Gazul de şist între informare şi dezinformare
17/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, Editoriale |
Am publicat acum un an si ceva trei postari care se ocupau cu subiectul gazelor de sist (vezi – prima, a doua si a treia). Personal sunt impotriva exploatari gaselor de sist si am justificat si de ce:
“Responsabilitatea sociala este absoluta a fiecarui membru al societatii romanesti actuale. Nu pot exista subterfugiile “mostenirea grea,” Ceausescu ne-a lasat fara datorii. Cat despre “noi nu suntem de vina”, ci numai profitorii sub obladuirea politica si protectia justitiei au facut-o – nu tine! Noi, societatea, am permis-o prin alegerea politica si toleranta la furt, mistificare, manipulare si coruptie.
Minimul pe care il mai putem face pentru a ne ajuta urmasii sa supravietuiasca este sa pastram inca resursele acestei tari pentru ca si ei sa aiba parte de valorificarea lor. “Dupa noi potopul” ar pune in pericol existenta statului roman in viitoarele 3 generatii. Avand in vedere ca generatia super-activa (25-50) este cu 30-40 % mai mica decat ar fi trebui sa fie, din cauza emigrarii masive si generatia (1-25) poate fi cu 50% mai mica din cauza emigratiei, dar si din cauza scaderii dramatice a natalitatii. Conform unor calcule facute de mine cu ajutorul unui program “What if” dezvoltat in SUA de un institut respectabil, potopul ar putea prinde si o parte din a doua generatie existenta si a treia generatie in intregime! Potopul poate incepe in anul 2034. Sper ca aceste calcule sunt gresite!”
***
Astazi aduc toate faptele asa cum sunt cu adevarat si cum au fost raportate institutului “Shale Gas Europe” care aduce toate datele relevante din toate tarile UE. O fac in primul rand pentru ca sunt sigur ca majoritatea cetatenilor Romaniei nu stiu ca Romania lui Ponta a concesionat peste 2 milioane de hectare Acrii (un acru = 0,405 ha) companiei energetice americane Chevron. Deci aveti raportul:
***
Rezervele de gaze de şist ar putea conferi României statutul de cel mai mare producator de gaze din Europa Centrală. În mai 2012, guvernul nou investit [Ponta-1] a suspendat temporar acordurile de explorare pentru gazele de şist, aşteptând rezultatele studiilor de mediu ale UE referitoare la aceast domeniu [ studiu de mediu pe care nimeni nu la vazut]. În martie 2013 premierul Victor Ponta a confirmat că moratoriul asupra explorării gazelor de şist în România a fost ridicat. Această decizie ar putea contribui la creşterea resurselor interne de energie precum și la reducerea dependenței de gazul rusesc.
Parametrii oportunităţii
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a Romaniei a lansat un studiu pentru a evalua nivelul rezervelor naţionale de gaze de şist, în timp ce un studiu realizat de Agenţia americană pentru informaţie în domeniul energiei – pe baza evaluărilor făcute fără foraje de explorare – estimează că resursele de gaze de șist tehnic recuperabile în Româna se ridică la un posibil 51 de trilioane de metri cubi; al treilea cel mai mare depozit din Europa după Franța și Polonia.
Acorduri existente
Guvernul român a concesionat peste 2 milioane de hectare Acrii (un acru = 0,405 ha) companiei energetice americane Chevron; cel mai mare perimetru fiind la Bârlad. În urma ridicării moratoriului, Chevron intenționează să înceapă lucrările de explorare în a doua jumătate a anului 2013.
Societatea naţională energetică Petrom efectuează analize preliminare în zonele în care îşi desfăşoară activitatea, în timp ce Romgaz, MOL, Sterling, East-West si Zeta Petroleum şi-au manifestat la rândul lor interesul faţă de oportunităţile din România.
Impactul asupra securităţii energetice
România depinde de importuri pentru a-şi acoperi aproximativ 20% din necesarul energetic total potrivit datelor Băncii Mondiale. Gazele naturale reprezintă aproape 30% din consumul naţional de energie.
Din totalul de gaz importat în 2010 (17% din consumul anual al țării), 98% din importuri au provenit din Rusia. Recentul studiu al Agenţiei americane pentru informaţie în domeniul energiei arată că în România ar putea exista suficiente resurse de gaze de șist pentru a asigura necesarul țării în urmatorii 100 de ani.
Impactul asupra economiei
Pe lângă crearea de locuri de muncă, Chevron a declarat că investiția din România s-ar putea ridica la 600 de milioane de dolari in urmatorii 15 ani. Această estimare nu ia în considerare investițiile în explorare ale altor companii de petrol si gaze naturale.
Poziţia Guvernului
Guvernul român a venit în sprijinul gazelor de șist, invocând independenţa energetică și scăderea prețului gazelor ca beneficii pentru a lansa explorarea gazelor de șist. Ministrul energiei, Constantin Niță s-a pronunţat în favoarea studiilor de explorare, pentru a determina mărimea zăcămintelor de gaze de șist. Premierul Victor Ponta susține, de asemenea, gazele de șist, declarând că sprijină atât operaţiunile de explorare cât și pe cele de exploatare.SURSA
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua,
2 milioane de Ha? Pai asta inseamna cca 13,60 % din suprafata agricola de 14,7 mil Ha. Sa intelegem ca a concesionat inclusiv ternul aflat in proprietate privata?
buna mar,
eu am fost cam perplex can am citi si am dat si linkul lui Chevron. Ca sa nu fie cu cantec am dat si o captura, ca sa fie clar 🙁
asta zic baietii aia:
citit, este socant 🙁
scuze erau acrii adica cam un milion de hectare
Un acru are cam 0,4 ha.
Deci 2 mil. acri = cca. 0,8 mil. ha.
Oricum, o suprafata imensa.
Intrebarea este ce castiga proprietarii terenurilor sub care se afla gazele de sist ?
Evident, in afara de poluarea panzei freatice, crestere potential sesimicitate etc.
Nu mai intreb si ce/cat castiga Ponta… 🙁
salut timi
am corectat in text 1 acru = 0.405 ha. Mea culpa!
La nivelul asta de marime nici nu mai conteaza.
Cum spuneam, suprafata este imensa pt. Romania.
indiferent, suprafata este imensa 🙁
eu nu mai inteleg nimic 🙁
cine e da dreptu sa faca asemenea concesiuni fara sa anunte cetatenii 🙁
asa se intampla cand o singura familie ajunge sa puna mana ( numita de tovarasul ,genialul Basescu ) pe toata puterea . se considera ca Ro e proprietatea lor iar cetatenii sunt niste slugi care tre’ sa stea cuminti si sa nu deranjeze ca altfel unul iti retrage titlul de cetatean de onoare , altul te expropiaza , altul te fileaza si te eticheteaza “eco-anarhist” si tot asa. nu l am auzit pe tristul ala sa vorbeasca de ‘eco-anarhisti’ anul trecut cand finul sau – goe ponta era in fruntea manifestatiilor pe la barlad si jura pe biblie ca in RO “nema” exploatari , “nema” cianuri.
da, era o problema de conversie.
Dpdv energetic, mi-am expus parerea in mai multe randuri (finalizarea grupurilor nucleare de la Cernavoda si disponibilizarea gazelor din productia interna pt. populatie).
Arderea gazelor in termocentrale e cea mai paguboasa utilizare.
Probabil ca de aia se si spune “arzi gazul de pomana”… 🙂
Daca respectiva termocentrala e cu ciclu combinat, si mai are in plus si co/trigenerare, randamentul e destul de bun.
Problema e, cate asemenea centrale sunt in Romania?
Salutare tuturor de dupa-amiaza.
salut Eule 🙂
Randamentul unui grup cu ciclu combinat e in jur de 55 % (fata de 38-39 % ciclu simplu).
Petrom a construit la Brazi o centrala cu ciclu combinat de peste 800 MW, unde arde gazele de la intern.
Daca energia electrica (scumpa) produsa de Petrom ar fi fost produsa la Cernavoda (nuclear), ar fi fost mai ieftina si s-ar fi disponibilizat gazele de la intern pt. consumul populatiei.
Deci si energie electrica ieftina si gaze ieftine.
E rau ?
PS
Vezi strategia francezilor, care n-au hidrocarburi dar au ajuns sa aiba exces de energie electrica (produsa nuclear).
Cu care se si incalzesc (fara subventii).
ai dreptate,ai o tehnologie canadiana, nu vad de ce nu!
Nu cred, insa, ca Chevron a abandonat.
Si-au dus utilajele la 30 km distanta si stau la panda.
nici eu,
probabil ca au investit o groaza de bani pe shpagi
Cu siguranta.
Ca si RMGC.
si chestia cu beneficiarii – altii decit jurnalistii, este doar un alt “secret de serviciu”
Salut @ Tzepelica
– In ipotetica varianta a realizarii reactoarelor 3 si 4 la Cernavoda , are Dunarea debit suficient pentru racirea acestora , suplimentar fata de necesarul de azi ? (mai ales vara cind scade nivelul )
– Se uita ca RO a concesionat si zone din Marea Neagra (si asta inainte ca tribunalul international sa declare definit ca sint proprietate a Romaniei) pentru explorare specifica . Petrol si gaze . Nu se mai aude nimic de “maretele perspective” din acest sector .
– Perfect de acord cu opinia privind arderea gazului in centrale electrice . Italienii au ales aceasta varianta cu multi ani in urma . Azi au cea mai scumpa energie electrica din UE . 🙁
Sint si dependenti de gazul Gazprom . Desi se chinuie sa importe si din Libia , Algeria si Tunisia . Tari africane cu ceva probleme .
Unde nu e cap , vai de picioare (in varianta moderna , vai de buzunar ) 🙂
Salut !
In conditii normale, Dunarea are debit sufficient pt. racirea a 5 grupuri nucleare de cate 700 MW fiecare.
Sigur ca in conditii exceptionale (seceta indelungata), capacitatea de racire scade.
Atunci pot fi incarcate grupurile pe combust. conventional (pe carbune, de ex.) si se pot opri/descarca marii consumatori (asa-zisii consumatori intreruptibili, exista prevederi contractuale DEN).
Compara situatiile astea de criza cu inchiderea robinetului Gazprom (iarna, cand e frig).
Ce e de preferat ?
apropo de cernavoda – o informatie care poate a trecut neluata in seama : specialistii de acolo cer studii clare in legatura cu urmarile care pot aparea dupa ce incep eplorarile si exploatarile in jud Constanta. nu ar fi de mirare ca cine a cerut asemenea studii sa fie .. pus pe liber rapid de satanistul aflat in fruntea guvernului RO.
buna ziua ! Romania a fost amanetata sub nasul nostru: in timp ce urmaream “certurile” regizate ale politrucilor la tv , “suspendarile” si alte “probleme” care ni le-au livrat sub nas pentru ca in umbra stapanii RO sa isi faca treburile in liniste. ni se vorbeste acum despre “independenta energetica” ? poate as fi crezut daca nu vedeam ce hal de independenta energetica ni s a asigurat in ultimii ani : gaze scumpe de la rusi pentru populatie ( adica pentru noi fraierii ) si gaze din productie interna , ieftine , pentru securistii gen ioan niculae. astept sa vina sa-mi asigure indepenta energetica vosganian, videanu si iulian iancu.
…si DIP, Berceanu, Seres. 🙂
astia sunt la categoria a doua : vanzatori de acte , informatii etc. aia 3 de sus si cei care i-au numit in functii ar trebui sa deconteze din buzunarul lor prejudiciul adus cetatenilor romani. asa scurt , banu jos si mutatie la jilava .
Ba si astia sunt chiar vanzatori de tara.
DIP a pus bazele demolarii in energie, Berceanu a finalizat spargerea RENEL (care a favorizat aparitia baietilor destepti, contracte cu hidro) iar Seres a fost omul lui Felix-Grivco/Buzaianu-Energy Holding.
Toti sunt “mai curati, mai uscati” ca inainte.
buna ziua
si ne intoarcem la proiectul legii rmcg din parlament
asta va da dreptul statului-sau ce3lor desemnati de stat- sa confiste orice suprafata de teren din romania!
de aici inversunarea adoptarii acestei legei!
avea dreptate iliescu” proprietatea e un moft”/iata ca e adevarat!
si mai e ceva:
gazul ala va fi exportat!
nici macar nu mai poate fi prelucrat in romania/industria chimica a disparut!singurul loc unde mai poate fi folosit e la ingrasaminte….unde ,nu prea poti concura cu US&Rusia ca preturi
Intrebari pertinente.
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-15825056-protestele-anti-chevron-citeva-observatii.htm
MRU la TVR 1 la Moise Guran la ora 18:50 Pentru a viziona online, accesați următorul link:
http://www.tvrplus.ro/live-tvr-1-1
Val Valcu despre indepenta energetica a Romaniei – vazuta prin ochi unui medic ce n-a avut niciodata
halatul de felcer patat cu sange ajuns specialist in analiza politica si economica
Mort pentru o viață mai rea, la Pungești
În comunism, rușii ne-au învățat că trebuie să murim pentru o viață mai bună. Evident, din promisiune s-a respectat numai prima parte, viața bună rămânând pentru altă dată. Totuși, era un demers logic: să lupți până la moarte pentru o viață mai bună.
În zilele noastre, campania anti-gaze de șist, declanșată tot din Rusia, era cât pe ce să producă un deces. De această dată, omul murea pentru o viață mai rea. Județul Vaslui, plus minus Pungești, e în topul sărăciei, al bețiilor crunte și repetate, al incesturilor, al capetelor sparte cu toporul, la birt. Nu este vina oamenilor de acolo, care nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât alții.
A doua problemă privește solidaritatea națională. ”Să plece de pe pământul nostru”, urlau protestatarii ( blocând accesul unei companii pe un teren pe care l-a concesionat).
Înțeleg că resursele naturale sunt ale națiunii, ca în Norvegia, dar proprietarul pământului (repet, nu e cazul, la Pungești, dar să o lăsăm așa cum a căzut), proprietarul terenului, spuneam, poate refuza exploatarea resurselor, dacă așa dorește.
Ok, dar cei care nu mai au acces la resursele pe care le dețin, în cotă parte, pot refuza, de pildă, să mai plătească impozit, pentru țăranii din Pungești?
Cred că bucureștenii, care produc un PIB similar Europei occidentale, ar putea adopta modelul pungeștean. Mâncarea, oricum, se importă, nu au nevoie de Pungești, de ce să le plătească pungeștenilor serviciile publice, Poliția, serviciile medicale? Pungeștiul rămâne cu aerul curat, în care nu se simte decât mirosul de alcool și tutun, iar noi rămânem cu taxele în buzunar.
http://www.dcnews.ro/2013/10/mort-pentru-o-viata-mai-rea-la-pungesti/
ARTICOLUL recomandat de Primul Sinistru pe FB. Probabil articolul a fost scris la comanda
pun pariul ca acest gunoi uslinos avea anul trecut o opinie total opusa , cand pontalau era in fruntea acelor “betivi incestuosi” .
ala e o alta jigodie
dar
are un punct de vedere interesant:dupa logica articolului-nu ma obosesc sa-l citesc tot,doar ce ai reprodus-
eu de ce i-as plati taxe lui ponta?sa plateasca pr la companii americane sa-l ridice in slavi?
si totusi nimeni-nimeni-nu remarca un lucru care mie mi se pare importanta!
CHEVRON ANUNTAT SUSPENDAREA FORAJELOR;
GUVERNULUI LOCUITORILOR ACESTEI TARI-SI PE CARE AR TREBUI SA-I REPREZINTE-NICI PRIN CAP NU-I TRECE ASA CEVA,SA CEARA SUSPENDAREA FORAJELOR!
chevron a ” ascultat” vocea a 400 lucuitori din pungesti si 2-3000 locuitori din restul tarii;
Guvernul acestei tari este ” imun” si nesimtit la cererile a 20000 locuitori care cer oprirea rmcg de 7 saptamani;
cum sa mai crezi ca acest guvern este legitim?
salut!
E groasa: Guvernul vrea sa adopte in forta in Parlament proiectul de lege provind Rosia Montana (de asta PSD isi face majoritate, ne explica Hotnews). Putem deduce ca nici cu Chevron nu are de gand sa dea inapoi.
Spaga luata a fost atata de mare, ca nu mai exista cale de intoarcere. Acest Guvern ar vinde si mortii din gropi ca sa isi asigure supravietuirea financiar-politica si bunavointa externa.
Resalut
Vremuri grele pentru domnul Sova .
http://www.monica-macovei.ro/blog/2013/10/17/%C8%99ova-a-min%C8%9Bit-am-ca%C8%99tigat-pe-fond-procesul-cu-dan-%C8%99ova/
O fi pierdut si aici “documentele ” ca la contractul cu Bechtel ? 😆
MRU a fost suer bine la Guran, care parerea mea a iesit cam sifonat (si nu ca de obicei)
unii incearca sa-i lege numele de contractul incheiat cu chevron 🙁
concesionarea a fost facuta in 2003 de Nastase, cum altfel
asa este numai ca se leaga de avizul dat anul trecut. Si in emisiunea din seara asta s-a incercat manevra, nu am vazut decat primele 15 min.
pai poti sa vezi in reluare la 12:00. Guran a fost la 5 minute de Gadea acum un an jumate
Imi pare rau, MRU n-a fost convingator.
1. A tot repetat ca tehnologiile de exploatare in domeniu evolueaza foarte rapid si ca s-ar putea sa nu se utilizeze fracturarea hidraulica atunci cand se ajunge la faza de exploatare.
Atunci pt. ce tehnologie de exploatare a obtinut Chevron aprobare ?
S-a dat concesiunea in “orb” ?
2. Pe de o parte a subliniat ca legea/HG prin care s-a acordat concesiunea prevede ca toate fazele, adica explorarea/prospectarea/exploatarea vor fi realizate de aceeasi companie.
Iar pe de alta, la intrebarea “ajunsa in faza de exploatare, daca firma nu obtine acordul de mediu, se poate ajunge in situatia RMGC (sa dea statul in judecata)” a evitat raspunsul.
3. Guran a spus o chestie desteapta, anume ca statul ar trebui sa stimuleze munca si nu exploatarea resurselor.
Mai toate statele dezvoltate stimuleaza produsele care inglobeaza materie cenusie.
Nicidecum pe cele care inglobeaza energie/materii prime.
Doar Ceasca exporta produse energointensive (ciment, sticla, otel, hartie).
Cam toti incearca sa transfere industriile care polueaza sau care consuma multa energie catre tarile lumii a treia.
Este mult mai eficient dpdv economic sa stimulezi reducerea enrgointensitatii/consumului de energie decat productia de energie.
Te costa mult mai putin sa economisesti 1kWh decat sa-l produci.
In plus, chestia cu independenta energetica risca sa devina un slogan.
Constat ca in probleme de energie MRU nu este bine consiliat.
Regretabil. 🙁
timi,
nu s-a discutat despre energie per se . S-a discutat despre resurse si parera mea ca Guran a iesit cam sifonat la sfarsit. Cine stie poate sunt subiectiv. Crede-ma ca o sa fie perfect pana la campania prezidentiala. omul invata fenomenal
Sunt sigur ca invata, ca doar ii merge mintea.
Asa cum sigur ca nimeni nu poate sa le stie pe toate, pt. asta sunt specialistii.
Mi se pare, insa, ca trebuie sa schimbe consilierii.
timi,
Roma nu s-a construit intr-o zi.Acum sunt importante trupele si anihilarea fesenistilor din dreapta. Trebuie socosi trantori din stup
din nefericire sunt multi si rai 🙁
lasa mar ca nu mor caii cand vor cainii merge bine, crede-ma
Iar gazele inseamna energie (resurse primare).
Abordarea corecta se face sistemic, tinand cont de toate resusele/toti vectorii de enegie si coreland efectele productie vs consum.
Strategic, adica, la nivel de economie nationala.
Chiar credeti povestea cu independenta energetica in conditiile in care ni se cere liberalizarea pretului gazelor (adica marirea pretului mult dincolo de costuri) si liberalizarea exportului? Da, nu vom mai depinde de rusi, ci ne vom fi obligati sa cumparam la pretul pietei propriul nostru gaz. Credeti ca pretul liberalizat european este mai mic decat cel pe care il platim astazi rusilor? Eu cred ca, la limita, am putea sa ne organizam sa exploatam in orice moment gazele noastre de sist, ca sa nu mai depindem de rusi, dar sa consumam in continuare din gazul lor avand o alta pozitie de negociere.
Liberalizarea pretului gazului metan e realitate in Italia . 🙂
Dupa cum urmeaza :
Accisa guvernamentala e cam 0,46 euro / metru cub . . Taxa regionala + cea provinciala + taxa de transport + taxa pentru stocarea gazului mai consuma alti 0,37 euro/metru cub . La tot se agauga TVA de 10 % si astfel in piata “libera” italiana nu gasesti gaz metan sub 0,9 euro /metru cub .
Las ca ajungeti si voi la astfel de preturi “liberalizate”. Destul sa aveti rabdare . 🙂
E ca si cu benzina . Accisa , TVA , “maninca” cam tot . Ce ramine e marja producatorului + marja distributorului .
Cum sa ai preturi liberalizate daca le incarci anticipat cu taxe , impozite si peste tot adaugi si TVA ?
E pret reglementat/impus nu liberalizat dar nuantele fac “diferenta” lingvistica . 🙂
buna seara
folositi lng ( gpl) sau gaz metan?
poate mai calculati pretul odata
ceva nu e in regula
0,46+0,37=0,83×1,1=0,91fara pretul de cumparare al gazului
pretul mediu italian este 0.097 eur/kwh( da,inseamna cam 0,91eur/mc)
preturile aici
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Electricity_and_natural_gas_price_statistics
Seara buna domnul @intimplator
Factura de metan se plateste in Italia pe metrul cub consumat . Care are o putere calorica (calculata de stat ) de 38,19 MJ /metru cub .
Ultima factura platita in 02/09/ 2013 = 69,31 euro pentru un consum de 60 metri cubi . 🙂
Liber sa ma credeti sau nu .
Va pot trimite copia prin e-mail (cu toate vocile , taxele , impozitele si calculele din factura . (4 pagini format A3 ) Nu am adresa dvs.
Am uitat ca fostul guvern de anul trecut a eliminat TVA redus la energie de 10 %. A crescut la 21 % .
Din luna octombrie 2013 , TVA general a crescut la 22 % (deci inclusiv pentru gazul metan ) 🙁
@stefan a
da ,domnule va cred/platiti de 3,59 ori mai mult mdecat platesc eu;si ce sa spun,ca am o cunostinta in italia care se plange ca are pensie dupa 45 ani-in invatamant-de eur 1400/si pe ea o cred/afar de gaz si benzina-mai scumpe in italia-mancarea daca o socotim calitativ-e la acelasi pret;imbracamintea la fel/cafeaua la fel,cu diferenta ca lavazza din italia-acelasi ambalaj ca in ro-e mai buna!
cand zic ” calitativ” ganditi-va cum puteti taia un prosciutto si daca pueti taia la fel un muschi tiganesc…
problema ” liberalizarii” trebuie inteleasa altfel:
deocamdata nu sunt accize&taxe standard la energie in EU; se liberalizeaza pretul ” la producator”
ca ” shmecherul” de stat roman va veni peste 4 ani sa spuna ,ia uite domle cat e gazul in italia,trebuie ” sa ne aliniem”,lumea o sa zica ” asta e”
lumea uita cel putin doua lucruri:
a. transportul gazului,care in romania nu se plateste-si nu ieftin
b. pierderile tehnologice la transport
si poate cel mai important:
c. cum cheltuieste nenorocitul de stat roman ce aduna de la noi,toti!
cand romanii vor intelege ca problema nu e cat ai ,ci cum cheltuiesti ce ai s-ar putea sa se schimbe lucrurile
Sa nu fie prea tirzie desteptarea cu intelegerea problemei .
Buna seara tuturor. Nu idea exploatarii gazelor de sist este problema aici ci modul in care se face trebusoara asta, pe ascuns, cu spagi uriase care intra in buzunarele gastii din PSD (nu cred ca Chevron s-a oboist sa dea ceva liberalilor).
buna clemy,
tragedia este lipsa de transparenta. totul si toate se fac peste capetele cetatenilor
Exact !!!
Pt. ca smecherii au constatat ca cetatenii accepta.
Cu multa usurinta, chiar.
Ca si cum n-ar fi vorba de soarta lor. 🙁
normal, prefectul da ordin/decide 🙁 – “Șeful Jandarmeriei Române colonelul Mircea Olaru a declarat, astăzi, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) că, în timpul incidentelor de la Pungești-Vaslui, jandarmii nu au făcut altceva decât să respecte decizia prefectului. Acesta a decis protejarea zonei în care utilajele companiei Chevron urmau să înceapă lucrările în vederea extragerii gazelor de șist.”
http://www.evz.ro/detalii/stiri/seful-jandarmeriei-despre-incidentele-de-la-vaslui-am-actionat-la-ordinul-prefectului-1062578.html
Il vedeti pe ministru Barbu blocat in masina de protestatari, cu luneta sparta? (la b1) Vad ca nu vin jandarmii!
😆 o sa o incurce Barbu!
Buna seara!
Nu stiu daca are legatura dar, se pare ca au fost descoperite niste documente “pierdute” !
http://totb.ro/exclusiv-totb-citeste-integral-raportul-specialistilor-straini-despre-importanta-rosiei-montane-pentru-patrimoniul-mondial-a-carui-existenta-a-fost-negata-de-ministerul-culturii/
A incurcat-o! Nu cred ca i-a fost usor. Il vazusi?
Ar trebui sa intre frica in ei ca oamenii nu mai au rabdare.
Poate or fi fost pusi de cineva ?
Pt. Citi!
am apucat sa prind ceva, insa prea putin!
@cedric, si-au facut-o cu mana lor atunci cand au urlat inainte sa ajunga la guvernare impotriva “explotatorilor straini” care vor sa ne subjuge. Au crezut ca oamenii au uitat ce au macanit ei si au mers inainte cu proiectele partial ptr ca au primit bani grei ptr continuarea lor, partial ptr ca in ansamblu,sunt benefice ptr dezvoltarea tarii. Dar multimea care a fost incitata acum doi ani nu a primit memo-ul cu schimbarea de atitudine si a ramas fixate pe “vinderea tarii”. Normal ca se rascoala.
Am scris si eu dimineata, ca lui Ponta i-au explodat minciunile in fatza. Le-au bagat in cap oamenilor, inainte de alegeri, ca gazele de sist sunt o catastrofa, incat acum nu le mai pot scoate din cap.
Dar cred ca s-au cam speriat de intamplarea cu barbu, era u nPSDist la b1 care cerea ca ministrul de interne sa dea socoteala. M-am gandit si eu ca reactia fortelor de ordine a fost foarte tarzie.Pana au venit ei, barbu putea sa fie mort si ingropat!!
Asa este. Partea cea mai proasta este ca eu de pilda nu ma pot solidariza cu demonstrantii chiar daca ma bucur ca toata tarasenia ii explodeaza in fata lui Ponta. Partea proasta este ca nici dreapta, ma refer aici in special la MRU ptr ca PDL-ul e missing in action aici, nu poate sa fie de partea protestarilor. Cu alte cuvinte marja lui de manevra este foarte redusa.
posibil, s-a mai folosit metoda 🙁
a fost atacat de “legionari” asa a zis vanzatorul de neam. :))) ce spuneau uslasii anul trecut ( cel de la barlad ) ca MRU va avea nu stiu cui. ponta spunea ca regreta ca nu l a batut pe Boc ? ce au semanat aia culeg .cu dobanda la cursul zilei.
*soarta nu stiu cui ( aldo moro) .
Gazele de sist din Romania.
Le compar cu un castig la LOTO. Acum ceva vreme am citit un articol care spunea ca 80% din castigatorii marilor premii, peste un milion de euro, au ajuns saraci lipiti in cativa ani. De ce? Pentru ca nu au stiut ce sa faca cu banii: i-au risipit si/sau le-au fost luati de catre “prieteni/familie”. Nu au fost in satre nici sa-i puna intr-un fond din care sa consume moderat nici sa-i inmulteasca prin investitii inteligente.
Norvegia parca are acel fond suveran in care varsa beneficiile aduse din exploatarea petroliera. Romania, intre cele doua razboaie mondiale a devenit primul producator de petrol la nivel mondial si a investit masiv in educatie, importul si dezvoltarea de tehnologii cutting edge, cultura, dezvoltare economica si sociala.
Theophyle, ai dreptate daca esti impotriva exploatarii. Dar nu pentru ca exploatarea este indezirabila inducand costuri ecologice. Probabil acelasi lucru l-au adus mai demult si exploatarile petroliere.
Sunt impotriva expolatarii acum pentru ca Romania habar nu are ce sa faca cu norocul care a lovit-o. Daca exploatam acum, cu aceasta clasa politica, singurele avantaje pentru romani vor fi doar inca un set de vile si productia de la BMW si Mercedes pe cateva luni. Toate pentru grupul de politicieni care ne conduc acum sa doar pentru unii dintre ei (varianta Nastase).
Pentru exploatare atunci cand o sa avem legile economiei de piata functionale si redevente de peste 30%.
Se redau imaginile cu Barbu la b1
sa ne amintim ce fericiti erau uslinosii : http://www.evz.ro/detalii/stiri/sotul-unui-fost-ministru-din-guvernul-pdl-a-fost-batut-de-echipa-de-campanie-a-usl-1014804.html . sau cand pedelistul marcel hoara era sa fie linsat de ‘sindicalisti’ iar “jurnalistii” erau fericiti la latrinele tv. acum ii poarta de grija toti lui barbu 😀
Da, s-a ajuns la concluzia “exista riscul anarhiei”. Incepe sa semene cu 1990 🙁
Ma indoiesc ca se va ajunge acolo. Si ar fi un travesty ca un govern care merita sa cada, guvernul Ponta, sa cada prin proteste opuse in totalitate celor din 1990. “Nu ne vindem tara” nu ne duce nicaieri, ci doar de infunda mai tare.
Clemy, juri ca vorbeste cucuvaia 🙁
@clemycali
buna dimineata
eu incep sa cred,dupa ce am vazut aseara cateva minute cateva sute de demonstranti,ca “ecologia” asta cu cianuri&gaz de sist e efectul pentru care se demonstreaza;
cauza este ca au fost mintiti si realizeaza asta din ce in ce mai mult!
de ce spun asta?
la inceput era numai ” salvati rosia montana”
acum e deja 50% “salvati…” si 50% ” jos ponta”
dupa declaratia de azi ca el nu-si schimba parerea cu exploatarea gazelor de sist ,cred ca a mai turnat niste benzina pe foc;ponta a ajuns in ” faza finala a lui ceausescu”=nu cred ca mai are vreun contact cu realitatea-asta daca a avut vreodata
cred ca e vorba de gasca lui craciun – cei care au agresat masina ministrului. o fi vazut ca manifestantii ii dau cu flit , mergand sa ceara demisia guvernului si a primit “misiunea” sa faca o smecherie 😉
Pana la urma inclin sa merg pe ideea ca in spatele controverselor sunt tot interese romanesti!
http://www.replicaonline.ro/tender-se-instaleaza-confortabil-in-mangalia-dupa-contractul-cu-chevron-si-a-pus-om-si-la-dmhi-119946/
http://www.mangalia.tv/la-mangalia-a-sosit-primul-echipament-pentru-exploatarea-gazelor-de-sist-prin-fracturare-hidraulica/
Iar “unii” sunt cu acid!
http://www.energyreport.ro/index.php/2013-petrol-si-gaze/2013-stiri-petrol-si-gaze/2013-explorare-si-productie/1162-gazprom-continua-injectiile-cu-acid-la-jimbolia-dar-momentan-rusii-n-au-gasit-petrol-exploatabil-comercial-ci-doar-gaze-cu-concentratie-mare-de-co2
Bună seara.
O să încerc un răspuns la întrebarea de dimineață. Cred că expozia mămășigii nu e iminentă dar pare a fi sigură. Focul arde mocnit iar „istețimea” acțiunillor USL-iste până acum a tot agravat problema. Se pare că procesul va continua.
si cristoiu zice ca e o provocare 😀
Incepe sa se faca limina, a inceput sa planga la scatofagi – “Ministrul le-a spus protestatarilor ca se poarta ca niste neofascisti”
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15826968-protest-fata-proiectul-minier-rosia-montana-centrul-vechi-capitalei-ministrul-daniel-barbu-bruscat-manifestanti-iar-masina-fost-vandalizata.htm
mai lasati-l in pace pe cristoiu;omul ,place nu place,stie meserie;creaza subiecte de dicutie;
asta daca maine ploua si n-au ce discuta va spune ca la el a fost soare si d-aici,gata 60 min de ” tocshou”
mai bine il ascultati pe ponta 5 min la a3/l-am rpins cand spunea sa nu incerce zece mii sa-si impuna opinia;ca daca e pe numar el maine aduce o suta de mii;
si cand zicea el asta mi-am adus aminte ca unul,acu v’o 24 ani ,a incercat la fel : a vrut sa-i trimita pe unii de la craiova la timisoara/ a naibii istoria asta, intrat si ea in era vitezei/se repeta din ce in ce mai repede
da, la b1 se discuta ca a fost o provocare. Ponta a declarat deja, ca Basescu e de vina!
sanse mari sa fie provocare : l-am vazut pe craciun in imagini iar asta la ulltimile manifestatii ( cand s a mers la guvern si s a cerut demisia lui ponta ) fusese izolat , semn ca uslasii nu s au infiltrat bine .
De asta a fost Barbu asa de curajos sa coboare sa vorbeasca cu protestatarii :stia ca sunt aranjati sa nu-i faca nimic.
Inca un “om nacajit” EXclusiv pe jurnalisti!Ashe soft! 🙂
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15827392-sebastian-ghita-jurnalistii-trebui-inceteze-instige-impotriva-legii-romania-trebuie-asigure-independenta-energetica.htm
si totusi se poate! articol demn de presa scrisa!articol scris de cezar padurariu si ionut balaban/felicitari
http://adevarul.ro/locale/vaslui/cine-papusarii-care-i-manevreaza-rasculatii-pungesti-preot-jurnalist-primar-sef-judet-ecologist-deputat-1_5260157fc7b855ff564beb56/index.html#
si apropo de ” ecologistii” aia “ot vaslui”:
judetul vaslui este unul din judetele cu cea mai mare concentratie de nitriti in panza freatica din tara; si daca e romania,sigur e ” fruntas” la capitolul asta in EU
de asta nu au nimic a spune?
nitriti , nitrati, acid, apa cu sare “Angela” (RMCG varianta imbunatatita de sparlamentari”rezolvăm problema celorlalte elemente chimice” http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15826752-comisia-rosia-montana-pentru-exploatarea-altor-elemente-decat-aur-argint-necesara-noua-licenta.htm pas! ,
dar la “endependenta” energetica se exploreaza inca ) merge mai departe!La fel de transparent ca si pana acum! 🙁
PS: Geologul specialist in mineralogie Emil Constaninescu tace CHITIC! O opinie, ceva?
buna dimineata,
postare noua – Revista Presei – 18 octombrie / Barbu culturalu’ şi arta dialogului la români