Despre încredere si indicatorul de încredere
06/03/2014 | Autor theophyle Categorii: Economie, Editoriale, Magazin Politic |
Scriam acum un timp “Despre încredere sau lipsa ei” si publicam pentru prima oara indicatorul de încredere macroeconomica CFA Romania. Au trecut de atunci cam 2 ani. Am hotarat sa prezint ultimul indicator – cel publicat acum doua saptamani pentru luna februarie 2014. Pentru cei care nu doresc sa citeasca tot articolul de acum 2 ani preiau un fragment relevant.
Ideea de a discuta astazi despre subiectul INCREDERE la modul empiric imi surade dupa increderea acordata de Presedintele Basescu, premierului Ponta ieri, cand i-a acceptat guvernul. Dupa cum scria doamna Lelia Munteanu (“De ce nu mai respiră Premierul”) in cotidianul Gandul de astazi:
Palatul Cotroceni. Miercuri la prânz. Cu Constituţia sub masă, Preşedintele şi Premierul discută despre binele naţiunii.
– Validaţi-mi, domne, Guvernul, că stau cu copiii ăştia în braţe!
– Te-aş servi, ştii cât ţin la stabilitatea ţării, dar nu pot! N-am cum! Lipseşte programul de guvernare.
– Am ajuns să stăm într-un program de guvernare? Uitaţi-vă ce se întâmplă în Ucraina! Europa e cu ochii pe noi.
– Pe ei.
– Şi pe ei, şi pe noi.
– Zău că nu pot! Nu mă lasă Curtea. Trebuie să aşteptăm să se pronunţe, când o putea şi ea. Am înţeles că pe sâmbătă.
– Nu putem aştepta până sâmbătă. Oamenii au nevoie de locuri de muncă, de autostrăzi, de dreptate până la capăt. Guvernul trebuie să lucreze!
– Uite cum procedăm, ca să nu pleci supărat, să nu zici că-s rău: eu îţi validez miniştrii şi rămâne ca tu să duci zilele astea programul în Parlament. Da’ nu te faci că uiţi, n-o dai la întors!
– Îl duc, domne, pe cuvânt că-l duc.
– Aici e problema.
– Ce problemă mai e?
– Că eu nu cred în cuvântul tău. Ştii că minţi cum respiri.
– Batem palma şi promit să-mi ţin respiraţia!
Despre încredere
Despre încredere. Încrederea este un sentiment extrem de complex si poate fi explicat prin multe feluri, de multe ori complementare, definite de multe ramuri stiintifice. De la medicina, psihologie, sociologie, economie etc., si pana la relatiile cele mai intime ale fiintei umane. Încrederea este unul dintre cele mai complexe constructii sociale, fiind un element de baza al realităţiilor sociale. Alte constructii sociale, frecvent discutate împreună cu încrederea, sunt: posibilitatea de a identifica si controla riscuri, de a ajunge la unele certitudini subiective analizand probabilitati obiective si in sfarsit putinta de a intelege sensul unor actiuni pe care le poti sau nu le poti efectua.
În psihologie, încrederea este instinctul personal care confirma că o persoana specifica si care este considerata de încredere va face ceea ce este de aşteptat sa faca in cotidianul relatiilor reciproce. Acest instinct începe sa se dezvolte in familie şi se propaga spre nivelurile sociale care inconjoara individul. Potrivit psihologiei moderne, dezvoltarea încrederii de bază este primul nivel de dezvoltare psiho-social, care apare sau nu, în primii doi ani de viata ai copilului. Succesul bazat pe sentimentele de securitate, bunastare si optimism vor genera potentialul de încredere, în timp ce eşecul in crearea sentimentelor mentionate conduce spre o orientare de insecuritate, care genereaza neîncrederea.
Cum zicea un clasic in viata, totul se afla in cap si in chimia generata de creier. S-a demonstrat stiintific că oamenii au o predispoziţie naturală să aibă încredere şi să judece cu încredere din cauza unei structuri neurobiologice activată de creierul uman, care regleaza secretia unei substante numita oxitocină (oxytocin); numele substantei deriva dint-un termen din limba greaca, okytokine, ceea ce inseamna aproximativ “nastere rapida.” Cand a fost descoperita aceasta substanta, ea a fost relationata la contractiile uterului feminin, care face posibila nasterea. Oxitocina permite alaptarea pruncului si multe alte lucruri benefice femeilor, dar cel mai important este ca la nivel comportamental, oxitocina determină reducerea temerilor si cresterea încrederii, iar la mame determină aparitia instinctului matern. Fiecare fiinta (si nu numai umana) secreta aceasta substanta in cantitati diferite. Un aport antropologic-istoric major al acestei substante a fost posibilitatea domesticirii animalelor si legaturile, uneori profunde, dintre oameni si animalele de companie. (Despre oxitocina la nivel mai complicat – engleza sau la nivel mai simplu in romana.)
Indicatorul de încredere macroeconomica CFA Romania, februarie 2014
Valoarea indicatorului de încredere macroeconomică pentru luna ianuarie 2014 a înregistrat o scădere, ajungând la 53,3 puncte, faţă de 60,7 puncte, în decembrie 2013, reducerea datorându-se ambelor componente ale sale, arată sondajul periodic al CFA privind percepţia asupra evoluţiei macroeconomice din România.
Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 38,0, în scădere cu 4 puncte faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior, iar indicatorul anticipaţiilor a înregistrat valoarea de 61,0, în scădere cu 9 puncte faţă de valoarea din luna decembrie, informează Agerpres.
Sondajul arată şi anticipaţii privind majorarea ratei inflaţiei şi a ratelor de dobândă pe termen scurt, în următoarele 12 luni.
”În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/lei, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru cele două orizonturi de timp avute în vedere s-au reajustat şi au consemnat pentru orizontul de şase luni o valoare de 4,5500 lei la un euro (faţă de 4,4700 în exerciţiul anterior), iar pentru cel de 12 luni anticipaţii de 4,5500 (faţă de valoarea de 4,4800 înregistrată în luna anterioară)”, arată sondajul.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat în luna mai 2011. Este un indicator prin care se doreşte cuantificarea anticipaţiilor analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţi pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.
Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească); este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi la anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale.
CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (SUA). CFA România este una dintre cele 136 de societăţi membre ale CFA Institute. CFA România are peste 140 de membri. SURSA
P.S. Ilustratia umoristica a dansatorilor USEDEMEREI da la blogul Baricada.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut voios de capsunar . 🙂
Cu taxa pe stilp , cresterea de accise si taxe locale , propunerea Dragnea de crestere a salariilor primarilor , returnarea taxei auto (asta e sentinta recenta UE ) , rata de 2, 5 miliarde lei de rambursat angajatilor publici (in urma decizilor judecatoresti definitive ) + foamea de bani pentru alegeri (doua , europarlamentare + prezidentiale) evident ca increderea va creste pina la cer . 😆
Economia va duduii mai ceva ca in epoca de aur. Cu tot efortul ANAF de a depasii planul la amenzii (ca asta e parametrul de a sta pe functie acolo , Ponta dixit) se va traduce in eterna rectificare bugetara prin taieri din iunie . 🙂
Concluzia (g&m) : e vax articolul . 😆
Oho, mai e loc de taxe/impozite.
Cateva exemple din istorie :
1. In Anglia şi Scoţia secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea a fost introdus impozitul pe fereastră, care viza oamenii avuţi, posesorii unor case mari şi cu ferestre multe. Fereastra era simbolul bunei stări.
2. Tot pe teritoriul Marii Britanii a funcţionat, în perioada 1784-1811, un impozit pentru dreptul de a purta pălărie. Evaziunea era aproape imposibilă, întrucît la plata impozitului, contribuabilul primea un ecuson, care se fixa chiar pe pălărie.
3. Taxa pe ureche a fost introdusă în Tibetul anului 1920, dar se pare că originile ei sînt mult mai vechi, fiind răspîndită în mai toată China. Pentru fiecare din urechile sale, omul trebuia să plătească un liang de argint, în schimbul căruia primea un cercel cu care făcea dovada contribuţiei. Pedeapsa pentru evazionişti: tăierea urechilor.
4. Impozitul pe barba – Pentru a europeniza societatea rusă, Petru cel Mare a hotărît să taie bărbile cu care se făleau nu numai aristocraţii, dar şi mujicii. Măsura nefiind acceptată de cler, a trebuit să renunţe la interzicerea bărbii, înlocuind-o cu impozitul pe barbă, stabilit prin Ucazul din 1689.
5. Taxa pe umbra – această taxă a fost stabilită de municipalitatea din Veneţia în anul 1993. Toţi proprietarii de localuri sau alte imobile, prevăzute cu copertine, umbrele, umbrare sau orice amenajare care face umbră au fost obligaţi la plataunei sume fixe.
6. Impozitul pe frica – Intrucît, în timpul domniei regelui Henric I al Angliei (1100-1135), numeroşi tineri se sustrăgeau de la serviciul militar de teama confruntărilor pe cîmpul de luptă, autorităţile s-au gîndit să legifereze situaţia, instituind un impozit, prin plata căruia scutirea de armată devenea oficială. Taxa a fost denumită impozit pe frică, pentru a da amatorilor o nuanţă dezonorantă.
Si multe altele.
Sigur ca la noi impozitul pe prostie ar aduce sume considerabile. 🙂
salutare Theophyle ,tuturor 🙂
incredibil ce tupeu si nesimtire.
Zgonea: daca nu semna decretele de numire il suspendam(ceva de genul asta)
asta-i valoarea cuvantului dat in politichia mioritica.O simpla chestiune de incredere ca sa fiu la tema.Parca-i orbu-n braila .Cate dovezi mai sunt necesare ptr. nelegiuitii astia.
Ce mi-ar place ca ccr(banuiesc ca poate s-o faca) sa spuna sambata stop joc si sa anuleze toate actiunile petrecute,sa-i dea peste manute piratului si sa-l intoarca pe tontalau inapoi in parlament ptr. asumarea programului de guvernare.Si abia apoi sa curga mai departe toate procedurile necesare unui guvern legal.Dar,evident n-o va face.Sunt destule motive sa n-o faca.Eventual ca sa nu existe precedent (jurisprudenta) o va scalda ,va spune ca e necesar un nou program de guvernare date fiind noile conditii politice dar cu efect doar ptr. viitor.Am impresia ca basescu si-a tras din nou o teapa undeva.Indiferent ce atacuri va folosi ulterior ponta ii va rade in nas.Deja a spus-o,acordul lui basescu este ptr. el un simplu armistitiu.
Adica daca piratul astepta verdictul ccr era ditamai criza politica cu ucraina in coada.Daca-l suspenda din nou nu mai era criza,era raiul comunist si putin laureat nobel ptr. pace.nemaipomenit.
salve , la noi e criza cand avem guvern. daca ramanea interimar parca era mai “sexy” – aveau niste frane la dat ordonante 😀
Salutare !
Ponta joaca ceardas cu Kelemen.
Kelemen joaca ceardas cu “ala micu`”.
Ala micu` joaca ceardas cu Crin.
Crin joaca ceardas cu Base.
In sfarsit, Base joaca ceardas cu Ponta.
O singura nedumerire am : o fi ceardas unguresc, tiganesc sau …romanesc ?
@sare 4 35 postare anterioara
proprietarul acestui blog are detaliile mele;nu cred ca e necesar mai mult,atat e suficient
buna seara ,
cu incredere ! 😀
Inteleg ca acum (saptamana viitoare) guvernul o sa vina cu un program politic in Parlament.Si opozitia are trei zile sa depuna motiune de cenzura (daca va aduna suficiente semnaturi). Presupun (vreau sa cred) ca opozitia va depune motiune de cenzura. (chiar daca nu are sanse sa le reuseasca).Vom avea ocazia sa vedem comportamentul unei eventuale opozitii “unite”. Desi posibil sa fie o mascarada si mascarada se observa.
Buna seara,
din nefericire ceardasul se joaca pe mize mari, mult mai mari 🙁 Unii deja pregatesc agenda, cat despre opozanti …………exista, sunt sublimi si lipsesc cu desavarsire.
Si cum la moda este modificarea modificarilor, totul este cu putinta.
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-16746207-interviu-mihai-daraban-presedintele-camerei-comert-constanta-daca-trece-portul-constanta-administratia-locala-orice-investitie-blocheaza.htm
Buna seara,
http://www.contributors.ro/editorial/seful-opozitiei/
“Cît despre MRU, nu știu ce credeți dumneavoastră, dar eu am impresia că el însuși a reununțat să se mai profileze ca un lider politic major. Nu pot sub nici o formă pricepe apatia sa.”
Se aude??
S-a “speriat” si a raspuns
http://www.ziare.com/international/ucraina/m-r-ungureanu-despre-situatia-din-ucraina-se-vede-absenta-unei-politici-externe-a-ue-1286256
Buna seara All )
Babu – comentariul ar trebui sa se bazeze pe fapte. Ieri MRU a fost la Realitatea TV si TVR 1 la ore de varf, seara, alataieri a fost la B1 TV. In fiecare zi sunt articole si declaratii ale dansului in ziare. Are activitate in Senat, unde ia cuvantul. Participa la diverse congrese, intruniri ale PPE. MRU este cotat in dreapta ca lider major al politicii si in tara si in strainatate, unde romanii se uita cu speranta la dansul.
Va rog verificati si pagina dansului: https://www.facebook.com/MihaiRazvanUngureanu
si pagina organizatiei FC Diaspora pentru a vedea activitatea:
https://www.facebook.com/FortaCivicaDiaspora
Si sa amintim numai ca a fost primul si singurul care a alertat despre invazia din Crimeea si despre pericolul care vine spre granitele Romaniei dinspre Ucraina.
Apatie? Este un om de stat, nu un simplu om politic.
Cotoi a fost si a ramas un baietas nesemnificativ. Daca nu poti sa faci – dai cu pietre, exact asta face impreuna cu amicul sau, molusca Cristi Preda
cand MRU condamna folosirea gazelor lacrimogene impotriva manifestatiilor de la bucuresti – cotoi , molusca , stapanii si aplaudacii lor erau ascunsi in sifoniere !
Unde dau like la răspunsul d-nei desydemeter? 🙂
Și ca o completare: MRU participă la emisuni la televiziunile locale ori de câte ori face excursii prin țară: Iași, Gorj etc. Poate că nu are aceeași vizibilitate ca președintele, primul ministru sau președinții camerelor Parlamentului, dar până la “apatie” e cale lungă. Poate că există așteptarea unui stil mai puțin diplomat, un stil mai “fotbalistic” (a.k.a. “dat la gioale”, “ba p-a mătii”), dar cum se zice mai sus “om de stat, nu simplu om politic”. Go go go, MRU!
Tks Razvand 🙂
Asa este. In deplasarile din tara are in fiecare zi programate 3-4 interviuri la posturile locale de TV si in ziare, numai ca nu intotdeauna se pot prinde pe net. Oricum sunt reluate. Nu cred ca o sa-l vedem vreodata vorbind ca Gigi Becali. Sa ne aducem aminte de interviul luat de Gadea pe Antena 3 si lectia de gramatica si limba romana. 🙂
Felicitarile, masa si dansul le primesc la https://www.facebook.com/desy.demeter sau pe pagina FC Diaspora – link postat mai sus. 🙂
M-am abonat 🙂 O să continuu susținerea acolo 😉
ma uit la poza cu “ceardashul”
mi se pare mai potrivit-la cum stau lucrurile-ca ponta sa fie in fota si hunor in pantaloni;nu de alta dar in “coalitia” asta noua udmr conduce dansul oricat se “cocosheshte”ponta
INTERVIU Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert Constanta: Daca trece Portul Constanta la administratia locala, orice investitie se blocheaza
http://m.hotnews.ro/stire/1674620
cu scuze ca “ma bag”insa
ca privitor “de la distanta”
nu cred ca trebuie asteptat ca despre mru sa se vorbeasca cat se vorbeste despre ponta,antonescu si alti “corifei politici”
pur si simplu mestecatorii de vorbe de pe la teveuri nu sunt in stare sa duca o discutie la nivelul lui mru/in concluzie nu e interesant pentru ei/acei mestecatori de vorbe au nevoie de”decor viu” si interlocutori care pot scoate numai interjectii sau emite “propozitii scurte ,fara argumente”
unul ca mru si inca putine,prea putine figuri publice nu pot faca asa ceva,deci “nu sunt prizabili”
salutare tuturor! 🙂
Vad ca zgonea vorbeste post-factum de amenintarea suspendarii.
Nu va uitati la el. Azi dimineata a aparut pe net un punctaj pesedist (cine naiba stie cum o fi ajuns in presa) in care pesedesii erau invatati de Sultanescu si Teodorescu sa spuna ca “Basescu a dat inapoi in fata lui Ponta”.
Strategia lui Zgonea e pasul II in acest punctaj: sa se arate ca PSD avea o “strategie” si ca au facut “presiuni” asupra lui Basescu, care, de frica suspendarii, a semnat decretele. In fapt, nu aveau asa ceva si nici nu planuiau, pentru ca la ora la care ei elaborau “strategia”, Antonescu era inca presedintele Senatului si ei nu stiau ca ei isi va da demisia.
Asa ca nu aveau cum sa elaboreze strategii in care presedintele senatului urma sa numeasca ministrii, cata vreme ala era Antonescu.
Nu se lasa!
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-16746952-guvernul-aprobat-memorandum-pentru-construirea-unui-parc-tehnologic-romano-chinez.htm
seara buna,
o poza (si un aticol) cu izolatul Europei
http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/ukraine-krisengipfel-in-bruessel-krisendiplomatie-im-westen-angst-im-osten-12834978.html
Resalut
Ucraina .
Rezolvat misterul trupelor fara semne de arma si simboluri din Crimea . Erau trupe speciale a GRU (cautati si aflati cine este GRU sau intrebati pe Iliescu ) .
Au fost retrase de pe starzi un mare graba . In locul lor a aparut cealalta armata speciala rusa . Cazacii care au luat locul lor si au steaguri rosii cu secera si ciocanul bine expuse , la vedere . Traiasca CCCP . ( sau URSS pentru nostalgici)
Trupele speciale ruse cunoscute sub numele de “spetsnaz” au trecut sub conducerea GRU in 2013 .
Buna seara tuturor. 🙂
Salut @clemy 🙂
Buna @stef. Ma uit pe stiri si tare ma tem ca Aventura din Crimeea se va termina urat de tot si nu doar ptr cei direct implicati in acest moment.
“Un comunist bun e doar unul mort ”
Asta o spune unu care stie ce a fost comunismul din interior . 🙂
Asa e. Acum va trebui sa va las. Mai am si treburi de facut la scoala 🙂 Noapte buna tuturor.
bafta la scoala, sa ai o zi buna 🙂
Zi “mare” 6 martie 🙁 – in urma cu 69 de ani a inceput nenorocirea pentru Romania.
Paradoxal sau nou, asistam la o incercare de impunere prin forta a unei noi reasezari teritoriale la granita Romaniei.
Buna Dimineata,
postare noua – Revista presei – 7 martie / MRU: România guvernată prin înţelegeri verbale şi pacte de coabitare