Civilizatii: Khmerii – Angkor Wat
12/12/2013 | Autor theophyle Categorii: Arta, Magazin Istoric |
Khmerii sunt stramosii cambogienilor de astazi. Imperiul Khmer a fost un puternic stat in Peninsula Indochineza între anii 802 și 1431. Pe la inceputul secolului al XV-lea se prabuseste impartindu-se in 4 regate hinduse si budiste. Statul Khmer, numit de ei Chen-la , a fost profund influențat de cultra hindusa, atingand apogeul politic si militar în jurul anului 700 sub conducerea regelui Jayavarman I. Hindusii khmerii si-au renegat religia adoptand budismul mahayana, cunoscut prin intermediul relațiilor comerciale cu Vietnamul și cu Imperiul Tang din China. Dupa o scurta perioada în declin și o scurtă ocupație de către javanezi, în 802 este creat un nou stat khmer, condus de către regele Jayavaram al II-lea, care s-a autoproclamat devarajah (rege-zeu) , respectivul fiind considerat întemeietorul Imperiului Khmer budist. Despre istoria lor in articolele urmatoare.
Angkor Wat
Redactat de @Demeter
Angkor Wat a fost la origine un templu hindus din regiunea Angkor din Cambodgia. Templul a fost construit de Regele Suryavarman II la inceputul secolului al XII-lea, in localitatea Yasodharapura, astazi Angkor. Este cel mai bine păstrat sit arheologic si de la înfintarea sa acesta este cel mai important centru religios Hindus, dedicat zeului Vishnu, iar cateva secole mai tarziu, odata cu patrunderea budismului in zona respectiva a fost transformat in templu budist.
Angkor Wat a devenit un simbol al Cambodgiei si apare pe steagul său national, devenind o prima atractie a vizitatorilor straini ai Cambodgiei. Angkor Wat se află la 5,5 km de orasul Siem Reap si la o scurtă distantă spre sud si est de capitala anterioară, care a fost la Baphuon. Este într-o zonă din Cambodgia in care există un grup important de structuri antice, laice si religioase. Templul este cel mai sudic dintre toate siturile din Angkor.
În secolul al XIII-lea, Angkor Wat a trecut treptat de la hindusi la Theravada ca utilizare budista, care continuă si în prezent. Angkor Wat este neobisnuit printre templele Angkor prin faptul că desi a fost oarecum neglijat după secolul al XVI-lea nu a fost niciodată complet abandonat, conservarea acestuia fiind în mare parte datorata unui şanţ de mari dimensiuni care protejaza constructiile din acest sit de invadarea junglei.
Unul dintre primii vizitatori ai templului a fost Antonio da Magdalena, călugăr portughez, care a vizitat templul în 1586. Calugarul mentiona in jurnalul sau de calatorie: ”este extraordinară constructia, astfel încât nu este posibil să-l descriu, în special deoarece arată diferit de toate celelalte clădiri pe care le-am vazut pana acum. Cladirea are turnuri si decoratii de un asemenea rafinament, de o calitate ce imi pare superioara a tot ceea ce poate concepe geniul uman.”
În mijlocul secolului al XIX-lea templul a fost vizitat de naturalistul si exploratorul francez, Henri Mouhot, care a popularizat site-ul în Occident. Mouhot, ca si alti vizitatori timpurii din Vest, nu a putut să creadă că khmerii au construit aceste temple.
Istoria adevărată a Angkor Wat a foat reconstruita din probe stilistice si epigrafice acumulate în timp si in activitatile ulterioare de restaurare efectuate peste tot in site-ul Angkor. Nu au existat locuinte obisnuite, case sau alte semne de trai casnic, inclusiv ustensile de gătit, arme sau obiecte de îmbrăcăminte, de obicei găsite la site-uri vechi. În schimb există dovezi ale monumentelor in sine.
Angkor Wat este laudata mai presus de toate pentru armonia designului său, care a fost comparat cu arhitectura din Grecia si Roma antice. Potrivit lui Maurice Glaize, un reconstructor si specialist in conservare de la mijlocul secolului al XX-lea, templul de la Angkor, ” atinge o perfectiune clasica de monumentalitate prin elementele sale fin echilibrate si dispunerea exactă a proportiilor sale. Este o lucrare de putere, unitate si stil”.
Arhitectura sitului este bazata pe elementele caracteristice ale stilului si include: turnuri ogivale, modelate în mod asemănător cu mugurii de lotus; jumătăti de galerii pentru a extinde pasajele; galerii axiale de conectare cu incintele templului, precum si terasele care apar de-a lungul crucii axei principale a templului. Elementele tipice decorative sunt devatas (nimfele hinduse), bazoreliefuri, ghirlande sculptate sau frontoane extinse si scene narative. Complexul statuar de la Angkor Wat este considerat conservator, conform coordonatelor canonice fiind mai mult statice si mai putin gratioase decât lucrările anterioare (adica cele hinduse). Alte elemente de design au fost distruse de jafuri si trecerea timpului, inclusiv superbele acoperisuri din stuc aurit pe turnuri, panourile intrarilor si tavanele din lemn aurit.
In ultimii ani, Angkor Wat a devenit o destinatie turistică majoră. În 2004 si 2005, cifrele guvernamentale sugerează că au fost , respectiv, 561000 si 677000 vizitatori străini sositi în provincia Siem Reap, aproximativ 50% din toti turistii străini în Cambodgia pentru ambii ani.
Bibliografie, note si citate:
Buckley, Michael. Vietnam, Cambodia and Laos Handbook. Avalon Travel Publications, 1998.
Guide to the Angkor Monuments – PDF Downloadable English translation of Maurice Glaize’s 1944 guide.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ca sa construiesti trebuie sa stii matematica, geometriu, rezistenta materialelor si apoi munca, organizare si alte lucruri esentiale. Am admirat constructiile grecilor si stiu influenta lor in istoria Europei. Stim influenta Egiptului deasemeni dar khmerii care au construit lucruri atit de impresionante si-au influentat vecinii, au transmis posteritatii ceva din cunostintele si tehnica constructiilor? Istoria retine adesea numai cuceritorii si distrugerile lor, intr-o logica care ar trebui reevaluata. Civilizatia a fost afirmata de aceste popoare creatoare si nu de barbari sau mongoli care au distrus.