Serată italiană cu Cicero, Pavarotti şi Celentano
05/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Ziarul de Duminica |
Ceva de servit
Omletă Frittata
Ingrediente
- 8 bucata ouă
- 100 g brânză dulce
- miezul de la o baghetă
- 100 ml lapte dulce
- 100 g caşcaval
- 100 g mazăre sau bobe de porumb fiert
- 200 g şuncă presată
- Sare dupa gust
- 30 g unt
- 1 lingurita ulei de masline
- 3-5 foi ceapă verde
Preparare
- Se bat ouăle, într-un bol. Se adaugă un praf de sare şi se bat în continuare aproximativ cinci minute.
- Mazărea se spală în două trei ape şi se pune apoi la scurs, într-o strecurătoare. Pâinea se pune să se înmoaie în laptele călduţ şi, după ce s-a înmuiat, se amestecă cu ouăle bătute, cu brânza dulce, cu mazărea, cu şunca presată şi caşcavalul tăiat felii potrivite. Se condimentează cu sare, în funcţie de preferinţe.
- Compoziţia se amestecă bine cu o spatulă specială şi apoi se toarnă în untul şi uleiul încins. Se lasă 6-7 minute pe o parte şi se întoarce pe cealaltă parte.
- După ce s-a rumenit pe ambele părţi, se scoate cu atenţie pe o tavă şi se lasă câteva minute să se răcească. Se taie cubuleţe sau ce formă doriţi şi se ornează cu frunzuliţe de cimbru proaspăt.
Biscotti cu fructe confiate şi migdale
Ingrediente
- 250 g făină
- 200 g zahăr
- 2 linguri praf de copt
- 1 lingurita anason măcinat
- 50 g unt
- 2 ouă
- 15 ml lapte
- 3 ml esenţă de vanilie
- 100 g migdale tăiate
- 170 g cireşe confiate tăiate în două (merg si fructe de padure)
Preparare
- Într-un bol adânc amestecă făina, zahărul, praful de copt şi pune praful de sare. Pe parcurs, adaugă untul puţin câte puţin astfel încât amestecul începe să se fărâmiţeze – acesta nu trebuie să fie omogen.
- Pentru compoziţie ai nevoie de un alt bol, în care să baţi ouăle, după care se amestecă cu laptele şi se toarnă esenţa de vanilie.
- Compoziţia se toarnă apoi peste făină şi ingredientele uscate, amestecându-se până la omogenizarea completă.
- Pune migdalele şi ciresele confiate.
- Aluatul obţinut se împarte în două părţi şi le dai formă de cilindru. Dacă alutul este lipicios, îţi poţi înmuia mâinile cu ulei sau cu apă ca să îl poţi modela mai uşor.
- Se aşază apoi pe o foaie de copt pe spatele unei tăvi de prăjiuri.
- Se lasă la cuptorul preîncălzit la 180 grade celsius timp de aproape 35 de minute, până când aluatul devine auriu şi tare.
Se lasă la răcit 20 de minute şi se taie pe diagonală, ca pe pâine.
Timp de preparare: 1oră şi 30 de minute
Cicero
Moto: “Meminerimus autem etiam adversus infimos iustitiam esse servandam” (I, 41) Trebuie sa ne amintim ca justitia trebuie observata [simtita] si de cel mai umil om.
Am publicat acum cateva luni un articol care descria un eseu fundamental numit “De officis” (despre datorie). Eseul scris in ultimul an al vietii lui Cicero este o concluzie lasata cu “limba de moarte”, un fel de mostenire istorica a marelui orator, scriitor si politician roman. Cicero a fost un stoic, deci in mare parte eseul se ocupa cu cele doua repere principale ale filozofiei stoice: onoarea si avantajele unui comportament pragmatic. La fel ca Zenon din Citium (Kition), Cicero crede ca intre cele doua nu poate fi gasit un antagonism – poti fi pragmatic si sa ramai onorabil, deoarece morala este derivată din legile naturii. Acceptarea acestei evidente compensează durerea si nefericirea, împacă binele cu răul, viata cu moartea. Un eseu fundamental o ancora sa ne legati de mal cand valurile puternice vor din adancuri.
Epilog: “non nobis solum nati sumus ortusque nostri partem patria vindicat, partem amici” Nu suntem nascuti pentru noi insine, ci pentru tara natala si prietenii nostri care sunt o parte din noi [si noi o parte din ei]. (I, 22)
Pavarotti si Celentano
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=TOfC9LfR3PI&feature=related]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ckWLcTrKzaw&feature=related]
Retete italiene (incercate si valabile) pe Unica.Ro
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut voios ca eu maninc fasole cu carne .
Nu e ceva tipic italian dar singele apa nu se face . 🙂
PS.
Cintaretii astia italieni nu mai sint la moda . Iar primul a ramas doar ca o mare , extraordinara amintire .
salut Stef,
nici eu nu sunt la moda! Calitatea ramane pentru totdeauna. Eu postez ce-mi place si incerc sa va fac si voua pe plac 🙂
O combinatie reusita!
O seara frumoasa alaturi de cei dragi.
buna seara;
cam greu de digerat-la propriu-frittata aia!
mai degraba un peste cu ierburi in el ,in crusta de sare si cu un chardonnay langa;personal prefer salaul -de la mama lui=delta-in locul doradei-asta aici;
daca as fi acum in italia un sanpietro cu legume..HMMM!
Adriano in urma cu un an in concert la Florenta si invitat Giani Morandi.
http://www.youtube.com/watch?v=hYhf5_fX1AY
Multumesc mult pentru acest”regal”