Manuscrise celebre: Evanghelia Sfântului Augustin – (MS. 286)
16/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Nota: Augustin de Canterbury. Prima mențiune a unui episcop englez datează de la Sinodul de la Arles din 314, la care au participat episcopii de Londra și York. Dupa retragerea legiunilor romane din Britania, pe timpul imparatului Constantin al – III-lea (cunoscut si sub numele Constantin al II-lea al Britaniei), crestinismul englez la sud de Zidul Aurelian inceteaza sa existe. Pentru aproape 200 de ani Anglia inceteaza sa fie crestina. Re-crestinatorul Angliei a fost sfântul Augustin de Canterbury, trimis de Papa Grigore I cel Mare, care a fost primul arhiepiscop de Canterbury și primul primat al Kentului. Este considerat sfânt în Biserica Anglicană, Catolică și Ortodoxă. Inițial a fost abate al unei mănăstiri benedictine din Roma, iar apoi, a fost trimis de către papa Grigore cel Mare să-i convertească pe englezi.
Împreună cu 40 de călugări, Augustin, mai tarziu de Canterbury, a ajuns în Anglia, unde l-a convertit la creștinism pe regele Ethelbert (care avea o soție creștină pe nume Berta). În acelasi an a organizat Biserica în 12 dioceze. Datorită succeselor sale, Augustin a primit noi colaboratori și a fost numit arhiespiscop primat al Angliei. Augustin a reușit să întemeieze alte 2 episcopii: Episcopia de Londra și Episcopia de Rochester. În anul 603 nu a reușit să rezolve neînțelegerile între Biserica Romană și Biserica Celtică din Țara Galilor și Scoția, cu privire la anumite sacramente și data Paștelui. SURSA.
***
Evanghelia Sfântului Augustin (Cambridge, Corpus Christi College, Lib. MS. 286) este o Evanghelie iluminata, care datează din secolul al VI-lea d.Hr. Aceasta a fost scrisa în Italia si a ajuns în Anglia, destul de curând după crearea sa, astfel ca în secolul al XVI-lea, cand a fost pentru prima oara mentionata, aceasta ar fi fost probabil la Canterbury de aproape o mie de ani. Evanghelia are 265 de pagini de aproximativ 252 x 196 mm. Din nefericire, nu este completă, lipsind în special pagini cu miniaturi.
Acest manuscris ilustrat este cea mai veche evanghelie în latină, care a supravietuit (spre deosebire de evanghelii grecesti sau siriace). Desi iluminările nu au supravietuit in totalitate, există două pagini pline cu miniaturi. Aceste miniaturi iluminate sunt de mare importantă eclesiastica, dar îsi au un loc important în istoria artei, avand in vedere ca nu au supravietit multe comparabile.
Manuscrisul este în mod traditional ( si plauzibil) considerat a fi un volum adus de Sf. Augustin (de Canterbury, a nu se confunda cu Sf. Augustin de Hipona) în Anglia cu misiunea gregoriana din anul 597. Unii cercetatori considera ca Evanghelia este una dintr-o o serie de cărti trimise de Papa Grigore cel Mare în 601, avand in vedere ca textul principal este scris într-o caligrafie “uncial italian”, este larg acceptat ca datând din secolul al saselea, provenienta ar fi Roma sau Monte Cassino.
Manuscrisul a fost cu sigurantă în Anglia către sfârsitul secolului al VII-lea sau mai devreme, cand s-au făcut unele corectări si completări în format si stil insular. Completările au inclus titluri sau legende pentru scenele din jurul portretul lui Luca, din care se pot urmări intentiile artistului original.
Manuscrisul continea la origine portretele celor patru evanghelisti, care preced Evangheliile lor, caracteristică obisnuită in evangheliile iluminate, urmate de cel putin trei pagini suplimentare de scene narative, una pe fiecare pagină. Numai două pagini anterioare au supravietuit din Evanghelia lui Luca. Cu toate acestea, au supravietuit douăzeci si patru de scene mici din viata lui Hristos, extrem de rare si de mare interes în istoria iconografia crestină.
P.S. Cu dedicatie unui absolvent al St Cross College, de la Universitatea din Oxford, care bineinteles cunoaste povestea lui Augustin de Canterbury si a regelui Aethelberht, primul Bretwalda crestin al Angliei.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]