Catalin Predoiu, iepurasul USL la prezidentiale. Testul Morar din 2008
19/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Ziarul de Duminica |
Redactat de @Cetatean
Ziua de vineri (18 octombrie) ne-a adus, gratie atacului livrat de Traian Basescu impotriva lui Catalin Predoiu, niste clarificari retrospective binevenite, precum si elemente care pot fi utile pentru intelegerea modului in care va arata scena politica in 2014 si dupa aceea.
Profit deci de interviul oferit de Presedintele Romaniei pentru a scrie aceasta postare pe care nu am avut timp sa o scriu la 17 iulie 2013, multumindu-ma atunci cu un scurt comentariu despre Predoiu si propunerea sa din 2008 la sefia DNA (Monica Serbanoiu):
„Trei lucruri trebuie sa avem in minte cand discutam de Predoiu:
1. Da impresia de “tehnocrat”, insa e politician versat, care a trecut prin multe guverne si a parut sa nu deranjeze pe nimeni (ceea ce poate fi o calitate, dar mai ales un defect).
2. Catalin Predoiu deplangea aseara faptul ca nu s-a reusit pastrarea lui Morar in Procuratura (PG sau DNA). Era perfect nesincer […]
Deci asa: Morar avea rezultate, insa trebuia matrasit la Bruxelles (precum a fost Kovesi). Morar, spre deosebire de Kovesi a rezistat si nu a s-a dus. Presedintele Basescu a respins insa propunerea si Predoiu, cu coada intre picioare, l-a repropus din nou pe Morar.
Sistemul, prin Predoiu (atunci membru PNL), incercase aducerea la DNA a unui botosel care asculta obedient ordinele sefului
3. In fine, Predoiu este genul de om care nu se baga niciodata in ceva daca nu ii iese ceva. Nu face cadouri. Daca s-a dus la PDL, nu s-a dus sa umple ceaunul, ci sa negocieze cat din el obtine, daca ii da o fata noua”.Comentariul integral
Sa incepem cu ceea ce am aflat ieri de la Traian Basescu:
„Am vazut ce spunea Predoiu intr-o emisiune, ca a batut cu pumnul in masa si a pus conditii presedintelui si premierului. Eu imi aduc aminte ca, fiind in guvernul Tariceanu, Predoiu a propus inlocuirea lui Morar de la DNA cu o doamna care ii era consilier si nu avea dosare. Imi dadea lectii in emisiune cum a renuntat presedintele la Daniel Morar, ori el a facut cu manuta lui propunere de inlocuire a lui Daniel Morar si stiu pe ce: intelegere cu Hrebenciuc”.
Doamna respectiva era Monica Serbanoiu, despre care Hotnews scria in august 2008 (sublinierile mele):
„Propunerea ministrului justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de procuror-sef al DNA, este procurorul Monica Serbanescu, actual consilier in Ministerul Justitiei si fost consilier al fostului procuror general al Romaniei, Ilie Botos […] Monica Serbanescu, propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, la sefia Directiei Nationale Anticoruptie, nu a instrumentat nici un dosar de coruptie in 18 ani de cand este procuror […] Ulterior, aceste dosare au fost ingropate definitiv pana in 2003. Biroul de presa al Parchetului, prin Robert Cazanciuc [ca sa vezi coincidenta!] ne-a confirmat ca Monica Serbanescu a lucrat la sectia judiciara penala, dar “nu putem sa va spunem in ce cazuri concrete a lucrat pentru ca nu avem cum sa consultam intreaga arhiva”.
Frumos CV, notabile rezultate, solide perspective!
Asadar, Presedintele Romaniei a spus cu subiect si predicat ca liberalii (in genere si Predoiu in particular, ca Ministru al Justitiei in Guvernul Tariceanu) facusera o intelegere in 2008 cu Hrebenciuc pentru ca la sefia DNA sa fie avansata o persoana care nu se remarcase cu nimic in lupta anti-coruptie (ba dimpotriva, in calitate de procuror „botosel” fara nici un dosar greu instrumentat, era contra-recomandata!) iar Morar sa fie parasutat la Bruxelles, pe un post creat special pentru el ca surghiunul sa fie mai putin dificil.
Predoiu, acest Wundekind al PDL-ului si speranta lui Blaga pentru prezidentialele din 2014, a incercat, in replica data Presedintelui Romaniei, sa reinterpreteze faptele din 2008 pentru ca manevra cu Monica Serbanoiu sa para o incercare eroica de a salva DNA-ul de la disparitie:
„In 2008 am propus adjunct pe Daniel Morar si sef pe Monica Serbanoiu la DNA, pentru ca stiam ca in Parlament se pregatea o propunere legislativa de desfiintare a DNA, daca il numeam sef pe Daniel Morar. A fost o solutie prin care am prezervat si DNA si pe Daniel Morar in interior, la varf. L-am informat pe Presedinte in seara zilei de 9 august 2008, dupa sedinta CSAT, despre faptul ca voi formula aceste numiri in ziua de 11 August 2008. Presedintele si-a manifestat dezacordul, mi-am pastrat punctul de vedere. Dupa respingerea propunerilor mele initiale de catre Presedinte, am refuzat sa formulez alte propuneri pentru ca dl Morar sa ramana la sefia DNA cu delegare, lucru despre care l-am informat pe Presedinte intr-o discutie pe care am avut-o in avionul prezidential, in drum spre Coreea de Sud, in septembrie 2008. In acest fel dl Morar a ramas la sefia DNA cu delegare, pana cand, pe o alta majoritate, am fost in masura sa fac o noua propunere, cu dl Daniel Morar sef. Dl Morar poate confirma aceste lucruri”
Mai sa fie! Vasazica se pregatea o propunere de desfiintare in Parlament a DNA, iar eroul Predoiu, prin incercarea de surghiunire a lui Morar la Bruxelles si inlocuirea cu o consiliera reciclata a fostului procuror general iliescian Ilie Botos, urma sa salveze si DNA-ul, si pe Morar! Asta da sofism avocatesc, mai rar asa contorsionare a faptelor! Predoiu mai bine spunea deschis ca :
- Monica Serbanoiu era, in 2008, consiliera lui, fiind detasata cu cateva luni inainte in Ministerul Justitiei
- Daniel Morar nu fusese consultat de Predoiu si nu i se spusese ca aceasta il doreste plecat la Bruxelles. Propunerea Monicai Serbanoiu nu a fost o manevra de prezervare a lui Daniel Morar „in interior, la varf”, intrucat Predoiu aproape ca ii cumparase bilet de avion spre Bruxelles, numai sa il vada plecat.
Insa noi nu suntem atat de uituci precum ne crede Predoiu. Sa ne amintim ce spunea acesta intr-o lunga si ambigua conferinta de presa in care explica de ce numirea Monicai Serbanoiu si trimiterea lui Morar in surghiun aurit era un lucru bun:
Am cautat o propunere care sa satisfaca toate exigentele in ceea ce priveste conducerea Directiei Nationale Anticoruptie”, a afirmat ministrul justitiei. El a adaugat, insa, ca “Experienta actualului procuror-sef al DNA si rezultatele sale de pana acum in lupta impotriva coruptiei sunt elemente de care justitia din Romania nu se poate dispensa”, motiv pentru care Daniel Morar va fi propus pentru functia de inalt reprezentant al Romaniei la Bruxelles pe probleme de justitie.
Nu l-am mai nominalizat pe Daniel Morar pentru ca, in formula actuala pe care am propus-o, cred ca putem combina experienta incontestabila a domnului Morar si credibilitatea sa pe plan extern cu un plus de echilibru si de credibilitate pe care l-ar putea aduce doamna Serbanescu”, a explicat ministrul justitiei, Catalin Predoiu.” Cine vrea sa citeasca transcrierea perversei conferinte de presa a lui Predoiu din 2008, o poate face aici.
Conferinta e lunga si foarte vicleana, iar Predoiu incearca din toate puterile sa ascunda faptul ca nu are argumente sa nu il propuna iar pe Morar la sefia DNA. Nu a suflat atunci un cuvintel despre asa-zisa desfiintare a DNA (reala sau fictiva) in Parlament. Viteazul din 2013 era in 2008 un mielusel, care nu avea curaj sa recunoasca faptul ca, dorind sa ramana ministru al Justitiei, a acceptat ce ii servisera PNL si PSD pentru sefia DNA (presupun ca i-au servit un procuror obedient; daca Predoiu insusi a ales-o pe Serbanoiu ca dovada de bunavointa fata de Hrebenciuc si Tariceanu, e si mai grav!).
Conferinta lui Predoiu a fost analizata clinic, punct cu punct, si desfiintata cu argumente de judecatorul Cristi Danilet in 2008, intr-o postare-serial numita „Ce interese sunt contra lui Daniel Morar”, care merita neaparat citita. Retrospectiv, si conferinta lui Predoiu si mini-serialul scris de Cristi Danilet au o valoare mai mare decat atunci, intrucat ne arata cum a raspuns Predoiu in 2008 la sugestiile/ordinele de partid si cum nu a dat el doi bani pe nevoia pastrarii lui Morar la DNA.
Spicuiesc cateva sofisme ale lui Predoiu si excelentele contra-argumente ale lui Cristi Danilet din cele 7 episoade care pot fi citite aici , aici, aici, aici, aici, aici, si aici
Predoiu, reprosandu-i lui Daniel Morar ca sef a DNA: „rezultatele slabe in teritoriu pun de asemenea in discutie eficienta institutiei in ansamblu”; Danilet: „Ce inseamna `rezultat slab`? La care unitate de parchet? Despre ce vorbim?! Urmeaza sa fie ceruta si schimbarea sefilor din teritoriu?”
Predoiu, criticandu-l pe Morar cu argumentele Sandeilor : „Pe de alta parte, nu putem ignora opiniile unor specialisti reputati in sistemul judiciar, judecatori si procurori, care acuza de mai mult timp lipsa de acuratete in cazul unor anchete, formularea unor acuzatii in lipsa unor probe solide, dublate de expunerea lor opiniei publice, ignorarea procedurilor si modul de procesare in interior a informatiilor si lucrarilor sau maniera de lucru si comunicare cu procurorii de caz. Inspectia Judiciara a CSM a indicat fenomene similare”; Danilet: „Acum, nu prea stiu care sunt specialistii reputati de care vorbeste ministrul, ca daca sunt judecatori si procurori nu au voie sa comenteze cauzele aflate pe rol. Iar public, in afara de o scapare a d-nei Barbulescu, rectificata apoi grabnic, nu am auzit nimic […] Cat priveste temeinicia unor acuzari penale, ministrul uita ca dosarele nu se fac de procurorul sef sau la indicatiile acestuia, ci de procurori in mod independent. Ca nu toti ar fi bine pregatiti, nu neaga nimeni. Dar de pregatirea profesionala a procurorilor nu raspunde seful institutiei, ci INM coordonat de CSM. In legatura cu Inspectia CSM, aceasta nu are dreptul la opinie singulara, ci numai asumata de Plenul CSM. Sper ca nu a dat ordin ministrul Predoiu inspectorilor CSM, cum facuse un anterior de al sau!”
In fine, comentariul final al lui Cristi Danilet dezvaluie inca un lucru spus in conferinta de presa de Predoiu: Monica Serbanoiu a participat, in calitate de consiliera a Ministrului Justitiei, la evaluarea DNA-ului si a lui Daniler Morar! Curat impartialitate!
„Pe inregistrarea audio apar insa inca 15 minute in care ministrul da cateva date din CV-ul d-nei. Apoi apar intrebarile de la jurnalisti, iar raspunsurile merita a fi ascultate. Rezumand, ministrul mai spune ca nu confunda DNA cu procurorul sef DNA; a cautat o solutie care sa satisfaca toate exigentele; este firesc ca Morar sa fie delegat pana la numirea noului sef; Daniel Morar are experienta incontestabila, determinarea sa indubitabila, credibilitate externa, aplombul persoanal si caracter combativ in desfasurarea anchetelor de mare coruptie, are o experieinta mare in cazurile de coruptie, s-a consultat cu Daniel Morar despre institutie si viitorul acesteia, dar nu i-a comunicat ca vrea sa il propuna pe alte posturi, a avut consultari cu Presedintele si Procurorul General;: Monica Serbanescu poate aduce un plus echilibru si credibilitate, a ocupat functii de conducere in Ministerul Public; a facut in ultimele saptamani o evaluare impreuna cu consilierii sai, de trei luni fiind printre ei si Monica Serbanescu pe baza rapoartelor publice CSM si zeci de discutii si interviuri cu specialisti din sistem, intocmind un document in legatura cu vulnerabilitatile institutionale DNA de cateva sute de pagini […] Iar cea mai tare observatie as fi facut-o in legatura cu faptul ca la evaluarea DNA si a procurorului sef DNA a participat si persoana care urma sa fie propusa in locul acestuia!!! Ca sa nu mai spun ca eu as fi facut si o evaluare a activitatii persoanei pe care o propun, daca tot nu insist pe defectele actualului sef DNA, ci pe atuurile viitorului sef DNA. Si pacat ca presa nu a intrebat nimic nici de contrazicerea dintre afirmatiile ministrului si solutia sa fata de Rapoartele Comisiei Europene si declaratiile oficialilor CE din ultimele zile”
Nu vreau sa insist, pentru cei care vor sa inteleaga azi serpeasca argumentatie a lui Predoiu din 2008, serialul lui Danilet merita citit cu atentie.
Cateva observatii despre Predoiu ca politician si ministru:
- sper ca este suficient de clar azi ca in 2008 Predoiu a facut ceea ce Monica Macovei nu a facut in perioada 2005-2007: a fost „sensibil” la doleantele sau semnalele sefului sau pe linie de Guvern si de partid (Tariceanu).
- nformatia livrata de Presedinte, cum ca Predoiu l-a rugat pe Basescu sa il intermedieze pentru mentinerea lui in functia de Ministru al Justitiei in Guvernul Ponta I spune multe despre apetenta lui Predoiu pentru functii, in orice conditii (inclusiv un Guvern USL!). Poate asa se explica, uman, si lunga cariera a lui Predoiu de ministru al Justitiei: cine doreste atat de mult un post este capabil sa fie si „sensibil” in mare masura la doleantele sefului Guvernului
- avand in vedere modul cum a ratat Predoiu in 2008 „testul Morar”, este clar faptul ca acest om, cand are de facut o alegere dificila, pune interesele personale si de partid deasupra intereselor Justitiei. Faptul ca in 2008 Predoiu a propus la DNA un procuror ca Monica Serbanoiu (fosta consiliera lui Ilie Botos, fara dosare penale grele instrumentate) nu urma sa „prezerve” DNA-ul de o ipotetica desfiintare in Parlament (care nu era iminenta, cum doreste sa ne asigure Predoiu), ci sa constituie inceputul sfarsitului DNA. Serbanoiu in 2008 ar fi fost exact ca Nitu (PG) si Bendeac (DNA) in 2013: un procuror slab, care transmite un semnal in sistemul judiciar: „procurori, mai usurel cu anchetarea politicienilor!”.
Sa ne gandim acum la miza prezidentialelor 2014: isi inchipuie cineva ca Predoiu, ipotetic Presedinte al Romaniei, va avea alt comportament institutional cand va fi cazul sa apere Justitia in fata atacurilor politicienilor?
Sa ne gandim insa si la miza pentru Blaga-PDL a lui Predoiu in calitate de candidat la prezidentiale: cu insusirea lui de baiat „sensibil” la semnalele si amenintarile (reale sau ipotetice) transmise de politicienii care vor anihilarea procurorilor, Predoiu nu este cumva garantia oferita de Blaga USL-ului ca PDL-ul nu va avea un cadidat dur la prezidentiale, ci un om cu care „se poate discuta” cand vine vorba de subiecte sensibile? Caci ce mi-i Chiuariu, ce mi-i Predoiu, daca ambii sunt la fel de grijulii sa faca pe placul sefilor politici (sigur, cu diferenta mare de stil, insa cu aceleasi efecte posibile) cand vine vorba de Justitie? Predoiu pare, dupa dezvaluirile lui Traian Basescu, un iepure al USL si un candidat comod pregatit de Blaga pentru 2014 pentru ca Justitia sa nu aiba nici o sansa, indiferent cine ar castiga prezidentialele (candidatul USL sau candidatul PDL).
Si sa nu uitam un lucru despre cel care se doreste a fi candidatul PDL la prezidentialele din 2014:
„Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, ar putea reveni in PNL dupa adoptarea codurilor – civil si penal – si a celor de procedura, urmând sa-si dea demisia din Guvernul Boc. Anuntul a fost facut chiar de liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu, care a dezvaluit ca ar fi avut o discutie cu fostul sau coleg, in cadrul careia acesta si-ar fi manifestat dorinta de a se reintoarce in rândurile PNL […] El nu a precizat insa cand a avut aceasta discutie cu Predoiu, dar a mentionat ca ministrul i-ar fi spus ca ramane in Guvernul Boc doar pentru coduri, intentionand apoi sa revina in PNL. Tariceanu si-ar dori foarte mult ca Predoiu, in calitate de ministru al justitiei, sa poata interveni pentru a cenzura “derapajele” actualei puteri. ”Nu stiu daca el acolo are suficienta influenta politica sa faca acest lucru, dar nu ar fi rau… pentru ca dl Boc are o serie de porniri si de excese care depasesc clar comportamentul cu adevarat democratic”, a mai spus el, aratand ca PNL ar dori ca cele patru coduri sa fie dezbatute in Parlament, si nu promovate prin asumarea raspunderii Guvernului” (23 februarie 2009)
Cu asa candidat „verde inrourat” neaos, ahtiat dupa functii guvernamentale in orice conditii, PDL-ul ar face bine sa se inscrie de pe acum in USL si sa nu se mai oboseasca sa joace mascarada opozitiei. Oricum, peste cativa ani Predoiu ne va explica iarasi ce manevra geniala a facut el in 2014 in calitate de membru PDL si cum a „prezervat” el independenta Justitiei.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua.
Foarte util rezumat despre unul dintre “papusarii-de-dreapta” de drum lung, cum ar fi fost dorit de turma.
buna,
da, trebuie sa-i cunoatem. Mare porcarie si cu PDL-ul asta!
City,multuesc inca o data. Predoiu imi parea onorabil acum cativa ani…Dupa un timp e bine sa urmaresti parcursul “onorabilului” si s-ar putea sa ai surprise
buna Diana,
probabil ca vom mai gasi pe parcurs cameleoni de acest gen 🙁
Buna seara,
excelenta sinteza si readucere aminte. Uitasem unele “amanunte” , pe altele nu cred ca le-am stiut.
Am comentat ieri, dupa aparitia presedintelui ca l-a desfiintat pe Predoiu. Cred ca viitorul lui ca_candidat la prezidentiale e pecetluit. Presedintele a facut “un pardalnic de bine” lui Predoiu, Blaga dar si votantilor PDL. Cu astia nu trebuie umblat cu manusi pentru ca batalia va fi pe viata si pe moarte si vor folosi toate mijloacele murdare dupa cum se vede deja.
Multumiri @cetatean, apari rar dar apari bine!!
buna seara ! in legatura cu dl Predoiu m-am lamurit de mult – a propus presedintelui Ro un adjunct la PG despre care s a aflat ( la interviul sustinut in CSM) ca nu rezista la stres :)) si ca e “revolotionar” . in schimb nu inteleg care e fisa postului domnului Basescu : e presedinte sau e agentie de presa ? daca acest domn predoiu a avut comportamentul pe care l-a avut de ce vine sa ne spuna acum dl Basescu si de ce nu a actionat ? barfa ,barfa si iar barfa. daca predoiu accepta conditiile lui Basescu in ceea ce priveste miscarea populara pun pariu ca aceste “dezvaluiri” erau date uitarii.
salut,
asta nu-i adevarat. Respectivul Predoiu a ajuns la Basescu in primul rand cerand un job “popular”. Dupa ce Presedintele l-a trimis la plimbare s-a dus la Blaga!
salut , o fi cerut un job prea mare . sau bat eu campii si nu realizez ce presedinte maret are Republica. 🙂
Predoiu e genul de om care se adapteaza la mediul inconjurator.
se autosuspenda…cu gumilastic 🙂
good evening 🙂
ce vremuri,ce vână avea piratul,cand se lua la tranta nu prea facea miscari gresite
deh,a mai imbatranit oleaca.Toti imbatranim
da` multe nu le stiam sau le-am uitat.Cand se nimerea de mai ziceam de predoiu era de bine.Poate anturajul nu-i prieste.
Faina postare City 🙂
bun gasit
Banuiam (prea a tot fost guvernamental). Doar un sincer puah
buna dimineata
@cetatean- chapeau ! – multumiri
parerea mea 🙂 nu toti personii care sunt in politica sunt politicieni;
dupa cum profesor de istorie nu inseamna istoric.
buna dimineata,
postare noua – Ziarul de Duminică – 20 octombrie 2013