O sâmbătă romantică cu Frédéric Chopin
15/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Ziarul de Duminica |
Frédéric François Chopin s-a nascut pe 1 martie 1810 , ca fiu al unei poloneze şi al unui expatriat francez. Chopin este considerat drept unul dintre cei mai prolifici şi influenţi compozitori de muzică de pian din toate timpurile. La varsta de 20 de ani pleaca la Paris unde isi va consolida reputaţia ca interpret, profesor şi compozitor, adoptând totodată numele de „Frédéric-François”.
Pianul se regăseşte pe tot parcursul operei sale, de cele mai multe ori purtând chiar un rol exclusiv, iar compoziţiile sale sunt considerate culmile repertoriului pentru acest instrument. El dezvolta forme muzicale precum balada sau elegia, însă cele mai signifiante inovaţii sa privesc genuri deja existente precum sonata pentru pian, valsul, nocturna şi preludiul. Operele sale sunt numite adesea sprijinul curentului romantic în muzica clasică a secolului XIX. În plus, Chopin este primul compozitor clasic occidental care include elemente slave în muzica sa; mazurcile şi polonezele sale reprezintă chiar şi astăzi baza muzicii clasice naţionaliste poloneze.
La Paris, Chopin intalneste artiştii de marcă ai generatiei lui – Heinrich Heine, Alfred de Vigny şi Eugène Delacroix. Face cunoştinţă cu unii dintre cei mai reputaţi pianişti ai vremii, dintre care Friedrich Kalkbrenner, Ferdinand Hiller şi Franz Liszt, formând totodată prietenii cu compozitori precum Hector Berlioz, Felix Mendelssohn, şi Vincenzo Bellini (alături de care este înmormântat în Cimitirul Père Lachaise).
În perioada petrecută la Paris, Chopin participă la un număr important de concerte dar întreprinde vizite şi turnee variate în această perioadă. În 1834, alături de Hiller, vizitează un festival muzical organizat la Aachen de către Ferdinand Ries. Cei doi îl întâlnesc pe Mendelssohn şi alături de acesta vizitează oraşele Düsseldorf, Koblenz şi Köln, bucurându-se de compania fiecăruia şi interpretând muzică împreună.
În 1836 Chopin se logodeşte cu o poloneză în vârstă de şaptesprezece ani, Maria Wodzińska, a cărei mamă a insistat ca logodnica să fie păstrată secretă. Anul următor, familia fetei întrerupe această relaţie. În 1836, în cadrul unei petreceri organizate de către Contesa Marie d’Agoult, amanta compozitorului confrate Franz Liszt, Chopin o întâlneşte pe Amandine-Aurore-Lucile Dupin, Baronesa Dudevant, cunoscută mai bine după pseudonimul acesteia, George Sand. Era o scriitoare romantică franceză, cunoscută pentru numeroasele sale aventuri amoroase cu Prosper Mérimée, Alfred de Musset (1833–1834). În perioada 1837 – 1847 are o relaţie tumultoasă cu George Sand. Cuplul are o apropiată relaţei de prietenie cu pictorul francez Delacroix, autor al unui portret al celor doi. Un episod notabil din timpul relaţiei se desfăşoară în cursul iernii turbulente şi mizere petrecute la Mallorca (1838–1839), acolo unde cuplul întâmpină probleme de acomodare, ajungând să fie găzduiţi în cele din urmă la mănăstirea din Valldemossa.
Vremea neprielnică are un impact serios asupra stării de sănătate şi asupra bolii pulmonare cronice a compozitorului. Atât de serios încât – pentru a îşi salva viaţa – se întoarce alături de George Sand şi cei doi copii ai ei către ţărm, la Barcelona, iar mai apoi la Marsilia, unde petrec câteva luni pentru recuperare. Deşi starea sa de sănătate se ameliorează, recuperarea nu va fi niciodată completă. În stilul caracteristic, se plânge în privinţa incompetenţei doctorilor din Mallorca: „Primul mi-a spus că sunt pe moarte. Al doilea mi-a spus că am avut ultimul răsuflu, iar al treilea mi-a spus că eram deja mort”.
Chopin petrece verile din perioada 1839 – 1843 la proprietatea scriitoarei din Nohant. Reprezintă o perioadă liniştită şi productivă pentru compozitor. Aici compune Poloneza în La bemol major, Op. 53 „Eroica”, una dintre capodoperele sale. n 1845 se naşte o problemă serioasă în relaţia dintre Chopin şi Sand, odată cu deteriorarea suplimentară a sănătăţii lui. Lucrurile se înrăutăţesc în 1846 din pricina problemelor familiale; acesta este anul în care Sand publică Lucrezia Floriani, operă nefavorabilă lui Chopin. Povestea tratează relaţia dintre o actriţă bogată şi un prinţ cu o stare de sănătate slăbită. Se poate interpreta că inspiraţia pentru cele două personaje a pornit chiar de la cei doi.
Frédéric Chopin moare pe 17 octombrie 1849 la vârsta de 39 de ani cu diagnosticul de tuberculoză pulmonară.
Nota: Romantismul a fost o mişcare artistică apărută în ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea în Europa, ocupand o mare parte si din secolul al XIX-lea. Reactie la raţionalismul care marcase perioada neoclasică, iniţial a fost doar o atitundine, o stare de spirit, romantismul in cateva decenii va lua forma unei mişcări cu stil si canoane specifice. Autorii romantici au scris din ce în ce mai mult despre propriile lor sentimente, subliniind drama umană, iubirea tragică, ideile utopice. Dacă secolul XVIII a fost marcat de obiectivitate şi raţiune, începutul secolului XIX va fi marcat de subiectivitate, de emotivitate si sentimentalism. Romantismul s-a manifestat în forme diferite în diferitele arte şi a marcat în special literatura şi muzică. Unul dintre principalii compozitaori romantici a fost Frédéric Chopin.
Vladimir Horowitz – Sonata de Pian No. 2
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OYG-Q-TlC8E]
Martha Argerich – “Poloneza N°6 Eroica”
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KCSEwfqs-VM]
Articolul a fost publicat la data de 28 mai 2011 pe Politeia Veche
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Nu il cunosc . Nu am lucrat cu el . Nici el nu ma cunoaste .
Noi muncim nu gindim .
Cit sint de romantic . 🙂 De bubuie . 😆
O seara placuta va urez si eu .
Normal daca ai garaj, F16 …romantismul vine de la sine 😆
O seara cat mai placuta 🙂
Pacat ca nu-l cunosti 🙂 O sticla de vin si nocturnele lui, crede-ma esti de beton daca nu ti-ar place. Incepe cu Opus 9 No. 2 sunt absolut sigur ca ti-ar place 😆
superba prounere!
http://www.youtube.com/watch?v=6PGpn6Iw50g
Da,
multumesc. Am simtit eu ca in zilele aste de total derizoriu si deziluzii, putin Chopin nu strica 😀
buna seara
intre transalpina si transfagarasan,undeva in romania profunda-unde apropo, toti sunt nemultumiti dar “nu avem ce face”- chopin e acceptat;
inca odata orice s-ar spune si orice ar spune multi,nu ne meritam tara;
ne se poate accepta raspunsul “nu am ce face “cand ai sub 30 ani si nu depinzi de nimeni;
e deprimant
tks for chopin,desi as fi preferat ceva mai “tumultos”,mai wagnerian;ceva sa scoata lumea din “acceptarea fatalitatii”
cu multumiri.
o seara minunata pe alte note muzicale:
http://www.youtube.com/watch?v=uxyCc6BMd1w&list=RD15Y3BD5RVHMdw
Multumesc 🙂
scuza-ma theophyle! am sa revin in viitor cu comment-uri la topic-uri, atunci cand adrian isi implineste visul prin invatarea la pefectie a Baladei #4 in F minor, op.52..
Ahh Chopin 🙂
Clasicul op. 9 no. 2 a fost ultima piesă ce-am interpretat-o înainte să mă despart cu durere de lumea muzicii și să trec pe un liceu cu profil real.
Visul meu rămâne să învăț cândva la perfecție Balada #4 în F minor, op. 52..
(Theophyle, când aveți timp, verificați și comment-ul la topic-ul precedent)
Buna Dimineata,
am raspuns 🙂
Buna Dimineata,
Postare noua – Ziarul de Duminică – 16 iunie 2013