Vlad Ţepeş între legendă şi istorie (1)
01/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Vlad Ţepeş (1431 – 1476), denumit şi Vlad Drăculea , a domnit în Ţara Românească de trei ori în anii 1448, 1456-1462 şi 1476. S-a născut în cetatea Sighişoara, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul şi al unei nobile transilvănence. Tatăl său, Vlad al II-lea Dracul, fusese primit în Ordinul Dragonului. Ordinul – care poate fi comparat cu cel al Cavalerilor de Malta sau cu cel al Cavalerilor Teutoni – era o societate militaro-religioasă, ale cărei baze fuseseră puse în 1387 de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei (mai târziu împărat al Sfântului Imperiu Roman) şi de cea de-a doua soţie a sa, Barbara Cilli. Despre Ordinul Dragonului vom discurta mai jos.
Vlad Ţepeş a fost căsătorit de două ori : întâi cu o nobilă din Transilvania şi apoi cu Ilona Szilagyi, verişoară a lui Matei Corvin. Ţepeş a avut trei băieţi: Mihail şi Vlad din prima căsătorie, Mihnea I cel Rău din a doua.
În iarna anului 1436, Vlad al II-lea Dracul a devenit domn al Ţării Româneşti şi s-a stabilit la Curtea domnească din Târgovişte. Vlad Drăculea şi-a urmat tatăl şi a trăit acolo şase ani. În 1442, el şi fratele său mai tânăr, Radu cel Frumos, sunt trimisi ca ostatici de la sultanul Murad al II-lea; Vlad al III-lea a fost ostatic până în 1448, iar fratele său până în 1462. Această perioadă la Istambul (Constantinopole) a jucat un rol important în formarea şi ascensiunea la putere a lui Vlad. Turcii l-au eliberat, în 1447, după moartea tatălui său – asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Ţării Româneşti. Tot atunci, Vlad a aflat şi de moartea fratelui său mai mare, Mircea, torturat şi îngropat de viu de boierii din Târgovişte.
În 1453, resturile Imperiului Bizantin sunt cucerite de otomani, care obţineau astfel controlul asupra Constantinopolului (actualul Istanbul) şi ameninţau Europa. Imperiul Otoman ajunge să stăpânească mare parte din Balcani (teritoriile statelor actuale Serbia, parţial Ungaria, parţial România, Bulgaria, Armenia şi Grecia), extinderea spre occident oprindu-se la porţile Vienei, al cărei asediu eşuează.
La vârsta de 17 ani, susţinut de un corp de cavalerie turcească şi de un contingent de trupe împrumutate lui de paşa Mustafa Hassan, Vlad Drăculea a luat pentru prima dată domnia Valahiei. Dar, două luni mai târziu, a fost înfrânt de Vladislav al II-lea, care şi-a recăpătat tronul. Pentru a-şi asigura a doua şi cea mai lungă domnie, Vlad al III-lea a trebuit să aştepte până în 20 august 1456, când a reuşit să-şi ucidă duşmanul si ucigasul familiei sale.
Primul act important de răzbunare a fost indreptat împotriva boierilor din Târgovişte, vinovaţi de moartea tatălui şi a fratelui său. În duminica de Paşti a anului 1459, el a arestat toate familiile de boieri care participaseră la petrecerea princiară. Cei mai bătrâni au fost traşi în ţeapă, iar ceilalţi au fost forţaţi să străbată pe jos drumul de o sută de kilometri din capitală până la Poenari, unde au fost puşi să construiască o fortăreaţă pe ruinele unui avanpost vechi cu vedere la râul Argeş.
Pentru a intelege mai bine domnia si in special memoria istorica a lui Vlad Ţepeş, trebuie tratate trei subiecte complementare: Ordinul Dragonului, caracterul si legaturile familiei lui Ţepeş cu Ungaria cu Sigismund de Luxemburg si un ultim subiect cateva cuvinte despre tatal lui Vlad Ţepeş, Vlad al II-lea Dracul.
Ordinul Dragonului
Ordinul Dragonului (lat. Societas Draconistrarum) era un ordin militar asemănător Ordinului Templierilor care a operat în zona centrală si de est a Europei. A fost creat de viitorul împărat Sigismund de Luxemburg, în anul 1408, în principal pentru a proteja creştinătatea, de ameninţarea otomană si de se lupta cu erezia lui Jan Hus si a avut un rol important in Războaiele Husite. Printre membrii acestui ordin cavaleresc s-a numărat şi voievodul muntean Vlad al II-lea Dracul (1436-1442; 1443-1447), acesta fiind învestit în 1431 la Nürnberg, de către Sigismund de Luxemburg. Marile familii ungare: Báthory, Bocskai, Bethlen, Szathmáry si Rákóczi si-au avut reprezentantii in acest ordin. Din el au facut parte si alti nobili central si est Europeni ca Stefan Lazarevici, Stibor de Stiboricz si Pipo de Ozor. Putine doacumente s-au pastrat despre statutul si activitatile acestui ordin cavaleresc. O copie, datând de la 1707, a statutului din 1408 este cel mai vechi document cunoscut. Astăzi, materiale de cunoscute sunt arhivate în Universitatea din Budapesta si sunt extrem de greu de accesat.
Sigismund de Luxemburg
Sigismund de Luxemburg (1368- 1437) a fost Principe Elector de Brandenburg din 1378 până în 1388 şi din 1411 până în 1415, Rege al Ungariei şi Croaţiei din 1387, Rege al Boemiei din 1419, Rege al Germaniei din 1411 şi Împărat romano-german din 1433 până la moartea sa în 1437. A fost ultimul Împărat din Casa de Luxemburg şi unul dintre cei mai longevivi Regi ai Ungariei, domnind peste 50 de ani. Sigismund renunţă la titlul de Elector de Brandenburg şi din 1387 şi foloseşte fondurile astfel obţinute pentru a se consacra în întregime postului de Rege al Ungariei. În primii ani ai domniei sale a fost implicat într-o luptă acerbă pentru păstrarea tronului. În 1396 Sigismund iniţiază o cruciadă, care se dovedeşte a fi foarte populară, dar care se sfârşeşte prin înfrângere din Bătălia de la Nicopole. Revenit în Ungaria este făcut o dată prizonier şi destituit de două ori. Organizează o serie de războaie, împotriva lui Ladislas de Neapole, al Republicii Veneţiene şi împotriva rebelilor ce l-au detronat pe Wenceslaus de pe tronul Boemiei. În 1408 reuşeşte să obţină o victorie importantă împotriva croaţilor şi bosniacilor, înfiinţând cu această ocazie Ordinul Dragonului, cu ajutorul caruia incearcă să lupte contra turcilor şi contra “ereticilor” husiţi. În 1437 a murit la Znaim şi a fost înmormântat la Oradea. A avut ca urmaşi o singură fată, Elisabeta, care s-a căsătorit cu Albert V, Duce de Austria, viitorul Rege German Albert al II-lea. Neavând moştenitori masculini, dinastia de Luxemburg se stinge odată cu el.
Vlad II Dracul
Vlad II Dracul (c. 1390 – 1447) a fost domnitor al Ţării Româneşti între 1436 şi 1442 şi din nou din 1443 până în 1447. Membru al familiei Basarabilor şi fiu al lui Mircea cel Bătrân. Domnitorul Ţării Româneşti era în mod oficial vasal al regelui Ungariei. Era şi comandant de frontieră cu responsabilitatea de a proteja comerţul şi drumurile comerciale între Ţara Românească şi Transilvania pentru Biserica Romano-Catolică. Deşi Vlad II era în favoarea Bisericii Catolice, se ştie că a ucis membri ai liniei rivale a Basarabilor, familia Dăneştilor.
Între 1431-1435 Vlad Dracul s-a stabilit la Sighişoara beneficiind pe deplin de puteri din partea lui Sigismund I de Luxemburg, regele Ungariei. În numele acestuia, Vlad Dracul pedepseşte unele cetăţi răsculate împotriva autorităţii regale, printre ele fiind Rupea. Într-o scrisoare adresată braşovenilor, explicând că fusese însărcinat de rege să păzească graniţa de est, îi ceartă că au jefuit pe unii oameni protejaţi de el. Scrisoarea, scrisă în limba slavonă spune: “Io, Vlad, voievod şi domn. Scrie domnia mea, multă sănătate pârgarilor din Braşov. Ştiţi bine şi voi că domnul chezarul m-a însărcinat pe mine să păzesc această margine…Deci să nu vă pară rău dacă domnia mea nu voi lăsa slugile mele în pagubă şi dacă pentru una, voi lua îndoit şi întreit de la voi.”
Vlad II şi-a primit titlul de “Dracul” după ce a fost primit pe 13 decembrie 1431 în Ordinul Dragonului fondat în 1408 de Sigismund, Împărat al Sfântului Imperiu Roman. În 1444, regele Ungariei, Ladislau III al Poloniei a declarat război Imperiului Otoman şi a lansat Campania de la Varna sub conducerea lui Iancu de Hunedoara. Iancu i-a cerut lui Vlad să-şi îndeplinească jurământul ca membru al Ordinului Dragonului şi ca vasal al Ungariei, dar a fost refuzat. Papa l-a absolvit de jurământ, dar a cerut ca fiul său Mircea să meargă în loc. Rezultatul Cruciadei de la Varna a fost dezastruos, Iancu de Hunedoara abia scăpând. Mulţi, inclusiv Mircea şi Vlad Dracul au dat vina pe Iancu pentru dezastru. Din acel moment, Iancu de Hunedoara a avut o atitudine ostilă faţă de Vlad Dracul şi fiul său cel mare. În 1447, Vlad Dracul a fost asasinat împreună cu fiul său Mircea, care se pare că a fost îngropat de viu de către boieri şi negustorii din Târgovişte. Iancu a ales propriul său candidat pentru tronul Ţării Româneşti, un membru al clanului Dăneştilor, dar acesta va fi asasinat. Vlad Dracul mai avea cel puţin alţi doi fii, Mircea, fratele mai mare al lui Ţepeş şi Radu cel Frumos, fratele mai mic. .In articolul viitor ne vom reintoarce la Vlad Ţepeş
Cel mai bun istoric roman, expert in istoria lui Vlad Ţepeş este profesorul american de origine romana Radu Florescu (aici si aici), profesor emerit de istorie la Boston College.
Bibliografia lui contine doua carti de capatai, care stau si la baza postarilor mele:
Dracula, Prinţul cu multe feţe; viaţa şi timpurile sale (Dracula – Prince of Many Faces; His Life and His Times), împreună cu Raymond T. McNally
În căutarea lui Dracula – O istorie adevărată a lui Dracula şi legendele cu vampiri (In Search of Dracula: A True History of Dracula and Vampire Legends), împreună cu Raymond T. McNally
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua din nou.
Bine ai revenit, Theophyle. Nu ne povestesti nimic de pe unde ai umblat?
Ti-am raspuns si dincolo 🙂
Cedric prietene,
suntem prea putini si mult prea faramitati si dezorganizati. Probabil ca avem nevoie de niste ani de opozitie. Din nefericire ii vom avea. Am sa pun mai tarziu niste poze 🙂
Scuze, n-am observat, am venit repede dupa tine la noua postare sa nu pierd nici un cuvintel!
Macar constat ca au fost huiduiti si cei doi papitoi:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/la-parada-in-pas-de-defilare-de-ziua-nationala-a-romaniei-vezi-tehnica-militara-1013781.html
Asta n-am vazut-o la tv.
Cedric,
Poporul asta isi uraste sinceri politicienii. Si daca la inceputul iernii lucrurile arata cam asa, nu stiu cum vor arata in aprilie. Am norocul “invizibilitatii” publice, asa ca am posibilitatea sa ma misc destul de liber intre grupuri. Vai mama nostra de dreapta. Ceilalti cel putin asteapta la pomeni si poate le mai si primesc 🙁
Buna ziua!
La multi ani gazdelor noastre de pe blog si felicitari pentru munca pe care o fac, la multi ani tuturor celor care intelegeti ca a fi roman nu presupune un nationalism desantat ci apararea unui stat modern si european!
Salut si la multi ani 🙂
Avem nevoie de multi ani pentru asta. Intrebarea este, daca Romania ca stat are anii astia?!
Eu sper ca da. Depinde insa ce fel de Romanie vrem, daca continuam asa va fi o Romanie a lipsei de bun simt si educatie, o Romanie in care toate valorile nu sunt doar ignorate, ci ironizate si infierate public, o tara in care oamenii de bun simt vor ramane doar spectatori, sau pur si simplu indiferenti.
O sa fie greu, dar o sa razbim cred!
Aha. Deci victoria uslamista e inevitabila si totala, dreapta e vraiste si din ce in ce mai multi incep sa prevada tendinte centrifuge.
Peste tot vad numai presimtiri sumbre.
Ah, si suntem putini si dezorganizati.
De acord cu toate.
Se intampla ceea ce am tot spus, pas cu pas.
Buna parte din vina apartine si celor ce sunt de partea corecta a baricadei. Intoleranta, autosuficienta si incapacitate de dialog.
La o adica poporul asta are exact ce merita.
Eu unul o sa fiu in tara sa votez si inca o sa sper intr-un extrem de improbabil miracol.
Slava Domnului ca am loc de munca in alta tara!
Am stiut eu de ce te “simpatizez” intotdeauna 🙂 Nu dezminti de loc niciodata sa fii antipatic. Poate continui sa ne ocolesti, ce zici? Ar fi benefic, cel putin pentru mine.
sal`tare tutulor,
mi-a placut un comentariu; poate va place unora:
“totusi mai exista si oameni romani carora ziua nationala le trezeste sentimente inaltatoare:
“1 DECEMBRIE la Ploieşti. Sute oameni s-au aşezat direct la coadă la fasole cu cârnaţi, în loc să asiste la discursuri, depuneri de coroane şi parada militară”
si ziceti ca desteapta-te romane nu este imnul care ne reprezinta ?
(posteaza): national arena “
Salut Victor 🙂
oameni pragmatici 😆
La multi ani Romania! La multi ani prieteni! Multumesc Politeia!
MRU unde sunteti? Va asteptam! Asteptam cateva cuvinte de incurajare de la dumneavoastra astazi. E o zi importanta, nu puteti lipsi! Va asteptam cu drag si nerabdare!
salut maraco 🙂
Multumim 🙂 MRU e la Arad, si noi o sa fim la Arad cu el saptamana viitoare pana in ziua votului si dupa. Astazi el are nevoie de noi la fel de mult ca noi de el!
La Multi Ani Romania, la multi ani Popor roman atat de fascinant si paradoxal. Prea este speciala ziua de azi ca sa discutam despre uscaturile inerente fiecarui neam. Si apoi din cate observ “The Winter of our Discontent” inca isi asteapta York-ul
La multi ani romania,
Desi stiu ca perii albi pe care ii am nu sunt straini de tine 🙂
Findca puseram data zilei nationale cam in ciuda lu` Pişti, un banc:
“Gheo si Pisti la restaurant.
-Gheo, cum se zice corect: o spatar sau un spatar?
-Un spatar!
-Unspatar, doi beri te rog!”
Mda…. era mai multa concordie in tara asta daca puneam ziua nationala pe 10 Mai. Dar …tot mana lui Iliescu e aici.
Si apropo de limbi straine rom/mag … se poate si invers :
Inainte de 1918. Vin jandarmii unguri cu pana de cocos, la Ion acasa sa il ia la recrutare.
Ion se ascunde in pod.
Jandarmii – Ionapot ! (jo napot- buna-ziua in ungureste)
Nevasta – Ioaneee date jos din pod ca te-au vazut ungurii !!! 🙂
http://sareinochi.com/2012/12/01/andronescu-n-are-treaba-conjuga-verbul-plagiaza/
Spune Angela Tocila despre fluieraci exact ce am simtit cu totii azi.
“Voi nu meritați să vă numiți români și nici să fluturați drapelul României… Voi meritați doar resturile ospețelor stăpânilor voștri și puricii de pe voi. Slugi ați fost mereu, slugi veți muri.”
http://politicstand.com/si-pe-voi-tot-romani-va-cheama/
Salut prieteni
Musca fara cap; aia suntem noi. 🙂
Daca nu stim sa luptam ca RFG-istii pina in minutul 91 ? Exact asa, au facut bolsevicii la alegerile din 2000. Au zdronganit tinichele, au bagat spaima in bietii iepurasi. Eram gata frageziti si cu adrenalina in obraji inainte chiar sa votam.
Tristetea va fi pe 10 daca usl-imea va invinge dar nu la scorul pe care ne zic ei ca il vor lua…iar noi . ne vom spune: Daca nu ne recunosteam invinsi prea devreme poate mai aveam sanse.
Eu tot nu cred ca bizonul e atit de idiot pe cit zic sondajele….
Articol nou: Români, să nu uitaţi!
Buna seara 🙂
azi am vazut un lucruri minunate:
– bucuria copiilor care se jucau pe si pozau cu soldatii si “jucariie” oamenilor mari 🙂
– bucuria/deschiderea Armatei si dorintza de a se prezenta in fatza Romaniei si a romanilor.
Cred ca azi fiecare copil s-a vazut soldat/ofitzer, tot respectul pentru acest mod de abordare 🙂
Oameni buni, au fost si fluierici, pe care nu i-am auzit, dar au fost extrem de multi copii, de oameni care s-au bucurat ptr. Romania. Azi am inteles ca in aceasta tara mai exista sperantza, am vazut extrem de multa lume cu tricolorul prins in piept. Incep sa cred ca nu este totul pierdut.
Salut !
Voios dar rupt de munca. 🙂
Pe romani trebuie sa-i uneasca o persoana/un ideal/o nevoie.
Deocamdata pe unii ii uneste ura iar pe altii doar sila.
Pana cand taberele vor realiza ca au, de fapt, acelasi scop/dusman, mai va.
E nevoie de o personalitate puternica, carismatica, un profesionist/om de actiune.
Unde e ?
Seara buna
“În 1442, el şi fratele său mai tânăr, Radu cel Frumos, sunt trimisi ca ostatici de către sultanul Murad al II-lea”
Marite scrib , inteleg ca e sarbatoare si se bea dar nu se pricepe la cine au fost trimisi ostateci DE CATRE SULTAN . 🙂
Rectificare:
În 1442, el şi fratele său mai tânăr, Radu cel Frumos, sunt trimisi ca ostatici la sultanul Murad al II-lea;
Bineinteles au fost trimis de onorabilul tata, asta a fost cutuma!