MRU la DiGi24: despre memorie politică
21/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Politic, Opinii, Ziarul de Duminica |
MRU despre tortionari si arhive istorice.
Mihai Răzvan Ungureanu a declarat în emisiunea „Imparțial” de la Digi24 că nu putem ascunde la infinit faptul că în represiunea anticomunistă s-a dezlănțuit o întreagă mașinărie și că au fost sute de mii de oameni care au participat la această crimă în masă. În același timp cei care au fost amnistiați în anii 1964-1965 au reprezentat doar a suta parte a celor care intraseră în închisorile comuniste.
Fostul premier și șef al SIE spune că la 25 de ani de la momentul 1989, dezvăluirea crimelor comunismului nu mai are un rol vindicativ, ci de restaurare a memoriei, după ce ani de zile a existat „o complicitate subterană între instituții ale statului și cetățeni ai statului”. Instituții precum Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Apărării Naționale nu și-au pus la dispoziție în integralitate arhivele istorice care vorbesc despre acest episod din istoria României, spre deosebire de SRI și SIE, susține Mihai Răzvan Ungureanu.
„Nu consider că judecători sau procurori activi în perioada anilor 50-60 nu trebuie să își asume o responsabilitate personală chiar pentru ce s-a întâmplat atunci (…) Cei care i-au condamnat nu sunt mai puțin vinovați decât cei care au decis ridicarea acestor lagăre. (…) Fac un apel către cunoașterea istoriei”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu, în opinia căruia există o responsabilitate, și nu numai din partea statului. „Nu am avut răbdarea și tăria de caracter de a spune aceste lucruri”.
În ceea ce privește pedepsirea foștilor torționari, legea este cea care trebuie să se pronunțe.
„Mi se pare însă lipsit de sens moral să nu acordăm victimelor ceea ce merită”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu, menționând că multe dintre victime au ieșit din închisori cu o calificare diferită față de cea cu care au intrat. „Au intrat ingineri și au ieșit muncitori necalificați. Când li se calculează pensia, nu se ține cont de faptul că prin închisoare nu li s-a mai acordat dreptul la care aveau acces. (…) În acest fel (prin reparația față de victime – n.r.) statul de dovedește puternic”, a subliniat fostul premier.
Întrebat dacă are în vedere inițierea unui proiect de lege în acest sens, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns că nu este singurul care se interesează de acest aspect, după cum nu este singurul care se interesează despre modul în care arhivele istorice pot fi aduse la un loc. SURSA
***
MRU despre memoria premierului Ponta si interesele straine
Mihai Răzvan Ungureanu a spus în aceasi emisiune [Imparțial] că nu exclude varianta lansată de Victor Ponta cum că ar exista interese economice străine în spatele protestelor față de proiectul Roșia Montană. Însă, Mihai Răzvan Ungureanu i-a adresat o întrebare premierului și anume să spună care erau interesele Uniunii Social-Liberale în timp ce sprijinea demonstrațiile împotriva exploatării gazelor de șist de la Bârlad, de anul trecut.
„Poate ar fi bine ca domnul prim-ministru să-și aducă aminte cam ce interese servea USL-ul în momentul în care organiza la Bârlad demonstrații împotriva exploatării gazelor de șist. Și poate pe seama acestui exemplu, vorbim de acum un an și jumătate, să ne spună astăzi domnia sa cum vede aceste manifestații, pe care atunci le sprijinea. Sunt manifestațiile în care premierul României, atunci eram eu, era amenințat cu moartea de un distins reprezentant al PSD-ului, distins spun în ghilimele, analfabet de altfel, aruncat în Parlamentul României prin hazard politic. Era deputat și promitea soarta lui Aldo Moro (Adrian Solomon, deputat de Vaslui – n.r.). Nu trecem cu vederea peste lucrurile acestea”
„În clipa în care organizezi o asemenea manifestație, profitând de bunăvoința și multe ori de inocența oamenilor, lupți împotriva interesului național. Să ne spună domn prim-ministru astăzi ce au fost manifestațiile de la Bârlad, pentru că astăzi are informație. Și această situație, cum este cazul Roșiei Montane, și cum va fi cazul exploatării gazelor de șist, îl obligă la transparență, nu la ipocrizie. La sinceritate absolută inclusiv asupra gesturilor sale trecute”
Mihai Răzvan Ungureanu a mai spus că se întâmplă cu România este parte a unui joc politic mai mare, „în care se amestecă strategii”.
„Faptul că România încearcă să-și croiască o statură dreaptă și pe cât posibil independentă în raport cu vecinii mari, sau cu interesele mari ale lumii deranjează. Suntem singurul stat din estul și centru Europei care nu depinde de gaz importat decât într-o proporție de cel mult o treime pe sezon rece pe an. Bulgaria, Ungaria au 99% dependență, Austria are 95%. Cazul pe care ar trebui să-l luăm în atenția noastră e Polonia, care încearcă să se desprindă din șantajul energetic și care s-a generalizat în lume” SURSA
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna dimineata ! mai greseste si MRU . un ex : nu plagiatorul sau usl a organizat manifestatia de la Barlad . plagiatorul si tovarasii din usl au facut un lucru mizerabil ( am pus ieri la 16 35 un link cu un filmulet care prezinta exact duplicitatea usl si a lui ponta ) – au profitat de temerile unor cetateni ( e dreptul lor sa aiba temeri sa protesteze pentru orice le vine prin cap ! ) si cand i au vazut organizati , pur si simplu cu maxima ipocrizie s-au pus in fruntea acelor oameni. le au promis , au jurat si pe biblie unii ca vor fi impotriva exploatarilor gazelor de sist , a cianurilor etc . aici e vorba de caracterul mizerabil al usl si al lui ponta ( nu discut daca e bine sau nu sa exploatezi resursele respective) iar oamenii si au dat seama ce paduche duplicitar au votat iar acum pur si simplu ii cer demisia. nu-i judec pe oamenii respectivi ( poate au dreptate poate nu ) deoarece si eu – si altii – suntem in aceasi situatie : am votat paduchii din pdl si acum observam ca nu vor macar sa semneze o motiune de cenzura.