Comisia de la Veneţia şi Republica lui Ponta – Banania
25/03/2014 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
Zicea Ioan Chelaru sâmbătă, 22 martie 2014: Comisia de la Venetia a avizat favorabil, cu recomandari, proiectul legii de revizuire a Constitutiei. Comisia de la Venetia a avizat favorabil, dar cu recomandari, proiectul de lege de revizuire a Constitutiei Romaniei, a declarat pentru Agerpres vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD). “La finalul sedintei, prin votul comisiei, proiectul de opinie a fost aprobat, iar luni sau marti va fi facut public. Autoritatile romane apreciaza caracterul echilibrat al avizului si faptul ca acesta a avut in vedere evolutiile recente din Romania, atat dezbaterile publice pe proiectul de revizuire, cat si pozitia Curtii Constitutionale exprimata in 17 februarie si cea din Consiliul Legislativ, din urma cu cateva luni“, a afirmat Chelaru. Parlamentarul a condus delegatia Romaniei la Comisia de la Venetia, fiind vicepresedinte al Comisiei de revizuire a Constitutiei. El a apreciat ca cele mai multe dintre observatiile comisiei sunt pertinente si binevenite. SURSA. MINCIUNA GOGONATA mai mare decat coalitia mitomanului Ponta!
Sa vedem ce a scris cu adevarat Comisia de la Venetia:
Parlamentul (cateva – integral in sursa citata)
- Se ridică întrebarea, spune Comisia vorbind despre complexitatea procedurilor parlamentare şi a atribuţiilor Camerei Deputaţilor şi ale Senatului, dacă în cazul României nu ar fi mai potrivit un Parlament unicameral.
- Comisia de la Veneţia apreciază că numărul deputaţilor este fix în noua Constituţie (de 300) şi se întreabă de ce nu se stabileşte prin legea fundamentală un număr fix şi pentru Senat.
- În ceea ce priveşte comisiile parlamentare de anchetă, ar trebui precizat clar că ele nu trebuie să împiedice anchetele aflate în derulare.
Avocatul Poporului
- Este regretabil şi îngrijorător că noul text reduce semnificativ sfera de acţiune a acestei instituţii, limitând drepturile cetăţenilor (nu persoane, ca în actuala Constituţie) în sfera relaţiilor dintre cetăţeni şi autorităţi publice.
- Acest fapt este deosebit de important, pentru că Avocatul Poporului este singura instituţie cu drept de a ataca la Curtea Cosntituţională ordonanţele de urgenţă.
Forma de guvernământ. Poziţia preşedintelui (cateva – integral in sursa citata)
- Comisia de la Veneţia consideră regretabil faptul că nu se precizează clar şi coerent forma de guvernământ care este încă un amestec între republica de tip parlamentar şi cea de tip prezidenţial, astfel încât forma de guevrnământ poate fi considerată atât parlamentară, cât şi semiprezidenţială.
- În continuare, poziţia şi rolul preşedintelui rămân neclare, şi rămâne problematică legătura acestei poziţii cu alegerea directă a preşedintelui.
- Puterile Preşedintelui sunt limitate în cazul remanierii guvernamentale şi a vacantării postului de ministru. Preşedintele nu poate respinge propunerile şi este obligat să revoce sau să numească membrii Guvernului potrivit dorinţei premierului. Această relaţie este complet diferită de cea uzuală în cazul statelor cu formă de guvernământ prezidenţială.
- Suspendarea preeşdintelui este în continuare neclară şi păstrează contradicţia a două prevederi: preşedintele poate fi demis doar dacă a comis acte grave care încalcă Constituţia dar, pe de altă parte, el nu se află “la mâna” instanţei, ci a electorilor, care sunt chemaţi să se exprime prin referendum în privinţa suspendării.
- Trebuie clarificate atribuţiile Guvernului şi ale Preşedintelui, în domeniul politicii externe.
Alte observaţii (cateva – integral in sursa citata)
- nu s-a respectat până la capăt promisiunea ca procesul de revizuire să fie unul transparent. Comisia aminteşte că după vizita delegaţiei sale în România, în iulie 2013, nu a mai existat nicio dezbatere publică referitoare la acest subiect.
- includerea, la art. 1, a referirilor la rolul important jucat de Biserica Ortodoxă şi, în special, de Casa Regală, sunt considerate neobişnuite. Astfel de prevederi sunt specifice constituţiilor statelor care tocmai au trecut prin transformări majore, au trecut de la un sistem autoritarist la unul democratic. Referirea la Casa Regală este cea mai neobişnuită pentru legea fundamentală a unei republici în care se mai şi menţionează, de altfel, interzicerea oricărui amendări ce ar schimba caracterul statal.
- În ceea ce proveşte imposibilitatea folosirii probelor ilegale în favoarea acuzării, ci doar în apărarea acuzatului, Comisia de la Veneţia aminteşte că CCR (Comisia Constituţională din România) a declarat neconstituţional acest articol.
- În ceea ce priveşte interzicerea interceptărilor înaintea începerii urmării penale, Comisia spune că interceptările reprezintă un aspect esenţial al investigaţiilor penale moderne, fără de care în unele cazuri ar fi imposibilă identificarea şi acuzarea unor persoane, în cazul unor infracţiuni foarte grave.
Sursa textului in limba romana este Curs de Guvernare, puteti citi pe site obsevatiile complete ale Comisiei de la Venetia!
Ilustratia de la Hultanul pe Karikatura Politika
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna seara,
Din nefericire asa cum au trecut STS-ul la MI sa vor face si cu Constitutia, nu cred ca mai prezinta importanta ptr. aceasta gasca Comisia de la venetia 🙁 In ultima perioada omul este pe baricade, juri ca are o agenda scrisa pe ore – “SUA au un parteneriat strategic cu China, dincolo de schimburi comerciale si de proiecte comune. Evident, sunt cu totul de acord si sustin in totalitate faptul ca parteneriatul nostru in cadrul NATO, si cu SUA, este baza fundamentala a securitatii noastre nationale si acesta trebuie pastrat, incurajat si dezvoltat. Aici, prima parte, sunt de acord. Stiti, daca tot am facut comparatie intre dl Basescu si un computer vechi, la partea de scris, in Word asa, merge si dl Basescu”
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16899672-victor-ponta-despre-criticile-presedintelui-privire-apropierea-china-basescu-calculator-din-2002-2003-nu-mai-poti-pui-niciun-program-depasit.htm
buna seara,
poate de, poate nu. Deocamdata STS-un nu a trcut nicaieri! Mai vedem 😆
seara buna , pontacu e asa papagal incat crede ca daca trece un serviciu in subordinea guvernului isi poate face de cap el ca pe vremea lui ilici. mai bine l-ar intreba pe bombo cum i s-au “supus” serviciile si cum de a ajuns la puscarie. eu l-as sfatui de bine : sa incerce sa treaca si dir de info a armatei in subordinea lui Mirel .am avea ocazia sa scapam de gashca mitomanului mai repede decat ar crede socrusu’ :))
salut Ziggy,
te asigur ca o sa fie interesant 😉
😀 sa zdrangane catusele ! :))
Am senzatia ca “recomandarile” se vor inteti inclusiv din partea UE! Voalat a primit recomandari vivi si de la d-na Nuland si mai de dupa ceafa (scuze! direct am vrut sa spun) si de la president ! 🙂
Astia cred (inca o data} ca daca Europa are probleme ei isi pot face mendrele si inca odata au sa vada ca gresesc grav!
Salutare,
Cred ca mai degraba acum sunt cu ochii pe noi :). Vrem, nu vrem, miza a crescut.
salut,
a crescut exponential!
Salutare, cu intarziere ajuns acasa 🙂
Vad ca Venetia a masacrat Constiutia lui Kakarau iar Grosu a scos un articol super de sinteza 🙂
salut,
poate explici care ar fi impactul acestor recomandari
da, o fac cand apare si motivarea CCR 😉
Ha, ha……se pare ca ministrul “minune” a aruncat in aer linistea lui Ponta – “Din introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant se vor colecta până la finele anului două miliarde de lei, iar neîncasarea acestei sume ar putea crea probleme la plata cheltuielilor curente, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor. Plata pensiilor şi a salariilor pentru bugetari ar putea fi pusă în pericol dacă acciza suplimentară de 7 eurocenţi nu va fi aplicată de la 1 aprilie, deoarece suma care ar urma să fie colectată este de două miliarde de lei şi nu poate fi uşor înlocuită” Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice
http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/ioana-petrescu-ministrul-finantelor-nu-introducem-acciza-7-eurocenti-riscam-nu-mai-platim-pensiile-1_5331b7d60d133766a83832e0/index.html
cel putin ea spune -probabil-adevarul;
oricum ponta a devenit prvizibil
daca spune ca maine ploua sigur va fi soare
daca spune ca se face autostrada brasov comarnic,sigur nu se face
e si asta “partea buna” a lui ponta=toate declaratiile luate in cheie inversa
Buna seara,
o ultima avertizare a lui TB dar cred ca fara efect:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/presedintele-basescu-ii-cere-din-nou-premierului-ponta-sa-renunte-la-supra-acciza-la-carbu-1088740.html
Aud acum la b1 parerile telespectatorilor ca declaratia ministrului finantelor e un santaj ordinar, sperie pensionarii si bugetarii ca sa accepte acciza.
Blanculescu reactioneaza la declaratiile ministrului finantelor:
http://www.ziare.com/ioana-petrescu/ministrul-finantelor/consilier-al-premierului-ministrul-finantelor-trebuie-sa-isi-asume-eroarea-privind-acciza-1289901
buna dimineata,
postare noua – Revista presei – 26 martie / D-şoara Usturoi şi porumbeii PSD