Bilanţul necesar al « basismului » şi viitorul dreptei
15/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Opiniile Politeia |
Redactat de @Cetatean
Cel de-al doilea mandat al Presedintelui Romaniei nu s-a incheiat. Cu toate acestea, in ultimele zile m-am convins ca este imperativ necesar un bilant al actiunii politice a Presedintelui Romaniei desfasurata in cei 9 ani de mandat. Motivul este urmatorul: ceea ce lovitura de stat din vara anului 2012 a reusit sa infaptuiasca (unificarea sub acelasi stindard a intregii societatii civile, care s-a ridicat nu atat in apararea Presedintelui, ci in apararea statului de drept, adica a suprematiei Constitutiei si a domniei legii) se destrama sub ochii nostri dintr-un motiv simplu: raportarea diferita a societatii civile la actiunile intreprinse din decembrie 2012 si pana azi de Presedintele Romaniei.
Daca « basismul » este pretextul pentru care oamenii de buna credinta ajung la cutite retorice, inseamna ca este cazul sa facem bilantul politic al Presedintelui Romaniei si al « basismului ». Deja lucrurile au ajuns prea departe si sustinerea politica acordata Presedintelui risca sa se transforme in idolatrie si retorica inutila.
Inca un aspect: nu accept de la nimeni lectii de « basism ». Din 2009 si pana azi, am scris pe Politeia un numar de 98 postari de autor, un numar de cateva mii comentarii, un serial juridico-politic de 25 de episoade (185 pagini A4), in care am explicat pe intelesul tuturor zeci de decizii grele ale CCR si mizele luptei Presedintelui Romaniei cu “Sandeii” din Justitie ; am contribuit decisiv la castigarea a doua spete cu impact masiv la CCR ; am avut doua infrangeri (dintre care una este cea legata de cvorumul de 50%, pierduta din motive de marsavie a unor judecatori de la CCR). Ii rog asadar pe cei care manifesta idolatrie fata de oamenii politici sa se abtina de la comentariile-predica sau comentariile-marketing ieftin. Cei care mi-au citit de-a lungul anilor postarile si comentariile stiu ca am cel putin tot atatea drepturi ca cel mai dur blogger auto-intitulat « basist » sa imi insusesc aceasta titulatura, insa nu o voi face din motivele care urmeaza.
***
Sa o spunem simplu : Traian Basescu a reusit, prin actiunile sale politice si constitutionale din 2004 pana in 2012, sa determine o « trezire » a constiintei suveranitatii poporului (efectul dovedit este referendumul valid din noiembrie 2009) si a dorintei de implicare civico-politica a multor cetateni. Pe de alta parte, incepand cu luna decembrie 2012, el isi distruge sistematic si cu tenacitate reusitele anterioare si potentialul lor de fructificare in viitor, manat de un orgoliu impardonabil la varsta si experienta lui.
I. Bilantul economic al mandatelor Presedintelui Romaniei nu are aici mare importanta, intrucat Guvernul este cel care realizeaza politica economica a tarii. Sigur, Presedintele Romaniei are unele parghii (importante) in politica economica, insa nu acestea sunt principalele sale atributii constitutionale. Cu siguranta, va ramane in istorie mai degraba prin faimoasa « taiere a pensiilor si salariilor » din mai 2010 (de fapt, doar a salariilor) anuntata de el insusi, iar nu de Primul-Ministru, cum ar fi fost normal.
II. Bilantul la nivel geo-strategic inseamna doua lucruri fundamentale pentru care Presedintele merita apreciat in modul cel mai sincer: orientarea hotarat pro-atlantista pe axa Bucuresti – Washington si scutul anti-racheta de la Deveselu. Tot restul (va) decurge din aceste doua elemente.
III. Bilantul sub aspect constitutional l-am facut deja in serialul Constitutia poporului « suveran » si Republica Judecatorilor, din care reiau doua pasaje:
- « Privită retroactiv, lupta Preşedintelui României cu Parlamentul şi Guvernul începând cu 2007 nu a fost deloc o luptă « politică » sau « legislativă » (nu mai amintesc de suspendarea din 2007, întrucât aceasta a arătat pentru prima dată cum poate fi încălcată Constituţia de autoritatea care pretinde că o apara, anume Parlamentul suspendacilor şi listacilor), ci o luptă pentru apărarea suveranităţii poporului de Sistemul care o confisca sub diverse forme” (episodul XX)
- “Acţiunea politică si constituţională a Preşedintelui Traian Băsescu nu a fost niciodată la întâmplare: el a acţionat mereu în vederea clarificării principiului separaţiei puterilor şi echilibrului în stat şi a acelor locuri obscure din Constituţie de care Sistemul a profitat pentru a se auto-perpetua…Lupta lui Traian Băsescu nu este pentru sine însuşi, ci pentru apărarea funcţiei prezidenţiale ca atare şi a suveranităţii reale a poporului, care îşi alege prin vot direct Preşedintele” (episodul XXI).
Sub acest aspect, apreciez ca Presedintele Romaniei nu putea face mai mult decat a facut si de aceea nu i se poate reprosa nimic. Referendumul valid din 2009 este marea si ultima reusita comuna a Presedintelui Romaniei si a poporului suveran; depinde acum doar de judecatorii de la CCR daca isi mentin jurisprudenta anterioara si obliga USL-ul sa tina seama de rezultatele referendumului in procedura de revizuire a Constitutiei. Dupa decizia rusinoasa si fara temei juridic a CCR in problema cvorumului nu mai sunt asa de optimist, caci am descoperit ca si unii judecatori de la care aveam pretentii pot da dovada de oportunism politic de cea mai joasa speta.
IV. La nivel politic insa, bilantul Presedintelui Romaniei este dezastruos. Dupa 9 ani de mandat, situatia se prezinta astfel:
- Presedintele nu a reusit crearea unui mare partid de dreapta reformat si nici destructurarea PNL-ului, in vederea polarizarea scenei politice in doua blocuri (stanga vs. dreapta). Dimpotriva: PNL-ul este mai puternic ca oricand, iar PDL-ul se duce spre cota electorala pe care o avea sub presedintia lui Petre Roman, cersind de la PNL un loc la guvernare in eventualitatea ruperii USL.
- USL detine actualmente peste 70% din Parlament si se pregateste sa deturneze in mod hidos tema revizuirii Constitutiei (lansata de Presedintele Romaniei!). Uniunea dintre PSD si PNL a fost ideea lui Traian Basescu insusi, care a amenintat in nenumarate randuri in 2010 si 2011 cele doua partide ca daca nu fac o alianta politica inregistrata oficial la tribunal si nu obtin peste 50% din mandate la alegerile din 2012, nu le va desemna Primul-Ministru. PSD si PNL au luat in serios amenintarea si au facut o uniune politica de succes.
- Relatia dintre Traian Basescu si PDL, incepand cu anul 2010, a fost marcata de o dezlipire treptata, vizibila si cinica a PDL-ului de agenda reformista a lui Traian Basescu, in timp ce acesta se milogea de Guvern si de majoritatea parlamentara (din ce in ce mai subtire) sa mai adopte una-doua legi sau sa mai schimbe din functii unul-doi corupti de la Hidroelectrica sau de la alte institutii.
Presedintele Traian Basescu a inchis cu obstinatie ochii la toate semnele vizibile de ticalosie a PDL-ului, incapatanandu-se sa apere acest partid si mai ales anumiti politicieni-fetis (Elena Udrea) de orice acuzatie, punandu-si in balanta propriul capital politic si garantand cu acesta anemicele reusite economice ale Guvernului Boc. Traian Basescu nu a vrut sa descifreze semnele care aratau clar ca PDL-ul nu mai marseaza in cadenta reformelor impuse si se pregateste sa se autonomizeze la nivel politic de agenda reformismului prezidential.
Obsedat de cresterea economica, de PIB, de rata absorbtiei fondurilor europene, de reducerea aparatului bugetar, de acordurile cu FMI, de nivelul dobanzii la care se imprumuta Romania, Traian Basescu a uitat, incepand cu 2010, ca este Presedintele Romaniei (nu Primul Ministru) si astfel si-a facut tandari propria credibilitate politica, sacrificandu-se naiv pe altarul unui partid care se vedea de la o posta ca numai „reformist” si „de dreapta” nu este.
Urmarea a fost catastrofala: continuand sa traga de o martoaga pe care el o vedea drept armasar, Presedintele a incasat, ca paratrasnet, toata impopularitatea economica a Guvernului si PDL-ului, facand posibil masterplanul politic al USL: daramarea institutiilor statului de drept prin atacarea in forta a Presedintelui, scos ca tap ispasitor al tuturor relelor economice si sociale.
In acest context, vinovatia Presedintelui Romaniei este tripla:
- politica: in primul mandat a avut sustinerea poporului, insa a fost lipsit de eficienta politica (avand Guvernul Tariceanu drept adversar din 2007 pana in 2009); in al doilea mandat a ales eficienta politica (avand partener Guvernul Boc) in dauna sprijinului popular. Presedintele Romaniei a exprimat aceasta alegere a eficientei in dauna popularitatii intr-un mod plastic: „eu nu mai am obiective politice, sunt deja in al doilea mandat”. Ei bine, aceasta alegere a fost catastrofala. Traian Basescu a fortat Guvernul Boc sa adopte legi in care nici cei din PDL nu credeau (asumarile repetate de raspundere sunt dovada in acest sens). Pana la urma, firul s-a rupt iar calculul Presedintelui (trag de partidul asta cat de mult pot pentru a obtine maximum de reforma) s-a dovedit perdant: PDL-ul a tradat Guvernul MRU si l-a lasat pe Presedintele-paratrasnet-tap-ispasitor sa incaseze socul unei a doua suspendari. Din mai 2012, toate legile bune adoptate de Guvernul Boc au fost mutilate sau abrogate, astfel ca din forcingul Basescu-Boc (2010-2011) nu a mai ramas nimic. A meritat ca Presedintele sa isi sacrifice degeaba functia (nu doar popularitatea) si sa distruga insusi rolul de presedinte-jucator? Eu spun raspicat: nu! Din perioada 2010-2011 s-a ales praful la nivel legislativ, iar ideea de presedinte-judecator este acum definitiv delegitimata politic si atacata de USL prin revizuirea Constitutiei. Traian Basescu a facut tandari prestigiul politic si legitimitatea constitutionala a Presedintelui-judecator (punandu-le garantie pentru ticalosiile PDL-ului), de parca ar fi fost ultimul presedinte al Romaniei, nepasator fata de consecintele supra-licitarii prerogativelor prezidentiale. Vedem azi cum USL se pregateste sa transforme Presedintele intr-o paiata, sub pretextul ca „nu trebuie sa mai avem un Presedinte-jucator ca Basescu”.
- morala: desi a anuntat de nenumarate ori ca „dupa terminarea celui de-al doilea mandat, nu mai revin in politica, ci plec pe mare, fac scoala, cumpar pamant si il cultiv, etc.”, Presedintele Romaniei s-a razgandit si s-a hotarat sa isi faca partid pe care sa il conduca prin interpusi obedienti.
Un prieten sofist imi motiva ca Presedintele revine in politica tocmai pentru ca nu si-a indeplinit obiectivele. Pe bune?! Presedintele Romaniei care nu a reusit, cu ajutorul parghiilor functiei, reformarea unui partid rodat ca PDL-ul, va reusi oare (fara functie si prerogative!) sa puna pe picioare (dupa finalul celui de-al doilea mandat, dupa ce a scapat la mustata de o a doua suspendare!) un partid „de dreapta” nou, curat si reformist!? Haida-de! Credibilitatea lui Traian Basescu este facuta tandari din perioada 2010-2011, iar el se incapataneaza inca sa se pozitioneze in „patriarhul” dreptei?! Nu ma refer aici la nucleul dur al „basistilor”, care il vor urma mereu pe Traian Basescu pana in panzele albe, ci la planul pe termen lung al lui Traian Basescu pentru dreapta. Ce doreste el, de fapt? Sa devina un combinator care, prin interpusii din Miscarea Populara (noul partid-balama), face si desface guverne? Un guru al dreptei, asa cum Ion Iliescu este un guru al stangii? Traian Basescu are, cu certitudine, un nucleu de sustinatori (mult exagerat numeric de cei care il estimeaza la 1 milion de voturi – eu consider ca acestia sunt mult, mult mai putini), insa nu acesta este miza electorala, ci…. potentialul de crestere. Cine se iluzioneaza ca partidul unui fost Presedinte numit Traian Basescu va ajunge prima forta politica a tarii sau prima forta a „dreptei” e naiv sau idolatru. Dupa ce a dat gres cu PDL-ul si cu Elena Udrea, Presedintele si-a gasit o noua masina de scos fum politic (Miscarea Populara) si invita electoratul intr-o noua calatorie. Spre ce zari politice si cu ce cost?
- umana: dupa 9 de mandat, Presedintele Romaniei nu mai are dreptul sa isi minta in fata electorii atunci cand, semnand decretele de investire ale unor procurori apropiati de PSD (vezi aici) sau promulgand o lege de „retrocedare a proprietatilor” care inseamna de fapt o a doua nationalizare (vezi aici) iese in conferinte de presa si anunta ca „a discutat” cu Ponta despre procurori sau ca a promulgat legea, intrucat „e mai buna decat nimic”. Cel care mereu s-a laudat ca nu negociaza Justitia cu nimeni a semnat ca primarul tot ce i-a pus Ponta sub nas (cei care au chef sa ridice argumentul cu USL-70% sunt rugati sa se abtina) si, mai rau, a devenit avocatul lui Ponta pe o lege care face posibila a doua confiscare a averilor, in dispretul CEDO si al dreptatii. Am dat doar aceste doua exemple, insa as fi putut alege si altele. Uman vorbind, Traian Basescu „Dreptate si Adevar” (2004) a devenit Traian Basescu „Combinatie si Minciuna” (2013).
Presedintele a pornit pe un drum obscur, care imi lasa impresia ca doreste de fapt ca dupa 2014 sa „faca legea” pe partea dreapta, asa cum o facea in vremurile bune cu PDL-ul. S-a trezit la spartul targului sa isi faca partid (in loc sa si-l faca atunci cand avea oameni loiali, timp si popularitate), iar despre ceilalti politicieni de dreapta afirma ca „nu sunt convingatori” (Udrea are „potential de crestere”, nu?). Ma intreb: el cati romani mai convinge? In loc sa isi exploateze judicios bazinul electoral care i-a mai ramas, se comporta de parca acum e in primul an de mandat.
Prin urmare, intreb: acest Presedinte al Romaniei din 2013 mai merita sustinut si aparat asa cum o fac azi „basistii” duri, in numele unei mosteniri politice niciodata evaluata critic? Eu consider ca nu.
Dreapta va fi mereu fragmentata cate vreme Traian Basescu se va incapatana sa pozeze in patriarhul care, dupa cele doua mandate de Presedinte, are pretentia de a dicta tot el directia strategica. Politic, Traian Basescu a esuat in proiectul sau cu PDL-ul, PLD, UNPR, etc. Moral, nu mai are ce propune. Uman, a mintit de prea multe ori alegatorii din decembrie 2012 pana azi pentru a-i mai putea seduce inca o data. Un mic recul nu strica, dupa doua mandate din care unul facut tandari.
Personal, nu stiu care e solutia si nici nu sunt prea optimist cu privire la viitorul dreptei. Peisajul e dezolant si fragmentat in grupuscule politice. Inca nu se vede nimic inchegat. Insa consider ca ghiuleaua care atarna e lipsa de evaluare critica a bilantului politic al Presedintelui Traian Basescu. Orice „basist” ar trebui sa faca asa ceva inainte de a striga „lez-basism!”.
P.S. Un cetatean nu este dator sa sustina pana in panzele albe un om politic, caci politicianul nu e Hristos, sa il urmezi pana la moarte. Politicianul insa este obligat sa ramana credincios angajamentelor facute si oamenilor care l-au votat. Daca de Traian Basescu s-au „lepadat” de-a lungul vremii multi sustinatori lucizi (cum se plang „basistii” duri), poate e (si) vina Presedintelui.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua 🙂
Buna analiza. Eu la lucruri pozitive as adauga si dimensiunea morala a “guvernantei”:
E vorba de:
1. Condamnarea comunismului.
2. Desecretizarea dosarelor de la SECU.
Ambele actiuni au fost incununate de succes, chiar daca nu cred ca au fost pornite din prea mare convingere. Dar succesul vine de la rapiditatea cu care a prins si arata de fapt punctul slab al oligarhiei Directoriale – de la si PSD, PNL la PDL .
La ora actuala cele mai infecte latrine isi acuza pe “dusmani” de comunism sau de reflexe comunistoide.
Poate in mod paradoxal, asta arata ca in mentalul colectiv s-a produs declicul: comunism = rau.
Securist = spurcat. Cand Voiculescu ii acuza pe dusmani de “securism” – atunci poti sa fii convins ca securitatea nu mai e privita ca un lucru bun.
Povestile cu ofiterii “patrioti” ce lucrau la securitate este doar o fandare retorica de autoaparare (mentala). Daca prinde? Va rog – idiotenia nu doare.
Si mai ales sa nu uitam ca moda suspendarilor a pornit de la circul cu condamnarea comunismului. Iar ura atavica resimtita, s-a revarsat in acelasi timp cu desecretizarile.
In rest sunt perfect de acord cu portretul zugravit aici. Umbre si lumini in acelasi timp.
Buna ziua
As fi foarte interesat cum ar raspunde presedintele Basescu (nu tuterii cazuti iremediabil in admiratie) acestui sumar de fapte si realitati dobandite. Cu aroganta? Cu adevar? Cu atentie?…
Salutare, Dane! 🙂
Crede-ma, bilantul merita un serial, insa din pacate, nu am timp sa deschid doua seriale in santier (si asa cel numit “Constitutia revizuita pentru linistea infractorilor” trebuie sa il inchid pana in toamna. Am ales sa scriu cat mai concentrat, punand cateva repere. Nu am avut deloc pretentia de exhaustivitate si iti multumesc ca ai adaugat ceva ce eu am omis. Din pacate, mai exista macar 100.000 dosare SECU pastrate sub motiv de “siguranta nationala” si care sunt, probabil, materie de “negociere” politica.
Cetatean,
excelenta sinteza!
eu m’as retine sa mai adaug ceva, nu de alta dar mi’am atras deja citeva atentzionari deosebit de serioase ca nu sint bine primit p’acilea.
cred c’o sa ma retrag in pozitzia de observator, nu de “observator”, exersata timp de citziva ani buni.
tot ce pot sa spun este ca l’am sprijinit pe dom’ prezidente, ne lipsindu’ma de placerea de a’l “injura” atunci cind credeam ca greseste, pina cind am obosit sa’i tot justific gogomaniile si mirlaniile.
cind o sa avem si noi parte de politicieni – hai sa n’am pretentzia la “oameni politici”! – carora sa nu mai fim “noi” obligatzi sa le justificam lucruri de nejustificat, pentru ca ei nu vor in ruptu’ capului sa si le asume?
nikule vorbeste liber 😆
prefer sa tac, theophyle, ca sa nu cumva sa ajung, fara sa stiu, la reprosuri pe care sa le fi vinturat antenistii anterior :(( :D))
“Politicianul insa este obligat sa ramana credincios argumentelor facute si oamenilor care l-au votat.”
Glumesti nu-i asa? De 23 de ani, politicienii romani asta au facut, nu-i asa?De ce ar trebui Traian Basescu sa fie mai altfel decat TOATA clasa politica romaneasca? Pai zici ca politicianul ” nu e Hristots”, si “un cetatean nu este dator sa sustina pana in panzele albe …”.Sa fie clar ( acum zic si eu ca Bombonel – sic! ) clasa politica este HOATA si TRADATOARE de TARA iar votantii, ca urmare a conducerii “stralucite” a celor dintai, au ajus saraci, needucati, au ajums o masa MANIPULABILA. si SCARBITA de politica miticisata de Dambovita. Inclusiv TU, prin “analiza” ta, manipulezi! Nu toata lumea e tampita, dar oicum, fii bucuros, este o specie pe cale de disparititie. Traiasca MRU, nu-i asa? Sa vedem daca ma cenzurezi.
@ionica = @nera,
nu te-am cenzurat desi aveam toate motivele sa o fac! In primul rand nickul dublu si fals. Deci ti-am dat drumul la comentariu dar sa intelegi ca nu merge cu nick dublu sau alte furtisaguri!
@ionica “fara frica”, ai facut 3 sofisme (performanta!):
1. Ai realativizat toate clasa politica spunand ca e “tradatoare si hoata” pentru a relativiza si meritele Presedintelui, pe care eu le-am reliefat (cele geo-strategice si constitutionale). Abia ai astetat sa spui, in subtext, ca Presedintele e egal, sa zicem, cu Voiculescu, sub aspect politic.
2. Ai sarit cu lozinca “Traiasca MRU”, desi acest articol este despre Traian Basescu, vrand sa sugerezi ca eu am ceva cu Traian Basescu pentru ca as vrea sa stiug, de fapt, si nu vreau/pot “Traiasca MRU”. Fa-ti un control, omule, daca citesti una si vezi alta. Crezi ca eu am retineri sa sun ce gandesc despre unul sau altul?
3. Ai afirmat ca “manipulez”, desi ai citit un articol plin cu argumente. In schimb, nu ai avansat niciunul.
nu picati in capcana gusterilor care au drept scop sa denatureze discutia de la subiectul postarii. nu merita raspuns.
Numa’ncet! Nu dati navala! …si nu cenzurati!( cf.”cetateam” .pct 2 “Crezi ca eu am retineri sa spun ce gandesc despre unul si despre altul?” E bine ca n-are retineri…)
Nu este ilegal sa folosesc ce nickname vreau atata timp cat site-ul vostru, si in general, politica romaneasca este MISOGINA, si NU FUR NIMIC NIMANUI !!! ( “hotul striga primul:hotul! ).
Nu stiu ce crezi tu ca este legal sau ilegal. Pe situl asta nimeni nu se foloseste de 2 nikuri si niciodata nu s-a folosit!. Punct si la revedere. Pa!
fuji si ridica o statuie tovarasului Mitica.
Nikule, salut!
Problema la nivel principial e urmatoarea: politicianul e dator alegatorului si nu invers. Cand un alegator informat critica politicianul (si TB nu a fost deloc scutit de critici!), acesta trebuie sa bage la cap. Daca alegatorul alege ca in loc sa critice constructiv, sa isi bage picioarele, e clar ca acolo politicianul a intrecut de mult granite de suportabilitate. Cei care isi fac un titlu de glorie ca nu se “dezic” sau nu se “leapada” de un politician care o tot da cu oistea in gard se pun ei insisi in postura de electorat captiv.
@ Cetatean,
uite (vorba lu’ dom’ prezidente!), joana a bagat la cap, drept urmare se vede deja pe cimpurile elisee, in 2015 😀
se gandeste sa se sinucida in 2015? 😀
Doamne Fereste! unde mai gasesti un prostanac la fel? :))
salut ! eu zic doar atat : multumesc pentru efortul si timpul investit in ceea ce ai facut , de la sesizarile catre CCR pana la serialele detaliate despre “activitatea sandeilor” pe teritoriul Ro . tot respectul!
salut! 🙂
Ziggy, din pacate am castigat 2 si am pierdut 2 spete la CCR, din care ultima e cea cu cvorumul. La aia am pierdut cu dreptatea in mana, dintr-o cauza pe care nu vreau sa o detaliez. Sper sa isi ia fiecare plata, dupa cum merita. Cat despre Sandei, aia vechi macar erau bine reperabili, astia tineri ca Neacsu si Dumbrava sunt mai parsivi.
nu conteaza scorul . esentialul e ca ai acceptat sa le faci si sa iti consumi timpul tau liber, energia si cunostintele. asta nu inteleg multi sloganari. ca pui din timpul tau si din cunostintele tale . cunostinte care le-ai dobandit prin munca si nu prin plagiat sau ca l-ai avut pe tata sef politic al armatei ceausiste.
tatal meu s-ar cruci sa afle fiul face contestatii la CCR si pe unele le mai si castiga 😀
😛
Buna ziua,
o analiza corecta si lipsita de patima. Adevarul doare, dar face bine.
Cred ca in momentul in care vom reusi sa acceptam bunele si relele unui politician, sa intelegem ca el este in slujba noastra si nu noi in slujba lui, ca este un cetatean/om ca oricare altul si este vremelnic intr-un loc/scaun/pozitie, putem spune ca s-a intrat intr-un proces de modernizare, evolutie atat la nivelul statului cat si la baza, la alegator. Din nefericire una din bolile comunismului, de care nu ne-am videcat, este inchinatul la “icoane” si raportarea la idoli/piedestal.
Buna ziua tuturor…
@City, multumesc din nou 🙂
Eu zic ca ar trebui sa detaliezi cauza despre care vorbesti. E bine sa scrii totul, “negru pe alb”.
inca nu. De altfel, e un secret de Polichinelle, nu are rost sa detaliez.
C., este o performantza ptr. un nespecialist 🙂 Sunt destui cu pretentii cat casa si daca-i scuturi incep sa le curga penele, nu sunt in stare sa argumenteze/sa se raporteze la o decizie a CC sau la o lege.
pene “rosh-albastre , sau alb-rosh” ? :))
depinde unghiul in care privesti 😆
pentru mine e mai degraba un bilant negativ. Decizia 334/2012 a CCR pe cvorumul de 30% e mai mult decat o infrangere, e o bataie de joc la adresa Constiutiei, logicii si suveranitatii poporului. Insa ma consolez partial cu una din cele doua decizii castigatoare, la care tin foarte mult.
C., rezistentza sistemului nu poate fi infranta cu pieptul gol 🙁 Este o infrangere dar si o victorie,pricajita dar capitala ca importanza, am vazut cine sunt oportunistii.
buna ziua
@cetatean: analiza” chirurgicala”
fara patima,rece si consecvent cu tot ce ati sustinut pana acum;
cu cat mai multi vom intelege ca ” cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit” cu atat va fi mai bine;
pana atunci as zice ca nu trebuie resemnare;
vorbeam in week endul asta cu un tanar de 38 ani; in 93 imi reprosa si ma acuza ” cum am putut suporta comunismul si nu am facut nimic”
acum tocmai ce-mi spunea ca nu se poate face nimic impotriva usl…
i-am reamintit de 93 si spusele lui;daca acum,cand nu te da nimeni afara de la serviciu,sau nu te ” transfera in interes de servici la 600 km de familie” sau nu te declara ” schzofrenic” te resemnezi?
poate ca asta ar trebui sa fie spus generatiei active care a mai ramas pe aici;daca nu voi,atunci cine? daca nu acum,atunci cand?
sa nu uit despre subiect: un om politic cu lumini si umbre al carui mare defect-cred eu- este faptul ca ” crede ca are intotdeauna dreptate” si ” nimic nu se poate face fara el”
pacat, stiu ca este credincios si stie ca ” trufia” este pacat capital
@intimplator, buna ziua 🙂
intr-adevar, cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit. Vezi dumneata, daca Traian Basescu stia acest lucru, se ingrijea ca mostenirea sa politica sa ii supravietuiasca si sa nu fie nevoie de un bilant politic asa de amar care sa ii intunece bilantul constitutional sau cel dpdv geo-strategic. Omul gospodar isi face vara sanie si iarna car: reformeaza un partid ca PDL sau il da dracului si isi face altul mult inainte ca partidul sa il tradeze si sa ii vina de hac.
***
Daca tot am ajuns aici, as vrea sa fac 3 precizari pentru cititorii blogului (care comenteaza sau nu):
1. Cand am facut acest bilant, am avut in vedere cee scrise in postare: ” Pe de alta parte, incepand cu luna decembrie 2012, el isi distruge sistematic si cu tenacitate reusitele anterioare si potentialul lor de fructificare in viitor, manat de un orgoliu impardonabil la varsta si experienta lui”. Deci nu e nevoie sa cineva sa imi listeze ca intr-un pomelnic reusitele anterioare anului 2012, ci sa reflecteze la durabilitatea si eficienta lor dupa 2012. Nimeni nu ii neaga presedintelui Romaniei meritele, problema e ca aceea ca el insusi si le-a anihilat in mare parte.
2. Aceat articol nu este primul din serial celor dedicate Presedintelui Romaniei. Poate unii au uitat, insa as vrea sa le amintesc un articol: http://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/07/06/mesajul-comunitatii-politeia-pentru-presedintele-romaniei/ “Basistii” duri ar face bine sa ia lectii!!! 😀
3. Presedintele Romaniei are un mandat care se termina in 2014. Miza nu este cat de genial a fost el intre 2004 si 2014, ci ce va face el dupa 2014 si daca intentiile sale politice sunt poportionale cu mijloacele si credibilitatea pe care le va avea dupa 2014.
Ziua buna
1- Cu articolul asta intrati si voi doi in colimatorul presedintelui . Pe linga ambitia de putere , fostul marinar comandant e si razbunator . (iar coabitarea permite multe blaturi)
In rest , istoria se bazeaza strict pe fapte si date .
1- Inainte de a discuta despre o dreapta oricare , mai bine sa se stabileasca principile si morala dreptei .
Prea multi “dreptaci din interes ” au provaduit una si aplicat ceva diametral opus . Masuri de stinga pura.
2- In 9 ani de guvernare ” basista” , cu cite mii de kilometri a crescut reteaua de autostrade ?
In cite mii de localitati a fost introdusa apa potabila si canalizarea ?
CE E MAI IMPORTANT SI ESENTIAL , cite sute de mii de romani au renuntat la emigrare deoarece au vazut luminita la capatul tunelului numit speranta ?
3- Despre evolutia datoriei publice inutil sa mai intreb ceva deoarece rezultatele nu se vad . Nici la sate , nici la orase , nici la cai ferate dar nici la strazi .
Politic si popular , a semanat vint si cules furtuna .
O seara placuta va doresc . 🙂
salut, Stef :)!
nu este atributia presedintiei sa faca autostrazi, sa introduca apa -poate numai sub tatucul nea Ceasca (dupa care unii sunt cam nostalgici). din 9 ani de guvernare Basista, 4 sunt cu Tariceanu la carma, 3 cu Boc si unul cu Ponta pe MRU nu are rost sa-l iau in socoteala ca a fost tradat rapid) – cred ca acestia ar fi cei mai in masura sa raspunda la intrebare. este pacat de analiza lui @Cetatean sa fie imbacsita/parazitata/deturnata cu astfel de alegatii.
Pe langa articolul din 7.06.2012 semnalat mai sus, imi face placere sa reamintesc cititorilor blogului inca unul, din vara anului 2012. Cele doua articole sunt scrise la o distanta de 2 saptamani si sunt ambele despre Presedintele Romaniei.
http://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/07/19/despre-eroismul-gratuit/
Orice persoana care se intituleaza “basist” are face bine sa le citeasca si sa mediteze la diferenta intre Traian Basescu-2012 si Traian Basescu-2013.
Ii voi raspunde aici lui @eugeni, in temeiul vechii noastre prietenii bloggeristice. Eu nu am nimic cu @eugeni, insa in alta parte decat aici nu comentez.
1. Ce ar fi facut ei in locul lui TB?. Care ar fi fost, dupa aceea, rezultatele worst case scenario. (Pentru ca atunci cand fac analiza lui TB ei spun ca mai rau nu se poate”.
Un exemplu. Procurorii propusi de Ponta si care nu prezentau garantii de impartialitate trebuiau respinsi. Presedintele avea dreptul sa o faca. Legea 303/2004: “Art. 54, alin.(3): Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului”.
Legea nu spune de cate ori poate refuza Presedintele numirea, insa pe baza jurisprudentei CCR (Decizia 98/2008) se poate deduce ca o singura data, caz in care Ministrul Justitiei trebuie sa vina cu alta propunere, diferita de prima. Sa spunem ca vine cu aceasi propunere sau cu una mai rea (politic). II respingi a doua oara propunerea si apoi, daca MJ sesizeaza CCR cu CJNC, te duci la CCR si iti pledezi cauza, argumentand ca acei procurori nu prezinta garantii de impartialitate. CCR va decide sau ca trebuie sa semnezi ca primarul, sau ca ai voie sa respungi orice procuror care nu este suficient de “impartial”. Daca te invinge CCR, asta-i situatia, macar ai luptat pana la capat. Insa daca iti da castig de cauza, ai aparat Justitia. Cert este ca trebuie sa lupti cat de mult poti pe cai legale, nu sa negociezei procurorii cu Ponta!
Un alt exemplu: trimiti la reexaminare legea “retrocedarii proprietatilor confiscate”. Ai voie macar o data. O trimiti, nu o promulgi din prima, pe motiv ca “are si parti bune”. O trimiti si daca revine inapoi, atunci cauti alte motive de neconstitutionalitate (asa a facut de exemplu cu legea statutului parlamentariloe, deci se poate) si o ataci iarasi. Te lupti pana la capat pentru averile confiscate de comunisti si pe care Ponta vrea sa le confiste inca o data.
La 2 si la 3 nu pot eu raspunde.
Nu stiu ce scrie @eugeni dar un raspuns simplu : de ce a simtit nevoia domnul Basescu sa-i ceara lui nitu – in ultimul an al mandatului 2 de presedinte- sa rezolve dosarele revolutiei ? de ce nu a simtit nevoia domnul presedinte sa-i spuna acelasi lucru in cei aproape 4 ani cat la tinut procuror adj al PG pe tovarasul Nupu?
Cosin Gusa – gura fostului propagandist adevar graieste . Naravul din fire n-are lecuire (vezi modul de promovare mostenit:comunist,FSN-ist, etc)
Imagini filmate de la un post de televiziune, la care s-au facut aprecieri in legatura cu teza de
doctorat a premierului Victor Ponta
,, România…o incompetentă a plagiatorilor si a copiatorilor la REFERENDUM,
BACALAUREAT,etc
Mocirla comunista persistă
http://www.youtube.com/watch?v=3kSRTAj2lf0
buna seara. of topic, deja se lucreaza la scenariu cu serviciile omniprezente http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15193395-avocatul-gheorghita-mateut-weekend-patruns-mod-elegant-prin-efractie-apartamentul-cameliei-voiculescu-conditii-absolut-inexplicabile.htm
Buna Radu,
Pai cineva trebuie sa fie de vina ca ei sunt hoti si santajisti. Securistii candesc ca securisti!
cine a patruns in apartamentul respectivei ? : a fost stafia tov Ilie Ceausescu. Viena .. treburi vechi. uite asa ii bantuie trecutul pe turnatori,tortionari si alti pui de bolsevici.
Cred ca nu roiul de comentarii ironice starnite era dorinta lui Mateut cand a dat “Stirea”.
Cel mai probabil se dorea a fi o umanizare a Cameliei dar s-a starnit un gigantic hohot de ras: I-au furat butucul de la yala lui Voiculescu. 🙂 “…in conditii absolut inexplicabile”
Pe masura ce trece timpul incep sa cred ca Mateut e “pomul laudat”, bine ca a si dat rasol la Fenechiu, mai are si buba de la plagiatul lui Ponta….
Se pare ca Mateut este avocatul preferat de USL, bun de pus oriunde e un proces, vreo comisie: un fel de Catalin Voicu mai spalat, mai curat, mai stralucitor…
Mateut si Cazac sunt cei mai tari avocati pe procedura penala. Acum daca se va schimba codul de procedura penala cam raman fara euroi
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/bilantul-necesar-al-%C2%AB-basismului-%C2%BB-si-viitorul-dreptei/
wow mar,
ne-ai dat de gol 😆
felicitari. o sa faca valuri postarea. vezi sa dai cu “dezinfectant” in casuta de spam. 😛
uita-te si la comentarii, ca sa vezi ce fel de oameni comenteaza….
Au dat navala activistii peneleului…
pe Contributors eu le par un “basist”, iar pentru “basistii” duri eu apar ca un antenist. Mare e gradina Domnului!
Sa nu te crucesti, este studiu de caz.
da. si culmea fiecare “gashca” e mintita in acelasi sistem : basistii il bagau pe ilici la puscarie iar uselistii pe udrea. culmea prostelii: si ilici si udrea isi vad linistiti de treburi :))
“Mare e gradina Domnului!”
…Si mic e gardul ce-o-nconjoara, ca multi il sar.
Salutare Citi si multe multumiri pentru aritcol. Salutare si celorlalti politeieni.
salut Eule 🙂
Daca vrei sa vezi cat de mic e gardul – vezi comentariile la aceleasi articol pe Contributors 😆
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/bilantul-necesar-al-%c2%ab-basismului-%c2%bb-si-viitorul-dreptei/
am vazut. ai starnit galceava. cel mai grav lucru care l-au facut politrucii dupa 89 consta in faptul ca le-a reusit la perfectie sa dezbine acest popor.
Zig, te contrazic 🙂 Dezbina si stapaneste a fost politica dupa ’45, dupa ’90 a fost rafina pana la perfectiune. Rezultatul, se vede cu ochiul liber in fiecare zi/moment.
ai dreptate :P. de unde si concluzia : sangele de bolsevic apa nu se face 😀
😛
astia nu inteleg ca un om musai sa gandeasca cu capul lui si daca se poate sa gaseasca si niste argumente la parerile pe care le detine. Asta se numeste pe limba mea normalitate!
Din nefericire face parte din bagajul genetic “firul trasor” si programul partidului, eventual poza ascunsa in portofel sau de ce nu pe perete,
Stii care e problema ? cu postacii si sloganarii nu te poti contrazice, polemiza etc. astia au un rol clar : lanseaza sloganu’ si pa. e pierdere de vreme sa incerci o forma de comunicare cu specia asta. oamenii normali isi scriu opinia, mai gresesc mai au dreptate dar comunicarea sta in limitele argumentelor si bunului simt.
Inca o constatare: votantul care nu este capabil sa critice politicianul pe care il voteaza sau l-a votat e de fapt masa de manevra, electorat captiv care isi idolatrizeaza politicianul.
Vad ca si pe partea “dreapta” lucrurile sunt la fel ca pe stanga: la fel cum exista votanti care voteaza cu PSD-ul in orice circumstanta, exista electorat pemntru care TB nu trebuie atins cu nici o floare si nu trebuie criticat nici chiar cand o da cu oistea in gard si promulga o lege proasta sau negociaza procurori.
Prostiile pe care la face Presedintele Romaniei nu trebuie aratate, demontate si, spre binele lui si al nostru, criticate ca atare (ca sa nu se mai repete). Nuuuu… ele trebuie laudate ca dovada de joc politic genial si cine il critica n orice circumstanta: oricum s-ar intimpla, Presedintele are dreptate in tot ce face.
ace In felul asta, orice om politic va sfarsi, in lipsa criticii, sa se considere intangibil si genial. Orgoliul il poate infunda pe orice politician.
aici e cheia jocului : nu esti cu x.. atunci esti antenist. nu esti cu Y.. atunci sigur esti de la b1, de la portocalii etc.dreptul de a fi cu parere proprie e posibil sa devina infractiune !
Asa s-a ajuns la dezbinarea diasporei si nu numai 🙁 Din nefericire am fost, suntem si vom fi un popor slab si usor de manipulat. Timpul a dovedit cu varf si indesat acest lucru, exemplul cel mai concludent – decembrie 1989, apa otravita, teroristii………1990, minerii.
Vezi mar,
numai pentru asta este important sa continuam sa ne zbatem, Sa scriem, sa convingem, sa propagam ideii.
Categoric, chit ca suntem taxati in fel si chip.
Romania a ramas la nivelul de cautare a unui tatuc . Boala asta e foarte veche .
Cum e si mai dificil sa judeci singur , fara indicatii pretioase sau emisiuni nationale dedicate unuia sau altuia .
Fiecare injura opozitorii verbali ca asa a vazut si trait in Romania . Grave probleme .
“situatie straordinara cu masuri straordinare “. Nici 10 % nu stie cine a zis asta si cind .Tot incepe de acolo . 🙁
http://www.cotidianul.ro/cele-10-strategii-de-manipulare-a-maselor-150782/
Un articol vechi dar aplicat atat de Basescu: 3,4,5,6 dar mai ales de PSD: 1, 2, 3, 7, 8, si 10.
Nu mi-e clar insa ce se intampla cu 9, din care si eu vad am muscat. Asta-i aia cu “Romanii merita guvernarea USL, prostii au votat… samd, Qui Prodest?
salut,
Chomsky este tatal si mama manipulatorilor, crede-ma!
Nu-mi spune ca si legile lui de manipulare sunt de fapt tot o manipulare: Manipularea celor care invata sa manipuleze sau cum sa-i controlezi pe cei care cred ca controleaza? Mi se incurca sinapsele…
Seara buna.
Absolut de acord cu principiul din incheiere, Citi. Indiferent despre cine este vorba.
(Daca tot am inceput de jos in sus):
In plan moral actualul presedinte a rasolit-o si inainte de 2012. Doar ca precedentele au fost ceva mai suptile atunci cand n-au fost mascate de proiectile fumigene.
In plan constitutional a fost pe litera si a avut un puseu de spirit in 2009. Nevalorificat. Gurile rele spun ca de fapt le-a aratat pisica celor din jur.
Bilantul geo l-as pune mai degraba pe seama efectului apartenentei la o familie politica. Familie in care s-a introdus schimband cu forta antecedentele.
In plan economic e varza… in care si-au bagat picioarele cam toate categoriile sociale. Nu detaliez.
Multumesc pt efortul de a sintetiza un ocean de apa chioara. Plus satisfactia c-ai fost obiectiv.
Salut Ken,
Inotam intr-o mare de flegme si totusi ne simtim bine. Adevarul (asa cum il intelegem noi) trebuie spus – sus si tare!
Parca n-as merge pana la a spune ca ne simtim bine. Dar inteleg de ce-ai folosit formularea. O fi tinand adevarul de perceptie dar de aceea s-a inventat reducerea la absurd 😀
Ken,
in fiecare zi cand fac Revista Presei citind aproape tot ceea ce apare pe net, am impresia ca ma aflu intr-un desert in care nici fata-morgana nu mai apare. Aproape ca inteleg cuvantul “desertaciune” in sensul lui biblic 🙁
Pai atunci esti in mijlocul stirilor provenite din aplicarea strategiei nr. 8 a lui Chomsky ala…. Stai pe un munte de enormitati si banalitati cautand firul Ariadnei. Te inteleg daca-l mai pierzi uneori…
Daca vrei un raspuns optimistic: bine ca inca sunt stiri 😉
Pesimistic: fata-morgana n-apare cand o astepti 😀
Biblic nebliblic nu sunt convins ca generatia urmatoare ajunge la oaza.
mare noroc a avut si are d-l prezidente cu antena aia trei (despre care aflu acum, de pe hotnews c’ar fi singura
oficinatelevizie cu profit – deci antibasismu’ cu condicutza renteaza in continuare!) fara de care ar fi avut parte de evaluari si reevaluari mult mai crincene decit ceea ce se vede aici sau pe contributors :((sintetzi siguri ca nu este si d-l prezidente actzionar acolo?
greu de dat raspuns 😛
Ce nu imi place a sloganari este incapacitatea de citi macar ce injura.
Iata. Eu spun in postare clar: “…..planul pe termen lung al lui Traian Basescu pentru dreapta. Ce doreste el, de fapt? Sa devina un combinator care, prin interpusii din Miscarea Populara (noul partid-balama), face si desface guverne? Un guru al dreptei, asa cum Ion Iliescu este un guru al stangii? Traian Basescu are, cu certitudine, un nucleu de sustinatori (mult exagerat numeric de cei care il estimeaza la 1 milion de voturi – eu consider ca acestia sunt mult, mult mai putini), insa nu acesta este miza electorala, ci…. potentialul de crestere. Cine se iluzioneaza ca partidul unui fost Presedinte numit Traian Basescu va ajunge prima forta politica a tarii sau prima forta a „dreptei” e naiv sau idolatru. Dupa ce a dat gres cu PDL-ul si cu Elena Udrea, Presedintele si-a gasit o noua masina de scos fum politic (Miscarea Populara) si invita electoratul intr-o noua calatorie. Spre ce zari politice si cu ce cost?”.
Sa fiu mai explicit. Traian Basescu a esuat in reformarea PDL si acuma da fuga sa isi faca partid nou, Miscarea Populara. Fie. Vrea sa iti recupereze “electoratul dur”. Fie. Vrea sa rupa ultimele ramasite fidele din PDL. Fie.
Insa intrebarea este: si mai departe? Ce om lucid crede ca partidul condus de Traian Basescu va fi vioara intai a Opozitiei, cum se iluzioneaza diversi? Intr-o tara in care Traian Basescu si-a facut tandari credibilitatea, girarea pe fata a unui partid de dreapta de catre TB ii va aduce partidului un 5-7-10%, insa nu ul va putea urca niciodata mai sus.
Fie si asa. Sa zicem ca TB pune umarul la “reconstructia dreptei”. Insa are cineva impresia ca TB se va multumi sa fie vioara a doua sau a treia? ca va rabda ca directia strategica sa o dea altcineva (habar nu am cine, ca acuma e haos)? Haida-de!
Deci, repet: miza nu e ce mare si ce tare a fost sau este Traian Basescu ci… ce naiba propune el in continuare cu Miscarea Populara sau singur? Si, daca propune ceva, ce sanse are sa contribuie la rasturnarea USL? Ce sanse exista sa nu dea cu copita in tot ceea ce nu e sub directa lui diriguire?
da, cetatzene, d-l prezidente vrea cu tot dinadinsul sa ne demonstreze ca el e marele stejar la umbra caruia nici iarba nu mai creste!
Nu exista dreapta . Vrei sa pricepi @ cetatean ? 🙂
Dreapta nu mareste TVA , nu recalculeaza pensi speciale la marire , nu creste accise peste tot , nu devine primul care imprumuta banii din banci ci taie din cheltuielile bugetare , marind si eficienta banului cheltuit .
Efectul e ca lasa mai multi bani in buzunarul cetateanului , a firmelor . Pina nu se intimpla asta ci doar crestere planificata de PIB ca sa iasa deficitul convenit , nici o sansa sa ai dreapta in Romania , progres cu bunastare generalizata .
Dreapta nu e stinga in fapte . Greu de priceput esenta ? 🙂
In rest , domnul Basescu poate inventa ce vrea . E dreptul lui
Diferenta ca nici eu nu sint obligat sa votez aceiasi Marie dar cu alta palarie . Tot democratie e si asta. 🙂
De fapt,draga cetatene,te contrazici singur.Concluzia este ca TB nu stie ce vrea? Mai sus ai confirmat ca isi face PARTID NOU…din motive meschine…Nu inteleg DE UNDE atita agresivitate impotriva UNUI PARTID NOU DE DREAPTA? De ce oare nu TREBUIE sa se infiinteze zeci de mii de partide noi?Sa ramana doar cele vechi?Chiar nu inteleg,la urme urmei ce AR TREBUI SA FACA Presedintele ??pentru ca aici este tot misterul..Presedintele Traian Basescu face CEVA ce nu convine ALTCUIVA.Punct.
Ma mira faptul ca dupa atita analiza amanuntita a activitatii prezidentiale cu tusa si subiectivism,cu aroganta si tupeu,,,cum ai solutii si mai ales punctezi pe ‘derapaje majore’ ale Presedintelui,ma mira faptul cum nu poti candida la prezidentiale???De fapt,nu esti singurul care conduce cabinetul de la Cotroceni ,prin marcaj de cuvinte ,la INALTIMEA unui PC.
Ai coborat de la altar?
Ti-au dat voie, sau deja ai aprins mirul si lumanarile din dotare. Ati pregatit uleiul pentru unsul respectiv 😆
de la inaltimea unui pc City a facut pentru democratia din Ro cat n au facut stramosii tai pe linie de 300 ani .
Zigzag daca asta au priceput cititorii de pe Contributors din bilantul lui Citi, prefer in continuare sa-i dau credit Piratului.
De la Hantzy citire
……Iar incercarea lui TB de a-l determina pe Tariceanu sa demisioneze, pentru a forta alegeri anticipate ca sa elimine “solutia imorala” nu era tot un atac la statul de drept si o tentativa de lovitura de stat?! Nu era vorba de o autoritate a statului roman, aleasa pentru un mandat de 4 ani de catre acelasi electorat suveran?! Sau ati uitat?!
Asta dupa ce imi citeaza art 61 si 80 din Constitutie
Mare e gradina Domnului si multi au sarit gardul
hai ion,
lasa, Hantzy e un troll cunoscut cu mari probleme sub scufiuta. Nimeni pana acum nu a dat nici un anti-argument valabil. Toate erau vrajeli sau slogane mai mult sau mai putin inteligente!
Nu stiu cine e troll sau nu ca nu ma ocup de aceasta problema. Eu traiesc totusi mai mult in lumea reala si mai putin a blogurilor si daca vorbim de perceptia adevarului, asa cum ii place sa creada Ken, oamenii simplii incep sa se trezeasca. Subliniez oamenii simplii si nu cei din categoria carturarilor.
nu o da in derizoriu Ion. sa vad un sloganar care a redactat o sesizare catre CCR si a castigat. la asta m am referit.
Zigzag concentreaza-te. Articolul lui Citi pe Contributors e din categoria unde dai si unde crapa.Altceva a urmarit autorul dar uite ce a iesit. Nu e numai Hantzy acolo care bate campii. Dar vorba clasicului in viata asta este perceptia adevarului.
salut! aia sunt niste PNL-isti ametiti, am pierdut vremea raspunzandu-le…
e interesant ca te ataca si “basistii” si uslinosii. semn bun : coabitarea exista si intre postaci :))
Citi,indiferent cum ii cataloghezi sunt mii de cetateni care gandesc astfel. Imi pare rau dar altceva a iesit din publicarea acestui articol. Ai grija ce iti doresti pe viitor. E doar un sfat poti sa-l accepti sau nu.
Salutare tuturor,
Citi,
Raspunsul lui Kepler la continutul articolului tau
“‘ Aceasta saptamana debuteaza cu tendinta de a ne dizolva, de a amplifica o drama, de a experimenta ipoteze periculoasa in care lucrurile sunt scapate de sub control. Prin aceste actiuni avem impresia ca se face dreptate, ca dovedim curaj, ca platim cu o moneda de schimb o fapta savarsita anterior. Multe persoane vor renunta la proiecte importante, vor uita ce au promis si vor considera ca este mai bine sa-si abandoneze vechile obiceiuri, sa le lase pe toate in trecut in speranta ca acolo vor ramane cu toata dezamagirea pe care au avut-o fata de cei din jur. Cu toate acestea, ei nu constientizeaza ca aceasta dezamagire, deziluzie, frustrare sunt produsele concluziilor subiective si nu rezultatul unor interferente obiective. Prin urmare a fi deziluzionat /dezamagit va fi o optiune personala si va fi imbratisata tot ca o forma de a plati trecutului ceea ce merita”
PS Nu stiu daca legea restituirii proprietatilor este dispretuitoare fata de notiunea filozofica de dreptate dar fata de CEDO nu este. Dovada ca CEDO tine cont de ea in rezolvarea cazurilor astfel ca in ultimele luni statul nu mai pierde procese pe banda rulanta in aceasta speta.
Ken,
Metoda reducerii la absurd n-are nici o legatura cu perceptia adevarului.. La baza acestei metode sta una din legile fundamentale ale logicii clasice: legea tertului exclus, ce are urmatorul enunt :
“‘Din dou propozitii contradictorii una este adevarat , cealalta falsa , iar a treia posibilitate nu exista .
Legea tertului exclus nu ne precizeaza care din cele dou propozitii este adevarata si care este falsa.
Când la doua propozitii contradictorii aplicam legea tertului exclus este suficient sa stabilim ca una dintre ele este falsa pentru a deduce ca cealalt este adevarata”‘.
‘Din dou propozitii contradictorii una este adevarat , cealalta falsa
Daca nu-ntelegi de ce, poftim exemplu:
Basescu a fost si este bun.
Basescu a fost si este rau.
Adica metoda reducerii la absurd nu spune care din cele doua propozitii este adevarata adica nu percepe cara este true. Inteles
In raspunsul pt Theophyle m-am referit la: adevarul, asa cum il percem noi.
Reducerea la absurd are legatura cu perceptia in sensul ca o ajuta/imbunatateste.
Daca vrei iti fac o paralela. Pentru diverse nuante exista forma do-case/endcase. Cand vrei sa simplifici folosesti if/endif
Adica vrei sa-mi spui ca marele erudit Al-Hazen atunci cand a incercat sa demonstreze axioma paralelelor a lui Euclid utilizând metoda reducerii la absurd a apelat la perceptie. pentru a ajuta /imbunatati conceptul de transformare geometrica. Se rasuceste in mormant bietul de el.
Sa nu uiti sa-i sugerezi sa schimbe sensul din cand in cand. Ca sa nu-l ia cu ameteala.
Il ajuta Allah.
Pe distanta care separa domiciliile noastre putem pune o infinitate de puncte. Dar ar fi absurd sa consideram ca ne separa o infinintate :-P.
Adevăratul timp este un punct care se numeşte “acum”, înţepat de o infinitate de drepte care se numesc alegeri în viaţă.
Buna,
lumini si umbre, bine si rau, adevar si fals, de fapt esentza miscarii si a evolutiei 🙂
Buna mar.
Pai asa se face reducerea. Ulterior elimini absurdul din “ecuatie”… dar daca ai tendinta de a nuanta… nu mai e vb despre reducere.
Sorry Old 🙁
nimeni din cei care m-au tratat securistic pe blogul tau de casa nu mai comenteaza pe Politeia. Atata timp cat Politeia o sa fie pastorita de mine. Este o limita de decenta pe care ati trecut-o cu muuult.
Ie-te si Vocea Rusiei da cu bata-n balta. Astia sunt ori prea subtili si nu ma prind eu de enormitatile lor, ori il aplica pe Chomsky mai en gros: 1,2,3,4,5 in acelasi articol?
Daca ma gandesc la stilul caracteristic mujicului rus, cred ca astia aplica Chomsky la marea gramada, doar doar s-o prinde ceva…
Cica ei si cu chinezii 😉 Va dau aia o mama de bataie de va sar fulgii mai mujicilor ca sunt 10 la 1. Cat credeti ca-i veti mai putea tine departe de Siberia aia nelocuita si neexploatata?
Si de ce ar veni chinezii in Europa cand ei au nevoie de resurse naturale si de spatiu? Ce sa mai ia de aici? Că s-or cam gătat tăte!
http://romanian.ruvr.ru/2013_07_15/Romania-se-intoarce-spre-Est-4992/
@markwilliams, bun venit. Nu imi amintesc sa te mai fi vazut aici, insa cred ca macar o parte din parerile mele le cunosti deja, caci nu scriu de azi de ieri pe acest blog sau pe Contributors.
Sa e luam pe rand.
1. Eu nu ma contrazic. Eu nu fac parte din categoria oamenilor care sunt asa de fraieri sa se contrazice singuri, pentru ca sunt incoerenti in gandire. Eu pot cel mult sa imi schimb pararea, si atunci o semnalez sau, daca nu am semnalat-o, o recunosc cand mi se semnaleaza. Nu este cazul de fata.
2. Miza nu este Miscarea Populara. Miza este bilantul (atat cat se poate) al Presedintelui. In special bilantul politic: cum arata scena politica dupa mandatele sale? Arata ea a scena politica in care Sistemul iliescian e rapus sau arata ca Sistemul se pregateste sa isi ia revansa pentru tori anii din urma (PDL-ul e pulverizat, USL are 70%, se pregateste o revizuire a Constitutiei care ne va aduce in epoca RSR iar Presedintele nu mai are credibilitate in fata poporului).
Miscarea Populara este un simptom: este simptomul unei gandiri tactice de moment care mereu a jucat la greseala adversarilor si nu a gandit strategic. Dupa ce PDL-ul s-a compromis definitiv si TB l+-a tinut in brate peste masura, hop si TB cu “Miscarea Populara”. Prea tarziu.
Insa, fie si asa. Hai si cu Miscarea Populara (daca tot ai adus-p in discutie, desi nu asta e miza). In cazul asta, daca gandim in termeni de partid, se aplica cele scrise mai sus: “insa nu acesta este miza electorala, ci…. potentialul de crestere. Cine se iluzioneaza ca partidul unui fost Presedinte numit Traian Basescu va ajunge prima forta politica a tarii sau prima forta a „dreptei” e naiv sau idolatru. Dupa ce a dat gres cu PDL-ul si cu Elena Udrea, Presedintele si-a gasit o noua masina de scos fum politic (Miscarea Populara) si invita electoratul intr-o noua calatorie. Spre ce zari politice si cu ce cost?”
3. Da-mi voie sa te intreb: tu, personal, ce astepti de la Traian Basescu si se speri sa faca el dupa ce termina mandatul in 2014, cand a avut atatia ani la dispozitie, atatea parghii legale si atata credibilitate si nu a fost in stare sa consolideze un partid pe partea dreapta a scenei politice? Deci care e nemultumirea ta ca el il critic cu argumente e TB privind bilantul lui politic catastrofal incepand cu 2012?
4. Deci nu e vorba de cat de mult bine a facut tarii Presedintele cand a putut (ca nimeni nu contesta asta), ci de urmatoarea problema: cu ce il ajuta laudele desantate si atitudinea necritica pe un votant de dreapta care a votat cu TB care se vede acum, in urma strategiilor geniale ale Presedintelui, cu un USL de 70% pe cap?
5. Ce ar trebui sa faca Presedintele ACUM? Acum nu mai are nimic de facut. Ce trebuie sa faca ALTADATA, cu referire la alte probleme? Vezi un exemplu de raspuns mai sus, pentru eugeni, la ora 6:08.
6. Stimabile, eu nu voi candida niciodata la nimic. Eu imi scriu opiniile si atat. Pentru informarea ta, la Cotroceni nu se accepta alte pareri decat ale lui Traian Basescu. Asta o vor afla in curand si cei care cred ca Traian Basescu inca mai are un plan “genial” pe termen lung.
7. In fine: inainte de a critica/injura ceva, e bine sa citesti ceva scris de un “basist” adevarat, ca sa vezi ce daca tot veni vorba. http://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/07/06/mesajul-comunitatii-politeia-pentru-presedintele-romaniei/ Asta ca sa afli ca unii oameni erau mult inaintea ta pe metereze si il aparau pe Presedinte. In mod real.
Si un motiv de zambet: Plagiatorul spammer: http://www.evz.ro/detalii/stiri/se-intampla-si-la-case-mari-pentru-ca-si-a-facut-reclama-pe-facebook-ponta-a-fost-raport-1047712.html
Mi se pare ingrijorator (pentru sanatatea sa mintala nu de altceva) titlul imaginii din slideshow:
“PLANUL Ponta
de investitii
si locuri de munca
ROMANIA 2013”
M-am sters la ochi sa vad bine: “Planul Ponta”???? USL nu mai e? PSD, nimic???? S-au metamorfozat in “Ponta”?
si
“PLANUL Ponta” pentru 2013 se lanseaza in Iulie 2013? Tot e bine ca nu-l lanseaza in decembrie, inainte de Craciun, drept cadou de Mos Gerila.
Baieti, atentie ca baiatului ala cu ochelari Maybach i s-a urcat la cap. Daca nu-l potcoviti acum cand e mic ne potcoveste pe toti ca asa a inceput orice dictator: Prin acoperirea cu polei a unui cacat urat mirositor si vanzarea lui ca halvita. Ponta are vad tendinta sa se creada halvita…
Si Crin dar ala e mai slab de inger si doarme muuult deci iese din discutie. Unde ati vazut dictator care doarme 12 ore/zi?
confirm: am prieteni cu cont pe FB care l-au raportat azi ca spammer dupa le a aparut pe pagina o “postare sugerata” cu planul maret al plagiatorului de a atrage 10 miliarde de coco. 😀
deja e unor de recunosc pattern-ul consultantilor politici: “daca nu ai realizari, anunta planuri marete!”. Sultanescu and Co.
N-ar strica un pic de common sense totusi suntem in Iulie… am trecut de jumatatea anului.
Sau va spune in Ianuarie ca e vina lui Basescu si a lui Macovei ca au raportat la UE si am trecut in 2014?
@Oldhashule, nu ai inteles deloc bine (“Din ce am înțeles eu, șansa este să nu “este” Traian Băsescu!”), insa nu iti mai explic. Esti intr-o companie toxica unde adevarul e rapid sufocat de laudele exagerate si vise glorioase dupa 2014 🙁
Buna seara.
Daca mi se permite o parere:
Sunt destul de sigur ca analiza urmatoare e corecta:
1 Basescu a parasit intr-adevar o parte a electoratului printre care si comunitatea aceasta, trecand de partea lui Ponta obligat la coabitare
2 a schimbat armata fiindca a tras concluzia ca poate realiza mai multe prin coabitare decat impreuna cu aceasta comunitate contra 70% din Parlament si majoritatii populatiei.
3 Ponta i-a oferit mai multe concesii pe partea justitiei decat se astepta.
mac salut,
sper sa-l coste atat de mult incat sa-i treaca cheful de politica!
Ponta a facut false concesii. Pare ca au impartit procurorii asa: DNA-Basescu, PG-PSD.
Tu esti specialistul pe partea asta.
As adauga o mica erata la bilantul pe parte politica. In 2007, pe fondul unei sustineri de aproximativ 68-70%, TB nu a jucat dur pentru a-i extirpa din PD pe cei ce votasera pentru suspendarea lui in primavara. Nici macar dupa ce a iesit legea electorala noua pe varianta partzulesciana, care avantaja masiv partidul aflat pe locul trei. Tot “potentialul de crestere” a fost motivul si atunci. Acela a fost primul semnal de alarma.
Cum??? Nu i-a suspendat in 2008 pe cei din PD care au votat pentru suspendare? Ai lista lor?
Sunt ferm convins ca alde Sorin Frunzaverde, Ioan Oltean & Co. au votat pentru suspendare, dar s-au ‘cait’ (pentru o oarecare bucata de timp) dupa. Au fost astia suspendati de undeva?
frunzaverde -mason , aripa kondyakov ( acuzate de Basescu ca a participat la puciul din 2007 ) , fost minstru al apararii numit de Basescu apoi presedinte de CJ in perioada 16 iunie 2008 – 4 aprilie 2012. nu l a matrasit din prima si i a dat sansa ca anul trecut sa fie participant la daramarea guvernului Ungureanu si ( prin transferul la pnl ) si la puciul de asta vara. pe cine dreq a suspendat in 2008 , din PD , Basescu? pe stanisoara ? :)) .
Si eu sunt ferm convins de niste lucruri dar asta nu inseamna ca sunt adevarate… Sunt suficient de realist sa stiu ca nu stiu totul.
Daca avea dovezi clare ca au fost PDL-isti care au votat pentru suspendare si i-a pastrat, si inca in functii de conducere, sa fie sanatos. Si-o merita cu varf si indesat.
Pentru @sare
Gresesti profund .
Nu denaturez absolut nimic . Oricare guvern din 2004 incoace , oricare ministru a fost pus pe functie cu aprobarea scrisa a domnului Basescu . Oricare lege de cheltuiala publica , oricare buget de stat a avut semnatura dinsului .
1 – Reamintesc ca nu eram eu cel care tipa la Tariceanu cind declara ca nu putea sa maresca salariile din invatamint cu 50 % conform legii adoptate in UNANIMITATE. Guvernul cheltuise tot , inclusiv 11 miliarde din privatizari dar nici Basescu , nici Curtea de Conturi nu stia nimic ? Orbi sau orbiti din interese inconfesabile
2- Cum nu am fost eu cel care a insistat mereu cu guvernarea Boc 1-2-3 cind era evident ca nu era pe masura problemelor .
Poate ai uitat ca primul guvern Boc a fost destituit cu motiune in parlament si seful mare a tras de timp sa poata cumpara ceva parlamentari caci nu avea PDL singur majoranta . UNPR din ce a aparut daca nu traseism pe bani si functii ? Traseistii de atunci si acum , erau/sint patrioti sau tradatori ? .
Ai uitat poate si ca MRU a fost la fel destituit , prin motiune . A piedut o majoranta artificiala tinuta in picioare doar de ciolan .
Curios ca greselile catastrofale (mai sint si altele dar am enumerat citeva din doar cele strict politice) nu le vede nimeni .
Bineinteles ca esti liber sa crezi in steaua Basescu , PDL . Miscare Populara , dreapta reinventata de aceiasi protagonisti . (pe vremea lui Iliescu se chema reciclare ) .
La fel sint si eu liber sa nu mai cred caci din deformatie profesionala faptele conteaza mai mult decit declaratile .
Sa nu fim prapastiosi acum. Curtea de Conturi e vax albina dupa ce a devenit (prin lege) ograda personala a lui Nicu Vaca (deoarece, nu-i asa, nu putea trai doar din pensie).
Sa nu discutam despre pensi . Sar prea multi in sus .
Stefane,
Rapoartele Curtii de conturi sunt infirmate cu sutele in instanta. Numai in luna iunie Curtrea de Conturi a pierdut si in fata unor primarii de tipul Cucuietii din Vale. Fa un tur pe portalul instantelor de la Curtea Suprema si te crucesti ce doby sunt consilierii curtii de conturi
Ion, nu sunt numai doby. Practic aceiasi echipa ajunge anual in teritoriu, mare parte sunt elefanti… cand mai ai si un sef suprem fost lucrator la planificare se obtine formula perfecta – scoate bule, putin fum, eventual o mica bubuitura si gata se face liniste pentru un an.
Mar, in Timis avem consilieri la Curtea de Conturi fosti studenti de ai mei care nu stiau sa calculeze o concentratie procentuala. Apai vrei sa-mi spui tu mie ca astia stiu sa calculeze penalizarile de intarziere.
Pai asta am spus, se calculeaza la mica intelegere, functie de cerere si oferta. O gaina, un ou, o alta oratanie se mai gaseste pe la primarie, indiferent de cat de saraca este zona.
Cu scuze ptr, limbaj, in urma cu ceva ani am vazut o astfel de balabusta care era de 3 ori cat mine, mai bine o sareai. Toata lumea statea in pozitie de drepti, nu conta ca debita numai aberatii.
Salutare intr-o ora tarzie.
Incerc sa raman optimist. Imi imaginez ca perspectiva sumbra a dreptei nu este clara doar pentru noi, dar si pentru ei, cei care reprezinta “dreapta”. Ca ce nu se face de voie se va face de nevoie in cele din urma. Poate ca balaurul PSD ii va speria si se vor uni si pupa in public. Laolalta buni, rai, oportunisti, numai, numai se inclina balanta. S-a mai intamplat, probabil se va mai intampla.
Sper sa avem ganduri mai bune si despre Basescu in viitor. Si pentru ca sunt generos, si despre PDL. Desi e mai usor sa scoti de la inima decat sa accepti la loc :).
Salutare! 🙂
Rem, doua lucruri:
1. Basescu trebuie sa se decida ce vrea sa faca dupa 2014 si sa recunoasca faptul ca nu mai poate merge la improvizatie. Cata sustinere mai are, nu e sufcienta sa faca un partid care sa inlocuiasca PDL-ul de altadata, insa el poate pune umarul la o constructie mai mare, cu conditia sa nu sa apara cu Elena Udrea si sa o vanda iarasi ca politicianul cel mai activ si cu potential de crestere.
2. Pe dreapta inca nu se vede nimic inchegat. Incearca ei MRU si cu Pavelescu ceva, insa nu se vede deocamdata rezultatul. Colac peste pupaza, vine si Basescu si spune ca doar el si cu MP pot face ceva. Sa se aseze dracului odata toti la o masa, sa isi sparga capetele si sa iasa cu un plan, un om si 4-5 idei mari si late.
Nu stiu daca cineva de pe dreapta face ceva mai mult de pe improvizatii. Sper sa aveti dreptate cu MRU si Pavelescu si sper sa vorbim in curand de mai mult decat de MRU si Pavelescu, de FC si PNTCD, de ARD, sau orice nume isi doresc.
Aici mi se pare un pic greseala noastra. Tot asteptam ceva de la niste nume. Basescu cred ca a fost o minune care nu se poate repeta. Odata pentru ca ei, toti Sandeii si teapa lor, nu vor mai gresi la fel (desi de aroganta si prostie nu duc lipsa). Si a doua oara pentru ca daca dorim intr-adevar o constructie durabila care sa nu se prabuseasca cum a facut PDL trebuie sa fie mai mult de o perdea frumoasa peste un perete mucegait.
Eu sper sa vad umar la umar cum se formeaza ceva autentic. Orice altceva cred ca e gresit si temporar. Solutii imediate, fara efect pe termen lung. Stiu ca asta ar putea dura o vesnicie, dar altfel nu vad cum :).
Si eu sper sa vad umar langa umar, fara tradari si faraq jocuri ieftine din coate…. Basescu nu se poate repeta, si greseala supoerterilor e sa astepte de la el in continuare minuni. Sa puna umarul, poate, insa minuni nu mai are cum sa faca.
pai,sa zic si eu seara buna ca tare de mult n-am mai zis-o 😆 (am avut motive intemeiate dar v-am citit constant)
asadar,dear C 🙂 atunci cand vad ce-a ajuns dreapta dupa anii astia de mandat pirateresc imi tot apare pe retina anecdota asta :
– Do you speak english ?
-Yes!
-Name?
-Abdul al-Rhazib Jabar…
-Sex?
-Three to five times a week.
-No, no…I mean male or female?
-Yes, male, female, sometimes camel.
-Holy cow!
-Yes, cow, sheep, animals in general.
-But isn`t that hostile?
-Horse style, doggy style, any style!
-Oh dear!
-No, no! Deer run too fast…
….
era nevoie de analiza asta rece,impactul va diminua pe masura propagarii ei dar semnalul este logic,clar si plin de substanta,corect argumentat dupa parerea mea din perspectivele alese ptr. evaluare.
Intr-o balanta virtuala cred totusi ca meritele sunt mai multe decat esecurile,o societate in general neputand progresa daca pe diverse paliere distincte nu se constata o oarecare uniformitate altfel riscand ca sa apara rupturi periculoase cel putin la nivel de perceptie..Daca piratul ar fi omul care ar fi incercat(si cu siguranta a facut-o/e cam singurul dealtfel la nivelul asta) ca sa reformeze structural Romania atunci clasa politica aleasa,recte alegatorii nu prea au vrut.Asta este o problema grava de inadecvare si comunicare si din pacate timpul a cam trecut(eu am slabe sperante ca mai poate iesi ceva-in orice caz nu cu de la noi vointza/putirintza)Pe frontul juridic insa nu cred ca trebuia sa depuna toate armele.
Eu am o perspectiva de analiza muult mai scurta 😆 imprevizibilitatea poate ca mai joaca un rol.
Deci piratul kamikaze-ma intreb uneori unde am fi ajuns daca ar fi continuat ostilitatile (cu unul din varfurile de potential-vara trecuta), piratul fagocitoza.. 😆
…
excelenta postare !
salut! 🙂
si eu sustin ca meritele sunt mai multe decat esecurile, insa dupa decembrie 2012 TB si le distruge singur. Ca bilant politic insa, e dezastru. Pe frontul juridic nu a aparat cu toate fortele ce a castigat….
Merci de lectura! 🙂
noi multumim City 🙂 (noi politeenii si cati om mai fi 🙂 )
…
intr-unul din primele mele comenturi pe net,ani multi de-atunci, il vedeam asemenea unui stejar falnic care la o furtuna violenta risca sa cada distrugand tot ce a crescut la umbra sa…pacatoase taste am avut 🙁
da`..,cine stie.. fi-va ceva 🙂
Buna Dimineata,
Postare noua – Revista Presei – 15 Iulie / Falimentul statului condus de la televizor!