Situaţia militară din Siria – August 2013
28/08/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International |
Nota: Informatiile din articol sunt culese din surse publice (open sources) pe care le-am selectat cu atentie, bazandu-ma pe experiente anterioare. La sfarsitul articolului va invit sa cititi modul in care selectez aceste surse, care bineinteles nu este intotdeauna perfect.
Cine impotriva cui in Siria
Razboiul civil din Siria a adus la suprafata multe probleme etnice si religioase care au fost impinse sub “covorul dictatorial” al familiei al-Assad (tatal si fiul). Siria a fost in perioada interbelica a fost protectorat francez. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind ocupata de Franta de la Vichy, a fost un ghimpe in spatele englezilor care dominau regiunea. In 1946 si-a castigat independenta, devenind republica parlamentara. De facto, Siria nu a fost niciodata o democratie. Dupa cateva zeci de lovituri militare, a fost instaurata in anul 1971 o dictatura sub conducerea lui Hafez al-Assad (tatal lui Bashar), fost colonel in aviatia militara siriana, scolit la Moscova si un profund partizan al politicii Kremlinului in Orientul Mijlociu. Starea de urgenta instaurata de Hafez al-Assad in 1971 a fost abolita in aprilie 2011 de Bashar al-Assad.
Singurul partid legal in Siria este Partidul Socialist al Renasterii (Ba’ath), care a fost un partid multi national arab. A fost prezent si in Irak pana la dizolvarea lui dupa inlaturarea lui Sadam Husein. Partidul respectiv a practicat un socialism nationalist, cu adaptarea unor doctrine marxiste la realitatile locale islamice.
Hafez al-Assad a condus Siria cu o mana de fier timp de 29 de ani (a murit din cauza unor probleme cardio-pulmonare in anul 2000). Mostenitorul ales pentru a prelua conducerea Siriei a fost Basil, fratele cel mare al lui Bashar, care insa a murit intr-un accident de circulatie in 1994. Dupa o lupta de succesiune profund orientala, Bashar, medic de profesie, scolit la Londra, reuseste sa se impuna, trimitandu-si unchiul Rifaat al-Assad in exil si pe fostul Ministru de Externe si adjunctul lui Hafez, Abdul Halim Khaddam la Paris, tot in exil.
Istoria represiunii populatiei civile comise de familia el Assad nu este noua. Unul din cele mai tragice evenimente in lumea araba s-a petrecut in 1982, in orasul Hama (orasul biblic Hamat), cand armata si fortele de represiune siriene au ucis cu sange rece intre 10 mii si 40 de mii de protestatari (cifra publicata de presa occidentala a fost de 30 de mii) , majoritatea membri ai “Fratiei Musulmane” ( au murit si o mie de soldati). Acest eveniment tragic, comemorat ca “Masacrul din Hama” ( aici) , s-a repetat avand in vedere natura regimului si structura sociala existenta in Siria.
Familia Assad este provenita din minoritatea alawita, ramură din islamul shiit, care totalizeaza aproximativ 12 % din totalul populatiei siriene. Familia Assad a mentinut un control strict asupra serviciilor de securitate din Siria. Guvernul sirian s-a bazat în mare parte pe unităti alawite, aflate in subordinea serviciilor de securitate, pentru a innabusi revoltele declansate in ianuarie 2011, asa cum au facut-o intotdeauna. De asta data nu s-a mai putut. Exemplul altor state a fost mult prea puternic pentru forta declansata de regimul sirian. Imediat de la inceputul fenomenului cunoscut sub titulatura de “Primavara Araba”, toate sentimentele de represiune etnica si religioasa au rabufnit si au generat o parte din evenimentele de protest impotriva guvernantilor identificati ca minoritari shiiti (alawiti), intr-o majoritate sunita, care a fost zeci de ani reprimata religios, social si politic. Kurzii (9 % din populatia Siriei), aflati la granita cu Irakul si Turcia, s-au rasculat si ei vazandu-se intre ciocanul shiit al guvenantilor si amenintarile islamistilor suniti locali sau importati, cu sustinerea multor state din Peninsula Araba. Crestinii apartinand bisericilor orientale, aproximativ 13-14%, s-au refugiat in capitala Siriei – Damasc, incercand sa primeasca o minima protectie de la guvernanti sau au fugit cu miile in Liban si Iordania.
Astazi se afla fata-in-fata aproximativ 350 de mii de soldati ai guvernului sau aliatii lor din Iran si Liban. Din ei, combatanti mai putin de 45-50%, deci cam 150, 200 de mii de combatanti, care lupta impotriva unei aliante foarte ciudate de 110-130 de mii de combatanti ajutati de forte militare ale unor state din Golful Persic si Peninsula Araba.
Conform datelor SOHAR (“The Syrian Observatory for Human Rights”, care trebuie luate cu foarte multa atentie, desi pana acum s-au dovedit destul de exacte), au murit sau au fost raniti in acest conflict aproximativ 40 de mii de combatanti guvernamentali si 25-30 de mii de combatanti anti-guvernamentali. Conform datelor ONU, aproximativ 100 de mii de civili au fost omorati in acest conflict pana la data de 1 iunie 2013. Agentia pentru refugiati a Natiunilor Unite (ANCHR) mentiona cifra de aproape 2 milioane de refugiati si alti 125 de mii disparuti sau aflati in prizonierat. O tragedie de dimensiuni biblice!
La data de 25 August, aproximativ 75% din teritoriul Siriei se afla sub controlul trupelor lui Al-Assad. Amintesc cititorului onest ca interventia occidentala s-a produs exact cand trupele lui Gaddafi erau pe cale sa cucereasca orasul Bengazi, ultimul oras in posesia rasculatilor impotriva regimului dictatorial din Libia.
Desi in teritoriu lunile iunie-iulie si august au fost luni de succes pentru regimul lui Bashar al-Assad, insurgentii sirieni detin inca aproape tot teritoriul la granita cu Irakul si Kurzii tot teritoriul la granita de nord cu Irakul si Turcia.
Important de mentionat este ca insurgentii detin o ultima suburbie a Damascului – Duma – si se dau lupte grele in alta – Daraya. Marele efort militar al rebelilor si al fortelor guvernamentale are loc in orasul Alep (Haleb – Aleppo) si suburbiile lui. Rebelii au anuntat ca au deschis drumul de aprovizionare prin Iordania cucerind partial orasul Dara. Insurgentii au anuntat la inceputul lunii August ca au cucerit aeroportul Menagh de la granita cu Turcia dupa 10 luni de asediu. Nu exista date neutre care sa autentifice aceste stiri, care ar putea deveni extrem de importante in cazul unei interventii militare. Cam atat pana acum. Va vom tine la curent cu noutati cand o sa le avem.
Sursele de informatii
Una din marile probleme ale unei analize corecte a evenimentelor din aceasta zona sunt informatii apropiate de adevarul faptic, “decorticate” de manipularile, inventiile si fanteziile locale, preluate cu buna stiinta sau amatorism de mass-media internationala. Fara indoiala cele mai bune surse sunt ziarele in limba araba publicate in Marea Britanie, in frunte cu ziarul Al-Hayat (Viaţa), ziarul intelectualilor arabi din diaspora sau Asharq Al Awsat (Orientul Mijlociu), ziarul oligarhilor arabi din aceeasi diaspora. Ambele publicatii au traduceri partiale (si foarte selective) in limba engleza ale unor articole din ambele publicatii. Sursa adevarata ramane totusi in limba araba. Desi ambele ziare apartin unor proprietari sauditi, de multe ori si pentru perioade destul de indelungate, ziarele respective au fost interzise in Arabia Saudita. Al-Hayat apartine Printului Khalid bin Sultan (fiul ministrului apararii al Saudiei – vezi postarea precedenta); ziarul Asharq Al Awsat apartine Printului Faisal bin Salman (fiul guvernatorului capitalei Riyadh). Pentru analize economice este de preferat Asharq Al Awsat, pentru cele politice – intotdeauna Al-Hayat. Date mai mult sau mai putin obiective despre presa araba puteti citi in raportul think –tankului, Carnegie Endowment. Ultimul din 2011, il aveti aici. Cu presa israeliana este mult mai simplu. Avem in dreapta nationalista Jerusalem Post si in stanga pacifista Haaretz (Tara) in limba engleza. In limba ebraica avem in dreapta nationalista ,Makor Rishon (Prima Sursa), in stanga pacifista, Haaretz. Ziarele mai echilibrate, cu un anumit pluralism, sunt Yedioth Ahronoth (Ultimele Stiri -Ynet) si Maariv (Apusul).
Discursul local al mass-mediei din Orientul Mijlociu arab/islamic. Unul dintre lucrurile principale pe care trebuie sa-l inteleaga cititorul analizelor din aceasta regiune este ceea ce se numeste “limbajul dublu” (doublespeak), extrem de pronuntat in aceasta regiune de zeci de ani. Inaugurat de fostul presedinte al Egiptului, Gamal Abdel Nasser si ajuns la o manifestare groteasca in discursurile lui Yasser Arafat se refera la diferenta enorma intre ceea ce se spune in limba araba audientei arabe si ceea ce se spune audientei internationale in limbile respective. Cred ca cel mai bun exemplu sunt emisiunile Al Jazeera in limba engleza si cele in limba araba.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna seara ! probabil ca maine seara la ora asta vom ca afla ca presdintele sirian avut soarta lui Gaddafi.
Buna Ziggy,
Cred ca razboiul asta nu o sa fie usor de loc. Asta in afara faptului ca americanii intentioneaza sa-l faca low-cost!
parerea mea de cititor e ca niciun razboi nu e usor sau de dorit . iar acolo imi lasa impresia ca se intervine la spartul targului.
buna seara
ce e rau e faptul ca se pare ca toti”combatantii” s-au impacat cu ideea unei “lovituri-interventii” a unei coalitii restranse condusa de us;
ce nu se stie este reactia siriana si aici moscova&teheranul au rolul decisv;
un alt lucru care m-a pus pe ganduri= in prima zi dupa evidenta atacului chimic expertii occidentali spuneau ca urmele pentru a determina cine si ce a folosit sunt “identificqbile” 14 zile;
dupa 4 zile,in 25 august oficialii anuntau ca guvernul sirian a “sters urmele atacului”;
cam subtire argumentatia! e drept folosirea armelor chimice trebuie pedepsita-nu exista dubii-dar cine le-a folosit? guvernul sirian doar daca assad a innebunit,ceea ce nu pare; israelienii,care cam stiu tot ce misca prin OM nu s-au implicat si s-au abtinut sa vina cu “dovezi fara dubiu” gen “convorbire telefonica” …
salut intamplator,
nasoala treaba 🙁 Astia au inceput sa mobilizeze rezervisti 🙁
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4423448,00.html
am citit!
cred ca e o masura de prevedere si descurajare a sirienilor sau mai degraba a “insurgentilor sirieni”
ca dovada de pragmatism israelian,in sinai i-au dat mana libezra lui sisi si face ala o ordine intre jihadishti acolo ce n-a mai fost;aproape ca nu mai exista tunele
nu m-ar mira sa “scape” nishte informatii si pentru assad
“razboi low cost”
ce tampenie
Resalut
Cu situatia actuala si iminenta lansarii de rachete americane , e absolut normal ca Israelul sa mobilizeze trupele .
Din Gaza sau Liban ,”pretinii” sirianului , aia care au primit arme de la sirieni si bani de la iranieni , vor face ceva sa ajute dictatorul , marele luptator impotriva tiraniei capitalistilor . 🙂
Cum nu pot lovi flota americana , se vor razbuna pe israelieni . Rachete si kamikaze . Pentru gloria lui Alah si a buzunarelor proprilor conducatori . 🙁
Astept ca si Iordania sa mobilizeze ceva trupe preventiv ca nu se stie niciodata .
Cit priveste Siria si adevaratele motive de interventie , e foarte bun paralelul cu situatia din Libia cind opozitorii o luau peste bot consistent .
Si atunci ca si acum , au sarit repede francezii cu englezii (ulterior si italienii) si in mod discret americanii ( chiar din primele faze ) sa lovesca beduinul care , surpriza , surpriza , era un dictator . 🙂
In ambele scenarii , opozitia armata era si e o adunatura de imitatii de luptatori . Cu tot efortul generalilor dezertori de a crea o cit de cit armata regulara , fractiunile cu AKM in mana nu se prea lasa conduse. Mai si mor pe capete din lipsa crasa de instructie militara , organizare eficienta .
Vom vedea ce vor lovi americanii , englezii si francezii cu ce au mobilizat in zona .(slaba dotare militara pentru o lovitura puternica )
Eventual si suplimentar , ceva bombardiere B-2 vor participa la atac cu 24 de ore de zbor non stop USA – Siria – USA .
Cit priveste Iranul , nu va misca un deget in afara propagandei . Oricare racheta lansata impotriva Israelului va fi proba legala pentru a face sa dispara de pe harta lumii Iranul si poporul iranian .
Personal nu cred in o escaladare zonala , globala a situatiei .
Cine cistiga ceva dupa parerea mea 🙂 sint chinezii care deja sint cu toate aparatele electronice pornite sa mai cirpeasca ceva din sistemul USA de control , comanda , supraveghere .
salut,
din cate am inteles Obama nu-i de acord cu atacul, dar cei interesati doresc sa o faca oricum. Problema este ca vor sa sara etape, ceea ce este anticonstitutional. E mare vanzoleala pe aici!
salutt maya,
niste imbecili care conduc America ca si cum ar fi un ONG 🙁
Poti s-o mai spui odata ! 😉 🙂
o data
Theo,
Imbecili din astia tineri din familii bogate sunt peste tot, chiar si pe la noi cu duiumul, fara o zi de serviciu militar minim facut, care cred ca razboiul si actiunile militare sunt ca un film cu Schwarzenegger sau un joc de-a “paint ball”. Din pacate, imbecilii din familiile sarace sunt deja si vor mai fi aruncati in Siria unii impotriva altora sa se impuste in nestire si vor muri ca mustele. Pacat de tineretile lor: mor fara sa stie de ce (asemenea soldatilor morti in Decembrie 1989 prin toata Romania). Culmea e ca unii se ofera voluntari si mor pentru idei care nu au nimic de-a face cu realitatea din teren si cu ce se intampla de fapt. Un fel de Emo mai exaltati.
Buna seara . O adevarata Iugoslavie Siria. Foarte buna harta, unora le pot veni idei pe seama ei, nu se stie poate se va face un stat kurd ?
salut bigone,
bine ai revenit 🙂
Problema siriana,o bucatica din toate celelalte probleme ale regiunii cu scenarii similare ; atunci cand nu dovedim cu politica mergem cu arma chimica ceea ce poate legitima orice agresiune; am studiat dreptul international public , am invatat despre principiile fundamentale ale dreptului public , chestii tip independenta, neamestec in treburile altor state, dreptul la autodeteminare; sunt principii care astazi au devenit desuete in lumina expansiunii economice a unor mari puteri; arma chimica nu se arunca asa si sunt vizati numai rebelii; ceea ce este incredibil insa ca sub masca acestor ”aparatori ai democratiei ” se ascund interese mult mai perfide; corect, prudenta este recomandata; cred ca ar trebui lasati sa-si rezolve singuri problemele, insa ceea ce cred eu este utopie;
Buna Seara Anca,
Legile de-o parte si interesele de alta. Intotdeauna interesele vor prima. Asta este viata! Din nefericire multi oameni mor, vieti sunt distruse si solutii nu vom vedea prea usor sau suficient de repede 🙁
Am citit in continuare postarile dvs. dar nu am mai putut comenta din lipsa de timp; oricum e greu sa comentezi situatia actuala din tara noastra, mai bine te uiti in exterior.
cata dreptate ai, omule 🙁
Legat de paradisul romanesc care revine (exclusiv pentru unii din domeniu “pensi speciale” . 🙁
http://adevarul.ro/news/politica/pensiile-lux-revin-militari-urmeaza-diplomatii-1_521e11a9c7b855ff5620f7ab/index.html
Partea cea mai interesanta din articol 🙁 :
” Numai prin recalcularea pensiilor speciale ale personalului auxiliar din instanţe, diplomaţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi al Curţii de Conturi, Guvernul prognoza economii de 86,8 milioane lei în 2010, 260,6 milioane lei în 2011, 267,9 milioane lei în 2012, 274,6 milioane lei în 2013 şi 281 milioane lei în 2014. Media pe cinci ani a acestor economii era estimată la 234,2 milioane lei, potrivit Mediafax. ”
Ce aiureli de economii prezenta Boc cu experta lui , doamna Vass . 🙂
Cu recalcularea pensilor militare a marit imediat efortul financiar cu peste 1 miliard lei noi . Despre prostiile facute de Boc alaturi de Basescu (sau mai bine scris , sub conducerea lui Basescu ) , nici un cuvint si nicaieri .
Buna seara tuturor. Siria nu e Libia si nici Kosovo. Am mai spus asta. In plus, nici apetitul international ptr o interventie a la Libia este realtiv masurat. Si asta dintr-un motiv foarte simplu: asa zisul lider al coalitiei anti-Assad, adica Obama, nu prea stie nici el ce vrea sa obtina dintr-un atac “chirurgical” impotriva Damascului. Cu asa general oricine se grandeste de mai multe ori pana sa-si puna pielea la saramura. Nu mai vorbim de numarul din ce in ce mai mare de congresmani americani (si republicani si democrati) care vor ca orice actiune militara sa fie mai intai aprobata de Congres.
complicata situatia in Siria. Rusia se burzuluieste, ca de obicei, Obama ezita, ca de obicei, Europa se imparte in “vechea” si “noua” Europa, ca de obicei.
@city, nici macar in “vechea” Europa nu domneste unitatea de idei. Experienta libiana ii face pe toti sa fie prudenti. In plus, Moscova poate opri oricand conducta de gaz.
gaz de sist si Nabucco. Era destul pentru ca Rusia sa isi piarda aproape toate influenta in UE…
On topic, de ieri:
http://www.stratfor.com/weekly/obamas-bluff?utm_source=freelist-f&utm_medium=email&utm_campaign=20130827&utm_term=Gweekly&utm_content=readmore&elq=80cd7619767e4a8e8f78d765793ad5f5
Buna seara tuturor. Nu pun multa baza pe ce spune Friedman de obicei, dar de data asta si mie imi pare un bluff, si nu prea mi-e clara miza. Nu-l vedeam pe Obama atat de pornit impotriva rusilor – dar avem: mascarada cu armele chimice (anuntata ca “red line” acum o saptamana), anularea consultarii bilaterale, condamnarea interventiei de catre rusi in termenii “maimuta cu grenada”, apoi retrragerea lor treptata pana la stirea asta, daca e adevarata: http://uk.reuters.com/article/2013/08/28/uk-syria-crisis-russia-tartous-idUKBRE97R0JA20130828 Actiunea militara preconizata, cateva rachete de croaziera lansate din mediterana, nu pare ceva chiar asa de speriat pentru Asad (ma rog, poate ii supraevaluez eu situatia).
ca o gluma seaca : se preconiza un atac militar in siria dar s a asteptat ca hayssam sa fie adus la adapost in Ro 😀
un punct de vedere interesant:
http://www.levif.be/info/actualite/international/syrie-les-attaques-chimiques-sont-un-coup-monte/article-4000384171801.htm
cum naiba de nimeni nu-l intreaba pe Obama de ce spunea Carla del Ponte acum citeva luni? acolo nu era nici o linie rosie?
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/uns-carla-del-ponte-says-there-is-evidence-rebels-may-have-used-sarin-in-syria-8604920.html
UN’s Carla Del Ponte says there is evidence rebels ‘may have used sarin’ in Syria
“Our investigators have been in neighbouring countries interviewing victims, doctors and field hospitals and, according to their report of last week which I have seen, there are strong, concrete suspicions but not yet incontrovertible proof of the use of sarin gas, from the way the victims were treated,” Ms Del Ponte said in an interview broadcast on Swiss-Italian television on Sunday.
“This was used on the part of the opposition, the rebels, not by the government authorities,” she added.
Sa nu uitam de China!
http://www.presstv.ir/detail/2013/08/29/321003/china-calls-for-restraint-over-syria/
Buna Dimineata,
Postare noua – Revista Presei – 29 August / Minţiţi cu televizorul şi furaţi cu calculatorul
In articolul anterior (la concluzie!) se spune ca razboiul din Siria se va sfarsi cand va dori Rusia, iar americanii au interese doar indirecte, care americani totusi urmeaza sa intervina din niste motive putin credibile, foarte asemanatoare cu cele care au stat la baza interventiei in Irak (daca am retinut corect).
De asemenea, din articolul de fata nu am inteles cine cu cine se lupta (mai exact care este alianta cea ciudata).
Oricat de corupt si dictatorial ar fi regimul lui Assad, eu as indrazni sa adaug ca este din ce in ce mai evident ca exista state sau structuri care au neaparata nevoie de razboi, de conflict, impotriva bunului simt si mai ales al intereselor celorlalte state si popoare, aceste agresive state/ structuri pregatindu-se sa dea lovitura finala sirienilor.
Ciprian,
un articol nu este un roman, trebuie insa citit cu atentie cap coada.
Deci, in articolul anterior am mentionat structura coalitiei anti-guvernamentale.Oricine putea vedea cat de “pestrita este:
http://i1.wp.com/politeia.org.ro/wp-content/uploads/2013/08/Siria-12.jpg
Cat despre rusii care doresc sau nu sa termina conflictul ai in Stirile Externe” de astazi un articol car explica clar cum si de ce.
Da, am citit articolul din link, ma intreb acum care este pretul Rusiei. Si am remarcat inca o data cat de laudabila este o rubrica de stiri externe, in conditiile in care de mult stirile externe au fost inlocuite de rubrica mondena.
Cat priveste lista cu coalitia anitguvernamentala din Siria, recunosc ca este mult peste nivelul meu de cultura (sa-i zicem geopolitica, de exemplu). Am observat totusi ca este destul de lunga, nu stiu ce ar face opozantii daca ar ramane fara (presupusul) dusman comun, Assad. Dar este evident ca am ramas in continuare fara raspuns la intrebarea cine sunt papusarii celor din lista, adica cei despre care anterior spuneam ca au nevoie permanent de conflicte, razboi, la scara cat mai mare…
Daca Rusia se tine asa tare si Siria este atacata atunci o sa iasa foarte urit. Cred ca este momentul ca Occidentul sa arate intelepciune si sa “piarda” runda asta. Altfel va fi lose-lose.
Felicitari pentru articole, a trebui sa citesc de mai multe ori plus comentariile ca sa inteleg mesajul adresat conducatorilor, la prima citire nu se potrivea cu restul :).
Pentru mine Rusia arata ca o ursoaica ranita, cam greu sa te atingi de ultimul pui ramas…