Surpriză la Teheran
16/06/2013 | Autor theophyle Categorii: International, Stiri Europene, Ziarul de Duminica |
Conform datelor transmise de BBC, Hassan Rouhani, candidatul moderaţilor şi al reformatorilor din Iran are sanse de a deveni viitorul Presedinte al Iranului dupa primul tur de scrutin cu o majoritate de 50,7% din voturile numarate pana acum. Al doilea clasat este primarul din capitala Teheran, Mohammad Baqer Qalibaf, cu doar 17%. Dacă Rouhani va rămâne la acest procent, cei doi nu se vor întâlni într-un al doilea tur de scrutin. Alegerile au fost prelungite până la ora 23.00 ora locală, pentru a putea permite mai multor iranieni să se prezinte la urne. Potrivit datelor din Iran, prezenţa la vot a fost de 80%.Rouhani a primit sprijin înainte de alegeri după ce un alt candidat reformist, Mohammad Reza Aref s-a retras din cursă, la sfatul fostului preşedinte Mohammad Khatami.
Victoria lui a fost posibila deoarece asa numitii conservatori şi-au risipit voturile, neizbutind să se concentreze în jurul unui singur candidat, respectiv Qalibaf sau Saeed Jalili, aflaţi săptâmâna trecută în topul sondajelor de opinie. Hassan Rowhani a dorit o detensionarea a relaţiilor cu Statele Unite, declarând că – dacă va ajunge preşedinte – va încerca o reluare a acestora, bazată pe dialog, pe încredere şi respect reciproc. Ca fost negociator (până în 2005, când la putere a venit Ahmedineajd) al dosarului nuclear, Rowhani a declarat: ”Iranul are un program nuclear eminamente pacifist, aflat sub control internaţional, un program legal şi de necontestat.
Rouhani a atras mulţi liberali pro-occidentali, promiţând reforme, eliberarea prizonierilor politici, garantarea drepturilor civile şi revenirea la demnitatea naţiunii. Problema principala a lui Hassan Rouhani este Constituţia Iraniana – atribuţiile preşedintelui Iranian se limitează la ale unui premier, ghidat îndeaproape de Liderul Suprem. Iar Ayatollahul Khamenei nu cred ca este dispus la concesii, nici pe plan intern şi cu atât mai puţin pe plan international.
Rouhani vorbeşte fluent engleza, germana, franceza, rusa şi are un doctorat în drept la Universitatea din Glasgow.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua,
nu-mi dau seama ce putere are presedintele de a schimba simtitor politica Iranului. Pare cea mai buna solutie dintre ofertele prezentate.
Sper ca doctoratul lui e “pe bune”!
Salut Cedric,
Doctoratul este “pe bune” la Glasgow nu merge altfel 🙂 O sa-i fie greu, totusi o sa fie mult mai bine decat cu Ahmedinajad.