Jurnalismul interbelic (3) – Ziarul de Provincie
22/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Ziarul de Duminica |
Moldova
In perioada interbelica, inre-un oras ca Roman apareau trei saptaminale independente. Daca la format si in exprimare exista diferente intre presa scrisa de astazi si cea interbelica, subiectele din paginile ziarelor de acum 60 de ani sint actuale si astazi. In perioada interbelica, “piata informatiei” din Roman era impartita intre trei saptaminale, “Ritmul vremii”, “Curentul Romanului” si “Ecoul”, toate trei intitulate “saptaminal independent de informatie, reportaj si propaganda culturala”. Rasfoind presa vremii am ajuns la concluzia ca nimic nu este nou sub soare. Si acum 60 de ani, ca si astazi, aceleasi subiecte se regaseau in paginile ziarului. Diferenta dintre ele o face insa limbajul vremii, care face deliciul oricarui cititor de astazi.
Iata cum descrie “Ritmul vremii”, din 29 aprilie 1940, un accident de circulatie. “Dumitru Cosnita, conducind o caruta pe Strada Principatelor Unite, pe cind cobora valea, calul a luat vint, caruta calcind pe femeia Estera Grinberg. Victima s-a ales cu fractura unei miini si cu contuziuni la cap si pe tot corpul”. Ca si astazi, la baza accidentelor de circulatie statea consumul de alcool, atit de partea autorului accidentului, cit si de partea victimei. “In ziua de marti 1 martie, orele 3 si jumatate, o caruta cu un cal, ce ducea un butoiu, a prins sub rotile ei pe muncitorul Melnic Vasile din strada Hermeziu, pricinuindu-i contuziuni grave la piept si picioare. Accidentul s-a petrecut pe Strada Mare, chiar sub ochii gardianului. Muncitorul Melnic Vasile ne spune ca gardianul public l-a categorisit beat, fara a face cercetari. Or, muncitorul prezentindu-se la redactia noastra in halul sau fara de hal, tavalit in noroiu, nu prezenta nici un semn de betie”, relateaza tot “Ritmul vremii”. Si alte infractiuni erau descrise pe larg. Sub titlul “Salbatica agresiune”, citim intr-un saptaminal din 1938: “La Parchetul local s-a prezentat tiganul Caslaru, reclamind ca tovarasul sau Paraschiv Mares, zis Baron, ademenindu-l prin tiganul Stefan Sulea zis Mustata, pe motiv ca l-a divulgat in chestiunea furturilor de cai din zona Roman, dimpreuna cu alti tigani, au tabarit asupra lui, lovindu-l cu ciomegele pina l-au lasat in nesimtire”.
O alta categorie de infractiuni descrisa pe larg in paginile ziarelor interbelice este darea de mita. Revoltat de cele intimplate, redactorul de la “Ecoul” descrie o scena desprinsa parca din “Lantul slabiciunilor” lui Caragiale. “Dl. Vasile Necula, profesor de istorie la Liceul de Baieti «Roman-Voda», a primit zilele trecute vizita unui tinar care se recomanda student. Acesta a rugat pe d. profesor ca, in schimbul a 500 de lei, sa-l treaca pe un frate al sau, pe nume Herman Falticineanu, la obiectul istorie. Profesorul integru, depusa bancnota la cancelaria liceului si a inaintat o reclamatie catre Parchet”. Mai mult ca sigur, cazul prezentat a provocat vilva la vremea lui, tinind cont ca si redactorul s-a simtit dator sa completeze cu propozitia: “Cele mai de sus sint intens discutate in oras, intrucit d. Necula este un om integru”.
Lucrarile ce trebuiau facute din banul public erau licitate si atunci, anuntate fiind in ziar. Formularea era fermecatoare: “La 28 a lunii iulie1937, orele 10 dimineata, se va tine tratare prin buna invoiala cu oferte inchise si sigilate, in localul Primariei, pentru refacerea ingraditurii in jurul Scoalei primare nr.2 de fete din Roman”, scria Ecoul intr-un numar din 1937.
La capitolul reportaj, subiectele nu erau nici ele departe de cele de astazi. In 1937, in materialul aparut sub titlul “O fata parasita recurge la serviciile unei vrajitoare ca sa-si recapete iubitul”, autorul se mira in supratitlul “Poveste cu farmece in secolul XX” ca, in acele timpuri moderne, mai sint fete tinere care cred in vraji si farmece. Probabil ca redactorul s-ar rasuci in mormint daca ar sti ca nici secolul XXI nu a adus noutati in materie. Vraji si vrajitoare, dar si fraieri care sa le caute, sint si astazi.
Paginile ziarelor erau pline si atunci de anunturi comerciale. Mai mari sau mai mici, in functie, probabil, de cifra de afaceri a celui care dadea anunturi. “Reputatia incaltamintei «Mociornita» se datoreste atit confectiunii trainice cu masinile de cusut americane «Good Year», cit, mai ales, talpii de calitate superioara, fiind tabacite prin sistemul lent. Rugam onorata clientela a se feri de imitatiuni”, spunea un anunt publicitar al unei firme prospere, daca este sa ne luam dupa dimensiunea anuntului, care cuprinde si sfaturi pentru a recunoaste incaltamintea de calitate, dar si dupa faptul ca se regaseste in toate numerele pastrate de arhiva.
Pe linga reclame la boiangerii “care desfid concurenta” si franzelarii “in conditii higienice” se regasesc si anunturi de pierderi. “S-a pierdut un ciine Spitz, alb, cu citeva pete ramase de la o vopsea. Raspunde la numele Fifi. Gasitorul sa-l aduca la casa generalului Constantinescu, unde va primi o recompensa”, scria in ziar. Probabil ca loteriile luau si atunci mintile oamenilor. Societatile emitatoare de lozuri se intreceau care mai de care sa-si atraga clientii, care, daca e sa ne luam dupa anunturi, jucau si atunci mai multi pe o varianta. “Cu o cheltuiala de 200 de lei, costul unui sfert de loz, nimeni nu este mai sarac. Insa cu lozul in buzunar aveti sansa de a scapa de griji pentru totdeauna. Lozurile colecturei Gheorghe Stanoiu fac milionari la toate clasele”.
“Mersul epidemiilor” – Asa cum bine se intitulau ziarele vremii ca fiind “de informatie si de propaganda culturala”, din paginile lor se puteau afla informatii utile pentru toata lumea. Pe prima pagina, “Ritmul vremii” din 29 aprilie 1940, facea educatie sanitara cu ajutorul medicului Constantin Samson, care povestea cititorului cum e cu perimetrul toracic si cu factorii care impiedica “buna respiratie generala”. “Plaminii se pot inchirci si vesteji la cei care au nasul si gitul astupate in parte cu dopuri carnoase (amigdale si polipi) sau cei care sufera de strimbarea paretelui dintre nari”. De asemenea, tot pentru buna dezvoltare a perimetrului toracic medicul consemna ca este “interzis cu strasnicie a se da fetelor de lucru si acasa”. Cazurile de boli infectioase erau tinute din scurt de presa, care publica in fiecare saptamina, sub titlul “Mersul epidemiilor” un “sumar” al cazurilor de scarlatina, “rugeola” sau “tusa convulsiva” inregistrate in oras si in comunele invecinate. Tot din domeniul medical, aflam ca in 1937 in judetul Roman erau 15.000 de sifilitici. Ziarul deplingea faptul ca populatia era decimata de boli infectioase si ca in Roman, la 150.000 de suflete erau doar cinci doctori.
Un alt reportaj interesant, pe care autorul in considera chiar atit de important incit sa-l dea publicitatii in serial, sub forma unui foileton, descopera pentru cititori lumea prostituatelor, in care el intra ca reporter sub acoperire. Din pacate, in arhiva presei interbelice nu se mai pastreaza decit primul episod, in care reporterul descrie cum isi agatau fetele prada.
Bibliografie, citate si note:
Ziarele vremii – Biblioteca Nationala a Romaniei
“Ziarul de Iasi” 11 ian 2005
Presa interbelica Maramures – Scribid fara mentiunea sursei
Presa interbelică românească – Gandul 16 aug 2007
In presa interbelica – Ziarul de Iasi 11 ian 2005
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua, cinstita gazda!
As vrea sa stiu daca in perioada interbelica aparea vreun oras la Turnu Magurele sau la Calarasi. De ce tocmai acolo? Ca sa-mi imaginez ditirambii cu care ar fi fost imaginata in acele presupuse gazete, presupusa noua realizare a lui Copy Victor Paste Viorel Ponta: NOUA HIDROCENTRALA ROMANO-BULGARA de pe Dunare…
Preiau aici comentariul cititorului “Dumitrica”, de pe Hotnews:
“Pe Dunare intre Romania si Bulgaria se pot construi doua hidrocentrale. Una la Turnu Magurele – Nicopole alta la Calarasi-Silistra. Energia maxima produsa de ambele pe an nu poate fi mai mare de 3800 GWh ceea ce inseamna o putere totala instalata de 434 MW care se imparte intre Romania, Bulgaria si Serbia (are si ea dreptul la o parte!) Asta inseamna ca Romania nu ia mai mult de 200 MW (a treia parte din puterea unui reactor de la Cernavoda).
Care sunt costuile? Considerabil mai mari decit constructia a inca doua poduri peste Dunare.
Care sunt beneficiile? Zero! In momentul la care scriu Romania consuma 6117 MW produce 6622 MW si arunca 506 MW din lipsa de consum, adica aruncam de peste doua ori energia care ne-ar reveni de pe urma constructiei a doua hidrocentrale pe Dunare. (vezi: http://www.transelectrica.ro/openflash/grafic.php# ).
Ponta nu stie ce vorbeste, abereaza in continuu cu declaratii fara nici o acoperire economica.”
Ceva ma face sa cred ca are dreptate… 🙁
Buna ziua,
viseaza ca Ceausesc cand a amplasat Combinatul mamut de la Calarasi. Doua zone moarte dpdv industrial in primul rad datorita amplasamentului.
ERATA 🙂
“As vrea sa stiu daca in perioada interbelica aparea vreun ZIAR la Turnu Magurele sau la Calarasi…”
Salut.
da, Turnu Magurele a avut un ziar intre 1926 – 1948 se numea “Tribuna de Magurele” am sa scriu ceva despre asta 🙂
Cum de putem uita, oameni buni?
Din nou Ponta, de data asta cu o urare serioasa pe contul sau de Facebook:
“La multi ani, domnule Adrian Nastase! Recunosc ca intotdeauna am avut ce invata de la dumneavoastra. Sunt sigur ca veti ramane acelasi model de intelepciune si maturitate politica!”
E un prost si se comporta ca un prost!
Daca nu va plictisesc, un articol propriu:
http://www.giorno.ro/principiile-dreptei-cand-ai-dreptul-sa-te-bagi-peste-altul/
Salut,
am citit. Interesant Nu sunt de acord 🙂
Salutare!
Poate peste zeci de ani, cand cei mai tineri dintre noi vor fi si ei la varsta plecarii, cineva va scrie: “Presa vremii: blogul Politeia: 2009-……” 😛
cu sigurantza 🙂 Sper ca editoraialul foileton despre Constitutia penalilor sa fie depus la Comisia de la Venetia 🙂
Salut,
Sa speram 😆 Personal cred ca ne-am facut treaba onest si in spirit civic!
Cine stie….? Ideile, odata lansate, au propria lor viata….
buna seara ! super postare 😀
Buna,
postez si au ca nu se uite 🙂
Partidul Forţa Civică îşi va nominaliza candidatul la preşedinţia României prin alegeri interne la nivelul tuturor organizaţiilor, a declarat, sâmbătă, liderul Mihai Răzvan Ungureanu, care şi-a exprimat speranţa ca persoana aleasă să fie acceptată şi susţinută de toate forţele politice de dreapta
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/partidul-forta-civica-isi-va-nominaliza-candidatul-la-presedintie-prin-alegeri-interne-305560.html
Mai vedem mar,
eu cred ca sunt sperante desarte. Sper din toata inima sa gresesc 🙁
Tinand cont ca este sambata, o zi extrem de calduroasa,o saptamana incarcata/infernala si dubioasa/ciudata, sa nu ne pierdem optimismul, lasand o rezerva de plan de min.40%.
Asa este, nu se intrevede o baza ptr. optimism/sperantza 🙁
Dupa ce am vazut sezatoarea de la Nashu mi-e greu sa cred ca ceva se poate face!
Theophyle, o clarificare: ce anume este o speranța desarta? Desemnarea candidatului prin alegeri primare in partid sau acceptarea/susținerea de către toate partidele de dreapta?
Buna Mru,
bineinteles ca ma refer la imposibilitatea unui candidat unic ales de catre toate partidele “de dreapta”. Nu merge astazi si nu are sanse sa mearga nici peste un an. Trebuie trecut peste capul politicienilor direct la electoratul lor care este dezamagit si fara speranta. Intr-un cuvant ANTI-SISTEM (sistem construit de ei) la modul cel mai agresiv posibil.
Buna dimineata,
care sunt fortele de dreapta si opozitia, teoretic sunt, faptic vorbesc vorbe 🙁 Cu exceptia dvs si a PFC, nu am vazut opozitie in ultimul an. De fapt este o opozitie de fatada, de televizor 🙁
Buna seara. Am vazut la Forumul Dreptei 3 tabere de putere:
1 PDL-Chiliman-Noua Republica
2 Miscarea Populara
3 Mihai Giurgea, challenger
Forta Civica a lipsit
Radu Morar a gresit imens invitand 2 nulitati care au furat timpul (Meritocratia si Ecologistii) . N-a facut decat sa-mi confirme parerea proasta despre el.
Mihai Neamtu este la aceasta ora catelul lui Blaga.
Nenea cu meritocratia este ciudat rau de tot.
Bine ca nu m-am uitat,