Geopolitica: Vremuri tulburi (2)
23/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica |
Stiu ca pentru majoritatea cititorilor ceea ce NU se intampla in vecinatatea noastra intereseaza mult mai putin, de multe ori de loc, pentru ca noi traim aici si ne intereseaza in special ceea ce se intampla aici si in special in prezentul imediat. Perfect omenesc, interesul local si patriotismul local au fost aproape intotdeauna baza comportamentului comun al majoritatatii societatilor omenesti, chiar si dupa instalarea completa si desavarsita a statului national cu un secol si ceva in urma. Nici macar fenomenele de globalizare si globalitate, pe care le-am descris amanuntit acum 2 ani si ceva (vezi Politeia Veche “Despre globalizare si globalitate – O enigmă românească”), nu au reusit sa miste cu ceva gradul de interes cu care cetateanul, chiar si cel mai implicat, vede si gandeste lucrurile – simplu, asa functioneaza probabil mentalul uman.
Cu toate astea am sa continui sa atrag atentia asupra unor fenomene, care incet dar cert, ne cuprind si ne vor influenta viata in viitorii ani mult mai profund decat perceptiile pe care toti le avem in modul cel mai obiectiv (sau subiectiv) cu putinta.
Primul subiect ar fi descrierea evenimentelor cotidiene in mass-media noastra. Pot sa va asigur ca multe din subiectele tratate sunt comune cu cele tratate de presa intre anii 1929- 1939. Adica, o sumedenie de evenimente se aseamana, nu in detalii bineinteles, dar in miezul lor si in influenta pe care au avut-o in ochii opiniei publice. Deoarece accesarea arhivelor electronice ale marilor cotidiene costa bani nu va pot demonstra, cine totusi doreste sa se convinga o poate face platind cativa dolari si accesand arhivele ziarului Times of London sau The New York Times, credeti-ma ca merita!
Veti descoperi aceasi neincredere in organismele internationale (destul de razlete atunci), in lumea financiara si bancara, dar in special in felul in care se comportau, gandeau sau actionau liderii politici. Asta ar insemna un singur lucru, parafrazandu-l pe Murphy, cu care m-am delectat intotdeauna, ca “Acei care nu studiaza istoria ii vor repeta greselile. Acei care o studiaza vor gasi alte cai de a gresi”.
Al doilea subiect ar fi monumentala ipocrizie cu care sunt tratate subiectele importante ale lumii in care traim. Minciuni repetate la infinit, care tind sa se transforme in “adevaruri” (complet false) in ochii unor oameni manipulati si dezinformati complet. Conform datelor publicate de Economist Intelligence Unit, din 2008 si pana astazi democratia, asa cum este perceputa din punct de vedere metodologic-academic, este in regres peste tot in lume (vezi tabelul de mai sus si linkurile respective din bibliografie). Pentru ca cifrele sa fie clare si pentru cei care nu au rabdare sa citeasca documentul din bibliografie, mentionez ca din cele 167 de state care sunt mentionate in acest studiu, numai 25 pot fi considerate cu adevarat democratice (11,3%); 54 de state, (adica 37,2%), inclusiv Romania, “sufera” de democratii deficitare (flawed); in 37 de state democratiile sunt “hibride”, adica arata ca democratiile nu sunt de fapt democratii adevarate (14,4%). Restul de 51 de state (37,1%), nici macar nu mimeaza democratia.
Al treilea subiect ar fi migratia mondiala. Conform unui studiu efectuat de Gallup in anul 2009, 700 de milioane de oameni doresc sa migreze definitiv. Statele care sunt tintele cele mai dorite sunt SUA, Canada, Marea Britanie, Spania, Arabia Saudita, Australia (plus NZ) si Germania. Probabil ca greutatile economice ale Spaniei sa fi schimbat putin datele in 2011. Important de mentionat ca vorbim despre 10% din populatia globala. Daca ar fi sa amintim datele istorice, in perioada migratiilor numite “barbare,” intre secolele al II-lea si al IX-lea d.Hr. au migrat mai putin de 5% din populatia cunoscuta atunci (cifrele sunt intre 4 si 6%, am luat o medie). Un interesant articol despre istoria migratiilor in Marea Britanie puteti citi din surse BBC (Short History of Immigration), bineinteles formulat absolut corect-politic si cu o fatarnicie istorica aproape hilara. Nici o problema, ei isi merita soarta si cartierele incendiate! Alte 381 de milioane de adulti migreaza in teritoriile de bastina in incercarea de asi gasi o mai buna viata in tara natala inainte de a emigra in alte tari si teritorii) datele sunt publicate in 2012 si sunt relevante anului 2011). Vezi tabelul de mai jos si linkul bibliografic aferent.
Bibliografie:
BBC: Short History of Immigration; SourceWire: Democracy in Retreat
The Economist Intelligence Unit: “Democracy Index 2012″.
Gallup: 700 Million Worldwide Desire to Migrate Permanently; Gallup: 381 Million Adults Worldwide Migrate Within Countries
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]