Ariel (Arik) Sharon – la moartea unui general
11/01/2014 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International, Ziarul de Duminica |
Greu de hotarat ce a fost in primul rand Ariel Sharon – general sau politician, contributia lui a fost enorma in ambele domenii. Fondatorul legendarei unitati de comando 101 si a primei brigazi de parasutisti, a fost cu multi ani dupa aceea omul care a unit dreapta israeliana si a reusit sa schimbe preferintele electoratului israelian, invingand pentru prima data istoricul partid al “unitatii muncitoresti israeliene” (MAPAI), fondat si condus de parintii fondatori ai Israelului modern David Ben Gurion si Golda Meir si sa-l aduca la guvernare pe vesnicul infrant – Menahem Begin. Generalul care a schimbat soarta unui razboi in 1973, cand a reusit sa transfere intr-o singura noapte peste canalul de Suez 2 divizii de blindate, reusind sa incercuiasca o intreaga armata egipteana (Armata a III-a) in mai putin de 3 zile. Ariel Sharon a fost insa si politicianul, probabil singurul cu forta si prestigiul necesar, care a trimis armata ca sa-i evacueze pe colonistii din Gaza.
Se spunea ca cei care nu l-au dorit ca Sef de Stat Major l-au primit ca Ministru al Apararii si cei care nu l-au dorit ca Ministru al Apararii l-au primit ca Prim Ministru. Venerat de sustinatorii lui si urat profund de adversarii lui, respectat de toti, controversat ca general si ca politician, a rusit sa scrie prin faptele lui istoria moderna a statului Israel.
Ariel Sharon face parte din a doua generatie de “sabre” (fructul cactusului, epitet dat evreilor nascuti in Israel), care a preluat stacheta de la primii conducatori militari si dupa aceea politici ai natiunii Moshe Daian si Ygal Alon. Nascut la data de 27 februarie 1928, in Kfar Malal, sat de agricultori care isi munceau pamanturile proprii intr-o forma complet diferita de Kibutz, Ariel a absolvit o scoala agricola, urmand sa se intoarca si sa-si munceasca pamantul. Razboiul de Independenta din 1948 l-a abatut de la munca pe care si-a dorit-o, indreptandu-l spre o cariera militara pe care intotdeauna a caracterizat-o ca menire in acele vremuri tulburi.
Daca Moshe Dayan si Ygal Alon au fost discipolii doctrinei britanice reprezentate de marele lor tutore Orde Wingate, Ariel Sharon a avut un alt tutore, fost ofiter al Legiunii Straine, Emile Marcel (Marzel) cu ajutorul caruia a fondat prima brigada de parasutisti pe care a si comandat-o.
Incepandu-si cariera in luptele de aparare ale Ierusalimului cu gradul de plutonier, a primit gradul de locotenent pe campul de lupta si comanda unei companii in lupta de la Latrun, una dintre cele mai sangeroase ciocniri dintre noua armata israeliana si Legiunea Iordaniana condusa de ofiteri britanici si in aceasta lupta a fost ranit. Eliberat pentru studii academice, Ariel Sharon invata istoria la Universitatea din Ierusalim (nu stiu daca a absolvit-o, probabil ca nu). In 1949, Ben Gurion il “boteaza” (era aproape o manie a marelui om), schimbandu-i numele din Scheinermann in Sharon, “explicandu-i ca un comandant militar nu poate purta numele unui croitor din Galitia.
In Războiul Suezului din 1956, Ariel Sharon parasuteaza cu un batalion in pasul Mitla, inchizand drumul de retragere a fortelor egiptene, care doreau sa se retraga din Sinai. Desi a primit ordinul sa nu atace fortele egiptene si sa nu inainteze spre Canalul Suez, Ariel Sharon le face pe ambele, atacand fortele egiptene stationate pe Jabel Heitan, reuseste sa invinga forta egipteana (260 de egipteni morti si 38 de israelieni). Este momentul in care majoritatea politicienilor hotarasc ca Sharon este insubordonat si face ceea ce crede ca trebuie, fara sa tina cont de ordinele superiorilor.
Pana in clipa cand Yitzhak Rabin devine Sef de Stat Major in 1964, cariera lui Sharon intra intr-un con de umbra. Rabin il “reabiliteaza” si il numeste comandant al Scolii de Cadre si Doctrina. Inaintea Razboiului de 6 zile, primeste gradul de general si preia comanda uneia din cele trei armate care au atacat tupele egiptene din Sinai. Ajunge la Canalul de Suez in 4 zile. Strategia de lupta a lui Sharon in acest razboi, ca si in viitor, devine un caz de studiu pentru majoritatea armatelor lumii: ruperea frontului egiptean si pulverizarea fortificatiilor de la Abu-Ageila. TRADOC (United States Army Training and Doctrine Command) o include in programul obligatoriu de studiu al ofiterilor superiori din armata SUA.
In 1969, primeste comanda Frontului de Sud (care includea atunci si Peninsula Sinai) pe care a detinut-o pana la mijlocul anului 1973 (cateva luni inaintea razboiului din Octombrie). Golda Meir nu-i acorda nici in ruptul capului gradul de General-locotenent si sefia Statului Major. Paraseste armata si formeaza un mic partid numit “Shlomtzion” (joc de cuvinte poate fi un nume propriu feminin sau de familie, literal “Pace in Sion”) Numele a fost dat de un publicist, pictor si sculptor, Amos Keinan, om de dreapta la inceputuri, devenit de stanga mai tarziu si ateu militant.
Intelegand ca dreapta nu poate invinge stanga traditionala reprezentata de coalitia celor doua partide istorice, MAPAI si MAPAM, incearca si reuseste sa coaguleze dreapta israeliana, unind partidul Herut (partidul libertatii) si o fractiune de dreapta a Partidului Liberal. In 1977 constructia inceputa de Ariel Sharon numita LIKUD (unirea) reuseste dupa aproape 30 de ani sa demoleze monopolul stangii in Israel.
Numit Ministru al Agriculturii in primul guvern al lui Menahem Begin, in 1981 devine Ministrul Apararii in al doilea guvern al lui Begin. In 1982 este factorul principal in declansarea Razboiului din Liban, impotriva gherilelor palestiniene si shiite, aliat al crestinilor din Liban, aflati in fata unei catastrofe militare si civile. Desi avea mandat guvernamental sa inainteze numai 40 de km pe teritoriul Libanului, Sharon ordona cucerirea Beirutului si jonctiunea cu militiile crestine de pe teritoriul Libanului.
Avand in vedere ca fortele israeliene cucerisera cele doua mari cartiere palestiniene din Beirut – Sabra si Shatila, este invinuit de masacrul din aceste cartiere, masacru care a fost facut in totalitate de militiile crestine, razbunare a atrocitatilor savarsite de palestinieni in lunile si anii de razboi.
O comisie a parlamentului israelian il gaseste responsabil partial la ceea ce s-a intamplat in – Sabra si Shatila, in special pentru ca nu a luat masuri in timp util pentru a opri evenimentele si le-a permis militiilor crestine sa intre in cartierele palestiniene. Ariel Sharon isi da demisia din Parlament (Kneset) in 1983. Intre 1990–1992 este Ministrul Constructiilor, facilitand absorbtia a unui milion si jumatate de emigranti din fostul URSS.
In primul guvern al lui Benjamin Netanyahu 1996–1999 este Ministrul Infrastructurii si Ministrul de Externe. Dupa caderea guvernului de stanga condus de Ehud Barak, reuseste sa castige alegerile din 2001, devenind Premierul Israelului, functie care a detinut-o pana la data de 6 noiembrie 2006, cand a suferit o grava hemoragie cerebrala. A murit astazi, 11 ianuarie 2014, la varsta de 85 de ani.
A fost casatorit de doua ori, cu doua surori Zimmerman, evreice originare din Brasov. Dupa decesul primei surori, s-a casatorit cu cea de-a doua sora, cu care a trait 37 de ani. A avut 3 copii, au supravietuit numai doi, de la cea de a doua sora, Lili Sharon.
Personal il consider pe Arik Sharon unul dintre marii generali ai secolului XX, politician abil si mare om de stat. Arik Sharon si-a iubit poporul si l-a slujit asa cum a inteles el. Fara dubiu, poporul lui i-a raspuns cu aceeasi dragoste si loialitate. Dumnezeu l-a luat in ziua sfanta, semn ca probabil l-a iertat.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua
sa rostim Kaddish pentru Arik-din pacate nu am gasit traducerea in romana
May the great Name of God be exalted and sanctified, throughout the world, which he has created according to his will. May his Kingship be established in your lifetime and in your days, and in the lifetime of the entire household of Israel, swiftly and in the near future; and say, Amen.
May his great name be blessed, forever and ever.
Blessed, praised, glorified, exalted, extolled, honored elevated and lauded be the Name of the holy one, Blessed is he- above and beyond any blessings and hymns, Praises and consolations which are uttered in the world; and say Amen. May there be abundant peace from Heaven, and life, upon us and upon all Israel; and say, Amen
RIP
AMIN!
De-am avea si noi unul ca asta in 2-3 generatii
hai ca l-am gasit eu pentru tine, excelent tradus:
Numele Lui preamărit și sfințit să fie
În lumea creată de El pentru vecie,
El să domnească în al Lui regat,
În zilele vieții voastre, neîncetat,
Să domnească peste Casa lui Israel,
În curând, acum, numai El,
Pentru vecie.
Și spuneți: Așa să fie!
Fie Numele Lui lăudat,
În vecii vecilor binecuvântat.
Să fie binecuvântat
Și să fie lăudat
Și să fie fălit
Și să fie slăvit.
Și în slava cerului urcat,
Să fie împodobit,
Peste tot lăudat
Și să fie glorificat
Numele Celui Sfânt
Pe întregul pământ,
Mai mult decât toate binecuvântările
Și decât toate cântările,
Mai mult decât orice odă, decât orice vers,
Mai mult decât orice mângăiere
De întreaga lume, pentru vecie.
Și spuneți: Așa să fie!
Să se pogoare pacea adevărată și viața
Ziua, noaptea, dimineața,
Peste noi și peste întregul Israel.
Să vegheze El
Întreaga lume, pentru vecie.
Și spuneți: Așa să fie!
Cel care, din înălțimile Lui,
Statornicește pace și armonie,
Să ne aducă pacea Lui,
Pacea adevărată, stabilită de El,
Nouă și întregului Israel
Și lumii întregi, pentru vecie.
Și spuneți: Așa să fie!
sursa: http://www.baabel.ro/94-orizonturi-spirituale/581-lucian-zeev-herscovici-kadis
multumesc/il voi pastra
si un p s
de-am avea macar UNUL ca Sharon!
ai dreptate, si unul ar fi suficient!
Condoleante. Palestinienii se bucura ca a murit un criminal, zic ei…
Hopa: “Am primit cu mare tristețe vestea că un mare om politic și strateg militar al Statului Israel a trecut în neființă. Ariel Sharon a fost un adevărat lider, luptând pentru țara sa atât pe front, ca militar, dar și ca lider politic și prim-ministru. Doresc să transmit expresia profundei mele compasiuni fața de familia îndurerată și poporul israelit și să le adresez acestora sincere condoleanțe”, a afirmat Victor Ponta
http://www1.agerpres.ro/politica/2014/01/11/ponta-a-transmis-un-mesaj-de-condoleante-dupa-moartea-fostului-premier-israelian-ariel-sharon-16-19-59
Putea sa nu se bage in seama si el? Nu cumva se duce la funeralii?
tipul e morbid 🙁
consilierii lui ponta sunt ca el=prosti ,tupeisti si impertinenti
cum poti spune ca a trecut in “nefiinta”??? pentru evrei ca si pentru crestini asta e blasfemie!
(daca textul reprodus este exact)
n0049 zice altceva:
“Este neplacut si faptul ca, dupa mai bine de un an, Statele Unite nu au numit inca un ambasador la Bucuresti. In aceste conditii, gestionarea curenta a relatiilor bilaterale, la nivel sub-strategic, este realizata de persoane de nivel 3 si 4, la Washington, pe o componenta care se bazeaza, intr-o anumita masura, pe optiuni subiective, pe contacte sporadice (inclusiv din vina autoritatilor romane). Asa se explica unele din gafele de comunicare, accelerate inca din perioada mandatului ambasadorului Gittenstein.”
Din pacate nivelurile alea infierate de nastase sint cu mult mai competente decit nivelul 1 de pe la noi care s-a vazut ieri cins comisia ne-a mai tras una asa de trezire…
Lucruri mai putin stiute dar definitorii pentru caracterul politic al lui Sharon. In probleme de importanta deosebita desi erau adversari politici, Itzac Rabin mergea sa discute ( in secret) cu Sharon. Aceasi relatie de respect a primit si de la Shimon Peres cu care a fondat partidul Kadima desi erau de formatie adversari politici.
salut smarand,
cunosc bine subiectul.
In “Jocul lui Ender” lectura obligatorie la West Point si recent ecranizata, armatele Terrei inclestate in razboi cu o specie de extraterestrii erau conduse de generali israelieni pentru ca nicicand, niciunde un comandat israelian nu pierduse un razboi.
Condoleante!
omul a pierdut doar un singur razboi, ala pe care nimeni nu l-a putut castiga, dupa aproape 8 ani de lupta. Ce inima a avut omul! De invidiat, chiar inima de leu!
Buna seara,
este trist cand moare atat de important, cu bune si rele, clar un un mare om de stat:( Condoleante!
intrebare, de ce a fost tinut in viata artificial atata timp? Cat de importanta din punct de vedere strategic a fost existenta lui, chiar si conectat la aparate?
Buna mar,
conform celor relatate asta seara de presa israeliana. Sharon, era constient o mare parte din timp si reactiona, deci nu putea fi omorat. Numai in ultimele 2 saptamani nu a ma reactionat.
Foarte interesant, un detaliu care nu a fost stiut s-au nu a fost spus in presa noastra.
cred ca nici populatia la ei nu a cunoscut detaliile, probabil pentru a nu da sperante nebunilor care ar fi facut acolo un fel de loc de pelerinaj. A spus-o clar astazi doctorita care s-a ocupat de el zilnic de aproape 8 ani. Omul nu putea sa se miste dar reactiona.
mda,am verificat si eu e exact
” a trecut in nefiinta”
cretini cu C mare!!!! ca se fac ei de rahat,n-au decat,dar ei reprezinta”oficial” romania!
eu unul voi trimite un email la ambasada israelului cerand scuze pentru textul idiot
buna seara. daca vreti sa va distrati, ivan asta e caz patologic http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16388592-catalin-ivan-psd-victoria-nuland-venit-bucuresti-pentru-transmite-felicitari-pentru-implinirea-10-ani-aderarea-nato-nicidecum-pentru-reprosa-ceva-guvernului.htm
Buna Dimineata,
postare noua – Ziarul de Duminică – 12 ianuarie 2014
A fost un mare soldat..
A fost un strateg atat de subtil incat nu a fost inteles in primul rand de catre unii dintre ai lui.
Acelasi lucru s-a intamplat cu un alt mare soldat din neamul si generatia lui Arik.
Cu Rabin.
Ambii au fost blestemati cu Pulsa Denura, fiind prea subtili pentru a fi fost intelesi in primul rand de catre unii dintre ai lor..
RIP generale, ti-ai binemeritat de la patria si neamul tau.
Bun indrumar de religie, calificat as spune, al doamnei Lelia Munteanu.
http://www.gandul.info/puterea-gandului/ariel-sharon-trimis-in-nefiinta-11886988