maghiara, o institutie para-militara. Garda este denunțată de guvernul (atunci social-democrat) maghiar; FIDEZ preferă să nu-și exprime atitudinea față de acest subiect. Garda Maghiară primește sprijinul unor personalități politice cunoscute, printre ei fostul ministru al Apărării, Lajos Für, care a ajutat in structurarea si pregatirea militara a acestor oameni.
În ianuarie 2009, Gabor Vona, președintele mișcării Jobbik, anunță că Krisztina Morvai, profesor universitar și avocat, cunoscuta în domeniul drepturilor omului se va prezenta în fruntea listei partidului pentru alegerile europene. Respectiva Krisztina Morvai a dus la castigarea pentru Jobbik trei din cele 22 de locuri ale Ungariei în Parlamentul European. În cel de-al șaselea Congres al partidului Jobbik din octombrie 2009, a fost creată Alianța Mișcărilor Naționale Europene destinată să unească partidele naționaliste (citeste extremiste) din Europa. La alegerile parlamentare din Ungaria, care au avut loc în anul 2010, Jobbik a obținut un număr de 855.436 de voturi, adică 16.67% din totalul voturilor valide castigand 47 de locuri în Parlamentul Maghiar. La alegerile de duminica, 6 aprilie 2014, Jobbik reuseste sa obtina 1.244.261 de voturi, adica 20,46% din totalul voturilor valide. In randul populatiei maghiare, din diaspora, cu drept de vot in Ungaria (62.972 de voturi prin corespondenţă valide) inclusiv cei care locuiesc in Romania, Jobbik a primit numai 1.454 de voturi, adica 2,3%. (sursa rezultatelor la vot)
Garda Maghiară
Garda Maghiară a fost fondată în 2007 de partidul Jobbik și scoasă în afara legii de Tribunalul Budapesta în decembrie 2008, decizie confirmată în mod definitiv și irevocabil de Curtea de Apel Budapesta la data de 2 iulie 2009. Garda s-a considerat moștenitoarea Partidului Crucilor cu Săgeți datorită uniformei negre, a jurământului de credință și a utilizării drapelului alb striat cu roșu, emblemă liderului tribal Árpád, emblemă instrumentalizată ideologic de Partidul Crucilor cu Săgeți.
În România, la Harghita, câțiva tineri au făcut demersuri, încă din 2007, pe lângă liderii Gărzii Maghiare pentru a înființa în România o subunitate, numită Plutonul Secuiesc. Liderul grupului care făcea demersurile era Csibi Barna, din Miercurea Ciuc (sursa) Garda Maghiară din Ardeal și-a mai făcut simtită prezența în 1 decembrie 2009, când un grup de membri s-au comportat provocator în Cluj-Napoca, purtând însemne ale Ungariei Mari chiar de ziua națională a României. (sursa)
Legaturile cu Federatia Rusa
Probabil ca legaturile secrete dateaza de cativa ani buni, formal aceste legaturi au fost cunoscute public. În mai 2013, Gabor Vona s-a întâlnit la Moscova, cu Alexandr Dugin, idelogul de casa si un apropiat al lui Putin, dar și cu alți oficiali ruși printre care parlamentarii: Ivan Dimitrievici Grashow, președintele Comisiei de politică energetică a parlamentului rus și vice-președintele acesteia, Vasili Tarasiuk, cu vice-președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Leonid Ivanovici Kalashnikov, cu doi reprezentanți pro-guvernamentali, Evgheni Fedorov și Anton Vasilievici Romanov, și cu Alexei Anatolievici Starikov, vice-președintele Asociației Industriei Gazului. (sursa)
Alexandr Dugin este cel mai influent și cunoscut ideolog al viziunii imperiale Euroasiatice si creerea unui sistem de aliante sub hegemonia Rusiei, axat pe respingerea influențelor nord-atlantice. Filozofia lui Dugin vizează restaurarea Imperiului Rusesc, prin partajarea fostelor republici sovietice, precum Georgia și Ucraina, urmată de alipirea teritoriilor locuite de vorbitorii de limbă rusă, în special estul Ucrainei și Crimeea. Dugin este un apropiat al lui Evgheni Primakov și al lui Putin, căruia i-a reproșat pierderea Ucrainei și lipsa de dinamism a „eurasianismului” său. Citat din viziunea lui:
„Ca principiu, Eurasia, a cărui inimă este Rusia, spațiul nostru, trebuie să rămână scena unei noi revoluții anti-burgheze și anti-americane. Noul Imperiu Eurasiatic va fi construit pe principiul fundamental al dușmanului public: respingerea influenței atlantice, controlul strategic asupra SUA și refuzul de a permite valorilor liberale să domine.” (sursa-1 si sursa-2)
Conform unor surse croate (Necenzurirano), ajutorul anual de care se bucura Jobbik de la prietenii rusi depaseste deja 6 cifre. La intrebarea din titlul articolului, “a devenit Jobbik o amenintare regionala?” raspunsul nu poate fi decat clar si apasat –DA!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua
fara nici o indoiala jobbik este o amenintare europeana si nu regionala
este de inteles tratamentul aplicat de autoritatile ungare-nu sunt iredentiste”pe fata” doar de frica iar jobbik este de fapt “portavocea”iredentismului ungur
este de neinteles atitudinea occidentului
Salut,
am mai discutat despre asta! Astia o sa mora de prea multa democratie, exact ca Republica de la Weimar!
da. si cu astia nu tine sa “intorci si celalalt obraz” – daca le dai un deget iti iau baietii capul fara nicio remuscare !
Bineinteles e amenintare continentala, asa cum arata articolul; iar infratirea cu Rusia noului Ras-Putin se bazeaza pe aceleasi principii staliniste legate in jurul provinciilor istorice romanesti Transilvania si altele unde sovieticii isi baga coada prin coloana cozilor de topor multiple de cetatenie romana.