Întrebări de weekend: este direcţia Euro-Atlantică a României ireversibilă?
05/04/2014 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Ziarul de Duminica |
Probabil ca acum 2 luni intrebarea din titlul articolului ar fi fost extrem de ciudata si aproape neverosimila; din nefericire, astazi este nu numai relevanta, ci si extrem de acuta si merita o discutie mult mai ampla in mass-media romaneasca. Din nefericire, aceasta mass-medie in majoritatea ei a fost acaparata de oligarhi (moguli), care nu au nici un interes sa aduca in discutie subiectul, ei fiind parte din problema, cu interese clare in aceasta discutie.
Romania in Est sau in Vest nu este un subiect declansat de anexarea Crimeei sau “criza ucraineana”, ci este prezent si pregnant din prima zi de dupa revolutia din decembrie ’89. Nu stiu si nimeni nu poate afirma ce s-ar fi intamplat daca URSS-ul nu s-ar fi desființat, în decembrie 1991.
“In februarie 1991, regimul lui Ion Iliescu, contestat de Occident si de opozitia interna, inca mai spera ca Moscova isi va pastra influenta in fostul lagar comunist. Acolo isi vedea scaparea. Pentru Cotroceni era vital ca locatarul de la Kremlin sa-i indice mai repede coordonatele orbitei pe care Romania ar fi trebuit sa se aseze.Pentru a nota aceste coordonate a fost trimis la Moscova Ioan Mircea Pascu, consilierul de politica externa al presedintelui Iliescu. Discutia lui Pascu la Kremlin a fost rezumata intr-o nota de convorbiri redactata de Vadim Zagladin, consilierul de politica externa al presedintelui Gorbaciov.
Documentul, scris pentru Gorbaciov, surprinde fara nici un dubiu, fara interpretari personale, esenta relatiilor dintre Iliescu si Kremlin, esenta mesajului cu care Ioan Mircea Pascu a fost trimis de Iliescu la Moscova si arata un regim care in 1991 isi vedea salvarea in mentinerea influentei Uniunii Sovietice in fostul lagar socialist si chiar pe plan mondial. Dar conditia pentru a te invirti pe orbita in jurul Kremlinului era incheierea unui nou tratat politic cu URSS, tratat pe care Adrian Nastase l-a parafat la Moscova, la 22 martie 1991, iar presedintii Iliescu si Gorbaciov l-au semnat la 5 aprilie, tot la Moscova. Tratatul nu a fost ratificat de parlament.” SURSA
Adevarat, de atunci si pana astazi a trecut multa apa pe Dambovita, asta nu inseamna de loc ca interesele s-au schimbat, gruparile adversare au disparut, interesele s-au atenuat sau disparut – dimpotriva, problemele s-au acutizat ca intr-o boala ascunsa de ochiul pacientului care rabufneste in crize periodice. Romania de astazi se afla intr-o asemenea perioada.
Orice miscare spre Vest a fost intampinata cu reactii violente din partea celor care isi doreau alternativa contrara. Partide, lideri si presedinti ai Romaniei au cazut sau erau aproape sa cada victime acestui conflict deschis in ’89, conflict care nu a fost inchis si pus sub chei pana astazi.
Oligarhii rosii ai Romaniei, aceia care trambitau pe toate drumurile in perioada preaderare la UE ca Romania nu este pregatita sa adere sunt inca cu noi, mai bogati si mai puternici ca oricand. Nu importa daca ii cheama Patriciu, Voiculescu, Ioan Niculae sau Ţiriac, ei sunt aici si isi fac jocurile, unii mai activ, altii mai pasiv.
Cei “rai” ar fi Romania fara legislatia Europeana, MCV sau institutiile de sorginte occidentala, DNA, ANI si intr-un fel sau altul SRI. Daca astazi oamenii astia se imbogatesc astazi cu frica, ce placut ar fi fost pentru ei sa se imbogateasca in liniste si tihna. Ce nirvana ar fi cuprins baronetul PSD si caracatitele formate de ei daca nu ar fi existat Uniunea Europeana si noi nu am fi fost membrii acestei uniuni.
Dupa imbecilitatea monstruoasa a numirii lui Ponta ca premier, dupa rasturnarea guvernului MRU la 27 aprilie 2012 (nu ma refer la numirea lui dupa alegerile din decembrie 2009, pentru ca atunci nu se putea altfel) s-au repornit roţile istoriei spre o restauratie clara, precisa si definitiva.
Lovitura de stat inceputa la numai 3 luni dupa instalarea noului guvern, referendumul de demitere a lui Basescu, numirile toxice din justitie, “martea neagra” din parlament, elogiul rapsozilor PSD la adresa Chinei si a Rusiei, discursul antioccidental si antiamerican al celor doi consultanti ai premierului Ponta (György Frunda si Ionel Blănculescu) sunt parte din acest proces care continua si se intensifica, catalizat de atitudinea beligeranta a Federatiei Ruse.
Procesul prin care lupii care devin oi si viceversa sunt exact mastile care trebuie sa acopere acest proces de mistificare gigantica si manipularea. Cine in tara asta poate sa-l creada pe Crin Antonescu ca a devenit pro-occidental cand el a facut parte din echipa de asalt impotriva Romaniei Europene in iunie-iulie 2012! Chiar suntem noi atat de tampiti sa nu ne amintim de referirile lui antologice impotriva Uniunii Europene sau Statele Unite? Si el si Ponta sunt odraslele Varanului si toata apa oceanelor nu-i va putea spala de acest “semn al lui Cain”
Intrebarile de weekend:
- Credeti in ireversibilitatea directiei Euro-Atlantice a Romaniei? De ce?
- Credeti ca un Ponta la Cotroceni si un guvern PSD vor sustine continuarea directiei Euro-Atlantice a Romaniei?
- Electoratul romanesc, asa cum este el, poate sanctiona abateri din acest drum sau poate ca in majoritatea lui poate fi “convins” ca este mai bine pentru ei o “neutralitate” a Romaniei?. Pentru ca mantra viitoare a acestor oameni o sa fie “neutralitatea”, care ne va pazi de “rele”.
Etichete: 2014, Editoriale, Întrebări de weekend, Ziarul de Duminica
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
1. Da, cu o conditie, ca Presedintele Romaniei sa nu fie, incepand de la toamna, Ponta sau un acolit.
2. NU, categoric nu. Declarativ, vom fi in NATO, faptic, inspre China-Rusia.
3. Neutralitatea nu e o optiune. Ponta insa va incerca sa o vanda electoratului, ca pe “buna intelegere cu Rusia”.
salut Citi,
da, #3 este un fel de poveste de adormit copiii dar se vor folosi de ea! multumesc pt. raspuns
1.Da! Pentru ca in prezent o intoarcere ar costa mult mai mult decat alt drum ales!
2.Nu are incotro Ponta! Pentru ca are obligatia unor angajamente luate, pentru a fi scos de ochii lumii in fata! Mai degraba nu are incotro!
3.Nu are nicio semnificatie si importanta electoratul in luarea deciziilor la nivel geostrategic! Sa fim rationali! 🙂
Multumesc pt. raspuns 🙂 #3 are pentru ca ei voteaza si nebunii pot face un referendum!
A face un referendum pe o astfel de tema este ca si cum ar naste gaina “pui vii” ! 😛
1 niciodata sa nu spui niciodata; totusi, lumea normala functioneaza dupa niste reguli pe care urmasii fsn nu au nici cea mai marunta dorinta sa le asume vreodata ( de ce ? pentru foarte multe motive, unul fiind faptul ca patriotismul unora este doar vorba in vint)
2 fifty fifty (follow the money’s sources)
3 electoratul romanesc fan (pe nou 31 %? Doar atit ? Ma cam indoiesc, sincer, cred ca e mai mare procentul..) se conduce dupa diverse intelepciuni populare, incepind cu ceva precum “capul plecat…”, are probleme mari, dar mari de tot in modul in care isi percepe sinele/dar si pe altii, in care preia/analizeaza (or nu) informatii, curoiozitatile lui se restring la vecinul/a de peste drum or de scara, gindeste marunt (cind o face) si aproape (inclusiv in timp – azi, hai sa zicem poate si miine ? vezi aranjamentele pt copii, dar cam la atit se rezuma) e incapabil sa vada intregul (chiar si legat de propria-i viata, familie, comunitate), este ostil la noul care il face sa isi puna rotitele la treaba.
Iar ideea de schimbare este ceva cel putin terifiant. Dificultati majore in a face legaturi intre cauze – efecte, mai avem si nestiinta socializarii dezinteresate, or de a-si identifica singuri problemele. Ca, de rezolvat, sa vina altii sa aranjeze.. Mai exista si o incapacitate funciara de a se aduna in jurul unor idei or cauze care ar privi mai mult decit sinele (+/-gasca). Sa mai zic ceva despre generozitate, responsabilitate, asumare curajoasa a oricaror consecinte, altruism, alte ‘prostii’ asemenea ? In fine
Mai sunt multe altele; cert e e vorba de niste eforturi pe care singuri nu si le vor asuma niciodata. Presupunind ca as fi un factor de decizie, pot eu hotari mult si bine ca de miine facem asta or aia, pina nu reusesc sa ii si lamuresc cit nu pricep ce au de fapt de cistigat facind asta or aia, nu va misca nimeni nimic. Sau, ar mai ramine sa astept vreun cataclism. Individual or de grup.
Vestea proasta si pentru urmasii mai sus mentionati ar fi ca, cu asemenea supusi, directia e una singura si anume in jos. Jos de tot. (Probabil ca asta va trebui sa se intimple. Sa te tii atunci carnavaluri, crize Intact-e scl)
Multumesc pt. raspuns 🙂
1 Da, indiferent de ce vrea toata clasa politica la un loc si-o sa explic de ce.
Foarte pe scurt, ce vor ei nu conteaza. Conteaza ce vor gastarbeiterii, adica cetatenii care merg la lucru in strainatate. Acestea sunt
– mai umblati,
– mai bogati – relativ – decat concetatenii lor
– si pentru ca sunt adesea sustinatori de familie in tara, unul din ei aduce cu el garantat cel putin inca 4 voturi.
Acolo unde gastarbeiterii merg la lucru (sau numai vor sa mearga la lucru, ca in Ucraina) in Europa, tara merge in Europa. Acolo unde o comunitate merge la lucru in Rusia (vezi gagauzii din Republica Moldova), aceasta vrea in Rusia.
Fata de forta unei asemenea parghii, Ponta si tot PSD-ul au impactul unui caca de musca.
nu cred ca ii estimezi corect! Cu un presedinte de-al lor chiar vor acapara toata puterea!Multumesc pt. raspuns 🙂
Presedintia Republicii este cheia de bolta a rezistentei statului de drept sau a ingroparii lui, prin prerogativele Presedintelui de a numi prin decret judecatorii si procurorii (mai ales la vargul Justitiei).
Cine crede ca PSD nu vrea aceasta functie, e nebun. Cine crede ca vom mai avea o revizuire a Constitutiei in actualele conditii, se inseala. ACUM, PSD nu mai este interesat de revizuire, insa daca pierd Presedintia, pariez ca urmatoarea mutare pe care o fac, e aceea a revizuirii in forta a Constiutiei in 2015, pentru a taia prerogativele Presedintelui non-PSD.
nu cred ca o pot face in mandatul unui presedinte ales
1 Da, cred dorind sa fie asa; este singura sansa a Romaniei sa iasa din mocirla. Dar aceasta optiune este in mare pericol din cauza unei mari grupari de tradatori pro-sovietice care penetreaza astazi la virf conducerea Romaniei. Cred ca serviciile de securitate interna romanesti si presedintia Romaniei au actionat foarte slab in oprirea acestei grupari care a penetrat prin mijloace asa zise democratice.
2 Nu. Gibonul dement este exponentul gruparii pro-sovietice in cea mai inalta pozitie, pus acolo prima data chiar de presedintele Basescu.
3 Electoratul romanesc masiv care se prezinta intotdeauna la alegeri este schizofrenic si troglodit, poate fi convins de orice. Exista o parte de electorat iresponsabila, de oameni care inteleg ce se intampla dar care din comoditate si tot prostie nu se prezinta la alegeri “fiindu-le scarba de oricine politic”; este tot o forma de boala mentala indusa si la astia, habar n-am sa o definesc.
esti tragic de pesimist! Da, devarat, Basescu trebuia sa cunoasca mai bine marfa, din nefericire a crezut ca il poate stapanii cu falsurile lui dottore! Nu a fost sa fie!
Poate este asa, mult prea pesimist. Cand se vede cu ochiul liber de la inceput, asa se intampla mai mereu. Asa s-a vazut la mine cu astia dinainte de intamplari, asa continua sa se vada. Cu mijloace democratice nu se elimina criminalii.
Bua ziua 🙂
Ma enerveaza intrebarile astea 😆 – oi fi socipat. (un psihopat nu stie cat fac 2 x 2, un sociopat stie ca fac patru dar asta-l enerveaza teribil…)
De fapt nu intrebarile ma enerveaza ci faptul ca trebuiesc puse si mai ales trebuiesc puse la modul cel mai serios.
1. Cred doar in necesitatea directiei Euro-Atlantice si ma enerveaza teribil ca nu pot sa cred si in ireversibilitatea ei.
2. De asta ma enerveaza intrebarea 1. Ponta & gasca (si hai sa fim seriosi nici cu liberalii nu mi-e rusine, cu eliminarea steagului NATO pe timpul provizoratului Antonescian, cat despre Blaga-Dong – ce sa mai vorbim) vor sustine orice si pe oricine ne scoate din sfera statului de drept. Si cum nasta nu e cazul la euro-atlantici… 👿
3. La intrebarea asta ma enervez cel mai tare. Mai ales sintagma “asa cum este el” (electoratul). Electoratul (indiferent cum este el) poate sanctiona pe oricine, dar oare doreste/intelege/stie?
P.S. Gluma cu neutralitatea de la pct. 3, m-a facut sa rad manzeste. Neutralitatea asta seamana cu neutralitatea lui Stalin si a lui Putin – cand bunele intetii sunt dovedite in primul rand prin masarea trupelor de ocupatie la granita, Imediat inainte si imediat dupa ce te-ai declarat neutru. Apoi eliberezi (neutru) poporul vecin si prieten. Cum poti fi neutru daca nu-ti “neutralizezi” adversarii? O canistra de napalm (sau de gaze de sist – de exemplu) e oare neutra fata de palalaia de alaturi?… 👿
Eu cred (sper) in ireversibilitatea directiei Euro-Atlantice a Romaniei. De ce? Pentru ca Europa si SUA au nevoie de noi. Eu cred ca parcursul Romaniei pe directia Euro-Atlantica se rupe doar daca ideea Europei Unite este infranta de nationalismul din tarile europene.
2.Declarativ vor sustine continuarea directiei dar practic vor lucra contra acestei directii. Eu cred ca Iliescu si partidul lui daca intuiau cum vor evolua lucrurile nu demarau procedurile de aderare la NATO si UE.Si cred ca acum regreta pasul facut in aceasta directie.
3.Desigur ca neutralitatatea e o prostie. Nu in sine ci pentru ca Romania este prea saraca ca sa reziste intr-o pozitie ca a Elvetiei. Si cred ca nici electoratul nu ar accepta iesirea din UE sau din NATO.Si daca esti acolo atunci vrand-nevrand va trebui si Romania sa joace cum i se canta.
buna seara
ca sa economisesc spatiu raspunsurile mele sunt
c/p @aa,inclusiv puncte ,virgule si caractere ale literelor
si as mai adauga doua “ziceri” ale lui reagan ,ronald reagan
1.Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn’t pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same.
traducere aprox: libertatea poate disparea in generatia urmatoare;nu o lasam mostenire copiilor prin gene;trebuie luptat pentru ea,aparata si transmis copiilor sa faca la fel
2. How do you tell a communist? Well, it’s someone who reads Marx and Lenin. And how do you tell an anti-Communist? It’s someone who understands Marx and Lenin
traducere aprox: ce este un comunist?unul care l-a citit pe marx si lenin.
Ce este un anticomunist? unul care a care a inteles ce au scris marx si lenin
cu intarziere/excelenta selectia de azi a stirilor externe
si se leaga al naibii de bine cu postarea de acum
@theo
ma ofer sa traduc spre publicare pe acest site ,textul integral din FA/
un comentariu de la un cititor al articolului din foreigh affairs/azi in selectia politeia de stiri externe
“This article finally makes sense of something Alexander Dugin wrote recently:
“If we win, we will begin the expansion of liberational (from americans) ideology into Europe. It is the goal of full Eurasianism – Europe from Lisbon to Vladivostok. Great Eurasian Continental Empire. And we will build it. This means European Revolution will be Eurasian Revolution. This is our last horizon. And each of our successful step (from maintaining the integrity of Russia in the face of Chechen separatism in the 2000s to the liberation of South Ossetia and Abkhazia in August 2008 and until now the Crimea in March 2014) – it is a step towards the European Revolution. Which will be carried out by the Man of Destiny.””
traducere
acest articol explica ceea ce Dugin a scris de curand
” daca vom castiga,vom incepe extinderea eliberarii europei de ideologia americana .Acesta este obiectivul eurasianismului-Europa de la Lisabona la Vladivostok.Marele imperiu continental euroasiatic.Si il vom realiza.Asta inseamna ca Revolutia europeana sa fie revolutia eurasiatica.Acesta este scopul final.Fiecare succes de etapa(de la mentinerea integritatii Rusiei in fata separatismului cecen in anii 2000 ,la eliberarea Osetiei de sud si Abhaziei in naugust 2008 si,a Crimeei in martie 2014) este un pas spre revolutia europeana,care va fi infaptuita de omul providential”
nota Dugin este unul din principalii idologi ai doctrinei “eurasiatice” a lui putin,care,in intelegerea mea vrea sa unifice ortodoxia rusa , panslavismul,bolsevismul si aspiratiile imperiale ale Moscovei intr-o singura doctrina
http://ro.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Dughin
buna seara ,
1 nu cred . deoarece nu sunt convins ca Romania a fost vreodata ( pe deplin ) ancorata intr-o directie clar a pe valorile Euro-Atlantice .e destul sa spui iliescu sau sa vezi lista cu cei care au fost ministri ai apararii din 90 si pana azi. iar afacerile cu rusofonii au mers bine si in regimul iliescu si in regimul Basescu ( scuze pentru fani dar postarile lui Theophyle pe tema afacerilor din energie in epoca videanu sunt clare si la obiect ) .
2 nu . niciodata Ro nu va fi o tara cu principii atat timp cat urmasii lui ilici au acces la butoane .
3 da . electoratul romanesc ( cu bunele si relele din dotare ) a demonstrat ca poate sanctiona abaterile din acest drum.
ziggie de ce crezi ca videanu ar fi din alta partitura? sau draga stolo, etc? sau…
te rog frumos cauta tu o tara europeana care nu are contracte cu Rusia!
Daca la nivel EU doctrina Eurasia este acceptata drept scenariu globalist putem “combate” pe site mult si bine, pt ca oricum nu contam! 🙂
buna , una e sa ai contracte cu Rusia si alta e sa umbli cu intermediari dubiosi ( sau sa tii anumite subiecte in ceata ) . zic si eu 🙂 .tocmai ca nu cred ca cei enumerati ar fi din alta partitura . cred mai degraba ca stilul romanesc ( cu fundul in 2 luntrii ) e arhicunoscut pe unde trebuie .
sa nu te mire, dar acei ce detin contracte cu Rusia au in dotare si intermediari “analizabili” ( de evitat termenul de “dubios”, pentru ca economic se numesc “persoane de influenta” sau lobbysti! :P)
Buna seara,
1.Pe scurt: Da. Cred ca la nivelul anumitor structuri (acelea care conteaza cel mai mult in realitatea de pe teren) Romania este bine ancorata in NATO. Sunt profesionisti de care putini dintre noi am auzit dar care fac foarte mult pentru ca Romania sa fie un aliat important in cadrul Aliantei (dincolo de argumentele strategice,reale sau nu). Poate parea off-topic de un astfel de om am aflat intamplator acum cateva saptamani,intr-o conjunctura trista din pacate:
http://adevarul.ro/international/in-lume/generalul-ioan-sorin-fondatorul-fortelor-operatiuni-speciale-armatei-romaniei-trecut-styxul-1_5324c8430d133766a8ef38fb/index.html (merita citite si cele cateva comentarii din subsolul articolului,ale unor oameni ce l-au cunoscut personal)
De asemenea,cred ca sunt tratate in vigoare pe care Romania nu le poate eluda sau parasi fara repercusiuni (inclusiv cele pe care le voi detalia la pct. 3)
2. Nu stiu daca vorba aia populara se va aplica si anul acesta la alegerile prezidentiale.dar stiu sigur ca mi-as dori 🙂 : Cand doi (Ponta si Antonescu) se cearta al 3-lea (MRU) castiga! :D. De dragul discutiei,in cazul unui Ponta la Cotroceni/PSD la guvernare probabil ca mesajele ar fi ca si in prezent contradictorii,de genul una spunem si alta fumam. Ponta fiind un presedinte slab, va fi oscilant dar nu va lua decizii majore de politica externa. Ma astept ca SUA sa aiba parghiile necesare (de tip biciul/zaharelul) pentru a se asigura ca Romania nu iese de pe orbita,mai ales in contextul actual de la granita noastra rasariteana.
3.Elctoratul romanesc va sanctiona abaterea de la acest drum. Mi-e greu sa spun daca doar la alegerile la termen sau chiar mai devreme (demonstratii si proteste in strada) dar cred ca nevoia de securitate este o nevoie de baza si nu tine de educatia inalta sau nu a acestuia. Sa nu uitam ca istoric vorbind,romanii au pornit la razboi doar pentru a-si recupera pamantul tarii ori la momentul acesta Basarabia e cel mai important teritoriu din fosta Romanie Mare ce are perspectiva unei reveniri la matca, prin aderarea la UE cel mai probabil. Cred ca istoria recenta inca are influente in mentalul colectiv astfel incat acesta sa fie foarte sensibil cu privire la orice basculare din orientarea pro-atlantica a Romaniei intr-una fatis pro-rusa.
In concluzie,raman de un optimism moderat 🙂 stiind totusi ca americanii au o vorba :”Never say never!”
Buna seara,
1. Nu cred. Oricand poate sa apara un cutremur, chiar si la propriu, care sa ne prinda pe noi, periferia cea mai recalcitranta si inapoiata a lumii occidentale, complet nepregatiti.
2. Cred ca vor incerca sa joace la doua capete. In orice caz, vor incerca sa pastreze aparentele cat mai mult timp cu putina, eventual sa astepte sa fim dati afara din UE/NATO, iar apoi, in cazul in care Rusia si China vor face o mutare decisiva, sa se alature proiectului fasicisto-bolsevic asiatic. Aici conteaza si evolutiile din Turcia si Bulgaria.
3. Electoratul poate fi dus un timp cu tema neutralitatii. Deja am vazut un recent sondaj privitor la situatia din Crimeea si la Rusia, in care romanii dadeau raspunsuri dintre cele mai cretine. Cand lucrurile vor deveni serioase cu ruperea de Occident si se va restrictiona libera circulatie va fi un pic mai greu. Ca rusii si chinezii n-au bani sa ne sustina financiar cum ne-a sustinut in limitele posibilitatilor occidentul. Ei isi folosesc banii ca sa ne submineze, nicidecum sa ne sustina. N-au ei bani cat sa ne ajute, dar au destui cat sa ne inrobrasca/distruge. Avem experienta multiseculara in privinta asta…
Domnule babu recalcitrantii si inapoiatii castiga premii! Management social voit dezastruos !
Salonul International de Inventica de la Geneva: 18 MEDALII DE AUR castigate de inapoiati si recalcintranti !
Ar fi bine sa se prezinte doar aceste doamne si acesti domni, si similarii romanesti relativ foarte putini , la alegeri si poporul cel mult sa se uite la ei cu mandrie si sa-i urmeze. Din pacate unii dintre acestia putini chiar nu se duc de loc, iar poporul cel statistic de la alegeri chiar ii detesta cu invidie rea pe cei putini.
AA daca nu se duc deloc sa voteze rezulta ca managementul social voit dezastruos si-a atins obiectivele propuse in cei 24 de ani de democratura ! Inclin sa cred ca sunt oameni care au atins punctul de fierbere si isi doresc schimbarea paradigmelor fanariote vehiculate drept singurele solutii de alegere!
Sunt in gand cu dumneavoastra, imi doresc foarte mult sa fie asa, deci sper si eu cu toata raceala din creier pe care o am.
Ganditi si molipsiti-i si pe cei din jurul dumneavoastra! 🙂
Ar fi cea mai sanatoasa viroza de primavara! 😛
Viroza asta-i permanenta din pacate, de unde scepticismul.. 🙂
Buna seara @Theophyle
1. Drumul este teoretic ireversibil. Practic nu-i nimic sigur, depinde de o multime de factori, in speciali externi. Chiar daca ar castiga PSD-ul tot la alegerile de anul asta, tot nu va fi suficient sa vrea ei sa ne bage-n Asia ca sa se intample acest lucru. Da, vor fi niste ani pierduti, dar nu cred ca se poate schimba directia atat de usor. Exista deja o multime de oameni mai putin vizibili, dar care conteaza din ce in ce mai mult, prin institutii si mediul de afaceri care nu doresc o schimbare de directie strategica a tarii. Americanii, in special, au devenit mai atenti la ce se intampla intre Baltica si Marea Neagra. Mare pacat ca B.H.O si Hillary Clinton conduc acum politica externa a SUA. De la Carter americanii nu au mai avut asa oameni slabi pe politica externa…
2. Ponta, dupa cum ii este firea contra firii, va incerca, in cazul in care nu poate sta cu fundul in doua luntri, sa-si bage doua luntri in fund. Isi va face jocul las binecunoscut asezonat cu celebrul “mersi, pa” daca va iesi presedinte, dar am o puternica senzatie ca anul 2014 este ultimul in care PSD-ul in forma in care exista de 25 de ani mai poate pacali lumea. Poate mai reusesc in extremis anul asta, dar nu cred ca vor putea tine strada in mana pana in 2016. Daca PSD ia tot, eu cred ca pana in 2016 o sa fie ca-n Turcia sau Ucraina. Si politicienii nostri sunt fricosi…
3. Cred ca electoraul este insuficient de informat pentru ca aceasta tema sa-l intereseze prea mult. Electorul mediu e interesat doar de propriul buzunar sau de propria burta. Exista un grup restrans de electori pe care acest subiect ii intereseaza. Sunt cam aceiasi care sunt interesati de functionarea statului de drept sau de independenta justitiei. Acest electorat nu voteaza niciodata cu fortele oligarhice, deci propaganda “neutralista” este respinsa din start. Propaganda neutralistilor care nu vor “sa supere Rusia” cu target pe bizoni nu are nici ea efecte, deoarece acestia nu sunt interesati cu adevarat de un subiect cam plicticos in opinia lor.
Propaganda care sa induca dorinta de iesire din Occident ar putea avea ceva efecte, dar ea va trebui facuta de un nou partid extemist, cu profil pseudo-intelectual, dar si agrar, pravoslavnic, nationalist si neaosist. PSD nu e capabil la ora actuala de asa ceva, cu atat mai putin PRM sau PPDD, dar cred ca agentii Rusiei pregatesc un astfe de partid “de dreapta” pe viitor. Cu oameni ca Dan Puric, Victor Roncea, Capsali, Mircea Platon sau Ovidiu Hurduzeu s-ar putea face o forta politica extrem de periculoasa care sa faca jocurile Moscovei pe partea dreapta. Mai e timp pana apar astia, important e sa nu profite ei de miscarile sociale care vor avea loc in cazul in care PSD-ul reuseste sa preia tara anul acesta.
P.S. Scuze de comentariul lung, sunt nevorbit pe politeia de ceva timp, asa ca, m-am revensat un picutz 😛
nu-i bai – multumesc pentru comentariu!
1. Nimic nu e ireversibil. Cum a zis Reagan, vine un moment cand generatia urmatoare trebuie sa-si apere libertatea si drepturile obtinute.
2. Vor incerca sa schimbe directia. Suficient de mult pentru ca Occidentul sa-si aduca aminte de schimbarea armelor din ’44.
3. Le va sanctiona abaterile, dar mai greu. Inca conteaza inca kilu de faina si litrul de ulei, dar am incredere in “competenta” usl de a pune tara pe butuci…
Buna seara tuturor.
1.Depinde de cine va castiga alegerile prezidentiale. Cu un presedinte din gasca Ponta &comp ireversibilitatea ar putea devein relative.
2. Nu.
3. Este o problema pe care electoratul o intelege prea putin. Ma indoiesc ca o schimbare de directive, chiar si abrupta, va putea duce la o sanctionare masiva a guvernului.
Foarte interesant, VVP a primit o bila neagra chiar de la El Insusi!
Deh, imberbul VVP nu are habar nici de cutumele protocolului!
“Victor Ponta trebuia, iniţial, să pună unele condiţii (să ia cuvântul, fiind premier în funcţie, să vadă lista de participanţi pentru a se asigura că sunt invitaţi ministrul de Externe şi foştii miniştri care au contribuit la aderare, etc). Dacă aceste condiţii nu erau acceptate, putea să anunţe că nu participă.”
http://www.pesurse.ro/2014/04/05/adrian-nstase-crin-antonescu-a-fost-complice-la-la/#news
baronii, gibonul devine dement chiar la ei…
Si sa fiu corect pana la capat. El Insusi a adus rol pozitiv Romaniei pentru Nato. Si Prostanacul a avut; ar fi gresit sa nu se recunoasca asta, cu toate celelalte rele ale lor. Basescu ar da lovitura de imagine (si fara a fi incorect) daca ar recunoaste asta.
Da, imi amintesc, palaria de cowboy (si leapsa Danei N.) si curcubeul !
Plus articolul din 2002 al Washington Times, potrivit caruia George W. Bush se va intalni in Romania „cu presedintele roman Emil Constantinescu“! 🙂
Buna Dimineata,
multumesc tuturor pentru raspunsurile argumentate 🙂
postare noua – Ziarul de Duminică – 6 aprilie 2014
Buna seara!
Chiar daca e scaunu-n usa la magazin, la articolul asta, eu o sa-ncerc; prin efractie:
1. In tara in care orice domnitor mai de Doamne-ajuta a avut si el, acolo, macar doua-trei domnii, chestia asta cu ireversibilitatea e comica, zau. Serios, insa: cred ca mai depinde si pe ce termen gandim toata treaba. Asa cum e pusa intrebarea, are un singur raspuns: nu. Si asta fiindca, one way or the other, ori moare magarul, ori piere samarul. Daca ne referim doar la orizonturi de timp care sa cuprinda si plapandele noastre vieti, atunci avem sperante. cel putin: ne dorim sa da, dar tare ne e frica sa nu 🙂 … Sincer, cred ca si pe termen mediu, raspunsul la intrebare este, deocamdata, tot nu. Depind tare multe de urmatorul presedinte/presedinti, de cat de pro-americani (subliniez, pro-americani) va/vor fi.
2. Doar nevoiti, momiti, constransi, mituiti etc. Chiar credeti ca astia au (alt)ceva in minte decat bani si frica de puscarie (desi asta din urma a inceput sa le mai treaca, ca puscaria se dovedeste lucrativa)?
3. No way! Nu vedeti ca in tara care e in top 5 la viteza de internet e “posibil” Capsali? Nu mai vreau sa insir acum si aici intreaga galerie de fosti si actuali “posibili”, iar pe viitorii (“probabilii posibili”, cum ar veni), inca nici nu-i gandim, caci nu avem noi imaginatia asa bogata pe cat e aparitia lor de simpla. Cel putin eu nu o am pe masura. Viata bate filmul intotdeauna.
O seara/noapte buna!