EuroMaidanul între libertate şi anarhie
21/02/2014 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International, Stiri Europene |
As dori sa mentionez pentru inceput ca sunt solidar cu lupta pentru libertate si democratie a oricarui popor. Mai mult decat atat, ma identific si sustin poporul ucrainian in efortul lui de a realiza telurile si nazuintele lui. Din nefericire, acest drum este anevoios si sangeros, asa cum vedem zilnic pe ecranele televiziunilor si ale calculatoarelor. La fel de bine inteleg ca numai un acord politic poate pacifica Ucraina si aceasta intelegere politica nu poate fi realizata decat prin negocieri serioase intre reprezentantii partilor in conflict. Timpul nu “joaca” in favoarea nimanui, in special insa in favoarea celor care vor sa traiasca intr-o Ucraina democratica, prospera si pacificata. Ucraina este o tara mare, cu un popor de 50 de milioane de locuitori, cu o diaspora de 10 milioane de ucrainieni care traiesc in SUA, Europa Occidentala, UK, Canada si Australia.
***
Relatiile romano-ucrainiene
Romania are o mare problema cu acest conflict. Un conflict la o frontiera destul de lunga in Nordul si in Estul Romaniei nu are cum sa fie benefic intereselor noastre nationale si in nici un caz sa fie benefic minoritatii romanesti din Bucovina ucraineana. Relatiile formale ale Romaniei cu Ucraina au stagnat la nivelul anilor ’90. Autoritatile romane nu au avut suficienta viziune sa-si materializeze marele avantaj al apartenentei la UE si NATO, bineinteles aceasta lipsa de competenta diplomatica o platim acum, cand ministrul Corlatean incearca sa-si exprime parerile la Bruxelles si nu in delegatia europeana la Kiev impreuna cu dl Sikorsky, ministrul Polonez.
Problemele Insulei Serpilor si platoul continental (castigat de noi la Haga) si canalul Bastroe pe Dunare au generat destul de multe probleme in ultimii ani si destul de multe sentimente anti-romanesti in unele cercuri ucrainiene, ma refer in special la politicienii extremisti si sustinatorii lor, care nu sunt putini, foarte prezenti si activi astazi in EuroMaidanul kievean. Aceste sentimente sunt alimentate de o propaganda desantata de sorginte kaghebista, lansata de uneltele de dezinformare rusesti (vezi Radio Moscova, articolul de acum 3 saptamani).
Istoric vorbind, Ucraina nu a fost niciodata o prietena a Romaniei si a romanilor, nimic nou si ciudat in istoria noastra, bine insa de mentionat si de tinut minte. Contextul acestei mentiuni sunt conversatii pe care le-am avut cu amici jurnalisti straini aflati in Kiev si bineinteles prezenti si in mijlocul demonstrantilor. Unul din amicii mei care lucreaza pentru o agentie de stiri internationala mi-a facut serviciul de a pune cateva intrebari care intr-un fel sau altul au legatura cu actualele evenimente din Kiev. O intrebare comuna a fost adresata reprezentantilor (circumstantiali) ai grupurilor din Maidan – “cum credeti ca vecinii vostri care sunt membrii in UE va pot ajuta si cata incredere aveti in acest vecini? ” Raspunsurile au fost aproape unanime – Polonezii sunt amici si aliati, Ungaria este interesata de dezintegrarea Ucrainei, Romania nu este un vecin caruia sa-i dai crezare si ei doresc parti din Ucraina si ii vor trada pe Europeni ca sa faca pe placul Rusiei. Asta a fost raspunsul unanim al omului de pe strada, pasnic sau militant al EuroMaidanului.
Cine pe cine reprezinta in Euromaidan
Fortelor politice de opozitie sunt reprezentati de 3 lideri principali. Din nefericire, fiecare zi ce trece fara un rezultat palpabil si satisfacator pentru cei adunati in Kiev ii indeparteaza de posibilitatea de a continua sa medieze si sa ajunga la un compromis politic.
Cel mai popoular lider politic in Maidan este fara indoiala Oleh Tyahnybok. Nascut la Liov in 1968, membru din 1991 in fostul partid Social-National, transformat astazi in Uniunea ucraineana “Svoboda” (Libertatea) si membru in Rada Supremă a Ucrainei din 2008 si reales in 2012 in fruntea organizatiei sale, care detine 36 (din 450) de locuri in Rada Supremă. Astazi formeaza o coalitie cu partidul “Batkivshchyna” (Patria) a Iuliei Tymoshenko – 90 de locuri in Rada, condus astazi de Arseniy Yatsenyuk.
Profund xenofob, dar in special antisemit, Tyahnybok i-a numit pe rusi drept o forta de ocupatie. Tyahnybok a declarat ca nu este antisemit, ci mai degraba pro-ucrainean. In 2008 si apoi in 2010, Tyahnybok a candidat la alegeri intai pentru primaria Kievului, apoi pentru functia de presedinte. In ambele alegeri Tyahnybok a strans in jur de 1,4% din voturi. Inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale din 2010, Tyahnybok, in schimbul sustinerii sale, ii cerea Iuliei Tymoshenko, printre altele, sa faca publice presupusele legaturi pe care le-ar fi avut cu Vladmir Putin.
Sondaje recente de la inceputul lunii februarie sustin ca daca Tyahnybok ar candida la prezidentiale impotriva lui Ianukovici ar primi circa 54% din sufragii. Tyahnybok este pro-NATO, foarte critic fata de Uniunea Europeana si nu doreste o Uncraina membra UE. Printre ideile sale se numara instaurarea unui regim de vize cu Rusia, integrarea unei sectiuni de “nationalitate” in pasaportul ucrainean si obligarea functionarilor publici sa treaca un test de limba ucraineana pentru a lucra la stat.
Alt lider politic prezent in Maidan este Arseniy Yatsenyuk, suplinitorul Iuliei Tymoshenko in partidul “Batkivshchyna” (Patria), principalul partid de opozitie, de profesie economist si avocat. Yatsenyuk a facut parte din guvernul Ucrainian în calitate de ministru al Economiei in anii 2005-2006; ulterior, el a fost ministru de Externe al Ucrainei în 2007 și președinte al Radei Supreme (parlament), 2007-2008. Arseniy Yatsenyuk este un politician lipsit de carisma, care de fapt tine locul Iuliei Tymoshenko. Este pro-European si doreste o afiliere a Ucrainei la Uniunea Europeana.
Al treilea lider politic prezent in Maidan este Vitali Klitschko, nascut in 1971 lângă Frunze in Kîrgîstan, a fost boxer profesionist. A trait in Germania o perioada indelungata, în 2012 a fost campion WBC la categoria grea. Klitschko este liderul partidului Aliantei Democrate Ucrainene pentru Reforma (UDAR), un partid fondat in 2010 (pe structura unui alt partid). UDAR a reusit sa castige 42 de locuri in Rada (din 450) Consiliat la alegerile din 2012 de Rudy Giuliani, a reusit sa-si creeze un portret de forta si hotarare. Din nefericire, ultimele evenimente si faptul ca este cel mai pro-European dintre candidati, deci om al negocierilor, i-au daunat enorm la priza care a avut-o la public. Vitali Klitschko, sfatuit de Giuliani, si-a creat o platforma pro-europeana si de lupta impotriva coruptiei. UDAR este intr-atat de mult orientat spre Europa incat are statut de membru observator in cadrul Partidului Popularilor Europeni (PPE). Kilitschko si-a anuntat intentia de a participa la alegerile prezidentiale urmatoare.
Intr-un articol urmator voi descrie si inceputurile unor grupari paramilitare aflate astazi pe teritoriul Euro-Maidanului si cateva adevaruri dureroase despre o dama blonda caracterizata ca “un micromanager egomaniac, incapabila sa construiasca, doar sa critice”. Da, despre Iulia Tymoshenko este vorba!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua
“…Romania nu este un vecin caruia sa-i dai crezare si ei doresc parti din Ucraina si ii vor trada pe Europeni ca sa faca pe placul Rusiei. Asta a fost raspunsul unanim al omului de pe strada, pasnic sau militant al EuroMaidanului”
in traducere libera=curve
neplacut,dar gresesc prea mult???
asa ne reprezinta clasa politica si asa se vede
@intamplator salut,
tare dureros a fost raspunsul, crede-ma
salut , sunt cetateni in ucraina ( ca persoana care scrie pe acel blog , despre care mi-ai raspuns aseara ca il urmaresti ) care stiu mai bine ca romanii cine si cum conduce Romania .
ziggy,
vorbim despre omul de pe strada!
directorul scolii internationale din Kiev ( fost voluntar in dushanbe ) a fost pe strada . majoritarea voluntarilor din marile ong uri internationale ( printre care si romani extraordinari -in prezent avem o romanca , moldoveanca deh , extrem de apreciata la cairo 😉 ) stiu foarte bine cum sta treaba cu Ro . si in general in aceasta zona geografica a lumii .
for you : https://www.facebook.com/lois.bridenback .ps – scuze ca e de fb .
buna ziua !
dincolo sunt blocate comentariile 🙂
Salut ziggy,
s-a remediat! 🙂
Salut Theophyle
Clasa politica din Ucraina e ca cea romaneasca .
Gasti numite partide care au devalizat economia , o oligarhie care a obtinut firme de stat pe nimc si au vindut la fier vechi achizitile , bogati datorita exclusiv contractelor cu statul si care controleaza sectoare importante din viata economica , financiara , presa .
Ca cororal , inevitabila coruptie dilaganta si spaga ceruta pe orice “serviciu” sau contract.
Tara asta a avut o crestere de datorie publica colosala dupa 2008 .
Aveau o datorie publica de doar 12,5 % PIB in 2008 . Acum e la peste 40 % PIB .
Exact , identica evolutie ca in Romania si la fel fara sa se vada nimic in infrastructura , modernizare , viata rurala .
Problema lor de baza , nu sint in UE , nu au acces la miliarde de fonduri nerambursabile , nu sint sustinuti financiar de UE , BEI , FMI , BM .
Suficient sa vezi diferenta asta si efectul divers asupra unor natiuni la fel de corupte , manipulate. Asa se pricepe mai bine de ce in Ucraina se moare pe strada si in Romania nu . (sper niciodata)
In rest si in ambele tari , la aceleasi interese politice si aceleasi strategii , identice probleme .
Ucraina e o Romanie mai mare care fara ajutor financiar extern e in faliment .
Rusia a privit mereu Ucraina ca fratele mai mic , membru obligatoriu al familiei . E dispusa sa ajute dar niciodata si nimeni nu da nimic gratis . Indiferent ca e din est sau vest . 🙂
PS. Blonda Timoshenko din puscarie stim amindoi cu cine se aseamana . Doar ca a furat enorm mai mult si tot cu legea in mana (facuta de “colegii” de gasca cind erau la putere ) . Aceleasi ambitii , aceleasi interese 😆
Amaritii , cetatenii simpli , victime inocente a luptelor pentru putere . 🙁
salut Stef.
sunt tari mai talharite decat Romania, Ucraina este un exemplu!
Dupa posibilitati Theophyle , dupa posibilitati .
In Ucraina economia ex socialista era mai dezvoltata decit in Romania lui Ceausescu deci si avutia de impartit era mai mare dupa prabusirea URSS . Au in plus magistrale de gaz care alimenteaza vestul cu miliarde de metri cub de gaz rusesc si unde taxa de tranzit a fost mereu incasata de unii . Aceiasi . Plus ca se si fura gazul de mari afaceristi autohtoni . Mai adauga si o industrie de armament care exporta in lume si profitul tot in buzunarul unora iar industria de stat e azi in faliment . Cum sint si firmele de stat din Romania .
Exact cum am scris , se fura dupa posibilitati . 🙁
Oleh Tyahnybok in poza foloseste salutul nazi sau gresesc?
Ciudat amestec, exploziva situatie 🙁
nu, nu este o gresala. Vadim este mic copil fata de astia!
este extrem de grav ca extremismul incepe sa prinda putere, este un germene deosebit de periculos. multe similitudini cu 1939 🙁
http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/rusia-ingrijorata-ca-moldova-isi-pune-politia-la-granita-cu-ucraina-326754.html
da mar,
lucrurile incep sa devina periculuase 🙁
Mulți comentatori par să creadă că odată ce lucrurile ar fi “solutionate” în Kiev , problema ukrainiana se va sfarsi. In opinia mea unii occidentali spera ca, odata ce Viktor Ianukovici este forțat sa cedeze totul va fi stabilit și va fi timp pentru a trece la alte probleme . Din păcate , realitatea este că , indiferent de ceea ce se întâmplă în Kiev , arii semnificative ale țării vor respinge orice propunere venita drept ofertă .
Multumesc pentru articol, primul de acest fel pe care il citesc in limba romana. Opozitia din Ucraina intr-adevar nu este animata de aceleasi idealuri: o chestiune sensibila dar de altfel cunoscuta diplomatiilor occidentale.
multumesc,
mai aveti – aici http://politeia.org.ro/sectiuni/geopolitica-2/
atatea distrugeri si atatia morti pentru eliberarea din inchisoare a iuliei timoshenco!
Intr-adevar, este foarte putin. Si imi pare rau sa spun dar nu am nici o incredere in acordul semnat. Nu face altceva decat sa ii dea lui ianukovici timp de respire si lui Putin sa intervina.
Seara buna, adevarat.
un interes extrem de mare, pacat de visele spulberate.
scenariu similar cu cel de la noi, seamana aproape perfect cu 1989 -1990
Vorbim aici nu doar de interese ci si de orbire, frica si impotenta politica. UE nu stie si cred ca nici nu vrea sa se comporte ca o putere politica. Sunt prea multe interese divergente in joc. Degeaba a avut de exemplu Hollande o pozitie corecta in criza ucrainiana (da, da, dobitocul a avut un moment de luciditate si intelepciune) din moment ce Germania s-a opus oricaror forme de presiuni economice iar Marea Britanie a a avut o reactive din care a inteles oricine ce a vrut. Iar SUA nu a avut practice nici un fel de atitudine. Pe CNN International au fost oameni care le-au explicat idiotilor de reporter ca intelegerea semnata nu este satisfacatoare dupa ce au murit oameni in strada, ca nu au incredere in Ianukovici, etc. trebuia sa le vezi fetele de handicapati mintali incercand sa pledeze cu oamenii si sa-i roage sa dea o sansa acordului semnat.