În coasta lui Putin
25/03/2014 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica, International |
Lipsa de vulnerabilitate si pozitia imperiala jucata in occident (destul de convingator) de liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, este la fel de mincinoasa ca si cele jucate in trecut de tatal lui spiritual Iuri Vladimirovici Andropov.
In afara de vulnerabilitatile economice cunoscute, Rusia lui Putin se confrunta cu doua probleme majore despre care vad ca mass-media autohona nu prea le-a adus in discutie. Prima problema a rusilor ar fi islamismul militant existent in unele din fostele republici sovietice, si a doua problema mai putin acuta dar care se amplifica destul de rapid este natalitatea scazuta, securitatea alimentara si nivelul catastrofal al sistemului de santate rus.
In procesul de transformare din Rodina-mat’ (mama sovietelor) in Rosiya-Matuşca (mama Rusiei) s-a varsat mult sange. De la Marea Nordului la Marea Neagra si de la Marea Neagra la cea Caspica, nimic insa asemanator cu ceea ce s-a intamplat si ceea ce a continuat sa se intample pana in zilele noastre in regiunea care separa Rusia de Orientul Mijlociu, teritoriul dintre cele doua mari, cea Caspica in Asia si cea Neagra la granitele de est ale Europei.
Regiunea respectiva este compusa din Cecenia, Inguşetia si Osetia de Nord, Cerchezia, Daghestan, Cabardino-Balcaria, Karaciai-Cerchezia, Nogai si in sfarsit Ţinutul Stavropol (Stavropol Karai).
Toata regiunea mentionata a cunoscut dupa dezintegrarea Uniunii Sovietice o renastere religioasa de proportii, intalnita numai in Bosnia post-Iugoslava. Patronii islamului Shiit (Iranul) si celui Sunit (Arabia Saudita) si-au disputat influentele in regiune de la ajutoare umanitare, trimiterea de clerici misionari si pana la sustinerea masiva cu arme si “voluntari” a miscarilor iredentiste din aceasta regiune.
Istoria apropiata a relatiilor dintre rusi si populatia din aceste regiuni este una dintre cele mai sangeroase din istoria comunismului sovietic si dupa disolutia sovietelor a ramas la acelasi nivel de violenta, poate si mai intensa. Luptele pentru influnta dintre turci, rusi si persani dateaza de pe timpul lui Ivan al-IV-lea (“cel Groaznic”) si sunt memorate de istoria regiunii inca din secolul al XV-lea si al XVI-lea. In cel de al II-lea Razboi Mondial, Germania nazista a organizat trupe de voluntari care au actionat impotriva Rusiei Sovietice conduse de Khasan Israilov si Mairbek Sheripov, care au produs pagube insemnate in spatele frontului Germano-Sovietic. La 13 octombrie 1943 rusii au reactionat cu o violenta deosebita, poate mult mai mare decat a fost cunoscuta in anii ‘20 si ‘30 in Ucraina. In operatinea “Lentila” au fost transferati 120 de mii de rusi in teritoriul cecen si multe zeci de mii de ceceni au fost trimisi in Siberia sau pur si simplu lichidati fizic de nefastul general NKVD, Gveshiani, care a operat dupa 1944 si in Basarabia. Statistica oficiala vorbeste de un numar de 400 de mii de exilati si 40 de mii de morti. Surse academice din occident vorbesc de 700 de mii de exilati si 144 de mii de victime, ucise de trupele NKVD sub comanda lui Beria intre anii 1944 – 1948. In 2004, Parlamentul European a “luat cunostiinta” (was acknowledged) de actul de genocid comis de rusi in aceste teritorii, fara a avea insa o pozitie clara in acest sens.
Dupa perioada sovietica, Cecenia a cunoscut doua conflicte majore – primul intre anii 1994 –1996, cunoscut ca Primul Razboi Cecen, care s-a terminat cu 5.700 de soldati rusi morti (oficial) si cu 17.300 insurgenti ceceni omorati. Statisticile oficiale vorbesc despre 38 de mii de civili omorati. Tratatul de la Moscova a amnistiat pe rusii si pe cecenii care au comis crime de razboi si a acordat Ceceniei o autonomie completa.
In august 1999, liderul iredentist Shamil Basayev, impreuna cu teroristul islamist de origine saudita Ibn Al-Khattab (Afganistan, Bosnia, Tajikistan) intra in fruntea unei grupari armate in Dagestan si declanseaza cel de al Doilea Razboi Cecen, mai crunt decat primul si cu victime mai numeroase (8 mii de morti la rusi si 14 mii la insurgenti). Represiunea crancena a revoltei cecene de catre Primul Ministru de atunci Vladimir Putin il vor transforma pe acesta in Presedintele Rusiei si “tatucul” ei pana in zilele noastre. Razboiul se termina formal pe 16 Aprilie 2009. De facto continua pana in zilele noastre.
A doua problema – natalitatea. Populatia Federatiei Ruse de etnia rusă include cam 80 % din populatie; 73% din populatie trăieste în mediul urban, în timp ce 27% în cel rural. Populatia din Rusia este de 141.927.297 dupa recensământul din 1 ianuarie 2010. În 2008, populatia a scăzut cu 121.400 de persoane, sau cu -0.085% (în 2007 – cu 212.000, sau 0,15%, iar în 2006 – cu 532.600 de persoane, sau 0,37%). În 2008, migratia a continuat să crească cu un ritm de 2,7% cu 281,615 emigranti care soseau în Federatia Rusă, din care 95% au venit din tările CSI, marea majoritate fiind rusi sau vorbitori de limbă rusă.
Numărul de emigranti din Rusia a scăzut cu 16% la 39.508, din care 66% s-au dus în alte state CSI. Există, de asemenea o valoare estimată de 10 milioane de imigranti ilegali din statele ex-sovietice în Rusia. Aproximativ 116 milioane rusi etnici trăiesc în Rusia si aproximativ 20 de milioane mai locuiesc si în alte foste republici ale Uniunii Sovietice, cea mai mare parte în Ucraina si Kazahstan. Numărul de decese în cursul anului 2008 a fost cu 363.500 mai mare decât numărul de nasteri. Acest număr este în scădere de la 477.700 în 2007, si 687.100 în 2006. Potrivit datelor publicate de Directia de Statistică a statului federal rus, rata mortalitătii în Rusia a scăzut cu 4% în 2007, fată de 2006, ajungând la aproximativ 2 milioane de decese, în timp ce rata natalitătii a crescut cu 8,3% de la an la an la o valoare estimată de 1.6 milioane de nou-născuti. Ministerul rus al Sănătătii si Afacerilor Sociale prezice că până în 2011, rata de deces va fi egală cu rata natalitătii ca urmare a cresterii fertilitătii si scăderea mortalitătii. Parerea mea – slabe sperante!
“Prietenia fatisa” (pana mai de ieri) intre Uniunea Europeana si Federatia Rusa sunt elementele unei coexistente necesare intre un urias, care are nevoie urgenta de tehnologie Europeana si care poate plati cu materii prime necesare Europei in special energie si o Uniune de state care are nevoie de piete de desfacere. Exista o mare problema, problema pe care ambele parti nu doresc sa le discute si nici macar nu doresc sa fie amintite de altii. Folosindu-ma de o metafora pot sustine ca “acei copii nascuti din parinti batrani pot iesi cate odata idioti”. Ambii parteneri ai “coexistentei pasnice” traiesc cu o bomba care va exploda foarte curand, poate intr-o generatie, poate in doua. Bomba se numeste imbatranirea ireversibila a populatiei. Daca in Europa imbatranirea este eleganta, lenta si comoda, in Rusia ea imbraca cele mai mizerablie forme ale conditiei umane: alcoolism, tuberculoza si SIDA. Daca in Europa occidentala durata medie a vietii este de peste 78 de ani (in Romania cam 73), barbatii rusi traiesc in medie 59.3 ani si femeile 73.
Deci Rusia lui Putin este la fel de vulnerabila ca si Uniunea Sovietica a ultimilor conducatori rusi inaintea colapsului final. Eu zic ca este bine ca citiorul roman sa cunoasca si aceste fapte.
Bibliografie
CIA – Yearbook 2009;
ECFR – The European Council on Foreign Relations – The Spectre of a Multipolar Europe;
PGA – Politeia Geopolitical Analyses – New Geopoltical Trends;
Ron Asmus, “Is enlargement dead?” German Marshall Fund, May 2010;
Wiki under GNU.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
http://www.stratfor.com/weekly/estonia-azerbaijan-american-strategy-after-ukraine?utm_source=freelist-f&utm_medium=email&utm_campaign=20140325&utm_term=Gweekly&utm_content=readmore
Interesant, oarecum.
da,
interesant si foarte firesc!
Si acesta pare logic
http://adevarul.ro/international/europa/turnanta-ucraineana-1_532f41db0d133766a829e3ce/index.html
buna seara
si cred ca se mai vede o problema= afghanistan
dupa retragerea nato -deja in curs-,cel mai probabil molahii vor deveni din ce in ce mai puternici in afghanistan;
si afghanistanul are o granita destul de consistenta cu uzbekistan si tadjikistan care acum sunt “vasale” ale rusiei;
“exportul de islamism”spre foste teritorii ale urss nu are cum sa nu afecteze si rusia
buna,
exact. Restragerea americanilor din Afganistan sunt bad news pt. rusi!
Marea Neagra lac rusesc 🙁
http://www.hotnews.ro/stiri-international-16901581-bulgaria-semnaleaza-crestere-numarului-zborurilor-recunoastere-rusesti.htm
HA, HA,
ei cel putin semnaleaza – Ponta si comunistii lui (nu ca bulgari sunt mai breji) au pus batista pe tzambal!
au alte preocupari………trenuri de mare viteza, IT, sucursale de banci si alte balarii colorate in rosu.
Nu prezinta importanta ce se intampla in jurul nostru.
mi-e greu sa o spun dar asta miroase a colabortionism ca sa nu folosesc cuvinte mai grele 🙁
Theophyle o analiza foarte interesanta! Multumesc!
Inteleg ca fostul luptator, alaturi de mujahedinii din Afganistan impotriva sovieticilor, a fost eliminat in… mare!Urmasi se mai procura!
O intrebare insa nu-mi da pace!
Ce se intampla in coasta Europei continentale? In Marea Britanie mai exact.
“Nicholas Fluck, president of The Law Society, said the guidance would promote “good practice” in applying Islamic principles in the British legal system.”
http://www.telegraph.co.uk/news/religion/10716844/Islamic-law-is-adopted-by-British-legal-chiefs.html
Parca si Hagia Sofia, in splendoarea sa , a inceput sa paleasca atunci cand i-au fost adaugate in cele patru colturi cate un minaret!
multumesc. sunt ceva intre tampiti si nebuni, habar nu au cu ce se ocupa. legat de articol. Cred ca am sa public o sinteza in cateva zile dintr-o analza care am publicat-o sub titlul “Dusmanii islamici ai Rusiei”. Deocamdata iti propun o sinteza – Geopolitică: Afganistan, un rezumat
http://politeia.org.ro/international/geopolitica-afganistan-un-rezumat/7076/
vezi capitolele– Actorii Geo-Politici si Analiza Intereselor Geopolitice în Afganistan
In concluzie drumul “fructelor” 😉 nu putea fi neglijat de marile familii din Arabia Saudita !
Incep sa acord din ce in ce mai multa atentie, teoriei enuntate de N.Djuvara, in legatura cu apusul unui imperiu, atunci cand decidentii acestuia provin din randul marginalilor cuceriti.
La o prima lectura teoria imi parea absurda si pura fictiune.
Putin vrea sa țină conferință de la Soci in formatul G1:
http://www.newyorker.com/online/blogs/borowitzreport/2014/03/putin-announces-historic-g-1-summit.html
China este garantie de securitate in opinia lui Hurezeanu. Putina China nu face rau, greu cu batranetea, incredibila degradarea ptr cineva de la care ai avea pretentii
Buna Mar, pai Hurezeanu crezi ca a ajuns “des fleur” de mar la Europa Libera? 😛
Mademoiselle chante blues!
Buna,
da, incepe sa-si puna mana in cap ca maimuta.