Balet electoral între Victoria şi Cotroceni
12/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
Dupa sahul dat de PNL cu stranierul din Bundesliga “partenerilor” din coalitia “care este”, a venit randul “partenerilor” sa raspunda la ceea ce numim in armata masuri-contra (countermeasure) si credeti-ma ele au fost eficiente. De la diluarea functiei de vicepremier prin intrarea “văranelului” Constantin si pana la jocuri legate de prerogativelele atribuite “neamtului bun la toate”. Aparitia de astazi a fostilor ministri liberali la sedinta de guvern, sanchi pentru ca demisiile nu au fost inregistrate, a trebuit sa-i arate lui Antonescu ca PSD-ul are si aliati in partidul lui si chiar control in anumite circumstante.
Marea problema in aceasta despartire posibila este anuntul, cine va anunta despartirea, pentru ca acest anunt valoreaza cateva mandate. O sa fie destul de greu pesedistilor sa anunte divortul dupa doi ani de proiecte care au ajuns in coada de peste si poate si mai greu penelistilor, care dupa o perioada destul de scurta sa-si scoata baronii de langa ciolanul guvernamental si activistii de langa iahnia de fasole, care de bine de rau le potolea din foamea care au facut-o pe timpul PDL-ului.
Deci cine? Aici nu este vorba de demnitate, program sau obiective, aici e vorba de voturi de care au nevoie liberalii la Europarlamentare si la Prezidentiale. Aceleasi voturi de care au nevoie si pesedistii in noua configuratie.
In afara problemelor cu liberalii, Ponta s-a trezit ieri dimineata cu o problema majora. Unul din cele trei puncte centrale ale fortei lui Ponta in partid este pe drumul spre disolutie. Cosma la puscarie este o tragedie in politica de partid a lui Ponta. Asta este cea mai buna dovada ca omul nu-si poate proteja cei mai importnati si mai apropiati oameni, propriul lui fief si pusculita importanta in luptele electorale foste si viitoare. Cred ca Sorina Matei a explicat cel mai bine cum stau exact treburile in Prahova.
Deci mai toti au probleme in afara partidelor, in propriile partide si cu electoratele lor. Sa le sporeasca Dumnezeu, ca si le merita!
Un discurs strategic fară pârghii tactice
Ieri, Traian Basescu a avut un discurs magistral, discurs cu care de fapt si-a lansat partidul in prima lupta electorala, punctand eficace temele de discutie. E clar ca alegerile europarlamentare vor fi ca de obicei orice, numai pe teme Europene nu. Chiar daca Romanii ar participa la alegerile pentru instalarea unui nou Dalai Lama, tot despre problemele Absurdistanului romanesc vor discuta in sezatorile televizate, carciumi, parcuri sau familii.
Avem un nou discurs anti-FMI, aproape imprumutat de pe timpurile lui Tariceanu. Discurs justificat din cauza greselilor grosolane pe care le face “doamna cu mustata,” birocrat de gradul trei, lasat aici sa aiba grija ca ciorba sa nu dea in clocot, dansa facand exact invers! In Romania nu exista “sitting duck” si chiar daca ar exista, Basescu nu e tipul!
Alt subiect propus si atacat a fost Isarescu, despre care am scris si am anticipat miscarea acum cateva luni bune. Vezi articolul meu – “Dl Isărescu, cel mai iubit dintre români.” Basescu stie exact de ce si de ce miscarile de acest gen trebuie inabusite in faşă.
Un ultim subiect au fost miscarile de strada propuse si invitate. Aici tinta a fost mult mai clar electorala. Noul Partid Popular are membri, are si multi generali, sustinerea populara este mult mai incerta. Bun prilej de a castiga sustinatori. Miscare inteligenta!
Marea problema a lui Basescu, talentat quarterback, este ca nu prea are cine sa alerge dupa minge, sa o prinda si sa puncteze. Are o problema!
Strategie foarte buna, parghii tactice mai nimic! Nevoie de ceva ani sa rodezi un partid. Credeti-ma ca astazi stiu mult mai bine decat acum 2-3 ani.
Maine vom vedea cum se poate schimba scena politica in viitoarele 2 saptamani – maximum 3.
P.S. Ilustratia caricaturala de la Hultannul
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutare si aici !
Circoteca, la toate nivelurile.
Provocata de batalia pt. ciolan.
Si promovata la tv, spre deliciul gugustiucilor care stau cu sufletul la gura (la cioc, ma rog).
Nimic concret pt. redresare economica, crestere nivel de trai si altele asemenea.
A trecut aproape un sfert de secol si se pare ca evoluam in cerc, ne intoarcem de unde am plecat.
Noi, cu buzunarele goale.
Ei, cu conturile burdusite.
Ar fi interesanta o analiza a evolutiei averilor politicienilor (momentul zero si momentul actual).
Mai ales in cazul bugetarilor.
salut timi,
cine naiba stie ce averi au astia si unde isi pastreaza “lichiditatile”, imposibil!
Sacalii astia nu pot justifica nici macar ce e la vedere.
salut !
sper ca la eventualele manifestatii organizate ( la csolicitarea sau chemarea presedintelui Basescu ) jandarmii sa aiba aceeasi atitudine ca pana acum – sa fie echipati cu tot arsenalul , ca la mitingul la care ai participat in decembrie 2013 Theophyle , cu gaze lacrimogene si tunurile de apa pregatite. o spun pentru ca singurul politician care a condamnat abuzurile jandarmilor ( la ordinele lui ponta , oprea si stroe) se numeste Mihai Razvan Ungureanu. actualul presedinte al Romaniei nu a avut nimic de comentat despre abuzurile savarsite de jandarmerie in ultimile luni de zile ( nici dansul , nici altii ) . vreau sa vad unul din PMP pe post de Willy Schuster – vanat , extras din multime si “apretat” .
ps – MRU a reclamat abuzurile jandarmeriei comise la ordinul regimului ponta inclusiv la institutii europene.,
salut ziggy,
din nefericire, Basescu o sa fie foarte deziluziont de numarul celor ca vor iesi in strada! 🙁
au trecut timpurile cand Basescu putea sa scoata mii de oameni din casa.
Daca le taie iar salariile, sa vezi cum ies. 🙂
nu ma intereseaza cati si cum . cand au iesit ,in septembrie ,zeci de mii in toata tara s-a exprimat cuviincios la tv ca protestatarii trebuie sa respecte regulile de circulatie. eu vreau doar atat : sa simta si apropiatii lui ( in special maestrii in ale cenzurii ) cum e cu “democratia” regimului ponta. sper ca nu gresesc cu nimic si nu provoc vreun tambalau.
“Calea Victoriei va intra peste două săptămâni într-un proces de reabilitare prin care vor fi lărgite trotuarele pentru pietoni, anunţă Primăria Capitalei. Potrivit proiectului, strada va putea fi străbătută la pas de către pietoni, de la Guvern şi până la Cheiul Dâmboviţei.
Pe 24 februarie, Primăria Capitalei va începe lucrările pe segmentul cuprins între Piaţa Victoriei şi Calea Griviţei. Planul de modernizare prevede ca pistele pentru biciclişti să fie delimitate de benzile de circulaţie, prin borduri înalte de 10 centimetri, iar trotuarele prin bolarzi. De asemenea, proiectul presupune şi modernizarea reţelei de iluminat public, refacerea spaţiilor verzi şi a mobilierului urban.
Şoferii vor avea acces numai pe două benzi de circulaţie cu sens unic, iar în preajma intersecţiilor va exista o a treia bandă de încadrare pentru virajul la stânga sau la dreapta.
Proiectul presupune şi modernizarea reţelei de iluminat public, refacerea spaţiilor verzi şi a mobilierului urban.
Lucrările se vor desfăşura între 24 februarie şi 1 august 2014. Proiectul privind modernizarea Căii Victoriei costă 8.700.000 lei.
Ca biciclist, “chapeau !”. 🙂
Ca sofer in traficul capitalei, “asta ne mai lipsea!”. 🙁
http://www.gandul.info/stiri/se-schimba-calea-victoriei-printr-un-proiect-de-8-7-milioane-de-lei-primaria-capitalei-incepe-lucrarile-peste-doua-saptamani-12070744
Similar nenorocirii din cart. Pantelimon 🙁 4 randuri de borduri si stalpisori din 0,5 in 0.5.
Ghici cine face bordurile…. 🙂
ei si tu 🙂 e expert national dl Bordurache!
Ponta a creat un post nou pt. Geonel : “inalt functionar pt. proiecte economice si pt. diplomatie”. 😆
Va dati seama ce e in capul lor ?
am inteles ca va lucra moca,gratis, asa de dragul tarii 🙂 bine si vila aia o s-o cumpere in sfarsit la prest de garsoniera rahova.
E clar ca nu-i place la “racorica”, lui Dragnea “fara frica”, daca zice ca TB “tăia salarii şi pensii”, dupa care o intoarce ca n-au mai fost taiate: „Vreau să-i aduc aminte că atunci când a tăiat salariile şi pensiile – pensiile nu au mai fost tăiate, pentru că a blocat Curtea…”
Ca tot veni vorba de vremea aceea, iata cum spunea Isarescu ca decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala taierea pensiilor “este un vot pentru inflatie”… si cum acu’ e buna.
Mai zicea Isarescu: „Cand eram in sistemul celalalt invatam totusi: legile economice sunt obiective, actioneaza peste vointa oamenilor, sunt ca legea gravitatiei. Acuma ele sunt contestate. Nu domn’le, am dat o lege in Parlament. Pai daca nivelul de trai s-ar face prin legi date in Parlament, spune-mi mie tara care nu ar trai bine”.
So, cand ai de-a face cu un aparat bugetar supradimensionat, neperformant şi trebuie să prelungeşti agonia Schemei Ponzi a pensiilor de stat, ai două variante:
1) să tai cheltuielile (soluţia Boc). Are avantajul că păstrează inflaţia în limite rezonabile şi dezavantajul că rişti să fii alergat cu furca de milioanele de pensionari, secondaţi de bugetari şi sprijiniţi de restul asistaţilor social;
2) să creşti taxele şi să tipăreşti mai mulţi bani (soluţia Ponta). Are avantajul că te face popular şi dezavantajul că loveşti crunt mediul privat. Toate majorările sunt anulate de scumpiri, iar investitorii nu sunt stimulaţi să creeze locuri de muncă. Ca să eviţi şomajul, trebui să creşti numărul bugetarilor. Asta înseamnă cheltuieli din ce în ce mai importante pentru stat, taxe şi mai mari, inflaţie pe măsură. E un cerc vicios.
Din pacate peste jumatate dintre români au optat pentru a doua varianta… “Boc e rău că ne-a luat, Ponta e bun că ne dă“.
Bun, treaba e ca in univers există un principiu care spune: „fără pierdere, nu există câştig; dacă obţineţi ceva, trebuie să pierdeţi ceva”.
Asadar cine a plătit efectele majorării salariilor şi pensiilor în condiţii de deficit bugetar şi încetinire economică?
1) Mediul privat: Pomana electorală destinată bugetarilor şi pensionarilor a fost plătită, în primul rând de către mediul privat, unde veniturile reflectă doar performanţa cuantificabilă, nefiind dictate din pix.
2) Debitorii în monedă străină: Toţi cei care au contractat credite în alte monede decât leul, au plătit rate mai mari. Indiferent dacă lucrează la stat sau la privat.
3) Bugetarii: Bugetarii înşişi au constatat că, deşi au salariul mai mare, puterea lor de cumpărare s-a diminuat.
4) Pensionarii: În mod ironic, tocmai electoratul tradiţional al PSD, pensionarii, au avut cea mai scurtă bucurie. Pentru că efectele inflaţioniste ale deprecierii leului s-au observat, în preţul bunurilor de larg consum.
„România e o tara cu fiscalitate redusa” zice Tonta, infiintand noi taxe, impozite, timbre, contribuţii, viniete, etc. prin care bugetul să mai stoarcă nişte bani… pt a putea plăti pensiile şi salariile majorate.
Sursa: http://acru.ro/majorare-taxe-impozite/
@Theophyle
Vă salut din Leicester. Tocmai mi s-a oferit un post la Leicester Royal Infirmary. În sfârșit toate eforturile, toți banii, tot timpul investit, s-au concretizat 🙂
bravo dom’ doctor 🙂
imi pare bine si iti urez succes din tot sufletul. Pana la urma ai mers pe o carte castigatoare asa cum am crezut!
Felicitari!
Buna seara,
I-au dat totusi ceva dar au fost impresionati de perfuzia la purtator!
http://www.ziare.com/stiri/justitie/presedintele-cj-prahova-mircea-cosma-arestat-la-domiciliu-1282453
Buna seara!
Cu bratara sau fara?
@monik 6 55
m-e greu sa inteleg de ce pensionarii sunt ” o povara”
pensionarii de azi-si ma refer strict la cei care au muncit de cand au terminat o scoala(ce-o fi fost ea-profesionala,tehnica,facultate) pana la implinirea varstei de pensionare au avut un contract cu statul=au platit contributiile de pensii in schimbul asigurarii unei “rente viagere”-ca asta e pensia
cu ce au gresit acesti oameni???
nu mai intru in detaliile comasarii tuturor sistemelor de pensii intr-unul singur-vezi cele speciale-si sociale-vezi cele ale fostilor cap-isti-in sistemul centralizat de pensii;
asta a dus la deficitul imens de azi si la aberatia ca un sergent de la pompieri are o pensie muuult mai mare decat un profesor universitar/le-au pus la gramada fara a le corela iar pe cele ale cap-istilor le-au facut “din pix”
Buna intamplator!
Mai degraba cred ca sistemul de pensii a fost folosit in mod discretionar si de fiecare data pagubos pentru cei care au contribuit la constituirea lui! Daca ar fi fost manageriat independent, speculat rational, in sensul adaugarii de plus valoare si repartizat direct proportional cu contributia fiecarui participant! Si ceea ce se intampla la noi se intampla si la case mai mari! 🙁
nu contest;
ceea ce nu pot accepta este echivalenta intre pensie si pomana;
pensia nu este “pomana”este un drept castigat/in definitiv este un sistem de “asigurare de viata” care functioneaza cel putin din vremea romanilor-legionarii dupa 25 ani de serviciu erau recompensati cu pamant
bismark a introdus sistemul “pay as you go”/la vremea aceea si mult dupa ,pensia era “mancata” 4-6 ani/sistemul era viabil
ce se poate face acum?habar n-am:poate o “resetare”:poate pur si simplu desfiintarea lui incepand de la o anumita data,sa zicem ” incepand din anul 2035 nu se vor mai plati pensii iar din anul 2020 nu se vor mai plati contributii”
scapa cine poate/insa nimeni nu are curajul sa recunoasca faptul ca sistemul actal nu mai este sustenabil/a devenit o schema ponzi
Estimarea mea este:” scapa cine poate”- in proportie de 10-15%! 🙁
Cam cruda predictie: de aici intervine valoarea morala a urmasilor! Cine are! 🙁
Salut
– Pina la parlamentare , USL nu se rupe . Un fel de dragoste cu forta dar bazata pe ciolan . Si pentru alegeri e nevoie de mult ciolan . 🙂 Oricum PSD a jucat deja strategic . A cumparat ceva parlamentari si in caz de nevoie pot guverna singuri . Evident ca au invatat si ei ceva de la fosta guvernare bazata pe traseistii UNPR , partidul mereu prezent UDMR .
– Cit priveste declaratia de ieri a presedintelui , nu am un echivalent pe alte meleaguri cu care sa pot compara atacurile si limbajele folosite in Romania . Evident sintem unici si aici , la domeniu politica de cel mai inalt nivel . Si totusi , daca numesti un prim ministru , nu poti sa declari ca e mincinos de dimineata si pina noaptea . Daca semnezi personal numirea unor ministri , nu poti declara ca sint corupti si falsi . Admiti ca ori nu ai avut habar de ce semnezi , ori dorinta de a sta pe scaun a fost mai mare decit binele natiunii . Si asta “e cunoscut in toate ambasadele straine ” (ca sa citez cuvintele cuiva )
Sint ferm convins ca in lipsa unor programe , strategii economice superioare adversarului politic , unica arma ramasa e cearta si batul in gard . Nu poate o natiune sa progreseze cu astfel de principii .
Daca in schimb faci circ in idea ca doar asa partidul tau personal va obtine voturi pentru a putea divide cu cineva o viitoare guvernare (adica tot o aleanta cu unu din hulitii, aratati cu degetul , de azi) e si mai catastrofal .
Eu personal demisionam in ziua cind eram obligat sa numesc o broasca pe functie . Ramaneam cu coloana vertebrala dreapta si apreciat ca un presedinte cu morala si principii care nu admite compromisuri .
Asta era adevarat capital politic , nu cearta zilnica a disperarii .
Europarlamentare , nu parlamentare . Scuze cerute , sper si acordate . 🙂
asa mai merge,
salut @Stef!
ca sa fiu in ton cu limbajul
“comunicat de sanchi”
Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, lansează un apel către liderii Uniunii Social-Liberale (USL) să găsească de îndată o soluţie la actualele dispute din interiorul alianţei pentru a nu se ajunge la o criză politică. România are nevoie de stabilitate şi de un guvern pe deplin funcţional, care să poată gestiona în mod eficient problemele ţării şi să asigure o bună guvernare”, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale
In final Presedintele a tinut sa adauge ca daca politica este intr-adevar ceea ce se spune despre dansa atunci PC este boala venerica pe care au luat-o toti
Salutare 🙂
mda si fiindca nu a fost tratata la timp “boala” a ajuns in stadiul final afectand sistemul central nervos
@intamplator 7:29
Imi pare rau ca v-am intristat, pt ca eu asta simt din cele scrise de dvs.
Pe mine m-a deranjat ca azi s-au spus mai multe minciuni si m-am gandit ca ar fi bine de amintit niste lucruri.
De fapt articolul din care m-am inspirat eu, este mai vechi… se vorbea cumva la viitor, insa intre timp asa s-au si intamplat lucrurile, ceea ce e mai mult decat dureros.
Am si eu parinti pensionari, cu multi ani de vechime in munca (in conditii grele) si cu pensii foarte mici. Am si o bunica, cu o pensie mica de urmas si cu cativa banuti in plus primiti de la veteranii de razboi.
Eu lucrez in sectorul privat si multi colaboratori au dat faliment, foarte multi colegi au fost concediati, iar noi cei ramasi muncim cat 10 si cu salariile taiate.
Cei care si-au vazut si ratele la banca majorate si au ramas si fara salariu, si-au pierdut si casa si tot.
Nu mai vorbim de ce bani vor primi viitorii pensionari… daca mai apucam pensia.
@monik
deloc,absolut deloc nu m-ati intristat
pur si simplu consider jignitor a se considera pensia o pomana;
sunt pensionar,din fericire am avut extrem de mult noroc (poate si ceva intuitie)si nu depind de pensie
cat despre colegii dvs ,ei au un “asset”pe care pensionarii nu-l mai au=energia si posibilitatea de a o lua de la capat/
cat despre timpul de munca… credeti-ma e mult mai stresant sa nu ai ce face decat sa ai prea multa treaba
moise guran la tvr incepe apoteotic
“mos isarescu si voda ponta”
Buna dimineata,
postare noua – Revista presei – 13 februarie / Strechea alegerilor şi perioada perfuziilor!