Umanism şi demnitate
06/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Politic, Opinii |
În anul 1486, Pico della Mirandola publică 900 de teze asupra tuturor temelor filozofice şi teologice posibile din acel timp, adunate sub titlul “Conclusiones philosophicae, cabalisticae et theologicae”, cu o introducere, “Oratio de dignitate hominis”, care mai târziu va deveni unul din cele mai renumite texte filozofice ale umanismului, de facto manifestul renasterii. Au trecut exact 527 de ani si concluziile acestor teze inca nu au fost percepute de elitele contemporane romanesti, fie ele politice, sociale sau culturale .
Pierduti in timp si in mlastina neputintei noastre:
“În cele din urmă, Marele Artizan [Dumnezeu] a mandatat această creatură [fiinta umana] de a detine totul [bunurile naturale] in posesie comuna, indiferent de natura altei fiinte [umane], egale fiind prin creatie toate creaturile. El l-a transformat pe om dintr-o făptură de natură nedeterminată, plasandu-l în mijlocul lumii, zicand: “Adam, nu-ti voi impune nici un loc in care vei trăi, nici o formă specifica numai pentru tine, nici o funcţie care este doar a ta. Vei trai potrivit dorintelor si judecatilor pe care le vei avea. Poti trai in orice loc, indiferent de forma [rasa] ta si indiferent de mestesugurile pe care le vei alege. Toate celelalte lucruri in afara acestora au un caracter limitat şi sunt stabilite şi delimitate de legile pe cale le veti legiui.“ Oratio de dignitate hominis.
Valorile umane sunt mai presus de orice, omul cetatean este stalpul societatii. Omul reprezinta valoarea supremă! Omul este scopul în sine şi nu un mijloc de manipulare si exploatare josnica. Umanismul implică devotament pentru căutarea adevărului şi moralităţii, în sprijinul intereselor umane, axându-se pe capacitatea de autodeterminare. Umanismul susţine moralitatea universală bazată pe condiţia umană ca loc comun, sugerând că soluţiile problemelor sociale şi culturale umane sunt universale.
Aici a inceput umanismul uitat de profesoraşul de istorie repetent, care inca nu a aflat cine a fondat partidul pe care il conduce la pierzanie. Aici si nu in poseta Vuitton se afla spiritul lumii, aci si nu in casa din Zambaccian si nici in salasul neputintei noastre din palatul Parlamentului. Aici a inceput umanismul necunoscut pivnicerilor si sandeilor justitiei si nici vanzatorilor de indulgente contra ctitorii bicisnice.
Hai sa avem mult noroc si sa ne manifestam umanismul prin coruptie, superstitii ieftine, turnaturii reciproce si injosirea in fata strainilor la Bucuresti, la Bruxelles sau pe orice meridian posibil.
P.S. Cu indignare dupa citirea articolului acesta.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Adevar ? Moralitate ? Doar niste cuvinte, intr-o limba pe care 98% dintre “politicienii” pre/post 90 nu au avut ocazia sa o invete vreodata. Nici daca viata le-a mai dat unora diverse lectii.
(Nu ca restul ar fi cu mult mai bravi)
arrletty salut,
am impresia ca amoralitatea este o trasatura de baza a politichiei romanesti!
oare cum ar fi aratat RO astazi ,daca dupa 90 Patriarh era unul din Parintii Martiri ai regimului bolsevic? daca presedintii Ro ar fi fost consiliati de profesionisti cu constiinta – si nu de alde dan iosif, catalin voicu , mugur ciuvica , udrea sau piticul radulescu?
cine stie? Asa a fost sa fie 🙁
se rasucesc mortii in morminte daca am ajuns la ziua cand televiziunilor turnatorilor si securistilor fac ” anchete ” despre tortionari iar un obosit care e presedinte de 9 ani vine si declara http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/T+Basescu+despre+tortionarul+Alexandru+Visinescu+Sa+plateasca .
si ce este gresit in ceea ce a declarat Basescu?
fixatiiile chiar sunt contra-productive.
salut , nu e nimic gresit in ce a declarat . sa declare in continuare . si la viitoarele alegeri sa promita iar dreptate , adevar , abureli de astea apoi sa faca rocada intre kovesi si nitu sau vasilache ca si-au facut datoria pe deplin .
te repeti, esti obositor. deocamdata este singurul care tulbura li9nistea cuibului de serpi uslinosi.
cand am sa-i vad pe altii facand macar cat a facu el, atunci am sa-ti dau dreptate. deocamdata mesteci aceleasi teme de la inceputul anului. nimic constructiv, nici o valoare adugata, un vocabular redus si repetitiv. repeti aceleasi lucruri, doar, doar ramane ceva. nu ramane nimic.
nu trebuie sa imi dai dreptate .