Economie la firul ierbii
10/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Economie |
Rare ori ma ocup de subiecte economice per se. Cred ca imi lipsesc dexteritatea si cunostintele aprofundate. Intotdeauna insa imi imbogatesc cunoasterea prin articole simple care imi dau uneltele pentru a formula o opinie bazata pe fapte si nu numai pe perceptii.
Editorialul publicat astazi de Cristian Grosu pe “Curs de Guvernare,” intitulat “Ce-i va ieşi economiei din remaniere. Povești de la firul ierbii” este un articol care poate deschide ochii si mintile unor cititori care doresc sa inteleaga mai mult decat presa generalista le ofera.
Intr-un fel, formatul propus de Cristian Grosu este inovator in publicistica romaneasca. Articolul respectiv se incadreaza intr-un nou model de publicistica economica numit Economic Literacy (alfabetizare economica). Pornind de la premiza ca economia ne influenteaza viata mai mult decat oricand in istoria recenta, aceste articole vin sa explice mizele economice ale existentei noastre zilnice.
In Statele Unite au fost introduse examene la nivel de colegiu, pentru studenti (si profesori), examene numite TEL (Test of Economic Literacy). Nu cred ca trebuie sa explic de ce; criza economica si lipsa de cunostine economice simple au avut efecte dezastruase pentru majoritatea cetatenilor care s-au aventurat in investitii fara sa cunoasca pericolele posibile ale acestor investitii. Nu cred ca romanii care au luat “credite cu buletinul” sau imprumuturi in franci elvetieni au fost mai informati decat cetatenii americani.
La subiectul editorialului propus de Cristian Grosu.
Editorialistul propune cititorului printr-un moto pseudo-platonic o teza pe care majoritatea noastra o cunoastem si o acceptam – “Dacă guvernul de la București ar folosi pentru așezarea economiei pe termen mediu pe un trend corect, măcar un sfert din energia pe care o cheltuieste pentru a-și feri susținătorii de Justiție, economia ar avea cea mai accelerată dezvoltare din Europa în anii 2013-2015”
Dupa o descriere scurta a motivelor remanieri lui Chitoiu, autorul prezinta “Efectele plătite la comun și problemele din spatele lor”. In numar de 5, aceste efecte fundamentate prin adnotațiuni legate prin linkuri la analize care sustin efectele przentate. Dupa efecte, Grosu prezinta “Problemele din spatele acestor efecte”, si aici fundamentand prin alte adnotațiuni legate prin linkuri la alte analize. Citind unele date aduse de autor, iti cam trece pofta de politic, spre exemplu:
“1), Numărul firmelor închise în 5 ani de criză bate spre 120.000. O medie de salariați – cât să punem? 3? 5?
Dat fiind că nu a crescut rata sinuciderilor în România, iar Spania are aceleași probleme cu închiderea firmelor – toți acești oameni au avut doar două opțiuni: fie să-și găsească un loc de muncă, fie să trăiască ”la negru” și să iasă din economie.
Toți trăiesc, toți se descurcă – și n-am băgat de seamă să crească gradul oficial de ocupare.
Mai e nevoie să spunem că acești oameni garantează consumul produselor ieftine de contrabandă și țin pe picioare o industrie care a devenit mai eficientă decât cea oficială? (E chiar hilară pretenția ministrului Liviu Voinea că un om cu venituri de 1400 de lei lunar, îndată ce primește 200 de lei credit fiscal se încalță de la magazinul Clujana: nu, banii ăia se duc la Dragonul Roșu).
Și sunt atât de mulți încât cea mai proastă metodă pe care o poate lua statul este coerciția în locul politicilor de prevenție : Coerciția împinge și mai multă lume în zona gri sau neagră a economiei “
Sfarsitul editorialului vorbeste despre profunda lipsa de viziune si competenta a guvernarii actuale:
„O problemă vizibilă din avion:
Peste jumătate din veniturile bugetare ale României provin, la această oră, din impozite indirecte. TVA-ul și accizele sunt calul de bătaie. Or disperarea bugetară din ultimii ani a mărit tocmai TVA-ul și acciza. Nici dacă ANAF ar mai angaja 100.000 de oameni și n-ar putea să controleze și să execute pe cei care ies din economie ca să rămână în viață.
Să privim cifrele : Acest fenomen continuă. În afară de creșterile la export și ceva produse agricole când dă Dumnezeu ploaie, totul coboară: locurile de muncă, numărul firmelor, numărul proiectelor calificate pentru finanțare.
În plus: Nu sperie pe niciun economist decident faptul că economiile emergente pierd capital, și că România are tot mai puțin de oferit.”
Personal am invatat cateva lucruri si am gasit fundamentari pentru unele perceptii pe care le aveam deja. Un articol important pe care il propun celor care doresc sa inteleaga politica acestei guvernari de la firul ierbii. Propun citirea tuturor adnotațiunilor legate prin linkuri. Cam o ora+. Eu zic ca merita fiecare minut!
„Ce-i va ieşi economiei din remaniere. Povești de la firul ierbii”
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut marite scrib . 🙂
Citesc constant articolele pe Cursdeguvernare.
Daca adaugi si articolul domnului de la BNR , Lucian Croitoru
http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2014-02-9-16577853-0-cercul-vicios-economiei-romanesti.pdf
Se intelege perfect ca aceasta clasa politica si “expertii” ei economici sint absolut impreparati a conduce o natiune . .
Ca urmare , totalitatea masurilor gresite , defectuase , decise in numele disperarii fiscale de a umple sacul bugetar au efecte contrare declaratilor oficiale .
Saracie , scadere de consum prin stringerea curelei datorita cresterii de taxe si impozite , generalizare de evaziune fiscala e realitatea cotidiana care nu se vede de pe scaunele inalte .
Se trage de timp lasind tara cu datorii tot mai mari care nu produc nici un fel de progres . Se “consuma” imprumuturile in loc sa produca profit in timp prin investitii mirate , de interes general .
Banana republic cu clasa politica (fara exceptii) cleptocratica . Conform si exact definitiei de pe wiki . 🙁
salut Stef,
analize foarte bune. Merita citite!