Ziarul de Duminică – 18 noiembrie 2012
18/11/2012 | Autor theophyle Categorii: Opinii |
Ziarul de Duminica propune cititorilor Politeia cele mai bune articole publicate in cursul saptamani in media on-line. Articolele nu sunt mentionate intr-o ordine anume.
Revista 22 . Am profitat de un dar al istoriei cu care nu te întâlneşti de două ori – de Leszek Balcerowicz.
De obicei, oamenii care au auzit de numele dvs. îl asociază imediat cu „terapia de şoc“, legată de economia Poloniei de la începutul anilor ‘90. V-aţi împăcat cu această faimă, de-a lungul anilor? Din fericire pentru mine, cei mai mulţi oameni nu-mi cunosc deloc numele. În al doilea rând, în ceea ce-i priveşte pe cei care au auzit de mine, pot să spun doar atât: ca ministru în primul guvern postcomunist al Poloniei, am avut o sarcină şi consider că mi-am făcut datoria – am reformat şi am stabilizat economia poloneză. Apoi, trebuie să spun că, în ciuda a ceea ce se crede de multe ori în afara Poloniei, n-a existat niciodată o rezistenţă socială foarte mare la reformele de la începutul anilor ‘90. De exemplu, n-au fost greve la scară mare. Sunt mai multe greve în Franţa într-un an obişnuit decât au fost în Polonia în timpul aşa-numitei terapii de şoc. Se exagerează în privinţa reacţiei societăţii poloneze la reformele noastre. Şi nu se ia în considerare ce-ar fi devenit Polonia, unde ar fi fost astăzi fără măsurile luate atunci. Dacă vrem un răspuns, să ne uităm la Belarus. Avem şi situaţia României, care – să nu fiu înţeles greşit – nu se compară cu cea a Belarusului, dar întârzierea reformelor economice a făcut ca preţul social plătit pe termen lung să fie mult mai mare decât al Poloniei. În România proprietatea de stat a fost păstrată în proporţie mai mare, pentru o perioadă mai mare. Iar proprietatea de stat este întotdeauna politizată, devine victima intereselor politice. Decidenţii cei mai puternici devin politicienii şi birocraţii, ceea ce nu e foarte sănătos nici pentru economie, nici pentru politică, fiindcă aceşti oameni au obiceiul să le otrăvească pe amândouă. Integral in Revizta 22
Dilema Veche. Opriţi-vă! – de Andrei Pleşu.
Am avut şansa de a asista pentru prima oară la o campanie electorală liberă, în 1976, la Bonn, cînd s-au înfruntat Helmut Schmidt şi Helmut Kohl. Mă uitam seară de seară la televizor şi descopeream, uimit, cum arată lupta politică într-o ţară democratică. În arenă, de partea lui Kohl, era şi un personaj foarte popular în epocă, Franz Joseph Strauss, şeful dreptei bavareze (CSU), plin de temperament, agresiv, rău de gură, prompt în replică, greu de domolit cînd pornea la atac. Confruntarea dintre cei doi candidaţi a fost dură, contondentă, dar niciodată, absolut niciodată, trivială, brutală, josnică. Strauss, la rîndul lui, era mai mult pitoresc decît crud: fanda ironic, ridica glasul în tirade torenţiale, dar nu-şi permitea să coboare nivelul dezbaterii sub limita sportivităţii şi a bunei-cuviinţe. A cîştigat Helmut Schmidt. Solicitat, după victorie, să dea o declaraţie, n-a spus decît atît: „Unii sînt de părere că aş fi meritat!“. De curînd, am putut urmări şi cîteva episoade din cursa pentru preşedinţia Statelor Unite. Mitt Romney şi Barack Obama nu s-au cruţat unul pe altul în efortul lor de a cîştiga. Miza era enormă, dar asta nu i-a determinat pe nici unul dintre ei să recurgă la lovituri sub centură, la grosolănii de limbaj sau de comportament. Atmosfera a rămas, pînă la sfîrşit, cordială. Cei doi au asumat de la bun început, ca fiind subînţelese, regulile politeţii, dacă nu chiar ale curtoaziei. Nimic isteric, nimic grobian. Integral in Dilema Veche.
Contributors. Mari căderi de Tudor Calin Zarojanu.
Unde se duc vedetele când se duc? Cum e posibil ca o persoană adulată azi de milioane de oameni mâine să fie un ilustru anonim? Ce trebuie să se-ntâmple ca un VIP să dispară din centrul atenţiei, ca într-o magie semnată David Copperfield sau, mai nou, Dynamo?
Spaţiul public este ca o piaţă: se intră şi se iese prin multe locuri, iar în mijloc e agitaţie mare. Prezenţa în acest spaţiu poate dura ani, luni, zile sau chiar numai ore. Tot la fel ca într-o piaţă, unii mai ies, mai intră pe altă parte, mai ies din nou. De obicei, la reintrări nu prea mai ajungi în centru, stai mai pe margine.
Nu puţine au fost, în România postdecembristă, apariţiile meteorice în spaţiul public, însoţite de artificii şi încheiate cu recăderi în anonimat. Destule au fost însă şi prezenţele îndelungate, consistente, care păreau definitive, dar s-au terminat cu dispariţii surprinzătoare. Oameni care – în diverse domenii – erau extrem de promiţători, au fost promovaţi pe măsură (iar uneori cu asupra de măsură), ai fi putut jura că nu vor părăsi scena decât pe cale biologică, dar au ieşit cu totul din atenţie, în plină putere creatoare.
Există, fireşte, domenii în care acest lucru e inevitabil. În primul rând sportul, deşi teoretic nimic nu împiedică un mare sportiv să devină un foarte bun antrenor, arbitru sau preşedinte de club . În alte zone de activitate, însă, eclipsarea e mult mai puţin aşteptată şi, în unele cazuri, aproape de necrezut.
În cele ce urmează, vă propun o radiografie a unora dintre cele mai mari căderi ale ultimilor 23 de ani, cu precizarea că intenţia nu este de a-i face de ruşine pe protagoniştii lor (sentimentul meu este mai degrabă acela de empatie), ci doar de a încerca să înţelegem ce şi cum te poate duce de la luminile rampei în subsolul teatrului.
Cazul cel mai şocant mi se pare cel al lui Petre Roman. Ridicat (ca şi colegii săi din Decembrie 1989) pe un uriaş val de simpatie – internă şi externă –, cu o imagine personală impecabilă, beneficiind de sprijin atât din partea celor care au văzut în el un exponent al vremurilor noi, cât şi – datorită tatălui său – din partea „vechii gărzi” nomenclaturiste, Petre Roman părea de neclintit din prim-planul politicii, iar evenimentele şi evoluţiile primilor ani de după 1989 n-au făcut decât să întărească această impresie… Integral in Contributors.
Die Zeit-PressEurop. Ieşirea din zona euro, intrarea în sărăcie de Gustaf Horn.
Ce se întâmplă dacă Germania renunţă la euro? Economistul Gustav Horn de la Fundaţia Böcklin, asociată sindicatelor germane, descrie zilele de după retragere; intră în scenă şi Thilo Sarrazin, cel mai popular critic german al monedei europene. Extrase. Vă propun un joc de imaginaţie: ce s-ar întâmpla dacă Germania ar părăsi zona euro, aşa cum cere, de pildă, investitorul global George Soros?
Bundestagul german decide, cu o majoritate de două treimi, să renunţe la moneda unică europeană şi să reintroducă marca germană. Numai verzii votează împotrivă. Rata de schimb este de unu la unu. Preşedintele Băncii Federale a Germaniei părăseşte imediat consiliul Băncii Centrale Europene (BCE).
Pieţele financiare şi valutare sunt primele care reacţionează la retragerea Germaniei. Lichidităţi considerabile curg către Germania din restul uniunii monetare. Valoarea noii monede creşte fulgerător faţă de euro: cu cincizeci de procente. O marcă echivalează acum cu 1,50 euro. Valoarea activelor investite în Germania – măsurată în euro – scade considerabil. În acelaşi timp, scade şi valoarea garanţiilor de stat pentru mecanismul de stabilitate. Riscurile pentru bugetele publice se diminuează iniţial.
Aproximativ două sute de economişti germani sărbătoresc libertatea redobândită a Germaniei. Thilo Sarrazin declară la Jauch [cunoscut talk-show politic la televiziunea germană]: “Germania nu are nevoie de euro”.
În restul zonei euro, piaţa financiară e la strâmtoare. BCE, care şi-a mutat sediul de la Frankfurt la Paris imediat după retragerea Germaniei, anunţă achiziţionări nelimitate de obligaţiuni. Astfel, bancherii de la BCE reuşesc să calmeze rapid cursurile. În acelaşi timp, Banca Centrală Europeană returnează aportul de capital german pentru MES tipărind euro. Valoarea în mărci a acestor sume în euro a scăzut între timp cu o treime. Banca Federală înregistrează, prin urmare, o pierdere dureroasă. Datoria de stat a Germaniei creşte proporţional.
După câteva săptămâni de relaxare determinată de ieşirea din criză, mai mulţi mari producători de automobile declară că vânzările în restul zonei euro au scăzut masiv. Maşinile germane au devenit prea scumpe pentru ceilalţi europeni. Producătorii de automobile dispun reducerea normei de lucru şi recurg la disponibilizări. Integrl aduce in romana PressEurop
Povestea Zilei. Maimuţe sub tricolor de Cristian Cocea.
De cînd n-am mai postat nimic aici, uitasem si parola! Dar n-am stat degeaba… În curînd, la editura Tiparg, îmi apare jurnalul din anii de criză. “Maimuţe sub tricolor”.
Aş fi putut să-i spun altfel…
Am avut mai multe titluri pentru această carte. Aş fi putut să-i spun „România şi barbarii ei”, gîndindu-mă la starea de asediu sub care trăim de cînd s-a declanşat criza, cu toţi nebunii alergînd pe străzi, ţipînd şi incendiind. Maestrul Stephen King creează o imagine tare în „Apocalipsa” – un oraş în haos, bîntuit de un profet bărbos, îmbrăcat cu un tricou pe care scrie: „Iisus vine. Şi e tare şucărit”. La noi, asediul s-a dovedit mai ciudat, trebuie să recunoaşteţi, întrucît barbarii n-au venit călare din marile stepe de la Răsărit, nici nu şi-au tras la ţărm corăbiile cu cap de dragon. Nu, barbarii au apărut dintre noi, şi al naiba să fiu dacă ştiu cum s-a întîmplat! Sînt copiii, fraţii, vecinii, conducătorii noştri. Ieri erau normali şi astăzi… Parcă bîntuie o molimă, un virus parşiv, care te loveşte cînd nu te aştepţi. Eu, cel puţin, am început să mă uit cu frică în oglindă. Cine ştie? Poate, într-o dimineaţă, cînd voi da să mă bărbieresc, mă voi trezi cu un corn de rinocer în frunte. Sau cu o mască de metal, crescută direct pe osul zigomatic. Sau voi fi un zombie. Pînă să se întîmple, trag cu ochiul printre scîndurile cu care mi-am baricadat ferestrele şi scriu frenetic – măcar să las o mărturie supravieţuitorilor. Trebuie să existe supravieţuitori.
Tot în nota asta apocaliptică, ce-aţi fi zis de un titlu ca „Evul Mediu cu televizor”? E un titlu paradoxal, cu cîrlig, care trimite la isteria Anului O Mie dar şi la isteria mass media. La Anul O Mie, ţăranii lăsaseră să treacă primăvara, fără să are şi să semene, că tot se termina lumea. Noroc cu unii mai mintoşi, care au băgat de seamă că existau femei gravide, iar sorocul naşterii le cădea după sfîrşitul lumii! Cum în Rai nu se nasc copii, s-au scărpinat în cap şi, punînd mîna pe sapă, au zis că s-a încurcat cumva numărătoarea. Îmi închipui cum ar fi fost să existe atunci talk-show-uri. Ce şi-ar mai fi dat episcopii cu părerea, cum s-ar mai fi strîmbat măscăricii! Ca să nu mai vorbim despre decapitările live sau arderile pe rug în prime time. „Evul Mediu cu televizor” era un titlu bun. Dar am renunţat la el. Măcar în Evul Mediu oamenii credeau în Dumnezeu, acceptau autoritatea şi trăiau aproape de natură. Integral la Poveastea Zilei.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ziua buna
Interesant aces ziar de duminica . Basca ca e gratis . 🙂
Buna Stefan 🙂
Ca de obicei, gratis e scump. Factura pe drum spre tine 😆
Trimit ceva euro prin fax . 😆
Stefano de la tine numai cu metal galben. Cocosei baiete, cocosei, daca nu ai merge si Kruger Rand de auri 😆
Buna dimineata 🙂
Stefan, eu m-as multumi si numai cu un banut din aur 😆
La tema: mi-as dori atat de mult un economist serios care sa faca o analiza asemanatoare cu cea a nemtilor, sa citeasca toti ce s-ar intmpla daca Romania ar fi scoasa (nu ar iesi voluntar, daca ar fi scoasa) in afara zonei euro.
Multumim pentru presa libera Theophyle
Buna Giorgia 🙂
Cu placere. O sa scriem si noi ceva despre asta, chiar foarte curand.
Buna dimineata tuturor 🙂
Are dreptate Leszek Balcerowicz.; nu te intalnesti de 2 ori in viata cu o situatie favorabila de tipul celei de la inceputul anului ’90.
Iar pervertirea spatiului public e atat de profunda si plina de o adanca cangrena, incat solutia reala pare a fi ” un pod prea indepartat”…
Buna ria 🙂
Pretul pe care l-a platit Balcerowicz, a fost imens, de fapt el a plati reformele lui cu o cariera care il putea duce departe. Crezi ca un om ca Isarescu ar fi avut curajul sa-si puna cariera la mezat pentru poporul roman? De unde pana unde! 🙁
Daca bine am inteles, el a luat primele reforme in calitate de membru al guvernului, abia apoi din pozitia de guvernator al bancii centrale. Eu ma refer la momentul actual al spatiului romanesc si am convingerea ca am pierdut acea oportunitate, iar vointa politica acum este inexistenta. Societatea civila are o posibilitate limitata, mult mai dificila de a influenta / determina directia corecta 🙁
Am pierdut-o sigur, dar poate in anumite conditii (catastrofice) am putea sa o recastigam
Salut 🙂
Multumiri pentru Ziarul care chiar este de duminica– dens, placut, neagresiv,normal, bine ales – Doar sa torni cafea si sa rontai o madlena, un muffin sau o mantecada depinde pe unde te aflil
Cu placere TDS 🙂
Putina pauza de electorale.
Stii…… imi aduce aminte de ziarul tau de duminica de acum 2 ani (?) in pdf trimis duminica cel de 12-16 pagini 🙂 …. o placere
Am incercat diverse, o sa mai incercam in continuare sa ajungem la inima dar in special la creierul poporului 🙂
o zi senina (si pe dinauntru si pe afara). Azi e si a bunavointei. Oare cum or sarbatori “politicienii” ?
Buna ziua,
Au multa bunavointa uni pentru altii si deloc pentru noi 🙁
ANII 90 ROMANIA CA O PLACINTA. Poate. Dar pentru popor in fnal au ramas mere padurete Si s-a vazut ce ati facut acu ati venit din nou la putere deci calvaru continua Patriotica cuvantare a tov ILIESCU
Pai voi ati venit aici v-a insarcinat natiunea o misiune si voi vreti sa pregatiti placinta gata pentru alti care vin s-o ia de-gata sa ia puterea cu niste partide pe care inca nu le stim ce sunt si ce reprezinta apoi vin unii si spun ca vor sa privatizeze economia nationala este cum sa ne ia noua fabricile cine sa le preia. Care capital ? ,unde este capital in tara aceasta ? Deci sa vina capital strain sa ne instraineze economia nationala. Frontul pledeaza ,militeaza ca avutia sa ramana in mainele poporului Roman. sigur ca vom merge pe mari deschideri si platforma frontului o avem si notiunille practice luate in ultima luna am mers pe linia in agricultura sa dam taranilor pamant nedizlocand marea propritate care este garantia unei productii mari in agriculura. (textul din comentariu reda cuvant cu cuvant expunera tov Iliescu la o sedinta de lucru a FSN.) Pentru aflarea adevarului cautati YouTube iliescu, tariceanu, patriciu.mpg
http://www.youtube.com/watch?v=DDIzVvImOws
ziua buna. vad ca va umple disperarea. eu unul am prea mult de lucru sa nu se faca blaturi la mine-n judet pentru a fi si disperat si/sau demobilizat.
plus ca ma distrez la soparlele lui @TDS de nu mai pot.
hai, stiu ca-i de cacat, dar: sus inima! inca n-a cantat doamna cea grasa! se aud doar chitaiturile sobolanilor de serviciu.
Nu sunt soparle , stimabile: sunt iepuri, crocodili , pterodactili si ipotenuze. Schimba ochelarii !
sunt sobolani. oricum orice discutie cu tine este sterila precum esti si tu. poate vii si cu actiuni concrete nu numai cu chitaituri sa faci ceva pentru ceea ce zici ca ai dori sa ai – nu numai cu indemnuri de absenta la vot. sunt convins ca ai sa ai de unde sa alegi sa votezi un uselist de bine. voteaza-l si scuteste-ma de hipsterime.
Buna ziua si buna sa va fie inima!
😆
Excelenta selectie!Mi-au placut toate articolele!
1.Revista 22:
„După ce am părăsit funcţia de guvernator al Băncii Centrale, principala mea preocupare a fost să creez un curent al societăţii civile care să monitorizeze promisiunile absurde ale politicienilor, de tip Moş Crăciun. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că ceea ce promit aceşti demagogi va fi plătit cu asupra de măsură. Soluţia nu este să mărim taxele, ci să reducem cheltuielile publice.“
2.Dilema veche:
“opriţi-vă! Altfel vom dispărea cu toţii, sub iureşul devastator al iresponsabilităţii voastre. Veniţi-vă în fire! Treziţi-vă! Opriţi-vă!”
3.Contributors
“Nu puţine au fost, în România postdecembristă, apariţiile meteorice în spaţiul public”
4.Povestea zilei:
“ce-aţi fi zis de un titlu ca „Evul Mediu cu televizor””
1. curentul societatii civile provocator de “inundatii masive” a lipsit/lipseste in Romania
2. nu-i cine sa se “trezeasca”:pentru asta iti trebuie inima si suflet /trebuie sa ne “trezim” noi
3. meteoritii provoaca de regula dezastre/exeptia in acest caz este F.Calinescu,TTrandafir si MTuca,
doar in unele aspecate ale activitatilor lor din mass media
4. maimutele imita si in bine si in rau/ spalatul “s-a inventat” de catre o maimuta ce si-a scapat banana plina de nisip in apa, dupa care a constat ca este mai buna la gust 😆
salut maya 🙂
Bine ai poposit la noi 🙂
Theophyle
😆
Servus!
Bine te-am gasit/bine v-am gasit! 🙂
buna ziua
excelenta selectie;mare placere sa ;
balcerowicz: a acceptat sa plateasca pentru binele conationalilor sai;asta se cheama patriotism si nici macar nu se bate cu caramida in piept;
ce rost are sa povestim de 92 cand balcerowitz,doar nu cadea in genunchi in fata “economistilor romani” sa inteleaga ca un tren nu trece de doua ori…dar cine sa inteleaga iliescu?fgeorgescu?vacaroiu?severin?..
nu-l apar si nici nu-l blamez pe isarescu: a avut o tentativa in 94-cei mai in varsta isi amintesc de ” aspiratorul de lei”=acele dobanzi de 150 pct/an;incercare repede terminata de guvernul vacaroiu si fgeorgescu;
o banca nationala nu poate face politica economica,poate doar ajuta sau ingreuna/distruge politica economica;
ce sa faca azi banca nationala?cand opresti investitiile,cand arunci inconstient cu ce venituri ai la buget,cand anunti ca ti esti cu “veta” in pat in mijlocul targului…ce se poate face;decat niste carpeli intr-o tesatura inexistenta
salut intamplator 🙂
Timpul este scurt, cititul dificil cand trebuie sa si scriu de ale mele. Deci aduc numai lucruri care imi plac mie mai mult!
Realizatorul tv Radu Banciu nu mai este simpatizat de colegii lui de la B1, după ce aceștia au aflat că îi vorbește de bine atunci când nu sunt de față.
Colegii lui Banciu au început să-l ocolească de la un timp, deoarece s-au săturat să fie vorbiți de bine pe la spate, într-o manieră abjectă. “Dacă are să-mi adreseze vreo laudă, să mi-o spună în față, nu să se ducă pe la alții și să le povestească ce om talentat și cu simțul umorului sunt. Dar, vedeți, Banciu n-are curaj să-i spună omului în față ce crede despre el. Pentru că așa a reușit Banciu în viață și a ajuns vedetă tv, vorbindu-și de bine pe la spate cunoscuții.” 🙂
ha, ha 🙂
Buna ziua,
Vorba lui Moromete: Pe ce te bazezi?
TimesNewRoman? 😀
E foarte probabil (scuze, nu stiu sa pun “zambilici”)!
Scuze… e din Catzavencii
……
Uite aici Bendeac imitindu-l pe Banciu http://vplay.ro/watch/wr1f32y8/ 🙂
Salutare tuturor,
Citind articolele seelectate de Theophyle pentru Ziarul de duminica mi-au atras atentia 2 fraza aparent banale spuse de parintele terapiei de soc poloneze:” Iar proprietatea de stat este întotdeauna politizată, devine victima intereselor politice. Decidenţii cei mai puternici devin politicienii şi birocraţii, ceea ce nu e foarte sănătos nici pentru economie, nici pentru politică, fiindcă aceşti oameni au obiceiul să le otrăvească pe amândouă” Acum explicati-mi si mie cine are dreptate in privinta notiunii de reformaPolonezul sau Ministrul Sanatatii
Raed Arafat, promite schimbarea la față a sistemului medical de achiziții. Acesta pregătește o hotărâre de guvern care va pune capăt achiziţiilor la suprapreţ a aparaturii din spitale, lăsând această procedură în sarcina Ministerului Sănătăţii.
Daca nu gresesc medicul Bradisteanu a fost trimis in judecata tocmai pentru o licitatie la nivel national pentru reteaua de spitale din sistemul penitenciar la care ar fi primit mita 4 milioane de dolari. Pana in 2005 sau 2006 legea prevedea ca achitia de aparatura si materiale sanitare sa se faca de Minister. In schimb noua lege a sanatatii mai trebuie sa astepte, contributiile de sanatate ar trebui sa mai creasca cu 1-1.5 procente.
EVZ.ro
salut Ion,
si mie mi-a atras aceasi fraza care ascunde un enorm de mare adevar. Cat despre propunerile dlui Arafat, nu pot spune decat ca in tara orbilor, chiorul devine imparat.
In tara orbilor, orbii il prind pe chior si ii scot ochiul teafar. 🙂
E o nuvela a lui Pierre Boule (autorul “Planetei Maimutelor”) Chiorul vedea lucruri pe care orbii ziceau ca nu exista, si ca bulbul ocular al chiorului era de fapt o infectie ce il facea sa delireze, asa ca l-au prins si i-au scos ochiul ca sa il vindece
Pai e simplu Ioane: Raed o sa il ia consultant principal pe dr Bradisteanu pentru toate achizitiile. Intre timp vor desfiinta DIICOT sau vor transfera acolo si toate cazurile de furt din buzunare, scandal in circiumi, si blat pe tren.
Salutare tuturor.
Buna ziua,
multumiri , Theophyle, pentru selectie. Excelente articole, chiar nu le citisem.
Articolul lui Zarojanu mi-a trezit nostalgii dar m-a si adus cu picioarele pe pamant: cate sperante investite si apoi irosite in acesti mai bine de 20 de ani.
De ce n-am avut si noi macar un politician cu viziune ca polonezii? Poate e valabil proverbul “de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere”!
Cat despre personajele vizibile azi, care ne macina nervii si care vor deveni sigur personaje din lista lui Zarojanu peste ceva timp, indraznesc sa va semnalez un articol al Ioanei Ene. Recunosc ca nu stiam de “actele de vitejie” de la Tg. Mures:
http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-parlamentare-2012/prostii-in-loc-de-campanie-serioasa-1202293
Salut cedric,
cu placere 🙂
http://www.timesnewroman.ro/politic/8256-campanie-politica-inedita-psd-plimba-moastele-lui-ion-iliescu-pe-la-sate
Buna EuCu… 😉
Super!
Salut Theophyle,
Chior ca si chior dar nu vad ni o reactie din partea ONG-urilor, Au uitat cum se faceau licitatiile pe vremea Min. Bartos si Beuran. Iar EU si BM au vazut prezentul proiect de HG.si daca da au fost de acord. In plus sa vi la un post de audienta crescuta cum e PROTV cu expresii de genul “am vazut”, “am intalnit” cazuri de licitatii trucate, iar din pozitia de subsecretar de stat nu ai facut macar o plangere penala la Parchet mi se pare de toata jena. Sa nu uitam ca omul acesta sta in acea functie din 2007. Iar cand a fost intrebat de vinovatii care au adus Institutl Cantacuzino unde este astazi a scaldat-o cu expresia “situatia a degenerat pe parcursul a mai multor ani” .
Last salut,
Pai daca tot orbi vom avea la sanatate atunci eu devin client al spitalului din Szeged.
E mai profesionist si mai amabil cu pacientii mai ales ca plateste Casa de asigurari din RO.
Salut Ioane 🙂
Pentru tine e mai usor asta:
1 Stai aproape de granita
2 Stii ceva ungureste
3 Pina a ajunge acolo faci repetitie cu sotia.
…
Eu m-as muta in Portugalia, ca stiu ceva portugheza, costul vietii e minim, cardul de sanatate am auzit ca functioneaza. Daca as avea nevasta portugheza… nu as mai sta pe ganduri. 🙂
Super! 😆
“Șefu`, mă lăsați la Bruxelles?” – Filmul întâlnirii Ponta – Băsescu
Angela Tocila
Vă prezentăm în exclusivitate intergalactică filmul consultărilor dintre Victor Ponta și Traian Băsescu, pe marginea mandatului de reprezentare la Bruxelles:
Victor Ponta apasă țâfnos pe clanță. Deschide ușa și miraculos, se produce o metamorfoză uimitoare: țâfnoșenia dispare, spatele i se-ncovoaie, luând poziția denumită în popor, a ghiocelului. Se așează picior peste picior pe marginea unui scaun și așteaptă cu mâinile cuminți în poală. Din când în când, își netezește câte-o cută imaginară la pantaloni și-și scutură de pe umeri câteva fire de mătreață cu gândul la Daciana care-i schimbase șamponul.
Tiranul intră vijelios în încăpere. Ponta se ridică cu mare greutate în picioare încercând să-și stăpânească tremurul genunchilor. Menține poziția ghiocelului când întreabă timid:
”Șefu`, mă lăsați la Bruxelles? Nu, nu vă obosiți să-mi răspundeți, îmi dau seama după privire că nu mă lăsați. Nu-i nimic, șefu`, sunt înțelegător, nu e nevoie de cuvinte, mă duc altă dată.”
Citeste mai departe…..
http://politicstand.com/sefu-ma-lasati-la-bruxelles-filmul-intalnirii-din-ponta-si-basescu/
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13638969-traian-basescu-cere-politicienilor-nu-mai-faca-declaratii-antieuropene-iresponsabile-care-vulnerabilizeaza-pozitia-tarii-noastre-cadrul-negocierilor-pentru-urmatorul-exercitiu-bugetar-2014-2020-care-a.htm
Ponta chiar e descreierat ???
“Daca ni se spunea in 2007, domnule, nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA, poate ca ne gandeam de mai multe ori”.
Ntru o asa declaratie ar fi trebuit alungat cu oua clocite. Hal de candidat. Mai rau, e si Prim Ministru.
Daca nu se trezesc romanii o sa sufere zeci de ani. Eu ma car daca Ponta face guvernul. Nu merita sa stau intr-o astfel de tara.
Salut politeienii! 🙂
Sorina nu se dez-minte:
http://sorinamatei.blogspot.ro/2012/11/daca-tacea-premier-ramanea.html
tocmai am vazut si eu;
nu e descreierat;cred ca mai degraba e platit de altii/vezi si rl=cu cine voteaza gazprom!
Multumesc pentru … ziarul de duminica!
O zi minunata tuturor alaturi de cei dragi!
La Realitatea, Valentin Ionescu ii face praf “pe tovarasul Ponta si echipa lui de gang” si explica situatia bugetului UE.
In schimb, CTP ii ataca pe ambii , Ponta si TB, dar la el e o obisnuinta, ura fata de presedinte ii iese prin toti porii.
In sect 3 am vazut in mare parte din cartier afise, A4, policrom, hirtie cretata cu un tip Marinescu si textul N-AM CU CINE SA VOTEZ !
Acum pe care din scirbitii din cartier ii va influenta mai mult ? Pe scirbitii de stanga sau pe cei de dreapta. Tare mi-e frica ca ……..
Cred ca ala e PPDD.
Postare nouă!
salut si multumesc tibi 🙂
Israel – Gaza: retrospectivă şi situaţia geopolitică