Alegerile din Germania (1) – Date, sondaje şi procedură
02/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica |
Electoratul german numără 61,8 milioane de persoane, din care aproximativ trei milioane vor vota pentru prima oară. Toate cifrele legate de alegeri si prelucrarile de date sunt facute Oficiul Federal de Statitiscă. Preşedintele acestei institutii este şi organizatorul alegerilor federale.
Sistemul electoral german este unul mixt-proportional, sistem care favorizeaza coalitiile, avand in vedere ca fiecare votant detine doua voturi: un vot se atribuie candidatului din colegiu si unul se atribuie partidului de pe listă. Buletinul de vot este valabil numai daca votantul semneaza ambele voturi.
La ora actuala, Bundestagul (Parlamentul Federal) este format din reprezentanţii a 6 partide – creştin-democraţii şi creştin-socialii (CDU şi CSU), social-democraţii (SPD), liberal-democraţii (FDP), ecologiştii (die Grünen) şi Partidul Stângii (Die Linke). Leguitorii Germaniei Federale de dupa dezastru celui de al II Razboi Mondial au dorit sa creeze o structura parlamentara solida pentru a nu se intoarcea la situatia anilor ’20. Alegerile trebuiau să stabilească o structură clară a legislativului pentru următorii patru ani şi să asigure o guvernare pe cât posibil stabilă. Acced in Bundestag numai partide care au obtinut mai mult de 5 procente din optiunile electoratului german.
Alegătorul german primeşte două buletine de vot. Cu primul buletin de vot decide asupra reprezentantului unui partid pe care îl preferă în cursa pentru parlament. Este aşadar un vot pentru o persoană concretă, pe limba noastra “uninominal. Fiecare circumscripţie electorala are numai un singur câştigător: cel care a acumulat cele mai multe voturi.
Cel de-al doilea buletin de vot, alegatorul decide partidul pe care il prefera. Prin acest vot, alegătorul german decide componenţa politică a parlamentului. Acest mod introduce de fapt ceea ce numim noi “votul pe listă”. Compozitia listei fiind in responsabilitatea partidelor concurente care doresc votul popular.
Conform rezultatelor obţinute la finalul numărării celor două buletine de vot se decide cine a castigat alegerile. Majoritatea aleşilor vor forma ulterior guvernul federal. Deoarece partidele nu ajung niciodata la o majoritate absoluta, Gemania Federala este condusa de o coalitie format deobicei de partidul care a obtinut majoritatea voturilor.
Ultimul sondaj de opinie prezentat de portalul wahlometer.com indica urmatorul tablou electoral: Uniunea Crestin-democrata/Uniunea Crestin-sociala 35,8% (2009: 33,8% + 6,5%) / Partidul Social-democrat German 22,8% (2009: 23,0% – 1,1%) / Miscarea Ecologista 11,5% (2009: 10,7% + 0,01%) /Alternativa pentru Germania 10,9% (2009: 0,00% + 8%) / Noua Stanga 6,5% (2009: 11,9% – 4,7%) /Partidul Liberal din Germania 4,4% (2009: 14,6% – 10,1%) /Partidul Piratilor 3,8% (2009: 2,0% + 2%) /Alte formatiuni politice 4,3% (2009: 2,5% + 0,8%).
In toate sondajele, FDP este cotat între 4,2 % si 4,4 %, aparitia unei noi coalitii conservatoare eurosceptice, AfD (“Alternativa pentru Germania”) ii pune in primejdie serioasa pe liberalii germani care nu au reusit sa performeze in coalitia actuala.
AfD (“Alternativa pentru Germania”), coalitie conservatoare, intentioneaza sa primeasca multe din voturile electoratului german prin faptul ca nu intentionează sa depună liste de candidati în cele 299 de colegii, ci numai candidati pe cele 16 liste, incercand sa primeasca voturile de partid insotite de uninominalii plasati de CDU (partidul Crestin-Democrat al dnei Merkel). Interesant de mentionat ca “Alternativa pentru Germania” poate creea probleme si partdidelor de stanga, militand impotriva banilor alocati de Germania tarilor cu probleme din UE si prezentand situatia ca defavorizanta cetatenilor mai saraci ai Germaniei.
Imi mentin prognoza ca Angela Merkel are sanse bune sa redevina Cancelar al Germaniei Federale, cu cine poate guverna insa depinde foarte mult de scorul obtinut de AfD. Mizez insa pe o coalitie cu socialistii (SPD), asemanatoare cu cea de dinainte de 2009.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua!
Greu de crezut ca ar putea pierde Merkel … din fericire pentru noi :))
salut miki,
sigur ca nu pierde. Totusi o coalitie cu SPD nu pre imi surade, desi SPD-ul il iubeste pe Ponta si gashca lui exact cat Merkel il iubeste pe Crizel Antenescu!