Opera de sâmbătă: Mozart – Cosi fan tutte
21/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Ziarul de Duminica |
Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la 27 ianuarie 1756 la Salzburg, pe atunci capitala unui principat care făcea parte din Imperiul Roman-German (după 1804 devenit Imperiul Austriac). Tatăl lui, Leopold Mozart, era un talentat violonist în orchestra de la curtea prinţului arhiepiscop din Salzburg. La nastere, Mozart a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Mai târziu, în Italia, şi-a luat numele de “Amadeus”, traducerea latină a lui “Theophilus”.
La vârsta de 5 ani, înainte de a şti să scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său. În ianuarie 1762, Leopold Mozart obţine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei săptămâni, pentru “a arăta lumii acest miracol”. Acest turneu va dura 9 ani! Prima apariţie are loc la München, unde Wolfgang execută muzică la clavecin în faţa prinţului elector de Bavaria, după care familia Mozart pleacă la Viena, tânărul Wolfgang concertând în faţa familiei imperiale. Urmează un lung turneu european: Augsburg, Aachen, Bruxelles, Paris şi Versailles. Rămâne un an la Londra, apoi se întoarce în Austria, trecând prin Franţa, Elveţia şi Bavaria. Între decembrie 1769 şi martie 1771 întreprinde un lung turneu în Italia: Verona, Milano, Florenţa, Roma şi Napoli au fost principalele staţiuni de concerte. Peste tot publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce, între timp devenit adolescent. Biografia complete o puteti citi AICI.
Cosi fan tutte
Così fan tutte este o operă în două acte a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte. Premiera absolută a operei a avut loc la Viena, la “Burgtheater“, la data de 26 ianuarie 1787, sub conducerea muzicală a compozitorului.
Ultima opera comica a lui Mozart, Cosi fan Tutte, se remarca prin felul in care prezinta schimbarile si rasturnarile de situatie ale iubirii, chiar daca la inceput a fost criticata pentru ca prezenta femei necredincioase. Mai mult, unele dintre primele reprezentatii au fost insotite de scuze din partea actorilor pentru subiectul frivol. Povestea incepe intr-o cafenea din Neapole, unde doi tineri, Ferrando si Guglielmo, se cearta cu mai batranul si scepticul Don Alfonso, spunandu-i ca logodnicele lor, surorile Fiordiligi si Dorabella, nu ii vor trada niciodata. Cu ajutorul Despinei, camerista celor doua, barbatii pun la cale un plan pentru a testa credinta femeilor. Deghizati in soldati, fiecare o abordeaza pe iubirea celuilalt, reusind in final sa le cucereasca, in pofida impotrivirii initiale a celor doua. Pe masura ce intre nou formatele cupluri incep sa apara sentimente mult mai puternice, logodnicii regreta ca s-a ajuns pana acolo si intregul plan este prezentat fetelor. In final cei patru se reunesc, chiar daca nu se stie cine va ramane cu cine, un mister la care se pot gasi mai multe raspunsuri.
[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=8OUrafVroho]
[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=gMY3Ou9L5xE]
Bibliografie, note si citate:
Ioana Ștefănescu, O istorie a muzicii universale, Vol. IV, București, 2002
ArtLine – Così fan tutte
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]