Electorat în mişcare – o segmentare absolut neştiinţifică
17/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Ziarul de Duminica |
Respectul este o pasara rara la romani si absolut inexistent in relatia reciproca dintre alegatori si politicieni. Bucurandu-se de cea mai mica apreciere dintre toate institutiile statului, legislativul si implicit executivul romanesc o merita din plin. Parafraza “ei cu ei si noi cu noi” este justificabila pana’n panzele albe. Trecerea la uninominalul “castrat” nu a imbunatatit nici calitatea politicianului si nici relatia de dispret sincer si reciproc dintre electorat si politicienii alesi de el, dimpotriva! Nu putem sa nu subliniem ca ambele parti au dreptate. Politicianul roman, in general, (exceptiile confirma majoritatea) sufera de o extrordinara mediocritate profesionala, este oportunist, lipsit de coloana vertebrala si este traseist prin vocatie. Alegatorul roman, sau ceea ce numim noi membru al electoratului, este la fel de nepregatit civic, voteaza fara sa ceara raspunsuri clare pentru probleme concrete si nici nu-si face iluzii referitor la felul in care vor fi respectate promisiunile electorale.
Electoratul romanesc se imparte in categoriile urmatoare: (1) “Talibanii” – nucleul dur al galeriilor electorale. Nici vorba sa discuti despre argumente, doctrina, calitate umana, etc. Aceasta categorie se imparte astazi in alte 3 subcategorii, care sunt: Basişti, Antibasişti si Mesianici; (2) “Nehotaratii” – cele 10% pana la 15% procente din electorat, care sunt elementul surpriza in fiecare campanie electorala. Si ei sunt de trei categorii: prima, cei care vor ramane nehotarati si nu vor vota, a doua subcategorie ar fi “migratorii” care trec zilnic si cate odata de mai multe ori pe zi intre: Basişti, Antibasişti si Mesianici. Ei depind de ultimele zvonuri electorale si se alatura de obicei celui care este considerat favoritul sondajelor. A treia subcategorie de “nehotarati” sunt “familistii,” care vor decide pe baza unui argument familial “fa, sa votezi XYZ ca-ti rup oasili”; (3) “Amnezicii” cea mai mare categorie din electorat, care “uita”, “inghit broaste”, inteleg “situatia politica”, vad “binele tarii”, etc. ce sa mai zic despre ei, suntem majoritatea; (4) “Sectorialii,” sunt de obicei pensionari, sindicalisti, asistati sociali, dezvoltatori imobiliari, etc. Sectorialii se duc la vot cu o convingere ferma ca cineva a facut / va face ceva pentru ei si ca trebuie neeaparat sa plateasca pentru acel ceva, ca nu-i asa? In viata nimic nu este gratis. Categoria (5) “Nihilisti”, aceasta categorie care nu voteaza pentru ca au “principii,” sunt prostii adevarati ai electoratului, cei care nu voteza pentru ca “nu au cu cine” lasand baronii locali sau pe Felix varanu’ sa hotarasca pentru ei. O parte din “nihilisti” nu sunt nihilisti cu adevarat, ceilalti sunt influentati meteorologic, practic plecati la cumparaturi, practic intarziati etc. Ultima categorie este categoria (6) “Şmecherii,” acestia negociaza votul. Votul lor valoreaza ceva si trebuie vandut. “Şmecherii” pot fi si ei impartiti in trei subcategorii. “Se cred şmecheri” cumparati foarte ieftin de vanghelisti transpardidici, cateva geoarse, un telefon mobil, o promisiune de cativa lei. “Sunt şmecheri” care aduc cateva sute de voturi (sau cel putin asa promit) si iau bani frumosi pentru asta si a treia categorie “marii şmecheri” care vorbesc despre kilometrii de asfaltat sau de milioane de panselute plantate!
Asadar ce fel de respect poate sa aiba un politician fata de un astfel de electorat?! Sa va fie clar doamnelor si domnilor, noi vom avea politicieni profesionisti cand vom deveni alegatori profesionisti. Un weekend placut!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Manipularea electoratului prin reteaua de socializare – Politicienii europeni au inteles cat de importante pot fi retelele sociale in a-si promova ideeile si doctrinele. Campion absolut matrozul ce tocmai si-a luat brevetul de capitan daca-l valideaza Don Dottore
Basescu invincibil pe Facebook la mia de locuitori intre politicienii clor 28 state ale UE – PONTA GUVENEZI SI TU CEVA – Tara moare de foame ca sa-l citez pe-un al PM celebru Victor Ciorbea
Ponta , campion pe Internet – doar Merkel si Cameron sunt mai populari decat el pe Facebook
Caleaeuropeana.ro si-a propus realizarea un studiu privind popularitatea prim-ministrilor celor 28 de tari membre ale Uniunii Europene. Potrivit acestui clasament, prim-ministrul roman este depasit doar de omologii sai din Marea Britanie si Germania.
In topul celor mai populari si urmariti prim-ministrii ai Uniunii se afla cancelarul german Angela Merkel cu mai bine de 333.000 de like-uri si premierul britanic David Cameron cu circa 200.000 de aprecieri.Pe locuk 3 Victor Ponta. 159,266 likes · 7,303 talking about this. Sunt mai tanar decat ar fi normal pentru un presedinte atat de “vechi”. (Si) de aceea ne potrivim atat de …
Stupoare cel mai popular pe Facebook TRAIAN BASESCU Alaturi de Presedintele Nostru 207.068 de aprecieri · 9.963 discută despre asta
http://www.ziare.com/articole/victor+ponta+plan+facebook
salut,
cifrele sunt inca foarte mici, multe dintre ele falsificate la greu!
Salutare! 🙂
Excelenta postare tip “radiografie” pe categorii socio-politice din electorat.
Acum, as vrea sa particularizez putin discutia, ca sa continui niste comentarii facute acum doua zile despre mizele ” dreptei” pe termen scurt, mediu si lung (comentariile, aici: http://politeia.org.ro/magazin-politic/otrava-fanariota-in-politica-romaneasca-contemporana/17272/#comment-49361 )
Dupa anuntul de azi al lui Blaga, foarte previzibil, de altfel (citez: “Desigur, competitia in partid e deschisa, avem multa democratie in partid. Dar alegerea unui candidat care ar putea intra in competitie pentru functia de presedinte al Romaniei va fi luata abia dupa consultarea celor peste 300.000 de membri. Unul dintre numele spre care ne orientam e Catalin Predoiu, dar pot veni si alte nume in competitie”), lucurrile se simplifica foarte mult pe partea dreapta.
La aceasta simplificare contribuie si aceasta Blaga in fusta, numita Elena Udrea, care a fost in perfect asentiment cu tovarasul Blaga Zedong:
“Deputatul PDL Elena Udrea se gândeşte ca în interiorul PDL să se ia decizia de a iniţia o construcţie politică de centru dreapta care să aibă un singur candidat la Preşedinţie, susţinând că şi PNL ar putea face parte din construcţia respectivă. “Mă gândesc ca în interiorul PDL să luăm decizia de a iniţia o construcţie politică de centru dreapta care să aibă un singur candidat la Preşedinţie”, a afirmat Udrea, potrivit mediafax.ro. Ea a susţinut că din construcţia respectivă ar putea face parte Forţa Civică, Mişcarea Populară şi, eventual, PNL, “după ce nu va mai fi în alianţă”.
Scena politica pe partea dreapta se simplifica in mod brutal dar foarte previzibil.
PDL nu va inceta sa se creada vioara nr. 1 a Opozitiei (macar din perspectiva fantomaticelor ” organizatii” care de fapt nu mai exista de multe luni si chiar de ani, din cauza migratiei), care propune un candidat de carton, ca Predoiu. Miza unui candidat ca Predoiu? Una singura: prezentarea a minim doi candidati care fragmentezele voturile dreptei. Blaga+Udrea+PDL se afla pe traiectorie de faultare a oricarei initiative care ar veni din partea celorlalti doi poli (Alianta DA si MP) ai unei posibile drepte non-PDL. Miscarea centrifuga se vede clar: acolo unde MRU solicita de luni de zile o reflectie (nu o decizie!) cu privire la concertarea celor care se numesc forte de “dreapta”, i se raspunde cu “Predoiu candidat” (Blaga) si cu ” unitatetea in jurul PDL” (Udrea).
La ora actuala, posibilii electori ai PDL sunt doar familistii si smecherii. Atat. Electoratul non-fripturist al dreptei nu mai sprijina PDL-ul. Blaga se asteapta ca in contra-partida pentru faultarea lin 2014 a lui MRU si a Aliantei DA (si a MP-ului, colateral, daca aceasta devine partid) sa primeasca de la liberali, in 2016, un gest de invitatie la guvernare. Chiar mai devreme, probabil, daca Antonescu iese presedinte si vrea sa aduca PNL-ul ca vioara nr,.1 a Guvernului, excluzand PSD-ul. Blaga si Udrea sunt acolo, gata sa zica “prezent”. Impiedica coagularea dreptei non-PNL, pedelistii primesc invitatia de a face parte din viitorul Guvern condus de un liberal, daca iese Antonescu presedinte.
Din pacate, faptul ca PDL-ul a expirat si e mort pe viitor, va atrage aparitia in planul dreptei a unei polarizari urate, datorate lipsesi de bilant critic a celor doua mandate ale Presedintelui Romaniei. Electoratul de dreapta non-PDL (adica, pe scurt, cei care au internalizat valorile statului de drept, ale constitutionalismului si ale europenismului) se va gasi prizonier unei dileme existentiale din cele mai nocive: care e strategia de urmat in epoca post-Basescu pentru a umple golul lasat liber de prabusirea PDL?
Doua sunt alternativele: continuarea cu nostalgie pe aceleasi aliniamente ale Presedintelui, in speranta ca noul Partid MP va fi ceea ce era candva PDL-ul (insa curatat) sau incercarea de iesi din cliseul “Basescu e genial, nu exista alte solutii in afara de cele propuse de el”. Miza dreptei va fi depasirea acestei impartiri pe categorii de votanti de care vorbea Theo in postare, pentru a se sparge cercul de fier al electoratului de dreapta captiv in maxim 25-28-30% (talibani, familisti si smecheri + eventualii nehotaratii).
Dreapta nu va avea niciodata in Romania un electorat dur ca al PSD-ului, pentru ca structura sociala (nu profesionala – aviz amatorilor naivi care cred ca simpla existenta a unei ” paturi mijlocii” constituie automat un electorat de dreapta; exista o droaie de “intreprinzatori” care au succes economic pe seama combinatiilor cu politica mare sau cu structurile locale de putere), adica pe categorii de varste si mentalitate nu o permite.
Dreapta va trebui sa isi faca un electorat care sa fie mai mult decat un electorat taliban (aici, mai mult de 5-7-10% nici MP nici DA nici PDL nu pot scoate, fiecare).
Ce fac azi Blaga si Udrea anuntand pe Predoiu si o posibila constructie in jurul PDL are scopul de a arunca in directie centrigufa si inspre izolare fortata cele doua forte de dreapta (una mai veche, FC, alta mai noua si deocamdata fara acte la Tribunal – MP) care ar putea afecta PDL-ul muribund.
Cred ca orice sut in fund e un pas inainte. Trebuia odata rupta pisica si inteles ca nici o alianta cu PDL-ul nu merita incercata. Poate ca MRU a fost de buna credinta, poate ca si-a imaginat ca cei de la PDL nu sunt ticalosi, etc. Habar nu am. Personal cinsider ca trebuia de mult sa inceteze sa mai astepte ceva de la PDL (las ca MRU nu are nici o vina, ditamai Presedintele Romaniei, fost sef al PDL, a stat si a sperat pana in ultima noapte de la un partid pe care il stia ca pe propriile buzunare ca acesta sa se “reformeze” cu Elena Udrea contra-candidata lui Blaga).
Scena politica de dreapta va arata multa fragmentare de acum inainte, dupa anuntul care confirma dorinta PDL-ului de a face jocurile PNL. Electoratul non-PDL se va talibaniza, acum, ca este clar jocul PDL-ului.
Pe termen lung, exista un risc pentru dreapta non-PDL: incremenirea in talibanizarea dreptei in functie de pozitia fata de mostenirea neevaluata a lui Basescu. Vor fi unii care mereu se vor reclama ca fiind “basisti” si care nu vor concepe scena politica fara Basescu in primul rol chiar si dupa iesirea din mandat. Vor fi altii care nu ii vor mai tolera Presedintelui nimic din ce i-au tolerat ani de zile, in numele binelui comun.
Un lucru e cert: ca totdeauna, “dreapta” va ramane multa vreme sparta in bucati. Un politician adevarat ar putea incerca sa faca ceea ce Basescu nu a reusit: sa castige lupta cu PSD-ul nu fortand topirea dreptei intr-un singur partid (PDL-ul), ci bazandu-se chiar pe diversitatea ofertei (un fapt si un blestam) pentru a capta cat mai mult electorat. Exista “basisti” duri care inca se agata de Traian Basescu si in urmatorii 20 de ani? Fie. Exista inca ” taranisti”? Fie. Exista suporteri ai lui MRU? Exista oameni care se considera de dreapta dar nu voteaza cu nici un partid actual? Fie. IExista nehotarati? Fie. Insa aceasta fiind fragmentarea de necontestat, oamenii astia nu pot fi asociati intr-un proiect politic comun? Chiar a pierit orice urma de consens si de actiune politica unitara? Tentatioa talibanizarii si a mizelor mici e imensa insa. Unii se vor multumi sa fie mereu partid balama, de 7-10%. Altii vor vrea sa se vanda scump cui da mai mult. Riscul ca micile partide de dreapta non-PDL sa se considera “implinite” la 7-10- e imens. Bucuroase ca au plecat de la nimic si au ajuns la 7-10%, tentatia talibanizarii e imensa (“uite, domnule, ce departe am ajuns noi, si ce prosti sunt aialalti!”)
Daca Basescu a esuat iregeste in incercarea de a face o dreapta unita sub PDL (si aceasta este imensul sau esec politic, care ne-a propsit cu un USL la 70% infiintat la ideea sa!), poate ar trebui incercat alt proiect care se sprijine exact pe fragmentarea si diversificarea ofertei politice in partea dreapta.
Salut City,
buna sinteza. Parerea mea ca inca nici nu au inceput miscarile de trupe si se poate ca vom avea niste aliante extrem de ciudate, care tot parerea mea, nu vor unifica dreapta ci o vor dezbina. Nu-l vad pe Antonescu renunta la candidatura desi ceea ce doreste el sa faca acum e o resuscitare a electoratului care a pus cruce deja pe el.
Mihai Răzvan Ungureanu: Interesul cetăţeanului e mai presus de interesul de grup! Aştept primarii să vină la mine
17/08/2013 15:40:28 Andreea BOJOR Bistriteanul.ro
Fostul premier şi actual preşedinte al Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a fost prezent astăzi la Beclean unde în cadrul unei conferinţe de presă a ţinut să transmită primarilor că le este aproape şi că este dispus să le ofere o mână de ajutor. Ungureanu a precizat că binele cetăţenilor este mai presus de orice Liderul politic a mai precizat că sunt primari din toate partidele politice care se plâng că nu au bani să plătească facturi, salarii sau proiecte şi că există foarte multe nemulţumiri.Eu cred că interesul cetăţeanului este mai presus de orice interes de grup politic. De acea îi îndemn (n.red. pe primari) să profite de această mână întinsă care este de fapt ceea ce cred eu că înseamnă altfel de politică”, a declarat Ungureanu.
http://www.bistriteanul.ro/mihai-razvan-ungureanu-interesul-cetateanului-e-mai-presus-de-interesul-de-grup-astept-primarii-sa-vina-la-mine-1376750428127.html
Multumesc pentru link
salut! 🙂
Miscarule de tripe nu au inceput, insa se sapa transee, ceva de speriat. Asa cum spuneam, nu consider deloc fezabila o “unificare” a dreptei. La aceasta ora, unificarea nu ar servi decat pentru vopsirea gardului PDL-ului. A fost necesar ca in 2012, din cauza legii electorale, dreapta sa mearga sub o singura alianta (chiar daca facuta in pripa). Toti cei care l-au criticat pe MRU ca a a facut alianta cu PDL-ul au fost ori platiti (de Hrebenciuc sau altii asemenea), ori prosti (ca nu au inteles nici legea 35/2008 si nici postarea mea de fix acum un an http://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/09/16/proportionalitate-perversa-si-nevoia-de-compromis/, ) ori ticalosi care nu au alt program decat “toti sunt la fel, iar eu sunt prea destept sa votez cu “astia”, asa ca o ard pe feisbuc sau Centrul Vechi al Bucurestiului sau Sibiu).
Insa nu este deloc necesar (ba dimpotriva) ca aceasta himera a unitatii sa fie hranita. Pana cand vocea care striga adevarul in desert va rabda sa fie luata in deradere? Aici nu suntem in Evanghelie, ci in politica. Unitate cu cine si in ce scop? Vrea Blaga sa faca alianta cu PNL-ul? Lasa-l tata sa faca, si sa se compromita pana la capat! sa fuzineze si PNL-ul si PDL-ul cu PSD-ul aripa “Viorica” si basta.
Antonescu nu va renunta la candidatura si atunci cand PSD-ul in va arunca peste bord, Blaga se va incolona in spatele sau in secunda doi!
Umila mea parerea ca orice alianta cu Blaga o sa compromita incercarea de a promoca o noua si adevarata politica de dreapta. Eu nu cred ca pot sustine asa ceva. FARA BLAGA! PUNCT.
salut ! si-ar dori fesenistii sa aiba posibilitatea -din nou- sa saboteze din interior ( printr o unire a “dreptei” ) o miscare pro europeana si anti-bolsevica 😉 . 20 de ani de minciuni si jocuri de culise le ajung .
buna ziua
buna “categorisire”
ce remarc este ca “pragmaticii “lipsesc;aia care ar vota proiecte si nu oameni sau gogomanii;e drept ca astia probabil sunt un procent neglijabil
prin pragmatici eu ineleg pe aceia care gandesc cu partea acea de corp care acopera gatul si nu intestinele groase sau subtiri;
in rest dupa “anuntul grupului celor doi”(deh,mai putin decat “cei cinci”,dar si romania e mai mica decat china) n-am decat o “predictie”= ne vom “pricopsi”cu antonescu la cotroceni si pe termen mediu cu romania vai de mama ei=de jure in EU de facto in uniunea euroasiatica
Salut @intamplator 🙂
Sper ca nu. Nu cred ca Antonescu o sa ajunga la Cotroceni. In nixci uncaz. Crede-ma stiu si de ce 🙂
Buna seara,
Daca PMP, ADA si PDL propun doi sau chiar trei candidati, atunci presedinte va fi un pesedist – probabil Ponta sau, eventual, Iohannis ca MARE OM DE DREAPTA, in situatia in care, prin absurd, Mr. KK se retrage (oamenii ca el nu se retrag sub nici o forma si nu vizeaza altceva decat functia suprema) sau e pensionat de coledzi. In ultimul sondaj INSCOP plaja “dreptei” non-peneliste era pe la 26%. Daca astia 26% propun mai multi candidati, e clar ca, in turul doi, intra doi oameni din actualul USL.
Legat de plajele de votanti, vad ca se tot bate moneda pe la blogurile “prietene” pe cei care nu se prezinta la vot. Orice analiza care ii ia pe acestia in conisderare trebuie sa plece de la premiza ca acest gen de electori te voteaza maximum O DATA. Sunt prea pretentiosi, neinformati si lipsiti de spirit civic pentru a nu fi scarbati de oricine. Anul trecut unii din ei scandau “USL == PDL, aceeasi mizerie”, iar apoi au votat cu USL ca sa se razbune pe Tiran. Sunt oameni care cred ca daca ei au binevoit sa voteze cu cineva, atunci, neaparat, Romania se va schimba din temelii in 2-3 ani gratie votului lor salutar.
OPvi trebuie multa rabdare. Poporul asta trebuie educat. Nu e simplu si nici facil Nu sunt pesimist, dar o sa treaca timp. deocamdata trebuie sa facem totul ca voturile noastre sa conteze si sa nu se piarda in haznaua lui Blaga!
M.R.Ungureanu: Singurul viitor al dreptei este un mare partid de centru-dreapta
“Eu propun alianţă electorală şi pentru lista comună la europarlamentare. În cazul în care se ajunge la listă comună la europarlamentare, dreapta – ceea ce înseamnă Forţa Civică, PNŢCD, PDL şi Mişcarea Populară – putem, colaborând, să scoatem o listă de 10 până la 12 poziţii în Parlamentul European. Nu vor fi 15, nu va mai fi succesul din 2009, dar nu va fi un eşec. În condiţiile în care mergem separat, noi prin muncă putem să scoatem, pe seama Alianţei pentru Dreptate şi Adevăr, trei, probabil PDL ar putea să scoată cinci, şase, şapte, să zicem, în cel mai bun caz, şi ceilalţi unul”, a apreciat Ungureanu.
Mihai Răzvan Ungureanu a participat, sâmbătă, la cea de-a doua zi din cadrul manifestărilor dedicate “Zilelor oraşului Beclean”, care a debutat cu sfinţirea Bisericii ortodoxe “Sfântul Andrei” din localitate, slujbă la care a participat şi ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului. AGERPRES/FOTO PE FLUX/(A – autor:Tina Ţucui, editor: Karina Olteanu)
http://www.agerpres.ro/english/index.php/htcfeed/item/216930-MRUngureanu-Singurul-viitor-al-dreptei-este-un-mare-partid-de-centrudreapta.html
MRU pare sa nu fie la curent cu ultimele vesti care provin de la PDL Multa rabdare mai are vorbind cu mormintele varuite de la PDL…..Insa, cum am spus, campionul rabdarii fara temei manifestate fata de PDL ramane Traian Basescu. Daca si aceasta s-a saturat sa ii mai implore sa se “reformeze” (o problema politico-existentiala la care “basistii” duri au de reflectat e urmatoarea: mai aparea Miscarea Populara si dorinta lui Basescu e a face un nou partid daca Elensa Udrea il invingea pe Blaga?), cred ca MRU ar trebui sa inteleaga ca nu exista speranta.
intelege. probabil ca ii baga seama pe motiv de PPE si de bun-simt. adevarul e ca la ce lipsa de opozitie are usl la ora asta atat ar mai lipsi – ca MRU sa se tina de contre cu cei 30 membri care au mai ramas in pdl – din care 18 sigur tre’ sa fie sub acoperire , plantati de hrebenciuc si burta verde :))
adevarul e ca iti trebuie multa rabdare in politica romaneasca. Intrebarea e: cand se transforma rabdarea si bunul simt intr-un pietroi de gat si in ce moment trebuie sa arunbci balastul peste bord? Fericiti sunt talibanii din politica (din orice partid), ca ei nu au dileme din astea si nu vor decat 5-7-10% voturi ca sa se considere impliniti.
Desertul din fata e vast, tovarasii de drum umbla cu baionete la brau si electoratul s-a invatat sa ceara sacose. In rest, perspective incurajatoare pentru “dreapta”.
@theophyle 5 56
doresc din toata “mintea” si sufletul meu sa ai dreptate;
intr-adevar numirea lui “shmeker” ca sef de campanie e un argument poate hotarator in ce spui tu,insa tot asa cum nu credea nimeni in acel “70 %” s-a intamplat;
usl nu se va desface si psd nu va numi alt candidat; cu drepata tandari i se usureaza lui cacarau drumul;
la cum se vede acum si daca nu scoate o vorba cacarau va fi presedinte
Intamplator,
accidente istorice s-au mai intamplat. Deobicei ele sunt caizate de giganticele prostii ale oamenilor cionsiderati “mari”. Asta a fost!
Buna seara,
tupeu fara margini:
http://www.ziare.com/adrian-nastase/traian-basescu/nastase-reactioneaza-oare-cand-eu-eram-internat-basescu-l-a-sunat-pe-bradisteanu-sa-vada-ce-fac-1252051
Cum era sa-l sune Basescu pe Bradisteanu pt. un puscarias care mai si mimase sinuciderea? deocamdata , Cioaba n-a avut probleme cu justitia!
Buna Dimineata,
postare noua – Ziarul de Duminică – 18 august 2013