Hermetica: Medicina Antică
22/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Esoterica, Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Hermes Trismegistos. Trismegistos s-a “nascut” in secolul al doilea i.Hr., desi primele documente din asa numitul Corpus Hermetic (Corpus Hermeticum) sunt datate pe la inceputul secolului al II-lea d.Hr. Cine este acest personaj? (care pe mine personal ma amuza enorm). Trismegistos este o sincrezie elenistica din perioada in care Egiptul a fost guvernat de dinastia Ptolomeica. Acea perioada infloritoare, in care era clar ca zilele politeismului erau numarate, o populatia orientala, pagana si elenizata avea nevoie de un simbol monoteist intr-un fel acceptabil si asemanator cu Mesia Crestinilor. Religiile misterioase, (misterice) cu Simon Magul, Apollonius din Tyana, Isis (Romana) sau Mitra aveau mare succes in aceasta lume cu o istorie pe terminate si in asteptarea uneia noi. Combinatia intre zeul egiptean Jehuti (Djehuti), care a ajuns in limba grecilor mai intai Techu, dupa aceia Totu si in sfarsit in varianta finala Tot (Thot) si “şmecherul” combinator-mesager al zeilor din mitologia greaca, nimeni altul decat Hermes. Ganditi-va la ideea de a combina pe “zeul intelectului” Thot, cu combinatorul “afacerist” Hermes, interesant nu?
Asa numitul Corpus Hermetic (Hermeticum) este de fapt o colectie literara formata in perioada renasterii, bazata pe o serie de scrieri de origine elenistica, care pretindeau preluarea unor traditii antice de origine egipteana. Cel mai vechi document existent, care poate fi asociat cu traditia Hermetica, este un papirus, care a fost datat la sfarsitul secolului al II-lea d.Hr., cunoscut sub numele (nomenculatura) Papyrus Vindebonensis Graeca 29456. Toate aceste ramasite dispersate si atribuite lui Hermes-Thot, erou sincretic numit si Hermes (Mercurius) Trismegistus, formeaza acest corpus literar. Cateva texte au o valoare literara, altele filozofica si in sfarsit o mica parte pot fi considerate de natura teologica. Majoritatea textelor sunt atat de interpretative incat pot fi aplicate oricarei religii care exista sau a existat vreodata. Idea renascentista ca ar exista o traditie primordiala, numita de Marsilio Ficino ‘Prisca Theologia’, o doctrina religioasa singulara, care contine adevarurile supreme, relevate la inceputurile lumii si uitate in timp, a produs un curent intelectual revolutionar, care a adoptat orice document vechi gasit sau redescoperit catalogat sub nume diferite, atribuit unor semi-zei eroici, inclusiv Hermes (Mercurius) Trismegistus. Mai multe despre Hermes Trismegistos si despre Corpusul Hermetic puteti citi aici.
Medicina Hermetica
Papirusul Edwin Smith – dateaza din secolul al XVI-lea i.Hr, format din 17 pagini – 377 de linii si pe verso sunt inscrise inca 5 pagini – 92 de linii. Majoritatea tratamentelor sunt legate de diverse accidentari violente, in diferite parti ale corpului (cap, maxilare, gat, coloana vertebrala, maini si picioare). Sunt tratate metodele de diagnosticare si metodele de tratament. Doua lucruri interesante, primul cunoasterea posibilitatii existentei unor hemoragii interne (clar ca stiau si faceau autopsii) si al doilea lucru interesant – este aproape lipsit de magie si invocatii magice. Astazi este expus la academia de medicina din NY-SUA.
Papirusul Ebers – scris si el in Hieratic cumparat de Dr. Ebers de la Edwin Smith, tradus de cateva ori (nu prea bine), ultima data tradus de Dr. Ebbell in 1937. Papirusul contine 110 pagini si este datat in 1534 i.Hr. pe timpul faraonului Amenhotep I-ul. Acest papirus este mai putin clar decat primul, probabil este o compilatie din mai multe surse, scris intr-o ordine care nu putea fi cea originala. In acest papirus sunt amintite si “tratate” boli ale pielii, stomacului, astma. Plin de magie si incantatii. Interesant avem si un tratament impotiva mortii: o combinatie intre un recipient de bere si o ceapa cruda. Probabil mirosul l-ar fi gonit si pe ingerul mortii.
Papirusul Kahun (The Kahun Papyrus), numit si papirusul ginecologic (din cauza continutului), inregistrat in nomenclatorul academic ca UC 32057, a fost descoperit in anul 1889 de renumitul arheolog britanic Flinders Petrie, in localitatea egipteana Kahun, in regiunea Fayum intr-un sit arheologic care a fost probabil un sat de muncitori care lucrau la constructia piramidei lui Senusret al II-lea (1897-1878 i.Hr. dinastia a XII-a). Descoperirea lui Petrie (1889) si descifrarea lui de catre F. Ll. Griffith in 1893 au produs mare valva la timpurile respectiv. Papirusul a fost datat cam la 1825 i.Hr. si trateaza diferite boli ginecologice (feminine) dar are si cateva trimiteri stomatologice in special la tratamentele gingivale (paradentoza). Plin de rugaciuni si incantatii, papirusul este intr-o stare de conservare foarte proasta si este pastrat la University College London. Papirusul este scris bineinteles in hieratica.
Papirusul Hearst (Hearst Medical Papyrus), descoperit in 1901 poarta numele mamei marelui mogul de presa american, William Randolph Hearst. Papirusul a fost dat expeditiei din care facea prte si Dna. Hearst de un taran egipten in schimbul catorva kilograme de ingrasaminte agricole. Papirusul a fost datat pe la 1450 i.Hr in timpul faraonului Tuthmose al III-lea (dinstia a XVIII-a). Papirusul contine 260 de paragrafe (versete) impartite in 18 coloane. Este scris si el in hieratica. Papirusul a fost gasit si pastrat intr-o stare excelenta, si daca nu ma insel este pastrat la University of California (Bancroft Library-Berkeley).Papirusul trateaza probleme urinare (urologice), sanguine, dar si unele probleme cu parul (chelia). Papirusul contine cateva lucruri foarte interesante: (1) mentioneaza tratamente veterinare in legatura cu porcii si… hipopotami; (2) exista o similitudine de tratamente (retete) intre acest papirus si papirusul Papirusul Ebers, ambele folosindu-se de canabis (popular, marihuana) pentru cateva tratamente – vezi mai jos comparatia. Din cauza conditiei excelente si unele similitudini cu Ebers, au fost facute tot felul acuze privind autenticitatea. Prosti absolute. Nimeni nu poate sa falsifice un papirus vechi de 3500 de ani in zilele noastre. Papirul contine si cateva incantatii pe care pacientul trebuie sa le recite inaintea, in timpul si la sfarsitul tratamentului. Una din ele este extrem de hazlie si contine o rugaciune in care zeii sunt rugati sa-i acorde “har” vraciului care-i trateaza, cred ca aceasta incantatie ar merge bine si la cativa medici de familie in Romania contemporana.
Scrisul Heratic
Pana recent a persistat idea ca Heroglifele egiptene au fost impreuna cu cuneiformele Sumeriene primele sisteme de scris in istorie. Ultimele descoperiri si interpretari paleografice iau in considerare ca Hieratica a fost antecedenta scrisului hieroglific, sau cel putin paralela cu acesta. Denumirea limbii- Heratica apartine lui (Sf.) Clement din Alexandria in secolul al II-a d.Hr. care a numit-o grammata hieratika, adica “scriere preoţeasca.” Limba Heratica a inceput sa fie folosita in perioada proto-dinastica, fiind functionala paralel cu cea heroglifica. [1] Prin anul 650-630 i.Hr. limba a incetat sa fie folosita, fiind inlocuita cu scrisul Demotic pentru subiectele administrative, ramanand totusi functionala in textele religioase pana pe la inceputurile secolului 3 d.Hr.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Cand eram mic am citit o povestire in care o fata de vreo 10 ani, aflata la tara, la bunici, pe care o durea capul, mai intai a trecut pe la o vecina care a vrut sa-i dea niste leacuri sau sa-i faca niste descantece, dar pe fata a pufnit-o rasul, a lasat-o suparata pe vecina si s-a dus la o farmacie ceva de unde si-a luat pastile, cu care si-a rezolvat problema. Aveam eu vreo 6-7 ani, dar tot am zis (cu cuvintele mele de atunci) ca-i de propaganda.