Ochiul public – PMP în labirintul judiciar ca ţintă a cartelului politic
05/01/2014 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Ziarul de Duminica |
Nu cunosc legislatia in alte tari, dar nu pot crede ca intr-o democratie occidentala pot exista aberatii si obstacole impotriva unui lucru extrem de simplu, onest si democratic – dreptul la asociere si crearea unui partid politic. Din nefericire, suntem martori inca o data la greutatile impuse de un cartel politic format din toate partidele parlamentare, prin care se incearca dezvoltarea unor noi forte politice, care pot sa inlocuiasca clasa politica existenta incompetenta si corupta. Ceea ce se intampla astazi in cazul PMP (Partidul Miscarea Populara) este un scandal antidemocratic si orice om de bine, indiferent de pozitionarea politica sau doctrinara, trebuie sa se revolte si sa-si exprime profunda repulsie fata de acest comportament las si antidemocratic.
@Cetatean a realizat o analiza a situatiei existente in acest caz si ne vedem obligati sa va aducem la cunostinta faptele, fara a le comenta mai mult decat am facut-o mai sus.
I. Legea 14/2003 a partidelor politice, actualizata prin Legea nr. 76/2012 – pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă:
Art 5, alin (1) Fiecare partid politic trebuie să aibă denumire integrală, denumire prescurtată şi semn permanent proprii. Denumirea integrală, denumirea prescurtată şi semnul permanent trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor anterior înregistrate, fiind interzisă utilizarea aceloraşi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrică în care sunt încadrate.
Art 5, alin (4) Semnul permanent poate fi schimbat cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor, de către organele competente ale partidului, conform statutului şi cu respectarea art. 25 şi 26
II. Miscarea Populara. Vezi statutul partidului
Anexa 1 la Statutul partidului descrie semnul permanent astfel:
Logo-ul reprezintă un măr stilizat în trei culori, alb la interior, albastru (C 100 M 35 Y 0 K 0) în partea dreaptă a conturului și verde (C 40 M 0 Y 100 K 0) în partea stângă a conturului. În partea de sus este simbolizată o frunză de culoare verde. Dedesubt, cu culoare albastră, sunt inițialele Partidului Mișcarea Populară, respectiv „PMP“, scrise cu majuscule.
III. Miscarea Populara a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti si are (teoretic) ultima infatisare la data de 15 ianuarie 2014. SURSA
Interesant de observat contestatarii:
- ASOCIAŢIA CELOR CARE AU LUPTAT ÎN REVOLUŢIA DIN DECEMBRIE 1989 „PHOENIX” CONSTANŢA – Apelant Intervenient
- PARTIDUL DEMOCRAT (PD) Intimat Intervenient
- BOT OCTAVIAN
Motivele care au stat la baza contestatiei nu conteaza acum, ci faptul ca:
1. La data de 15 ianuarie 2014 vor fi mai putin de 6 luni pana la alegerile europarlamentare.
2. Semnul electoral al MP este un mar si el NU va putea fi modificat, daca PMP vrea sa participe la aceste alegeri pe cont propriu.
Insa semnul electoral al MP trebuie modificat. De ce?
IV. Pentru ca intre timp a aparut un nou partid, inregistrat definitiv de Tribunal, partid numit Miscarea Agricultorilor din Romania, condus de Stelian Fuia. La data de 19 decembrie 2013, acesta a anuntat:
“Astăzi, partidul nostru, Mișcarea Agricultorilor din România a fost înregistrat definitiv și irevocabil de către Tribunalul București. Acest lucru a fost posibil prin efortul nostru, al tuturor celor 27.000 de membri semnatari ai cererii de înregistrare”, a scris Fuia pe site-ul Mișcării Agricultorilor din România. “Simbolul nostru electoral, mărul verde, ne reprezintă cel mai bine și trebuie de acum înainte să plantam un MĂR în fiecare curte și în sufletul fiecărui agricultor din România”, a mai afirmat Stelian Fuia.
Fuia a postat si o imagine scanata cu decizia Tribunalului, pe care se vede inscrisa cu pixul data de 18 decembrie 2013. Pe portalul instantelor, decizia Tribunalului apare ca fiind adoptata pe data de 24 septembrie 2013, deduc ca abia pe 18 decembrie 2013 (data care apare cu pixul pe imaginea postata de Fuia) au fost incheiate toate procedurile:
Solutia pe scurt: Admite cererea. Dispune înregistrarea Partidului „Mişcarea Agricultorilor din România” şi înscrierea acestuia în Registrul Partidelor Politice aflat la Tribunalul Bucureşti. Cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 24.09.2013. Document: Hotarâre 33 P 24.09.2013
Prin urmare, exista la ora actuala un partid inregistrat, care are deja sigla… un mar! Statutul partidului MAR, art. 1 alin 3 spune:
” Semnul electoral şi insemnul permanent al partidului este un dreptunghi de culoare albastră, cu colturile rotunjite, în care sunt inscripţionate în partea de sus un măr de culoare verde iar in partea de jos este inscrisă denumirea prescurtata cu font albastru (MAR)” SURSA
Asa ca la data de 15 ianuarie 2014, Miscarea Populara ar putea avea probleme, intrucat si ea are sigla… tot un mar si Legea 14/2003, art. 5, alin. 1 obliga partidele sa aiba semnele electorale distincte (nu identice sau similare).
V. Intre timp, Presedintele Romaniei a contestat la CCR legea lui Octavian Bot, care s-a vrut o piedica legislativa pentru inregistrarea MP (impedicand transformarea fundatiilor in partide). Nu se stie soarta legii la CCR, insa cu Grebla la CCR si Puskas pe post de electron pseudo-liber… e cu emotii.
VI. Concluzii:
a) In mod normal, MP nu poate sa se inregistreze ca partid avand sigla proprie un mar, cata vreme deja exista un astfel de partid inregistrat (Miscarea Agricultorilor din Romania).
b) Daca nu se poate inregistra cu marul ca sigla si este obligat sa si-o schimbe, inseamna ca PMP nu poate participa pe cont propriu la alegerile europarlamentare (nu poti participa pe cont propriu intrucat trebuie sa ai o sigla, iar aceasta trebuie sa nu fie modificata cu mai putin de 6 luni inainte de alegeri).
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
salut! 🙂
Problema PMP e mai complicata decat pare:
1. Deja exista (sub rezerva ca pe pagina TMB inca nu a aparut deocamdata nimic oficial) un partid oficial infiintat (MAR) care, conform presedintelui sau, Stelian Fuia si a documentelor scanate puse de el, are deja patalama si ca semn electoral un mar. Or, PMP nu poate avea acelasi semn cu un partid deja inregistrat. Asta inseamna ca la Curtea de Apel ar putea primi o decizie de genul “da, puteti sa va infiintati ca partid, insa aveti X zile sa schimbati semnul”. Alte zile pierdute, alte proceduri, alta taraganare.
2. Schimbarea de semn permanent (daca se face) intrevine cu mai putin de 6 luni inainte de alegeri. Deci…adio PMP pe lista la europarlamentare. Poate doar in alianta. Consecinta? PMP va astepta anul 2016 (decembrie) pentru a se testa ca partid. E enorm de mult. Asta daca nu au candidat pentru Cotroceni pe Tomac sau un candidat supriza pe numele sau D.C/C.D (ipoteza mea, nu dau nume).
3. PMP sta inca prost organizational pentru un partid mic si, desi toti liderii sau o stiu, unele voci de acolo au incercat sa testeze piata cu niste zvonuri fanteziste (PMP va absorbi prin fuziune FC). MOmentan negicierile pentru fuziune par impotmolite, si impresia mea este ca nu din cauza FC. Cristian Hrituc de la PMP a avansat acum ceva vreme niste niste cifre fanteziste si niste proiecte de viitor pentru fiziunea FC-PMP care arata cat de aerieni sunt unii lideri de acolo. Au timp, sunt inca tineri si mai pot visa la “milioanele” de voturi pe care le-ar putea strange.
Deocamdata au probleme cu inregistrarea, demarata foarte tarziu, cu semn electoral copiat (voit sau din prostie?) de la MAR. MAR a depus actele de inregistrare pe 15 mai 2013, iar PMP pe data de 23 iulie 2013. Cineva la PMP e incompetent rau.
Salut City
asta deja este problema lor. Noi nu tragem la raspundere pe nimeni si nici nu este treaba noastre. Ceea ce este grav sunt problemele birocratice care inabusa orice posibilitate de a reforma clasa politica! Restul, nu este treaba noastra. Numai pareri de rau ca si in cazul Noii Republici cand nu au ascultat avertizarea noastra!
Buna ziua! Imi permit sa va transmit linkul de pe pagina TMB unde este dosarul privind acordarea personalitatii juridice Miscarii Agricultorilor din Romania (MAR).
http://tmb.ro/index.php/dosare_ecris?id_dosar=300000000536021
referitor la semnul electoral ale celor doua organizatii, am constatat si noi “conflictul” grafic iar din ce cunoastem, semnul le-a fost propus cu o zi inainte de depunerea dosarului spre inregistrare. De copiat, suntem siguri ca nu au facut-o! Este o eroare regretabila si cred ca a fost o scapare care ii poate costa propria participare la europarlamentare, ramanadu-le la indemana doar o alianta.
Laudabil este faptul ca nu s-au facut presiuni asupra noastra, de nici un fel, spre a renunta la semnul nostru.
O zi plina de reusite!
Buna Ziua si La Multi Ani dumneavoastra si partidului dumneavoastra,
multumesc pentru comentariu si precizarile lamuritoare!
La multi ani si la cat mai multe articole si comentatori cu capul pe umeri! 🙂
multumesc,
o facem aproape zilnic. Si noua pamantul asta este sfant, si il lucram asa cum putem!
Salut! 🙂
Ai dreptate a propos de problemele birocratice. Democratia noastra parlamentar-politica este grosier franata in dezvoltarea ei naturala de legea partidelor politie, 14/2003, facuta pe vemea lui Nastase si lasata asa chiar si de Guvernele Boc (PDL-ului i-a convenit status quo-ul). Conditii aberante pentru infiintarea uni nou partid (25.000 semnaturi din 18 judete minim) si pentru mentinerea lui, precum si cvasi-impiedicarea independentilor sa candideze le alegerile locale, parlamentare si prezindetiale (conditiile subnt absolut prohibitive) fac ca aparitia unui nou partid refrmist sa fie aproape imposibila.
Am scris candva pentru Dan Masca, la solicitarea lui, o analiza juridico-politica pe legea 14/2003 care e la fel de actuala si azi:
http://blog.inmures.ro/2012/09/modificarea-legii-partidelor-doar-via-parlament/
Spicuiesc (insa recomand citirea materialului)
Pentru ca art. 19. al. 3 sa fie schimbat e nevoie ca Parlamentul sa il schimbe. Char presupunand ca CCR il declara neconstitutional (pentru ca cifra de 25. 000 semnaturi e prea mare), CCR nu poate spune care e cifra “rezonabila”. CCR nu legifereaza, ci Parlamentul. Acesta poate stabili cifra de 24.000, iar CCR iarasi nu are ce sa faca, pentru ca nu exista criteriu juridic obiectiv care sa permita a declara cifra de 25.000 neconstitutionala iar cea de 24.000 constiuttionala. Suntem in intregime la mana legiuitorului care stabileste conditiile infiintarii si mentinerii unui partid. Conceptul de “reprezentativitate” e nodul problemei, insa, din pacate, aici nici o instanta nu poate aprecia, in locul Parlamentului, care cifra si ce conditii de infiintare descriu “reprezentativitatea” unui partid.
Stiu ca Dan se lupta de cativa ani cu chestia “partidului regional”, parerea mea – are dreptate! Cunosc materialul 😆
Salutare !
Chiar in conditiile birocratiei de la noi, faptul ca nu esti in stare sa inregistrezi un partid in timp util denota, totusi, habarnism/lirism politic.
In plus, daca marul e o sigla potrivita pt. Miscarea Agricultorilor din Romania, ma asteptam ca pt. PMP sa se gaseasca o sigla adecvata, nu un mar.
Pana cum avem, deja, o frunza (marca Nutzi) si un mar.
Sper sa nu ne trezim ca suntem in …pom. 🙁
PS
Sunt membru fondator la doua asociatii profesionale, pt. care am redactat statutul si pe care le-am inscris personal la tribunal.
Desi nu se compara cu inscrierea unui partid politic, operatiunea nu mi s-a parut dificila.
buna seara
cred ca sunt doua aspecte:
a. conditiile pentru a initia si forma un partid;
b. inregistrarea
daca a este intr-adevar si este prohibitiv b este o alta problema;
mi se pare un pic bizar ca membrii unui partid sa nu fie in stare sa se descurce in hatisul birocratic-pe care pana la urma tot ei l-au creat!cum vor face legile-ca asta printre altele rolul unui partid=sa acceada in parlament si sa legifereze??
mai degraba,inregistrarea e la capitolul” de ce sunt romanii furiosi pe legislatie”!!
buna seara. se pregateste ceva daca mazare nu e pe plaja in thailanda http://www.gandul.info/politica/marea-descentralizare-a-produs-ruptura-in-usl-mazare-cu-cat-pnl-pleaca-mai-repede-de-la-guvernare-cu-atat-mai-bine-11844057
putin ii pasa lui mazare de usl sau de ponta sau antonescu
el “pohteshte”portul!
Desi e despre PMP, postarea merita totusi un link!
http://www.gandul.info/magazin/cum-arata-mihai-razvan-ungureanu-in-copilarie-11852435
Bună seara.
Din păcate comentariile, până în acest moment, arată continuarea acțiunii de linșaj mediatic.
foarte simpatic ! (seamana cu mine intr-o poza facuta tot pe la vreo 3 ani 😆 )
good evening ladies&gentlemen 🙂
salutare tuturor si la multi ani sanatosi !
nu stiu cum a fost ptr. altii dar ptr. mine mos craciun si-a devoalat un profil destul de nou 😯 mare pilangiu si cu o doza apreciabila de schizofrenie.Mi-a adus aceleasi cadouri ca anu dinainte 😆 asa ca am avut de lucru pana sa-i dovedesc cadourile.
Salut City si la multi ani !
f. bune precizarile din postare.Nu vreau ca sa cred ca pmp s-a autosabotat din interior-desi lasa impresia asta- greu de crezut ca la nivelul asta ,beneficiind probabil si de suportul prezidential,n-au avut informatiile necesare ptr. a-si stabili strategiile eficiente macar ptr. a ajunge partid cu tidula in regula.Poate or fi ceva meciuri pe-acolo cu fuia.Sau poate altceva.
Randurile din postare ma imping pe mine cel putin inspre o singura concluzie.MP trebuie sa fuzioneze cu FC (altfel spus ar cam trebui ca sa lase absorbita de fc) ptr. a-si face drum spre europarlamentare(or fi avand niste oameni valabili)
si mai apoi vorbim si de aliante,si ptr. europarl. dar mai ales ptr. prezidentiale.
Pana la aparitia unei legi mai putin restrictive referitor la infiintarea partidelor cred ca mai curge multa apa pe dambovita.
Domnul Teo, va respect mult, dar indiferent de alte considerente, cei de la PMP sunt cei mai dubiosi dintre cei care nu au intrat in politica. E deja destul de greu sa cureti partidele existent, daca mai apare inca un pol interlop, zau…
salut, mircea! 🙂
amatorism la PMP ar fi prima ipoteza. Pe a doua nu vreau sa o discut public insa (Fuia nu e usa de biserica si eu am vazut panouri cu MAR intr-un loc si intr-un timp in care decizia Tribunalului nu era inca defintiva….).
Fuziunea FC-PMP parea ca intra in linie dreapta la un moment dat, pana cand cei de la PMP s-au apucat sa faca altceva decat trebuia (sa fie seriosi). Asa am eu impresia.
Buna ziua!
referitor la acele panouri pe care le-ati vazut, ele au fost amplasate in luna octombrie sau noiembrie. Acordarea personalitatii juridice Miscarii Agricultorilor din Romania (MAR) s-a facut in data de 24 septembrie 2013. De la acea data a curs termenul in care cineva poate contesta existenta partidului.
http://tmb.ro/index.php/dosare_ecris?id_dosar=300000000536021
” 1. 24 Septembrie 2013 – Admis fond – Admite cererea. Dispune înregistrarea Partidului „Mişcarea Agricultorilor din România” şi înscrierea acestuia în Registrul Partidelor Politice aflat la Tribunalul Bucureşti. Cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 24.09.2013.
O zi buna!
buna City 🙂
te inteleg… ciudate mai sunt si afinitatile astea agricole(e o presupunere,uneori,rareori din fericire,le mai nimeresc si eu.Sper ca nu si acum 😆 )
s-au apucat sa faca altceva ptr. ca marul din cosul mar-ului o fi mai apetisant(e tot o presupunere)
se pot dezvolta multe,plecand de la cui ii lasa mostenire procentele piratul, pana la pozitia lui mru in angrenaj.
pdl-ul lui blaga nu-l vad deocamdata in ecuatia asta(asteapta probabil pretinii liberali)
Buna seara!
Un articol desletenitor, in legatura cu poticnelile aparent inexiplicabile de inscriere ale MP ca partid. Ca ipoteza de lucru, sa inteleg ca la inceput a fost un logo bucuclas?
Sau marul discordiei a fost modificat genetic? 🙂
saru`mana brandusa ,la multi ani 🙂
bunicu-meu,odata demult,mi-a aratat cum se altoiesc merii.Operatiune in urma careia trebuia sa iasa intotdeauna ceva mai bun,mai de soi.Mai rezistent la intemperii si daunatori,mai aspectuos dar si mai zemos/suculent.Si bun de vanzare in piata dar,si bun de pus in camara sau la compot.
Mi se pare ca prea multi vor ca sa altoiasca si nu vor ca sa se lase altoiti …desi fructele…opozitiei sunt pe nicaria.
Buna seara si la multi ani cu sanatate, Mircea!
Ai dreptate, rolul altoiului e pentru un pom mai bun! Dar se mai prinde acum in prag de culegerea roadelor?
Nealtoitii ( a se citi in cheie dubla) sunt deja cu tarnurile in batatura si-si fac deja calcule cum va fi compostul 🙂 din mere padurete! Hrana pentru restul lumii!
buna dimineata,
postare noua – Revista presei – 6 ianuarie / Pericol iminent! CSM, Bondrea şi Securitatea