Civismul zurbagiu al unei societăţi superficiale
14/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Ziarul de Duminica |
Doua cuvinte care caracterizeaza profund doua trăsături de comportament al romanului mioritic. Superficial, un cuvant care provine de la “strămosii” nostri latini, superficialis, cuvant introdus pe la inceputul secolului al XX-lea impreuna cu multe neologisme frantuzesti, inseamna “facut in graba / pripa”, sumar. Zurbagiu, este un cuvant care l-am mostenit de la ocupantii otomani, care inseamna gălăgie, scandal, revolta, manifestare violenta, folosit ca subiectiv, zurbalâc, poate insemna si rascoala.
Tot timpul acuzam autoritatile pentru superficialitatea de care dau dovada, avem dreptate, dar continuam sa toleram superficialitatea. Acuzam clasa politica de toate relele, avem dreptate, dar ii votam de fiecare data. In Romania guvernele au fost intodeauna superficiale si opozitia a fost intodeauna zurbagie, asta este comportamentul obisnuit. Am instituit o democratie “superficiala si zurbagie.”
La modul particular, adoptand asa-zisul comportament latin, suntem pusi pe galceava chiar cand stim ca nu avem dreptate. Ne plangem ca viata este scumpa, dar nu facem nimic pentru a ieftini-o. O singura luna cu carnea sau lactatele in marile magazine putrezind, si preturile vor scadea. Au facut-o popoare mult mai bogate decat noi. Am mai trait noi multi ani in foamete involuntara, o putem face si voluntari pentru a dobandi o experienta civica. Ne plangem de dobanzi si greutatile de a plati credite, ne-am gandit cand le-am luat, sau ne gandim astazi cand luam in continuare? Aveam nevoie atunci si avem nevoie astazi? Ne putem gandi rational cata nevoie am avut si cata avem astazi? Probabil ca nu! Superficiali si zurbagii? Probabil DA!
Pentru a intelege problema trebuie sa petreci cativa ani prin locurile mai racoroase, printre popoare care traiesc in locuri unde soarele inca nu i-a batut in cap. Acolo vei intelege ca superficialitatea nu este platita sau este platita…superficial, si galceava nu este acceptata ca fel de a discuta sau exprima opinii.
O colectivitate are forta de a impune unui partid politic, cadrele de conducere si liderii eficienti. Colectivitatea nu o reprezinta “organizatiile locale” ale partidului, care de fapt sunt in marea lor majoritate o tagma de profitori, care vand voturile voastre mai departe, parghiile ascunse ale aparatului de partid, dominat de greii si bogatii lui. Ne complacem sa vedem situatia cu superficialitate si sa ne rezolvam problemele cu zurbalâc.
Ne miram de aiurelile justitiei noastre, ganditi-va cine sunt “sefii” acestei justitii. In majoritatea lor au ajuns la apogeul profesional pe timpul lui Ceasca. Acum ei trebuie sa profeseze pentru noi drepturile omului si ale constitutiei Romaniei, care? Cea votata de Marea Adunare Nationala? Sau cea facuta de cel “sarac si cinstit” pentru perpetuarea puterii din mainile activistilor comunisti? Sau cea perversa programata de guvernul reactiunii si restaurarii comuniste?
Fiecare zi ce trece complica si mai mult lucrurile. Fiecare masura superficiala a autoritatilor sporeste zurbalacul din noi, pana la urma vom ajunge la situatia in care noi nici nu vom sti cum am ajuns si de unde am plecat. Intre timp “clasa politica” va fi si mai bogata si noi si mai saraci.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
http://www.ziare.com/rosia-montana/gold-corporation/invitatii-ziare-com-raul-muresan-patru-motive-pentru-demiterea-ministrilor-plumb-si-vosganian-1256816
Salutare !
Zurbagiu,
chiulangiu,
barbugiu,
mahalagiu,
declamagiu,
palavragiu,
chilipirgiu,
pilangiu.
Si cam diliu.
Nu va spui cine, persoana-nsemnata.
Sunt convins ca l-ati ghicit. 😆
Salut timi,
caracterizare cuprinzatoare cu multi pretendenti la all-inclusive!
buna ziua
uitat
gargaragiu
salut,
le doresc cu pioneze!
pentru toti sustinatorii proiectului rosia montana
sunt in stare sa arate un contract similar/ cel din suedia sau noua zeelanda?
fara datele financare,numai textul
sunt convins ca daca ar vedea unl din conractele alea si-ar inghiti limba si n-ar mai spune nimic
Buna seara
Eu nu am sustinut niciodata contractul respectiv, cu Gabriel Resources neaparat, am sustinut ca resursa naturala trebuie exploatata, cu tehnologia existenta, adica flotatie, care implica reactivii respectivi, cu cianuri.
Nici protestul din strada nu a fost pe continutul contractulu, a fost pe “lacurile de cianuri”, vestigii romane, munti si paduri etc.
Nu pot sa ma pronunt pe contract, pentru ca nu am idee cat este acel 6%, de exemplu.
Despre asta am scris acelasi lucru acum doi sau trei ani, am avut aceeasi pozitie care nu se va schimba. Apropo, eu consider ca este destul de “de dreapta”.
Ce mare grozavie este asta, ca sa-mi inghit limba?
Pe mana individului asta sunt banii europeni:
http://www.cancan.ro/actualitate/ministrul-casanova-in-amor-cu-o-blonda-de-obor-uite-ce-mamica-sexy-i-a-furat-inima-saptamana-asta-lui-teodorovici.html
Nici nu e de mirare ca Romania sta atat de prost la absortia fondurilor europene cand ministrul umbla numai dupa fuste. Oare Banicioiu ce o mai face ca si el avea preocupari dastea si nu s-a mai auzit nimic de el.
buna seara ! 😀
buna 🙂
cel putin daca aducea banii, faceam cheta si pentru mamica care-l face fericit pe respectivul ministru 😆
😛 ce guvern si ce premier vezi daca …ponta e ” pa ! ” ?
@gino 6 36
buna seara
in nici un caz ,va rog,nu va “inghititi limba”/ am vrut doar sa intreb retoric
cred ca sunt realist/ sunt pentru exploatarea fractionata a gazelor de sist
in ce priveste rosia montana nu pot fi de acord cu aburerile prezentate drept contract
la fel
nu pot intelege de ce guvernul nu a constituit o companie listata la bursa care sa atraga cele 1,8 mld usd despre care spune ca sunt necesare pentru exploatare
ceea ce se prezinta drept contract ,e o chestie “in sens unic”=cumparatorul-rmgc-are toate drepturile ar vanzatorul nimic,doar niste promsiuni si alea foarte vagi;
sincer pana anul trecut in ianuarie eram pro;dupa aceea am inceput sa intreb in stanga si in dreapta si am obtinut niste raspunsuri foarte vagi;asta m-a facut sa devin rezervat;dupa ce ponta “l-a semnat” in guvern si l-a trims la parlament mi-am zis ca “pute”;dupa ce s-a publicat m-am convins
Bună seara.
Sunt curios ce va fi în această duminică cu protestul împotriva RMGC și ce ar putea dezvălui o analiză a evoluției în timp a numărului de protestatari (cred că PSD a făcut presiuni pe toate canalele posibile pentru a stinge mișcarea de stradă).
protestantii antiGold de la Campeni au fost amendati de primarul liberal care probabil i-ar fi vrut la Rosia, in varianta “pro”
Buna Dimineata 🙂
Ziarul de Duminică – 15 septembrie 2013